Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Ostpaket – Het Kaufhaus des Ostens [permanent gesloten]

,
1
Home » Ostpaket – Het Kaufhaus des Ostens [permanent gesloten]

Heimwee naar vroeger, we herkennen het allemaal wel. Wie is er niet opgegroeid met villa achterwerk, de droomshow en telekids? Ook bepaalde snoepjes van vroeger, zoals tumtum en lange jannen maken me helemaal nostalgisch. Voor ons zijn deze dingen nog gewoon in de winkel te koop. Maar als je, zoals veel Oost-Duitsers, in een land bent opgegroeid dat vandaag de dag niet meer bestaat, is het terugvinden van de producten en tv-series uit je jeugd een stuk ingewikkelder. Des te leuker dat er in Berlijn sinds kort een winkel vol met producten uit de DDR te vinden is. En dat is echt niet alleen leuk voor mensen die de producten al kennen!

Edit: Deze winkel is inmiddels helaas permanent gesloten.

We zijn ruim vijfentwintig jaar na de val van de muur en de Ostalgie is nog steeds niet verdwenen. Vita-Cola, Badusan en andere producten zeggen ons als Nederlanders waarschijnlijk niet veel, maar ze zijn belangrijke herinneringen uit de jeugd van mensen uit de voormalige communistische staat. Eigenaresse Bianca Schäler had een winkel met huishoudwaren, waar ze steeds vaker naar producten van vroeger werd gevraagd. Zo kwam ze op het idee om een winkel te beginnen, met een groot assortiment met producten van vroeger. Natuurlijk is niet alles terug te vinden en zijn er producten in een nieuwe verpakking gegoten, die er veel hipper uitziet dan vroeger. Maar de klanten maakt het niets uit. ‘Elke dag is het hier gezellig druk’ zegt Schäler.

Kaufhaus des Ostens Berlijn-1

Kaufhaus des Ostens Berlijn-11

Ik ben altijd erg geïnteresseerd in verhalen over hoe het vroeger in de DDR was en besloot een kijkje te nemen. Ik ben pas een paar jaar voor de muur viel geboren, maar zelfs ik herkende nog typische dingen van vroeger, zoals een houten plankje met een borstel eraan (voor je schoenen of kleding), de typische tekeningen op potjes en schaaltjes en een bepaalde zeep. Veel producten herkende ik ook uit films over de DDR, zoals Goodbye Lenin en Das Leben der Anderen. Zoals de gevlochten Einkaufstüte, een heel klein zakje waar volgens de eigenaresse vroeger wel 10 tot 12 bierflesjes in vervoerd konden worden. Probeer dat maar eens met een plastic zakje dat je bij de Späti krijgt! Ook de typische overgooiers die vrouwen bij het huishouden droegen, heb ik wel eens in een film of serie voorbij zien komen. Ik kan me voorstellen dat je nostalgisch kunt worden, als je deze dingen uit je eigen jeugd of van vroeger herkent.

Kaufhaus des Ostens Berlijn-13

Milwa, het ‘mildes waschmittel’ was in de DDR het meestverkochte wasmiddel tot ‘Spee’ op de markt kwam.

Kaufhaus des Ostens Berlijn-14

Niks allesreiniger in flessen! In de DDR had je allesreiniger in een vaste vorm. Nog steeds wordt Novum veel verkocht en zoeken mensen naar dit specifieke product. Niet alleen uit pure nostalgie, maar ook omdat het heel goed werkt.

Kaufhaus des Ostens Berlijn-19

Zeg eens eerlijk, had jij verwacht dat er in deze boodschappen-netjes 10 tot 12 bierflesjes zouden passen? Ik denk dat ik er binnenkort eens eentje ga testen!

Kaufhaus des Ostens Berlijn-6
De winkel heet ‘Ostpakket’, en is vernoemd naar alle ‘Westpakete’ die West-Duitsers naar hun familie en vrienden in de DDR konden sturen. Immers, in de DDR waren veel producten niet te verkrijgen, die bij ons in het Westen heel gewoon waren. Daarom werden de pakketten heen en weer gezonden. Daar zaten vaak bepaalde soorten wijn, koek, snoepjes en koffie in, maar ook kleding en stoffen. Het versturen van cassettebandjes, LP’s of West-lectuur (zoals Der Spiegel) was uiteraard verboden. Nu de muur lang en breed weg is, is het een leuk idee om iemand een ‘Ost-Pakket’ cadeau te doen, een pakket met allerlei typische waren uit de DDR erin.Kaufhaus des Ostens Berlijn-21

De winkel bevat niet alleen etenswaren en typische producten uit de DDR maar ook óver de DDR. Ze verkopen veel mooie boeken over Berlijn, de muur en de DDR en een aantal grappige kaarten die je door de stad van vroeger rondleiden. Ook worden hier ansichtkaarten met foto’s van vroeger verkocht, uiteraard allerlei dvd’s met films over de DDR of tv-series van vroeger. En wie kent het Sandmannchen nog? Ook daarvan kun je alles krijgen, van boekjes en dvd’s, tot knuffels en poppen. Een toffe winkel om een origineel souvenir te kopen dus!

Kaufhaus des Ostens Berlijn-20

Kaufhaus des Ostens Berlijn-2

Kaufhaus des Ostens Berlijn-8De winkel ‘Ostpaket’ wordt ook wel grappend het ‘Kaufhaus des Ostens’ genoemd, als ludieke tegenhanger van het luxe warenhuis aan de Kurfürstendamm. En om heel eerlijk te zijn, denk ik dat de winkel vijfentwintig jaar geleden stiekem best een luxeparadijs zou zijn geweest…

Ostpaket – Erlebnis-Kaufhaus des Ostens
Adres: Spandauer Strasse 2, Mitte
Openingstijden: Ma-Vr: 10.00 tot 19.00 uur, zaterdag 10.00 tot 18.00 uur.
OV: S Hackescher Markt of S/U Alexanderplatz. De tram M4 en M5 stoppen er voor de deur.
Online shop: ostpaket-berlin.de

Edit: Deze winkel is inmiddels helaas permanent gesloten.

Kaufhaus des Ostens Berlijn-22

One Comment

  • […] je accommodatie liggen. Ons hotel ligt bijvoorbeeld op Alexanderplatz. Niet ver daar vandaan ligt de winkel ‘Ostpaket’. Dat wordt ook wel grappend het ‘Kaufhaus des Ostens’ genoemd, als ludieke tegenhanger van het […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.