Wandelen door prachtige tuinen, genieten van de zon in groene weiden en een prachtig uitzicht vanuit een rit met de kabelbaan: de Internationale Gartenausstellung (IGA) biedt het allemaal. De IGA Berlijn 2017 is een grote tuin- en landschapstentoonstelling en vindt plaats in Berlijn-Marzahn, waar het erholhungspark Marzahn, de Gärten der Welt en de mooie Kienberg zijn samengevoegd tot één terrein. Er zijn talloze nieuwe tuinen, bouwwerken en tentoonstellingen te bekijken en gedurende het hele jaar worden er evenementen georganiseerd. De IGA was een groot event, dat tot 15 oktober 2017 duurde. In dit artikel lees je alles over de IGA, de bijzondere hoogtepunten en de evenementen die er in de komende tijd georganiseerd worden.
Let op: de IGA was een uniek evenement dat in de zomer van 2017 plaatsvond in de Gärten der Welt.
De afgelopen maanden stond het nieuws in Berlijn er bol van: de IGA vindt eindelijk weer plaats en zowaar in Berlijn! Het is één van de grootste evenementen van 2017 in Berlijn, waarbij talloze tuinen, landschappen, bloemen en planten worden tentoongesteld. Natuurlijk is er aandacht voor kwekers, zijn er leuke attracties, evenementen en nog veel meer. Eind april bracht ik tijdens een instagram-event mijn eerste bezoek aan de IGA!
Mijn eerste indruk
Ik bracht een bezoek op een prachtige én warme lentedag, met overal bloeiende tulpen, kersenbloesem en andere prachtige planten. Ik maakte een ritje met de kabelbaan, genoot van het uitzicht vanaf de Kienberg en picknickte met andere instagrammers in de fruitboomgaard. Waar ik stiekem dacht dat de IGA niet zó bijzonder of spannend zou zijn, bleek ik daar hélemaal naast te zitten en was ik eerlijk gezegd nogal overdonderd door het bijzonder grote en mooie park en de vele leuke dingen die er te doen zijn. Er zijn zoveel tuinen, evenementen en attracties, supergaaf!
Ik was oprecht verrast door het aanbod en de geweldige organisatie en denk dat het ook voor jullie Nederlanders een absolute tip is tijdens je bezoek aan Berlijn. Ik had bewust nog niet ál teveel over de IGA geschreven, puur omdat ik zelf eerst een bezoek wilde brengen en afwachten hoe het evenement mij zou bevallen. Het valt absoluut niet tegen, dus hou je vast voor een hoop informatie, nieuwtjes én foto’s van de grootste tuinententoonstelling van Duitsland!
IGA Berlijn: een overzicht
In dit artikel lees je alle handige (basis)informatie over de IGA. Wat is er allemaal te zien? Wat mag je écht niet missen? En wat is de belangrijkste bezoekersinformatie die je moet weten? Klik op één van de topics om direct naar dat onderwerp te springen of lees het artikel gewoon rustig door.
- Over de IGA
- Een overzicht van de hoogtepunten
- De kabelbaan
- De IGA met kinderen
- Tentoonstellingen
- Andere tuinen en borders
- Grappige weetjes
- Bezoekersinformatie
- Tickets en prijzen
Over de IGA
In het verleden heb ik genoeg bezoeken gebracht aan de Gärten der Welt, het botanische park waar een deel van de IGA dit jaar plaats vindt. Toch hoorde ik pas twee jaar geleden dat de IGA er plaats zou vinden, omdat een groot deel van de Gärten der Welt verbouwd werd. Spannend dus! De IGA vindt elke tien jaar plaats, de laatste was echter in 2003. Om de concurrentie met de Nederlandse Floriade (elke tien jaar in een jaar dat eindigt op 2) niet te groot te maken, werd besloten om de IGA te organiseren in een jaar dat eindigt met 7. De volgende IGA vindt dus in 2027 plaats.
In 2008 werd door de Berlijnse senaat al de opdracht gegeven om mee te doen aan de bidding voor de IGA in Berlijn. Opvallend is dat bij de bidding was aangegeven dat dit op de voormalige luchthaven Tempelhof zou gaan plaatsvinden. In 2009 is dit plan door de Deutschen Bundesgartenschau-gesellschaft (DBG) goedgekeurd. Echter werd in 2012 toch besloten (notabene door de toenmalige senator, huidige burgemeester Müller) om de IGA van toch Tempelhof naar de Gärten der Welt te verplaatsen. Deze beslissing werd genomen naar aanleiding van de uitkomst van het referendum over Tempelhof, dat besloot dat er op Tempelhof niet gebouwd mag worden.
In 2012 en 2013 werden meerdere ontwerpwedstrijden voor architecten uitgeschreven voor de ontwikkeling van de Gärten der Welt, de nabijgelegen Kienberg en de Wuhletal. In 2014 werd ook besloten om van en naar de Kienberg een kabelbaan te laten lopen, naar Tiroler model. De IGA in Berlijn wordt georganiseerd door het Deutschen Bundesgartenschau-Gesellschaft mbH (DBG) en Grün Berlin GmbH en mede gefinancierd door de Berlijnse senaat en een groot aantal Berlijnse bedrijven. Sinds 2016 is het de allergrootste Berlijnse samenwerking van bedrijven ooit.
Een overzicht van de hoogtepunten
De IGA biedt talloze bijzondere tuinen, borders en andere mooie dingen. Er zijn echter een paar leuke hoogtepunten die je eigenlijk niet mag missen!
Wolkenhain – Het prachtige uitzichtplatform bovenop de Kienberg lijkt wel een kunstwerk en stiekem is het dat ook. Op 130 meter hoogte (inclusief de berg) kijk je bij goed weer uit over Berlijn (spot je de Fernsehturm?) en Brandenburg en kun je de bijzondere structuur van de wijk Marzahn-Hellersdorf bekijken. Je kunt de bovenkant van de Kienberg bereiken per kabelbaan of te voet. Het uitzichtplatform is toegankelijk per trap of (deels) per lift. Onderaan de Wolkenhain kun je op een zonnig terras genieten van het mooie weer en het uitzicht over de IGA.
Amfitheater – Met vijfduizend zitplaatsen en een uitgebreid programma met verschillende concerten en shows, is het amfitheater een van de hoogtepunten va de IGA. Er zijn popconcerten, klassieke concerten maar ook sportevenementen gepland. Doordat er ruimte is voor een heel orkest, kun je hier genieten van grootse avonden en bijzondere sferen. Overigens is het dak van het theater beplant, waardoor het harmonisch in de rest van het park wordt opgenomen. Na de IGA blijft de Arena als vaste evenementenlocatie behouden. Neem voor de geplande concerten in het Amfitheater een kijkje in mijn Berlijnkalender.
Informatiecentrum Marzahn-Hellersdorf/Toerisme informatiepunt – Het infocentrum zit bij de hoofdingang Kienbergpark, in de Hellersdorfer strasse. Hier wordt alles verteld over de bijzondere wijk Marzahn-Hellersdorf, die in de jaren ’60 in DDR-tijden werd gebouwd en uit vrijwel enkel socialistische plattenbauflats bestaat. Ook is hier toeristeninformatie te vinden. Ook dit centrum blijft na de IGA bestaan.
De natuurbobbaan – Een van de leukste attracties op de IGA is de bobbaan. Op de top van de Kienberg, naast het kabelbaanstation en het mooie uitzichtplatform Wolkenhain, kun je vanaf de top van de berg naar beneden rodelen. Over 500 meter bereik je een snelheid van zo’n 40 kilometer per uur! Je hebt er na de rit een prachtig uitzicht van 360º over de Gärten der Welt, waarna je via transportband weer bovenop de berg aankomt.
Let op: De bobbaan is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Kinderen tussen de 4 en 7 jaar moeten worden begeleid door een persoon van minstens 15 jaar of ouder. Kinderen ouder dan 8 jaar of groter dan 125 cm, mogen alleen met de bobbaan.
Wuhlesteg – Dwars door het park is een lange wandelweg met brug aangelegd, de Wuhlesteg. Het is een brug die de wijken Hellersdorf en Marzahn met elkaar verbindt en dwars door het natuurgebied Wuhletal loopt.
De Tälchenbrücke – Deze brug is een verbinding van de noordzijde van de Kienberg met de rest van het park. De brug is 85 meter lang, 2.5 meter breed en staat op een hoogte van tien meter. Het is het kleine zusje van de Wuhlesteg, de andere grote brugverbinding in het park.
Watertuin ‘Promenade Aquatica’ – Ook deze watertuin hoort echt bij de IGA! Op verschillende, speelse manieren loopt het water door de tuin. Druppelend, kabbelend en in andere delen weer stortend in een spectaculaire waterval van vijf meter hoog. De nevel die erboven hangt is magisch om te zien. Het is een van de meest rustige en meditatieve tuinen van de IGA.
Tropenhal in de Balinese tuin – De Balinese tuin werd al in 2003 geopend. Met de IGA is daar nu ook een grote tropenhal aan toegevoegd, waar op ruim 2000 m2 tropische planten en bomen te bekijken zijn. De hal is 17 meter hoog, waardoor planten en bomen alle ruimte hebben. Ook zijn er veel bijzondere struiken en prachtige orchideeën te bewonderen. Het voelt aan alsof je in een tropisch regenwoud rondloopt!
De kabelbaan – een echte Tiroler ‘Seilbahn’!
Een stukje Zuid-Tirol in Berlijn! Het bekende bedrijf Leitner uit Oostenrijk heeft samen met de IGA een grote kabelbaan gebouwd op het IGA-terrein. Kosten? 14 Miljoen euro maar dan heb je ook wat! Vanaf het Kienbergpark gaat de baan over de Kienberg (halte twee) tot aan de eindhalte op de Blumberger Damm. Een totale afstand van maar 1,5 kilometer maar een geweldig leuke manier om de IGA van boven te bekijken! Voor de echte waaghalzen heeft één op de vijf gondels een glazen bodem, zodat je tijdens de rit ook naar beneden kunt kijken. Supergaaf! Per uur vervoert de Seilbahn zo’n 3000 mensen met 62 gondels. Het allerleukste? Je kunt onbeperkt met de kabelbaan reizen, want de entree zit bij je IGA-ticket inbegrepen. Na de IGA blijft de kabelbaan nog zeker twee jaar bestaan.
Tijdens mijn allereerste bezoek aan de IGA maakte ik een time lapse van een ritje in de kabelbaan:
De IGA met kinderen
Ook voor kinderen is er genoeg te zien en te doen op de IGA. De talloze kleurrijke tentoonstellingen en doolhof-achtige tuinen prikkelen vaak al de fantasie van de jongere bezoekers. Toch is er daarnaast ook nog uitgebreid aan kinderen gedacht, met de vele speelplaatsen en speeltuinen die verspreid over de IGA zijn gebouwd.
De Waldspielplatz – Met 6000 vierkante meter is de waldspielplatz (bosspeelplein) een geweldige speeltuin. De speeltuin ligt naast het labyrinth in de Gärten der Welt en is gebaseerd op een Duits kinderboek. Er is een grote klimwand, een waterwoud, een mega-hangmat, trampoline en voor de warme dagen zijn er ook genoeg fonteinen om mee te spelen.
Elektropolis – Zijn je kinderen 12 jaar of ouder? En houden ze van lekker klimmen, klauteren, springen en hangen? Dan kunnen zij hun lol op bij Elektropolis, een speeltuin voor oudere kinderen bij de IGA hoofdingang in het Kienbergpark.
Natuurbelevingspark – Bovenop de Kienberg is een bijzonder natuurbelevingspark voor kinderen en jongeren ontwikkeld. Hier kunnen de kleinere bezoekers spelen op een oppervlakte van 16.000 m2. Na de afsloop van de IGA blijft dit speelpark bestaan en is het gratis toegankelijk.
Picknicken! -Door het hele park zijn prachtige groene weides en leuke parkjes, waar je uitstekend kunt picknicken. Haal wat lekkers bij een foodtruck of één van de restaurantjes en eet dat lekker in het gras op. Ben je gebonden aan een wat kleiner budget? Dan kun je ook je eigen drinken en lunch meenemen. Als je geen mogelijkheid hebt om dit zelf te maken, kun je ook van te voren bij een bakker of supermarkt terecht. Een prima moment om samen even uit te rusten terwijl de kinderen lekker bijkomen in het gras of spelen in één van de speeltuinen.
Tentoonstellingen
Door de hele IGA vinden continu prachtige en bijzondere tentoonstellingen plaats. Het zijn teveel om allemaal op te noemen maar hier vind je een aardige selectie:
Tentoonstellingen in de Bloemenhal – De bloemenhal ligt vlakbij de ingang van de Gärten der Welt aan de Blumberger Dam. Het is een tijdelijk gebouw waar over 3500 m2 bloemen tentoongesteld worden. Er is ook een restaurant met meer dan 1000 zitplaatsen. Elke week zijn er nieuwe tentoonstellingen in de bloemenhal, waardoor je tijdens de gehele IGA kunt genieten van in totaal 28 tentoonstellingen. Er zullen prachtige dingen te zien zijn, van bonsaibomen en snijbloemen tot prachtige houtsoorten en balkonplanten.
Dahliatuin – Tegenover de fruitboomgaard en de Engelse tuin ligt de dahliatuin. Hier groeien over 1350 m2 de prachtigste en mooiste dahlia’s, die met hun bijzondere kleurencombinaties een waar spektakel vormen. De bloemen hebben allerlei bijzondere vormen en bloeien met name met warm weer (juli-augustus) op hun uitbundigst.
Märkischer Garten – Bij de hoofdingang van het Kienbergpark hebben een groep ondernemers van het tuinverband Berlijn-Brandenburg op een oppervlakte van 700 m2 een nieuwe Märkische Garten aangelegd. Het is een tuin geinspireerd op de kenmerkende Brandenburgse natuur- en cultuurlandschappen, met talloze wilde en vaste planten, heide- en grassoorten. Ook is er veel over de regionale specialiteiten uit Brandenburg te zien, zoals asperges en aardbeien uit Beelitz en komkommers en talloze kruiden uit de Ückermark.
Andere bijzondere tuinen en borders die je niet mag missen
Veel tuinen uit het Gärten der Welt gedeelte zijn al wat ouder, zoals de prachtige Chinese tuin met het theepaviljoen, de zen-tuinen in de Japanse tuin en de Orientaalse tuinen. Toch zijn er ook een heleboel nieuwe tuinen en borders bijgekomen die de moeite waard zijn om te bekijken.
De Grassenborder – een grote border van ruim 1900 m2 tussen de tuinenpromenade en watertuin, vol met bijzondere grassen en heidesoorten.
Groene jongelingen border – Naast de bloemenhal ligt de Grüne Neuzugänge, een border waar bezoekers allerlei jonge planten kunnen bekijken die door kwekers zijn gekweekt. Petunia’s, Verbena’s, Pelargonia’s en Fuchsia’s zijn slechts een kleine greep uit de selectie.
Rhodondendron-hain – Tegenover de Tropenhal is een grote border met allerlei bijzondere rhododendrons. Hier worden ook allerlei verschillende azalea’s en klimplanten (zoals clematis) tentoongesteld.
Rosengarten – Klimrozen, edelrozen en engelse rozen: in deze tuin draait het om maar één ding.
Vuurlinie – een vuurrode en gele border begeleidt de wandelaar van het Kienbergpark naar de Gärten der Welt
Grappige weetjes over de IGA
• De IGA in Berlijn is 104 ruim hectare. Dat is ruim 150 voetbalvelden groot!
• Met de bouw van de IGA werd begonnen in 2014, het plan ontstond al in 2008.
• Aanvankelijk was de IGA 2017 gepland op de voormalige luchthaven Tempelhof.
• Een deel van de IGA is het bijzondere natuurgebied Wuhletal. Toen bekend werd dat het bij de IGA betrokken zou worden, ontstonden er protesten bij de lokale bevolking. De IGA heeft toen beloofd om de Wuhletal na de IGA weer ongeschonden terug te geven aan de bewoners van Marzahn en Hellersdorf.
• Voor de bouw van de Wolkenhain, het uitzichtplatform op de Kienberg, is ruim 200 ton staal gebruikt.
• De kosten voor de IGA worden geschat op zo’n 40 miljoen euro. Daarvan is 9,8 miljoen subsidie van de stad Berlijn, 30,2 miljoen euro komt uit sponsoring, ticketverkoop, marketing en andere inkomsten.
Bezoekersinformatie over de IGA in Berlijn
Ik hoor je denken: ‘klinkt allemaal top, die IGA, maar hoe kom ik er nou? Waar koop ik kaartjes? Kan ik met mijn rolstoel of rollator de IGA bezoeken? Ongetwijfeld hebben jullie vele vragen. Geen zorgen, ik heb geprobeerd de meest voor de hand liggende vragen te beantwoorden! Overige informatie kun je vinden op de website van de IGA zelf. Kom je er niet uit? Laat dan je vraag achter bij de commentaren! Hieronder kun je alles lezen over de praktische kant van de IGA in Berlijn.
[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”Hoe kom ik op de IGA?”]Tja, Marzahn ligt niet om de hoek maar is gelukkig goed met het openbaar vervoer te bereiken!
Hoofdingang 1: Kienbergpark – Hellersdorder Strasse 159, Berlijn. (ingang Oost)
OV: Metrolijn U5 vanaf Alexanderplatz, tot en met halte ‘Kienberg – Gärten der Welt’ (voormalig station Neue Grottkauer Strasse)
Handig: Hier is de busparkeerplaats gevestigd, waar 46 bussen kunnen parkeren. Voor busschauffeurs is er een lounge. Ook is hier het informatiecentrum over Marzahn-Hellersdorf gevestigd.
Hoofdingang 2: Gärten der Welt – Blumberger Damm 44, Berlijn. (ingang West)
OV: S-bahn lijn 7 (vanaf Zoo, Friedrichstrasse, Alexanderplatz of Ostkreuz) tot aan station Mehrower Allee, daarna bus X69 tot halte ‘Kienbergstraße/Gärten der Welt’.
Handig: Hier zit het bezoekerscentrum. Hier stopt ook de shuttlebus vanaf de IGA-parkeerplaats.[/toggle]
[toggle title=”Ik kom liever met de auto. Wat kost het parkeren op de IGA-parkeerplaats? En hoe werkt dat met de shuttlebus?”]Naast de IGA is geen parkeerplek en als je als toerist in Berlijn bent is het echt aan te raden om gewoon met het OV te komen. Wil je toch persé met de auto komen of kom je van buiten Berlijn? Dan kun je parkeren op een grote parkeerplaats aan de L33. Vanaf de parkeerplaats vertrekt een shuttle naar de hoogdingang West (rit duurt 15 minuten). Deze rijdt elke vijf á tien minuten, afhankelijk van de drukte. Op de terugweg naar de IGA-parkeerplaats kun je ook vanaf het middaguur vanaf de oostelijke ingang terugreizen.
Kosten: parkeerkaart voor een dag, inclusief shuttle: € 7.
Adres van de IGA-parkeerplaats: IGA-Parkplatz Berliner Strasse / ecke Louis-Lewin-Strasse of geef de coordinaten in: 52.544345, 13.619278
Heb je een TomTom navigatie? Adres: Louis-Lewin-Straße, Hoppegarten
Let op: Campers of caravans zijn op de parkeerplaats niet toegestaan. Een overzicht van staanplaatsen en campings in Berlijn kun je hier vinden: campings rondom Berlijn.[/toggle]
[toggle title=”Wat zijn de openingstijden?”]De IGA in Berlijn loopt van 13 april 2017 tot en met 15 oktober 2017. Entree is van maandag tot en met zondag mogelijk van 9.00 tot 20.00 uur. Het park is te geopend vanaf 9.00 uur tot zonsondergang. Let wel op: het kan zijn dat bij speciale evenementen andere regelingen gelden.[/toggle]
[toggle title=”Waar kan ik kaarten kopen?”]Bij de IGA zelf: De kassa’s bevinden zich aan beide hoofdingangen van de IGA. Bij de ‘Gärten der Welt’ aan de Blumberger Damm en bij de ingang ‘Kienbergpark’ in de Hellersdorfer Strasse. Dagelijks zijn de kassa’s van 9 tot 19 uur geopend. Naast de hoofdkassa’s zijn er ook zij-ingangen, in de Eisenacher Strasse (voormalige hoofdingang van de Gärten der Welt en open tot 18 uur) en bij de IGA-parkeerplaats aan de L33 (open tot 16 uur).
Online: Ook kun je op de website van de IGA tickets kopen, let er dan alleen wel op dat je per online bestelling €3 servicekosten moet betalen. Ook kun je tickets via online portaal Eventim kopen. Voordeel is natuurlijk dat je niet meer voor de kassa in de rij hoeft te staan en in één keer naar de ingang kunt doorlopen.
Bij de S-bahn en BVG: Bij alle klantencentra van de Berlijnse vervoersbedrijven die onder de VBB vallen (S-bahn en BVG) kun je tickets voor de IGA kopen.
Verdere verkooppunten zijn bij theaterkassa’s, hotels, bepaalde späti’s en winkels. Een handig overzicht van alle andere voorverkoopadressen kun je hier vinden: iga-berlin-2017.de/vorverkaufsstellen. De adressen zijn gegroepeerd per wijk, daarna voor Brandenburg en daarna voor de rest van Duitsland.[/toggle]
[toggle title=”Is de IGA geschikt voor mensen met een beperking (barrierefrei)?”]Voor de IGA is er veel nagedacht over de benodigde faciliteiten voor mensen met een zicht- of mobiliteitsbeperking. In het Duits wordt dit ‘barrierefreiheit’ genoemd. Voor de IGA zijn talloze maatregelen genomen, zodat iedereen de IGA op een prettige en voor hem of haar passende manier kan bezoeken.
• Alle tentoonstellingen, restaurants en attracties van de IGA zijn te bereiken voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Dit geldt ook voor de kabelbaan.
• Er zijn rollators, rolstoelen en elektrische scooters te huur bij alle ingangen van de IGA. Reserveren kan tot drie dagen van te voren via de IGA-Service-Hotline 0049 1801 442 2017. Prijzen zijn bij de onderstaande prijzentabel te vinden.
• U-bahnhof ‘Kienberg – Gärten der Welt’ is volledig rolstoel-toegankelijk en gebruikersvriendelijk. • Kom je met de auto en heb je een (EU) blauwe parkeerkaart? Dan kun je bij de zij-ingang in de Eisenacher strasse parkeren en hoef je niet naar de IGA-parkeerplaats en met de shuttlebus.
• Bij alle toiletten staat speciale toiletten voor mensen met een mobiliteitsbeperking ter beschikking.
• Voor mensen met een mobiliteit- of zichtbeperking is de audio-guide in de IGA-app aan te raden. Deze kan worden ingesteld op ‘slechtziend, blind, ziend’ of ‘met scootmobiel’. Bij de vele tentoonstellingen en andere bezienswaardigheden kun je zo de belangrijkste informatie laten voorlezen. Hiervoor heb je wel een smartphone met de app en een eigen koptelefoon nodig.[/toggle]
[toggle title=”Zijn honden toegestaan?”]Helaas zijn honden niet toegestaan op de IGA. Voor blindengeleidehonden en hulphonden wordt een uitzondering gemaakt. Denk er wel om dat je een bewijs bij je draagt als je met een hulphond komt.[/toggle]
[toggle title=”Is de IGA geschikt voor (kleine) kinderen?”]Met de vele mooie bloemen, de spannende speeltuinen, het labyrint maar ook mooie wandelpaden, gave uitzichtpunten, de bobbaan én kabelbaan, is de IGA ook heel erg geschikt voor kleine kinderen. Er is genoeg te zien en vrijwel bij elke locatie is ook aan de kleintjes gedacht. Hou er wel rekening mee dat het IGA landschap enorm groot is en dat je waarschijnlijk niet alles kunt bezoeken met kleine kinderen.[/toggle]
[toggle title=”Waar kan ik meer informatie over alle komende evenementen van de IGA vinden?”]Meer weten over de speciale evenementen tijdens de IGA in Berlijn? Dan kun je een kijkje nemen in mijn Berlijnkalender. Daar kun je precies zien wat er allemaal te doen is in Berlijn (en op de IGA) als je hier bent. Natuurlijk kun je ook de website van de IGA bezoeken.[/toggle]
[/toggles]
Tickets en prijzen
Toen ik voor het eerst de prijs van een ticket van de IGA zag, schrok ik best wel een beetje. Een dagkaart kost € 20,00 voor volwassenen en ik realiseer me dat dt best aan de prijs is, zeker in vergelijking met andere Berlijnse evenementen. Dit was ook één van de redenen dat ik vooraf sceptisch was over mijn bezoek. Máár (ja, er is een maar): nu ik er geweest ben vind ik het toch écht de moeite waard. Er is zoveel te zien en te doen en je hebt voor het entreegeld echt een volledige dag vol met leuke dingen om te zien en te doen. Als je je bezoek goed voorbereid, ervoor zorgt dat je ruim de tijd neemt en van te voren een beetje uitstippelt wat je wil zien, kun je met gemak het maximale uit je entreekaartje halen! Bovendien zitten de ritjes met de kabelbaan bij de entreeprijs inbegrepen, dus mis dat zeker niet!
Hieronder een overzicht van de toegangsprijzen van de IGA in Berlijn: [table width =”100%” style =”” responsive =”false”] [table_head] [th_column][/th_column] [th_column]Dagkaart[/th_column] [th_column]Jaarkaart (t/m 15 oktober 2017)[/th_column] [th_column]Jaarkaart voor leden van Grün Berlin[/th_column] [/table_head] [table_body] [table_row] [row_column]Volwassene[/row_column] [row_column]€ 20,00[/row_column] [row_column]€ 90,00[/row_column] [row_column]€ 50,00[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]Kortingstarief*[/row_column] [row_column]€ 18,00[/row_column] [row_column]€ 80,00[/row_column] [row_column]€ 40,00[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]Jongeren tussen 7 en 17 jaar[/row_column] [row_column]€ 5,00[/row_column] [row_column]€ 20,00[/row_column] [row_column]-[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]Avondkaart**[/row_column] [row_column]€ 10,00[/row_column] [row_column]€ 45,00[/row_column] [row_column]-[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]Kinderen tot en met 6 jaar***[/row_column] [row_column]gratis[/row_column] [row_column]gratis[/row_column] [row_column]-[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]Groepen (prijs p.p vanaf 20 personen)[/row_column] [row_column]€ 18,00[/row_column] [row_column]-[/row_column] [row_column]-[/row_column] [/table_body] [/table]
- Het kortingstarief is alleen van toepassing op scholieren en studenten tot 25 jaar en mensen met een schriftelijk bewijs van een mobiliteitsbeperking.
** Zondag tot en met donderdag, vanaf 17 uur.
*** Kinderen tot en met 6 jaar hebben weliswaar gratis toegang, toch hebben ze een ticket nodig om via de poortjes het terrein op te kunnen. Vraag bij de kassa daarom naar een zogeheten Kinderkarte, een gratis ticket voor een kind tot 6 jaar.
Handige tip: Met de Welcome in Berlin Card krijg je 25% korting op je entreekaartje bij de IGA.
Overig:
Bolderwagens en rolstoelen Ga je op pad met (kleine) kinderen of neem je je eigen lunch mee? Dan is het handig om een bolderwagen te huren. Dit kan voor een hele dag en is gratis, er wordt alleen gevraagd of je €10 euro (in cash!) als waarborgsom achterlaat. Dit krijg je na het inleveren van de bolderwagen weer terug. Ook kun je een rollator of rolstoel huren, daarvoor wordt € 20,00 aan waarborgsom gevraagd. Een elektrische scooter is ook te huur, voor een waarborgsom van € 50,00.
De bolderwagens of rolstoelen zijn bij alle ingangen van de IGA te huur. Ze dienen wel weer bij de oorspronkelijke ingang terug te worden gegeven, zodat je daar ook het geld dat je als waarborgsom hebt ingeleverd, weer terug kunt krijgen. De waarborgsom kan alleen in cash worden aangeleverd.
Bobbaan: Wil je een ritje maken met de Bobbaan? Dan moet je daar ook een ticket voor aanschaffen. Volwassen betalen € 3,00, scholieren en studenten betalen € 2,20 en jongeren en kinderen €2,00.
Jouw indruk!
Ben je naar de IGA geweest? Dan ben ik heel erg benieuwd naar je eerste indruk, je hoogtepunten en ervaringen! Hoe vond je de dag? Wat was het allermooiste om te zien? Heb je het hele park kunnen bezoeken? En heb je iets gehad aan de tips en informatie in dit artikel? Ik hoor het graag, hieronder bij de comments kun je een reactie achterlaten!
Dit artikel is tot stand gekomen uit een samenwerking met de IGA. Het is één van de eerste échte samenwerkingen van wattedoeninberlijn (met een bedrijf uit Berlijn) en ik ben dan ook best een beetje trots! Maar maak je geen zorgen: mijn mening over de IGA (net als in álle andere artikelen op mijn blog) is mijn eigen, eerlijke én pure mening en wordt niet beïnvloed door de IGA of de organisatie. Meer over samenwerkingen kun je hier lezen.
Hallo Emma, Twee jaar geleden waren we in Gärten der Welt. Prachtig! We willen van de zomer deze tuinen aan vrienden laten zien. Ik begrijp dat je niet een kaartje enkel voor de Gärten der Welt kan kopen, nu IGA op het terrein is neergestreken, maar kan ik nog wel de tuinen bezoeken?
Hallo Dick! Dat klopt, de Gärten der Welt is tijdelijk in de IGA opgenomen. Met je kaartje voor de IGA bezoek je dus de IGA én de tuinen van de Gärten der Welt. Bovendien is de Gärten der Welt enorm uitgebreid, waardoor er nog meer te zien is dan eerst :-) Let wel goed op de ingangen, de oude ingang van de IGA is alleen voor mensen met een mobiliteitsbeperking toegankelijk. Ik raad de ingang bij U-bahn Kienberg aan, dat is het eenvoudigste. Veel plezier en ik hoor graag hoe je de IGA vond!
Dag Emma,
Mijn vrouw en ik waren vorige week een dag op de IGA. Heel mooi. De Gärten der Welt hadden we eerder al gezien. Ze zijn nu inderdaad mooi opgenomen in het geheel.
Mooi die kabelbaan en de uitzichttoren. Via de verrekijker zagen we zelfs de Teufelsberg helemaal in het Westen.
Overigens: we hadden een Berlin Welcome Card en kregen 25% korting op de entree-prijs.
Met vriendelijke groet,
Wil Jonas
Hallo Wil, wat fijn dat het zo goed bevallen is! En goede tip van de Berlin Welcome Card, ik zal het in het artikel zetten! Groetjes, Emma