Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Fototour – Festival of Lights 2015

,
3
Home » Fototour – Festival of Lights 2015

Het Festival of Lights zit er voor dit jaar weer op! Wat elf jaar geleden begon als een klein en gezellig lichtfestival in Berlijn, is uitgegroeid tot een van de grootste hoogtepunten op de Berlijnse evenementenkalender. Sinds een paar jaar zijn er twee events in Berlijn, en deelt het Festival of Lights het podium met Berlin Leuchtet, een ietwat minder commercieel initiatief. Deze twee organisaties verlichten nu jaarlijks de stad met mooie projecties, laserinstallaties of felgekleurde lampen. Twee weken lang staat de stad in een ander licht en natuurlijk wil ik dat niet missen! Zoals elk jaar ga ik, gewapend met camera en statief, de grootste hoogtepunten in Berlijn af om ze uitgebreid te fotograferen. Klik snel door voor de foto’s van het festival of lights in Berlijn, editie 2015!

Eigenlijk is het praktisch onmogelijk om alles in één keer te fotograferen, daarvoor blijf ik graag lang op dezelfde plek hangen. Ik ben drie avonden erop uit gegaan en heb werkelijk genoten! Het was alweer vrij koud, helaas ook veel en vaak bewolkt, maar dat mocht de pret zeker niet drukken. Na afloop van het festival had ik ruim 500 foto’s gemaakt, oeps! Een hele hoop, maar het was dan ook zo gaaf! Ik heb de beste foto’s voor je uitgezocht en hieronder op een rij gezet voor een impressie van het Festival of Lights in Berlijn 2015!

Marlène Dietrich Platz
De Angels of Freedom is een kunstinstallatie, die uitnodigt om zelf op de foto te gaan! Vijf gigantische engelenvleugels op een rij, elk in een andere vorm en prachtig verlicht. Natuurlijk kon ik het niet laten om ook een engelachtige foto van mijzelf te maken! Dit is het eerste project waarmee je een leuke en originele foto van jezelf kunt maken, waardoor het niet alleen maar kijken en bekijken maar ook meedoen is. Een leuke ontwikkeling in het Festival of Lights!

Festival of Lights Berlijn 2015-1

Alte Potsdamer Strasse
Elk jaar een terugkerend cool fenomeen, de mooi verlichte bomen aan de Alte Potsdamer Strasse. Ze veranderen van achteren naar voren van kleur in een rap tempo, als je snel genoeg bent krijg je regenboog-bomen op je camera!

Festival of Lights Berlijn 2015-6

Festival of Lights Berlijn 2015-8

Potsdamer Platz
Misschien wel mijn hoogtepunt van dit jaar, was het gigantisch gave kaartenspel op Potsdamer Platz. Ik begreep dat dit kunstwerk al eerder in Amsterdam heeft gestaan, maar dat maakte het voor mij niet minder indrukwekkend. Wat een supercoole scultuur! De lichten veranderden regelmatig, gingen soms uit en flikkerden door het kaartenspel. Het is een kunstwerk van de Duits-Israelische groep OGE Creative Group, ter gelegenheid van 50 jaar Duits-Israelische relaties.

Festival of Lights Berlijn 2015-14

Festival of Lights Berlijn 2015-19

Brandenburger Tor
Dit jaar was er voor het eerst een videomapping-wedstrijd, waardoor er 6 verschillende shows op de Brandenburger Tor geprojecteerd werden. Supergaaf om al die verschillende ideeën en technieken te zien! Ook zat er een projectie van street art artiest Thierry Noir tussen, een van de  ambassadeurs van het Festival of Lights dit jaar. De projectie van het Weltzeituhr, Beethoven en the Matrix vond ik ook super gaaf!

Festival of Lights Berlijn 2015-24

Festival of Lights Berlijn 2015-25

Festival of Lights Berlijn 2015-26

Festival of Lights Berlijn 2015-29

Festival of Lights Berlijn 2015-30

Festival of Lights Berlijn 2015-31

Festival of Lights Berlijn 2015-32

Am Kupfergraben
Officieel geen onderdeel van het Festival of Lights, hoewel in het verleden het Bodemuseum ook wel eens verlicht was. Toch vind ik dit een heerlijk uitzichtpunt, met de gekleurde Fernsehturm op de achtergrond.

Festival of Lights Berlijn 2015-35

Gendarmenmarkt
Het Konzerthaus, de Deutsche en Französische Dom op Gendarmenmarkt worden helemaal verlicht door projecties van Berlin Leuchtet. Het Konzerthaus staat centraal met gave – en toch ietwat klassieke – projecties, de beide Doms zijn prachtig verlicht. Het is allemaal wat minder street art-achtig op Gendarmenmarkt, maar dat past eigenlijk wel bij dit mooie en chique plein!

Festival of Lights Berlijn 2015-37

Festival of Lights Berlijn 2015-38

Festival of Lights Berlijn 2015-41

Festival of Lights Berlijn 2015-40

Festival of Lights Berlijn 2015-42

Alte Bibliothek, Bebelplatz
Ondanks dat dit een prachtig gebouw is, was het toch de teleurstelling voor mij dit jaar. Deze projectie lijkt zoveel op die van vorig jaar, was zo weinig vernieuwend, dat ik er na één foto genoeg van had. Echt een gemiste kans!

Festival of Lights Berlijn 2015-45

Hotel de Rome, Bebelplatz
Op het Hotel de Rome was dit jaar een prachtige videomapping-projectie te zien. Een video die het gebouw een bizarre 3D sfeer meegeeft, waardoor het lijkt alsof de façade van het gebouw verandert. Erg gaaf!

Festival of Lights Berlijn 2015-46

Festival of Lights Berlijn 2015-48

Festival of Lights Berlijn 2015-49

Festival of Lights Berlijn 2015-50

Humboldt-Universität zu Berlin
Als jonge puber was ik een enorme nerd en helemaal gek van alles wat met sterren, planeten en de kosmos te maken had. Helaas had ik ook toen geen enkele aanleg voor wiskunde (dat is niet verbeterd helaas) en heb ik daar dus nooit iets mee kunnen doen. De liefde voor de pracht van astronomie is gelukkig nooit helemaal verdwenen, en ik was daarom helemaal lyrisch van de waanzinnig mooie projectie op de Humboldt Universität aan Unter den Linden. De kleurenpracht, de details, echt wonderschoon!

Festival of Lights Berlijn 2015-51

Festival of Lights Berlijn 2015-52

Festival of Lights Berlijn 2015-53

Het Festival of Lights ontwikkelt zich langzaam tot een steeds commerciëler feestje, waar vrolijke straatmuzikanten en handige standhouders met koffie en Glühwein handig op inspringen. Deze kerel zong echter zulke valse en foute liedjes, dat ik hem bijna geld had gegeven om op te houden. Gelukkig was z’n outfit tof!

Festival of Lights Berlijn 2015-56

Palais am Festungsgraben

Festival of Lights Berlijn 2015-57

Deutschs Historisches Museum

Festival of Lights Berlijn 2015-60

Berliner Dom
Elk jaar een must: de projecties op de Berliner Dom! Ook dit jaar waren het er weer twaalf, waaronder twee van Thierry Noir. Ik vond er een aantal prachtige en verrassende projecties bij zitten, maar miste een beetje een samenhangend thema, zoals ik dat voorgaande jaren veel heb gezien. Toch was ik niet teleurgesteld en heb ik genoten van de mooie kleurrijke projecties, de gezellige sfeer op het grasveld voor de Dom en de leuke gesprekken met mede hobby-fotografen.

Festival of Lights Berlijn 2015-62

Festival of Lights Berlijn 2015-68

Festival of Lights Berlijn 2015-69

Festival of Lights Berlijn 2015-70

Festival of Lights Berlijn 2015-71

Festival of Lights Berlijn 2015-72

Festival of Lights Berlijn 2015-79

Festival of Lights Berlijn 2015-80

Festival of Lights Berlijn 2015-81

Festival of Lights Berlijn 2015-84

Festival of Lights Berlijn 2015-86

Fernsehturm
Elk jaar is de Fernsehturm in alle kleuren verlicht door een stel gigantische lampen aan de voet van de 368 meter hoge toren. Helaas dit jaar geen lasershow op de zijkant van de turm en geen ronddansende regenboog kleuren, maar een ingetogen, kleurrijke en stijlvolle verlichting, die om de vijf minuten van kleur verschoot. Ach, het levert altijd prachtige plaatjes op, de Fernsehturm is tenslotte altijd mooi!

Festival of Lights Berlijn 2015-88

Festival of Lights Berlijn 2015-90

Festival of Lights Berlijn 2015-94

Festival of Lights Berlijn 2015-97

Festival of Lights Berlijn 2015-99

Festival of Lights Berlijn 2015-100

De Spree, bij Arena Berlin
Op de een-na-laatste avond van het Festival of Lights, reisde ik er nog speciaal voor naar de Osthafen aan de Spree. Het ‘Ghostship’, van kunstcollectief Visual Skin, werd op de spray van omhoog gepompt water geprojecteerd. Van de zijkant kreeg ik geen goede foto (zoals je ziet), dus haastte ik me naar de Oberbaumbrücke om van de voorkant een foto te nemen. Ik had mijn camera nog niet op het schip gericht, of *ploep*! Gingen de lichten uit. 22 uur geweest! Ik was bijzonder teleurgesteld kan ik je zeggen, zeker omdat de projectie van het schip gebaseerd is op het Nederlandse VOC schip de Amsterdam. Helaas moeten jullie het dus met deze foto doen… Sorry!

Festival of Lights Berlijn 2015-102

Siegessäule, bij Grosser Stern
De laatste maar zeker niet de minste: de prachtige Siegessäule, verlicht door prachtige projecties van Berlin Leuchtet. Het blijft een prachtige rotonde voor nachtfotografie, de drukke en kleurrijke projecties voegden daar nog een extra dimensie aan toe. Prachtig!

Festival of Lights Berlijn 2015-108

Festival of Lights Berlijn 2015-105

Ik heb echt genoten van het Festival of Lights en Berlin Leuchtet en verheug me alweer op volgend jaar! De beide lichtfestivals beginnen vaak in het eerste en tweede weekend van Oktober en duren zo’n negen (Festival of Lights) en zestien (Berlin Leuchtet) dagen. Genoeg tijd om een mooie avondwandeling door Berlijn te maken en te genieten van alle prachtige verlichtingen en projecties!

Ik ben benieuwd wat jullie van de foto’s vinden! Welke projectie/verlichting is jouw favoriet?

3 Comments

  • Tristan schreef:

    Hoi Emma, het zijn leuke foto’s geworden. De jongen zong wat puur van toon in een toonsoort die ik niet ken, was niet geheel tekstvast, maar hij deed wel zijn best, verkleed te zijn als een kerstboom met een gitaar en trommel als versiersel. De ijsprinzesjes van de overkant waren wat stiller: was dan ook mime.

    Ik heb de opstelling in het nicolaiviertel niet meer gezien: was defect toen we er voorbij kwamen. Iemand… Wat was het? Was het/werd het nog wat? Van house of cards had ik me iets meer voorgesteld. Ik denk dat daar meer uit te halen is.

    Mijn persoonlijke favoriet dit jaar was hotel de Rome, maar ik vond de Hans en Grietje mapping op de Brandenburger Tor ook erg gaaf.

  • Eva - eighty7 schreef:

    Wat gaaf om die projecties op al die prachtige gebouwen te zien. Ik snap wel dat je er drie keer op uit bent gegaan om alles vast te leggen :)

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl