Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

De mooiste kerstmarkten in Berlijn • 2020

,
0
Home » De mooiste kerstmarkten in Berlijn • 2020
De kerstmarkten in Berlijn zijn een heerlijke jaarlijkse traditie in de stad. Traditiegetrouw openen ze eind november en kunnen we weer genieten van knetterende houtvuren, heerlijk geurende glühwein, veel verschillende lekkernijen en stalletjes vol met de mooiste kerstversieringen. Je kunt gedurende de hele kerstperiode dagelijks op deze kerstmarkten in Berlijn terecht om te shoppen, warme chocolademelk te drinken of een worst van de grill te eten. Er is fijne muziek, soms theater en veel leuks te zien! Met de gezellige sfeer, warme houtvuren en een flink glas glühwein, kun je je hier uitstekend vermaken! Met meer dan 80 kerstmarkten in Berlijn, is het een geweldige stad om tijdens de adventsperiode te bezoeken! Het onderstaande overzicht is van de permanente kerstmarkten, die gedurende de adventsperiode dagelijks geopend zijn. Vanwege het coronavirus zijn de kerstmarkten dit jaar sterk beperkt. Meer lees je hieronder.

In 2020 helaas geen Kerstmarkten in Berlijn

Wat had ik het graag anders gezien. Maar het is nu eenmaal zo; ook in Berlijn is de adventsperiode zwaar beinvloed door het coronavirus. Vanwege de lockdown zijn er geen kerstmarkten in Berlijn dit jaar.

Omdat ik weiger om mijn halve website te bouwen voor corona (veel te veel werk), heb ik de onderstaande info niet- of nauwelijks bijgewerkt.

Goed om te weten: Nederlanders en Belgen is het waarschijnlijk tot eind december niet toegestaan om Duitsland te bezoeken en ook op kerstmarkten zijn toeristen helaas dus niet welkom. De actuele situatie kun je altijd vinden op mijn speciale corona-pagina


Kerstmarkten in Berlijn – Mitte

Gendarmenmarkt – Misschien wel een van de mooiste kerstmarkten in Berlijn. Deze betoverende wereld wordt elk jaar met veel zorg aangekleed en is dan ook echt de moeite waard. Het romantische barokke plein is een perfect decor voor een prachtige markt met mooie stands waar lekkere etenswaren, souvenirs en kerstdecoratie wordt verkocht. Er staan prachtige originele stands op deze markt! Hou er wel rekening mee dat het hier (met name ’s avonds) behoorlijk druk kan worden, zeker in de weekenden. Laat je echter niet ontmoedigen, ook als het druk is kijk je gegarandeerd je ogen uit. Als je niet zo van de drukte houdt, ga hier dan overdag kijken en lekker lunchen bij één van de leuke lunchtentjes.


Adres: Gendarmentmarkt, Mitte.
OV: U2 Hausvogteiplatz of U2/U6 Stadtmitte
Datum: Vindt niet plaats vanwege corona. Eerstvolgende datum volgt in het najaar van 2021.
Tijd: 11.00 t/m 22.00 uur, op Kerstavond geopend tot 18.00 uur, Oudjaarsdag van 11:00 tot 01:00 uur.
Entree: €1 – Kinderen tot 12 jaar gratis.
Let op: Het meenemen van koffers, trolleys of grote rugzakken is niet toegestaan.

Roten Rathaus – Een klassieke kerstmarkt, midden in Berlijn. Prachtig aangeklede stands, een reuzenrad en een ijsbaan om lekker rondjes op te zwieren. Natuurlijk kun je ook hier genieten van typische gerechten als boerenkool met worst (ja echt, maar dan zonder aardappel) en champignons met knoflooksaus, allerlei soorten snoepgoed en verse crêpes met Nutella. Ben je op zoek naar nieuwe kerstversiering? Ook hier staan veel standjes met mooie zelfgemaakte producten!


Adres: Rathausstrasse 15, 10178 Berlin.
OV: S/U Alexanderplatz, S Hackescher Markt.
Datum: 23 november 2020 tot en met 3 januari 2021
Tijd: Maandag tot en met vrijdag: 12.00 – 22.00 uur. Zaterdag en zondag: 11.00 – 22.00 uur. Eerste en tweede Kerstdag en 30 december: 11.00 – 21.00 uur. Kerstavond (24-12) gesloten, Silvester (31-12) ook gesloten.
Entree: Gratis.

Kerstmarkt op Alexanderplatz – Nog een grote en beroemde kerstmarkt in het centrum van Berlijn is de markt op Alexanderplatz. Hier vind je veel standjes waar je eten, drinken en andere typische kerstdingen kunt halen. Er is een grote stand van kerstversieringwinkel Käthe Wohlfahrt te vinden en in het midden is er het ‘partyhaus van Nikolaus’, waar je kunt feesten en hossen met glühwein en punsch tot je erbij neervalt. Wie nog wel energie overheeft kan midden op het plein schaatsen op de ijsbaan en genieten van de mooie verlichting en gezelligheid. Niet veel verder, achter winkelcentrum Alexa, is een enorme Weihnachtskermis opgebouwd, met een gigantisch reuzenrad, vele attracties en barretjes.


Adres: Alexanderplatz, Berlin OV: S/U Alexanderplatz
Datum: 23 november tot en met 27 december 2020.
Tijd: Elke dag van 10.00 – 22.00 uur. Kerstavond: 10.00 – 14.00 uur.
Entree: Gratis.

Hüttenzauber am Bahnhof Friedrichstrasse – Een gloednieuwe kerstmarkt, die verrassend leuk is! Bij bahnhof Friedrichstrasse is het normaal zo lege plein opgevuld met gezellige houten standjes, een groot kerstvuur en heel veel gezelligheid. Hier kun je nippen aan verse Feuerzangenbowle, worsten eten en glühwein drinken. Natuurlijk zijn hier ook de nodige handwerkerstandjes en souvenirwinkeltjes.


Adres: Dorothea-Schlegel-Platz, Mitte
OV: S+U Friedrichstrasse
Datum: 23 november tot en met 27 december 2020
Tijd: Dagelijks: 12:00 tot 22:00 uur. Kerstavond (24-12): gesloten.
Entree: Gratis.

Winterwelt am Potsdamer Platz – Deze commerciële winterwereld wordt drukbezocht door toeristen maar is zeker niet minder leuk! Midden tussen de moderne architectuur van dit beroemde plein is elk jaar een prachtige winterwereld te vinden. Er is een enorme ijsglijbaan waar je gratis(!) vanaf kunt rodelen op enorme banden. Er zijn talloze stands, met heerlijk eten, mooie producten en er is vaak live muziek. Ook hier worden weer veel zelfgemaakte producten aangeboden, kun je design en andere mooie dingen vinden en genieten van de gezellige sfeer. Prima te combineren met weihnachtshopping in de nieuwe Mall aan Leipziger Platz.


Adres: Alte Potsdamer Straße 1, 10785 Berlin
OV: S/U Potsdamer Platz
Datum: Winterwelt begint op 30 oktober 2020 en loopt tot en met 3 januari 2021
Tijd: Elke dag van 10.00 – 22.00 uur. Kerstavond: 10.00 – 14.00 uur.
Entree: Gratis.

Großer Berliner Weihnachtsmarkt an der Allee – Winterkermis – Tot een jaar terug stond er jaarlijks achter het grote roze winkelcentrum Alexa een grote winterkermis. Daar worden nu hoge flats gebouwd, dus is de winterse kermis verplaatst naar de Landsberger Allee! Hier kun je in het reuzenrad, rondzwieren in botsauto’s en knuffels winnen bij een schiettent. Ook is er voldoende lekkers te krijgen, waaronder de beruchte 1 meter bratwurst… Voor Duitsers hoort een kermis echt bij de kerstdagen en het is hier dan ook een groot feest. Elke woensdag zijn de prijzen lager en kun je voor een klein prijsje lekker zwieren!


Adres: Landsberger Allee 364, Lichtenberg (bij Ikea)
OV: Tram M6 of 16 naar de halte Schalkauer Strasse
Datum: Vindt niet plaats vanwege corona. Eerstvolgende datum volgt in het najaar van 2021.
Tijd: Vindt niet plaats vanwege corona. Eerstvolgende datum volgt in het najaar van 2021.
Entree: Gratis

Magischer Winterzauber in AltBerlin – In het pittoreske Nikolaiviertel is ook aan een heel klein kerstmarktje gedacht. Het nagebouwde historische deel van oud Berlijn, is tijdens de adventtijd omgetoverd tot een sfeervol kerstdorpje, dat heel in de verte doet denken aan de klassieke kerstverhalen van Charles Dickens. Er is een stand met glühwein en Feuerzangebowle, natuurlijk wat lekker warms of zoets te eten. Een wandeling door het Nikolaiviertel is altijd een must, dus niet vergeten!


Adres: Nikolaikirchplatz 1, Mitte
OV: S+U Alexanderplatz
Datum: Van 23 november 2020 tot en met 3 januari 2021.
Tijd: Waarschijnlijk dagelijks van 12:00 tot 22:00 uur
Entree: Gratis.


Kerstmarkten in Berlijn – Charlottenburg en Schöneberg

Schloss Charlottenburg – Een betoverend mooie kerstmarkt in het westen van Berlijn. Op het terrein van het prachtige Schloss Charlottenburg kun je genieten van een wijd opgezette kerstmarkt, met veel verschillende standjes en een prachtige galerij met de mooiste glaskunsten en houtsnijwerken. Deze kerstmarkt ligt niet in het centrum maar is de reis meer dan de moeite waard.


Adres: Spandauer Damm 10, 14059 Berlin
OV: S-bahn Westend
Datum: Vindt niet plaats vanwege corona. Eerstvolgende datum volgt in het najaar van 2021.
Tijd: Vindt niet plaats vanwege corona. Eerstvolgende datum volgt in het najaar van 2021.
Entree: Gratis.

Gedächtniskirche – De 37e editie van deze bekende kerstmarkt in Berlijn Charlottenburg is dit jaar helaas beperkt vanwege corona. Natuurlijk zijn er de traditionele stands met lekkere hapjes en kerstdrankjes zoals punch, warme chocolademelk en natuurlijk glühwein, maar ook moet je rekening houden met maskerplicht, afstand houden en minder stalletjes. Hoe de markt verder vormgegeven gaat worden, moet nog duidelijk worden.


Adres: Breitscheidplatz 1, 10789 Berlin
OV: U1/9 Kurfürstendamm, S/U Zoologischer Garten
Datum: 23 november 2020 tot en met 3 januari 2021
Tijd: Zondag tot en met donderdag: 11.00 – 21.00 uur. Vrijdag en zaterdag: 11.00 – 22.00 uur. Kerstavond: 11.00 – 14.00 uur. Eerste en tweede kerstdag: 13.00 – 21.00 uur. Oudjaarsdag: 11.00 – 01.00 uur. Nieuwjaarsdag: 13.00 – 21.00 uur.
Entree: Gratis.
2015-WattedoeninBerlijn - Kerstlichtjes Kurfurstendamm Berlijn-11

Christmas Avenue Berlin – Berlijns eerste LGBTIQ-kerstmarkt! – Voor het Metropoll Theater in Schöneberg is dit jaar voor het allereerst een gezellige roze kerstmarkt! Christmas Avenue, de LGBTIQ-Winterdays bestond al in Keulen, maar komt dit jaar voor het allereerst naar Berlijn. Beschermheer is de Berlijns geliefde voormalige burgemeester Klaus Wowereit. Dagelijks is er op de bühne vanalles te zien en te beleven, denk aan een drag-bingo show en theater, maar ook rockmuziek, schlager, klassieke muziek en musical. Zo kun je genieten van een rijk cultureel aanbod, terwijl bij de standjes om het podium heen allerlei lekkernijen te krijgen zijn. Laat je verrassen met een eigengemaakte winterglühwein, een dagelijkse adventskalender, en nog veel meer! Ook wordt er gedurende de hele markt gecollecteerd voor een sociale bijdrage, voor verscheidene verenigingen die in de LGBTIQ-gemeenschap van Berlijn actief zijn.


Wat: Christmas Avenue Berlin
Waar: Nollendorfplatz, Schöneberg
OV: U1/2/3 Nollendorfplatz
Datum: 23 november tot en met woensdag 23 december 2020
Tijden
: Dagelijks van 12:00 tot 22:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: event


Kerstmarkten in Berlijn – Prenzlauer Berg en Pankow

Lucia Weihnachtsmarkt Kulturbrauerei – Misschien wel een van de meest sfeervolle kerstmarkten in Berlijn is de Lucia kerstmarkt in de Kulturbrauerei in Prenzlauerberg. Lucia is bekend als de Noorse licht-godin en het thema van deze kerstmarkt is dan ook Scandinavisch. Je kunt er genieten van verwarming via typisch ‘Zweeds vuur’. Culturele programma’s vanaf 8 uur ‘s avonds (gratis) en de vele standjes met eten, drinken, kunst en design.


Adres: Kulturbrauerei, Schonhauser Allee 36, Prenzlauer Berg
OV: U2/M10 Eberswalderstrasse
Datum: 23 november tot en met 23 december 2020
Tijd: Vindt niet plaats vanwege corona. Eerstvolgende datum volgt in het najaar van 2021.
Entree: Gratis.


Kerstmarkten in Berlijn – Friedrichshain, Kreuzberg & Treptow

Historischer Weihnachtsmarkt auf dem RAW-Gelände – Op het grote RAW Gelände in Friedrichshain, vindt ook dit jaar weer de historische kerstmarkt plaats. Reis terug naar tijden van Ridders en Jonkvrouwen en kijk naar vuurvreters, messenslikkers, ambachtelijk handwerk, een ijzersmederij en nog veel meer. Natuurlijk kun je hier ook heerlijke flammkuchen en gepofte aardappels eten, een wijntje of biertje drinken en genieten van de gezellige sfeer. Een aanrader met kinderen!


Adres: Revaler strasse 99, Friedrichshain (ter hoogte van de Dirschauer Strasse)
OV: U1 / S Warschauer Strasse
Datum: 23 november tot en met 23 december 2020
Let op: Op Totenstonntag (24 november) is de kerstmarkt gesloten.
Tijd: Maandag tot en met donderdag: 15:00 tot en met 22 uur. Vrijdag en zaterdag: 12:00 tot 22:00 uur, zondags 12:00 tot 19:00 uur.
Entree: Gratis van maandag tot en met woensdag, donderdag tot en met zondag; 2 euro, kinderen 1 euro.


Kerstmarkten in Berlijn – Spandau

Spandauer Weihnachtsmarkt in der Altstadt – Voor de 44e keer vindt dit jaar de Spandauer Weihnachtsmarkt plaats. Een hele traditionele kerstmarkt in de Spandauer Altstadt, wat het extra sfeervol maakt. De markt kringelt door de oude binnenstad van Spandau en is behoorlijk groot! Er staan meer dan 250 standjes van handelaren, kunstenaars en andere artiesten. Op de vrijdagen zijn er sfeervolle concerten op het grote Marktplein, gratis toegankelijk voor iedereen. Elke woensdagmiddag is het familiedag


Adres: Altstadt Berlin-Spandau, Carl-Schurz-Straße, 13597 Berlin
OV: S/U Rathaus Spandau, U7 Altstadt Spandau
Datum: 23 november tot en met 23 december 2020
Tijd: Maandag tot en met donderdag: 11:00 tot 20:00 uur, vrijdag en zaterdag 11:00 tot 22:00 uur, zondags 11:00 tot 20:00 uur.
Entree: Gratis.

Weihnachtstraum vor dem Rathaus Spandau –  Alweer de 47e keer staat er een grote kerstmarkt voor het Rathaus Spandau, in het westen van Berlijn. Met grote houten hutten waar je glühwein kunt drinken, vuurkorven, kermisattracties en meer, is het hier een gezellige boel! Tijdens de opening komt hier een 46 meter lange reuzen-kerststol te liggen, die door de burgemeester wordt aangesneden. In de vijf weken daarna is het hier feestelijk en kun je genieten van de achtbaan, kindercaroussel en een heuse glühweinpiramide.


Adres: Altstadt Berlin-Spandau, Carl-Schurz-Straße, 13597 Berlin
OV: S/U Rathaus Spandau, U7 Altstadt Spandau
Datum: 23 november tot en met 27 december 2020
Tijd: Maandag tot en met donderdag: 11:00 – 21:00 uur. Vrijdags: 11:00 – 22:00 uur. Zaterdag: 10.00 – 22.00 uur, zondags 11:00 – 21:00 uur. Op kerstavond, 24 December gesloten.
Entree: Gratis.


Kerstmarkten in Potsdam:

Kerstmarkt ‘Blauer Lichterglanz’ op de Luisenplatz – Midden in het schilderachtige Potsdam, zo’n halfuurtje met de S-bahn buiten Berlijn, is een historische kerstmarkt te vinden. In de Brandenburger strasse en op de mooie Luisenplatz staan talloze standjes. Met een sprookjestent voor de kleintjes en een ijsbaan voor de iets oudere kinderen, is het een kerstmarkt voor het hele gezin. De hele binnenstad van Potsdam is in kerstsferen, een aangename afwisseling als je de Berlijnse kerstmarkten al kent of wel gezien hebt.


Adres: Luisenplatz, Potsdam
OV: S/Bhf Potsdam.
Datum: 23 november tot en met 29 december 2020
Entree: Gratis


Kerstmarkten in Berlijn – Handig om te weten:

Koopzondagen in December: Normaal zijn op zondag de winkels gesloten in Berlijn. Maar in december hebben we twee extra koopzondagen! Vanwege corona gaan deze in 2020 niet door.

Meer informatie?
• Ben je op zoek naar meer leuke evenementen of unieke kerstmarkten in Berlijn in de periode voor kerst? Bekijk dan snel mijn artikel unieke advent-kerstmarkten.
• Wil je weten wat er naast kerstmarkten nog meer te doen is in Berlijn tijdens de feestdagen? Lees dan snel dit survival-artikel!
• Heb je zin om wat kerstsferen op te snuiven? Bekijk mijn foto-impressie van Berlijn in kerstsferen!
• Er vinden dit jaar geen rondleidingen plaats in december. Hopelijk vanaf voorjaar 2021 weer.
• Heb je uit de bovenstaande informatie over kerstmarkten in Berlijn nog niet kunnen halen wat je zocht? Laat het me dan weten bij de reacties onder dit artikel! Dan beantwoord ik je vragen zo snel mogelijk!

Veel plezier op de kerstmarkten in Berlijn en alvast fijne feestdagen!

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl