Berlijn zit vol met hofjes. De meesten zijn kleine privé tuintjes en parkeerplekjes, in anderen kom je leuke winkeltjes of een restaurantje tegen. Of soms zelfs helemaal niks, hooguit een geparkeerde auto. Maar sommige hofjes worden omgebouwd tot prachtige tuinen. Bijna geheime tuinen, omdat ze zo prettig verscholen liggen. Je zou zo voorbij de ingang lopen, omdat deze zo onopvallend in de façades is weggewerkt. Zo is het ook met het Krausnickpark. Ooit precies zo’n geheime tuin, tegenwoordig een openbaar park. Een kleine oase van rust in het drukke Mitte.
Wie op de Oranienburgerstrasse zoekt naar een park, kijkt vaak maar één kant op, richting de Spree, richting Monbijoupark. Ook een heel mooi park, met een fijne beachbar aan het water. Daardoor zien de meeste mensen de ingang van het Krausnickpark volledig over het hoofd. Verstopt tussen de winkeltjes en restaurantjes aan de straat, zit een hek met een deur, dat tot het parkje leidt. En wie er naar binnen loopt, komt – gevoelsmatig – in een hele andere stad terecht. Hier kunnen kinderen ongestoord met elkaar spelen, bespreken ouders de laatste nieuwtjes met elkaar of zitten ze op een bankje nog wat te werken, terwijl ze met een schuin oog de kids in de gaten houden. Ook jonge mensen komen hier, voornamelijk mensen die bij de omliggende kantoren werken en van hun pauze willen genieten in de buitenlucht. Een klein paradijsje in Mitte, een schattig en lief plekje om even te te gaan zitten met een meegebrachte lunch, of lekker een boek te lezen in het zonnetje.
Het Krausnickpark is een driehoekig parkje, van zo’n 22.000 m2 groot. Van oorsprong een privépark, aangelegd door omwonenden, die op dit stukje grond hun groenten en fruit verbouwden. Het stuk grond kwam te horen bij Oranienburgerstrasse 19 en rond 1800 werd het stuk grond verpacht, waarna er een park van werd gemaakt.
In 1842 werd rondom het park de eerste huizen neergezet (Oranienburgerstr 18). De Keizerlijke bouwinspecteur Drewitz bouwde een serre, die in 1878 door een balzaal met twee grote zalen vervangen werd. De bourgeois van Berlijn kon zich in die tijd verheugen op een bowlingbaan, een muziekpaviljoen en springfontein. het park behoorde tot de eigenaren van de vereniging van deze balzaal en stond bekend als Ressource zur Unterhaltung. Eind jaren ’20 kwam ook de Grote Depressie naar Berlijn en was het over met de weelde, het stuk grond werd verkocht. De Pruisische belastingdienst nam het stuk grond over en gebruikte de omliggende panden van het park als studentenhuis
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van het park verwoest. In 1959 werd een van de balzalen omgebouwd tot auditorium en door de psychologische faculteit van de Humboldt universiteit gebruikt. Het park werd opgesplitst en deels gebruikt als tuin, speelplaats en kinderdagverblijf.
In 1997 werd er voor het eerst overlegd om van de tuin weer een openbaar park te maken. Tien jaar later was het geld daarvoor ook bij elkaar gespaard, waarna er met de bouwwerkzaamheden begonnen werd. Het park is hernoemd tot Krausnickpark en is nu een open en rustige plek, met twee speeltuintjes, een ligweide en veel mooie hoekjes, met bankjes en picknicktafels. De planten en bloemen worden door een vereniging van omwonenden verzorgd, waardoor het community-karakter van het parkje heel sterk blijft.
Als je door het parkje wandelt, merk je nog steeds dat het echt een parkje is wat sterk bij de omwonenden hoort. Hier geen grote party’s tot diep in de nacht of grillfeestjes met vrienden, daarvoor kun je aan de overkant in het Monbijou park prima terecht. Nee, hier kom je tot rust, hang je in een schommel (bedankt voor de actiefoto Kees!) of eet je rustig op een bankje je lunch op. De vogeltjes fluiten en spelen volop, het lawaai van de auto’s, trams, bussen en langsrazende ambulances is nauwelijks te horen in het park. Een welkome afwisseling van het altijd drukke en pulserende Berlijn, dat 24/7 door lijkt te gaan. Een betere oase midden in Mitte kun je je niet wensen.
Het Krausnickpark is openbaar toegankelijk en geheel gratis. Hou je wel netjes aan de regels, dan kun je hier genieten tot zonsondergang. Daarna is de toegangsdeur afgesloten. Het park is ook toegankelijk voor rolstoelen gemaakt en daardoor geschikt voor iedereen die even een adempauze midden in het groen kan gebruiken.
Krausnickpark
Adres: Oranienburgerstrasse 19/20
OV: S Oranienburger strasse/U8 Weinmeister strasse.