Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Foto-impressie: Lichtfestival in Berlijn 2017

Home » Foto-impressie: Lichtfestival in Berlijn 2017

Wat was het weer een spektakel dit jaar, de Lichtfestivals Berlin Leuchtet en het Festival of Lights. Elk jaar geniet ik me weer helemaal te pletter en ook dit jaar heb ik enorm genoten van de prachtige verlichtingen. Het lijkt wel alsof het elk jaar beter wordt en ook nu de grote bouwprojecten in Berlijn Mitte langzaam hun einde naderen, wordt het steeds mooier én leuker! Natuurlijk ben ik zelf ook met de camera op pad geweest en heb ik daaruit een fotoserie samengesteld. Deze kun je hier bekijken!

Ben je klaar voor een laaaaaang artikel met een hoop fotospam? Dan zit je helemaal goed, want ik kan het niet laten om veel foto’s van het afgelopen Lichtfestival met jullie te delen. Voor mij is dit een geweldig hoogtepunt van het jaar, waar ik al maanden van te voren naar uitkijk. Het is heerlijk om met het statief op pad te gaan en alle bijzondere verlichtingen te bekijken. Helaas gooide op donderdag 5 oktober, de dag voor het Festival of Lights begon, een heftige storm flink wat roet in het eten. Een aantal geplande verlichtingen rondom de winderige Potsdamer Platz pakten daardoor niet zo leuk uit als gehoopt. Gelukkig wisten beide Lichtfestival-organisaties de boel vlot weer op de rit te krijgen en kon Berlijn genieten van een stad in het licht!

Weten waarom er twee Lichtfestivals zijn? Check hier mijn verhaal!

Festival of Lights/Berlin Leuchtet – Potsdamer Platz

In de afgelopen jaren was Potsdamer Platz altijd een hoogtepunt van de Lichtfestivals in Berlijn. De storm haalde echter een streep door de planning, waardoor het kunstwerk bunnies niet kon worden geplaatst. In plaats daarvan werd de Potsdamer platz enkel en alleen verlicht als fris en groen grasveld, vol prachtige bloemen! Dit leverde een bijzonder leuk effect op!

Natuurlijk was ook het kunstwerk Indian Summer in de Alte Potsdamer Strasse weer van de partij. Deze verlichting is een jaarlijkse traditie geworden en wordt, als de werkzaamheden klaar zijn, verplaatst naar de Unter den Linden.

Festival of Lights – Ambassade Singapore

Voor het eerst deden ze mee, de Ambassade van Singapore! Met mooie verlichtingen, bijzondere plaatjes en mega grote dia’s, was het een leuke tussenstop in de zijstraat van de Ebertstrase.

Het idee achter de foto’s was het laten zien van de kleurrijke veelzijdigheid van Singapore. Ik vond dat persoonlijk wat vergezocht, maar heb toch genoten van de foto’s!

Berlin Lights/Leuchtet – Brandenburger Tor

De eerste échte stop van Berlin Leuchtet was bij de Brandenburger Tor! Daar straalde de beroemde poort al ruim een week in het licht. Te zien zijn drie verschillende verlichtingen van elk vijf minuten. Eentje van een bekend elektronicamerk, dat een serie nieuwe emoticons introduceert. Een andere is een prachtige 3D-show van lichtkunst-groep Re:sorb en de laatste is een verlichtingsshow naar aanleiding van een stadscampagne van de Berlijnse senaat. Daarbij waren Berlijners gevraagd om quotes aan te leveren over Berlijn en vrijheid, en wat dat voor hen betekent. Alles bij elkaar een gave show en het was dan ook erg druk op de Pariser Platz!

Feest, want er zijn nieuwe emoticons uitgebracht…! Ik kon hélemaal niets met deze show maar de confetti en felpaarse kleur vond ik dan wel weer leuk.

Re:Sorb zette Berlijn op een prachtige manier in het licht, vooral de mix van de bekende koepel van de Reichstag, het Weltzeituhr en Fernsehturm vond ik heel erg tof!

Quotes van tientallen Berlijners werden op de Tor geprojecteerd. Een prachtig gebaar en mooie afsluiter van de Berlin ist Freiheit campagne, van de Berlijnse Senaat. Vooral de uitspraak: “Nur wer die Freiheit nicht schätzt, kann Europa infrage stellen” raakte mij en vond ik heel erg mooi. Vrij vertaald: “Alleen zij die vrijheid niet waarderen, zetten, twijfelt aan Europa”. Als kind van een verenigd Europa waar vrij wonen, werken en reizen een geweldig voorrecht is, kan ik dat alleen maar onderstrepen!

Berlin leuchtet – Gendarmenmarkt

De klassieke Gendarmenmarkt met haar mooie Konzerthaus, Franzsösische Dom en Deutscher Dom, vormen niet het meest opwindende onderdeel van het Lichtfestival. Toch vind ik het altijd de moeite waard om er even te kijken om te zien wat ze weer hebben verzonnen.

Dit jaar waren er twee verlichtingsshows te zien, voorzien van (prachtige!) klassieke muziek. De eerste gaat over de geschiedenis van het Konzerthaus, dat door de jaren heen veel heeft meegemaakt. Ooit brandde het zelfs helemaal af, zoals ook in de show te zien was.

De andere verlichting werd gesponsord door het Berlijnse waterbedrijf, wat resulteerde in een serene videomapping met waterdruppels, watervallen en meer. Prachtig vormgegeven maar kwam toch niet helemaal uit de verf op het Konzerthaus. De foto werd wél mooi!

Festival of Lights – Bebelplatz

De Bebelplatz is elk jaar al prachtig om te zien, maar dit jaar nóg gaver, want de Staatsoper is klaar! Jawel, je leest het goed! Na zeven jaar verbouwen (en kuch 200 miljoen euro boven budget) is het prachtige pand aan de Unter den Linden klaar. Dat betekent ook dat de Bebelplatz haar eigen, volledige grootte weer terug heeft. Jippie!

En dat is mooi, want daar heeft het Festival of Lights dit jaar slim gebruik van gemaakt! Voor het allereerst doet de Staatsoper mee met het Festival of Lights, en worden de gebouwen aan de prachtige Bebelplatz 360 graden rondom verlicht!

Op de Staatsoper wordt een prachtige show met 3D-videomapping getoond, over de geschiedenis van de Staatsoper. Op 7 december bestaat deze namelijk 275 jaar! Dus is er genoeg te vertellen over dit bijzondere gebouw. De show is levendig, theatraal en maakt geweldig gebruik van de façade van het gebouw. Gaaf, een absoluut hoogtepunt!
Rechts is de mooie St. Hedwigkathedraal te zien, die na jaren verstopt te hebben gezeten achter de bouwwerkzaamheden aan de Staatsoper, eindelijk weer te zien is.

Ook de mooie Juristische Fakultät steelt mijn hart met een geweldige hysterische statische verlichting. Wat een kleurenorganza!

Op het majestueuze Hotel de Rome werden werken uit de serie ‘Opera é Luce’ getoond, die de sfeer compleet maakten. Ik kijk nu al uit naar de Bebelplatz volgend jaar!

Festival of Lights – Marienkirche en Fernsehturm

Grote teleurstelling dit jaar vond ik de Fernsehturm. In voorgaande jaren hebben we prachtige verlichtingen gezien, maar dit jaar viel het enorm tegen. Weinig kleur en juist veel videomapping, wat eigenlijk helemaal niet zo goed bij de Fernsehturm past (vind ik). Technisch bezien allemaal heel knap, maar een lust voor het oog is anders.

De oude Marienkirche vond ik echter een ander verhaal, die kwam wel prachtig uit! Met een mooi en felgekleurd patroon stond de kerk haar mannetje naast de grote Fernsehturm.

Lichtrondvaarten

Omdat er jaarlijks een miljoen toeristen de Lichtfestivals bezoeken, is het voor de Berlijnse ondernemers een uitgelezen kans om daar de vruchten van de plukken. Zo voeren er talloze boten van de Berlijnse reedereien over de Spree, met allerlei extra lichtinstallaties aan boord. Dat leverde interessante plaatjes op!

Volgend jaar wil ik een avond mee met een lichtboot!

Festival of Lights – Bodemuseum

Nog een primeur bij het Festival of Lights van 2017! En dat was het Bodemuseum.

De zijkant werd vanuit het Monbijoupark verlicht met bekende kunstwerken van House of Art in New York. Ik moest even wennen aan de setting en de enórme verlichting, maar na een tijdje vond ik het toch wel erg mooi! Volgend jaar weer!

Festival of Lights – Palais am Festungsgraben

Het Palais am Festungsgraben (achter de Neue Wache) heeft in het verleden vaker meegedaan met de Lichtfestivals, maar nog niet eerder met zulke gigantische bonte afbeeldingen!

Ik vond deze beeltenissen uit de oudheid erg mooi! Helaas was het nog niet zo makkelijk om te fotograferen…

Mijn absolute favoriet, de flamingo’s! Overigens waren er ook ananassen, helaas geen watermeloenen.

Berlin Leuchtet – Dom Aquaree

De Dom Aquaree zet jaarlijks dezelfde verlichting op het pand, namelijk een groot net van 5000 LED-lampjes, waarmee vissen worden afgebeeld. Niets nieuws dus, wel een leuke uitdaging om elk jaar een betere foto van hetzelfde proberen te maken.

Festival of Lights – Humboldt Universität

De voortuin van de Humboldt Universität was ook dit jaar weer een prima plek voor een grote kleur- en lichtsshow. Dit jaar werden er kindertekeningen- en schilderijen op het gebouw getoond. Niet direct mijn kopje thee, maar de kleuren waren prachtig!

Festival of Lights – Wächter der Zeit

Nog een andere mooie traditie van het Festival of Lights, zijn de Wächter der Zeit, oftewel, de tijdwachters.

Deze rode en andere lichtgevende figuren, verplaatsen zich elke avond van het Lichtfestival en zijn bij één van de locaties te zien. Ik trof ze aan bij het Bode-museum, waar ze uitkeken over de Spree.

Ze zijn de bewakers en symbool van het Festival of Lights en doen elk jaar weer mee. Met de mystieke uitstraling zijn ze een van de meest geliefde onderdelen van het lichtfestival in Berlijn. Ik vind ze in ieder geval prachtig!

Festival of Lights – Berliner Dom

Alsof het allemaal nog niet feestelijk genoeg was, vormde de Berliner Dom natuurlijk weer het hoogtepunt. Dit jaar geen statische foto’s of andere afbeeldingen, maar de beste 3D-Videomapping van het moment. Het Festival of Lights organiseerde ook voor deze editie weer de FOL-awards, waarbij de beste videomapping- en lichtkunstenaars ter wereld met de Berliner Dom aan de slag gingen en elk een eigen show afleverden. En dat leverde me toch een spektakel op!
Deelnemers waren de finalisten uit vijf landen (Duitsland, Spanje, Rusland, Indonesië en Roemenië) en leverden elk hun eigen show van 1,5 minuut aan. Met elf deelnemers leverde dat een geweldige show van iets meer dan een kwartier op. Gaaf! Met licht, geluid en allerlei visuele effecten was het echt een geweldige show om te zien.

En zelfs de niet-bewegende beelden zijn enorm gaaf geworden! Dit is uit een video van de Duitse Tina Zimmermann.

En deze heerlijke psychedelische afbeelding komt uit deze show, van het Duitse Titanfilm.

Mijn persoonlijke favoriet was echter de laatste in het rijtje, de nummer elf, van een Russische deelnemer. Helaas wonnen ze de FOL-awards niet, maar hadden ze wel de vetste show. Hier te bekijken. De Berliner Dom is werkelijk elk jaar weer het absolute hoogtepunt van het Festival of Lights, maar zo vet als dit jaar heb ik het nog niet eerder gezien. Of zeg ik dat elk jaar? Hoe dan ook, ik kan nú al niet meer wachten tot volgend jaar!

Dat was het alweer…!
En daarmee heb je ook alweer al mijn foto’s van het Lichtfestival in Berlijn van 2017 gezien! Het waren er ongelooflijk veel en wat had ik een moeite om te kiezen zeg! Ik hoop dat je het in ieder geval een mooie selectie vond en dat je weer een goede indruk hebt gekregen van het Festival of Lights en Berlin Leuchtet van 2017!

Welke verlichting van het Festival of Lights of Berlin Leuchtet vond jij (gebaseerd op de foto of jouw ervaring in het echt) het allermooiste? Ik ben benieuwd!

Foto’s van de eerdere Lichtfestivals in Berlijn zijn hier te bekijken:


Wil jij ook het Lichtfestival in Berlijn meemaken?
De exacte data van de Lichtfestivals voor 2019 zijn bekend! Wil je precies weten wanneer je in Berlijn moet zijn om dat mee te maken? Dan kun je nú alvast 4 tot en met 20 oktober 2019 vrijhouden in je agenda! Je bent van harte welkom om mee te gaan met een van mijn rondleidingen langs het festival in Berlijn! Meer informatie: Rondleiding special Festival of Lights.

6 Comments

  • Kirstie schreef:

    Prachtige foto’s!!!

  • Lisette Stappenbelt schreef:

    Genoten van je prachtige foto’s en bijbehorende tekst. Zo kon ik er op afstand toch een beetje bij zijn. Mijn volgende reisje naar Berlijn toch maar beter plannen.

  • Lianne schreef:

    Wauw! Ik vind de flamingo’s erg mooi ❤️ Maar kan eigenlijk niet kiezen. Prachtige foto’s!

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl