Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Konnopke’s Imbiss – De beste currywurst van Berlijn?

Home » Konnopke’s Imbiss – De beste currywurst van Berlijn?

Het is een van de bekendste, oudste en fijnste imbiss’en uit Berlijn. Konnopke’s Imbiss bestaat dit jaar alweer 85 jaar en is een begrip in heel Berlijn. Hier krijg je een onvervalst goede currywurst ohne darm, met huisgemaakte ketchup naar geheim familierecept. De pommes zijn handgesneden en heerlijk gefrituurd. Niets wordt aan het toeval overgelaten bij deze – naar velen zeggen – beste currywurst imbiss van Berlijn.

Geschiedenis
currywurst-berlijn-6In 1930 begint Max Konnopke samen met zijn grote liefde Charlotte een klein worstverkoop-bedrijfje. Ze verkopen bockwürst, krakauer, knackers en wiener worsten. Een klaptafeltje, een zonnescherm en een ketel met de worsten, meer is er niet nodig. Op de hoek van de Schönhauser Allee en de Danziger Strasse staat hij zeven dagen in de week, ’s avonds en snachts zijn worsten te verkopen. Het bedrijf verloopt goed en langzaam maar zeker kan Konnopke uitbreiden. De simpele worsteketel wordt een motorfiets, waarmee Max verder door Berlijn kan om zijn worsten te verkopen.

In de Ost-sector
Aan het eind van de jaren ’30 wordt vlees schaars en staat de oorlog merkbaar voor de deur. Konnopke verkoopt gepofte aardappels en zo houdt zijn familie een inkomen tijdens de oorlog. Na de oorlog bouwt Max Konnopke direct twee houten kraampjes, eentje onder de hochbahn van de U2 op de hoek van Schönhauser Allee en Dimitroff Strasse (tegenwoordig weer Eberswalder strasse) en eentje op Antonplatz in Weissensee. Dochter Waltraud en zoon Günther zijn inmiddels opgeleid tot verkoopster en slager en helpen moeder Charlotte mee in de beide kramen. Prenzlauer Berg ligt op dat moment al in de Ost-sector maar de verkoop van worsten en gepofte aardappelen gaan onverminderd door. Ondanks het feit dat Konnopke op dat moment nog geen currywursten verkoopt, is Konnopke toch zeer bekend en staat hij met de motorfiets op week- en kerstmarkten.

De eerste currywurst van oost-Berlijn
Icurrywurst-berlijn-12n 1960 gaat zoon Günter werken bij een slager in Wedding. De muur is er dan nog niet en hij kan nog dagelijks op en neer reizen tussen oost en west Berlijn. Daar ontdekt hij de currywurst en zo brengt hij dit recept direct mee naar zijn familie want dat is er nog niet in Oost-Berlijn! Samen met de slager die de Konnopke’s ondersteund, bedenken ze snel een recept die van hun bratwurst met darm, een currywurst zonder darm maakt. Gebraden in varkensvet en in het geheel op een bord geserveerd met saus. Het recept voor de saus wordt thuis in de keuken uitgevonden en dit recept is tot op de dag van vandaag een familiegeheim. De eerste currywurst in oost-Berlijn is een feit en gaat al snel als een lopend vuurtje door de stad.

currywurst-berlijn-13Na de Wende
Vanaf dan gaat het ineens razendsnel. Max Konnopke wordt halverwege de jaren ’70 ziek en doet zijn zaak over aan zijn zoon en dochter. Waltraud bouwt het verder uit en de kraam wordt een vaste stand, in ouderwetse stijl. Na de Wende verandert het snel. Prenzlauer berg stroomt leeg en weer vol met nieuwe bewoners met nieuwe en andere wensen. Konnopke’s imbiss verkoopt vanaf dan ook friet bij de worsten en belegde broodjes. De currywurst wordt vanaf dan ook in stukken gesneden, er wordt currypoeder toegevoegd aan de saus en je kunt je currywurst in vijf verschillende scherptegraden krijgen. Alles voor de klant. En het legt ze geen windeieren, ook na de Wende is Konnopke’s imbiss een begrip bij Berlijners en toeristen.

85 jaar Konnopke’s Imbiss
Dit jaar (2015) bestaat Konnopke’s imbiss alweer 85 jaar. De kleine currywurststand in Prenzlauer Berg heeft een heleboel meegemaakt maar staat nog steeds garant voor heerlijke bratwurst, krakauer en natuurlijk de currywurst. En duur zijn ze ook niet, een currywurst kost 1.90 en voor 3.50 heb je een extra grote worst mét pommes. Heerlijk! Traditioneel zijn ze elke dag geopend tot 20 uur ’s avonds en op zondag altijd gesloten. Dat laatste vergeet ik nog wel eens, waardoor ik na een wandeling door het Mauerpark hongerig voor een dichte deur sta.

currywurst-berlijn-11

Konnopke’s imbiss is echt een aanrader als je een goede currywurst wil proberen. De standaard saus is bepaald niet scherp dus prima te proberen voor beginners. Wil je juist wel een extra dimensie bij het eten van je worst? Dan kies je voor een hogere scharfe-stufe. Vegetarische en vegan alternatieven heb je hier overigens helaas niet, bij Konnopke draait immers alles om traditie en iets anders dan vlees op de kaart zul je hier niet vinden. Natuurlijk kun je wel genieten van een pommes rot-weiss of een lekkere portie kartoffelsalat met een broodje.

Of je hier nou de beste currywurst van Berlijn kunt krijgen? Tja, daarover kun je heel lang twisten. Vrijwel altijd staan er lange rijen met mensen voor hun currywurst, dus goed is het in ieder geval! Zelf vind ik de worsten van Konnopke echt heel lekker en kun je hier fijn genieten van je bordje met eten terwijl je op het overdekte terrasje zit of aan de sta-tafels staat en naar het gezellige Prenzlauerberger verkeer kijkt, zoals de bezoekers van deze worstekraam al 85 jaar doen.

Konnopke’s Imbiss
Adres: Schönhauser Allee 44 b, Prenzlauer Berg.
OV: U2 Eberswalder strasse, M10 Eberswalder strasse.
www.konnopke-imbiss.de

currywurst-berlijn-1

 

2 Comments

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl