Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Foto-impressie: Lichtfestival in Berlijn 2016

Home » Foto-impressie: Lichtfestival in Berlijn 2016

Talloze verlichte gebouwen, kleurrijke projecties en duizenden mensen ’s avonds laat nog onderweg. De Berlijnse lichtfestivals Berlin Leuchtet en Festival of Lights waren ook in 2016 weer een groot succes! Door omstandigheden kwam het er niet eerder van om deze foto’s te posten maar ik wilde ze toch niet laten zitten, want ik vind ze te gek! Zoals elk jaar ben ik ook tijdens deze editie van het lichtfestival weer op pad gegaan met camera en statief. In deze blog daarom een verlaat maar hopelijk niet minder leuke foto-impressie van het lichtfestival in Berlijn!

Berlijn kan vreselijk saai en grauw worden in oktober. De zomer is voorbij, de zon laat zich weken aan een niet zien en de temperaturen dalen in rap tempo. Geen betere reden om de stad in een stralend en kleurrijk licht te zetten! Inmiddels zijn de beide lichtfestivals Berlin Leuchtet en Festival of Lights uitgegroeid tot grote jaarlijks terugkerende festivals, die een miljoenenpubliek naar Berlijn trekken.

Lees verder over de achtergrond van het lichtfestival in Berlijn (en waarom er eigenlijk twéé lichtfestivals zijn)Lichtfestivals in Berlijn

Voor het eerst sinds er twee lichtfestivals bestaan, zag de agenda er dit jaar wat anders uit. De Brandenburger Tor en Berliner Dom behoorden vrijwel altijd tot Festival of Lights, de Fernsehturm tot Berlin Leuchtet. Echter werd dit jaar tot een grote ruil besloten en kreeg Berlin Leuchtet qua locaties voor het eerst de overhand. Zo zagen wij toeschouwers dit jaar dus een totaal andere show!

Jaarlijks loop ik tijdens het Festival of Lights hetzelfde rondje. Van Alexanderplatz langs alle grote highlights tot aan Brandenburger Tor, waarna ik vaak eindig op Potsdamer Platz. Langs die route is het meeste te zien en is het altijd gezellig druk met toeristen en vele andere fotografen met statief. Zelf ben ik wezen fotograferen in Mitte tijdens Berlin Leuchtet en in de City West nadat ook het Festival of Lights begon. In deze blog neem ik je nog één keer mee langs de hoogtepunten van dit prachtige festival!

Dom Aquaree – Ruim 5000 lampjes werden er aan de gevel van het Dom Aquaree gehangen om een groot licht- en projectiespel te creeëren. In dit moderne complex vindt je het aquariumavonturenpark Sea Life maar ook het Raddisaonblu hotel met haar bijzondere cyllindervormige aquarium. Het thema van de verlichting is dus zoals elk jaar “sea life”, met prachtig blauwe verlichting en af en toe gele vissen die over de gevel zweven.

berlin_lights_week_2016-8

De Berliner Dom – Met werken uit de fotoserie Berlin Flowers van de fotograaf Enrico Verworner, werd de Berliner Dom voor het eerst door Berlin Leuchtet in stralend licht gezet. Niet erg, want zo konden we ruim drie weken genieten van de prachtige projecties op de Berliner Dom. Mijn favorieten waren de vredesduif (check de gekko op de koepel!), het mooie lijnenspel en de astronaut-panda. Wederom een absoluut hoogtepunt dit jaar!

berlin_lights_week_2016-9
berlin_lights_week_2016-10

berlin_lights_week_2016-11

berlin_lights_week_2016-12

berlin_lights_week_2016-13

berlin_lights_week_2016-14

Gendarmenmarkt – Het prachtige Konzerthaus op de Gendarmenmarkt heeft een boeiende geschiedenis maar desondanks blijft het altijd lastig om het klassieke gebouw mooi en interessant uit te lichten. Ook dit jaar was de hele show zo’n 20 minuten lang, wat echt te lang was, want het werd ’s avonds al flink koud. Toch heb ik genoten van de drie verschillende thema’s van dit jaar en de prachtige motieven. Drie Berlijnse bedrijven leverden de projecties aan en kregen daarmee direct de gelegenheid om zich een beetje te laten zien.

Van de Berliner Wasserbetriebe (BWB) was het te verwachten dat we veel water zouden zien maar de combinatie met vuur was onverwacht en erg bijzonder! Wat een heldere kleuren, prachtig om te zien!

berlin_lights_week_2016-17

In de mooie Gärten der Welt in Berlijn Marzahn vindt begin 2017 de Internationale Garten Ausstellung (IGA) plaats, een groot tuin- en landschapsfestival. Er is een gondel gebouwd en de tuinen zijn bijna klaar voor de bezichtiging. Dit kwamen uitgebreid terug in de projecties op het Konzerthaus, waarvan ik de projecties met de gondels het meest bijzonder vond. De oooh’s en aaa’s galmden over het plein!

berlin_lights_week_2016-18

Het laatste deelnemende bedrijf aan de projecties op het Konzerthaus was de BVG, de Berliner Verkehrs Betriebe. Iedereen die ooit al eens in Berlijn is geweest kent dit bedrijf van de metro, bussen en trams in Berlijn, in de bekende gele kleur. Met hun campagne ‘Weil wir dich lieben’ en het gele hartje  zijn ze nog veel bekender geworden. Dus natuurlijk voerde het gele hart de boventoon in de projecties! 
berlin_lights_week_2016-19

Brandenburger Tor – In tegenstelling to eerdere jaren, hoorde de Brandenburger Tor dit jaar bij Berlin Leuchtet in plaats van het Festival of Lights. Dat betekende dus een heel andere stijl qua projecties. Helaas was ik met fotograferen net op de verkeerde avond toen de projecties nog niet aan waren gezet en heb ik de zandkunst en 3D-projecties alleen met m’n ogen kunnen bekijken. Toch was de Tor wel prachtig verlicht in allerlei kleuren!

berlin_lights_week_2016-22

Mall of Berlin – Bij dit grote warenhuis was dit jaar misschien wel een van de meest bijzondere projecties van het hele festival te zien. Vrijwel de gehele facade van de Mall of Berlin was verlicht en de projecties vormden een 3D-mapping film. Tijdens een tien minuten durende show van de kunstgroep RE:SORB werd je meegenomen in een tijdreis door de geschiedenis van Berlijn. De belangrijkste koppen kwamen voorbij, van Otto von Bismarck tot David Hasselhoff en John F. Kennedy, voorzien van muziek en geluid. Ook de bekendste snordrager uit de jaren ’30 en ’40 kwam voorbij, wat tot ophef leidde bij veel Duitsers en stiekem best gedurfd was van de kunstenaars. Gelukkig paste het goed in de context van de lichtshow en is dit voor mij een van de hoogtepunten van het festival.

berlin_lights_week_2016-23

berlin_lights_week_2016-24

Weinhaus Huth – Dit bijzondere gebouw is het oudste vooroorlogse gebouw dat nog op Potsdamer Platz te vinden is. Dit jaar was het verlicht met kunstwerken van Daniel Margraf, die zijn werkten gebruikte om de structuur van het gebouw te onderstrepen of juist te laten verdwijnen. Per avond was er één kunstwerk te zien, ik vond deze het mooiste.

berlin_lights_week_2016-25

Ernst Reuter Platz – De Ernst Reuter Platz in het westen van Berlijn zou dit jaar het hoogtepunt van het Berlin Leuchtet programma moeten worden. Het plein is een grote rotonde met in het midden een groene cirkel die via een tunnel te bereiken valt. Hier waren talloze installaties en kunstwerken van kunstenaars over de hele wereld geplaatst, die op een leuke manier zouden worden uitgelicht. Maar helaas werd dit overschaduwd door een lelijke diefstal van een aantal belangrijke en dure verlichtingen, waardoor bijna de helft van de kunstwerken op het plein niet meer verlicht kon worden. Een teleurstelling dus!

Gelukkig waren een aantal kunstwerken nog wel verlicht en heb ik toch een paar leuke foto’s kunnen maken. De walvis was helemaal niet meer verlicht maar aan de hand van de zaklamp op onze telefoons konden we hem toch verlichten, zonder zelf op de foto te komen. Lekker knutselen met foto’s maken dus!

berlin_lights_week_2016-37

berlin_lights_week_2016-36

berlin_lights_week_2016-38

berlin_lights_week_2016-40

Gedächtniskirche – De Gedächtniskirche is standaard verlicht maar tijdens het Berlijnse lichtfestival werden er allerlei reflecterende objecten in opgehangen die prachtig licht weerkaatsten. Eenvoudig, niet spectaculair maar juist heel passend bij de Gedächtniskirche en de symboliek. Prachtig!

berlin_lights_week_2016-42

Elefantentor – Zoals gebruikelijk in de Berlijnse herfst, regende het met regelmaat tijdens het lichtfestival. Maar toen ik deze foto maakte bij de Elefantentor bij de Berlijnse Zoo vond ik dat helemaal niet erg! De reflecties waren juist heel mooi en de bewolking vormde een prima canvas.

berlin_lights_week_2016-44

Nikolaiviertel – het absolute hoogtepunt van het Festival of Lights was afgelopen jaar wel in het Nikolaiviertel, het kleine historische wijkje vlakbij Alexanderplatz. De oudste kerk van Berlijn, de Nikolaikirche, was helemaal verlicht met mooie spirituele en religieuze kunstwerken in een prachtige 3D videomapping show. De passende muziek gaf het geheel zo’n mystieke sfeer dat mensen lang bleven staan kijken. Ook kregen mijn camera en ik er geen genoeg van. Wat een prachtig schouwspel! De tijdwachters in hun rode kappen maakten het geheel helemaal af. Wat een feest!

berlin_lights_week_2016-29

berlin_lights_week_2016-33

Wat een prachtige editie van het lichtfestival in Berlijn was het afgelopen jaar weer! Ik hoop dat jullie net zo van de foto’s hebben genoten, als ik van het maken! Het Festival of Lights en Berlin Leuchtet is voor mij echt een hoogtepunt van het jaar en ik heb nu alweer zin in de editie van 2017! Wat is jouw favoriete onderdeel van het lichtfestival in Berlijn?

Wil jij ook het Lichtfestival in Berlijn meemaken?
De exacte data van de Lichtfestivals voor 2019 zijn bekend! Wil je precies weten wanneer je in Berlijn moet zijn om dat mee te maken? Dan kun je nú alvast 4 tot en met 20 oktober 2019 vrijhouden in je agenda! Je bent van harte welkom om mee te gaan met een van mijn rondleidingen langs het festival in Berlijn! Meer informatie: Rondleiding special Festival of Lights

5 Comments

 • huubvaassen schreef:

  Prachtig!

 • Dick schreef:

  Prachtige foto’s Emma. Ik ben blij dat je weer de rust en energie hebt gevonden om aan je blog te werken. Wellicht een opsteker om te weten dat ik altijd met veel belangstelling je prachtige verhalen lees!!

  • Emma schreef:

   Dankjewel Dick, wat lief! Dat vind ik altijd erg fijn om te lezen, mede daar doe ik het voor!

 • Leo en Marleen schreef:

  Prachtige foto’s en we gaan je zeker volgen zowel hier al op twitter
  twee berlijn gekken sinds 2006, verplicht ieder jaar terug.

 • Jenny - IkReis schreef:

  Mooie kunstwerken!

  Ik probeer elk jaar langs het lichtfestival in Eindhoven en Amsterdam te gaan. Misschien moet ik Berlijn aan dit rijtje toevoegen.

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl