Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Het grote Doen in Berlijn – Jaaroverzicht 2017

,
3
Home » Het grote Doen in Berlijn – Jaaroverzicht 2017

Het nieuwe jaar is alweer begonnen en de meeste terugblikken zijn verdwenen naar de achtergrond. Dikke prima, want nu het nieuwe jaar alweer een twee weken oud is, leek me dat wel een goed moment om mijn eigen terugblik te posten! Want ook ik wil toch nog nog even terugkijken op 2017 én een paar fijne tips delen uit het afgelopen jaar. Voor mij persoonlijk was 2017 een uitstekend jaar, met heel veel nieuwe ontwikkelingen, maar ook veel en hard werken. In dit artikel neem ik je kort mee terug naar het afgelopen jaar en heb ik mijn favoriete momenten uit 2017 voor je op een rij gezet!

Soms denk ik wel eens dat november en december in een soort vacuum zitten. Eén keer knippen met je vingers en het is voorbij. Het is ongelooflijk hoe het jaar is omgevlogen. Een jaar geleden begon ik werkloos en moe van een heftig 2016 aan het nieuwe jaar. Een jaar later zou ik nog steeds wat extra slaap kunnen gebruiken, maar sta ik er verder op alle fronten beter voor. Ik besloot medio februari, na heel erg veel sollicitaties, dat ik – weer – als zelfstandig ondernemer wilde werken, iets dat ik gelukkig met hulp en steun vanuit de Agentur für Arbeit mocht doen. Ik volgde een coachingstraject om alles te leren over ondernemen in Duitsland, schreef een Duitstalig businessplan (nog steeds trots!) en begon per 1 juli 2017 officieel voor mijzelf. Supergaaf! Ook begon ik het jaar met een gloednieuwe lay-out van mijn website en een prachtig nieuw logo. Beide gaven mijn blog een professionelere look, iets waar ik nog steeds heel erg trots op ben!

En toen zat eigenlijk pas de eerste helft van het jaar erop! Waar ik dacht dat ik dat hele ondernemens-varkentje wel even zou wassen, zat ik daar toch een klein beetje mis. Ondernemen is hard werken, dat was me al bekend en had ik mee gerekend. Maar daarnaast nog een blog proberen bij te houden, is hele andere koek! En dat hebben jullie gemerkt. Ik schreef veel minder blogs dan ik wilde, maakte minder fotodagboeken dan ik wilde en nam her en der langere periodes van rust omdat ik dat nodig had. Dat vond ik op dat moment zelf wat vervelend, maar achteraf ben ik toch blij dat ik het gedaan heb. Leren luisteren naar je eigen lijf is niet altijd even makkelijk maar noodzakelijk, iets dat 2016 me leerde. Bovendien is ondernemen niet alleen veel uren maken, maar ook een constante zoektocht naar een nieuwe balans tussen werk, hobby en vrije tijd. En dat viel me niet altijd even mee!

Toch had ik, tegen de tijd dat het september was, die balans tussen werk en blog wel redelijk voor elkaar. Tja en waarom zou je te lang in balans blijven hangen? ;-) Reden te over om alles weer overhoop te gooien en de volgende grote stap te zetten: rondleidingen! Eind september begon het Lichtfestival in Berlijn en besloot ik om weer, net als vorig jaar, rondleidingen langs de mooiste hoogtepunten van het festival te geven. Met tientallen deelnemers werd dat een groot succes en heb ik genoten van de gezelligheid, leuke en interessante vragen en prachtige avonden.

Na het festival voegde ik dan ook de daad bij het woord en zette ik het volledige schema voor de reguliere rondleidingen in elkaar. Het is bijna niet voor te stellen hoeveel werk daar in is gaan zitten, terwijl het aan de voorkant, voor jullie, zo eenvoudig lijkt. Maar het is, met ongelooflijk veel dank aan mijn fantastische steun en toeverlaat Kees, helemaal gelukt! Sinds eind oktober geef ik elke vrijdag een rondleiding in Berlijn! Zo wandel ik regelmatig over de Karl Marx Allee, speur ik naar overgebleven resten van de Berlijnse muur, ontdek ik de leukste hoekjes van verschillende wijken in Berlijn en ga ik met een groep met de camera’s op pad. Niet alleen ik zelf heb er ongelooflijk veel plezier in, ook de reviews van deelnemers laten me gloeien van trots! Zo blijkt maar weer, je balans tussen werk en vrije tijd om zeep helpen om iets te doen dat je héél erg leuk vindt, kan écht enorm goed uitpakken! Voor mij een absoluut hoogtepunt van het afgelopen jaar.

En voor Wattedoeninberlijn.nl? Tja, ook voor mijn site was 2017 een zeer succesvol jaar! Bijna 180.000 mensen bezochten samen ruim 400.000 pagina’s. Ongelooflijk! Gemiddeld blijven jullie per bezoek bijna een kwartier(!) op mijn blog hangen (stelletje lurkers!). Ik vat dat op als een bijzonder compliment! De meestgelezen pagina’s waren in het afgelopen jaar Berlijn TipsRestaurants en natuurlijk de Berlijnkalender. Deze pagina’s vormen samen het hart van mijn blog en ik ben heel blij dat jullie dit ook zo zien. Héél erg bedankt!

Kortom, 2017 was een bijzonder, productief en prettig jaar, waarin ik na jaren sappelen eindelijk mijn draai weer wist te vinden. Ik heb na ruim vier jaar Berlijn het aangedurfd om voor mezelf te kiezen en mijn eigen weg te kiezen op gebied van werk én privé. Dat voelt soms nog steeds wat eng en bij vlagen maakt het me onzeker. Maar wat ben ik ongelooflijk trots dat ik heb gekozen voor mijn grote passies: tekstschrijven en mijn blog! Die combinatie is goud en daar kan eigenlijk helemaal niets tegenop! Dus 2018, kom maar op. Ik ben er klaar voor!

Mijn 2017: Alle hoogtepunten op een rij!

Natuurlijk heb ik zelf ook een heleboel Berlijn-hoogtepunten van 2017. Deze kan ik voor mijzelf houden en in de komende maanden verwerken in mijn site, maar omdat ik in 2017 bijna geen fotodagboeken heb geplaatst, hebben jullie nog een heleboel tips van mij tegoed! De onderstaande Berlijn-favorieten zijn voor mij de absolute hoogtepunten uit 2017 en vormen tegelijkertijd een perfect jaaroverzicht. Ik hoop dat je je er door kunt laten inspireren en zo weer helemaal zin krijgt in een volgend Berlijn-bezoek!

Foto van het jaar 2017 – Reichstag op 3 Oktober 2017
Geen woorden nodig, het is gewoon de allermooiste! Een bijzondere avond bovenop de Reichstag terwijl beneden op de Strasse des 17 Juni het grote feest ter gelegenheid van de Duitse Eenheid plaatsvond.

Tofste belevenis van 2017: The Haus Berlin Art Bang
Als je mij ergens enthousiast over krijgt, is het wel over pop-up kunstinitiatieven die simpelweg cool zijn. The Haus was een van die zeldzame coole projecten. Een lelijk oud bankgebouw in de Nürnbergerstrasse dat in de zomer gesloopt zou gaan worden, werd door meer dan 100 street artists volledig onder handen genomen. Hun prachtige werken werden één maand ten toon gesteld, daarna werd het gebouw direct gesloopt. Duizenden mensen bezochten The Haus en het was een gigantisch succes! Wat heb ik genoten van al van die prachtige street art en bijzondere projecten. Hieronder een paar kleine impressies:

Mooiste herinnering van 2017: Weg in eigen land – tripje naar het prachtige eiland Rügen
Soms is het broodnodig om je voordeur achter je dicht te trekken en spontaan de trein te pakken. Zélfs als je in een fijne stad als Berlijn woont. Klinkt heerlijk? Is heerlijk! Eind augustus hadden we allebei de behoefte om de wind eens flink door het hoofd te laten blazen en namen we de trein naar Rügen, een van de prachtige eilanden in de Ostsee. Ik wíst heus wel dat Duitsland mooi was, maar zó fantastisch mooi… Wauw. Wat een droom is Rügen! We hebben er gewandeld langs het strand, in een strandmand gezeten, gefietst en heerlijk ouderwets een ritje gemaakt in de Bäderbahn, de stoomtrein op het eiland. We kwamen er beide écht even tot rust, heerlijk. Dat gaan we zeker nog eens vaker doen! Wanneer het uitkomt schrijf ik meer over Rügen, maar neem maar van mij aan: dit prachtige eiland wil je eens gezien hebben!

Mooiste Berlijn cliche-moment Oktober 2017 – Festival of Lights
Er zijn meer dan genoeg cliché-momenten in Berlijn. Ik heb ze al als ik over straat loop, de zon precies goed schijnt en de schaduwen zo mooi zijn. Of dat je op Alexanderplatz loopt, de vogeltjes fluiten en de Fernsehturm staat te stralen alsof het haar verjaardag is. Soms lukt het me om zo’n mooi cliché-moment vast te leggen. De foto’s worden bijna altijd ansichtkaarten: best leuk, maar niet ál te bijzonder. Héél soms lukt het wel om er een echt mooie foto van te maken. Met dank aan de vele kleuren van het Festival of Lights, kon ik de anders relatief donkere hoek bij het James Simon park kleurrijk op de foto zetten. Een absoluut cliché-shot, want al honderden keren zo gefotografeerd. Maar door de kleuren was het toch net even anders. Ik heb er misschien wel een halfuur gestaan, ik was ijskoud en mijn vingers bevroren. Ik ben er nog steeds blij mee.

Buiten-Berlijn moment van 2017Warschau, Polen
Soms denk ik wel eens dat ik nauwelijks buiten Berlijn kom. En als je het vergelijkt met mensen in Nederland, verlaat ik mijn eigen stad inderdaad maar relatief weinig. Toch heb ik het afgelopen jaar een paar hele fijne trips gemaakt buiten Berlijn. Net had ik het al kort eventjes over Rügen maar ik heb ook Leipzig, London en Warschau bezocht. Allemaal waren het fantastische trips, waarbij ik met volle teugen genoot van de nieuwe omgeving. Maar als ik dan toch één moment moet kiezen, kies ik voor het verrassend mooie Warschau. Wat is Warschau een bijzondere stad om te bezoeken, ik heb er zo ongelooflijk van genoten!

Ik had nog niet eerder een voormalig oostblok-land bezocht en toen we een uitnodiging kregen om naar Warschau af te reizen voor een huwelijk stond ik niet direct in de gloria bij het idee. Natuurlijk, meer zien van Europa is altijd gaaf, maar er zijn zoveel bestemmingen die zoveel leuker en aantrekkelijker lijken dan Warschau. Toch? Nee! Hoe had ik het bij het verkeerde eind. Warschau is een bijzondere stad, waar de geschiedenis net zo open en bloot op straat ligt als in Berlijn. En net als in Berlijn heeft Warschau zich – mede door het lidmaatschap van de EU in 2004 – volledig opnieuw weten uit te vinden tot een moderne en interessante stad.

Heel in ’t kort bezochten we alle grote highlights. Natuurlijk het imposante Palac Kultury I nauki, Warschau’s oude centrum en een hipsterwijk aan de andere kant van de rivier met een supergaaf neon-museum, tjokvol oude reclameletters van gebouwen uit het oude Polen (en de DDR). Ook bezochten we het Joods Museum, het monument waar Willy Brandt voor knielde en de bijzondere Joodse begraafplaats. Daarnaast hebben we werkelijk heerlijk gegeten en genoten van het prachtige weer. Ik heb werkelijk nog zó ongelooflijk veel te vertellen over Warschau, dat ik er toch maar eens wat over moet schrijven. Lijkt jullie dat wat? Let me know bij de comments!

Berlijn-tegenvaller van 2017 – Het komt niet zo vaak voor dat ik ergens heen ga en dat het ontzéttend suf is. Het gebeurt nog wel eens met openingsfeestjes van kunstgaleries, die slecht georganiseerd zijn of echt tenenkrommend slecht zijn. Ik bezocht in december nog zo’n event en heb éven getwijfeld of dat hem misschien zou worden voor 2017. Maar écht, écht slecht was toch echt het optreden van Paul Kalkbrenner in de Watergate. Don’t meet your heroes zeggen ze wel eens. Nu heb ik Kalkbrenner niet persoonlijk ontmoet, maar ik had hem beter helemaal niet kunnen gaan zien, want het was écht vreselijk. Sommige muzikanten halen onder invloed het beste uit zichzelf naar boven, bij Paulie was dat helaas het tegenovergestelde. Echt een gevalletje eens maar nooit weer. Wel blijft het natuurlijk een feit: Kalkbrenner heeft fantastische muziek gemaakt, die mede door Berlin Calling onlosmakelijk met Berlijn verbonden is. Gelukkig is dat niet meer weg te nemen!

Goed, tijd voor de echte Berlijn-tips! Want wat was het allerbeste van het afgelopen jaar?

Lekkerste koffie van 2017 in Berlijn – The Visit Roastery in Kreuzberg
We hebben heel wat nieuwe tentjes uitgeprobeerd in het afgelopen jaar, al blijkt maar weer dat weinig kan toppen aan ons reeds uitgebreide lijstje van favorieten. Maar, The Visit Roastery kwam zomaar met een noodgang de spreekwoordelijke Top25 binnenzeilen en blijft daar naar mijn mening voorlopig ook staan. Lekkere koffie, goeie boon uit Honduras en een fijne roast, lekkere melk en prima voorverwarmde kopjes. Eigenlijk de meest ongecompliceerde kop koffie die ik in het afgelopen jaar in Berlijn heb gedronken, erg fijn! Zo blijkt maar dat je soms over koffie niet al te moeilijk moet doen, dat over-compliceert het alleen maar en maakt uiteindelijk de koffie zelf minder goed. Enig minpuntje bij The Visit is het feit dat je een flat white krijgt als je een cappuccino bestelt, maar soit. Kan ik prima mee leven.
The Visit Roastery – Aldabrechtstrasse 9, Kreuzberg (in het hofje, let op de neon-letters “We have coffee”)

Omdat ik stiekem niet kon kiezen, nog een paar eervolle vermeldingen:
• 19 grams – Schlesische Strasse 38, Kreuzberg
• Nano Kaffee – Dresdner Strasse 14, Kreuzberg
• Tres Cabezas Berlin Coffee Roasters, Boxhagener Strasse 74, Friedrichshain

 

Leukste museumbezoek van 2017 in Berlijn – Urban Nation Street Art Museum
Berlijn heeft tientallen musea en ik heb er in het afgelopen jaar eindelijk een hoop af mogen strepen, mede door de Lange Nacht der Museen maar ook door het voornemen om wat leuke dingen te bezoeken die ergens op stoffige lijstjes gekrabbeld stonden. Eén daarvan was het Museum der Dinge, een ongelooflijk leuk museum met ehm.. tja. Dingen! Het is een curieuze verzameling van allerlei spullen door de eeuwen heen, gesorteerd op kleur, materiaal of soort. Een aanrader voor wie houdt van een reis door de tijd!
Museum der Dinge – Oranienstrasse 25, Kreuzberg

Maar het échte leukste museum van het jaar was toch wel het Urban Nation Street Art Museum, dat in September éindelijk open ging. Ik genoot van de enorme collectie met bijzondere werken uit alle hoeken van de wereld. Het blijft bijzonder om te zien hoeveel artiesten zich laten inspireren door de heftige gebeurtenissen in de wereld en dat in supergave, felle of juist hele subtiele werken weten om te zetten. Het museum is een lust voor het oog en een must voor elke Berlijnbezoeker die street art kan waarderen, dus ga daar heen!
Urban Nation Street Art MuseumLees hier meer.

Favoriet opnieuw bezocht in 2017Shakespeare & Sons
Toegegeven, Shakespeare & Sons zit al jaren in Berlijn en is geen nieuwe tip. Ook was ik er al eens geweest om tussen de vele mooie boeken te sneupen. Maar ik had er nog nooit gelunched, terwijl ze heerlijke bagels en andere lekkere dingetjes hebben. En boy, viel dat niet tegen! Ik koos voor een maanzaad-bagel met creamcheese en onion chutney. Super simpel, super lekker! Terwijl je geniet van je bagel kun je hier heerlijk rondkijken in de bijbehorende boekhandel, of uit het raam staren over de altijd bedrijvige Warschauer Strasse. Wat een fijn plekje.
Shakespeare & Sons, Warschauer Strasse 74, Friedrichshain.

Meest vreemde (maar wel lekkere) gerecht van 2017 – Goldies!
Soms loop je tegen bepaalde tentjes aan, waar je écht een maf gerecht voor je neus krijgt. Bij Goldies was dat het geval! Hier kun je een portie pommes met allerlei gekke toppings naar keuze bestellen! Zo kun je pommes krijgen met cheddar, parmezaan, jalapeños en chipotle of een schaal pommes met rode bietjes, mierikswortel, zuurkool/wortelsalade en dille. Rriiiiight. Klinkt gek he? Maar het was toch écht heel lekker, wel een ongelooflijk vette hap (instant heart attack). Het deed het gemis van de übersnack Kapsalon meteen even verdwijnen, haha!
Op de foto hieronder overigens de variant met Berliner Eisbein, zuurkool en mayo.
Goldies – Oranienstrasse 6, Kreuzberg

Lekkerste diner van 2017 in BerlijnLode en Stijn (voor mijn verjaardag)
Het was pas in december, maar boy! Wat heb ik genoten van ons heerlijke diner bij Lode en Stijn. Kees nam me voor mijn dertigste verjaardag mee uit eten naar dit gave restaurant van een Nederlands duo, chef Lode en sommelier Stijn. Samen verzorgen ze een heerlijke culinaire avond, waarbij je eet wat de pot schaft (een vijf-gangen menu) en wordt voorzien van allerlei heerlijke wijnen. Zo genoten we van o.a bitterballen van makreel, een goddelijke rundertartaar met een witlofsalade met oester en lijnzaad, eend met radicchio en dadel en nog veel meer bijzonders. De menu’s passen altijd het seizoen, dus je kunt je telkens weer opnieuw laten verrassen. Het was echt een heerlijke avond, die me nog lang bijblijft!
Lode en Stijn, Lausitzer Strasse 25, Kreuzberg

• Eervolle vermelding voor de heerlijke Hafenküche, waar we eind april met vrienden dineerden. Het spargelsaison (aspergeseizoen) was toen al even onderweg, dus ik genoot er van een pond heerlijke verse asperges. Zalig! Je kunt er overigens ook geweldig op het terras zitten met uitzicht op de Spree. Aanrader! – Hafenküche, Zur alten Flussbadeanstalt 5, Lichtenberg

Event van het jaar 2017Internationale Gärtenaustellung Berlin
Aargh, wat een moeilijke keuze! Ik kan eigenlijk niet kiezen, maar ik ga toch voor de Internationale Gärtenaustellung, kortweg de IGA genoemd. Deze grote internationale tuinententoonstelling in de mooie Gärten der Welt in Marzahn was erg leuk om mee te maken en liep van April tot en met oktober. Wat heb ik genoten van alle prachtige tuinen, de volledig vernieuwde Gärten der Welt, de prachtige Kienberg met haar uitzichtpunt en nog veel meer. De zomer was helaas niet altijd even mooi, maar bij alle bezoekjes kon ik genieten van heerlijk weer. Inmiddels is de IGA gesloten en wordt de Gärten der Welt weer in haar oorspronkelijke staat teruggebracht. Wel is de tuin enorm uitgebreid, dus zeker een bezoek waard!
IGALees hier meer over de IGA of bekijk de fotoserie die ik maakte.

Eervolle vermelding: Olympus Perspective Playground
Jaaa! Eindelijk was het team van Olympus weer eens in Berlijn, om een set nieuwe fotocamera’s te promoten met een leuke kunsttentoonstelling. Ze dagen alle bezoekers uit om hun nieuwe camera’s uit te proberen én daarbij leuke foto’s van alle kunstwerken te maken. Ik vond het weer een supertof event, hoewel niet zó uitdagend als voorgaande edities. Mocht toch echter de pret niet drukken, want ik heb de grootste lol gehad en het was geweldig gaaf om te zien!
Olympus Perspective PlaygroundBekijk hier de foto’s!

Eindelijk van de Berlijn-Bucketlist afgestreept in 2017 – Christopher Street Day Parade
Na vier jaar Berlijn moest het er nou wel een keer van komen, de Christopher Street Day Parade, ook wel bekend als de Berlin (Gay)Pride. Dit heerlijk kleurrijke feest is een lust voor het oog én voor de camera. Ondanks dat ik werd overvallen door een gigantische wolkbreuk én onweersbui, heb ik genoten van de gezellige sfeer, fijne muziek en talloze mooie en belangrijke boodschappen van de LHBTI community. Komend jaar ben ik er zeker weer bij!

FOMO-moment van het jaar – Tag der Arbeit en meer.
Berlijn heeft soms zo ongelooflijk veel evenementen, dat ik simpelweg niet alles kan bezoeken. De term ‘FOMO’, Fear of missing out, (angst om iets te missen), steekt daarbij nogal eens de kop op. Ik had in 2017 gelukkig niet héél erg veel last van FOMO maar toch een aantal dingen gemist die anders altijd op mijn lijstje staan. Zo sloeg ik bijvoorbeeld het MyFest tijdens Tag der Arbeit over, ondanks dat het prachtig weer was. Ook sloeg ik het Fête de la Musique en het Bergmannstrassenfest over, iets waar ik toch komend jaar wel graag weer heen wil gaan. Maar ook leerde ik in 2017 dat je nu eenmaal niet alles kunt zien en doen in zo’n grote stad. Soms is het gewoon óók heel fijn om op de bank te zitten en eens helemaal niks nada noppes te doen.

Op de Berlijn-bucketlist voor 2018: De hele Mauertrail fietsen én inline skaten.
Ja, je leest het goed. Ik wil héél erg graag de hele Berlin Mauertrail gaan zien op inline skates! Ik heb me voorgenomen om mijn oude hobby weer op te pakken zodra de lente begint en flink wat kilometers te maken. En waar kan dat nou beter dan langs een van de meest bijzondere routes van de stad! De hele route rondom het voormalige West-Berlijn is 150 kilometer lang en helaas niet overal verhard, dus sommige delen moeten helaas lopend of op de fiets. Maar daar ga ik vast meer van laten zien dit jaar!

Berlijn note to self: vaker doen in 2018! – Mooie fietstochten maken in de prachtige omgeving van Berlijn
Afgelopen jaar ontdekten we met de fiets een aantal prachtige stukken Berlijn aan de de Spree, eerder fietsten we al rond in de mooie omgeving van de Wanssee, waar we het Pfaueninsel en de Glienicker Brücke bezochten. Allemaal bijzondere locaties, nét aan het randje van Berlijn. Zomaar zit je helemaal midden in het groen en dat is zo prettig als je weken achtereen alleen maar stad ziet. Kortom, dat gaan we vaker doen!

Berlijn-wens voor 2018Succesvolle rondleidingen én heel veel foto’s maken met mijn nieuwe liefde
Sinds ik in oktober met wekelijkse rondleidingen ben begonnen, heb ik ontzettend veel geleerd én heel erg veel plezier gehad. Ik vind het zo ontzettend leuk om jullie vaste lezers zo te ontmoeten en mee te mogen nemen door Berlijn. Het is een heerlijk moment om drie uur lang met jullie te praten, verhalen te vertellen maar ook te horen wat jullie naar Berlijn brengt. Ik hoop dat ik dit in 2018 nog héél erg vaak mag gaan doen en nog meer van jullie in 2018 mag begroeten!

Een andere wens is om héél erg veel foto’s te maken van de stad. Op mijn verjaardag heb ik namelijk van mijn familie en vele lieve vrienden een fotocamera gekregen, de Fujifilm XT-20! Ik kan niet geloven dat ik zó onwijs verwend ben, dat was echt geweldig. Ik ben er ontzéttend blij mee en geniet enorm van de lichtere camera die ik nu áltijd bij me draag. Mijn oude trouwe Nikon D7000 heeft na ruim 6 jaar dienst en tienduizenden foto’s recht op wat meer rust. Hij is helaas te zwaar om áltijd mee te nemen, mijn Fujifilm is daarentegen lekker licht en ook een stuk kleiner. Ik ben er zo ongelooflijk blij mee! Ik hoop op meer fotoseries en toffe plaatjes in 2018!

Ein dicke fette Dankeschön!
Oké, pak de tissues maar hoor, hier komt het sentimentele stukje. Maar jongens, ik meen het! Dank jullie wel voor alles. Voor het lezen, voor het reageren, voor het volgen, voor het liken, voor alle lieve mailtjes met bedankjes, steun, jullie leuke ervaringen, kritiek en nog veel meer. Jullie zijn allemaal goud en ik vind het nog steeds zo fijn om jullie te verblijden met eerlijke verhalen, leuke tips en toffe ideeën om in deze fantastische stad te gaan doen. Ik plak er lekker nog een heel jaar Wattedoeninberlijn aan vast en beloof jullie nog meer mooie tips te laten zien!

Bedankt voor alles in 2017, op een geweldig, gezond, vrolijk en boordevol Berlijn 2018!

———————————————————————-

p.s: Niets missen van al die leuke evenementen die je net hebt gelezen? Check voor je komst naar Berlijn de Berlijnkalender!

3 Comments

 • margo de vries schreef:

  Hallo Emma,
  Ik ga in mei naar Warschau en je hebt mij heel nieuwsgierig gemaakt. Ik zou het fijn vinden als je iets schrijft over je ervaringen in die stad.
  Mijn complimenten over je blog. Ik heb al vaak goede tips opgevolgd, bijvoorbeeld het Urban Street Museum. Wat een geweldig mooi museum!
  Groetjes,
  Margo

 • Maud schreef:

  Wat een onwijs leuke post, ik keek al uit om weer naar Berlijn te gaan in maart, maar nu helemaal! Museum der Dinge vond ik ook heel grappig :-). Heel veel dingen uit deze blog gaan weer op de to-do-list. Dank je wel!

 • lottevdw schreef:

  Wat een heerlijk jaaroverzicht over een prachtig jaar als ik het zo lees. Fijne “voornemens” heb je ook voor in Berlijn, ik zie je verhalen hier wel langskomen. :-)

Leave A Reply

Your email address will not be published.