Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Lange Nacht Der Museen – 80 musea met één ticket!

,
1
Home » Lange Nacht Der Museen – 80 musea met één ticket!

Elk jaar in Augustus is het weer zover; dan is het in Berlijn Museumnacht! Deze ‘Lange Nacht der Museen‘ is een groot evenement, waar meer dan 80 musea in Berlijn en Potsdam aan meedoen. Het geeft bezoekers de kans om met één ticket, talloze musea in Berlijn te ontdekken. Van zes uur ’s avonds tot diep in de nacht openen de Berlijnse musea hun deuren, en rijden speciale shuttlebussen af en aan. Bovendien is de verscheidenheid groot en is er voor elk wat wils. Of je nou graag kunstmusea, geschiedenistentoonstellingen of technische installaties bezoekt; er is van alles bij! Naast de geopende musea zijn er ook honderden evenementen die speciaal voor de Lange Nacht der Museen georganiseerd worden. Tel daarbij de gezelligheid op straat, street food en muziek op en je hebt een nacht lang één groot cultureel feest!

Museumnachten heb je natuurlijk over de hele wereld maar de Berlijnse editie is stiekem toch een speciale variant. Met meer dan 180 grote en kleine musea heeft Berlijn een hoge culturele dichtheid en is het aanbod tijdens de Museumnacht dan ook behoorlijk omvangrijk. Mensen reizen van heinde en verre naar Berlijn om bij de nacht aanwezig te zijn en hun favoriete musea te bezoeken. De lijst met deelnemers bestaat inmiddels uit ruim 80 musea. Hier zitten vele grote en beroemde instituten bij, zoals het Duits Historisch Museum, Neues Museum of het Techniekmuseum. Maar ook kleinere musea, zoals het Trabimuseum, het Brückemuseum of het Currywurstmuseum (permanent gesloten) doen hier aan mee. De Museumnacht is ideaal om in een korte tijd een aantal musea te ontdekken waar je normaliter niet zo snel naar binnen zou lopen.

Voor mij persoonlijk is de Lange Nacht der Museum dan ook een jaarlijks terugkerende must en er gaat een groot kruis in de agenda zodra de datum bekend is gemaakt. Ik hou ervan om ’s avonds door een museum te struinen, omdat het een tijdstip is waarop je normaal nooit in een museum komt. Bovendien is het enorm gezellig en bedrijvig op straat en voelt de Museumnacht in Berlijn bijna als een soort festival! Zo leuk!

In 2019 vindt de Lange Nacht der Museen in Berlijn plaats op 31 augustus 2019, vanaf 18:00 uur.

Museumnacht in Berlijn – Tickets en informatie

Een paar weken van te voren gaan de tickets van de Lange Nacht der Museen in de voorverkoop. Deze zijn bij alle deelnemende musea, ticketkantoren en online te verkrijgen voor 12 euro. Vanaf twee weken van te voren en op de dag zelf betaal je de volle prijs van 18 euro. Je ticket is bij alle musea het entreebewijs en bovendien je OV-kaartje voor de BVG gedurende de hele avond. Ideaal dus!

Is het niet gelukt om van te voren nog een ticket te kopen? Dan kun je op de dag zelf ook overal tickets krijgen bij de grote rode zuilen van de Lange Nacht der Museen, die bij het Kulturforum (Potsdamer Platz) en in de Lustgarten (voor de Berliner Dom, nabij Alexanderplatz) te vinden zijn. Bij deze zuilen kun je ook het gratis programmaboekje krijgen en een grote plattegrond, met daarop de speciale buslijnen die voor de Museumnacht in Berlijn zijn ingesteld door de BVG. In 2017 reden er zes buslijnen door Berlijn, om mensen van en naar alle musea te vervoeren, ideaal! Ook zijn er bij de twee centrale plekken van de Lange Nacht de Museen gezellige street food standjes neergezet, waar je drinken en wat te eten kunt kopen. Met muziek, een fijne biergarten en allerlei andere promoties, is het een supergezellige avond!

Tijden: De Lange Nacht der Museen begint altijd om 18:00 en eindigt bij vrijwel alle musea – enkele uitzonderingen daargelaten, zoals het kindermuseum – om 02.00 uur in de nacht van zondag.
In 2019 vindt de Lange Nacht der Museen in Berlijn plaats op 31 augustus 2019, vanaf 18:00 uur. Kaarten zijn per direct verkrijgbaar!

Route en planning: Omdat je tijdens de Museumnacht in Berlijn meestal een aantal musea tegelijkertijd bezoekt, is het handig om van te voren je route te bepalen. Het is niet aan te raden om onvoorbereid te werk te gaan, want voor je het weet sta je uren te wachten ergens in de rij of scheur je van hot naar her door de stad. Op de website lange-nacht-der-museen.de kun je je eigen route samenstellen, gebaseerd op jouw voorkeuren. En dit kun je ook nog eens op je eigen manier doen! Routes zijn te maken op basis van je musea, thema, tijd of basis van de reeds bestaande OV-lijnen.

Kostenbesparing: Scheelt dat nou écht zoveel, zo’n ticket tijdens de Lange Nacht der Museen? Jep, geloof mij maar: met één ticket heb je echt waar voor je geld, wat je ook aan musea bezoekt. Kees en ik bezochten dit jaar ook weer vier musea. Waar we normaliter €30 euro per persoon aan entreekaartjes kwijt zouden zijn geweest (waarschijnlijk meer omdat  de entree van het Urban Nation Street Art Museum nog onbekend is), betaalden we beide nu maar €12 euro voor ons Museumnacht-ticket in de voorverkoop. Een besparing van €18,00 per persoon! Ervan uitgaande dat de meeste musea in Berlijn gemiddeld tussen de €6 en €10 euro entree vragen, heb je je ticket er na drie verschillende musea al ruimschoots uit.

Lange Nacht der Museen – Museumnacht in Berlijn
80 musea door heel Berlijn – ruim 800 evenementen.
Jaarlijks terugkerend in Augustus
Meer informatie: lange-nacht-der-museen.de/de/

Lange Nacht der Museen 2017 – een impressie:

Ook in 2017 was ik er weer bij! Na onze eerste editie in 2016, besloten Kees en ik om niet een editie van de Lange Nacht der Museen in Berlijn te missen. Het is een geweldige manier om nieuwe musea te ontdekken en een heerlijk culturele avond te beleven. In 2016 bezochten we het Currywurstmuseum (Permanent gesloten), Trabimuseum, Duitse SpionageMuseum en eindigden we bij een middennachtconcert in de Berliner Dom. Een heerlijke avond!

Voor de allerbeste indruk van onze avond tijdens de Lange Nacht der Museen, kun je mijn Berlijnvlog bekijken:

Dit jaar planden we onze route ruim van te voren maar liep het toch niet helemaal zoals gepland. Hoe dan ook bracht de Lange Nacht ons bij de volgende musea:

De eerste stop: Urban Nation Street Art Museum
Op 17 september gaat het Urban Nation Street Art Museum in Berlijn officieel open en is daarmee het allereerste street art museum ter wereld. Het museum toont werk van allerlei beroemde en minder bekende street artiesten en zal regelmatig wisselend werk wonen. Ter gelegenheid van de Lange Nacht der Museen was er op hun kantoor een kleine sneak preview georganiseerd, waarbij een aantal werken al bekeken kon worden. Buiten waren twee street artists bezig met een mural en tape art, supergaaf om live te zien!

Het event kwam neer op een bescheiden galerie-opening, met prosecco en brezels als hapje en drankje. De tien werken in de galerij waren allemaal prachtig en stiekem kan ik niet wachten tot het museum eindelijk open gaat, we wachten er inmiddels al twee jaar op! Het event zelf was daarom ook maar écht een flintertje van wat ons straks te wachten staat en niet meer dan een sneaky sneak preview.

Urban Nation – Street Art Museum
Adres
: Bülowstrasse 7, Schöneberg
Normale entree: onbekend
Meer infourban-nation.com
Let op: opent vanaf 17 september 2017

Stop twee: Neues Museum – Museumsinsel
Het Neues Museum op het Museuminsel was eigenlijk onze derde geplande stop, maar bij onze tweede stop bij het Brandenburger Tor museum was zo’n lange wachttijd, dat we besloten onze avond anders in te delen. Zo kwamen we tijdens de schemering al bij het Neues Museum terecht. Het Neues Museum is eigenlijk een verzameling van musea, zoals het Ägytpisches Museum und papyrussammlung, het Museum des vor- und fruhgeschichte (prehistorie, steentijd, kopertijd, bronstijd en ijzertijd) en allerlei andere klassieke verzamelingen. Dat klinkt misschien wat stoffig, maar door de bijzondere vondsten is het een hele leuke verzameling, die je een interessant kijkje in de ontwikkeling van onze beschaving geeft.

Beroemd hoogtepunt in het Neues Museum is de bijzondere buste van de Egyptische koningin Nefertiti (Nofretete in het Duits, je verzint het niet). Deze buste wordt beschouwd als een van de allermooiste pre-moderne kunstwerken ter wereld en is mede vanwege de goede staat, zo ongelooflijk bijzonder. Mede door deze buste is het Neues Museum in Berlijn zo populair. Er stond in het museum dan ook een flinke rij om de buste te zien, en ook buiten voor de deur stond een enorme rij. In totaal begreep ik dat ruim 8000 mensen het Neues Museum bezochten tijdens de Lange Nacht der Museen!

Neues Museum op het Museumsinsel
Adres:
Bodestraße 1-3, Mitte
Normale entree:
€14,00
Meer info: 
smb.museum/neues-museum

Stop drie: DDR-museum
Toegegeven, het DDR museum ben ik al vaak geweest en is niet nieuw meer. Toch blijft het een van mijn favoriete musea in Berlijn en vind ik het altijd wel leuk om hier een kijkje te nemen. Recent werd het DDR-museum deels vernieuwd en dit onderdeel had mijn vriend nog niet gezien. Omdat we door de uitval van een ander museum tijd over hadden, besloten we vanaf het Neues Museum de Spree over te steken en dit museum te bezoeken.

We hadden geluk, want de rij was niet heel lang! Ook besloten we alleen het nieuwe gedeelte van het museum te bezoeken, waardoor we precies wisten waar we moesten zijn. Hier heb ik niet veel foto’s gemaakt, omdat het erg druk was en ik verder gewoon lekker rond aan het kijken was. Voor een foto-impressie van het nieuwe gedeelte, verwijs ik je graag naar mijn artikel: DDR-Museum: Alltag im Plattenbau

DDR-Museum op het Museumsinsel
Adres:
Karl Liebknecht Strasse 1, Mitte
Normale entree:
€8,50
Meer info: 
ddr-museum.de

De vierde en laatste stop: Zeiss Groß-Planetarium
Ruim 23 uur geweest en we zijn op weg naar onze laatste stop, het Zeiss Groß-planetarium in Prenzlauer Berg. Deze leuke locatie stond al eeuwen op mijn verlanglijstje en toch was ik er nog steeds niet geweest! Zonde, want als kind was ik al mateloos gefascineerd door de sterrenkunde en op de middelbare school was ik zelfs lid van een astronomieclubje! Tijd om daar eens verandering in aan te brengen dus. En dat hebben we geweten, want allemachtig wat was het drúk bij het planetarium! Er stond een lange rij voor de ingang, die gelukkig goed opschoot. We konden nog net op tijd mee voor de film van middennacht en hoefden maar een halfuurtje te wachten tot de voorstelling begon.

Het Planetarium is een prachtig gebouw, dat in 1987 geopend werd in (toen nog) de DDR. Het staat aan de westzijde van het Ernst-Thällmann Park in Prenzlauer Berg en kwam op de plek van een oude Gasometer te staan. De koepel van het planetarium heeft een doorsnede van 23 meter en is recent verbouwd. In de koepel staat een gloednieuwe projector, de Universarium IX van Carl Zeiss. In de koepel kunnen 292 mensen plaatsnemen voor astronomie-films maar ook muziekconcerten en andere evenementen.

De show zelf was ongelooflijk gaaf, zowel qua audio als beeld erg indrukwekkend. Af en toe moest ik me echt aan m’n stoel vastgrijpen, want het leek soms wel alsof ik in een achtbaan zat! Een 3D-bioscoop is er echt niets bij. Overigens was het geen échte film zoals ze die normaal vertonen, maar eerder een leuke demonstratie van het planetarium en  alle technische hoogstandjes waar ze over beschikken, zoals een laser show.

Zeiss Groß-planetarium
Adres:
Prenzlauer Allee 80, Prenzlauer Berg
Normale entree:
€8 euro
Meer info:
planetarium.berlin

(De oude projector van het Planetarium in de lobby)

Museumnacht in Berlijn 2017
Al met al hadden we een heerlijke avond en nacht. Na de laatste stop bij het Zeiss-planetarium vielen mijn ogen bijna dicht en vonden we het wel genoeg geweest. We hadden nog zeker een ander museum kunnen bezoeken in het resterende uur, maar omdat we voor ons gevoel al ruim alles uit het kaartje hadden gehaald wat erin zat, wilden we het ook niet overdrijven. Wederom komen we tot de conclusie dat het de Lange Nacht der Museen echt een van de allerleukste evenementen van het jaar in Berlijn is. We hebben nieuwe musea en tentoonstellingen ontdekt, die zo leuk zijn dat we ook los van de Museumnacht nog een langs gaan. Zeker bij het Street Art Museum en het Planetarium zien ze ons snel weer terug. En bij de volgende Lange Nacht der Museen in 2018 zijn we er gewoon weer bij!

Welke musea heb jij tijdens de Lange Nacht der Museen in Berlijn bezocht?

One Comment

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl