Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Foto-impressie: De IGA Berlijn tijdens de zomer

,
2
Home » Foto-impressie: De IGA Berlijn tijdens de zomer

Al eerder schreef ik over de Internationale Garten Ausstellung (IGA), die momenteel in Berlijn-Marzahn plaatsvindt. Deze enorme tuinententoonstelling is een geweldig evenement geworden, dat nu tijdens de hoogzomer op haar hoogtepunt is. Ik toog andermaal met de U5 naar de halte Kienberg en nam de kabelbaan naar de halte Wolkenhain, bovenop de mooie Kienberg. Vanaf daar wandelde ik door het park, maakte ik talloze foto’s en genoot ik van de enorme kleurenpracht van de vele tuinen, bloemen en planten. Maak je borst maar nat voor een lange blog met héél erg veel foto’s van alle prachtige bloemen, planten en bijzonderheden van de IGA tijdens de hoogzomer in Berlijn!

Ik blijf het bijzonder vinden hoe ik in Berlijn na slechts een kwartiertje reizen met de U-bahn in een hele andere wereld terecht kan komen. Bij het uitstappen op het gloednieuwe U-bahn station Kienberg – Gärten der Welt is dat al te merken. Alles is schoon, extreem aangeharkt en comfortabel. Er zit een klein kiosk op het station, maar spätis zijn in de omgeving niet te vinden, alt-bau woningen evenmin. De wijk Hellersdorf werd in de jaren ’60 en ’70 uit de grond gestampt als het grote nieuwbouwproject van de DDR en bestaat uit vrijwel alleen Plattenbau-flats. Omgeven door een rits nostalgische hoogbouw, ligt de Kienberg, omsloten door de Gärten der Welt. Samen vormen de berg en het tuinencomplex het gigantische terrein van de IGA.

Ondanks dat ik de IGA op een zonnige vrijdagmiddag bezoek, is het niet heel erg druk bij de kabelbaan die me naar de eerste halte bovenop de Kienberg voert. Terwijl ik over het ondergelegen natuurgebied naar boven wordt gehesen, geniet ik van het geweldige uitzicht en de zon. Het onderscheid tussen de betonnen flats met felle kleuren en het frisgroene natuurgebied van de IGA kan niet groter zijn. Wat een bizarre stad vol contrasten is Berlijn ook!

Wolkenhain
Eenmaal bovenop de Kienberg aangekomen, stap ik uit de gondelbaan en wandel ik naar het grote uitzichtplatform van de IGA. Het is prachtig zonnig weer, maar eenmaal boven blijkt het ook kraakhelder te zijn. Vanaf de Wolkenhain zie ik tussen de Fernsehturm en de skyline van de City West, zie ik de witte bollen van het voormalig afluisterstation op de Teufelsberg doorpiepen. Meer naar het zuiden zie ik de gekke pijpen van de Teltower energiecentrale en in het noord-westen spot ik opstijgende vliegtuigen vanaf Tegel Airport.

Ik ben zeker niet de enige bezoeker op de Wolkenhain. Het barst van de mensen met verrekijkers en fotocamera’s, die het mooie uitzicht over de IGA en Berlijn vast proberen te leggen

De Wolkenhain is een grote staalconstructie die door de witte kleur en bijzondere vorm op een grote wolk lijkt. Het uitzichtplatform is met een trap maar ook met een lift toegankelijk.

De Wuhlesteg heb ik bij mijn vorige bezoek aan de IGA niet kunnen bekijken, gelukkig was daar nu wel tijd voor! De grote staalbrug loopt vanaf de Kienberg de Gärten der Welt in. Er is een geluidskunstwerk op gemonteerd, dat de wandelaars volgt tot in een ‘geluidentuin‘. Ik wist niet precies wat ik er van moest denken, grappig is het wel.

Zeeuws knoopje – Astrantia

Zonnehoed – Echinacea purpurea

De Tropenhal
De tropenhal staat bij de zijingang aan de Eichenacher Strasse en is gloednieuw. De grote kas is speciaal voor de IGA gebouwd, ter vervanging van de oude (en aftandse) tropenhal die in de Gärten der Welt stond. Het is er binnen niet alleen heel erg warm maar ook vochtig, dus het zal je niets verbazen dat je hier de Bali-tuin kunt vinden.

Ik bezocht de IGA op een erg warme dag, maar binnen in de Tropenhal was het zo mogelijk nóg warmer. Door de hoge luchtvochtigheid stond het zweet me letterlijk binnen een halve minuut op het hoofd. Oef, wat is dát warm! Maar als je eenmaal aan beetje aan de warmte gewend bent (en je brillenglazen niet meer vol damp staan), zie je direct de enorme schoonheid van de exotische planten en bloemen in de hal.

De tropische hibiscus rosa-sinensis ‘Dainty White’

Ik ben niet de enige die druk in de weer is met een fotocamera, vrijwel alle bezoekers maken non-stop foto’s van de vele bloemen en planten.

Orchidee

Centraal in de tropenhal is een kleine Balinese Tempel gebouwd.

Frangipani – plumeria rubra
Er is zelfs een kleine sawah (rijstveld) aangelegd, inclusief de lemen dijkjes. De grote tropische palmbomen, vele orchideeën en stromende watertjes maken het helemaal af. Wat een bijzondere tuin!

De Oriëntaalse tuin:
Tegenover de Balinese Tropenhal, ligt de Oriëntaalse tuin. Deze tuin behoort officieel tot de Gärten der Welt maar is ook tijdens de IGA een must, vanwege de prachtige mozaïeken en tegels, orientaalse roos en andere heerlijk geurende bloemen. De prachtige fonteinen die de tuin doorkruisen, maken het helemaal af.

Dahlia coccine – Op de IGA zijn een aantal bijenkasten geplaatst, waarvan de volken uitgebreid kunnen genieten van de vele bloeiende bloemen op de IGA. Ook hommels, vlinders en andere nectar-liefhebbende insecten zwermen rond.

De geur van deze prachtige oriëntaalse roos is werkelijk onweerstaanbaar.

De Engelse tuin:
Voor een mooie Engelse tuin ben ik eigenlijk altijd wel te porren. Ik hou van de gevulde borders, prachtige kleuren en heerlijke geuren, maar ook van de rust die Engelse tuinen uitstralen. De tuin is gloednieuw en speciaal voor de IGA ontwikkeld. Toch zijn de planten al een paar seizoenen oud en eigenlijk op hun allermooist. Kijk maar!

Tuinkamperfoelie – Lonicera caprifolium

Een Engelse tuin met een cottage. Al vind ik de cottage stiekem wel érg Duits ogen, grinnik. In het pand zit een restaurant, waar je bangers & mash, sunday roast en andere typisch Engelse gerechten kunt krijgen.

Kogeldistel – Echinops ritro

Onderdeel van de Engelse tuin is ook de moestuin, met de vele kruidenplanten, groenten, fruit en dahlia’s. Door de kas had ik het gevoel in Gardeners World terecht te zijn gekomen!

Kattensnorren en dahlia’s in de Dahltiatuin
Ik kan niet helemaal verklaren waarom, maar ik hou ontzettend van dahlia’s. Hoe groter ze zijn, hoe hysterischer de kleuren en hoe meer bloemen, hoe mooier ik ze vind. Eind juli en begin Augustus is het Dahlia-tijd en dat is ook op de IGA erg goed te merken. Over het hele terrein staan de mooiste dahlia’s, in alle kleuren, soorten en maten. Met enkel blad of de ronde ‘pompom’s, voor elk wat wils! Met name in de moestuin van de Engelse tuin maar ook in de speciale dahlia-border staan zoveel dahlia’s als je maar kunt wensen.

Tussen de rode kolen en nachtschade in de moestuin, staan talloze prachtige dahlia’s. Sommigen hebben zelfs zo’n bijzondere kleur, dat het lijkt alsof ze van zichzelf licht geven,

Hoe langer ik er naar kijk, hoe bijzonderder ik de vorm van de bladeren vind!

Haha, ik ging helemaal los met mijn camera! Dahlia overkill! #sorrynotsorry

Een andere grote favoriet, ook lekker knallend roze en weelderig bloeiend: Cosmos bipinnatus. In het Nederlands heet dit plantje Cosmea, in het Duits ‘Schmuckkörbchen‘!

Omdat mijn ouders elke zomer een prachtige tuin met een grote veelzijdigheid aan bloemen en planten hebben, heb ik van jongs af aan veel geleerd over bloemen, planten en hun namen. Zo leerde ik dat er planten zijn die prikneusje, juffertje in ’t groen en kattensnor heetten. Kattensnor? Ja, echt! En laat dat nu een van mijn favoriete planten ooit zijn! Ze groeien weelderig, talrijk en lekker hoog, met felle kleuren. De borders met kattensnorren was voor mij een grote verrassing!

De uitstekende zaadlijsten en stampers lijken op snorharen van een kat, vandaar de naam. Wat een prachtige plant!

Meer kattensnorren <3

Als je de plant van dichterbij bekijkt, zie je helemaal de bijzondere constructie. De ‘snorharen’ ontstaan als de bloemen open gaan. Prachtig niet?

Een prachtige dagpauwoogvlinder op weg naar een nieuw nectarmaaltje op een Grote Leeuwenbek – Antirrhinum majus

Zinnia Elegans bleek uiteindelijk de keuze van deze dagpauwoog. Een bijzondere kruising en een geweldige plant voor vlinders.

De renaissancetuin
De middag loopt alweer op z’n eind maar ik ben nog niet klaar. Op mijn lijstje staan nog een paar tuinen waar ik graag doorheen wil wandelen. De strakke renaissancetuin is daar eentje van.

Met de typische fonteinen, poorten en Toscaans gele muren, waande ik me even in Italië!

Overal buxusplanten, die de eenvoudige borders vormen van de tuin.

 

De grote stenen fontein is een van de hoofdpunten van de Renaissance-tuin

Zeedistel ‘Blue Glitter’ – Eryngium Planum

Een andere grote favoriet van mij: Ridderspoor – Delphinium

De Internationale Gartenkabinette – Tuinencollectie
De Gartenkabinette is een verzameling van allerlei kleinere thema-tuinen, die niet écht om bloemen draaien maar veel meer om architectuur en ontwerp. Leuk voor mensen die houden van strakke, stenen tuinen met een specifiek thema.

Midden in de Japanse bamboetuin staat een Bamboetuin, met een grote stalen constructie en een waterval. Helaas was het licht echt te minimaal voor een goede foto, maar de stalen constructie vond ik wel bijzonder. Het leek ietwat geïnspireerd op het Pantheon in Rome, door het gat in het dak.

De zen- of meditatie tuin vond ik wél heel bijzonder. Normaliter zijn dit soort strakke constructies niet echt mijn kopje thee, maar de reflectie in het water vond ik zo ontzettend mooi, dat ik hier toch meer tijd doorbracht dan ik van ter voren had verwacht.

Een bijzondere ‘hybride’ stokroos, genaamd Alcea Hybride ‘Parkfrieden’. Een prachtige kruising tussen stokroos en lavatera.

Hysterische petunia’s

Langzaam maar zeker komt de dag ten einde en neem ik de kabelbaan weer terug naar het beginpunt van de dag. Wederom ben ik verbaasd door de grootte, pracht en professionaliteit van de IGA. Het is echt een bezoek waard en ik kan niet wachten om eind Augustus weer een kijkje te nemen en een ander deel van het terrein te verkennen!

Internationale Garten Ausstellung – Berlijn Marzahn
Adres: Hellersdorder Strasse 159, Berlijn. (ingang Oost)
OV: U5 Kienberg – Gärten der Welt
Meer info: Bezoekersinformatie, informatie over tickets, prijzen en meer: IGA Berlin 2017

Goed om te weten: Ik werk deze zomer samen met de IGA en heb met een jaarkaart toegang tot het terrein. Ik plan echter mijn bezoeken aan de IGA onafhankelijk in en ga wanneer ik zelf zin heb. Hetzelfde geldt voor de artikelen over de IGA: ik schrijf wanneer ik wat te melden heb en inhoudelijk geven ze enkel en alleen mijn mening weer. De samenwerking met de IGA heeft dus geen invloed op plaatsing of inhoud. Meer lezen kun je in de disclaimer.

2 Comments

 • Julia Koning schreef:

  Wat een prachtige foto’s heb je hier gepost! Is de Garten der Welt het hele jaar open?
  Groetjes,
  Julia Koning

  • Emma schreef:

   Hoi Julia, dankjewel!! De IGA blijft nog tot en met 15 oktober, daarna is het seizoen voor dit jaar voorbij. In het voorjaar (maart) opent de Gärten der Welt weer.

Leave A Reply

Your email address will not be published.