Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Mijn favoriete ijssalons in Berlijn

,
1
Home » Mijn favoriete ijssalons in Berlijn

Het is warm, plakkerig en de lucht lijkt maar niet af te koelen. Wat wil je dan liever dan een heerlijk bakje vol met verkoelend ijs in overheerlijke smaken? Gelukkig zijn er heel veel ijssalons in Berlijn, want Duitsers houden ook wel van een ijsje op z’n tijd. Er is zelfs een heuse food-scene rave gaande rondom ijs, waarbij telkens weer nieuwe smaken en zelfs technieken worden ontdekt! Hieronder lees je precies welke ijssalons in Berlijn het tot mijn favorieten-lijstje hebben geschopt én welke smaken je absoluut eens moet uitproberen!

Het lekkerste schepijs van Berlijn:

Cuore di vetro

Misschien wel het beste Italiaanse ijs van Berlijn! In deze ietwat verstopte ijssalon in de Max Beer Strasse in Mitte, kun je heerlijk artisan ijs krijgen. Aanrader is de dark chocolate, die is werkelijk overheerlijk, vol smaak en super puur! Ook het Siciliaanse citroenijs mag je niet overslaan en zo hebben ze nog veel meer heerlijke traditionele Italiaanse ijssmaken zoals Pistache. Uiteraard alles volgens Italiaanse traditie, net als de overheerlijke koffie die je hier kunt krijgen. Absoluut een grote aanrader! – Prijs per portie schepijs: 2,00 – Max-Beer strasse 33, Mitte, Simon Dach Strasse 40, Friedrichshain

Ijssalon-beste-ijs-van-Berlijn-3Chipi chipi bombon

Deze Argentijnse ijssalon zit in een niet heel spannend stukje Friedrichshain, maar heeft goddelijk ijs en bijzondere smaken! Wat denk je van zoete-aardappel-ijs? Heerlijk! Of een zalig bolletje Zabaione-ijs? Mijn favoriette sorbet hier is ananas-peterselie. Smaken wisselen hier regelmatig! – Prijs per portie schepijs 1,60Warschauer Strasse 12, Friedrichshain.

Hokey Pokey

Hokey Pokey is  niet alleen meer te krijgen bij de winkel in het noorden van Prenzlauer Berg maar ook op de vele foodtruck festivals. Dit ijs is bekend door heel Berlijn en werkelijk heerlijk. Peanutbutter-banaan ijs? Teken ik voor! Of witte chocoladeijs met gember en sinaasappel. Mmm! En dan hebben we het nog niet eens over de absolute topper gehad: rocky road ijs… Mij kun je opvegen, té lekker! Er staan vaak lange rijen, maar die zijn het wachten op zo’n lekker ijsje helemaal waard! – Prijs per bolletje: 1,80 – Stargarderstrasse 72, Prenzlauer Berg, Oderberger Strasse 38, Prenzlauer Berg, Berliner Straße 49a, Pankow.

DUO Sicillian Ice Cream

Is sinds de opening in 2019 mijn absolute favoriet, want naast goddelijk roomijs en sorbet-ijs, verkopen ze hier échte Sicilliaanse granitá! Dat maakt mij heel erg gelukkig, want ik hoef niet altijd een romig ijsje te eten in grote hitte. Juist het heerlijke Italiaanse schaafijs is zalig verfrissend en is écht italiaans! Maargoed, bij DUO is het wel lastig kiezen, want hier hebben ze ook het beste pistache-ijs van Berlijn. Ze doen sowieso ook niet aan lullige porties, wat ik ook wel erg fijn vind. Aan één smaak heb ik meestal genoeg, maar je kunt ook twee smaken in een bakje voor 1 schep krijgen, geef het gewoon eventjes aan als je dat wil! Overigens verlopen ze hier ook nog zoete Sicilliaanse bakwaren (brioche con gelato!) en zetten ze traditionele Italiaanse koffie. Had ik al gezegd dat deze tent eigenlijk gewoon het einde is? Andiamo, snel hier een ijsje halen! – Prijs per schep: 1,30, elke verdere schep kost 1 euro. – Skalitzer strasse 82, Kreuzberg en Käthe-Niederkirchner-Str. 24, Prenzlauer Berg

Lecko’ mio Gelateria

Vroeger zat hier ijssalon Anna Durkes, maar zoals dat gaat met ijssalons, is die alweer weg. Leck’o Mio is echter here to stay en maakt ook heerlijk ijs! Roomijs, sorbets en vegan soorten, allemaal lekker! Het drop-ijs (Lakritz) is een hele bijzondere en unieke soort, die je verder niet veel ziet in Berlijn! – Prijs per bolletje: 1,30 – Graefestrasse 80, Kreuzberg.

Eispiraten

Harrrrrr! Ok, de eerste keer dat ik deze winkel zag, moest ik een beetje lachen. Maar het ijs van de Eispiraten is wel echt overheerlijk, de prijs is geweldig en de winkel is een van de tofste en leukste alternatieve zaken van Berlijn. Past daardoor helemaal bij het ietwat ruigere Friedrichshain en is een fijne tegenhanger op alle strakgetrokken hipstertenten. Prijs per bolletje: 1,00 – Grünbergerstrasse 85, Friedrichshain

Tanne B Eis

Slenter je toevallig door het gezellige Kreuzberg? Loop dan even naar de Lausitzer Platz voor een ijsje van Tanne B! Hier wordt enkel en alleen ijs verkocht dat gemaakt is van biologische ingrediënten. En je krijgt zeker geen standaard smaken! Zo hebben ze sinaasappelijs maar ook geitenmelk ijs met chocolade en honing-sesam ijs. Heerlijk! – Prijs per bolletje: 1,50 – Eisenbahnstrasse 48, Kreuzberg.

Ijssalon-beste-ijs-van-Berlijn69Mos Eisley

Misschien wint Mos Eisley wel de originaliteitsprijs als het om ijs gaat. Hier heb ik me toch een paar bijzondere smaken gehad! Vaak wisselen de smaken bij deze fijne ijssalon maar in veel gevallen is er drank in verwerkt, voor een bijzondere smaak. Zo probeerde ik grapefruit-dragon ijs en lambrusco ijs, beide zonder lactose erin! Hele spannende en originele smaken, zoiets had ik nog niet eerder gehad. Ook het Siciliaanse pistache-ijs is een bijzondere aanrader, want erg lekker! Haal hier lekker een paar bolletjes en loop dan nog net die paar meter verder naar Tempelhofer Feld, waar je het ijs al chillend in het gras opeet. – Prijs per bolletje: 1,20 – Herrfurthplatz 6, Neukölln.

Rosa Canina

Dit lieve ijsstentje is een van mijn persoonlijke favorieten. Ik heb een tijdje in de buurt van Rosa Canina gewerkt en kwam er toen met regelmaat even langs voor een bolletje ijs na de lunch! Ze hebben hier heel veel lekkere fruitsmaken maar ook wat bijzondere dingen, zoals ‘oma’s appeltaart’, ‘mozart-kugel’ (marsepein, chocolade en pistache in een mix) of vanille-rabarber. Heerlijk! Al het ijs bij Rosa Canina is gemaakt van biologische producten, extra lekker dus! Tegenwoordig ook te vinden in de Markthalle Neun. – Prijs per bolletje: 1,20 – Ackerstrasse 174, Mitte, Hufelandstrasse 7, Prenzlauer Berg – Pasteurstrasse 32, Prenzlauer Berg en Eisenbahnstrasse 43/45, Kreuzberg.

Ijssalon-beste-ijs-van-Berlijn70

Aldemir eis & cafe

Rijen zijn hier een garantie! Maar wat wil je, met zulk lekker ijs! Aldemir is al jaren een begrip in Berlijn en hier krijg je meer dan een simpel bolletje ijs. Hele coupes maken ze hier, met slagroom en vruchten en allerlei soorten limonade. Ik probeerde hier ooit eens een bolletje chocolade-sinaasappel ijs maar ze hebben ook smaken zoals gember en zelfs gorgonzola! In de rij dan maar? – Prijs per bolletje: 1,40 – Falckensteinstrasse 7, Kreuzberg.

Jones Ice Cream

Als liefhebber van Italiaans ijs ben ik niet persé fan van Amerikaanse ijssoorten, maar Gabrielle Jones is met haar Jones Ice Cream wel echt een uitzondering. Ze werd opgeleid bij onder andere het Ritz hotel in Parijs maar begon in Berlijn vrij eenvoudig met een ijs-truck op street food markten. De eerste kees dat ik bij Jones een ijsje haalde was al in 2014, bij Neue Heimat (gibts nicht mehr). Tegenwoordig heeft ze een grote winkel in Schöneberg, waar je alle lekkere ijssoorten kunt proeven. Salted Butter Caramel blijft een van de allerbeste, de wafels zijn ook handgemaakt. Hmmmm! – Prijs per bolletje: 2,00 – Goltzstraße 3, 10781 Berlin-Schöneberg

Eis am Stiel – IJs op een stokje:

Helemaal hip in Berlijn, want Duitsers kenden het nog niet, is ijs op een stokje. Ja echt! Waterijs vinden Duitsers iets voor kinderen, volwassenen eten roomijs. Ouderwets gedacht, want kwalitatief goed waterijs is weer helemaal terug van weggeweest! Een aantal shops in Berlijn zijn nu begonnen om dit soort ijsjes te verkopen en het is werkelijk heerlijk. Momenteel kun je bij twee open verkoopstands Eis am Stiel krijgen en wel bij deze:

Paletas

Hier is het citroen-komkommerijs wel een grote favoriet. Ook hebben ze aperol-spritz ijs, met een vleugje alcohol. Fijn voor een warme zomeravond! – Prijs per ijsje: 2,50 – Wühlischstrasse 26, Friedrichshain

California pops

Ze hebben talloze vruchtenijsjes, maar bij California Pops neem ik ’t liefste cheesecake met blauwe bessen ijs, met een witte choco-topping! – Prijs per ijsje: 3,00 – Eberswalder Str. 32, Prenzlauer Berg.

Ook lekker:
Fraulein Frost – Heerlijk bio-melk ijs en natuurlijk allerlei sorbets. Fraulein Frost is een begrip in Berlijn! – Friedelstrasse 38, Neukölln, Manfred von Richthofen Str. 30, Tempelhof, Beckerstraße 4, Schöneberg
Viktoria eis – Ga je liever voor een gigantische ijscoupe met écht Italiaans ijs? Dan moet je hier zijn! – Motzstrasse 58, Schöneberg.
Eisbox moabit – Volgens vele Berlijners is dit absoluut de beste ijstoko in Moabit. Even proberen dus! – Elberfelder strasse 27, Moabit

True Italian Food – Berlin Ice Cream Week

Vrijwel elk jaar is het wel een keertje zover en organiseert de Berlijns-Italiaanse foodscene een ice-cream week! Talloze Berlijnse ijssalons doen daar aan mee en ontwikkelen elk een nieuwe, unieke ijssmaak voor die week. Deze kun je dan voor 1 euro per bolletje uitproberen! Een gave manier om zo nieuwe ijssmaken te leren kennen en echt eens iets anders te proberen dan je standaard bolletje met citroen of straciatella!

De Ice Cream Week van 2022 vindt plaats van 5 tot 11 mei 2022! Lees hier meer over de Ice Cream Week

Welke ijssalon in Berlijn is jouw favoriet? Of is er een ijssalon in Berlijn waarvan jij zegt: die moét je eens geprobeerd hebben? Let me know en laat even een reactie achter, want ik wil altijd graag iets nieuws uitproberen! 

One Comment

  • Lisanne schreef:

    Cuore di veto, wát een ijs! Zelf zouden we deze ijszaak nooit gevonden hebben maar dankzij jouw tip maken we hier elke dag even een omweggetje voor. Niet voor niets blijft men tot 23:00 uur langskomen om een overheerlijk ijsje te scoren. Super leuk personeel en inmiddels weten ze ook dat Salte Lakritze by far mijn favo is, goddelijk gewoon! Thanks voor je fantastische tip!

Leave A Reply

Your email address will not be published.