Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Liepnitzsee – een azuurblauw meer buiten Berlijn

,
3
Home » Liepnitzsee – een azuurblauw meer buiten Berlijn

Op een warme en zonnige dag, laten Berlijners de warme en drukke stad achter zich en gaan ze massaal naar de meren in en om Berlijn. Er liggen talloze meren in de directe omgeving van Berlijn, waar je op kleine strandjes kunt liggen en heerlijk in kunt zwemmen. Een van de meest geliefde meren is de Liepnitzsee, zo’n 10 kilometer ten noorden van Berlijn, bij Wandlitz/Bernau. Een sprookjesachtig mooi meer, omgeven door prachtige bossen en met een eilandje in het midden. Hier leggen de Berlijners graag hun handdoekje neer en springen ze in het kraakheldere water. De Liepnitzsee ligt ietwat afgelegen en is daarom het beste te bereiken per auto of fiets.

Je bent eventjes onderweg maar dan heb je ook echt wat: de Liepnitzsee is werklijk prachtig. Een groot meer van ruim 2,6 kilometer lang en 900 meter breed, met een eiland van ruim 34 hectare in het midden, dat Grosser Werder heet. De Liepnitzsee is een droom van een meer en deed me denken aan de prachtige, door bos omringde meren die ik op vakantie in Zweden heb gezien. Als de zon op het water schijnt, glinstert het uitbundig en is de kleur azuurblauw. Je zou bijna denken dat je in Italië bent, in plaats van Duitsland!

Liepnitzsee Berlijn-3

Liepnitzsee Berlijn-1

Je kunt het meer van een aantal kanten bezoeken. De meest bekende plek is uiteraard bij het strandbad, waar een extra zwembad is gebouwd, een bootverhuur is en een kiosk, waar je onder andere bratwurst en frieten kunt krijgen. Op warme dagen kan het hier echt heel, heel erg druk zijn! Veel mensen kiezen er dan voor om het veerpontje naar het eiland in het midden van het meer te nemen (Van maart tot oktober), om daar in alle rust te kunnen zonnen en zwemmen. Als je een beetje preuts bent, is dit misschien niet je eerste keus, veel bezoekers laten graag hun zwemkleding thuis en zonnen en zwemmen hier hun nakie. Dit zijn niet alleen maar de oudere mensen die met de Freikörperkultur (FKK) zijn opgegroeid, ook onder de jongere generaties is dit nog steeds erg populair.

Liepnitzsee Berlijn-6

Liepnitzsee Berlijn-2
Wil je juist wat meer van de rust van het meer genieten? Dan kun je ook een wandeling door het bos maken en een rustiger plek opzoeken. Aan de noordkant en zuid-westkant van het meer zijn prachtige idyllische plekjes te vinden, waar je je kleedje in het zand kunt leggen, rustig een boekje kunt lezen en kunt genieten van de natuur, frisse boslucht en een heerlijke duik in het water. Hier zie je ook goed hoe bijzonder mooi en helder het water is. Als je tot je knieën in het water staat, zie je als je goed kijkt, kleine visjes nieuwsgierig bij je tenen kijken. Wees gerust, ze bijten niet.

Liepnitzsee Berlijn-12
Overigens zijn we niet de eersten die de Liepnitzsee ontdekken. Vanaf halverwege de jaren ’60, kwamen de DDR bonzen zoals Erich Honnecker, Erich Mielke, Willi Stoph en Egon Krenz, hier graag zwemmen en zonnen. Zij woonden in de Waldsiedlung Wandlitz, een commune die speciaal was gebouwd voor de grote namen uit de SED (staatspartij in de DDR) en de Stasi. Zij woonden daar in relatieve luxe en maakten gebruik van een afgesloten deel van het meer. Hun kinderen zwommen veel in de Liepnitzsee maar het meer werd ook gebruikt als drinkwaterbron voor de Waldsiedlung. Na de val van de muur werd hun vaste plek omgebouwd tot het strandbad, zoals dat er vandaag de dag nog steeds is.

Liepnitzsee Berlijn-16

Zou je graag wat langer bij de Liepnitzsee verblijven? Van maart tot oktober is er ook een camping geopend, Campingplatz Am Liepnitzsee. Hier kun je je tentje opzetten, maar ook een vakantiehuisje huren. Voor meer informatie, klik even door.
Liepnitzsee Berlijn-8
Liepnitzsee Berlijn-13
Hoe kom ik bij de Liepnitzsee?
Met het ov:
Neem vanaf Berlijn Gesundbrunnen, Bornholmer Strasse of Pankow de S2 naar Bernau. Vanaf station Bernau kun je met bus 894 of 903, richting Wandlitzsee. Stap uit bij halte Bernau, Brandenburg Klinik. Vanaf hier is het nog zo’n 2,5 kilometer lopen naar het meer.
Een ander alternatief is om te reizen tot Berlijn Karow en daar op de regiotrein naar de Wandlitzsee te stappen. Vanaf daar is het nog ongeveer een halfuur lopen naar de Liepnitzsee.
Let op: Bernau ligt in zone C, dus als je vervoersbewijs voor zone A/B geschikt is, moet je even een een extra kaartje (Anschlussticket) voor zone C kopen.

Met de auto:
Vanuit Berlijn rij je bij Pankow-Blankenburg richting het noorden, op de A114. Ga daarna de Berliner Ring/A10 op, daarna de A11 richting Rostock. Neem uiteindelijk afrit 14 naar Wandlitz en volg de B273 tot je bij de Waldsiedlung komt en aan je rechterhand een Einbahnstrasse ziet, waar auto’s kunnen parkeren. Je ziet vanzelf kleine bordjes met ‘Liepnitzsee’ en een Imbiss, vanaf hier loop je zo over het verharde pad door het bos naar het meer.

Met de fiets: Als je niet vies bent van een mooie fietstocht, kun je ook vanuit Berlijn naar de Liepnitzsee fietsen over de B109. Het is een tocht van ruim 25 kilometer (vanaf Berlijn-Pankow) door de akkers en bossen van Brandenburg. Je kunt ook eventueel je fiets meenemen in de S-bahn naar Bernau en vanaf daar naar Wandlitz/Liepnitzsee fietsen. Er is daar een fietsroute aangelegd.

Liepnitzsee Berlijn-23

Strandbad Liepnitzsee
Adres: Wandlitzer Chaussee 150, 16321 Bernau bei Berlin.
Openingstijden: Het meer en bos is uiteraard het hele jaar toegankelijk. Het strandbad is geopend van maart tot en met oktober, afhankelijk van het weer. Toegang bij het Strandbad kost 4 euro.

Liepnitzsee Berlijn-18

3 Comments

 • Marjolein schreef:

  Wat een heerlijke foto’s Emma, ik heb helemaal het gevoel dat ik door je verslag word meegenomen naar dat prachtige meer <3

 • Mariozee schreef:

  Hoi Emma,
  Volgende week een paar dagen naar Berlijn. Het wordt waarschijnlijk warm in de stad en ik houd van zwemmen. Nu ziet dit er heerlijk uit!
  Ik ben ook van plan een fiets te huren en ik schaf een City Tourkaart (AB) voor 5 dagen aan. Begrijp ik het goed dat je een fiets in de S-Bahn kunt meenemen of moet je daarvoor een apart bewijs kopen?
  Alvast hartelijk dank voor je reactie!
  Mariozee

  • Emma schreef:

   Hoi Mariozee, Je kunt je fiets inderdaad meenemen in de S-bahn, daarvoor dien je inderdaad ook een Fahrradschein te kopen. Je kunt je fiets dan in de speciale fiets-gedeeltes vervoeren, die gedeeltes van de trein zijn duidelijk herkenbaar aan de grote witte fietssymbolen op de ramen. Vergeet je ook niet om een extra ‘zusatzticket BC’ te kopen als je zone A/B verlaat? De Liepnitzsee ligt namelijk buiten Berlijn! Heel erg veel plezier! Groetjes, Emma

Leave A Reply

Your email address will not be published.