Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Fotoserie: de gouden herfst in Berlijn

Home » Fotoserie: de gouden herfst in Berlijn

De Berlijnse herfst is misschien wel het mooiste seizoen van het hele jaar en ik kan er enorm van genieten. Want wat is de stad prachtig mooi als het licht zachter wordt en de bladeren wel van goud lijken te zijn! Ik vond het dan ook een perfecte gelegenheid om mijn camera af te stoffen en uitgebreid op pad te gaan. Het resultaat? Weer veel te veel mooie foto’s, waar ik een hele strenge keuze uit moest maken van mezelf. Dus grijp een kop thee en een speculaasje, trek je fijnste warme herfsttrui aan en plof lekker op de bank. Want ik heb hier een hele gloednieuwe fotoserie van de gouden herfst in Berlijn!

De zomers in Berlijn zijn over het algemeen lang, warm en relatief droog. Hoe anders was dat dit jaar! Door enorme heftige ‘Dauerregen’ (langdurige regenbuien) en een paar flinke stormen, leken we soms wel weg te spoelen. Zo hebben we tijdens de zomer van 2017 relatief weinig zon gezien en bleef de standaard droogte eigenlijk helemaal uit. Misschien dat we daar wel zo’n mooie herfst aan te danken hebben, want de bladeren verkleurden heel geleidelijk!

Langzaam verschijnen de eerste gele boomtoppen in Friedrichshain, hier voor café Hermann Schulz in de Scharnweberstrasse.

Een prachtig hinterhof in de Finowstrasse, de wingerd kleurt al langzaam maar zeker rood.

Rode wingerd is misschien wel één van de mooiste details aan de herfst in Berlijn. Wat kan ik daar van genieten! Bij veel Berlijnse woningen groeit de wingerd tegen de muren op, waardoor je vaak een prachtig uitzicht hebt op de verkleurende plant. Helaas haalt bij mijn huidige woning een overijverige huismeester de plant elk jaar weer weg.

De zomer is voorbij, ook bij de Mühlenschleuse bij het Fischerinsel.

De lindeboom is een van de eerste bomen die haar bladeren in de herfst laat vallen. Bij het prachtige Museumsinsel in Mitte was het gouden bladerentapijt dan ook een lust voor het oog!

Dit lieve stel kwam uit Shanghai en maakte een tour door Europa.

Bij herfst horen natuurlijk ook grijze en dreigende luchten.

Het grote park Tiergarten in Mitte zit stikvol met mooie meertjes. Deze foto maakte ik vlakbij het Luisendenkmal, één van de vele majestueuze standbeelden in het park.

De Strasse des 17 juni staat ook vol lindebomen en verkleurt als eerste tot een prachtig goud-gele corridor. Wat een genot!

Gelukkig was het een prachtige nazomerdag, echter nog nét te vroeg voor de traditionele herfstfoto vanaf de Siegessäule. De overige bomen van Tiergarten zijn nog allemaal heel groen.

Voor het Paul Löbe Haus, waar de Landesregierung haar kantoren heeft, is het een bijzonder kleurenspektakel, met rode, gele en frisgroene bomen.

De oude vertrouwde Reichstag heeft helaas weinig bomen voor de deur, maar wel een hele trits heggen die feloranje kleuren in de herfst.

Ook de Brandenburger Tor mag niet ontbreken. In de herfst zijn er altijd talloze evenementen voor de Tor, het is een zeldzaam moment dat er geen podium staat opgesteld.

Een andere perfecte plek voor een mooie herfstwandeling in Berlijn, is het Treptower Park. Hier gaan de Berlijners graag “spazieren” over de promenade langs de Spree of door het park zelf.

Voor wie zich nog afvroeg wat er wordt bedoeld met ‘goldener Herbst’…

Het schilderachtige Insel der Jugend is door het hele jaar mooi om te zien.

Dwars door het Treptower park loopt de Pushkin allee, een lange doorgaande weg. Aan de overzijde in het Treptower Park is het Sovjetmonument Treptow gelegen, een oorlogsmonument uit de Sovjet-tijd voor de omgekomen soldaten van het Rode Leger tijdens de slag om Berlijn in 1945.

Tussen de grote zuilen (die eruit zien als sarcofagen) liggen de lichamen van bijna 10.000 veelal onbekende Sovjet-soldaten.

Treptower Park/Sovjet Mahnmal Treptow
Alt Treptow, Treptow
OV: S-bahn: Treptower Park

Hoera! Een paar weken later is het zover, tijd om de Siegessäule te beklimmen. Als het even uitkomt probeer ik dit jaarlijks een paar keer te doen, omdat de seizoenen van boven zo goed te bekijken zijn.

City West

City Ost

En dit is waarom je hijgend en puffend de 253 traptreden van de Siegessäule opklimt: het fantastische uitzicht. Je ziet dat de bomen langs de Strasse des 17 Juni nagenoeg kaal zijn, de bomen in het mooie park Tiergarten vormen samen een deken van herfstkleuren. Het lijkt wel een quilt! In het midden van de foto aan de horizon, ontwaar je de lelijke flats aan de Leipziger Strasse en rechts natuurlijk de Potsdamer Platz met alle hoogbouw.

In de verte zie je de Fernsehturm, het Park Inn hotel, Berliner Dom, de Reichstag met haar mooie koepel en een stukje van de Brandenburger Tor.

Ook de blik naar het zuiden, richting Schöneberg is prachtig. Dit zijn de momenten dat ik zo enorm kan genieten van Berlijn en de enorm leuke en fijne dingen die er te doen zijn! En zelfs al ben ik zo veel vaker op de Siegessäule geweest, het uitzicht verveelt nooit.

Take a shot!

In de allerlaatste week van de zomeropening, bracht ik mijn lunchpauze door bij Café am Neuen See, een van de leukste biergartens van Berlijn. In de herfst is het er eigenlijk perfect voor een bier en een Brezel, want de grote drukte is weg, er zijn geen wespen meer en de zon schijnt er heerlijk.

Café am Neuen See ligt aan een van de meren in Tiergarten, de ‘neuen See’ (zo verrassend, haha!) en is een intens idyllische plek. Perfect voor mooie herfstfoto’s!

Shoe-selfie #fromwhereIstand

De Biergarten is tijdens het winterseizoen gesloten, de omliggende restaurants zijn wel geopend. Ook kun je er tijdens het winterseizoen Eisstockschiessen, een mix tussen sjoelen en curling.

Café am Neuen See
Lichtensteinallee 2, Tiergarten
OV: S Tiergarten
cafeamneuensee.de

Natuurlijk, een herfstplaatje met de Brandenburger Tor of Fernsehturm erop is altijd prachtig en voor iedereen herkenbaar. Maar een heel groot deel van Berlijn ziet er heel anders uit.

De voormalige Oost-Berlijnse wijken hebben relatief veel Plattenbau-flats, maar aan de voet van die flats zijn vroeger talloze parkjes aangelegd. Nu zijn de bomen groot en volwassen en in de zomer bont en kleurrijk. Een fietsritje door de wijk leverde dan ook bijzondere plaatjes op.

Van boven zie je nog beter hoe groen ook deze voormalige nieuwbouwwijken zijn. Berlijn is niet voor niets een van de groenste steden van Europa, dit soort parken en groene straten dragen daar enorm aan bij!

Zo, dat was hem alweer! Een uitgebreide fotoserie over de herfst in Berlijn. Hopelijk heb jij er net zo van genoten als ik! Met vele leuke evenementen en relatief mooi weer, is de herfst in Berlijn echt hét moment om een bezoek aan de stad te plannen. Mijn herfstjas hang ik nu in de kast, de winterjas, muts en wanten trek ik eruit. Want de temperaturen dalen, er is sneeuw voorspeld en de kerstmarkten staan op het punt om te beginnen!

Bis Bald,
Emma

5 Comments

 • lottevdw schreef:

  Wat een heerlijke herfstplaatjes! Vind het zo’n mooie periode van het jaar (die regenbuien nemen we er dan maar bij he).

  • Emma schreef:

   Dankjewel Lotte! De regenbuien horen er helaas bij, maar zelfs die leveren soms prachtige foto’s op!

 • Saskia schreef:

  Wat een prachtige foto’s, met name die van het Museuminsel zijn zo ontzettend mooi!

  • Emma schreef:

   Dankjewel Saskia, ik heb er ook erg van genoten om daar foto’s te maken!

 • Eva schreef:

  Mooie foto’s Emma! Verlang nu alweer naar Berlijn in de herfst, jaartje wachten weer :)

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl