Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Tschüss 2016, hallo 2017! – Jaaroverzicht

Home » Tschüss 2016, hallo 2017! – Jaaroverzicht

Nu de kerstdagen voorbij zijn en we met de laatste dagen 2016 uitzwaaien, is het tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. En wat een jaar was het zeg, allemachtig! Ik heb genoten van prachtige hoogtepunten maar helaas ook vele mindere periodes meegemaakt. In dit blog praat ik je bij over mijn jaar, verklaar ik ietsje meer over de stilte qua bloggen en blikken we vooruit op het nieuwe – en hopelijk veel leukere – jaar! Kortom, tijd voor het grote Wattedoeninberlijn Jaaroverzicht van 2016!

2016 was in elke zin van het woord een bijzonder jaar. Volgens mij zijn er nog nooit zoveel bekende mensen doodgegaan en volgens mij hebben nog nooit zoveel mensen een naar gevoel overgehouden aan het dagelijkse nieuws. Maar voor ik het gevoel kreeg dat 2016 een totaal mislukt jaar was, nam ik een kijkje tussen alle blogs die ik dit jaar schreef en werd ik weer helemaal vrolijk. Want in 2016 zaten gelukkig ook een heleboel leuke dingen!

In januari trapten we direct goed af met heerlijk winterweer. Ik hou ervan: goed snijdend koud, stilte op straat en sneeuw, heel veel sneeuw. Ik ging zoveel mogelijk met mijn camera erop uit en maakte foto na foto. Deze kun je bekijken in de fotoserie ‘Winterse dagen in Berlijn‘. Een andere fotoserie toonde ik van een van de laatste originele Urbex-plekken in Berlijn, het mooie Ballhaus in Grünau. Ook bezocht ik in de kerstvakantie het mooie Natuurkundemuseum voor de eerste keer. Sinds december 2015 staat daar een heus skelet van een T-rex tentoongesteld en die mag je natuurlijk niet missen! Ook stapte ik eindelijk eens bij Neta naar binnen, voor een bordje onvervalst Mexicaans eten.

Strepen in de bucket list!
Omdat 2016 voor mij het jaar was om een aantal dingen van de – altijd maar groeiende – bucketlist te strepen, bracht ik een bezoekje aan misschien wel het mooiste metrostation van Berlijn: Heidelberger Platz. Zo’n bijzonder station aan een nog bijzondere metrolijn, de U3. Is het ’t mooiste station? Dat mag je zelf beoordelen, de blog over het metrostation lees je hier! Ook ging ik eindelijk eens langs de Classic Remise, dé hemel voor echte autofans. Dat is slechts één van de vele leuke dingen die je in Berlijn kunt doen op zondag! Want wat kreeg ik die vraag vaak! De winkels in Berlijn zijn op zondag in gesloten, met als resultaat dat veel mensen het lastig vinden om te bedenken wat er allemaal te doen is. Reden genoeg om al mijn tips voor de zondag maar eens op een rij te zetten! Ook een leuke tip voor de zondag is de street food markt ‘Auf Achse’ in de Kulturbrauerei, of een bezoek aan de mooie Garten der Welt in de zomermaanden.

En die zomermaanden, daar leefde ik medio maart wel enorm naar toe! Want wat was het weer koud, zoals je wel kunt zien aan de foto’s van de vlooienmarkt op de Strasse des 17 Juni. Mede daarom bezocht ik ook de mooie (gratis!) tentoonstelling ‘Alltag in der DDR’, wat een lust voor het oog is dat! Gelukkig barstte de lente op tijd los en konden we zoals elk jaar weer genieten van de prachtige Sakurabloesem aan de Mauerweg.

Duizend dagen
Voor mij een absoluut hoogepunt van 2016 was de publicatie van een groot interview (met mijn eigen foto’s!) in de Berlijn-special van Elsevier. Wat was ik trots op dat artikel en zo mijn eigen foto terug te zien! Een andere leuk hoogtepunt was ons duizend-dagen-in-Berlijn-jubileum. Vaak worden jubilea in jaren gevierd maar ik vind het leuk om bij te houden hoeveel dagen we in Berlijn wonen. In maart waren dat er zomaar duizend, wat vliegt de tijd toch weer!


En vliegen, dat doet 2016 ook. Voor ik het goed en wel besef is het alweer April, bereiden we ons voor op de jaarlijkse Tag der Arbeit (ook wel bekend als het Maifest) en werk ik aan een blog-tweeluik over de Reichstag en de beroemde koepel. Misschien toch wel een van de leukste dingen om te doen: in geschiedenis duiken en alles van onder tot boven hélemaal uitpluizen. Zo ook met het bijzondere Sovjet monument in Pankow, in het noorden van Berlijn. Daar zit zo’n bijzonder verhaal achter en ik vind het altijd erg leuk om zulke dingen te vertellen! Een ander mooi verhaal vertelt het boomkronenpad in Beelitz, het wandelpad door het oude en verlaten sanatorium buiten Berlijn. Een stuk korter is echter de blog vol met grappige en interessante feitjes over Berlijn, die zelfs uitgroeit tot de meestgelezen nieuwe blog van 2016!


Een heerlijke zomer en drie jaar in Berlijn
Mei was vooral de maand van de evenementen en volgens mij is het qua leuke-dingen-doen een van de drukste maanden van het jaar. Ik zette alle leuke public viewing locaties voor het EK voetbal op een rij en schreef een inleidende blog over het Karneval der Kulturen, een prachtig cultureel straatfeest dat elk jaar in Mei plaatsvindt. De sfeerimpressie van 2016 kun je hier bekijken. Ook begint het heerlijke biergartenseizoen weer en luid ik dat in met een blog over mijn favoriete Biergartens in Berlijn. Ik kan nu al niet meer wachten om ook in 2017 te genieten van de mooie tuinen en het zonnetje!

Als ik ergens iets over geleerd heb in 2016, dan is het wel fotografie. Mijn hobby begint inmiddels echt ernstige vormen aan te nemen en ik ben blij als een kind met de stappen die ik maak. In juni postte ik mijn verhaal over het bijzondere Haus der Offiziere, een oude Russische kazerne in Wünsdorf. Ik was daar een hele dag om te fotograferen en heb daar zo van genoten! Een voornemen voor 2016: vaker een hele dag op fototour!
In juli vieren we zoals elk jaar onze Berlijn-verjaardag, drie jaar wonen we alweer in Berlijn! We kijken terug maar ook vooruit want we zijn nog lang niet klaar in deze heerlijke stad. De zomer begint en ik zet daarom mijn favoriete tips voor de hete en zonnige dagen in een artikel. Ook ontdek ik Cafe Pförtner, een geweldige lunch-café in Wedding. Bíjna leuker dan mijn andere favoriete, Roamers.

Berlijnkalender
Dan is het alweer Augustus! En eindelijk kan ik vol trots de Berlijnkalender lanceren, waar ik samen met Kees zoveel maanden aan heb gewerkt. Een fijne tool waar ik alle leuke evenementen, markten en toffe tentoonstellingen in Berlijn in verzamel. De reacties waren supergaaf en het is inmiddels een van de meest gebruikte features van mijn blog, precies zoals ik het had bedacht. Super gaaf!

Ook schreef ik een blog over mijn bezoek aan het prachtige Pfaueninsel, een sprookjesachtig eiland buiten Berlijn, waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft.  Het deed me beseffen dat Berlijn als stad onwijs leuk is, maar de omgeving buiten Berlijn minstens net zo! Een andere blog die ik in Augustus schreef, was over het Bikinihaus, het bijzondere pand in Charlottenburg. Een must voor shopaholics. Ben je meer van de vintage spulletjes? Neem dan een kijkje bij de Trödelhallen in Treptow, die mag je niet missen!


In September ging ik samen met Kees op vakantie naar Mallorca, eindelijk even samen weg! We genoten van het mooie eiland en de rust. Ondertussen was het op m’n blog een drukte van jewelste! Met een foto-impressie van het grootste Bierfestival ter wereld de Biermeile, een uitgebreid verhaal over de bijzondere Teufelsberg en een indruk van het indrukwekkende nieuwe gedeelte van het mooie en gave DDR Museum viel er genoeg te lezen!


Lichtfestival tours
Ook was ik druk bezig met de opmaat naar het Festival of Lights en het organiseren van mijn aller-, allereerste tours! Als totale lichtfestival-fanaat was het Festival of Lights een uitgelezen gelegenheid om een paar tours te organiseren, als een try out voor mezelf en natuurlijk voor de lol. Alle tours die ik organiseerde waren helemaal stampvol geboekt en wat was het ontzettend leuk! Ik heb genoten van de mooie wandelingen, de vele leuke vragen en de enthousiaste reacties. Voor mij een van de absolute hoogtepunten van 2016!
Inmiddels geef ik permanent rondleidingen! Meer info daarover kun je hier vinden: rondleidingen in Berlijn.

Het najaar van 2016 bestond helaas uit een minder leuke periode voor mij persoonlijk en helaas was dit ook aan mijn blog-regelmaat te merken. Met nog een paar blogs over het overheerlijke restaurant Bar Raval in Kreuzberg, de indrukwekkende Marathon van Berlijn en het bijzondere museum Karlshorst kwam er qua bloggen een eind aan dit jaar voor mij. Uiteraard werkte ik nog wel mijn standaardpagina’s, de kalender en alle evenementen bij en schreef ik ook nog een blog over de leukere designerkerstmarkten van 2016. Maar dat was het dan ook wel. En toen deed 2016 er met de aanslag op de kerstmarkt nog een flinke schep bovenop. Wat een jaar.

2016 – ook een minder leuk jaar
Tja, wat gebeurde er? Voor mij was 2016 een kettingreactie aan vervelende gebeurtenissen. Nare ongelukken en vervelend nieuws in mijn familie, een baan die na 1.5 jaar absoluut niet meer beviel en daarop volgend een lange periode waarbij ‘uitgeblust‘ de lading bepaald niet meer dekte. In oktober dacht ik nog een nieuwe start te maken en begon ik met een semi goede moed aan een nieuwe baan. Maar slechts 7 weken later kwam ik plots – met ruim 30 andere collega’s – op straat te staan: er was niet genoeg geld meer na problemen met investeringen (dit bleek achteraf een leugen, ze hadden met geld gesjoemeld). En zo zit je ineens thuis. Voor mij had dit jaar dus, ondanks de mooie hoogtepunten, helaas niet veel slechter kunnen verlopen. En wat had ik – mede door alle drukte én chaos – een boel moeite om achter de laptop te gaan zitten om nieuwe verhalen voor jullie te maken. Er is niets vreselijkers dan het gevoel dat zelfs je hobby teveel energie kost. Gelukkig is 2016 nagenoeg voorbij en begint er weer een nieuw jaar, vol nieuwe kansen en mogelijkheden. En daarbij ook vele plannen voor wattedoeninberlijn.nl!Plannen, ideeën en meer
Want mooie plannen zijn er gelukkig genoeg! Er komen meer mooie wandelingen en tours door Berlijn aan. Maar ook begint langzaam (eindelijk!!) mijn blog-mojo wat terug te komen en heb ik nog héél veel mooie verhalen én foto’s voor jullie in de pijplijn. Ook qua ontwikkeling van mijn blog zijn er veel mooie plannen. In 2016 verdiende ik namelijk voor het eerst mijn investering in mijn blog terug, mede dankzij de mensen die via mijn blog een hotelhostel of treinreis hebben geboekt. Het is nog steeds niet veel maar ik vind het briljant dat dit na twee jaar schrijven gewoon mogelijk is. Fantastisch! Het is voor mij een enorme steun om ook op de moeilijkere momenten door te zetten met mijn blog!

2016 had veel vervelende momenten maar tijdens het schrijven van dit jaaroverzicht realiseerde ik me dat er ook veel leuke dingen en bijzondere hoogtepunten waren, dat ik veel heb geleerd en dat ik mooie reizen heb gemaakt. Voor 2017 kan het daarom alleen maar een veel beter jaar worden en ik verheug me op alle leuke, bijzondere en spannende dingen die ik ongetwijfeld ga meemaken!

Ik wil jullie allemaal enorm bedanken voor jullie lieve berichten, toffe reacties, interessante vragen en onvoorwaardelijke steun dit jaar. Ik ben heel trots dat ook mijn blog steeds meer vaste lezers krijgt en nóg trotser dat velen van jullie – ondanks de blogluwte – nog steeds terugkomen om te lezen wat ik geschreven heb. Jullie zijn inmiddels met meer dan 10.000 lezers per maand en ik vind dat écht een hele bijzondere eer. Dankjewel.

Maak er een heerlijke oudejaarsavond van en een ‘guten Rutsch‘ in het nieuwe jaar!

Veel liefs,
Emma

8 Comments

 • Marjolein schreef:

  Ik heb ook goede herinneringen aan het dagje Wünsdorf. Gezellig en wat een hoop mooie fotomotieven hebben we gespot! Dagje fototour? Ik ga graag mee! Ook hier nog even de beste wensen voor jullie, niet allen voor 2017, maar gewoon voor altijd <3.

 • Netty schreef:

  We hadden de mails al gemist, maar gelukkig ga je er mee verder. Wij komen ieder jaar in Berlijn en volgen de tips met veel plezier. Hopen dit jaar een tour bij je te kunnen boeken om je in het echt mee te maken. Veel sterkte met alles.
  Netty

  • Emma schreef:

   Hi Netty, dankjewel voor je lieve reactie, hopelijk tot ziens een keer! Groetjes Emma

 • Fijn dat je in elk geval nog wel kunt terug kijken op mooie dingen in 2016! Op naar een frisse start in 2017, ik wens jou en Kees het allerbeste!

 • Ingrid schreef:

  Hi emma, ohh niet fijn om te lezen hoe eea op werkgebied verliep. Bedenk dat voor n goede werknemer altijd weer n nieuwe kans komt! Ik hoop dat je snel ’n leuke job vindt. Berlijn is top. Ben 3 x mogen gaan in 2016 en mn prenzlauer berg en berlijn tic wordt steeds groter hihi. En mijn to do lijst steeds groter…. ik hoop dat ik nog lang je blogs mag lezen. Ze zijn superleuk. Groetjes ingrid

  • Emma schreef:

   Hi Ingrid, dankjewel voor je lieve reactie! Qua baan gaat het goedkomen, ik hoop met de rest ook :-) Ik ga m’n best doen om je komend jaar van veel nieuwe en leuke blogs te voorzien! Kom je snel weer naar Berlijn? Groetjes Emma

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl