Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Hallesches Haus – Koffie en lifestyle store

,
1
Home » Hallesches Haus – Koffie en lifestyle store

De meeste Berlijnliefhebbers zullen niet meteen dolenthousiast worden als ze denken aan de rustige omgeving rondom U-bahnhof Hallesches Tor. Er zitten niet heel veel bijzondere winkels, eettentjes of terrasjes en ik kwam er zelf eigenlijk alleen maar om over te stappen, zoals de meeste mensen. Toch is het uiterste staartje van Friedrichstrasse en het noorden van de Bergmannkiez in Kreuzberg, sinds een jaar of twee een bijzondere parel rijker, die de buurt behoorlijk doet opknappen. Deze parel is het Hallesches Haus.

Aan de Tempelhofer Ufer, tegenover het metrostation Hallesches Tor, staat een bijzonder pand, dat aftekent tegen de rest van de omgeving. Door de rode bakstenen, sierlijke ramen en bijzondere versiersels lijkt het eerder thuis te passen in een schattig dorpje in Thüringen, dan midden in Berlijn aan een doorgaande weg. Dit is het voormalige Postamt 61, tegenwoordig winkel en restaurant Hallesches Haus. Hier koop je de mooiste meubels, woondecoratie en lifestyleproducten. Van lokale producten zoals About Berlin Vodka tot Crazy Basterd Saus, tot schattige cacti en prachtige meubels van Nuts&Woods. Maak je geen zorgen, hier slaag je zonder moeite voor een leuk cadeautje. Het café-restaurant, naast het Hallesches Haus biedt een fijne menukaart met heerlijke ontbijt- en lunchgerechten en uitstekende koffie.

Postamt 61 – Een historisch pand
Met ruim 270 vierkante meter is het Hallesches Haus een groot gebouw. Bovendien heeft het prachtige hoge plafonds, lange gangen, een eigen hof en origineel – en on-Berlijns – rood metselwerk. Totdat de post in Duitsland geprivatiseerd werd, zat hier het 61e Postkantoor van de Keizerlijke Reichspost en later de Deutsche Bundespost. Er werd in 1900 begonnen met de bouw van het pand, in 1902 was het klaar, waarna de postmeester het betrok. Het Postamt was een belangrijke schakel in communicatie voor de hele wijk, omdat alle post, pakketten en telegrammen via dit pand gingen. Later kwam daar ook telefonie bij en werd de grote hal daarop aangepast, zodat alle schakelpanelen daar geplaatst konden worden.
In de jaren 90 werd het postkantoor na privatisering van de Deutsche Post gesloten. Geheel in Berlijnse traditie werd het pand eerst een club (Horst Krzbrg), wat het gebouw overigens geen goed deed. Tussen leegstand door werd het pand ook gebruikt voor evenementen, tot het uiteindelijk gerestaureerd werd en Hallesches Haus het pand betrok. Het pand is tegenwoordig een monument en daarmee iets meer beschermd.

Hallesches Haus – General store
Het Hallesches Haus is een typisch voorbeeld van het nieuwe winkelconcept dat door heel Berlijn de kop opsteekt: winkelen én eten&drinken samengevoegd in één winkel. Het Hallesches Haus was – samen met Boek- en bagelshop Shakespeare & Sons – een van de eerste winkels in Berlijn die dat zo inzette en met succes! Met name in de weekenden loopt het storm bij het Hallesches Haus en zit het café vol, maar ook doordeweeks tijdens de lunchuren is het er gezellig druk.

In de winkel staan zo ongelooflijk veel leuke dingetjes, dat je daar ook niet uitgekeken raakt. Je kunt er keukenspulletjes krijgen, tools om je balkontuin mee te onderhouden en hele schattige design dingetjes om neer te zetten (spot de flamingo!). Zelf werd ik een beetje verliefd op de mooie en overheerlijk geurende sojakaarsen van Earl of East, de prachtige sierraden die er hangen, het originele en schattige speelgoed en mooie servies. Ook is er een hoekje met industrieel uitziende fittingen, mooi gekleurde stroomkabels en prachtige lampen (Edison lampen!), waarmee je je eigen lampenset kunt samenstellen, passend bij jouw woning. Een originele selectie die van deze winkel een waar shopping-walhalla maakt. Probeer jij maar eens je portemonnee gesloten te houden!

Hallesches Café:
Het Hallesches Haus werkt het liefste alleen met lokale leveranciers, waardoor je er koffie krijgt van Blaue Bohnen Coffee Roasters en Toms Kafeerösterei. Het brood komt van Märkisches Landbrot en anders van de helden van Sironi, de bakkers uit Markthalle Neun. Een kopje thee komt van Paper & Tea en het bier uiteraard van de lokale brouwers van BRLØ. ’s Ochtends serveren ze in het Hallesches Haus verse croissantjes, sandwiches en ander ontbijtlekkernijen en ook zonder zoete dingen zoals taarten en cakes hoef je het niet te stellen. Tegen de lunch kun je er ook een warme maaltijd krijgen, uiteraard met veel vega, vegan en glutenvrije opties. Vooral de vele seizoensopties en relatief gezonde maaltijden zijn echt een pré, wat het een ideale locatie maakt voor een lekkere lunch. Ik heb hier inmiddels al genoten van een zalige chili sin carne met een salade maar ook een goddelijke sandwich met hummus en gegrilde groenten. Van de cakes is vooral de gembercake met caramel favoriet maar ze hebben ook cheesecakes, carrot cake en vegan bananabread. Genoeg opties!

En is het prachtig mooi weer? Dan kun je ook buiten zitten, op een afgebakend deel van het hofje van het Hallesches Haus. Een mooie tuin met gezellige lampjes, planten en vrolijk gekleurde schragentafels, prima voor een fijne lunch in de zon!

Tip: Omdat het Hallesches Haus een groot café met gratis wifi is, wordt het ook door veel mensen als flexwerkplek gebruikt. Ideaal als je dus een ochtendje wil werken én verzekerd wil zijn van goede koffie!

 

Het Hallesches Haus – General Store
Adres: Tempelhofer Ufer 1, Kreuzberg
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag: 10.00 tot 20.00 uur. Zaterdag: 10.00 tot 18.00 uur, zondags gesloten.
OV: U1/U6 Hallesches Tor
Meer info: hallescheshaus.com

 

 

One Comment

Leave A Reply

Your email address will not be published.