Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Karneval der Kulturen – Een bont straatfestival

,
1
Home » Karneval der Kulturen – Een bont straatfestival

Het is een van de leukste festivals van het jaar in Berlijn, het Karneval der Kulturen. Het multi-culturele feest richt zich helemaal op alle culturen die Berlijn rijk is, en met ruim 80 zijn dat er nogal wat! Het feest begint jaarlijks op de vrijdag voor Pinksteren en duurt tot en met Pinkstermaandag. Met een grote markt vol met lekker eten, leuke spulletjes en andere kraampjes, en de traditionele bonte optocht op Pinkterzondag, is het een van de leukste Berlijnse tradities!

Het Karneval der Kulturen is misschien wel het meest kleurrijke festival dat Berlijn kent. Sinds 1996 wordt het jaarlijks gevierd in Berlijn Kreuzberg en wordt het vier dagen durende feest door meer dan een miljoen mensen bezocht. Zoals een beetje bij carnaval hoort, wordt het feest ook – met name tijdens de optocht – aangegrepen om op een vriendelijke en tolerante manier, uiting aan een politieke mening of overtuiging te geven. Een kleurrijke en gezellige demonstratie voor meer cultuur en diversiteit in Berlijn, maar ook zaken als de hoge huren en ‘gentrifizierung‘ zijn sinds een paar jaren geliefde onderwerpen tijdens de optocht.

Karneval-der-Kulturen-Berlijn
2015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-11
Toch is het festival vooral een groot feest en een bonte bijeenkomst van mensen in kleurrijke kostuums, kleurrijke maskers, prachtige pruiken, uitgebreid versierde praalwagens en heerlijke muziek. Op het centrale feestplein zijn tientallen leuke stands met gerechten van over de hele wereld, bier, cocktails, ijs en nog veel meer. Overal zijn kleine biergartens gebouwd, waardoor er een hele gezellige en ontspannen sfeer hangt.

Karneval der Kulturen in Berlijn – hoe het begon

In 1993 werd er in Neukölln een vereniging voor alle niet-Duitse culturen opgericht. Een ontmoetingsplaats voor de meer dan 500.000 inwoners van Berlijn, die een niet-Duitse achtergrond hebben. Het centrum werd een succes voor de meer dan 180 verschillende nationaliteiten die Berlijn rijk is. De bijeenkomsten van de vereniging leidden tot het idee om een meerdaags festival te organiseren voor alle Berlijners.

2015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-17Uiteindelijk werd het eerste Karneval der Kulturen op 15 en 16 mei 1996 voor het eerst gevierd, rondom Hemelvaartsdag. En de eerste editie was meteen een groot succes, met de grote optocht als hoogtepunt van het feest. Sinds het eerste festival komen er steeds meer bezoekers op af, momenteel ligt het aantal rond ongeveer een miljoen over alle vier de dagen, waarbij de Pinksterzondag de drukste dag is. Aan de optocht doen ruim 5000 mensen mee, verdeeld over de verschillende culturele verenigingen.

2015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-30

Global village – Het straatfeest rondom de Blücherplatz

Ondanks het feit dat het Karneval bekend is geworden door de bonte optocht, is ook het straatfeest rondom de Blücherplatz in Kreuzberg (bij Hallesches Tor) echt de moeite waard. Ik vond het heerlijk om daar langs de vele foodstandjes, kraampjes met spulletjes en kleine biergartens te struinen. Ook zijn er podia, waar bandjes, dj’s en andere artiesten optreden, zodat de hele sfeer écht aan een festival doet denken. Er is theater, performance, cabaret en nog veel meer. En dat allemaal gratis! In totaal zijn het zo’n 350 standjes met handgemaakte spulletjes, eten en informatie, die op de Blücherplatz te vinden zijn. Samen met de 100 bands, dj’s en andere acts hoef je je absoluut niet te vervelen!

2015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-13

2015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-3

Hoogtepunt van het Karneval der Kulturen: de optocht

Elk jaar weer begint de grote Karneval der Kulturen optocht op Pinkstermaandag. Tot en met 2019 liep deze vanaf Hermannplatz over Hasenheide tot aan de Möckernstraße. Maar sinds 2023 het festival na drie jaar pauze weer terug is, begint de optocht om 12 uur op de hoek van de Gneisenaustraße en gaat in tegenovergestelde richting naar Hermannplatz, via Hasenheide. Aan de zijkanten van de straten loopt het vol met mensen die willen kijken. Het is vaak het drukste op de Gneisenaustrasse, bij Südstern en op de Hermannplatz, de andere plekken zijn wat rustiger. Wees dus op tijd om een goed plekje te bemachtigen, zeker als je wil fotograferen!

2015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-25Het Karneval der Kulturen behoort tot een van de hoogtepunten op de Berlijnse jaarkalender en is zodanig belangrijk voor de stad, dat de Berlijnse senaat sinds 2016 ook weer een financiële bijdrage doet. De afgelopen jaren was het elke keer maar de vraag of het festival door kon gaan, omdat het veel geld kost om alles te regelen. Gelukkig is dat in orde en kunnen we nu vooral genieten van alle mooie kostuums, mensen, de dansen, gezellige muziek en heerlijke sfeer in de straten van Neukölln en Kreuzberg!

2015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-18

2015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-28

Karneval der Kulturen in Berlijn Kreuzberg
Adres: Blücherplatz, Kreuzberg 
OV: U1/6 Hallesches Tor
Wanneer: Jaarlijks, in het Pinksterweekend. In 2023: 26 tot en met 29 mei.
Entree: gratis
Tijden:
Vrijdag: 16.00 tot 24.00 uur
Zaterdag: 11.00 – 24.00 uur
Zondag: 11.00 – 24.00 uur (optocht start om 12 uur)
Maandag 11.00 – 19.00 uur
Festplatz: Voor een plattegrond van het festivalplein, een overzicht van alle acts en andere informatie, kun je hier klikken.
Optocht: De optocht vindt plaats op zondag 28 mei 2023, en start om 12.00 vanaf de Gneisenaustraße in Kreuzberg, richting Hermannplatz in Neukölln. De stoet duurt zo’n twee uur. Een goede plek om deze te bekijken is tussen Südstern en Hasenheide.

Fotoimpressie – Karneval der Kulturen 20152015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-72015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-142015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-192015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-202015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-222015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-232015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-262015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-292015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-332015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-362015-Karneval-der-Kulturen-Berlijn-37

One Comment

Leave A Reply

Your email address will not be published.