De Hackescher Markt is een centraal gelegen plein in het hart van Berlijn, en een van de populairste plekken in de wijk Mitte. Rondom de Hackescher Markt ligt een gezellige buurt met veel winkels, Berlijnse bezienswaardigheden, bars, restaurants en clubs. Het is dan ook bekend om het nachtleven! Dichtbij liggen het gezellige Scheunenviertel en de beroemde Oranienburger Straße, waar je naast nog meer restaurants en bars, ook kunstgaleries en kleine antiekwinkeltjes kunt vinden.
Het is nu vooral een belangrijke verkeersader vanwege het S-bahn station en de belangrijke tramlijnen die hier beginnen en eindigen. Direct in de onderzijde het historische S-bahn station, in de zogeheten ‘S-bahn-Bogen’, zitten een hoop restaurants. Helaas zijn de meeste hiervan klassieke toeristenvallen, en zul je voor authentiekere plekken ietsje verder moeten lopen. Toch kun je hier prima zitten! De Hackescher Markt is een van de weinige pleinen met uitgebreide terrassen en doet daarom bijna on-Berlijns aan! Voor een drankje is dat echt prima, bedenk wel dat je meer betaalt dan elders.
Van Spandauer Vorstadt tot Hackescher Markt
Midden in de 17e eeuw besloot de Kurfürst van Berlijn om de opslag van hooi en stro naar buiten de stadsmuren te verplaatsen. Dit was om brandgevaar te vermijden. Voor de stadspoort Spandauer Tor werden zo in korte tijd talloze opslagschuren gebouwd. Ook gingen al de eerste mensen hier wonen. Rond 1650 kwamen 50 Joodse families uit Wenen naar Berlijn op uitnodiging van de landheer van Brandenburg. Een bijzonder moment, want 100 jaar eerder waren alle Joodse inwoners uit Berlijn verdreven in een pogrom. Zij mochten zich vestigen in Berlijn en kregen een eigen begraafplaats, ook net buiten de Spandauer Tor. De buurt ontwikkelde zich zo tot een steeds levendiger stadsgedeelte buiten de stadsmuren, en kreeg de naam Spandauer Vorstadt.
Graf von Hacke
In 1731 werden de stadsmuren om de Spandauer Vorstadt heen gebouwd en werd de wijk een onderdeel van Berlijn. In 1750 gaf koning Friedrich de Grote zijn stadscommandant Hans Christoph Graf von Hacke de opdracht om een paar braakliggende delen van de wijk te laten bebouwen om de toenemende bevolking te huisvesten. Er kwam een groot ziekenhuis, een kerk en er gingen al snel duizenden mensen wonen. Ook kwam er toen een marktplein, wat naar de graaf vernoemd werd; de Hackescher Markt. Zo ontwikkelde de Spandauer Vorstadt zich steeds sterker, met de Hackescher Markt als middelpunt. Met name het Joodse leven had invloed op de snel toenemende welvaart en er ontstond een milieu van gegoede Joodse burgers. Naast de begraafplaats in de Große Hamburger Strasse kwamen een Joodse jongensschool en een Joods bejaardentehuis, in 1866 werd de Joodse synagoge in de Oranienburger Straße ingewijd.
Industrialisering en overbevolking
Het Scheunenviertel zelf ontwikkelde zich echter niet zo goed, en werd door de snelle overbevolking en bouwvallige huizen al snel een sociaal probleemgebied. Vele mensen die er woonden waren ontzettend arm en werkten hard in de fabrieken die in de industrialisering in en rondom Berlijn waren ontstaan. Rondom de Hackescher Markt draaide het vooral om kleding- en textielindustrie. Al in de 18e eeuw waren hier verschillende fabrieken en werkplaatsen gekomen, die vanaf 1890 ook op fabriek-etages gingen werken. Zo ontstonden ook de Hackesche Höfe, die gebouwd waren om zowel bedrijven als gegoede burgers te accommoderen.
Kunst en cultuur rondom Hackescher Markt
Aan het begin van de 20e eeuw begon de wijk meer en meer een centrum van kunst en cultuur te worden, met theater, cabarets en meer bars, restaurants en andere uitgaangsgelegenheden. Zeker in de Weimar-periode (jaren 20 tot begin jaren ’30) was het echt een uitgaans-hotspot! In de Tweede Wereldoorlog ging er zeer veel van de oorspronkelijke bebouwing verloren, wat in DDR-tijden niet hersteld of nauwelijks gerenoveerd werd. Zo veranderde het plein voorgoed van aangezicht. Pas na de Wende werd de Hackescher Markt weer echt ontwikkeld en opgeknapt, en kreeg het een nieuw leven als winkel- en uitgaangsgebied. Het is daarmee vooral populair geworden bij toeristen en andere Berlijn-bezoekers.
Doen rondom de Hackescher Markt in Berlijn:
De Hackescher Markt is een echte toeristen-hotspot, maar ik zou het plein zeker niet overslaan. De omgeving laat een klein beetje zien hoe Berlijn er vroeger uitgezien moet hebben, en er zijn talloze leuke dingen in de buurt te doen. Hier een paar tips!
Markt – Natuurlijk is er een markt op de Hackescher Markt, en wel een hele leuke. Elke donderdag en zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur kun je hier terecht voor natuurlijk groenten, fruit, vleeswaren, kaas en vis. Maar er worden ook allerlei andere leuke dingen verkocht, zoals kunsthandwerk, kleding, souvenirs en street food.
Het is een weekmarkt die ook toeristen als doelgroep heeft, dus ga er zeker eens een keertje kijken! Zeker op donderdag rond lunchtijd is het er erg druk met Berlijners die hier hun lunch gaan halen, dus daar moet je een beetje rekening mee houden!
Hackesche Höfe – De Hackesche Höfe zijn echt een must voor iedere Berlijnbezoeker. De historische panden zijn prachtig om te zien, er is veel te bekijken en je kunt hier een héle goede koffiezaak vinden! Ik heb een speciaal artikel aan de Höfe gewijd, dat je hier kunt lezen: Dwalen door de Hackesche Höfe in Berlijn.
Haus Schwarzenberg – Als je er dan toch bent, en je houdt van Street Art, dan wil je Haus Schwarzenberg niet missen! De ingang zit naast de Cinema.
Leuke straten – Vanaf de Hackescher Markt beginnen een aantal hele leuke winkelstraten. De Oranienburger Strasse, Rosenthaler Strasse, Alte Schönhauser Straße en Weinmeister Strasse/Mulackstrasse zijn erg de moeite waard en laten een leuke kant van Berlijn zien.
Park aan de Spree – een van de populairste parken om te chillen aan de Spree, is het James Simon Park, direct naast de Hackescher Markt. Haal wat te drinken bij de uitbaters voor de S-bahn bogen en zoek een fijn plekje in het gras. Op mooie zomerdagen zijn hier ook muzikanten te horen, die hun kunsten vertonen.
Wel kan het hier heel vol en druk worden, zeker in ’t weekend! Een alternatief is het naastgelegen Monbijoupark, dat vaak iets rustiger is. Daar is ook nog een tof terras te vinden, met op een zomerse vrijdagavond een gevulde dansvloer!
Station en S-Bahnhof Hachescher Markt
Met haar prachtige rode baksteen, ronde ramen en doorzichtige dak is station Hackescher Markt misschien wel het mooiste S-bahn station van de Berlijnse Stadtbahn. Sowieso is het ’t oudste, het werd al in 1882 geopend en kreeg de naam Börse, vernoemd naar de nabij gelegen Berlijnse Beurs.
Waar andere stations zwaar te lijden hadden onder de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, kon dit stationsgebouw nadien gelukkig hersteld worden. In DDR-jaren werd het station hernoemd naar ‘Marx-Engels Platz’, het plein bij het latere Palast der Republik. In 1992 kreeg het station de naam Hackescher Markt, net als de naastgelegen tramhalte.
Favoriete eet-adresjes bij Hackescher markt en in het Scheunenviertel:
– Yosoy Tapas – Uitstekende tapas-tent, wel vaak druk, reserveren kan geen kwaad! – Rosenthaler Str. 37, Mitte.
– Avocado Club – Hippe tent voor een prima ontbijt of lunch, natuurlijk met avocado op álle mogelijke manieren! – Dircksenstraße 47, Mitte
– Curry 61 – Uitstekende currywurst-tent in Mitte, rond lunchtijd vrij lange rijen. Mijn tip: currywurst eet je mét darm. – Oranienburger Str. 6, Mitte
– Atame Tapas – Een tip van mijn collega, die Yosoy liever links laat liggen voor Atame Tapas. – Dircksenstraße 40, Mitte
– Capvin Pizza – Goddelijke Napolitaanse pizza en een van de hipste tenten van het moment, midden in de Hackesche Höfe! – Rosenthaler Str. 36, Mitte
– Clärchens Ballhaus – Instituuut in het Scheunenviertel sinds 1917 en grotendeels nog precies zoals het historisch was. Fantastische Berlijnse keuken. Wel even reserveren als je zeker wil zijn van een plekje. – Auguststraße 24/25, Mitte
– Keyzer Soße – Geweldig huiskamer-café waar ik al zolang kom als ik in Berlijn kom. Ze hebben alles van ontbijt tot late night cocktails. – Tucholskystraße 33, Mitte
– Kushi Sushi – Uitstekende sushi, een van de beste plekken van Berlijn. – Gipsstraße 3, Mitte
Meer fijne restaurant-tips kun je hier vinden: restaurants in Berlijn
Hackescher Markt, Berlijn
Adres: Hackescher Markt, Berlijn Mitte
OV: S-bahn halte Hackescher Markt. Ook de trams M1, M4 en M5 stoppen hier.
Tijden: 24 uur per dag te bezoeken.
ik ben van plan om 27 okt naar berlijn tegaan mijn eerste keer kun je beter eerst een hop on hop off nemen en kan ik het ook via emma doen