Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

De mooiste kerstmarkten in Berlijn in 2022!

,
0
Home » De mooiste kerstmarkten in Berlijn in 2022!
De kerstmarkten in Berlijn zijn een heerlijke jaarlijkse traditie in de stad. Traditiegetrouw openen ze eind november voorafgaand aan de eerste advent en kunnen we weer genieten van knetterende houtvuren, heerlijk geurende glühwein, veel verschillende lekkernijen en stalletjes vol met de mooiste kerstversieringen. Je kunt gedurende de hele kerstperiode dagelijks op deze kerstmarkten in Berlijn terecht om te shoppen, warme chocolademelk te drinken of een worst van de grill te eten. Er is fijne muziek, soms theater en veel leuks te zien!  Met meer dan 70 kerstmarkten in Berlijn, is het een geweldige stad om tijdens de adventsperiode te bezoeken! Het onderstaande overzicht is van de permanente kerstmarkten, die gedurende de adventsperiode in Berlijn dagelijks geopend zijn.

Kerstmarkten in Berlijn – 2022

Joepie! Het is weer zover! Op de maandag vóór de eerste advent, openen in Berlijn de kerstmarkten. Hieronder kun je een aantal vinden, dit zijn eigenlijk de meest bekende kerstmarkten van Berlijn. Natuurlijk zijn er ook nog talloze kerstmarkten die alleen in het weekend plaatsvinden, of zelfs maar eenmalig worden georganiseerd. Deze zogeheten Adventsmarkten kun je hier bekijken! Wil je juist een leuke, traditionele kerstmarkt in Berlijn bezoeken? Dan zit je helemaal goed met onderstaande adressen! Frohe Weihnachten!

Kerstmarkten in Berlijn – Mitte

Weihnachtszauber am Gendarmenmarkt (dit jaar aan de Staatsoper op de Bebelplatz)

Misschien wel een van de mooiste kerstmarkten in Berlijn. Deze betoverende wereld wordt elk jaar met veel zorg aangekleed en is dan ook echt de moeite waard. Echter vindt de kerstmarkt dit jaar (2022) niet op het romantische barokke plein plaats, maar op de Bebelplatz, naast de Staatsoper! Dit vanwege een grote verbouwing van de Gendarmenmarkt. De Bebelplatz is gelukkig ook een perfect decor voor een prachtige markt met mooie stands waar lekkere etenswaren, souvenirs en kerstdecoratie wordt verkocht. Er staan prachtige originele stands op deze markt! Hou er wel rekening mee dat het hier (met name ’s avonds) behoorlijk druk kan worden, zeker in de weekenden. Laat je echter niet ontmoedigen, ook als het druk is kijk je gegarandeerd je ogen uit. Als je niet zo van de drukte houdt, ga hier dan overdag kijken en lekker lunchen bij één van de leuke lunchtentjes.


Adres: Bebelplatz, Mitte (alleen in 2022)
OV: U5 Museumsinsel/U2 Stadtmitte
Datum: 21 november tot en met 31 december 2022.
Tijd: 11:00 t/m 22:00 uur, op Kerstavond geopend tot 18:00 uur, Oudjaarsdag van 11:00 tot 01:00 uur.
Entree: €1 – Kinderen tot 12 jaar gratis – Dit bedrag wordt gedoneerd aan het goede doel.
Let op: Het meenemen van koffers, trolleys of grote rugzakken is niet toegestaan.

Kerstmarkt voor het Berlijnse Rote Rathaus

Een klassieke kerstmarkt, midden in Berlijn. Prachtig aangeklede stands, een reuzenrad en een ijsbaan om lekker rondjes op te zwieren. Natuurlijk kun je ook hier genieten van typische gerechten als boerenkool met worst (ja echt, maar dan met bratkartoffeln) en champignons met knoflooksaus, allerlei soorten snoepgoed en verse crêpes met Nutella. Overal is mooi handwerk verkrijgbaar en een prachtig uitzicht heb je vanuit het reuzenrad. Ben je op zoek naar nieuwe kerstversiering? Ook hier staan veel standjes met mooie zelfgemaakte producten!


Adres: Rathausstrasse 15, 10178 Berlin.
OV: S/U Alexanderplatz, S Hackescher Markt.
Datum: 21 november 2022 tot en met 30 december 2022.
Tijd: Maandag tot en met vrijdag: 12.00 – 22.00 uur. Zaterdag en zondag: 11.00 – 22.00 uur. Eerste en tweede Kerstdag: 11.00 – 21.00 uur. Kerstavond en Oudjaarsdag gesloten.
Entree: Gratis.

Kerstmarkt op Berlijn Alexanderplatz

Nog een beroemde kerstmarkt in het centrum van Berlijn is de markt op Alexanderplatz. Hier vind je veel standjes waar je eten, drinken en andere typische kerstdingen kunt halen. Er is een grote stand van kerstversieringwinkel Käthe Wohlfahrt én een “Lauschaer Glaskügelhaus” (mijn toptip voor de allermooiste kerstballen/ornamenten in Berlijn) te vinden en in het midden is er het ‘partyhaus van Nikolaus’, waar je kunt feesten en hossen met glühwein en punch tot je erbij neervalt. Wie nog wel energie overheeft kan midden op het plein schaatsen op de ijsbaan en genieten van de mooie verlichting en gezelligheid. Voor de kinderen is er een klassieke draaimolen.


Adres: Alexanderplatz, Berlin OV: S/U Alexanderplatz
Datum: (vermoedelijk) 21 november tot en met 30 december 2022
Tijd: Elke dag van 10.00 – 22.00 uur. Kerstavond: 10.00 – 14.00 uur.
Entree: Gratis.

Winterwelt am Potsdamer Platz

Deze commerciële winterwereld wordt drukbezocht door toeristen maar is zeker niet minder leuk! Midden tussen de moderne architectuur van dit beroemde plein is elk jaar een prachtige winterwereld te vinden. Er is een enorme ijsglijbaan van 12 meter hoog en 70 meter lang,  waar je vanaf kunt rodelen op enorme banden. Er zijn talloze stands, met heerlijk eten, mooie producten en er is vaak livemuziek. Ook hier worden weer veel zelfgemaakte producten aangeboden, kun je design en andere mooie dingen vinden en genieten van de gezellige sfeer. Prima te combineren met een beetje weihnachtshopping in de Mall aan Leipziger Platz.


Adres: Alte Potsdamer Straße 1, 10785 Berlin
OV: S/U Potsdamer Platz
Datum: Winterwelt begint op eind oktober en loopt door tot en met 1 januari 2023.
Tijd: Elke dag van 10.00 – 22.00 uur. Kerstavond: 10.00 – 14.00 uur.
Entree: Gratis.

Winterzauber an der Allee – Winterkermis

De grootste winterkermis van Berlijn is weer terug op de Frankfurter Allee! Hier kun je in het reuzenrad, rondzwieren in botsauto’s en knuffels winnen bij een schiettent. Ook is er voldoende lekkers te krijgen, waaronder de beruchte 1 meter bratwurst en zijn er voor de Nederlanders in Berlijn ook Nederlandse snacks te krijgen! Voor Duitsers hoort een kermis echt bij de kerstdagen en het is hier dan ook een groot feest. Elke woensdag zijn de prijzen lager voor gezinnen en kun je voor een klein prijsje lekker zwieren!


Adres: Frankfurter Allee 196, Lichtenberg
OV: U5 Magdalenenstrasse
Datum: 4 november tot en met 26 december 2022
Tijd: Maandag tot en met donderdag: 14:00 tot 21:30 uur, vrijdag en zaterdag tot 22:30 uur, zondags van 12:00 tot 21:00 uur. Op Totensonntag 20 november gesloten.
Entree: Gratis

Magischer Winterzauber in AltBerlin
In het pittoreske Nikolaiviertel is ook aan een heel klein kerstmarktje gedacht. Het nagebouwde historische deel van oud Berlijn, is tijdens de adventtijd omgetoverd tot een sfeervol kerstdorpje, dat heel in de verte doet denken aan de klassieke kerstverhalen van Charles Dickens. Er is een stand met glühwein en Feuerzangebowle, natuurlijk wat lekker warms of zoets te eten. Een wandeling door het Nikolaiviertel is altijd een must, dus niet vergeten! Klassieker is de film ‘Die Feuerzangenbowle’ die meermaals per dag vertoond wordt.


Adres: Nikolaikirchplatz 1, Mitte
OV: U5 Rotes Rathaus of U5 Museuminsel
Datum: Vanaf 10 november 2022 tot en met 2 januari 2023
Tijd: Dagelijks van 12:00 tot 22:00 uur
Entree: Gratis.


Kerstmarkten in Berlijn – Charlottenburg en Schöneberg

Kerstmarkt bij Schloss Charlottenburg

Een betoverend mooie kerstmarkt in het westen van Berlijn. Op het terrein van het prachtige Schloss Charlottenburg kun je genieten van een wijd opgezette kerstmarkt, met veel verschillende standjes en een prachtige galerij met de mooiste glaskunsten en houtsnijwerken. Deze kerstmarkt ligt niet in het centrum maar is de reis meer dan de moeite waard.


Adres: Spandauer Damm 10, 14059 Berlin
OV: S-bahn Westend
Datum: Vanaf 21 november tot en met 26 december 2022.
Tijd: Maandag tot en met donderdag: 14:00 tot en met 22:00 uur, vrijdag tot en met zondag van 12:00 tot 22:00 uur. Eerste en tweede Kerstdag van 12:00 tot 20:00 uur, Heiligabend (24-12) is de kerstmarkt gesloten.
Entree: Gratis.

Kerstmarkt bij de Gedächtniskirche in de City West

De 38e editie van deze bekende kerstmarkt in Berlijn Charlottenburg vindt weer plaats! Met de traditionele stands, lekkere hapjes en kerstdrankjes zoals punch, warme choco en glühwein is dit een bijzonder klassieke en gezellige kerstmarkt. Het is leuk en mooi versierd, er zijn talloze gezellige hoekjes ingericht waar je kunt zitten of staand je drankje kunt nuttigen. Boven de markt hangt een prachtig lampjesnetwerk, waardoor het net lijkt alsof je onder een sterrenhemel staat. Aan de straatzijde zijn mooie standjes waar bijzonder handwerk, houtsnijwerk en kerstdecoratie wordt verkocht. Hier kun je vast wel een paar verlate kerstcadeautjes of leuke souvenirs vinden! Ook is er altijd een stand van Käthe Wolfahrt te vinden, een van de bekendste kerstdecoratiemakers uit Duitsland. Een must! Deze kerstmarkt is overigens ook voor kinderen leuk; er is handgemaakt speelgoed te koop, een reuzenrad voor de kleintjes en op oudjaarsavond is er om 18:00, 20:00, 22:00 uur en 24:00 uur een vuurwerk zodat ook de allerkleinsten het op een passende tijd kunnen bekijken.


Adres: Breitscheidplatz 1, 10789 Berlin
OV: U1/9 Kurfürstendamm, S/U Zoologischer Garten
Datum: 22 november 2022 tot en met 2 januari 2023
Tijd: Zondag tot en met donderdag: 11.00 – 21.00 uur. Vrijdag en zaterdag: 11.00 – 22.00 uur. Kerstavond: 11.00 – 14.00 uur. Eerste en tweede kerstdag: 13.00 – 21.00 uur. Oudjaarsdag: 11.00 – 01.00 uur. Nieuwjaarsdag: 13.00 – 21.00 uur.
Entree: Gratis.
2015-WattedoeninBerlijn - Kerstlichtjes Kurfurstendamm Berlijn-11

Christmas Avenue Berlin – Berlijns eerste LGBTIQ-kerstmarkt!

Voor het Metropoll Theater in Schöneberg is dit jaar voor het allereerst een gezellige roze kerstmarkt! Christmas Avenue, de LGBTIQ-Winterdays bestond al in Keulen, maar komt dit jaar voor het allereerst naar Berlijn. Beschermheer is de Berlijns geliefde voormalige burgemeester Klaus Wowereit. Dagelijks is er op de bühne vanalles te zien en te beleven, denk aan een drag-bingo show en theater, maar ook rockmuziek, schlager, klassieke muziek en musical. Zo kun je genieten van een rijk cultureel aanbod, terwijl bij de standjes om het podium heen allerlei lekkernijen te krijgen zijn. Laat je verrassen met een eigengemaakte winterglühwein, een dagelijkse adventskalender, en nog veel meer! Ook wordt er gedurende de hele markt gecollecteerd voor een sociale bijdrage, voor verscheidene verenigingen die in de LGBTIQ-gemeenschap van Berlijn actief zijn.


Wat: Christmas Avenue Berlin
Waar: Nollendorfplatz, Schöneberg
OV: U1/2/3 Nollendorfplatz
Datum: Vanaf 11 november 2022 tot en met 23 december 2022
Tijden
: Dagelijks van 12:00 tot 22:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: event

 

Charlottenburger Weihnachtsmeile in de Wilmersdorfer Strasse

Berlijn heeft niet veel voetgangerszones, en al helemaal geen klassieke winkelstraten zoals we dat in Nederland of België kennen. De Wilmersdorfer strasse is misschien niet heel bijzonder vanwege de moderne bouw, maar ze doen voor kerst toch altijd hun best om er een leuke en gezellige winkelstraat van te maken, vol sfeervolle stalletjes en versiering die de donkere dagen van november en december een beetje opfleuren. In deze straat vind je een TK-Maxx, Mediamarkt, Creativ-Idee, stoffenwinkels, Hema en nog een aantal andere bekende ketens, zoals decowinkel Depot. Heb je het wel gezien? Wandel dan terug richting Bahnhof Charlottenburg en volg de Wilmersdorfer strasse richting de Kurfürstendamm. Je loopt op weg daarheen door een fantastisch mooie woonwijk, en op de Ku’damm branden duizenden sfeervolle lampjes!


Wat: Christmas Avenue Berlin
Waar: Wilmersdorfer Strasse, Charlottenburg
OV: S-bahnhof Charlottenburg
Datum: Data 2022 nog niet bekend
Tijden
: Dagelijks van 11:00 tot 21:00 uur, zondags zijn de winkels dicht maar de stalletjes open van 13:00 tot 19:00 uur.
Entree: gratis
Meer informatie: event


Kerstmarkten in Berlijn – Prenzlauer Berg en Pankow

Lucia Weihnachtsmarkt Kulturbrauerei

Misschien wel een van de meest sfeervolle kerstmarkten in Berlijn is de Lucia kerstmarkt in de Kulturbrauerei in Prenzlauerberg. Lucia is bekend als de Noorse licht-godin en het thema van deze kerstmarkt is dan ook Scandinavisch. Je kunt er genieten van verwarming via typisch ‘Schwedenfeuer’ (Zweeds vuur). Culturele programma’s vanaf 8 uur ‘s avonds (gratis) en de vele standjes met eten, drinken, kunst en design. Probeer hier vooral een Reibekuchen met appelmoes en een glaasje Glögg!


Adres: Kulturbrauerei, Schonhauser Allee 36, Prenzlauer Berg
OV: U2/M10 Eberswalderstrasse
Datum: 21 november tot en met 22 december 2022
Tijd: Maandag tot en met vrijdag: 15:00 tot 22:00 uur. Zaterdag en zondag 12:00 tot 22:00 uur
Entree: Gratis.


Kerstmarkten in Berlijn – Friedrichshain, Kreuzberg & Treptow

Historischer Weihnachtsmarkt auf dem RAW-Gelände

Op het grote RAW Gelände in Friedrichshain, vindt ook dit jaar weer de historische kerstmarkt plaats. Reis terug naar tijden van Ridders en Jonkvrouwen en kijk naar vuurvreters, messenslikkers, ambachtelijk handwerk, een ijzersmederij en nog veel meer. Natuurlijk kun je hier ook heerlijke flammkuchen en gepofte aardappels eten, een wijntje of biertje drinken en genieten van de gezellige sfeer. Een aanrader met kinderen!


Adres: Revaler strasse 99, Friedrichshain (ter hoogte van de Dirschauer Strasse)
OV: U1 / S Warschauer Strasse
Datum: 17 november tot en met 22 december 2022
Let op: Op Totenstonntag (20 november) is de kerstmarkt gesloten.
Tijd: Maandag tot en met vrijdag: 15:00 tot en met 22 uur. Zaterdag en zondag: 12:00 tot 22:00 uur.
Entree: Gratis van maandag tot en met woensdag, donderdag tot en met zondag; 3 euro, kinderen vanaf 6 jaar: 1,50 euro. Tickets zijn online goedkoper te krijgen.


Kerstmarkten in Berlijn – Spandau

Spandauer Weihnachtsmarkt – Lichtzauber Zitadelle

Voor de 2e keer worden alle bezoekers uitgenodigd om te komen genieten van de Lichtzauber Zitadelle. Nadat in 2021 de kerstmarkt noodgedwongen moest uitwijken van de Spandauer Altstadt naar de Zitadelle, is besloten dit ook in 2022 door te zetten. De oude burcht wordt gevuld met meer dan 250 standjes van handelaren, kunstenaars en andere artiesten. Op de vrijdagen zijn er sfeervolle concerten, gratis toegankelijk voor iedereen. Elke woensdagmiddag is het familiedag.


Adres: Zitadelle Spandau, Am Juliusturm 64, Berlin Spandau.
OV: U7 Zitadelle of U7 Altstadt Spandau, vanaf daar een kleine 10 minuten lopen.
Datum: 21 november tot en met 31 december 2022
Tijd: Maandag tot en met donderdag: 11:00 tot 20:00 uur, vrijdag en zaterdag 11:00 tot 22:00 uur, zondags 11:00 tot 20:00 uur.
Entree: €3,50, kinderen tot en met 15 jaar gratis.

Spandauer Weihnachtstraum am Rathaus Spandau

Na 49 kerstmarkten voor het Rathaus Spandau, is dit jaar voor het eerst een ander concept, namelijk een wintertreff. Het is een klein kerstdorpje, met warmte, gezelligheid en natuurlijk glühwein en kerstige lekkernijen. Het is een leuke manier om het winkelen in de Spandauer Altstadt te combineren met een glühweintje. Het is een leuk alternatief bedacht door de organisatoren voor de grote kerstmarkt die hier anders plaatsheeft.
Het is de hoop en verwachting dat volgend jaar de 50e Spandauer Weihnachtstraum plaats kan vinden.


Adres: Altstadt Berlin-Spandau, Carl-Schurz-Straße, 13597 Berlin
OV: S/U Rathaus Spandau, U7 Altstadt Spandau
Datum: 22 november tot en met 26 december 2022
Tijd: Maandag tot en met donderdag: 1:00 – 20:00 uur. Vrijdags: 10:00 – 22:00 uur. Zaterdag: 10.00 – 22.00 uur, zondags 10:00 – 20:00 uur. Op kerstavond, 24 december tot 14:00 uur, 25 en 26 december van 13:00 tot 20:00 uur.
Entree: Gratis.


Kerstmarkten in Potsdam:

Kerstmarkt ‘Blauer Lichterglanz’ op de Luisenplatz

Midden in het schilderachtige Potsdam, zo’n halfuurtje met de S-bahn buiten Berlijn, is een historische kerstmarkt te vinden. In de Brandenburger strasse en op de mooie Luisenplatz staan talloze standjes. Met een sprookjestent voor de kleintjes en een ijsbaan voor de iets oudere kinderen, is het een kerstmarkt voor het hele gezin. De hele binnenstad van Potsdam is in kerstsferen, een aangename afwisseling als je de Berlijnse kerstmarkten al kent of wel gezien hebt.


Adres: Luisenplatz, Potsdam
OV: S/Bhf Potsdam.
Datum: 21 november tot en met 29 december 2022
Entree: Gratis


Kerstmarkten in Berlijn – Handig om te weten:

Koopzondagen in December: Normaal zijn op zondag de winkels gesloten in Berlijn. Maar in december hebben we twee extra koopzondagen! Deze zijn op de volgende dagen:

4 december 2022 – 13:00 tot 18:00 uur
18 december 2022 – 13:00 tot 18:00 uur

Meer informatie?
• Ben je op zoek naar meer leuke evenementen of unieke kerstmarkten in Berlijn in de periode voor kerst? Bekijk dan snel mijn artikel unieke advent-kerstmarkten
• Wil je weten wat er naast kerstmarkten nog meer te doen is in Berlijn tijdens de feestdagen? Lees dan snel dit survival-artikel!
• Heb je zin om wat kerstsferen op te snuiven? Bekijk mijn foto-impressie van Berlijn in kerstsferen!
• Heb je uit de bovenstaande informatie over kerstmarkten in Berlijn nog niet kunnen halen wat je zocht? Laat het me dan weten bij de reacties onder dit artikel! Dan beantwoord ik je vragen zo snel mogelijk!

Veel plezier op de kerstmarkten in Berlijn en alvast fijne feestdagen!

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl