Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Wat mannen doen in Berlijn – Tips van Kees

Home » Wat mannen doen in Berlijn – Tips van Kees

Toen ik bijna vier jaar geleden naar Berlijn kwam, kwam ik niet alleen. Mijn vriend Kees kwam met mij mee en samen begonnen we aan ons nieuwe leven in Duitsland. Hij heeft het wennen aan Berlijn anders beleefd dan ik, mede omdat hij de stad nog niet zo goed kende. Inmiddels heeft Kees zijn draai gevonden en deelt hij zijn favoriete koffietentjes, winkels en andere leuke dingen voor mannen in deze gastblog.

Samen met Emma vertrok ik ruim drieënhalf jaar geleden naar Berlijn. Een beetje impulsief, zoals we eigenlijk wel vaker doen en in mijn geval enigszins naïef. Want wat kon er mis gaan? Als ondernemer had ik het in Nederland goed voor elkaar, dus de start-ups in Berlijn zouden wel staan springen om me aan te nemen toch? Daar kwam ik van een ijskoude kermis thuis. Zo gemakkelijk ging dat allemaal niet. De Duitse banenmarkt bleek niet zo bij mijn Nederlandse opportunisme te passen. Het belang van opleiding, een degelijke cv en relevante werkervaring bleek absolute noodzaak. Daar stond ik dan in Berlijn, met op het cv anderhalf jaar ervaring in vaste dienst en vier jaar zelfstandig ondernemerschap daarvoor. De lijst met klanten van destijds hielp me niet bij het solliciteren, alleen de werkervaring in vaste dienst telde mee. Praktisch gezien begon ik weer onderaan de ladder en dat maakte het wennen in Berlijn een behoorlijke uitdaging.

hardlopen op tempelhof

Nu drieënhalf jaar later en met vallen en opstaan, heb ik eindelijk mijn draai gevonden in Berlijn. Ik heb een leuke baan en kan nu echt genieten van de stad. Door de heerlijke groene omgeving, het vele water en de grote hoeveelheid ruimte voelde ik me gelukkig al wat langer thuis maar ik leerde het pas écht waarderen toen ik zelf ook in wat rustiger vaarwater kwam. Voor mij staat Berlijn voor de luxe van elke winkel die je maar kan bedenken om de hoek, de geweldigste koffie, de overheerlijke ‘Kaffee&Kuchen’ cultuur – want taart eet je tenslotte nooit genoeg -,  en de allerbeste döner voor drie keer niks: dat maakt voor mij Berlijn.

En dus schreef ik dit blog en neem ik je mee in een – voor mij – typisch Berlijns weekend, zoals ik dat graag doe. Met mijn tips voor mannen die hier op bezoek zijn of in Berlijn wonen. Dus pak een fiets of Tageskarte en neem lekker een dag voor jezelf. Of geniet samen van de stad en laat weten wat je van onderstaande tips vond!

1 – Begin de dag met hardlopenOf het nu 5, 10 of meer kilometers zijn, Berlijners zijn gek op hardlopen. Niet voor niks organiseren ze hier de snelste marathon ter wereld en wordt er overal door de stad gelopen door mensen van diverse pluimage. Ik kom zelf graag bij de Adidas Runbase in Kreuzberg, voor een speciale work-out voor hardlopers. Wil je liever lekker losgaan en kilometers maken? Dan is Tempelhof absoluut een aanrader. Ook de Tiergarten in Mitte (zeker bij wat meer wind) kan ik erg aanbevelen! Waar ik zelf veel heb gelopen is rondom Mauerpark in Prenzlauer Berg en op de mooie Schönholzer Heide in Pankow, waar je veel rust en ruimte hebt om te rennen. Tegenwoordig loop ik op een goede dag zo’n 15 kilometer. Dan zijn Görlitzer Park, Treptower Park en Alt-Stralau in het oosten van de stad mijn domein!

De stad is op zich goed toegankelijk voor hardlopers, maar bij regen kan het erg vervelend zijn om de vele plassen en auto’s te ontwijken. Dan zijn de vele (openbare) atletiekbanen een goed alternatief, zoals het Friedrich Ludwig Jahn sportpark bijvoorbeeld. Met de M10 ben je daar zo en het is een hele handige locatie voor een goede intervaltraining.

2 – Een trim- en kapsalon op maat
Nadat je je vol in het zweet gejaagd hebt, kun je rustig bijkomen terwijl je je baard laat scheren of trimmen bij Nomad Barber. Een lekkere kop koffie (met bonen van Five Elephant, je weet wel van die zalige cheesecake) is niet bij de prijs inbegrepen, maar wel aan te bevelen! Bij Nomad werken goede en snelle barbers, waar je in goede handen bent. Vooral de warme gezichtsmassage na de trim is za-lig!

Daarnaast doen ze bij Nomad ook je haar als je geen baard hebt, al moet ik zeggen dat de manier waarop de hippe Berlijners hun haar (laten) doen een beetje tegen mijn ‘normale’ kop met haar in strijkt. Mocht je geen zin hebben in hippe toestanden, vraag dan naar barber Dom.

3 – Een goede tweede kop koffie
Toe aan je tweede kop koffie? Die haal je samen met een heerlijk stuk cheesecake dus bij Five Elephant in Kreuzberg. Tegenwoordig hebben ze ook een tweede zaak open in Mitte, in de Alte Schönhauser Strasse. Als je niet in Kreuzberg zit maar in Prenzlauer Berg, ga je natuurlijk naar mijn absolute favoriet Bonanza. (Die overigens nu ook hun eigen bonenbranderij in Kreuzberg hebben, waar je ook een kop koffie kan halen). In Mitte tref je het bij Kaschk niet slecht of doe je koffie bij Sankt Oberholz, een café dat door de vele flexwerkers ook wel gekscherend de ‘Apple store’ wordt genoemd. De prijs van een kop koffie is hier wel wat hoger maar de smaak is overheerlijk.

[row]
[column lg=”6″ md=”6″ sm=”12″ xs=”12″ ]
[/column]
[column lg=”6″ md=”6″ sm=”12″ xs=”12″ ]
[/column]
[/row]
Voor meer koffietips raad ik je overigens deze pagina van Emma aan. Achter de schermen proef ik altijd mee en besluiten we samen welke nieuwe koffietent op de lijst komt en waar we dit weekend nu weer ons lekkerste kopje koffie halen.

4 – Op zoek naar de mooiste fiets
Berlijn kent een fantastische trend in ‘fixies’. Deze hippe fietsen laten je zo licht mogelijk, met racefietspedalen, dunne bandjes en één versnelling (een ‘fixed gear’) door het drukke verkeer langs de U1 of de Schönhauser Allee razen. Bij Standert hebben ze het bouwen van fixies (en ook met versnellingen) tot een kunst verheven. Hier vind je dan ook een  enorme selectie aan onderdelen voor jouw fiets.

Mijn eigen ‘green devil’ kocht ik echter bij Städler, zeg maar gerust de ‘mediamarkt’ onder de fietsenwinkels. Daar zoek je jouw favoriete fiets uit, stap je op en rij je een rondje door de winkel(!) om te ontdekken wat voor jou het lekkerste fietst. Zo probeerde ik daar een geweldige elektrische mountainbike van KTM uit, waarmee je zonder zweten de 40 KM per uur haalt of die steile helling op fietst, waar je dat anders nooit had gehaald.

5 – Kleding kopen in Berlijn is een beleving
Ik hou helemaal niet zo van kleding kopen. Althans, niet als het niet echt noodzakelijk is. Toch loop ik graag door de gezellige Münzstraße met Emma en windowshoppen we heel wat af op de Alte en Neue Schönhauser Strasse. Hier kun je zien wat ook de grote merken proberen om bij het hippe Berlijnse publiek in de smaak te vallen. Adidas doet het daar tot op heden niet gek, Converse is er een huismerk en ook New Balance opende recent een (naar mijn idee dan wel een mislukte..) winkel.

Mocht je trouwens nog niet stuiteren van de caffeine, haal dan nog een kopje koffie bij Father Carpenter Coffee Brewers. Als je hier dan toch bent, eet dan ook een broodje of plak bananenbrood, het is allemaal overheerlijk en ook is de bediening erg vriendelijk! Daarnaast vind je hier een atelier van Denham, met fantastische en stijlvolle jeans maar ook erg mooie andere kleding!
[row]
[column lg=”6″ md=”6″ sm=”12″ xs=”12″ ]
[/column]
[column lg=”6″ md=”6″ sm=”12″ xs=”12″ ]
[/column]
[/row]
Loop door richting Hackescher Markt en struikel dan ook zeker even bij 14 oz. naar binnen. De aankleding van de winkel is fantastisch, net als hun selectie jeans en andere kledingstukken, waar ik ook voor het eerst met Denham in aanraking kwam. Ook voor schoenen kan je hier prima terecht!

Ik hou zoals gezegd van kledingwinkels met ‘beleving’. Voor mij is kleding kopen een ervaring, iets wat mij meer moet zeggen dan alleen een prijskaartje. Ik hou van een gesprekje met een medewerker, wil iets meer weten over een merk en áls ik geld uit geef aan dure kleding, wil ik dat ook door hen zo gezien wordt. Die ervaring heb ik bij 14 oz, maar ook winkels zoals Ben Sherman (om de hoek in de Rosenthaler Strasse, nog ietsje doorlopen) en hippe brillenwinkel Ace and Tate (een stukje terug in de Neue Schönhauser Strasse) geven me dat gevoel.

6. Een eigen huis…
Bij Schönhauser design kochten we ooit een prachtig bureau maar ze hebben ook hele fraaie sideboards, lampen en stoelen staan. Als ik ooit miljonair ben, kom ik hier meubels halen. Veel vaker kopen wij hier leuke accessoires of kadootjes. zo staan hier veel dingen van de Pantone-collectie en grappige designerdingetjes die prima als cadeau door kunnen bij een house warming of verjaardag.

Andere mooie meubelwinkels in Berlijn zijn BoConcept (op Strausberger Platz) en Exil. Ook de Home24 Outlet is een aanrader om je te laten inspireren of teveel geld uit te geven voor je woning!

7 – Tijd voor bier (en een vette hap)!
Bij Kaschk kan je niet alleen goede koffie krijgen maar ook altijd even heerlijk ‘thuis komen’ met een biertje. Ze hebben heerlijke craft beers en IPA’s en een proeverij (tasting board) van hun biertjes heb je al voor €9. Een rondje shuffleboarden in de kelder mag je zeker niet overslaan. Hier is het ’s avonds gezellig en vind je een hip publiek maar toch blijft het bij Kaschk een relaxte sfeer.

Echte bierliefhebbers blijven echter niet hangen maar steken de straat over en stappen bij café HERMAN naar binnen. Hier staat niet alleen een leuke gastheer achter de bar maar heb je vooral de keus uit een enorme selectie aan fantastische Belgische bieren, die we zelfs in Nederland niet overal terug kunnen vinden.
Trek gekregen? Die stil je snel bij de snackbar naast Herman met een lekkere vettige burger of een currywurst bij Konnöpke. Maar nog beter kun je terecht aan de overkant, bij I Due Forni, waar je – als je het mij vraagt – nog altijd de beste pizza van Berlijn haalt.

Voor de vegetariërs, flexitariërs of veganisten kan ik echter de Bibimbap bij Gong Gan aanbevelen. De porties zijn er niet geweldig groot maar de smaak is wel fantastisch. Ga lekker aan de grote lego-tafel zitten terwijl je wacht, daar mogen ook volwassenen lekker met lego klooien.
Ben je overigens in een heel ander deel van de stad maar heb je wel de onweerstaanbare behoefte om iets vets (en lekkers) te eten? Dan haal je natuurlijk een burger bij Burgemeister, bij U-bahnhof Schlesische Tor.

En zo rol je na een dag sport, Kaffee&Kuchen, wat winkelen, een fris biertje (of twee) en een lekkere hap, zo je hotelkamer weer in. Heerlijk, zo’n dag in Berlijn!

Mijn ideale zaterdag in Berlijn
Als ik er zo over nadenk, is mijn ideale zaterdag niet heel veel anders dan dit! Ja, de broodnodige boodschappen moeten nog gedaan worden maar ook die kun je al winkelend meenemen. Een vers brood van Zeit für Brot en wat lekkere delicatessen bij de Galeria Kaufhof misschien. Ook vind je op zaterdag meerdere leuke versmarkten in Berlijn, zoals de weekmarkt op Boxhagener Platz in Friedrichshain of op de Winterfeldtplatz in Schöneberg.

Ik kan nog vele vele dingen schrijven over alle fijne dingen die Berlijn nog kan brengen. En als jullie het leuk vinden, doe ik dat graag nog eens in een nieuwe editie van Tips van Kees!

Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Kees Romkes.

15 Comments

 • Martijn Olislaegers schreef:

  Kijk! Berlijn voor mannen.

  Ben je al bij de Stone brouwerij geweest Kees? Echt een aanrader!

  • Kees Romkes schreef:

   Nee nog niet! Ik geloof dat die voor Emma op het paasbrunchlijstje stond. Wat is daar leuk aan, naast bier?

 • lottevdw schreef:

  Leuk artikel! Die geef ik dan maar meteen door aan mijn vriend voor onze volgende Berlijn-trip. ;-)

  • Kees Romkes schreef:

   ha, ja laat hem dat lekker regelen voor jullie! Ik stop er binnenkort nog stiekem een paar erg vrouwvriendelijke tussen dan ;-)

 • Michella schreef:

  Ha, wat leuk! Een mannenblik op Berlijn! Zeker vaker doen Kees :)

  • Kees Romkes schreef:

   Zal ik doen! ‘onze’ Mexicaan staat er bijvoorbeeld nog niet in, en ik ken nog heel veel andere leuke stekjes!

   • Michella schreef:

    Ohja, “onze” Mexicaan! Die staat voor dit weekend weer op de planning :D

    • Kees Romkes schreef:

     we zijn er vorige week ook nog geweest met vrienden, het blijft wat mij betreft de beste in de stad!

 • mhilboezen schreef:

  De perfecte blog voor mannen in Berlijn! Jaren terug was ik in deze geweldige stad, voornamelijk voor het uitgaansleven en de bezienswaardigheden van Berlijn. De avondronde hardlopen kan ik gemakkelijk verruilen voor de ochtend om vervolgens te genieten van een heerlijke koffie, tja dat baardje dat moet eerst gekweekt worden en aangezien dat al jaren niet lukt haha ;). Shoppen sla ik tijdens een stedentrip liever over, maar als inwonen van Berlijn ontkom je hier als man ook niet aan en dan is de beleving zeker belangrijk. Van punt 4 ga ik door naar punt 7 en zo komt er aan een geweldige (sportieve?) dag Berlijn een eind, ja dit zijn goede tips!

  • Kees Romkes schreef:

   Hardlopen kan zeker ’s ochtends, of ’s avonds! En een baard, ja helaas kan je die er niet aan toveren! Maar ook gewoon een fijne kapper, zeker bij Nomad, is dan heel fijn. Ik ben ook benieuwd of jij nog tips hebt!

 • Steven schreef:

  Erg leuk dit gast blog te lezen!! Ik zou zeggen ‘schrijf gerust vaker’

 • ingrid schreef:

  Beste Kees, ook al is de doelgroep niet voor mij hihi (trouwe lezeres van Emma) ik ben echt heel blij dat ik je gastblog gelezen heb, ook namens mijn man trouwens, we zijn home24 fans, en ik wist echt niet van een outlet store zelfs gelegen in mijn favo wijk Prenzl.berg. daar ga ik dus deze zomer echt wel naar toe. I due forni staat ook op mn lijstje. dankjewel voor de leuke tips. moet je vaker doen, jullie zijn samen een superteam.

  groetjes
  ingrid

  • Kees Romkes schreef:

   Hi Ingrid! Dankjewel voor je hartstikke leuke reactie! Ja ik ben al een tijdje aan het stoeien geweest met dit lijstje, maar heb met Emma afgesproken zo af en toe een nieuw blog te schrijven met weer nieuwe tips (en een nieuw rondje winkels/kappers/koffietentjes met gebak!) – wat een genot is Berlijn dan toch!

 • huubvaassen schreef:

  We houden Kees erin, wat mij betreft. Meer voor mannen. ;)

Leave A Reply

Your email address will not be published.