Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Foto-impressie: Lichtfestival in Berlijn 2019!

,
4
Home » Foto-impressie: Lichtfestival in Berlijn 2019!

Het Festival of Lights in Berlijn wordt elk jaar groter en groter. Waar andere steden ook met steeds meer lichtfestivals komen, blijft Berlijn er toch jaarlijks met kop en schouder bovenuit steken. Ondanks het feit dat Berlin Leuchtet dit jaar als lichtfestival niet meer écht meedeed, maakte het Festival of Lights dat met meer dan 100 locaties toch ruimschoots goed! Tussen alle drukte met rondleidingen door, ben ik er weer een aantal avonden op uit getrokken met mijn fiets, fotocamera en statief. Zo heb ik een hoop bijzondere locaties kunnen bezoeken en natuurlijk een paar fijne plaatjes gemaakt! In dit artikel neem ik je weer even mee terug naar de hoogtepunten van het Festival of Lights van 2019! Veel kijkplezier!

Als je last hebt van keuzestress, is het Festival of Lights in Berlijn een behoorlijke uitdaging voor je. Komt daar dan ook nog een flinke dosis ‘Fomo’ (Fear of Missing Out) bij, dan ben je gegarandeerd de sjaak. Want met meer dan 100 verlichte locaties(!), een afgezette Karl Liebknecht-Strasse en een miljoen bezoekers, barstte het Festival of Lights dit jaar bijna uit haar voegen. En dat was niet zomaar, want dit was de 15e editie van het Festival! Een groot feest dus, dit derde lustrum! Ik weet het, ik schrijf het elk jaar weer, maar wat heb ik genoten van de mooie verlichtingen! Het thema was dit jaar natuurlijk – hoe kan het ook anders – ‘Lights of Freedom’ en ’30 jaar val van de muur’. Vrijwel alle verlichtingen gingen over deze thema’s, voorzien van prachtige oude beelden. Stiekem was het een kleine generale repetitie voor het grote Mauerfall-jubilieum, dus dat was extra leuk voor de vele bezoekers aan Berlijn tijdens de herfstvakantie!

Ook viel het me dit jaar op hoe de techniek weer vooruitgesneld is! De verlichtingen waren wéér beter, gedetailleerder, groter en kleurrijker. Wat een verschil met edities van een aantal jaren geleden! Zo blijft het jaarlijks genieten van de vele 3D-videomappings, de gigantische projecties op Berlijns grootste gebouwen en meer. Dus haal snel wat te drinken, ga er goed voor zitten en laat mij je mee terugnemen naar de mooiste verlichtingen van het Festival of Lights, editie 2019!

Potsdamer Platz en Marlene Diettrich Platz

Voor de gewone toeschouwer was de Potsdamer Platz dit jaar wellicht een kleine tegenvaller, want de show daar was niet zo spectaculair als andere jaren. Fotografen zullen echter kleine vreugdesprongetjes in de lucht hebben gemaakt, want de vele kleuren werkten geweldig uitnodigend voor toffe plaatjes! Ook ik heb daar uitgebreid gebruik van weten te maken.

Hoofdgebouw op Pots was dit jaar weer de Kollhoff Tower (dat rood-bakstenen ding rechts), waar een bewegende collage op te zien was met kunst die ooit op de Berlijnse Muur te zien was. Denk aan werken van Thierry Noir, Bouchet en Ciddy, langzaam bewegend over het gigantische gebouw. Erg bijzonder!

Op de flatgebouwen P5 en het Ritz Carlton waren dit jaar weer stilstaande belichtingen te zien. P5, het gebouw rechts, werd getooid met een héle grote verlichting van Thierry Noir, die beroemd werd met deze typische grappige gezichtjes, die hij midden jaren ’80 al op de Berlijnse muur schilderde. Links, op het Ritz Carlton hotel was een prachtig jaren ’20 Art Deco design gemaakt door Nicholas Azidis, een Australische kunstenaar. Niet de meest sprankelende verlichting, wellicht was een andere kleur beter geweest. Maar wel tof om te zien!

De bodemprojectie van afgelopen jaren bleek een groot succes, dus ook dit jaar was de grauwe betonbak (zoals we Potsdamer Platz noemen), prachtige belicht. Helaas hadden ze wel voor exact dezelfde motieven gekozen als op de Kollhoff Tower, dus echt origineel was het niet, maar kleurrijk wel. En daar gaat het natuurlijk om.

De omgeving van Potsdamer Platz heeft jaarlijks veel te bieden en is – nu deze eigenlijk uitontwikkeld is – steeds leuker aan het worden. De Alte Potsdamer Strasse richting de Marlene Diettrich Platz is altijd even de extra meters waard, want er is ontzettend veel te zien! De afgelopen jaren was de straat altijd kleurrijk verlicht met het ‘Indian Summer’ kunstwerk, dit jaar waren de bomen de gehele tijd groen belicht door ‘Pitaya’, symbolisch voor het enorme belang van natuur en groen in een stedelijke omgeving! Ook leuk! Ook hadden ze grote letters in de straat geplaatst, die samen ‘we <3 Berlin’ vormden. Het lukte me maar nauwelijks om het enigszins op de foto te krijgen, maar dat had meer te maken met de rondhupsende selfie-pubers, waardoor mijn geduld korter was dan de zin om het fatsoenlijk op de foto te krijgen.

Op de Marlene Diettrich Platz stond dit jaar een bijzonder kunstwerk, een licht installatie ‘Menschen Leipzig-Berlin’. Dit werk van de Franse artiest Philippe Morvan was een ode aan twee bijzondere gebeurtenissen 30 jaar geleden, de vreedzame revolutie in Leipzig en de val van de Berlijnse muur. Een grote cirkel van 9 meter doorsnee, waarbinnen meer dan 1000 historische zaklampen waren gemonteerd, die af en toe flitsten. Ondertussen speelden er geluidsfragmenten af van de revolutie van 1989 die in Leipzig begon. Erg bijzonder!

Alexanderplatz

Niet zozeer de grootte viel wat tegen, maar het verlichtings-kunstwerk op Alexanderplatz vond ik toch een beetje meh. Mij iets te abstract allemaal, want door de ingewikkelde façade van het Alexanderhaus kon ik er geen chocolade van maken! Nu achteraf lees ik dat dit een pop-art collage van Victor Antonov moet voorstellen, een soort ode aan de Berliner Sparkasse die al 200 jaar een van de belangrijkste financiële instituten van de stad is. Tja. Reclame eigenlijk dus.

Museum für Natürkunde

Voor het allereerst deden ze mee, het Natürkundemuseum van Berlijn! Met een leuke 3D-videomappingshow van 4 minuten waren ze er meteen goed bij. Natuurlijk zagen we de huis-dino van het museum, tyrannosaurus Tristan Otto, een hoofdrol spelen. Een leuke show, ook geschikt voor kinderen. Ik genoot van de vele kleuren op dit prachtige historische pand en hoop dat ze er volgend jaar weer bij zijn!

Stasi-Zentrale

Wetende dat de Stasi-Zentrale een van de 7 Orte zou worden tijdens de feestweek rondom 30 Jahre Mauerfall, wist ik dat ze dit jaar ook met het Festival of Lights mee zouden doen. En hoe! Met een bijzondere videomappingshow – die me letterlijk de rillingen over de rug liet lopen -, lieten ze duidelijk zien er helemaal klaar voor te zijn. Je zag en hoorde een verhoor van een verdacht persoon, de schaduw van een Stasi-agent, een dossier dat binnenstebuiten werd gekeerd en natuurlijk prachtige foto’s van de opstand tegen de Stasi in januari 1990. Fotografie-technisch was het allemaal wat ingewikkelder, maar wat ben ik blij met de gemaakte plaatjes! Overigens was ik hier op de allerlaatste avond, kort voor middernacht, helemaal alleen. Ik ben eigenlijk NOOIT bang in Berlijn, ik voel me vrijwel altijd veilig. Maar dit vond ik toch wel freaky! De bruine en lege gebouwen met zoveel nare geschiedenis, maakte toch wel indruk.

