Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Kastanienallee – De leukste straat van Prenzlauer Berg

,
6
Home » Kastanienallee – De leukste straat van Prenzlauer Berg

Als je je als toerist alleen concentreert op de bekende Berlijnse bezienswaardigheden zoals de Fernsehturm, Brandenburger Tor en de Reichstag, mis je veel leuke dingen die bij het Berlijn van alledag horen. Een goed voorbeeld daarvan is de gezellige winkelstraat Kastanienallee. Boordevol leuke winkeltjes, cafeetjes en lunchtentjes en met een paar typisch Berlijnse hoogtepunten. In dit artikel neem ik je mee langs mijn favorieten op de Kastanienallee in Berlijn.

De Kastanienallee is naar mijn mening een van de leukste straten van Berlijn, dankzij het leuke en vooral diverse aanbod van eettentjes, winkels met mode, meubels en hebbedingetjes, een bijzondere biergarten en nog veel meer. Een ander groot voordeel is dat échte toeristenzaken of ketens hier ontbreken. De Kastanienallee is vooral een gezellige straat, waar ook de gewone Berlijner graag komt om te eten of te winkelen.

De Kastanienallee is een lange straat in Prenzlauer Berg, die net voorbij het Weinbergspark begint en doorloopt naar Eberswalder Strasse. Echter begint de straat eigenlijk al in Mitte, op de Rosenthaler Platz. Hier heet de straat nog Weinbergsweg. De grens tussen Mitte en Prenzlauer Berg is dus halverwege deze gezellige straat, ter hoogte van de Schwedter Strasse.

Rondom de drukke kruising Rosenthaler Platz is van alles te zien en te doen en vind je bovendien talloze leuke café’s en hotels. Je kunt hier gemakkelijk wandelend vanuit Mitte komen of met de metro via de U-bahnlijn U8, die stopt op Rosenthaler Platz en vanaf daar richting Alexanderplatz/Kreuzberg of Wedding rijdt. Met ook nog eens twee drukke verkeerswegen en vier tramlijnen (M1, 12, M5 en M8) die de Rosenthaler Platz kruisen, is dit een heel druk stukje Berlijn. Toch is het hier gezellig en valt er altijd wel iets te zien of te beleven. In het noordoosten van de Rosenthaler Platz zie je een smalle straat vol met bomen. Hier rijden geen auto’s, alleen trams. Op de stoep zijn terrasjes en zitgelegenheden gebouwd. Dit is de Weinsbergweg, die bovenaan de heuvel overgaat in de gezellige en buzzing Kastanienallee.

Nu is het voor mij onmogelijk om álle favoriete winkels en restaurants van de Kastanienallee op een rij te zetten maar om je een indruk van deze straat te geven, hier mijn persoonlijke favorieten!

Soda – Art Design, Books and Magazines 
Voor liefhebbers van (moderne) kunst, mode en lifestyle is boek- en tijdschriftenhandel Soda een must op het shoppinglijstje. Deze moderne boekwinkel komt oorspronkelijk uit München maar besloot in Berlijn een tweede winkel te openen. Met het motto ‘curious publications for curious people’ spreken ze iedereen aan die in de reguliere boekhandels niet kan slagen, zoals designers, culinaire fans, fotografen, illustrators, architecten en vele anderen. Ook voor niet-Duitsers zijn hier interessante dingen te vinden: een groot deel van het assortiment is Engelstalig! Soda. BERLIN – Weinbergsweg 1, Mitte.

The Circus Hostel en Circus Hotel
The Circus Hostel op de Weinsbergweg is één van de leukste én bekendste hostels van Berlijn. Je zou eigenlijk denken dat je in een hotel bent terechtgekomen want het ziet er netjes, hip en helemaal niet backpacker-achtig uit! Toch kun je bij het Circus Hostel écht een goedkope overnachting regelen, voor 19 euro per persoon per nacht, slaap je al in een dorm met 8 bedden. Ideaal! Er is bovendien een 24-uurs receptie, je krijgt gratis bedlakens en voor mensen in een rolstoel zijn er aangepaste badkamers en toilet. In het gezellige café kun je lekker ontbijten, chillen of een bandje kijken, dat er live optreedt. Meer weten? Bekijk dan meer informatie over het Circus Hostel. Enne, is een hostel niets voor jou maar wil je iets meer luxe? Geen zorgen, er bijna tegenover, aan de andere kant van de Rosenthaler Platz, zit het Circus Hotel. The Circus Hostel – Weinbergsweg 1a, Mitte.

De voorzijde van het Circus Hostel in Berlijn

Een supergezellige lobby

Ontbijten of een kop koffie drinken als je net wakker bent? Dat doe je in het café dat bij het hostel hoort.

Café Fleury
Bonjour! Vous pouvez un cafè? Alles is Frans bij Café Fleury: van de taal die de bediening spreekt, tot het stokbrood, de tarte citron en de heerlijke ontbijtjes die je hier kunt krijgen. Een prima start van de dag, als je weer eens wat anders wil dan een zwaar Duits ontbijt. Voor locals zoals ik is het af en toe heerlijk om me eventjes in Parijs te wanen. Even maar, ben ik daarna weer lekker thuis in m’n eigen stad. Café Fleury – Weinbergsweg 20, Mitte
Giorgio Lombardi
Is het lekker weer en tijd voor een ijsje? Dan moet je bij Giorgio Lombardi zijn! Deze Italiaan weet pas écht goed hoe je echt Italiaans schepijs maakt en geldt als een van de betere ijssalons van Berlijn. Zelfs als de zon niet schijnt, kan het zomaar zijn dat hier een rij voor de deur staat. Iedereen wil genieten van dit overheerlijke ijs!
Overigens kun je in mijn speciale artikel over ijssalons in Berlijn meer lezen over dit soort ijskoude pareltjes. Bestel ik ondertussen nog een bolletje amandelijs. Hmmm! Giorgio Lombardi – Weinbergsweg 5, Mitte.

Andere tips op de Weinbergsweg: Neta (Mexicaans eten, hebben ook een ander filliaal aan de Schönhauser Allee!), Yumcha Heroes (dumplings galore!), Daluma (voor heerlijke vegan lunch)

Schönhauser Design – Locatie Kastanienallee
Bovenaan de heuvel zijn we in Prenzlauer Berg en de daadwerkelijke Kastanienallee aangekomen. Hier zit vrijwel direct aan de rechterzijde een tweede filiaal van mijn favoriete cadeauwinkel Schönhauser Design. Hier verkopen ze allerlei hebbedingetjes, leuk design voor thuis en bovendien de mooiste vintage design meubels. Niet altijd even goedkoop, wel heel leuk om te sneupen als je op zoek bent naar een origineel souvenir uit Berlijn. Schönhauser Design – Kastanienallee 55, Prenzlauer Berg

Sababa Restaurant
Heb je inmiddels al trek gekregen? De Israëlische lunchroom Sababa is een van mijn favoriete eetgelegenheden voor hummus in Berlijn. Hier kun je gezellig binnen zitten of buiten op het zonnige terras genieten van hummus, salades, shakshuka en nog veel meer lekkere gerechten. Mijn tip is uiteraard hummus Shakshuka maar ook de hummus met zomer- of wintersalade is écht een aanrader. Een prima lunchtip aan de Kastanienallee! SababaKastanienallee 50, Mitte.

Heimat Berlin
Als je nog niet bent uitgeshopt, dan moet je absoluut bij Heimat Berlin naar binnen. Deze winkel zit inmiddels tweemaal aan de Kastanienallee, waarbij ik de shop op nummer 40 echt het leukste vind. Hier vind je de meest bizarre, leuke, grappige en mooie hebbedingetjes voor in huis of om weg te geven. Ik spot een geweldig leuk servies met courier new gestempelde inhoud, een watermeloen-zwemband en overheerlijke geurkaarsen. Hier kun je uren ronddwalen! Heimat Berlin – Kastanienallee 40, Prenzlauer Berg

Vroeger
De Kastanienallee was ten tijde van de DDR een relatief rustige en onontdekte straat. Er woonden vooral gewone mensen, ouderen en jonge creatievelingen die leegstaande panden kraakten. Prenzlauer Berg was in die tijd een achterbuurt direct aan de Berlijnse muur waar je niet uit vrije wil ging wonen, tenzij het niet anders kon. Het was de wijk waar de wc’s per woonblok gedeeld waren en sommige badkamers geen warm water hadden. Het DDR-regime ging pas echt aandacht besteden aan Prenzlauer Berg toen bleek dat niet alleen alternatievelingen en punks steeds meer hun eigen gang gingen maar ook de gewone burgers tekenen van verzet begonnen te vertonen.

Na de Wende werd Prenzlauer Berg als dé plek om te wonen gezien door alles wat kunstzinnig, alternatief en links was. Hierdoor werd de wijk een enorme bron van creativiteit en openden steeds meer winkeltjes en restaurantjes. Anno nu is de straat bijna niet meer te herkennen in vergelijking met begin jaren ’90, zo opgepoetst, groen en netjes is het geworden.

Overigens zijn de punks en alto’s nooit helemaal uit Prenzlauer Berg weggetrokken. Ja, de wijk is ongelooflijk veel duurder en netter geworden maar in de rustigere straten wonen nog steeds de mensen van vroeger. Ze zijn volwassen geworden, hebben meer geld te besteden en kinderen gekregen. Ook hierdoor is het karakter van de wijk weliswaar veranderd maar die alternative Szene is zeker niet vertrokken uit de Kastanienallee.Ik moest zó enorm lachen om dit kladdergesprek in de Kastanienallee. Het begon met ‘Free Aleppo’, daarna ‘Free Merkel’, toen overal don’t en no voor en daarna liep het een beetje uit de hand… “Free willi” gniffel Inmiddels is alles weer keurig grijs geschilderd. Ich fuhl mich gut, ich steh auf Berlin.

Bij twee oude panden aan de Kastanienallee waan je je helemaal weer in het Berlijn van begin jaren ’90. De twee prachtige oude on-opgeknapte panden zijn nog altijd gekraakt en onderdeel geworden van het Antifa-bolwerk in Berlijn. Met grote banners op de gevel maken ze hun boodschap kenbaar. Ik vind de panden fascinerend om te zien, vooral omdat je een idee krijgt hoe de hele stad eruit moet hebben gezien voor de grote opknap-woede door de stad ging.Café Morgenrot
Onderdeel van dat bolwerk is het Café Morgenrot. Het Kollektiv Morgenrot bedrijft dit leuke alternatieve café, dat vooral als ontbijt-hotspot bekend staat. Elke vrijdag, zaterdag en zondag kun je hier van 11 tot 15 uur uitgebreid vegetarisch en vegan brunchen. Kosten? Negen euro, maar alleen als je dat kunt betalen. Heb je echter niet veel geld te besteden of bijvoorbeeld zware vaste lasten? Dan mag je ook 6 euro betalen voor het buffet. Schrans je echter het halve buffet leeg? Dan verwachten ze dat je iets meer dan negen euro neerlegt, 12 euro is dan de prijs. Zo betalen de mensen die het kunnen dragen ietsje meer om de mensen te ondersteunen die wat minder kunnen betalen. Verwacht hier echter geen hippe bedoeling zoals je misschien bij andere vegan tentjes kent, Morgenrot is een alternatieve tent zonder poespas, waar je eerder in je gescheurde spijkerbroek dan je netste jurkje heen gaat. Café MorgenrotKastanienallee 85, Prenzlauer Berg.

Lovestory of Berlin
Voorheen zat op dit plekje een Buchbox boekhandel, die is echter naar een ander plekje in de straat verhuisd. Tegenwoordig zit er de Engelse boekwinkel Lovestory of Berlin. Ideaal voor mensen (zoals ik) die nog niet altijd alles in het Duits (willen) lezen. Het is een knus zaakje met romans, thrillers, tijdschriften en natuurlijk een uitgebreide afdeling met boeken, gidsen en fotoboeken over Berlijn. Ook voor originele ansichtkaarten uit Berlijn zit je hier goed. Niet overslaan! Lovestory of BerlinKastanienallee 88, Prenzlauer Berg

Café Godot
Op de hoek met de prachtig mooie en gezellige Oderbergerstrasse en het Mauerpark zit Godot, een gezellig café waar je eigenlijk de hele dag terecht kunt. Van ontbijt, lunch en diner, tot een fijne cocktailkaart: ze hebben hier vrijwel alles! Mij doet het altijd aan een gezellige Oost-Berlijnse huiskamer denken, met een houten vloer, eenvoudige tafels en stoelen en druipende kaarsen op tafel. Het oogt misschien wat shabby maar Godot is nog een van de meest originele ‘Kneipes’ van de straat en eigenlijk daarom al een must. Duik hier lekker het terras op en geniet van de zon en ‘mensen kijken’ aan de Kastanienallee. Plezier gegarandeerd! Café Godot – Kastanienallee 16, Prenzauer Berg.

Pratergarten
Hoe dichter je bij de kruising met de Eberswalder Strasse komt, hoe meer café’s en restaurantjes je tegenkomt. Geen wonder, want die hebben zich in de loop der jaren allemaal rondom dé biergarten van Berlijn geconcentreerd. Pratergarten is als oudeste biergarten van de stad een klassieker in Berlijn en als je hier nog niet bent geweest, dan ken je het echte Berlijn niet. Prater is een instituut met goed bier, een prachtige tuin vol mooie oude kastanjebomen en een heerlijk restaurant, Raststätte Pratergarten. Dit is dé plek om na een lange middag slenteren over de Kastanienallee een Hefeweizen te drinken en een bratwurst van de grill te eten.Berlijns bier drinken in Pratergarten
Zo, ongetwijfeld ben je nu een heleboel wijzer geworden over de leuke en gezellige Kastanienallee, een van mijn favoriete straten van Berlijn! Inmiddels ben je aangekomen op weer een ander favoriet plekje van mij, de mooie Eberswalder Strasse. Aan deze kruising heb ik ooit zelfs een ode geschreven! Ook zit hier Konnopke’s Imbiss, een van de allerbekenste currywurstbüdes van de stad! Kortom, genoeg te beleven in deze omgeving, in en om de Kastanienallee!

Wat is jouw favoriete straat om te slenteren in Berlijn?

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

6 Comments

 • Fem schreef:

  Jaaa, heerlijk! :) De Kastanienallee houdt een bijzonder plekje in mijn hart (ik huurde er een appartementje via GLS Sprachzentrum), ook al is het alweer even geleden dat ik er voor het laatst was. Zo te lezen moet ik dringend weer eens een kijkje gaan nemen…

 • Wat leuk, alsof ik door de straat loop, je heb het zo beeldend beschreven. Ik krijg weer eens acuut een aanval van heimwee…

 • Frans de Laat schreef:

  Ik zit ook altijd lekker bij Indisch Restaurant Aapka op nummer 50. Ik was er afgelopen week nog.

 • Mick vd Veen schreef:

  Beste Emma,
  Gave site! Complimenten! Vanmorgen naar Sachsenhausen geweest met mijn dochter (16), indrukwekkend is hier niet dekkend…! Dank voor jouw artikel hierover.
  Waar ik al jaren naar op zoek ben: vroeger, (sprak vader), was er een U-Bahn station waar een aantal kunstenaars in een aantal wagons was gevestigd. Je kon er leuke snuisterijen kopen, je gezicht op papier laten vereeuwigen etc.
  Is dat nog ergens in Berlijn? Kan het al jaren niet meer terugvinden! (Spreek nu van vor der Wende)
  Suc6 met je Berlijn site!!
  Mick.

  • Emma schreef:

   Hi Mick,

   Dat moet een bijzondere ervaring zijn geweest, Sachsenhausen blijft erg heftig om te zien.
   Het U-bahnstation wat jij bedoelt kan ik me zo niet voor de geest halen. Weet je misschien nog in welke wijk het ongeveer was?
   Groetjes!
   Emma

 • Remco schreef:

  Was dat niet Nollendorfplatz?

Leave A Reply

Your email address will not be published.