Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Lange Nacht Der Museen – 70 musea met één ticket!

,
5
Home » Lange Nacht Der Museen – 70 musea met één ticket!

Elk jaar in Augustus is het weer zover; dan vindt de Berlijnse Museumnacht plaats! Deze ‘Lange Nacht der Museen‘ is een groot evenement, waar meer dan 70 musea in Berlijn en Potsdam aan meedoen. Het geeft bezoekers de kans om met één ticket, talloze musea in Berlijn te ontdekken. Van zes uur ’s avonds tot diep in de nacht openen de Berlijnse musea hun deuren, en rijden speciale shuttlebussen af en aan. Bovendien is de verscheidenheid groot en is er voor elk wat wils. Of je nou graag kunstmusea, geschiedenistentoonstellingen of technische installaties bezoekt; er is van alles bij! Naast de geopende musea zijn er ook honderden evenementen die speciaal voor de Lange Nacht der Museen georganiseerd worden. Tel daarbij de gezelligheid op straat, street food en muziek op en je hebt een nacht lang één groot cultureel feest!

Save the date: de eerstvolgende Lange Nacht der Museen vindt plaats op 26 augustus 2023, start om 18:00 uur

Museumnachten heb je natuurlijk over de hele wereld, maar de Berlijnse editie is stiekem toch een hele leuke en speciale museumnacht. Met meer dan 180 grote en kleine musea heeft Berlijn een enorme culturele dichtheid. Met ruim 70 deelnemende musea is de Lange Nacht der Museen in Berlijn dan ook een evenement dat je niet mag missen! Tijdens de Lange Nacht kun je met één ticket grote en beroemde musea bezoeken, zoals het Duits Historisch Museum, Neues Museum of het Techniekmuseum. Maar ook doen er een heleboel kleinere musea mee, zoals het Trabimuseum, het Futurium en TimeRide Berlin. De Museumnacht is ideaal om in een korte tijd een aantal musea te ontdekken waar je normaliter niet zo snel naar binnen zou lopen.

Daarnaast is het echt een viering van de culturele verscheidenheid van Berlijn! Er is live-muziek, er zijn speciale tentoonstellingen, talks en natuurlijk is er street food. Van 18 uur ’s avonds tot 2 uur ’s nachts struin je zo met duizenden anderen door Berlijn en kun je genieten van de vele bijzondere musea die Berlijn te bieden heeft!

Voor mij persoonlijk is de Lange Nacht der Museum dan ook een jaarlijks terugkerende must en er gaat een groot kruis in mijn agenda zodra de datum bekend is gemaakt! Het heeft iets bijzonders om ’s nachts een museum te bezoeken, omdat het een tijdstip is waarop je normaal nooit in een museum komt. Ik heb voor 2022 alweer een wensenlijstje klaarliggen!

Museumnacht in Berlijn – Tickets en informatie:

Op 1 augustus aan de tickets van de Lange Nacht der Museen in de voorverkoop. Deze zijn bij alle deelnemende musea, ticketkantoren en online te verkrijgen voor 12 euro. Ook kun je je ticket online op de website kopen in de voorverkoop!

Twee weken van te voren en op de dag van de Lange Nacht der Museen zelf betaal je de volle prijs van 18 euro. Je ticket is bij alle musea het entreebewijs en bovendien je OV-kaartje voor de BVG gedurende de hele avond. Ook rijden er speciale shuttlebussen waar je gebruik van kunt maken met je ticket. Ideaal dus!

Openingstijden Lange Nacht in Berlijn:

De Lange Nacht der Museen begint altijd om 18:00 en eindigt bij vrijwel alle musea – enkele uitzonderingen daargelaten, zoals het kindermuseum, dat sluit iets eerder – om 02.00 uur in de nacht van zondag.

Route en planning:

Omdat je tijdens de Museumnacht in Berlijn meestal een aantal musea tegelijkertijd bezoekt, is het handig om van te voren grofweg je route te bepalen. Het is niet aan te raden om onvoorbereid te werk te gaan, want voor je het weet sta je uren te wachten ergens in de rij of scheur je van hot naar her door de stad. Op de website lange-nacht-der-museen.de kun je je eigen route samenstellen, gebaseerd op jouw voorkeuren. En dit kun je ook nog eens op je eigen manier doen! Je kunt natuurlijk een route samenstellen aan de hand van de musea die je graag wil bezoeken, maar je kunt ook één U-bahnlijn kiezen en de musea die aan die lijn liggen opzoeken (bijv de U2 of U8 of U5).

Tip! Op de website van de Lange Nacht kun je overigens ook het programma bekijken en zelfs je eigen ’tour’ samenstellen! Dit doe je door de events en musea die je wil bezoeken een ‘hartje’ te geven. Bovenaan de website verzamelen deze zich en kun je de lijst bekijken, printen, opslaan als pdf of naar jezelf laten mailen. Handig!

Met de Lange Nacht bespaar je ‘bares Geld’!

Scheelt dat nou écht zoveel, zo’n ticket tijdens de Lange Nacht der Museen? Jep, geloof mij maar: met één ticket heb je echt waar voor je geld, wat je ook aan musea bezoekt. Kees en ik bezochten in voorgaande jaren meestal zo’n vier musea per avond. Waar we normaliter €30 euro per persoon aan entreekaartjes kwijt zouden zijn geweest, betaalden we beide nu maar €12 euro voor ons Museumnacht-ticket in de voorverkoop. Een besparing van €18,00 per persoon! Ervan uitgaande dat de meeste musea in Berlijn gemiddeld tussen de €8 en €15 euro entree vragen, heb je je ticket er na twee a drie verschillende musea al ruimschoots uit. Een koopje dus!

Is het niet gelukt om van te voren nog een ticket te kopen?

Dan kun je op de dag zelf ook overal tickets krijgen bij de grote rode zuilen van de Lange Nacht der Museen, die bij het Kulturforum (Potsdamer Platz) en in de Lustgarten (voor de Berliner Dom, nabij Alexanderplatz) te vinden zijn. Bij deze speciale verkoopstands kun je ook het gratis programmaboekje van de Lange Nacht der Museen krijgen en een handige plattegrond, met daarop de speciale shuttlebuslijnen die voor de Museumnacht in Berlijn zijn ingesteld door de BVG.
In 2019 reden er zes buslijnen door Berlijn, om mensen van en naar alle musea te vervoeren, ideaal!

Culturele hubs door heel Berlijn

Ongetwijfeld zijn er ook dit jaar weer meerdere culturele hubs gecreeerd, op centrale plaatsen. Hier zijn talloze strandstoelen, banken en andere chill plekken, is er live muziek en staan er street food stands. Zo kun je tussen alle culturele geweld door ook gewoon even de voeten laten rusten, wat drinken en eten! Zo is het ook gewoon een supergezellige avond in Berlijn! Food tips: Märkisches Museum, Futurium, Potsdamer Platz Kunstforum.

Mijn tips voor Lange Nacht der Museen:

Save the date: de eerstvolgende Lange Nacht der Museen vindt plaats op 26 augustus 2023, start om 18:00 uur

Rondleidingen en een film in de Gedenkstätte Hohenschönhausen (Stasigevangenis) – Natuurlijk is de Stasigevangenis sowieso een bezoek waard, maar in het donker krijgt het natuurlijk een hele andere lading. De Stasi hield hier tussen 1957 en 1989 meer dan 11.000 mensen gevangen, omdat ze volgens de Stasi de communistische dictatuur dwars zaten. De hele avond zijn hier rondleidingen, telkens op het hele uur in ’t Duits, de laatste is om middernacht. Er zijn ook twee engelstalige rondleidingen, om 19:00 en 21:00 uur. Zorg dat je er op tijd bent en dat je je meldt voor de rondleiding bij de receptie.
Ook is er op het terrein een film van 15 minuten te zien over de Stasigevangenis „Hohenschönhausen. Ort von Unrecht und Gedenken“
Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen. Adres: Genslerstraße 66, 13055 Berlin.

Zeefdrukken bij het nieuwe Käthe Kollwitz Museum – Het museum over deze beroemde kunstenares is niet alleen verhuisd, maar ook vernieuwd. Klaar is het echter nog niet, de ruimtes in het voormalige theatergebouw zijn nog leeg. Je kunt wel een rondleiding krijgen en een tipje van de sluier opgelicht krijgen om meer over het vernieuwde museum te weten te komen.
Leuke tip: tussen 18:00 uur en 20:00 worden hier live de posters gedrukt die Käthe produceerde om te vechten tegen oorlog en sociale ongelijkheid. Dit zijn iconische posters geworden, die tijdens de Lange Nacht der Museen opnieuw worden gedrukt op een mobiel zeefdrukstation. Je kunt ook je eigen poster maken met een motief van Kollwitz, voorzien van je eigen boodschap!
Käthe-Kollwitz-Museum Berlin. Adres: Spandauer Damm 10-22, 14059 Berlin.

Cocktails bij het Spionage museum – Natuurlijk serveert het Deutsches Spionagemuseum een cocktail-klassieker van James Bond, de Vesper-Martini! In het Spy-Café serveren ze dit geschudde – niet geroerde – drankje, bekend uit de roman Casino Royale.
Deutsches Spionage Museum. Adres: Leipziger Platz 9, 10117 Berlin.

Live Dans in de AEG Tunnel (Berliner Unterwelten) – De gehele lange Nacht van 18:00 tot 02:00 uur kun je in de oude AEG-TUnnel genieten van een bijzondere installatie in een historische resonantie-ruimte. Er is beeldende kunst, lichtspel en er zijn vertellingen. De performance duurt telkens 30 minuten en is telkens in kleine groepen te bekijken.
Berliner Unterwelten e.V. – AEG-Tunnel. Adres: Voltastraße 6 (Zugang über Voltastraße 5-6, nach ca. 50 m auf dem Gelände links halten, im Hof neben Treppe 12.1. 13355 Berlin. Website: www.berliner-unterwelten.de

Live Art Performance bij URBAN NATION Museum for Urban Contemporary Art – Moos und Sprühdosen – Vanaf 18:00 uur tot 01:00 uur ’s nachts maakt street artist Philip Wallisfurth een kunstwerk terwijl het publiek toekijkt! Met mos en spuitbussen creeeert hij een uniek kunstwerk voor de Lange Nacht der Museen. Hij is bekend van een breed spectrum aan street art, van paste-ups tot mos-graffiti, sculpturen en schilderijen op doek.
URBAN NATION Museum for Urban Contemporary Art (Production Office). Adres: Bülowstraße 97, 10783 Berlin

Rondleidingen in het Tränenpalast – De voormalige grensovergang Friedrichstrasse is enorm de moeite waard om te bezoeken, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Speciaal voor de Berlijnse museumnacht zijn er nu ook engelstalige rondleidingen van een half uurtje. Starttijden zijn om 20, 22 en 00 uur.
Tränenpalast. Adresse: Reichstagufer 17, 10117 Berlin

Jazz bij C/O Berlin – Wil je gewoon lekker chillen en een beetje jazz luisteren? Dan moet je zeker even bij Fotografiemuseum C/O Berlin langs gaan, want voor het Amerika-Haus op de stoep wordt van 20:00 tot 22:00 uur heerlijke jazz gespeeld. Bovendien kun je in het museumcafé meteen nog een koud zomerdrankje halen en lekkernijen proeven. In het museum zijn nog twee prachtige fototentoonstellingen van Bieke Depoorter en Susan Meiselas te zien die begin september eindigen.
C/O Berlin. Adres: Hardenbergstraße 22-24, 10623 Berlin

Beats & Bones in het Natuurkundemuseum – Klaar met griezelen bij dino’s, opgezette dieren en duizend dingen op sterk water in het Natuurkundemuseum? Dan kun je genieten van chillige beats en lekkere koele drankjes voor het Natuurkundemuseum!
Naturkundemuseum. Adres: Invalidenstraße 43, 10115 Berlin

Lange Nacht der Museen – Museumnacht in Berlijn

70 musea door heel Berlijn.
Jaarlijks terugkerend evenement in Augustus, in 2023 vindt de Berlijnse museumnacht plaats op zaterdag 26 augustus.
Meer informatie: lange-nacht-der-museen.de

Lange Nacht der Museen 2017 – een voorbeeld van een avond uit in de Museumnacht in Berlijn:

Ook in 2017 was ik er weer bij! Na onze eerste editie in 2016, besloten Kees en ik om niet nog een editie van de Lange Nacht der Museen in Berlijn te missen. Het is een geweldige manier om nieuwe musea te ontdekken en een heerlijk culturele avond te beleven. In 2016 bezochten we het Currywurstmuseum (helaas inmiddels gesloten), het Trabimuseum, Duitse SpionageMuseum en eindigden we bij een middennachtconcert in de Berliner Dom. Een heerlijke avond!

In 2017 bracht de Lange Nacht ons bij de volgende musea:

Stop 1: Urban Nation Museum for Contemporary Art (Street Art Museum)

Op 17 september 2017 opende het Urban Nation Street Art Museum in Berlijn en werd daarmee het allereerste street art museum ter wereld. Het museum toont werk van allerlei beroemde en minder bekende street artiesten en wisselt jaarlijks. Ter gelegenheid van de Lange Nacht der Museen was er op het Urban Nation kantoor een kleine sneak preview georganiseerd, waarbij een aantal werken al bekeken kon worden. Buiten waren twee street artists live bezig met een mural en tape art, supergaaf om live te zien!

Het event kwam neer op een bescheiden galerie-opening, met prosecco en brezels als hapje en drankje. De tien werken in de galerij waren allemaal prachtig! Het event zelf was echt een voorproefje van de latere opening van het museum maar niet minder leuk.

Urban Nation – Street Art Museum
Adres
: Bülowstrasse 7, Schöneberg
Normale entree: gratis, wel graag een ‘spende’.
Meer infourban-nation.com

Stop 2: Neues Museum – Museumsinsel

Het Neues Museum op het Museuminsel was eigenlijk onze derde geplande stop, maar bij onze tweede stop bij het Brandenburger Tor museum was zo’n lange wachttijd, dat we besloten onze avond anders in te delen. Zo kwamen we tijdens de schemering al bij het Neues Museum terecht. Het Neues Museum is eigenlijk een verzameling van musea, zoals het Ägytpisches Museum und Papyrussammlung, het Museum des vor- und fruhgeschichte (prehistorie, steentijd, kopertijd, bronstijd en ijzertijd) en allerlei andere klassieke verzamelingen. Dat klinkt misschien wat stoffig, maar door de bijzondere vondsten is het een hele leuke verzameling, die je een interessant kijkje in de ontwikkeling van onze beschaving geeft.

Beroemd hoogtepunt in het Neues Museum is de bijzondere buste van de Egyptische koningin Nefertiti (Nofretete in het Duits, je verzint het niet). Deze buste wordt beschouwd als een van de allermooiste pre-moderne kunstwerken ter wereld en is mede vanwege de goede staat, zo ongelooflijk bijzonder. Mede door deze buste is het Neues Museum in Berlijn zo populair. Er stond in het museum dan ook een flinke rij om de buste te zien, en ook buiten voor de deur stond een enorme rij. In totaal begreep ik dat ruim 8000 mensen het Neues Museum bezochten tijdens deze editie van de Lange Nacht der Museen!

Neues Museum op het Museumsinsel
Adres:
Bodestraße 1-3, Mitte
Normale entree:
€14,00
Meer info: 
smb.museum/neues-museum

Stop 3: het DDR-museum

Toegegeven, het DDR museum ben ik al vaak geweest en is voor mij niet echt nieuw meer. Toch blijft het een van mijn favoriete musea in Berlijn en vind ik het altijd wel leuk om hier een kijkje te nemen. In 2017 werd het DDR-museum deels vernieuwd en het nieuwe onderdeel had mijn vriend nog niet gezien. Omdat we door de uitval van het Brandenburger Tor museum tijd over hadden, besloten we vanaf het Neues Museum direct de Spree over te steken en even het DDR museum binnen te lopen.

We hadden geluk, want de rij was niet heel lang! Ook besloten we alleen het nieuwste gedeelte van het museum te bezoeken, waardoor we precies wisten waar we moesten zijn. Hier heb ik niet veel foto’s gemaakt, omdat het erg druk was en ik verder gewoon lekker rond aan het kijken was. Voor een foto-impressie van het nieuwe gedeelte, verwijs ik je graag naar mijn artikel: DDR-Museum: Alltag im Plattenbau

DDR-Museum op het Museumsinsel
Adres:
Karl Liebknecht Strasse 1, Mitte
Normale entree:
€8,50 (anno 2022 is dit 12,50!)
Meer info: 
ddr-museum.de

Stop 4 (en laatste): het Zeiss Groß-Planetarium

Inmiddels is het al ruim na 11 uur ’s avonds en we zijn op weg naar onze laatste stop, het Zeiss Groß-Planetarium in Prenzlauer Berg. Deze leuke locatie stond al eeuwen op mijn verlanglijstje en toch was ik er nog steeds niet geweest! Zonde, want als kind was ik al mateloos gefascineerd door de sterrenkunde en op de middelbare school was ik zelfs lid van een astronomieclubje! Tijd om daar eens verandering in aan te brengen dus. En dat hebben we geweten, want allemachtig wat was het drúk bij het Planetarium! Er stond een lange rij voor de ingang, die gelukkig goed opschoot. We konden nog net op tijd mee voor de film van middennacht en hoefden maar een halfuurtje te wachten tot de voorstelling begon.

Het Planetarium is een prachtig gebouw, dat in 1987 geopend werd in (toen nog) de DDR. Het staat aan de westzijde van het Ernst-Thällmann Park in Prenzlauer Berg en kwam op de plek van een oude Gasometer te staan. De koepel van het planetarium heeft een doorsnede van 23 meter en is recent verbouwd. In de koepel staat een gloednieuwe projector, de Universarium IX van Carl Zeiss. In de koepel kunnen 292 mensen plaatsnemen voor astronomie-films maar ook muziekconcerten en andere evenementen.

De show zelf was ongelooflijk gaaf, zowel qua audio als beeld erg indrukwekkend. Af en toe moest ik me echt aan m’n stoel vastgrijpen, want het leek soms wel alsof ik in een achtbaan zat! Een 3D-bioscoop is er echt niets bij. Overigens was het geen échte film zoals ze die normaal vertonen, maar eerder een leuke demonstratie van het planetarium en  alle technische hoogstandjes waar ze over beschikken, zoals een laser show.

Zeiss Groß-planetarium
Adres:
Prenzlauer Allee 80, Prenzlauer Berg
Normale entree:
€8 euro (anno 2022 9 euro)
Meer info:
planetarium.berlin

 

(De oude projector van het Planetarium in de lobby)

Museumnacht in Berlijn – Editie 2017

Al met al hadden we een heerlijke avond en nacht. Na de laatste stop bij het Zeiss-planetarium vielen mijn ogen bijna dicht en vonden we het wel genoeg geweest. We hadden nog zeker een ander museum kunnen bezoeken in het resterende uur, maar omdat we voor ons gevoel al ruim alles uit het kaartje hadden gehaald wat erin zat, wilden we het ook niet overdrijven.

Wederom komen we tot de conclusie dat het de Lange Nacht der Museen echt een van de allerleukste evenementen van het jaar in Berlijn is. We hebben nieuwe musea en tentoonstellingen ontdekt, die zo leuk zijn dat we ook los van de Museumnacht nog een langs gaan. Zeker bij het Street Art Museum en het Planetarium zien ze ons snel weer terug. En bij de volgende Lange Nacht der Museen in 2018 zijn we er gewoon weer bij!

Welke musea heb jij tijdens de Lange Nacht der Museen in Berlijn bezocht?

5 Comments

 • Dick schreef:

  Mooie vlog Emma, onderhoudend en professioneel gemaakt!!

 • Chantal schreef:

  Ik kom de 27e in Berlijn aan, helaas te laat voor een rondleiding van jou, maar op tijd voor dit evenement! Wat ik me nog wel afvroeg; wat is ongeveer de wachttijd bij de (grote, populaire) musea? Plus ik zie op hun website allerlei events staan per museum. Moet je dan aan één van die events deelnemen of mag je ook vrij rondwandelen?

  • Emma schreef:

   Hoi Chantal! Leuk dat je de LNDM mee kunt pikken! De wachttijd kan behoorlijk oplopen, daarom kan ik aanbevelen om goed van te voren te plannen. Ik kies zelf altijd de kleinere musea tijdens de Lange Nacht. Alle evenementen zijn als extraatje georganiseerd, dus je kunt gewoon de musea bezoeken en lekker rondlopen (tenzij anders staat aangegeven op de website van LNDM.) Alvast heel veel plezier!

 • Chantal schreef:

  Bedankt! Ik had geen mailtje ontvangen dat er een reactie was dus blij er toch ineens één te zien staan ;) Fijn dat je ook gewoon zelf kunt rondlopen! Ik was eigenlijk van plan om met het Pergamon en Neues museum te beginnen, maar wie weet moet ik dat dan nog even heroverwegen! Wil door jouw artikel ook zeker naar het planetarium, zonder jouw artikel had ie niet op mijn lijstje gestaan dus dank daarvoor! Verder evt DDR museum en Stasigevangenis, maar ben bang dat ik teveel wil op één avond ;) (ook omdat ik al om 5.30 wakker was)
  Jij ook weer veel plezier!!

Leave A Reply

Your email address will not be published.