Insidertips vanuit Berlijn

Home » De mooiste kerstmarkten in Berlijn – 2017

De mooiste kerstmarkten in Berlijn – 2017

De kerstmarkten in Berlijn zijn een heerlijke jaarlijkse traditie in de stad. Traditiegetrouw openen ze eind november en kunnen we weer genieten van knetterende houtvuren, heerlijk geurende glühwein, veel verschillende lekkernijen en stalletjes vol met de mooiste kerstversieringen. Je kunt gedurende de hele kerstperiode dagelijks op deze kerstmarkten in Berlijn terecht om te shoppen, warme chocolademelk te drinken of een worst van de grill te eten. Er is fijne muziek, soms theater en veel leuks te zien! Met de gezellige sfeer, warme houtvuren en een flink glas glühwein, kun je je hier uitstekend vermaken! Met meer dan 80 kerstmarkten in Berlijn, is het een geweldige stad om tijdens de adventsperiode te bezoeken! Het onderstaande overzicht is van de permanente kerstmarkten, die gedurende de adventsperiode dagelijks geopend zijn. De data zijn voor 2017 geactualiseerd!

Kerstmarkten in Berlijn – Mitte

Gendarmenmarkt – Misschien wel een van de mooiste kerstmarkten in Berlijn. Deze betoverende wereld wordt elk jaar met veel zorg aangekleed en is dan ook echt de moeite waard. Het romantische barokke plein is een perfect decor voor een prachtige markt met mooie stands waar lekkere etenswaren, souvenirs en kerstdecoratie wordt verkocht. Er staan prachtige originele stands op deze markt! Hou er wel rekening mee dat het hier (met name ’s avonds) behoorlijk druk kan worden, zeker in de weekenden. Laat je echter niet ontmoedigen, ook als het druk is kijk je gegarandeerd je ogen uit. Als je niet zo van de drukte houdt, ga hier dan overdag kijken en lekker lunchen bij één van de leuke lunchtentjes.


Adres: Gendarmentmarkt, Mitte.
OV: U2 Hausvogteiplatz of U2/U6 Stadtmitte
Datum: 27 november tot en met 31 december 2017
Tijd: 11.00 t/m 22.00 uur, op Kerstavond geopend tot 18.00 uur, Oudjaarsdag van 11:00 tot 01:00 uur.
Entree: €1 – Kinderen tot 12 jaar gratis.
Let op: Het meenemen van koffers, trolleys of grote rugzakken is niet toegestaan.

Roten Rathaus – Een klassieke kerstmarkt, midden in Berlijn. Prachtig aangeklede stands, een reuzenrad en een ijsbaan om lekker rondjes op te zwieren. Natuurlijk kun je ook hier genieten van typische gerechten als boerenkool met worst (ja echt, maar dan zonder aardappel) en champignons met knoflooksaus, allerlei soorten snoepgoed en verse crêpes met Nutella. Ben je op zoek naar nieuwe kerstversiering? Ook hier staan veel standjes met mooie zelfgemaakte producten!


Adres: Rathausstrasse 15, 10178 Berlin.
OV: S/U Alexanderplatz, S Hackescher Markt.
Datum: 27 november tot en met 29 december 2017
Tijd: Maandag tot en met vrijdag: 12.00 – 22.00 uur. Zaterdag en zondag: 11.00 – 22.00 uur. Eerste en tweede Kerstdag en 29 december: 11.00 – 21.00 uur. Kerstavond gesloten.
Entree: Gratis.

Kerstmarkt op Alexanderplatz – Nog een grote en beroemde kerstmarkt in het centrum van Berlijn is de markt op Alexanderplatz. Hier vind je veel standjes waar je eten, drinken en andere typische kerstdingen kunt halen. Er is een grote stand van kerstversieringwinkel Käthe Wohlfahrt te vinden en in het midden is er het ‘partyhaus van Nikolaus’, waar je kunt feesten en hossen met glühwein en punsch tot je erbij neervalt. Wie nog wel energie overheeft kan midden op het plein schaatsen op de ijsbaan en genieten van de mooie verlichting en gezelligheid. Niet veel verder, achter winkelcentrum Alexa, is een enorme Weihnachtskermis opgebouwd, met een gigantisch reuzenrad, vele attracties en barretjes.


Adres: Alexanderplatz, Berlin OV: S/U Alexanderplatz
Datum: 27 november tot en met 26 december 2017. De schaatsbaan, het partyhaus en bijbehorende geopende standjes staan nog tot 31 december 2017.
Tijd: Elke dag van 10.00 – 22.00 uur. Kerstavond: 10.00 – 14.00 uur.
Entree: Gratis.

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Alexanderplatz-3

Kerstmarkt bij het Opernpalais – Als je op zoekt bent naar een bijzondere en traditionele kerstmarkt, dan is de kerstmarkt bij het Opernpalais en de Staatsoper absoluut de moeite waard. Deze markt staat eindelijk weer op haar oorspronkelijke romantische plek en is daarmee een van de highlights van alle kerstmarkten in Berlijn. Hier kun je bijzondere cadeau’s kopen, zien hoe ambachtslieden hun producten maken en genieten van gepofte kastanjes, vers geroosterde amandelen en nog veel meer. Niet voor niets wordt deze kerstmarkt wel de ‘Nostalgischer Weihnachtsmarkt’ genoemd.


Adres: Schlossplatz 1, Mitte
OV: U6 Französische strasse, U2 Hausvogteiplatz, S Hackescher Markt
Note: Om er te komen kun je het beste lopen vanaf U Hausvogteiplatz of vanaf Unter den Linden rechts om de Humboltbox heen.
Datum: 27 november tot en met 26 december 2017
Tijd: Elke dag van 12.00 tot 21.30 uur. Kerstavond: gesloten.
Entree: Gratis.

Hüttenzauber am Bahnhof Friedrichstrasse – Een gloednieuwe kerstmarkt, die verrassend leuk is! Bij bahnhof Friedrichstrasse is het normaal zo lege plein opgevuld met gezellige houten standjes, een groot kerstvuur en heel veel gezelligheid. Hier kun je nippen aan verse Feuerzangenbowle, worsten eten en glühwein drinken. Natuurlijk zijn hier ook de nodige handwerkerstandjes en souvenirwinkeltjes.


Adres: Dorothea-Schlegel-Platz, Mitte
OV: S+U Friedrichstrasse
Datum: 27 november tot en met 31 december 2017
Tijd: Zondag tot en met donderdag 12:00 tot en met 21:00 uur. Vrijdag en zaterdag: 12:00 tot 22:00 uur. Kerstavond: gesloten.
Entree: Gratis.

Winterwelt am Potsdamer Platz & kerstmarkt – Deze commerciële winterwereld wordt drukbezocht door toeristen maar is zeker niet minder leuk! Midden tussen de moderne architectuur van dit beroemde plein is elk jaar een prachtige winterwereld te vinden. Er is een enorme ijsglijbaan waar je gratis(!) vanaf kunt rodelen op enorme banden. Er zijn talloze stands, met heerlijk eten, mooie producten en er is vaak live muziek. Ook hier worden weer veel zelfgemaakte producten aangeboden, kun je design en andere mooie dingen vinden en genieten van de gezellige sfeer. Prima te combineren met weihnachtshopping in de Potsdamer Arkaden of in de nieuwe Mall aan Leipziger Platz.


Adres: Alte Potsdamer Straße 1, 10785 Berlin
OV: S/U Potsdamer Platz
Datum: 3 november tot en met 31 december 2017 – De kerstmarkt loopt van 27 november tot en met 26 december 2017.
Tijd: Elke dag van 10.00 – 22.00 uur. Kerstavond: 10.00 – 14.00 uur.
Let op: 19 en 26 november 2017 gesloten, in verband met Volkstrauertag en Totensonntag.
Entree: Gratis.

Wintertraum am Alexa – Winterkermis – Achter het grote roze winkelcentrum Alexa, vindt jaarlijks een grote winter-kermis plaats! Hier kun je in het reuzenrad, rondzwieren in botsauto’s en knuffels winnen bij een schiettent. Voor Duitsers hoort een kermis echt bij de kerstdagen en het is hier dan ook een groot feest.


Adres: Hoek Dircksenstrasse/Voltaire strasse
OV: S+U Alexanderplatz of Jannowitzbrücke
Datum: 27 november tot en met 23 december 2017.
Tijd: Maandag tot vrijdag van 14.00 tot 22.00 uur. Zaterdag en zondag van 12:00 tot 22:00 uur.
Entree: Gratis

Magischer Winterzauber in AltBerlin – In het pittoreske Nikolaiviertel is ook aan een heel klein kerstmarktje gedacht. Het nagebouwde historische deel van oud Berlijn, is tijdens de adventtijd omgetoverd tot een sfeervol kerstdorpje, dat heel in de verte doet denken aan de klassieke kerstverhalen van Charles Dickens. Er is een stand met glühwein en Feuerzangebowle, natuurlijk wat lekker warms of zoets te eten. Een wandeling door het Nikolaiviertel is altijd een must, dus niet vergeten!


Adres: Nikolaikirchplatz 1, Mitte
OV: S+U Alexanderplatz
Datum: 24 november tot en met 1 januari 2018
Tijd: Dagelijks van 12:00 tot 22:00 uur
Entree: Gratis.

Kerstmarkten in Berlijn – Charlottenburg

Schloss Charlottenburg – Een betoverend mooie kerstmarkt in het westen van Berlijn. Op het terrein van het prachtige Schloss Charlottenburg kun je genieten van een wijd opgezette kerstmarkt, met veel verschillende standjes en een prachtige galerij met de mooiste glaskunsten en houtsnijwerken. Deze kerstmarkt ligt niet in het centrum maar is de reis meer dan de moeite waard.


Adres: Spandauer Damm 10, 14059 Berlin
OV: S-bahn Westend
Datum: 27 november tot en met 26 december 2017
Tijd: Maandag tot en met donderdag: 14.00 – 22.00 uur. Vrijdag tot en met zondag: 12.00 – 22.00 uur. Eerste en Tweede Kerstdag: 12.00 – 20.00 uur. Kerstavond gesloten.
Entree: Gratis.

Gedächtniskirche – De 32e editie van deze bekende kerstmarkt in Berlijn Charlottenburg is weer een uitgebreide. Zoals elk jaar vind je ook hier de traditionele stands met lekkere hapjes en kerstdrankjes zoals punch, warme chocolademelk en natuurlijk glühwein. Er is een kerststal met schapen en geiten die geaaid mogen worden, er loopt natuurlijk een kerstman rond en er zijn vele standjes met design, traditionele en handgemaakte producten, waaronder door kinderen gemaakte lekkernijen. En er schijnt zelfs een vuurspuwende kerstboom te zijn dit jaar!


Adres: Breitscheidplatz 1, 10789 Berlin
OV: U1/9 Kurfürstendamm, S/U Zoologischer Garten
Datum: 27 november 2017 tot en met 7 januari 2018
Tijd: Zondag tot en met donderdag: 11.00 – 21.00 uur. Vrijdag en zaterdag: 11.00 – 22.00 uur. Kerstavond: 11.00 – 14.00 uur. Eerste en tweede kerstdag: 13.00 – 21.00 uur. Oudjaarsdag: 11.00 – 01.00 uur. Nieuwjaarsdag: 13.00 – 21.00 uur.
Entree: Gratis.>

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstlichtjes Kurfurstendamm Berlijn-11

Kerstmarkten in Berlijn – Prenzlauer Berg en Pankow

Lucia Weihnachtsmarkt Kulturbrauerei – Misschien wel een van de meest sfeervolle kerstmarkten in Berlijn is de Lucia kerstmarkt in de Kulturbrauerei in Prenzlauerberg. Lucia is bekend als de Noorse licht-godin en het thema van deze kerstmarkt is dan ook Scandinavisch. Je kunt er genieten van verwarming via typisch ‘Zweeds vuur’, culturele programma’s vanaf 8 uur ‘s avonds (gratis) en de vele standjes met eten, drinken, kunst en design.


Adres: Kulturbrauerei, Schonhauser Allee 36, Prenzlauer Berg
OV: U2/M10 Eberswalderstrasse
Datum: 27 november tot en met 23 december 2017
Tijd: Maandag – Vrijdag: 15.00 – 22.00 uur. Zaterdag & zondag: 13.00 – 22.00 uur.
Entree: Gratis.

Winterzauber @ Deck5 – Voor het eerst deelnemend aan de kerstmarkten in Berlijn, is Deck5! Zomers een van dé fijnste dakterrassen van Berlijn, nu in de winter de hoogste kerstmarkt van Berlijn. Met een speciale winter-editie en het motto ‘Ho Ho Hoch” doet Deck5 dit jaar voor het eerst mee in Prenzlauer Berg. Op het dak van het winkelcentrum Schönhauser Allee Arcaden kun je dagelijks van 14:00 tot 22:00 uur genieten van het mooie uitzicht, kerstsferen, glühwein en natuurlijk zoetigheden, worsten en meer. Er is een grote tent opgezet waar je lekker warm kunt zitten, elders op het dakterras zijn standjes waar je handwerk en zoete hapjes kunt kopen. Voor de kinderen is er een sprookjestent, waar ook op de kinderen gepast kan worden.


Adres: Schönhauser Allee 80, Prenzlauer Berg
OV: U2 Schönhauser Allee of S41/42
Datum: 24 november tot en met 31 december 2017
Tijd: Dagelijks: 1400 – 22.00 uur
Entree: Gratis.

Kerstmarkten in Berlijn – Friedrichshain, Kreuzberg & Treptow

Historischer Weihnachtsmarkt auf dem RAW-Gelände – Op het grote RAW Gelände in Friedrichshain, vindt ook dit jaar weer de historische kerstmarkt plaats. Reis terug naar tijden van Ridders en Jonkvrouwen en kijk naar vuurvreters, messenslikkers, ambachtelijk handwerk, een ijzersmederij en nog veel meer. Natuurlijk kun je hier ook heerlijke flammkuchen en gepofte aardappels eten, een wijntje of biertje drinken en genieten van de gezellige sfeer. Een aanrader met kinderen!


Adres: Revaler strasse 99, Friedrichshain (ter hoogte van de Dirschauer Strasse)
OV: U1 Warschauer Strasse
Datum: 24 november 2017 tot en met 22 december 2017
Tijd: Maandag tot en met donderdag: 15:00 tot en met 22 uur. Vrijdag en zaterdag: 12:00 tot 22:00 uur, zondags 12:00 tot 19:00 uur.
Entree: 1 euro op vrijdag, op zaterdag en zondag 2 euro.

Kerstmarkten in Berlijn – Spandau

Spandauer Weihnachtsmarkt in der Altstadt – Voor de 44e keer vindt dit jaar de Spandauer Weihnachtsmarkt plaats. Een hele traditionele kerstmarkt in de Spandauer Altstadt, wat het extra sfeervol maakt. De markt kringelt door de oude binnenstad van Spandau en is behoorlijk groot! Er staan meer dan 250 standjes van handelaren, kunstenaars en andere artiesten. Op de vrijdagen zijn er sfeervolle concerten op het grote Marktplein, gratis toegankelijk voor iedereen. Elke woensdagmiddag is het familiedag


Adres: Altstadt Berlin-Spandau, Carl-Schurz-Straße, 13597 Berlin
OV: S/U Rathaus Spandau, U7 Altstadt Spandau
Datum: 27 november tot en met 23 december 2017
Tijd: Maandag tot en met donderdag: 11:00 – 21:00 uur. Vrijdags: 11:00 – 22:00 uur. Zaterdag: 10.00 – 22.00 uur, zondags 11:00 – 21:00 uur.
Entree: Gratis.

Weihnachtstraum vor dem Rathaus Spandau – Alweer de 47e keer staat er een grote kerstmarkt voor het Rathaus Spandau, in het westen van Berlijn. Met grote houten hutten waar je glühwein kunt drinken, vuurkorven, kermisattracties en meer, is het hier een gezellige boel! Tijdens de opening komt hier een 46 meter lange reuzen-kerststol te liggen, die door de burgemeester wordt aangesneden. In de vijf weken daarna is het hier feestelijk en kun je genieten van de achtbaan, kindercaroussel en een heuse glühweinpiramide.


Adres: Altstadt Berlin-Spandau, Carl-Schurz-Straße, 13597 Berlin
OV: S/U Rathaus Spandau, U7 Altstadt Spandau
Datum: 29 november tot en met 27 december 2017
Tijd: Maandag tot en met donderdag: 11:00 – 21:00 uur. Vrijdags: 11:00 – 22:00 uur. Zaterdag: 10.00 – 22.00 uur, zondags 11:00 – 21:00 uur. Kerstavond gesloten.
Entree: Gratis.

Kerstmarkten in Potsdam:

Kerstmarkt ‘Blauer Lichterglanz’ op de Luisenplatz – Midden in het schilderachtige Potsdam, zo’n drie kwartier buiten Berlijn, is een historische kerstmarkt te vinden. In de Brandenburger strasse en op de mooie Luisenplatz staan talloze standjes. Met een sprookjestent voor de kleintjes en een ijsbaan voor de iets oudere kinderen, is het een kerstmarkt voor het hele gezin. De hele binnenstad van Potsdam is in kerstsferen, een aangename afwisseling als je de Berlijnse kerstmarkten gezien hebt.


Adres: Luisenplatz, Potsdam
OV: S/Bhf Potsdam.
Datum: 27 november tot en met 28 december 2017. Op Heiligenabend, 24 december, blijft de kerstmarkt gesloten.
Tijd: Vanaf 17:00 uur tot 21:00 uur, in het weekend tot 22:00 uur.
Entree: Gratis

Kerstmarkten in Berlijn – Handig om te weten:

Koopzondagen in December: Normaal zijn op zondag de winkels gesloten in Berlijn. Maar in december hebben we twee extra koopzondagen! Deze vallen dit jaar op 3 en 17 december 2016. De winkels zijn dan vanaf ongeveer 13.00 tot uiterlijk 18.00 uur geopend. Elke winkel mag zelf bepalen of ze open gaan, dus het kan zijn dat kleine boetiekjes gesloten blijven.

Meer informatie?
• Ben je op zoek naar meer leuke events en eenmalige kerstmarkten in Berlijn in de periode voor kerst? Bekijk dan snel mijn artikel met de leuke en eenmalige adventkerstmarkten.
• Heb je zin om wat kerstsferen op te snuiven? Bekijk mijn foto-impressie van Berlijn in kerstsferen!
• Heb je uit de bovenstaande informatie over kerstmarkten in Berlijn nog niet kunnen halen wat je zocht? Laat het me dan weten bij de reacties! Dan kan ik proberen de pagina te verbeteren.
• Op dinsdag 26 december 2017 geef ik een speciaal ingelaste rondleiding over de Karl Marx Allee! Meer info? Hier!

Veel plezier op de kerstmarkten in Berlijn en alvast fijne feestdagen!