Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Gärten der Welt – Wereldtuinen in Marzahn

,
0
Home » Gärten der Welt – Wereldtuinen in Marzahn

Diep in het oosten van Berlijn ligt een prachtig tuinenpark, dat duizenden bezoekers uit heel Duitsland trekt. De Gärten der Welt (Tuinen van de Wereld) is een groot park met een groot aantal thematuinen. Het 43 hectare grote park behoort tot een van de mooiste tuinen van Duitsland en heeft al vele prijzen gewonnen. Van de lente tot diep in de herfst staat het park vol in bloei, met bij het seizoen en de desbetreffende tuinen passende bloemen en beplanting. Van de bloesem in de Japanse tuin, de prachtige rode bladeren in de Chinese tuin en de uitbundige en exotische bloemen in de Oriëntaalse tuin. Een bezoek aan de Gärten der Welt is absoluut de moeite waard, zowel voor jong als oud!

Eind jaren ’80 was de concurrentie tussen Oost- en West Berlijn nog gigantisch groot en probeerden ze elkaar zoveel mogelijk naar de kroon te steken. Een groot flatgebouw in West Berlijn? Dan bouwen we er in Oost-Berlijn drie! Deze continue wedloop ligt ook aan de basis van de Gärten der Welt. Nadat in 1985 de Britzer Garten in West-Berlijn geopend werd, kon de DDR natuurlijk niet achterblijven. Er werd een groot stuk grond gevonden in de Plattenbau-wijk Marzahn, in het verre oosten van de stad. De omliggende parken werden bijgevoegd en zo opende in 1987 hier de’ Berliner Gartenschau’.

2015-Garten der Welt - Berlijn-12

Na de Wende werd het park verbouwd en hernoemd naar ‘Erholungspark Marzahn’. Naast tuinen werden er ook speeltuinen en ligweides toegevoegd aan het park. Er werden meer bomen geplant en bestaande tuinen werden uitgebreid. In 2000 werd de eerste thematuin, de Chinese tuin, geopend in het park en kreeg het park haar huidige naam: Gärten der Welt. Het park is zo’n 43 hectare groot en bevat inmiddels acht thematuinen, terwijl er continue nieuwe tuinen worden aangelegd. Het park is zelfs zo populair dat in 2015 ruim 900.000 mensen het park bezochten.

2015-Garten der Welt - Berlijn-17

2015-Garten der Welt - Berlijn-46

Gärten der Welt – Verscheidenheid aan tuinen:

Naast de vele ruime en zonnige ligweides, speeltuinen en gezellige terrasjes, zijn er sinds 2000 allemaal mooie thematuinen gebouwd in de Gärten der Welt, waaronder de onderstaande tuinen:

De Chinese tuin – Tuin der heroverde maan

In 1994 wordt de allereerste thematuin in de Gärten der Welt aangelegd, naar aanleiding van het stadspartnerschap tussen Beijing en Berlijn. De tuin krijgt het thema ‘hereniging’ en de naam ’tuin der heroverde maan’, naar aanleiding van de val van de muur. Er worden vaklui uit China ingevlogen, die met Chinese materialen aan de slag gaan om de tuin vorm te geven. Het is een gigantische tuin van zo’n 27.000 m2 en is de grootste Chinese tuin van Europa. De gigantische poorten, huisjes en het prachtige theehuis, zijn allemaal gemaakt in Zuid-Chinese stijl, met daarbij extra elementen uit het noorden van China.

Het kleurenthema is grijs, wit en rood, maar samen met de prachtige bloemen, zoals waterlelies, chrysanten en magnolia’s, en een groot bamboebos, is het een bijzondere kleurenpracht. Aan een groot meer van zo’n 4500 m2, ligt een prachtig theehuis. Hier kun je meer dan 30 verschillende soorten groene en witte thee’s proeven, en genieten van de traditionele chinese theeschenk-kunsten. Aan het meer staan prachtige treurwilgen, die het plaatje compleet maken. Het lijkt zo natuurgetrouw en idyllisch! En het meer zelf? Dat heet ‘spiegel van de hemel’. Waarom? Dat begrijp je als je onderstaande foto ziet!

2015-Garten der Welt - Berlijn-32

2015-Garten der Welt - Berlijn-30

De Oriëntaalse tuin –  Tuin der Vier stromen

Misschien is dit wel mijn favoriete tuin. De prachtige door vier meter hoge muren omgeven Oriëntaalse tuin, doet me denken aan een prachtige paleistuin, ergens in het mooie Marrakech. De mooie rozen, aromatische kruiden, olijven- en granaatappelbomen, prachtige fonteinen en het bijzondere tegelwerk, geven de 6100 vierkante meter grote tuin een fijne sfeer. De tuin werd geopend in 2005 en is daarmee een symbool van de Gärten der Welt geworden.

Minstens zo bijzonder is overigens de ontvangstruimte, waardoor je naar de tuin loopt. De met kunstig gesneden cederhout versierde ruimte, werkt licht en uitnodigend en brengt je direct in Oriëntaalse sferen. Hoe langer je kijkt, hoe meer mooie details je ziet.

2015-Garten der Welt - Berlijn-7

 

 

 

 

 

De Japanse tuin – Tuin der samenlopende wateren

Rust, ruimte en harmonie. Misschien draait daar de Japanse tuin wel om. Gebouwd op vele mooie rotsen, met een kabbelend bergbeekje, mooie bomen met rode, groene, gele en oranje bladeren, is deze tuin een lust voor de zintuigen. De tuin van de samenlopende wateren bestaat uit drie wegen, die met elkaar in verbinding staan. Midden in de tuin ligt een paviljoen, met daarbij een zen-tuin, gemaakt van stenen, die door de tuinbeheerder in opperste concentratie worden aangeharkt: een bijzonder proces.

De tuin symboliseert de groei die Duitsland doormaakte na het vallen van de muur, van karper tot draak. Ook symbolisch is de stenen brug, die de vriendschap en eendracht van Duitsland en de wereld symboliseert. Een bijzondere tuin, die absoluut een bezoek waard is.

De Koreaanse tuin –  Seoul tuin

Naar aanleiding van de Asia-Pacific weken in 2005, deed de Zuid-Koreaanse stad Seoul Berlijn een tuin cadeau. De tuin is – net als de Chinese tuin – aangelegd door Koreaanse handwerkers, die het paviljoen, de muren en de andere kunstwerken op ambachtelijke wijze hebben aangelegd. Het resultaat is een prachtige tuin, waarbij planten niet zozeer de boventoon voeren, maar wel de Koreaanse bouwstijlen, kunst en rotstuinen. De wandeling door de tuin is mooi en interessant en voelt als een reis door het verre oosten.

Bijzonder is het bamboebos, de grote eikenbomen en prachtige waterloop door de rotsen. Overigens hebben de houten beelden in de tuin een bijzondere functie. Ze lijken op totempalen, maar deze ‘Zang Sung’ luisteren naar de wensen van alle mensen die het aan hen toevertrouwen. De kleinere beelden staan er ter bescherming tegen natuurrampen zoals vuur, vloed of epidemieën.

Het Labyrinth van Hampton Court Palace

Het is bijna 2000 vierkante meter groot en je kunt er – echt waar, zelf getest – behoorlijk verdwalen. Het Labyrinth in de Gärten der Welt werd aangelegd in 2007 en sindsdien zijn de taxusheggen nóg hoger en dichter geworden, waardoor je lang rond kunt lopen voor je het centrum hebt gevonden. Het is een kopie van een van de oudste doolhoven van Europa, het oude doolhof van Hampton Court Palace, in Engeland.

Heb je eenmaal het midden gevonden? Dan word je beloond met een poort van twee grote granieten blokken en een uitkijktoren, waar vanaf je de mooie vorm van het labyrinth kunt bekijken. Officieel zou je het doolhof in zo’n tien minuten moeten kunnen lopen, maar mij lukte dat absoluut niet, ik denk dat ik er ruim twintig minuten over heb gedaan!
2015-Garten der Welt - Berlijn-36

Meer tuinen, nieuwe tuinen in aantocht
Naast de bovenstaande tuinen, zijn er nog veel meer mooie thematuinen. Zo is er de bijzondere Balinese tuin, een prachtige binnentuin in een kas. Deze wordt momenteel verbouwd en opent in April weer. De Christelijke tuin is een prachtige door heggen omgeven kloostertuin, gebaseerd op de sobere maar mooie tuinen die monniken en nonnen vroeger in de kloosters onderhielden. De hekken in de tuin zijn gevormd uit spreuken uit het oude testament. Ook bijzonder zijn de Engelse tuin en Renaissance tuin, beide aangelegd ter gelegenheid van de IGA in 2017. Nu zeven jaar later zijn deze tuinen volwassen en zeer mooi om te zien!

De nieuwste tuin die wordt toegevoegd aan de Gärten der Welt in Berlijn is de Joodse tuin. Deze is waarschijnlijk eind 2022 gereed.

2015-Garten der Welt - Berlijn-53

Events in de Gärten der Welt

Jaarlijks worden er vele events in de Gärten der Welt georganiseerd, vaak gelieerd aan de bestaande thematuinen. Zo bezocht ik in September het Chinese maanfeest, een leuk feest met optredens, een Chinese drakendans, foodstandjes en een groot afsluitend vuurwerk. Elk voorjaar is het kersenbloesem-feest, dat het begin van de lente viert in de Japanse tuin. En zo zijn er nog een aantal leuke events. Hieronder een klein overzicht, voor data verwijs ik graag naar de website van de Gärten der Welt (onderaan deze pagina).

  • Kersenbloesem feest
  • Lotus Lantaarnfeest
  • Koreaanse theeceremonie
  • Klank en Kleuren feest
  • Berlin Highland Games
  • Sultan Feest

2015-Garten der Welt - Berlijn-43

2015-Garten der Welt - Berlijn-42

Een bezoek aan de Gärten der Welt is bijzonder aan te raden. Het is een prachtig stuk Berlijn en de tuinen zijn een feestje om te bezoeken. Er is momenteel nog een deel under construction, maar dat doet zeker niet af aan de beleving van de rest van de tuinen. Je zult wellicht tijdens je bezoek aan de tuinen ook veel verklede mensen zien, zogeheten Cosplayers. Zij verkleden zich en kunnen in de Gärten der Welt in alle rust spelen en zijn wie ze willen zijn. Het geeft een hele leuke sfeer om meisjes in modern Koreaanse outfits door de Koreaanse tuin te zien lopen, of larpende warlords in het doolhof. Neem ook gerust een picknickmand mee, want met mooi weer kun je hier heerlijk genieten van het fijne zonnetje in het gras.

2015-Garten der Welt - Berlijn-20

2015-Garten der Welt - Berlijn-49

2015-Garten der Welt - Berlijn-3

Gärten der Welt in Berlin

Adres: Eisenacher strasse 99, Marzahn-Hellersdorf
Tijden: Dagelijks vanaf 09.00 uur geopend. Tot 16.00 uur ( Nov t/m feb), 18.00 uur (Maart en oktober), tot 20.00 uur (april tot en met september). Als er events zijn in de tuinen, kunnen de openingstijden aangepast zijn. Check hiervoor de website.
OV: S7 naar S Marzahn, daarna bus 195 naar Gärten der Welt. Of U5 naar Cottbusser Platz en dan bus 195 naar dezelfde halte vanaf daar.
Entree:
Hoofdseizoen (inclusief seilbahn): Volwassenen: 9,90 euro. Kinderen ( 6 tot 14 jaar): 5,50.
Buiten hoofdseizoen (inclusief seilbahn): Volwassenen: 6,90. euro. kinderen 6- 14 jaar: 4,50 euro.
Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis.
Jaarkaart: Je kunt ook een jaarkaart aanschaffen voor 30 euro (kids: 15 euro). Hiermee heb je entree tot de Gärten der Welt, maar ook andere Botanische tuinen in Berlijn, zoals de Britzer Garten, het Natur-Park Schöneberger Südgelände en het Botanische Volkspark Pankow. Wil je een jaarkaart met seilbahn? Dan betaal je 45 euro.
Meer informatie: gruen-berlin.de/gaerten-der-welt

Ben je in het park geweest naar aanleiding van deze blog? Dan zou ik het heel erg leuk vinden om een foto te zien! Tweet of post je foto op Twitter of Instagram, met de tag #doeninberlijn. Uiteraard mag je ook gewoon opschrijven hoe je het vond, hieronder bij de reacties.

2015-Garten der Welt - Berlijn-1

2015-Garten der Welt - Berlijn-4

2015-Garten der Welt - Berlijn-14

Leave A Reply

Your email address will not be published.