Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Güterbahnhof Pankow – Urbexen op een verlaten rangeerterrein

,
0
Home » Güterbahnhof Pankow – Urbexen op een verlaten rangeerterrein

Oud, vervallen en bijna triest staat het oude ronde rangeergebouw weg te rotten in de wind. Ooit werden hier locomotieven binnengereden om ze via een draaischijf letterlijk op het juiste spoor terug te zetten. Nu is de Güterbahnhof Pankow al 25 jaar verlaten, en lijkt er vooralsnog niets meer mee te gebeuren. Nieuwsgierig, zoekend naar een nieuwe urbex-uitdaging én hopend op mooie street art, nam ik er een kijkje.

Waar je bij de meeste urban exploring tripjes écht moet zoeken naar de locatie of zelfs de ingang, was dit echt een makkie. Pal naast het S-bahnhof Pankow Heinersdorf, ligt de Güterbahnhof Pankow, het voormalige rangeerterrein met daarop meerdere ’treinrotondes’. Dagelijks razen er tientallen treinen langs het terrein, dat er eenzaam en volledig verlaten bij ligt. Een kleine wandeling over een spoorbrug, lachen om een gesloten hek waar je zo omheen kunt lopen en je bent op het terrein.

Güterbahnhof Pankow Urbex-1

Vanaf het Perron kun je de Güterbahnhof al goed zien.

 

Güterbahnhof Pankow Urbex-5

Het rangeerterrein werd aangelegd in 1898 en uiteindelijk gesloten na de Wende, in 1990. Het originele pand is dus ruim 117 jaar oud. Daar is sinds de Wende niets meer aan gebeurd en zo is het ooit zo mooie gebouw ten prooi gevallen aan vandalen, kladderaars en daklozen die er hun heil zoeken.

Güterbahnhof Pankow Urbex-7

Güterbahnhof Pankow Urbex-8

De sporen liepen destijds vanaf het huidige nog bestaande regiobahn spoor door over het hele terrein. Een vertakking naar de overdekte ‘rundlokschluppen’ (links op de foto) en een stuk spoor dat helemaal naar de achterkant van het terrein loopt, waar een ‘ringlokschluppen’ staat.

Güterbahnhof Pankow Urbex-12

De ravage binnen is gigantisch. Het houten dak zit vol met gaten en alles lekt natuurlijk als een mandje. Over de vele geulen waar vroeger de sporen overheen waren gebouwd, liggen nu vermolmde MDF-platen. Goed oppassen dus, want wanneer dit spul te zacht is, zak je er zo doorheen.

Güterbahnhof Pankow Urbex-14

Güterbahnhof Pankow Urbex-15

Güterbahnhof Pankow Urbex-16

Güterbahnhof Pankow Urbex-20

Her en der is wel wat mooie street art te zien. Maar zelfs dat laten de kladderaars niet met rust. Zo zonde!

Güterbahnhof Pankow Urbex-26

Toch heb ik geluk en kom ik – ietwat verstopt – dit gave werk van artiest Ken Plotbot tegen, die we ook al kennen van mijn tour in de Alte Fleischfabrik. Ik blijf hem een van de gaafste street artists vinden, vanwege zijn voorkeur voor totale verlaten locaties en zijn sinistere maar sterk herkenbare werk. Zelfs het neon oranje gespoten kastje rechts hoort erbij. Gaaf!

Güterbahnhof Pankow Urbex-28

Oude Opel anyone?

Güterbahnhof Pankow Urbex-30

De ‘Ringlokschluppen’, oftewel de ring-draaischijf. Een grote brug in het midden op een draaischijf, met aanvoerende sporen en een grote ‘garage’ erachter, waar de treinen naar binnen gereden konden worden. De draaischijf is overigens niet kapot en werkt nog gewoon. Zelfs de lier zit nog in het scharnier!

Güterbahnhof Pankow Urbex-32

Güterbahnhof Pankow Urbex-36

De meeste sporen zijn natuurlijk opgebroken of overgoten met beton. Waarom is me niet helemaal duidelijk.

Güterbahnhof Pankow Urbex-37

In dit gedeelte van het rangeerterrein staan de geulen vol met stilstaand water en liggen er de oude lampen in weg te roesten. Ik ben maar niet al te lang gebleven.

Güterbahnhof Pankow Urbex-38

Ook in dit gedeelte brandsporen te zien. Er woont een Roma familie die met wat hout probeert het warm te houden. Terwijl wij het gebouw verlaten, komen ze net aangelopen met flessen vol drinkwater van de supermarkt.

Güterbahnhof Pankow Urbex-34

In de DDR-tijd het administratiekantoor erbij gebouwd, wat je op de achtergrond ziet.

Güterbahnhof Pankow Urbex-41

De stationsklok doet het weliswaar niet meer maar vind ik toch een gaaf detail.

Güterbahnhof Pankow Urbex-42

Er is werkelijk geen centimeter meer onbedekt en het gehele pand is volledig aan gort. Ik had toch echt iets meer verwacht van dit pand maar zelfs de deurposten zijn gestript en waarschijnlijk gebruikt als brandhout. Op een verloren tandenborstel en wat ander klein grut na is er niets meer te zien.

Güterbahnhof Pankow Urbex-43

Güterbahnhof Pankow Urbex-46

Güterbahnhof Pankow Urbex-44

Al met al valt het dus wat tegen, de Güterbahnhof in Pankow. De rundlokschluppen was ooit een prachtig gebouw maar er is weinig meer van over, wat ook voor de ringlokschluppen geldt. Voor een echte doorgewinterde urbex liefhebber is het daarom wellicht niet dé uitgelezen plek voor gave ontdekkingen in Berlijn. Maar als je een beginner bent en je wil graag eens ongestoord rondwandelen over een verlaten terrein, dan is dit nog helemaal niet zo’n gekke locatie.

Inmiddels is het terrein aangekocht door een investeerder, die van het gehele braakliggende terrein dat tussen station Pankow en station Heinersdorf ligt, een woonwijk wil maken met een winkelcentrum. Het idee voor de twee oude rangeerpanden is dat het wellicht winkels worden of kantoren. Vooralsnog gaat er op dit terrein niets gebeuren, de bouw van ‘Pankower Tor’ is uitgesteld tot minstens 2017. Genoeg tijd om nog even te kijken dus!

Güterbahnhof Pankow
OV: S-bahnhof Pankow Heinersdorf
Route: loop vanaf het perron van de S-bahn over de brug terug richting de stad. Hou links aan, sla weer linksaf en passer het hek om het terrein te betreden. 

Kleine disclaimer: Bedenk je wel dat je bij het betreden van dit terrein officieel in overtreding bent, aangezien het een privé-grondstuk is van de rechtmatige eigenaar. Regelmatig worden hier bewakers en politieagenten gespot, die het volste recht hebben om je weg te sturen of een boete te geven. Omdat er in het verleden veel vernield is, hebben ze weinig geduld met mensen die alleen op het terrein komen om foto’s te maken. Opgepast dus! Laat alles in z’n waarde, verniel niets en gebruik je verstand bij het betreden van het terrein.

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl