Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

De mooiste kerstmarkten in Berlijn in 2021!

,
0
Home » De mooiste kerstmarkten in Berlijn in 2021!
De kerstmarkten in Berlijn zijn een heerlijke jaarlijkse traditie in de stad. Traditiegetrouw openen ze eind november en kunnen we weer genieten van knetterende houtvuren, heerlijk geurende glühwein, veel verschillende lekkernijen en stalletjes vol met de mooiste kerstversieringen. Je kunt gedurende de hele kerstperiode dagelijks op deze kerstmarkten in Berlijn terecht om te shoppen, warme chocolademelk te drinken of een worst van de grill te eten. Er is fijne muziek, soms theater en veel leuks te zien! Met de gezellige sfeer, warme houtvuren en een flink glas glühwein, kun je je hier uitstekend vermaken! Met meer dan 80 kerstmarkten in Berlijn, is het een geweldige stad om tijdens de adventsperiode te bezoeken! Het onderstaande overzicht is van de permanente kerstmarkten, die gedurende de adventsperiode dagelijks geopend zijn. Vanwege het coronavirus zijn de kerstmarkten dit jaar sterk beperkt. Meer lees je hieronder.

De eerste kerstmarkten voor 2021 zijn bevestigd!

Nadat vorig jaar geen kerstmarkten konden plaatsvinden vanwege de coronapandemie, is het dit jaar hoogstwaarschijnlijk toch mogelijk om kerstmarkten te kunnen bezoeken. Uiteraard zijn er regels aan verbonden en moet je kunnen aantonen dat je gevaccineerd, genezen of negatief getest bent. Bedenk wel dat het vanwege de situatie in de winter mogelijk is dat de dingen zich last minute veranderen. Ik ben dus niet verantwoordelijkheid voor onderstaande data en kan er niets aan doen als het in praktijk toch anders blijkt te zijn dan ik hier – oktober 2021 – heb genoteerd.

2021 – Coronaregels op de kerstmarkten in Berlijn

Omdat de kerstmarkten onder ‘evenementen’ vallen en er vaak meer dan 500 bezoekers zijn, heb je in de meeste gevallen een coronapas nodig om de kerstmarkten te kunnen bezoeken. Dit betekent dat je in de meeste gevallen moet kunnen aantonen dat je gevaccineerd, getest of genezen bent (3G). Dit geldt voor alle mensen vanaf 6 jaar en ouder. Op markten met het 3G-model geldt maskerplicht en afstand.
Bij een aantal kerstmarkten is er gekozen voor toegang volgens het 2G-model; entree alleen voor hen die volledig gevaccineerd of genezen zijn. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen bij 2G evenementen ook met een negatieve test naar binnen. Bij markten met het 2G-model vervalt maskerplicht en afstand.

Meer informatie over de coronaregels op kerstmarkten: hier.
Meer informatie over de algemene coronaregels in Berlijn: hier.

Oktober 2021 – Mij is nu nog niet bekend welke kerstmarkten welk toegangsmodel gaan gebruiken. Als dit bekend wordt, pas ik hier de informatie aan. Echter kan het zijn dat dit pas op het allerlaatste moment is. De informatie is op dit moment nog niet definitief.


Kerstmarkten in Berlijn – Mitte

Weihnachtszauber am Gendarmenmarkt

Misschien wel een van de mooiste kerstmarkten in Berlijn. Deze betoverende wereld wordt elk jaar met veel zorg aangekleed en is dan ook echt de moeite waard. Het romantische barokke plein is een perfect decor voor een prachtige markt met mooie stands waar lekkere etenswaren, souvenirs en kerstdecoratie wordt verkocht. Er staan prachtige originele stands op deze markt! Hou er wel rekening mee dat het hier (met name ’s avonds) behoorlijk druk kan worden, zeker in de weekenden. Laat je echter niet ontmoedigen, ook als het druk is kijk je gegarandeerd je ogen uit. Als je niet zo van de drukte houdt, ga hier dan overdag kijken en lekker lunchen bij één van de leuke lunchtentjes.


Adres: Gendarmenmarkt (alleen in 2021)
OV: U5 Museumsinsel/U2 Stadtmitte/Hausvogteiplatz
Datum: 22 november tot en met 31 december 2021.
Tijd: 11.00 t/m 22.00 uur, op Kerstavond geopend tot 18.00 uur, Oudjaarsdag van 11:00 tot 01:00 uur.
Entree: €1 – Kinderen tot 12 jaar gratis.
Corona: Deze kerstmarkt opent volgens het 2G Model
Let op: Het meenemen van koffers, trolleys of grote rugzakken is niet toegestaan.

Kerstmarkt voor het Rote Rathaus

Een klassieke kerstmarkt, midden in Berlijn. Prachtig aangeklede stands, een reuzenrad en een ijsbaan om lekker rondjes op te zwieren. Natuurlijk kun je ook hier genieten van typische gerechten als boerenkool met worst (ja echt, maar dan met bratkartoffeln) en champignons met knoflooksaus, allerlei soorten snoepgoed en verse crêpes met Nutella. Overal is mooi handwerk verkrijgbaar en een prachtig uitzicht heb je vanuit het reuzenrad. Ben je op zoek naar nieuwe kerstversiering? Ook hier staan veel standjes met mooie zelfgemaakte producten!


Adres: Rathausstrasse 15, 10178 Berlin.
OV: S/U Alexanderplatz, S Hackescher Markt.
Datum: 22 november 2021 tot en met 2 januari 2022
Tijd: Maandag tot en met vrijdag: 12.00 – 22.00 uur. Zaterdag en zondag: 11.00 – 22.00 uur. Eerste en tweede Kerstdag: 11.00 – 21.00 uur. Kerstavond en Oudjaarsdag gesloten.
Corona: Deze kerstmarkt opent volgens het 2G Model
Entree: Gratis.

Kerstmarkt op Alexanderplatz

Nog een beroemde kerstmarkt in het centrum van Berlijn is de markt op Alexanderplatz. Hier vind je veel standjes waar je eten, drinken en andere typische kerstdingen kunt halen. Er is een grote stand van kerstversieringwinkel Käthe Wohlfahrt én een “Lauschaer Glaskügelhaus” (mijn toptip voor de allermooiste kerstballen/ornamenten in Berlijn) te vinden en in het midden is er het ‘partyhaus van Nikolaus’, waar je kunt feesten en hossen met glühwein en punch tot je erbij neervalt (nog niet duidelijk of dat Partyhaus er in 2021 ook is). Wie nog wel energie overheeft kan midden op het plein schaatsen op de ijsbaan en genieten van de mooie verlichting en gezelligheid. Voor de kinderen is er een klassieke draaimolen.


Adres: Alexanderplatz, Berlin OV: S/U Alexanderplatz
Datum: 22 november tot en met 26 december 2021.
Tijd: Elke dag van 10.00 – 22.00 uur. Kerstavond: 10.00 – 14.00 uur.
Entree: Gratis.

Winterwelt am Potsdamer Platz

Deze commerciële winterwereld wordt drukbezocht door toeristen maar is zeker niet minder leuk! Midden tussen de moderne architectuur van dit beroemde plein is elk jaar een prachtige winterwereld te vinden. Er is een enorme ijsglijbaan van 12 meter hoog en 70 meter lang,  waar je vanaf kunt rodelen op enorme banden. Er zijn talloze stands, met heerlijk eten, mooie producten en er is vaak livemuziek. Ook hier worden weer veel zelfgemaakte producten aangeboden, kun je design en andere mooie dingen vinden en genieten van de gezellige sfeer. Prima te combineren met een beetje weihnachtshopping in de Mall aan Leipziger Platz.


Adres: Alte Potsdamer Straße 1, 10785 Berlin
OV: S/U Potsdamer Platz
Datum: Winterwelt begint op 29 oktober 2021 en loopt tot en met 2 januari 2022
Tijd: Elke dag van 10.00 – 22.00 uur. Kerstavond: 10.00 – 14.00 uur.
Entree: Gratis.

Winterzauber an der Allee – Winterkermis

De grootste winterkermis van Berlijn is weer terug op de Landsberger Allee! Hier kun je in het reuzenrad, rondzwieren in botsauto’s en knuffels winnen bij een schiettent. Ook is er voldoende lekkers te krijgen, waaronder de beruchte 1 meter bratwurst en zijn er voor de Nederlanders in Berlijn ook Nederlandse snacks te krijgen! Voor Duitsers hoort een kermis echt bij de kerstdagen en het is hier dan ook een groot feest. Elke woensdag zijn de prijzen lager voor gezinnen en kun je voor een klein prijsje lekker zwieren!


Adres: Landsberger Allee 364, Lichtenberg (bij Ikea)
OV: Tram M6 of 16 naar de halte Schalkauer Strasse
Datum: 5 november tot en met 19 december 2021.
Tijd: Maandag tot en met donderdag: 14:00 tot 21:30 uur, vrijdag en zaterdags tot 22:30 uur, zondags van 12:00 tot 21:00 uur.
Corona: Deze winterkermis vindt volgens de 2G regels plaats.
Entree: Gratis

Magischer Winterzauber in AltBerlin
In het pittoreske Nikolaiviertel is ook aan een heel klein kerstmarktje gedacht. Het nagebouwde historische deel van oud Berlijn, is tijdens de adventtijd omgetoverd tot een sfeervol kerstdorpje, dat heel in de verte doet denken aan de klassieke kerstverhalen van Charles Dickens. Er is een stand met glühwein en Feuerzangebowle, natuurlijk wat lekker warms of zoets te eten. Een wandeling door het Nikolaiviertel is altijd een must, dus niet vergeten! Klassieker is de film ‘Die Feuerzangenbowle’ die meermaals per dag vertoond wordt.


Adres: Nikolaikirchplatz 1, Mitte
OV: S+U Alexanderplatz
Datum: Vanaf 12 november 2021 tot en met 2 januari 2022
Tijd: Dagelijks van 12:00 tot 22:00 uur
Entree: Gratis.


Kerstmarkten in Berlijn – Charlottenburg en Schöneberg

Kerstmarkt bij Schloss Charlottenburg

Een betoverend mooie kerstmarkt in het westen van Berlijn. Op het terrein van het prachtige Schloss Charlottenburg kun je genieten van een wijd opgezette kerstmarkt, met veel verschillende standjes en een prachtige galerij met de mooiste glaskunsten en houtsnijwerken. Deze kerstmarkt ligt niet in het centrum maar is de reis meer dan de moeite waard.


Adres: Spandauer Damm 10, 14059 Berlin
OV: S-bahn Westend
Datum: Vindt niet plaats vanwege corona. Eerstvolgende datum volgt in het najaar van 2021.
Tijd: Vindt ook in 2021 niet plaats.
Entree: Gratis.

Kerstmarkt bij de Gedächtniskirche in de City West

De 38e editie van deze bekende kerstmarkt in Berlijn Charlottenburg vindt weer plaats! Met de traditionele stands, lekkere hapjes en kerstdrankjes zoals punch, warme choco en glühwein is dit een bijzonder klassieke en gezellige kerstmarkt. Het is leuk en mooi versierd, er zijn talloze gezellige hoekjes ingericht waar je kunt zitten of staand je drankje kunt nuttigen. Boven de markt hangt een prachtig lampjesnetwerk, waardoor het net lijkt alsof je onder een sterrenhemel staat. Aan de straatzijde zijn mooie standjes waar bijzonder handwerk, houtsnijwerk en kerstdecoratie wordt verkocht. Hier kun je vast wel een paar verlate kerstcadeautjes of leuke souvenirs vinden! Ook is er altijd een stand van Käthe Wolfahrt te vinden, een van de bekendste kerstdecoratiemakers uit Duitsland. Een must! Deze kerstmarkt is overigens ook voor kinderen leuk; er is handgemaakt speelgoed te koop, een reuzenrad voor de kleintjes en op oudjaarsavond is er om 18:00, 20:00, 22:00 uur en 24:00 uur een vuurwerk zodat ook de allerkleinsten het op een passende tijd kunnen bekijken.


Adres: Breitscheidplatz 1, 10789 Berlin
OV: U1/9 Kurfürstendamm, S/U Zoologischer Garten
Datum: 22 november 2021 tot en met 2 januari 2022
Tijd: Zondag tot en met donderdag: 11.00 – 21.00 uur. Vrijdag en zaterdag: 11.00 – 22.00 uur. Kerstavond: 11.00 – 14.00 uur. Eerste en tweede kerstdag: 13.00 – 21.00 uur. Oudjaarsdag: 11.00 – 01.00 uur. Nieuwjaarsdag: 13.00 – 21.00 uur.
Entree: Gratis.
2015-WattedoeninBerlijn - Kerstlichtjes Kurfurstendamm Berlijn-11

Christmas Avenue Berlin – Berlijns eerste LGBTIQ-kerstmarkt!

Voor het Metropoll Theater in Schöneberg is dit jaar voor het allereerst een gezellige roze kerstmarkt! Christmas Avenue, de LGBTIQ-Winterdays bestond al in Keulen, maar komt dit jaar voor het allereerst naar Berlijn. Beschermheer is de Berlijns geliefde voormalige burgemeester Klaus Wowereit. Dagelijks is er op de bühne vanalles te zien en te beleven, denk aan een drag-bingo show en theater, maar ook rockmuziek, schlager, klassieke muziek en musical. Zo kun je genieten van een rijk cultureel aanbod, terwijl bij de standjes om het podium heen allerlei lekkernijen te krijgen zijn. Laat je verrassen met een eigengemaakte winterglühwein, een dagelijkse adventskalender, en nog veel meer! Ook wordt er gedurende de hele markt gecollecteerd voor een sociale bijdrage, voor verscheidene verenigingen die in de LGBTIQ-gemeenschap van Berlijn actief zijn.


Wat: Christmas Avenue Berlin
Waar: Nollendorfplatz, Schöneberg
OV: U1/2/3 Nollendorfplatz
Datum: Vanaf 12 november 2021 tot en met 23 december 2021
Tijden
: Dagelijks van 12:00 tot 22:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: event

 

Charlottenburger Weihnachtsmeile in de Wilmersdorfer Strasse

Berlijn heeft niet veel voetgangerszones, en al helemaal geen klassieke winkelstraten zoals we dat in Nederland of België kennen. De Wilmersdorfer strasse is misschien niet heel bijzonder vanwege de moderne bouw, maar ze doen voor kerst toch altijd hun best om er een leuke en gezellige winkelstraat van te maken, vol sfeervolle stalletjes en versiering die de donkere dagen van november en december een beetje opfleuren. In deze straat vind je een TK-Maxx, Mediamarkt, Creativ-Idee, stoffenwinkels, Hema en nog een aantal andere bekende ketens, zoals decowinkel Depot. Heb je het wel gezien? Wandel dan terug richting Bahnhof Charlottenburg en volg de Wilmersdorfer strasse richting de Kurfürstendamm. Je loopt op weg daarheen door een fantastisch mooie woonwijk, en op de Ku’damm branden duizenden sfeervolle lampjes!


Wat: Christmas Avenue Berlin
Waar: Wilmersdorfer Strasse, Charlottenburg
OV: S-bahnhof Charlottenburg
Datum: 21 november tot en met woensdag 28 december 2021
Tijden
: Dagelijks van 11:00 tot 21:00 uur, zondags zijn de winkels dicht maar de stalletjes open van 13:00 tot 19:00 uur.
Entree: gratis
Meer informatie: event


Kerstmarkten in Berlijn – Prenzlauer Berg en Pankow

Lucia Weihnachtsmarkt Kulturbrauerei

Misschien wel een van de meest sfeervolle kerstmarkten in Berlijn is de Lucia kerstmarkt in de Kulturbrauerei in Prenzlauerberg. Lucia is bekend als de Noorse licht-godin en het thema van deze kerstmarkt is dan ook Scandinavisch. Je kunt er genieten van verwarming via typisch ‘Schwedenfeuer’ (Zweeds vuur). Culturele programma’s vanaf 8 uur ‘s avonds (gratis) en de vele standjes met eten, drinken, kunst en design. Probeer hier vooral een Reibekuchen met appelmoes en een glaasje Glögg!


Adres: Kulturbrauerei, Schonhauser Allee 36, Prenzlauer Berg
OV: U2/M10 Eberswalderstrasse
Datum: 22 november tot en met 22 december 2021
Tijd: Maandag tot en met vrijdag: 15:00 tot 22:00 uur. Zaterdag en zondag 12:00 tot 22:00 uur
Entree: Gratis.


Kerstmarkten in Berlijn – Friedrichshain, Kreuzberg & Treptow

Historischer Weihnachtsmarkt auf dem RAW-Gelände

Op het grote RAW Gelände in Friedrichshain, vindt ook dit jaar weer de historische kerstmarkt plaats. Reis terug naar tijden van Ridders en Jonkvrouwen en kijk naar vuurvreters, messenslikkers, ambachtelijk handwerk, een ijzersmederij en nog veel meer. Natuurlijk kun je hier ook heerlijke flammkuchen en gepofte aardappels eten, een wijntje of biertje drinken en genieten van de gezellige sfeer. Een aanrader met kinderen!


Adres: Revaler strasse 99, Friedrichshain (ter hoogte van de Dirschauer Strasse)
OV: U1 / S Warschauer Strasse
Datum: 18 november tot en met 22 december 2021
Let op: Op Totenstonntag (21 november) is de kerstmarkt gesloten.
Tijd: Maandag tot en met vrijdag: 15:00 tot en met 22 uur. Zaterdag en zondag: 12:00 tot 22:00 uur.
Entree: Gratis van maandag tot en met woensdag, donderdag tot en met zondag; 2 euro, kinderen vanaf 6 jaar: 1 euro.


Kerstmarkten in Berlijn – Spandau

Spandauer Weihnachtsmarkt in der Altstadt  – Verplaatst naar de Zitadelle

Voor de 44e keer vindt dit jaar de Spandauer Weihnachtsmarkt plaats. Een hele traditionele kerstmarkt in de Spandauer Altstadt, wat het extra sfeervol maakt. De markt kringelt door de oude binnenstad van Spandau en is behoorlijk groot! Er staan meer dan 250 standjes van handelaren, kunstenaars en andere artiesten. Op de vrijdagen zijn er sfeervolle concerten op het grote Marktplein, gratis toegankelijk voor iedereen. Elke woensdagmiddag is het familiedag. In 2021 vindt deze kerstmarkt in de Spandauer Zitadelle plaats.


Adres: Zitadelle Spandau, Am Juliusturm 64, Berlin Spandau.
OV: U7 Zitadelle of U7 Altstadt Spandau, vanaf daar een kleine 10 minuten lopen.
Datum: 22 november tot en met 23 december 2021
Tijd: Maandag tot en met donderdag: 11:00 tot 20:00 uur, vrijdag en zaterdag 11:00 tot 22:00 uur, zondags 11:00 tot 20:00 uur.
Corona: Deze kerstmarkt opent volgens het 2G Model
Entree: €3,50, kinderen tot en met 15 jaar gratis.

Wintertreff am Rathaus Spandau

Na 49 kerstmarkten voor het Rathaus Spandau, is dit jaar voor het eerst een ander concept, namelijk een wintertreff. Het is een klein kerstdorpje, met warmte, gezelligheid en natuurlijk glühwein en kerstige lekkernijen. Het is een leuke manier om het winkelen in de Spandauer Altstadt te combineren met een glühweintje. Het is een leuk alternatief bedacht door de organisatoren voor de grote kerstmarkt die hier anders plaatsheeft.
Het is de hoop en verwachting dat volgend jaar de 50e Spandauer Weihnachtstraum plaats kan vinden.


Adres: Altstadt Berlin-Spandau, Carl-Schurz-Straße, 13597 Berlin
OV: S/U Rathaus Spandau, U7 Altstadt Spandau
Datum: 22 november tot en met 26 december 2021.
Tijd: Maandag tot en met donderdag: 1:00 – 20:00 uur. Vrijdags: 10:00 – 22:00 uur. Zaterdag: 10.00 – 22.00 uur, zondags 10:00 – 20:00 uur. Op kerstavond, 24 december tot 14:00 uur, 25 en 26 december van 13:00 tot 20:00 uur.
Entree: Gratis.


Kerstmarkten in Potsdam:

Kerstmarkt ‘Blauer Lichterglanz’ op de Luisenplatz

Midden in het schilderachtige Potsdam, zo’n halfuurtje met de S-bahn buiten Berlijn, is een historische kerstmarkt te vinden. In de Brandenburger strasse en op de mooie Luisenplatz staan talloze standjes. Met een sprookjestent voor de kleintjes en een ijsbaan voor de iets oudere kinderen, is het een kerstmarkt voor het hele gezin. De hele binnenstad van Potsdam is in kerstsferen, een aangename afwisseling als je de Berlijnse kerstmarkten al kent of wel gezien hebt.


Adres: Luisenplatz, Potsdam
OV: S/Bhf Potsdam.
Datum: 22 november tot en met 29 december 2021
Entree: Gratis


Kerstmarkten in Berlijn – Handig om te weten:

Koopzondagen in December: Normaal zijn op zondag de winkels gesloten in Berlijn. Maar in december hebben we twee extra koopzondagen! Deze zijn op de volgende dagen:

5 december 2021 – 13:00 tot 18:00 uur
19 december 2021 – 13:00 tot 18:00 uur

Meer informatie?
• Ben je op zoek naar meer leuke evenementen of unieke kerstmarkten in Berlijn in de periode voor kerst? Bekijk dan snel mijn artikel unieke advent-kerstmarkten
• Wil je weten wat er naast kerstmarkten nog meer te doen is in Berlijn tijdens de feestdagen? Lees dan snel dit survival-artikel!
• Heb je zin om wat kerstsferen op te snuiven? Bekijk mijn foto-impressie van Berlijn in kerstsferen!
• Er zijn ook nog rondleidingen in december! Deze zijn hier te boeken: rondleidingen in Berlijn.
• Heb je uit de bovenstaande informatie over kerstmarkten in Berlijn nog niet kunnen halen wat je zocht? Laat het me dan weten bij de reacties onder dit artikel! Dan beantwoord ik je vragen zo snel mogelijk!

Veel plezier op de kerstmarkten in Berlijn en alvast fijne feestdagen!

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl