Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Vrolijk Kerstfeest! – Kerstimpressies uit Berlijn 2015

Home » Vrolijk Kerstfeest! – Kerstimpressies uit Berlijn 2015

Berlijn is tijdens de feestdagen een andere stad. De hippe straten worden ineens aangekleed met gezellige lichtjes, de coole designermarkten zijn in een ietwat oubollige (en toch ook leuke) kerstsfeer en de stad lijkt wel te krioelen van de toeristen die Berlijn in kerstsferen mee willen maken. En zo gek is dat niet, want de enorme hoeveelheid lichtjes, statige kerstbomen en bovendien prachtige kerstmarkten, zijn echt de moeite waard. De afgelopen weken heb ik talloze foto’s gemaakt, ik kon gewoon geen genoeg krijgen van al die mooie lichtjes! Morgen is het kerst en sluiten de eerste kerstmarkten en is het feest weer voorbij. Speciaal voor jullie daarom een blog vol kerstimpressies uit Berlijn. Ik hoop dat jullie ervan genieten en wens jullie alvast een vrolijk kerstfeest toe!

Unter den Linden

De grote laan dwars door het midden van Berlijn, is traditiegetrouw altijd een feest van lichtjes rond de kerstdagen. De bouwwerkzaamheden aan de nieuwe metrolijn, gooien echter nog steeds roet in het eten. Ik verheug me daarom nu al op de dag dat die klaar zijn. Volgens mij is het dan een grote lichtjesparade!
2015-WattedoeninBerlijn - Unter den Linden-1

Lucia Weihnachtsmarkt in de Kulturbrauerei

De Scandinavische kerstmarkt in de Kulturbrauerei, de Lucia Weihnachtsmarkt, is een van de mooiste en gezelligste kerstmarkten van Berlijn. Vrijwel alle standjes richten zich op lekkernijen uit het hoge Noorden en natuurlijk Glögg en Gluhwein, maar er zijn ook een paar kleine standjes met handgemaakte spulletjes en natuurlijk kleurrijke kerststerren.
2015-WattedoeninBerlijn - Lucia Weihnachtsmarkt Kulturbrauerei-3

2015-WattedoeninBerlijn - Lucia Weihnachtsmarkt Kulturbrauerei-4

Een wilde hotdog met cranberrymosterd van Hirsch & Eber.

2015-WattedoeninBerlijn - Lucia Weihnachtsmarkt Kulturbrauerei-22015-WattedoeninBerlijn - Lucia Weihnachtsmarkt Kulturbrauerei-1

Designerkerstmarkt Weihnachtsrodeo in Postbahnhof bij Ostbahnhof

De Weihnachtsrodeo is een jaarlijks terugkerende kerstmarkt, waar je allerlei leuke hebbedingetjes kunt kopen. Omdat Duitsers verzot zijn op mooie kerstcadeaus, worden deze markten altijd erg druk bezocht! Ik kocht er een flesje van onze favoriete OurBerlin vodka, en genoot van een heerlijke donut met speculoos van Brammibal vegan donuts. En keek verder vooral mijn ogen uit! Het is echt een aanrader om eens zo’n markt te bezoeken, als je rond de kerstperiode in Berlijn bent. Weer eens iets heel anders!

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Weihnachtsrodeo-11
2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Weihnachtsrodeo-10
2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Weihnachtsrodeo-9
2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Weihnachtsrodeo-7
2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Weihnachtsrodeo-42015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Weihnachtsrodeo-2

Traditionele kerstmarkt in Spandau

Ik was nog nooit op de kerstmarkt in Spandau geweest, ondanks het feit dat deze vrij hoog op m’n verlanglijstje stond! Het blijkt een mooie en gezellige markt te zijn, met heel veel verschillende standjes. Ze staan uitgestrekt door de lange winkelstraat, voor het Rathaus is zelfs een kleine kermis, en naast de kerk was een middeleeuwse markt ingericht. Later las ik dat deze markt zelfs de grootste kerstmarkt van de 85 markten in Berlijn is!

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Spandau-13
2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Spandau-2

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Spandau-32015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Spandau-5

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Spandau-12

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Spandau-11

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Spandau-102015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Spandau-8

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Spandau-7

Traditionele kerstmarkt op Gendarmenmarkt

Ongetwijfeld heb je de kerstmarkt op de Gendarmenmarkt al een paar keer eerder voorbij zien komen. Het is een van mijn favoriete kerstmarkten in Berlijn. Altijd gezellig, mooie stands met prachtige handgemaakte spulletjes en genoeg gluhwein voor iedereen. De Französischer en Deutscher Dom aan weerszijden van het plein, geven de markt helemaal een mooie sfeer! En dan al die kleuren en geuren, ik kan er geen genoeg van krijgen!

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Gendarmenmarkt-8

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Gendarmenmarkt-7-2

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Gendarmenmarkt-6-2

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Gendarmenmarkt-5-2

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Gendarmenmarkt-4-2

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Gendarmenmarkt-3

Is die telefooncel kerstbal nou niet geweldig leuk?

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Gendarmenmarkt-3-2

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Gendarmenmarkt-2

Kerstmarkt op Alexanderplatz

De kerstmarkt op Alexanderplatz wordt massaal afgekraakt. Hij zou niet authentiek genoeg zijn en speciaal voor toeristen opgezet. Ach, hij ziet er vrijwel elk jaar hetzelfde uit, met precies dezelfde stands, maar ik vind het toch altijd wel een leuke markt. Het is dan misschien niet zo authentiek, maar het is er wel gezellig en je kunt er prima een hapje eten of een gluhweintje drinken.
2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Alexanderplatz-4

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstmarkt Alexanderplatz-3

Lichtfestijn op de Kurfürstendamm

Elk jaar is het een lust voor het oog, de prachtige Kurfürstendamm met Kerst. Lekker vol overdaad, een tikje kitsch, maar toch heel erg gezellig en leuk om te bekijken. Van de Tauentzienstrasse (voor het KaDeWe) tot ver op de Kurfürstendamm zijn de bomen vol met lichtjes gehangen en staan er allerlei lichtjessculpturen. Wij maakten ook nog een klein rondje over de kerstmarkt op de Breitscheidplatz, bij de Gedächtniskirche, die tegen de verwachting in ook best wel gezellig was.  Perfect voor een leuke wandeling en eventueel een combinatie met wat winkelen en een warme chocolademelk met schuss!

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstlichtjes Kurfurstendamm Berlijn-19

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstlichtjes Kurfurstendamm Berlijn-18

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstlichtjes Kurfurstendamm Berlijn-16

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstlichtjes Kurfurstendamm Berlijn-13

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstlichtjes Kurfurstendamm Berlijn-11

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstlichtjes Kurfurstendamm Berlijn-10

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstlichtjes Kurfurstendamm Berlijn-7

2015-WattedoeninBerlijn - Kerstlichtjes Kurfurstendamm Berlijn-2

Kerstboom voor de Brandenburger Tor

De kerst op de taart, het hoogtepunt en de crème de la crème van de kerstverlichting in Berlijn, is wat mij betreft echt de kerstboom voor de Brandenburger Tor. Elk jaar wordt er een gigantische dennenboom neergezet. Sinds de val van de muur in 1989, was de kerstboom een geschenk van een kleine gemeenschap uit Noorwegen, maar zij moesten er door de hoge transportkosten mee stoppen. Daarom was er vorig jaar voor het eerst een boom uit de regio Berlijn (13 meter) en dit jaar voor het eerst eentje uit Thüringen, van zelfs 19 meter! Er zijn ruim 1000 kerstballen en 30.000 lichtjes in gehangen. Is hij niet prachtig?

2015-WattedoeninBerlijn - Brandenburger Tor Kerstboom-1

2015-WattedoeninBerlijn - Brandenburger Tor Kerstboom-11

2015-WattedoeninBerlijn - Brandenburger Tor Kerstboom-6

2015-WattedoeninBerlijn - Brandenburger Tor Kerstboom-7

Met de kerstdagen komt er ook een einde aan de leuke en gezellige adventstijd. Zoals elk jaar heb ik er weer enorm van genoten! De mooie en gezellige markten, de prachtige lichtjes overal, de heerlijke gluhweintjes en vooral het aftellen naar de kerstdagen.
Voor mij betekent dat bijna anderhalve week vrij, dus tijd om vooral lekker tot rust te komen, te genieten van het geplande kerstdiner en 2015 nog eens in alle rust te overdenken. Het was een mooi jaar!

Ik hoop dat jullie van deze kerstimpressies uit Berlijn hebben genoten en al helemaal in de stemming voor de feestdagen zijn gekomen. Ik wens jullie allemaal hele fijne, vrolijke en mooie kerstdagen toe, met vrienden, familie of ander fijn en goed gezelschap. Vrolijk kerstfeest!

Liefs,
Emma

Vrolijk-kerstfeest-2015

2 Comments

 • Chantal schreef:

  Wauw gave sfeerbeelden Emma.. Top! Waar schiet jij je foto’s mee? X

  • Emma schreef:

   Dankjewel Chantal! Ik heb een Nikon D7000, met een 18-105 f3.5-5.6, en een 35 mm f1.8. Maar de foto’s in deze specifieke fotoserie, zijn allemaal met de eerste lens gemaakt :-)
   Overigens heb ik ook nog een kleine systeemcamera, de Nikon S9900. Die heb ik dagelijks bij me. Maar die sensor is te klein voor goede nachtfoto’s.

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl