Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Heidelberger Platz – Het mooiste U-bahn station van Berlijn

,
10
Home » Heidelberger Platz – Het mooiste U-bahn station van Berlijn

Er zijn heel erg veel mooie metrostations in Berlijn en hoe meer ik er zie, hoe bijzonderder ik ze vind. Maar er is eentje, die wel écht heel erg bijzonder is. En dat is het metrostation Heidelberger Platz, aan de U3, in de West-Berlijnse wijk Wilmersdorf. Het gebouw lijkt wel een kerk, met haar hoge plafonds, kruisgewelf, stenen zuilen, bijzondere verlichting en andere mooie details. Nadat ik er al vaker over gehoord had, liep ik er onlangs tegenaan na een ritje met de Ringbahn. En ik moet toegeven, ik was best onder de indruk van deze ondergrondse kathedraal!

De hoogtijdagen van het Berlijnse openbaar vervoer waren aan het begin van de 20e eeuw, toen er in Berlijn grootscheeps aan het openbaar vervoersnetwerk gewerkt werd. Het was een prestigeproject, waarbij zowel de S-bahn als de U-bahn groot werd uitgebreid. De mooiste stations werden gebouwd, bovengronds met prachtige staal en houtconstructies en grote ramen. ondergronds met bijzondere kleuren, tegels, ontwerpen en gewelven. Berlijn bestond aan het begin van de 20e eeuw nog voornamelijk uit verschillende ‘Großstädte’, waaronder Wilmersdorf. Deze grootstad wilde haar rijkdom tonen met een gigantisch OV-project, een U-bahn van Wilmersdorf naar Dahlem, en begon met bouwen.

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-2

De U-bahnhof Heidelberger Platz werd tussen 1910 en 1913 gebouwd, naar een ontwerp van Wilhelm Leitgebel, die alle stations van de U3 ontwierp. Omdat het station Heidelbergerplatz aan de Berlijnse Ringbahn dichtbij ligt, en de metrolijn ónder de al diep gelegen Ringbahn door moest, ligt het metrostation twee keer zo diep onder de grond als andere metrostations. Zo was er de ruimte om een groot en prestigieus metrostation te creëren, met een gigantisch gewelf, dat aan een kathedraal doet denken. Het gewelf wordt ondersteund door grote granieten pilaren, versierd met allerlei prachtige dieren, uitgehouwen uit het steen. Het metrostation werd later onderdeel van de U3, de lijn van Nollendorfplatz in Schöneberg naar Krumme Lanke, in Steglitz/Zehlendorf.

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-5

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-10

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-13

Overigens is het een wonder dat het station zo goed behouden is gebleven, ondanks de oorlog en ontberingen in Berlijn tijdens de Koude Oorlog. Waar veel andere stations noodgedwongen verbouwd of gemoderniseerd werden, is vrijwel alles van Heidelberger Platz gebleven zoals het was. Na de restauratie in 1993 is het station helemaal gemoderniseerd en een beschermd monument geworden.

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-20

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-7

Tijdens de Koude Oorlog sloot het bijbehorende S-bahn station (toen nog Schmargendorf genoemd) aan de ring haar deuren, in verband met een staking en aansluitende boycot van de West-Berlijners van de door de Oost-Duitsers geëxploiteerde S-bahn. Nadat de staking ten einde kwam, werd de Ringbahn echter niet meer bediend en hierdoor raakte ook het station Heidelberger Platz in verval. Uiteindelijk werd het in 1993 gerestaureerd en samen met het vernieuwde S-bahn station heropend. Beide stations dragen nu dezelfde naam.

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-21

Als je het ondergrondse station binnen komt, loop je door een lange gang met prachtig tegelwerk. Het graniet in de vloer leidt je als over een chique loper richting het station, dat voorafgegaan wordt door een prachtige koepel, met gouden mozaieken. De warme kleuren glinsteren je tegemoet, en de vele versiersels en wapenschilden geven een bijzondere sfeer mee. Zo lijkt het allemaal veel ouder dan het is!

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-3

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-9

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-15
Het station zelf is echt prachtig. Het lijkt wel in één stuk uit steen gehouwen, terwijl we weten dat dat niet het geval is. Alle stenen details zijn apart aangelegd, inclusief het plafond. De kromming in het station door de bocht in het metrospoor, geeft het geheel een hele bijzondere sfeer. Het is bijna als een tijdreisje naar de jaren ’20! Op de granieten zuilen zijn konijnen, marters en andere bosdieren uitgehouwen, en aan het plafond hangen prachtige lampen. Je krijgt bijna het gevoel dat je in een chique salon of hotellobby bent, in plaats van dat je op de volgende metro wacht.

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-16

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-18

In de 80’s zijn er grote foto’s uit de Zuid-Duitse stad Heidelberg aangebracht op de muren van het station, die een zomerse en vrolijke sfeer uitstralen. Het zit er naar mijn mening een beetje kneuterig uit, maar het laat wel op een leuke manier zien naar welke stad het station vernoemd werd.

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-11

Station Heidelberg Platz is alles behalve kneuterig maar een prachtig station vol pracht en praal, dat ook ruim honderd jaar na de opening nog steeds bijzonder en mooi om te zien is. Het geeft een kijkje in het verleden en de trots die de Duitsers toen probeerden te uiten in een groot en bijzonder metrostation. Als je ooit één metrostation bewust wil bezoeken, ga dan voor dit station en maak een ritje vanaf het beroemde Nollendorfplatz met de U3. Daar krijg je absoluut geen spijt van!

U-bahnstation Heidelberger Platz
U3 Heidelberger Platz of S41/42 op het gelijknamige S-bahn station
Het gehele jaar door te bezoeken, tijdens de openingstijden van de Berlijnse metro (doordeweeks tot 23 uur, in het weekend 24 uur per dag)

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-19

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-17

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-14

2016-U Heidelberger Platz Berlijn-4

10 Comments

 • Ingeborg Breuers schreef:

  ik ga de volgende keer in Berlijn de haas in dit U-bahn station zoeken, wat een prachtige foto’s allemaal!

 • Michiel schreef:

  Super mooi U-bahn station en dat geldt voor meerdere stations van de U3.
  Grappig is om te zien dat als je daar met je camera rondloopt er vaak nog anderen met een camera rondlopen om dit station te fotograferen.
  Echt een aanrader en als je er dan toch bent, rijd door naar Dahlem-Dorf (wel uitstappen, het stationsgebouw verlaten en omdraaien zodra je buiten staat).

 • Koos schreef:

  Als je dan toch in de buurt bent, rijdt of wandel dan nog één station verder naar de Rüdesheimer Platz. Ook dat station kan zich laten zien.

  De Rüdesheimer Platz zelf is m.n. in het voorjaar en ’s zomers een droom.

  Ook buiten Friedrichshain is het aangenaam wonen in Berlijn…

  • Emma schreef:

   Hoi Koos, dankjewel voor de tip! Eigenlijk spreken alle stations van de U3 me wel aan, zijn prachtig! En dat het buiten Friedrichshain goed vertoeven is weet ik, ik woon in Pankow ;-) Groetjes en dankjewel voor je leuke reactie!

 • sander schreef:

  ik ga zondag weer naar berlijn en zal dit station ook zeker bezoeken inderdaad heel mooi,

 • Lisette Stappenbelt schreef:

  Wat mij opvalt is dat er geen storende graffiti te zien is! Prachtig station!

  • Emma schreef:

   Er zijn gelukkig nog een heleboel gebouwen en plaatsen in Berlijn, die unaniem mooi gevonden worden :-)

 • Tina schreef:

  Wow!! Hele mooie foto’s van een heel bijzonder station. Gelijk op mijn bucketlist gezet voor een volgend bezoek aan Berlijn.

Leave A Reply

Your email address will not be published.