 

Treinstations: Hauptbahnhof & Hackescher Markt

Prachtige verlichtingen en stiekem een grote verrassing! De Berlijnse treinstations waren dit jaar voor het eerst bij het Festival of Lights betrokken! Helaas waren ze niet alle avonden verlicht, maar kregen de meeste stations elk een eigen avond. Vanwege mijn rondleidingen heb ik er zo een hele hoop gemist. Wél ben ik langs Hauptbahnhof geweest, waar het anders zo donkere glazen gebouw ineens práchtig verlicht was! Erg mooi om te zien.

Ook Bahnhof Hackescher Markt was prachtig verlicht dit jaar, misschien wel een van mijn persoonlijke highlights! Wat een geweldige details, kleurenspektakel en compliment voor het sowieso al prachtige station! Ik heb er geen spijt van gehad dat ik hier tijdens mijn tour telkens langs mocht lopen!

Siegessäule

De Siegessäule was de enige Berlin Leuchtet Locatie die ik dit jaar heb bezocht. En wat viel het weer tegen. Een lomp-gele Sieggesäule en verder helemaal nada, noppes. Ik heb mijn camera uiteindelijk 20 seconden laten belichten en zag bij het bewerken dat ik mijn fietslampje aan had laten staan. Maar veel spannender werd het dus niet met deze locatie.

Financieel gaat het niet zo best met de kunstzinnige concurrent van het Festival of Lights. Berlin Leuchtet heeft al een paar jaar moeite om sponsoring en geld binnen te halen en zo het festival te financieren. En het Festival of Lights is nu eenmaal groter en heeft (veel) meer geld, dus worden ze nagenoeg weggeconcurreerd. Tot mijn verbazing zag ik dat er voor het voorjaar een nieuw lichtfestival is aangekondigd (Spring Light Festival 2020, vanaf 27.2 tot en met 8.3, hier meer info), dus ik verwacht dat volgend jaar oktober Berlin Leuchtet niet meer meedoet.

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor was dit jaar ook weer groot, groter, GROOTST qua show-element en belichtingen. Wauw! Wat was dát gaaf. Als je dat hebt gemist, klik dan eerst eventjes hier, zodat je de video van MP-Studio die op de Tor te zien was nog eens terug kunt kijken. Voor het eerst waren ook de bijgebouwen van de Brandenburger Tor volledig bij de projecties betrokken, ook weer een teken dat de techniek met sprongen vooruit gaat. Wat onwijs gaaf! Na de show zien we verschillende projecties op de Tor, waaronder weer het beroemde motief van Thierry Noir en de eerste beelden van de 30 jaar eenheid campagne; “Deutsch ist eins: vieles” (Duitsland is één (ding): veel). Ik ben heel benieuwd wat daar allemaal uit gaat komen!

    

Berliner Dom

Elk jaar weer een van de mooiste highlights van het Festival of Lights in Berlijn, is de Berliner Dom. Wat een geweldig gebouw voor projecties blijft dit toch! Vanwege het vijftien-jarig jubileum van het Lichtfestival, hadden ze oude en nieuwe artiesten gevraagd om werken voor de Dom aan te leveren. Daniel Markgraf keerde met meerdere werken terug, Thierry Noir was er natuurlijk ook bij, maar ook Victor Antonov (van Alexanderplatz), Archan Nair, Matthew Sanceau en Wolfgang Joop leverden hun werken aan. Zowel tijdens mijn rondleidingen als bij mijn fotorondjes vond ik de Dom een geweldig hoogtepunt!

 

Radisson Blu en Dom Aquarée

Het Raddisson hoort bij het Dom Aquarée en staat op de precieze plek waar al eerder grote en beroemde hotels stonden. Het traditionele Hotel de Saxe kan niemand zich meer heugen, omdat het al in 1884 werd gesloopt om plaats te maken voor de Kaiser Wilhelm Brücke en de 26 meter brede straat die vanaf daar naar Alexanderplatz zou voeren. Midden jaren ’70, bijna honderd jaar na de sloop van het Hotel de Saxe, kwam er een ander hotel; het Palasthotel. Gelegen tegenover het Palast der Republik, was het een exclusieve locatie waar alleen buitenlandse toeristen mochten verblijven. Vandaag de dag is het Cityquartier niet alleen het hotel, maar ook een kantoor en zijn er woningen, winkels, restaurants en toeristenattracties in gemaakt, onder andere het DDR-museum is er in ondergebracht. De façade was ter gelegenheid van het Festival of Lights voorzien van verlichtingen van het oude Hotel de Saxe en het Palasthotel. Erg bijzonder om te zien!

James Simon Galerie

Pas afgelopen zomer geopend, is de James Simon Galerie dé bezienswaardigheid van het Museumeiland. Architect David Chipperfield (die al eerder het Neues Museum onder handen nam), heeft een prachtig modern gebouw ontworpen, dat toch heel goed op het eiland past! Het is vernoemd naar Henri James Simon, een industrieel uit de keizertijd die veel musea in Berlijn steunde en het belangrijk vond dat iedereen (ongeacht rand of stand) de kunst in de nationale musea kon bekijken.

De filmprojectie op de zijkant van de nieuwe galerie, werd gesponsord door het Sheikh Abdullah Al Salem Cultural Centre (ASCC) uit Koeweit, dat over een gigantische collectie kunst en galeries bezit. Ze waren dit jaar speciaal vanwege de opening van de galerie en het Lichtfestival in Berlijn en meebetaald aan een waanzinnig mooie, kleurrijke projectie, die ruim een kwartier duurde! Een prachtige collage van kunst uit de vele Berlijnse musea, erg bijzonder om te zien! Terwijl we daar met honderden mensen stond te kijken, reed achter ons meermaals de tram langs. Ook leuk voor een plaatje!

Humboldt Schloss

Ongetwijfeld heb je de naam ‘Humboldt’ in Berlijn al vaak voorbij horen komen. De broers Wilhelm en Alexander von Humboldt zijn ontzettend belangrijk voor de stad geweest en zeker Alexander heeft enorm veel voor onze kennis en wetenschap betekent door zijn vele wereldreizen, ontdekkingen en studies van flora en fauna. In 2019 is het 250 jaar geleden dat Alexander von Humboldt werd geboren, en dus is het jaar tot ‘Humboldt jaar’ uitgeroepen!

Het nieuwe stadspaleis (een toekomstig cultureel centrum dat volgend jaar opent) heet het Humboldt Forum. Een betere gelegenheid om hier mooie verlichtingen uit te proberen is er niet, dus hoera! Ik heb de verlichtingen aan de klassieke westzijde helaas gemist, maar vond die aan de moderne oostkant van het gebouw erg mooi! De wereldreizen van Alexander naar de Rio Negro werden prachtig uitgebeeld, evenals andere reizen en ontdekkingen. Helaas was dit niet écht goed te fotograferen, daarvoor bewoog het toch weer iets te snel.

Fernsehturm

Probeer met een beperkte lens maar eens een mooie foto te maken van de Fernsehturm. Geen makkie en wat was er veel te zien op de turm weer! Net als vorig jaar, werd hier op de Turm weer het kampioenschap Project Mapping gehouden. Zes finalisten mochten hun werk op de Fernsehturm tonen en uit hen werd uiteindelijk de winnaar verkozen. Andere artiesten zoals Susan Gurnee en Notes of Berlin droegen ook bij aan de vele mooie projecties. Ik blijf het knap vinden, zo’n enorm oppervlak (bijna 200 meter!) zo prachtig kunnen verlichten!

Bebelplatz

Natuurlijk wordt het Festival of Lights gesponsord, want al die verlichtingen moeten natuurlijk betaald worden! Een grote energieleverancier was voor het vijfde jaar op rij daarom sponsor en als dank mochten zij de prachtige Bebelplatz weer aankleden. Het energiebedrijf besloot om 14 street artists uit 14 verschillende landen te vragen om een kunstwerk aan te leveren voor het Hotel de Rome. Het thema? Free your energy, dus een behoorlijk vrij begrip. Maar kunstwerken op canvas schilderen is heel wat anders dan werken op muren, façades en huizen, dus dat bleek nog wel een uitdaging voor veel artiesten. De uiteindelijke serie is prachtig geworden en gaf een hele ‘urban’ feel aan de anders zo klassieke Bebelplatz.

Natuurlijk was er nog meer! De Bebelplatz wordt sinds de heropening van de Staatsoper Unter den Linden twee jaar terug, 360 graden verlicht! Dus alle gebouwen stonden in het licht! Daniel Margraf boodt ook hier zijn werken weer aan voor de Staatsoper en de Juristische Fakultät. Op de Hedwig kathedraal was een motief te zien volgens het thema ‘freedom of life’, uitgebeeld in een grote boom. Aan de overzijde, bij het hoofdgebouw van de Humboldt Universiteit, was het één prachtige bloemenzee. Alexander von Humboldt werd ook hier weer geeerd, met een prachtige collage vol planten, bloemen, dieren en natuurlijk portretten.

Voor het eerst erbij; Berlijns vele ministeries!

Tja, het is een jubilieumsjaar of niet! Het Festival pakte dit jaar ontzettend groot uit door de vele ministeries van Berlijn bij het festival te betrekken! Met prachtige en originele verlichtingen werden de anders wat saaie gebouwen kleurrijk verlicht! Natuurlijk gingen de meeste verlichtingen over 30 jaar Mauerfall/Wiedervereinigung, maar soms ook over de historie achter het pand waar het ministerie in zit of het doel van het ministerie zelf. Ik moet bekennen dat niet alle verlichtingen even mooi of geslaagd waren, maar dat geeft niets; bijzonder was het wel!

Auswärtiges Amt (Buitenlandse Zaken)

Bundesfinanzministerium (Ministerie van Financiën in het voormalige Reichsluftfahrtministerium)

Bundesministerium für Verkehr & Digitale Infrastruktur (Verkeer en digitale infrastructuur)

Bundesministerium für Wirtschaft & Energie (Economie en energie)

(Mauerbrunnen in het Invalidenpark)

Dat was het, Festival of Lights 2019 zit er weer op!

Misschien is het je opgevallen dat een aantal verlichtingen ontbreken. Ik heb dit jaar – mede vanwege de enorme hoeveelheid nieuwe verlichte gebouwen – ervoor gekozen om niet álles te fotograferen. Geen Gendarmenmarkt, geen Bodemuseum en ook de City West met de Gedächtniskirche heb ik dit jaar over moeten slaan. Het was niet te doen om álles af te gaan met statief en fiets, daarvoor was het dit jaar écht teveel! Toch ben ik heel blij met de gemaakte foto’s en deze editie van 2019, wat een knaller!

Graag wil ik van jou weten; welke verlichting vind je het mooiste, als je dat zo van de foto kunt beoordelen? Of wellicht was je er bij en heb je alles in het echt kunnen zien? Deel dan vooral je ervaring onder dit bericht bij de commentaren!

Het festival of Lights 2022 vindt plaats van 7 tot en met 16 oktober 2022. En ik geef ook weer Lichtfestival-rondleidingen!  Klik hier om naar mijn rondleidingen overzicht te gaan.

4 Comments

  • Kees Romkes schreef:

    Ik heb je tour maar één keer mee gelopen, maar de Brandenburger Tor was écht fantastisch dit jaar – hogere resolutie belichting, vanuit meerdere kanten, en vooral het geluid was ook een stuk beter gedaan dan de vorige jaren!

  • Corry Frik schreef:

    Prachtige blog! Ik beleef onze fantastische wandeling nog eens. Mooie foto’s. We hebben erg genoten van de wandeling! Super!

    • Emma schreef:

      Fijn om te horen Corry, dankjewel! Ik vond het erg leuk dat jullie mee waren!

Leave A Reply

Your email address will not be published.