Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

5 fotoboeken over Berlijn die in je kast horen

,
8
Home » 5 fotoboeken over Berlijn die in je kast horen

Dat Berlijn fascineert, is natuurlijk logisch. Een geweldige stad waar zoveel in te doen is, is een onuitputtelijke inspiratiebron. Niet alleen voor mij en alle honderden andere bloggers die over Berlijn schrijven maar ook voor fotografen. Fotografie van en over Berlijn vind ik erg leuk en interessant. Ik heb inmiddels al een leuke verzameling fotoboeken, maar het wensenlijstje blijft natuurlijk groeien. Toch zijn er een paar fotoboeken die echt in je boekenkast horen, als je een Berlijnfan bent. In deze blog zet ik vijf favoriete fotoboeken over Berlijn op een rij!

Berliner Ansichten – Fotografien von Max Missmann und Jochen Wermann, 30 szenen einst und jetzt.

Boeken over Berlijn-12Ik had een vaag idee van hoe Berlijn eruit zag voor de Tweede Wereldoorlog. Het zou een prachtige stad zijn geweest. Rijk, vol barokke gebouwen aan brede, groene lanen en een welvarende sfeer. De bombardementen door de geallieerden en de uiteindelijke slag om Berlijn maakten Mitte met de grond gelijk en er is nog maar weinig over van de oude glorie.

Het boek ‘Berliner Ansichten’ laat in 60 prachtige foto’s zien hoe Berlijn er vroeger, begin 1900 uitzag en hoe dit nu, ruim 100 jaar later is. Landschapsfotograaf Max Missmann maakte een bijzonder mooie serie van het Berlijn en legde de monumentale sfeer van het Berlijn uit het Duitse Keizerrijk vast.

Jochen Wermann kreeg van het Berlijnse Stadtmuseum de opdracht om in de voetsporen van Missmann te treden. Bijna een jaar was hij onderweg om de foto’s van Missmann te ‘herfotograferen’. Helemaal precies heeft hij niet overal hetzelfde standpunt ingenomen – of in kunnen nemen -, omdat het anders zou leiden tot een lelijke foto, maar uiteindelijk is het een prachtige fotoserie geworden, die samen met het werk van Missmann heel duidelijk laat zien hoe de stad er vroeger en nu uitziet. Je ziet wat er nog is overgebleven of juist weg is, panden die zijn blijven staan en hoe soms zelfs de loop van de straten zijn veranderd. Het contrast tussen de nieuwe en oude stad is prachtig samengevat. Het boek zelf is niet heel erg groot maar het plezier van de dertig foto’s met elkaar vergelijken, maakt dit een aanwinst voor bij je andere fotoboeken over Berlijn.

Berliner ansichten – Fotografien von Max Missmann und Jochen Wermann
96 pagina’s, 60 foto’s, hardcover.
Prijs: €19,90
Uitgever: Verlag M/Berliner Objekte
Te koop bij de Stadtmuseum shop, in het Knoblauchhaus (Nicolaiviertel)
ISBN 978-3-939254-00-3

Voor: Bülowstrasse, lijn U2 – Foto: MaxMissmann – copyright: Stadtmuseum Berlin

Bulowstrasse-Jochen-Wermann-C-Verlag-M-Stadtmuseum-Berlin-GmbH
Na: Bülowstrasse, Lijn U2. – Foto: Jochen Wermann – copyright: Verlag M/Stadtmuseum Berlin. 

Lustgarten - Max Missmann - C Stadtmuseum Berlin GmbHVoor: Lustgarten, bij de Berliner Dom. Foto: Max Missmann – copyright: Stadtmuseum Berlin.

Lustgarten - Jochen Wermann - C Verlag M Stadtmuseum Berlin GmbHNa: De Lustgarten, bij de Berliner Dom. In het midden wordt het Berliner Schloss weer opgebouwd. Foto: Jochen Wermann – copyright: Verlag M/Stadtmuseum Berlin.


Die Berliner Mauer 1989 – Matthias KupfernagelBoeken over Berlijn-22

Vanaf het moment dat ik dit boek zag liggen bij mijn favoriete boekenwinkel Dussmann, wilde ik het al hebben. Ik ben een sucker voor zwart-wit fotografie en heb een enorme interesse voor alles wat met die gekke Berliner Mauer te maken heeft. Toen de muur viel, in November 1989, werden er al snel onderhandelingen gevoerd om de muur te kunnen fotograferen, precies zoals hij was, voor de muur afgebroken en uit het straatbeeld verwijderd zou worden. Dit werd een interessante fotoserie van zeker 2500 opnamen, gemaakt tussen eind december 1989 en maart 1990. De hele lengte van de muur, alle 156 kilometers zijn vastgelegd maar ook de spookstations op U- en S-bahn lijnen.

Het boek is is heel indringend en meer dan een kort beschrijving van de locatie, staat niet bij de foto’s vermeld. Als je – zoals heel veel van ons – de muur niet hebt meegemaakt, is het ontzettend moeilijk om er een juiste voorstelling bij te krijgen. Juist dit boek komt aardig in de buurt, omdat het de stilte, de leegte en de sfeer laat zien, alsof de muur helemaal niet gevallen was. Er zitten foto’s bij met bewakers die uit hun wachttorens turen, alsof de DDR gewoon nog bestond. Dit maakt het een bijzondere serie, die vooral heel veel sfeer uitademt en laat zien hoe breed en allesverslindend de muur dwars door de stad loopt.

Die Berliner Mauer 1989 – Matthias Kupfernagel 
196 pagina’s.
Prijs: €19.95
Uitgever: fotografic Berlin
Te koop bij Dussmann en Berliner BuchBox boekhandels.
ISBN-13: 978-3981225310
Meer foto’s van Kupfernagel hier: kupfernagel.de

Boeken over Berlijn-19

Boeken over Berlijn-20

Boeken over Berlijn-21


CeeCee Berlin, the Berlin Highlights  – Sven Hausherr & Nina Trippel
Boeken over Berlijn-8

Misschien is dit boek stiekem toch meer een gids dan een fotoboek maar vanwege de omvang en de hoeveelheid prachtige foto’s in het boek, schaar ik het toch onder de noemer ‘fotoboek’. Dus daar moeten jullie het maar mee doen.

Voor mij was dit boek echt de verrassing van het afgelopen jaar. CeeCee (als in, een email per cc sturen) is niets meer of minder dan een heel erg goed gelezen nieuwsbrief, die een keer per week op donderdag door het CeeCee team verstuurd wordt. Die email zit bombol met leuke tips, nieuwe hotspots in de stad en toffe dingen om te doen in Berlijn. Aanvankelijk was dit een kleine email voor enkel vrienden maar al snel melden zich meer mensen aan, tot het uitgroeide tot wat het nu is.

Founders Sven en Nina besloten om 200 van hun beste tips te bundelen tot een prachtig en veelzijdig boek. In dit boek zie je foto’s van verborgen barretjes, kunstverzamelingen, excentrieke concept-stores, fijne eettentjes en mooie stadsbeelden. Daarnaast zijn er interviews in het boek verwerkt met mensen uit de Cee-Cee community, die hun eigen tips en trucs geven, vanuit hun beroepsexpertise. Dit is een heerlijk dik bladerboek, waar je lekker een avondje mee op de bank gaat zitten, fijne kop thee erbij en genieten maar! Een must have voor iedereen die van Berlijn en alles wat er in de stad te zien en doen is, houdt.

CeeCee Berlin, the Berlin highlights – Sven Hausherr & Nina Trippel
288 pagina’s
Prijs: €29.95
Uitgever: Distanz Verlag.
ISBN-13: 978-3954760695
Aanmelden voor de nieuwsletter van CeeCee Berlin kan via deze link

 

Boeken over Berlijn-10

Boeken over Berlijn-7

Boeken over Berlijn-6


DDR in Color: Ost-Berlin 1960-1989 – Fotografien von Klaus Morgenstern

Boeken over Berlijn-23Je hebt boeken voor toeristen en je hebt boeken voor toeristen van het Berlin Story Verlag. Met name die laatste categorie staat garant voor een reeks prachtige boeken, met mooie en vaak nog onbekende foto’s. Het kleine en bescheiden boekje DDR in Color is een verzameling van het werk van Klaus Morgenstern, die heel veel kleurenfoto’s maakte van het dagelijks leven in Oost-Berlijn tussen de 1960 en 1989. Omdat hij voor het tijdschrift de Neue Berliner Illustrierte werkte, kon hij gemakkelijk aan kleurenfotorolletjes komen om zo zijn plaatjes te maken. Begin jaren ’80 stopt hij met het werken voor het tijdschrift, omdat het steeds conformistischer wordt en Morgenstern gaat werken als freelancers. Geen kleurenrolletjes meer maar in zwart-wit laat hij het leven van alledag uit Oost-Berlijn zien.

De foto’s geven een sprekend beeld van de socialistische kant van de DDR. Blije mensen die genieten van het mooie weer, de opening van de Fernsehturm op Alexanderplatz, arbeiders die bouwen aan nieuwe huizen aan de Karl Marx Allee. Het moest het perfecte plaatje zijn en dat zie je aan de foto’s in het boek. Toch zijn het geen gemaakte foto’s, ze tonen echt het leven van alledag. Pas later in het boek, als de jaren ’80 aanbreken en Morgenstern niet meer voor het socialistische tijdschrift werkt, worden de foto’s wat ruwer. Maar nog steeds zie je vrolijke en blije mensen, ondanks de politieke spanning en onderdrukking van de SED die ongetwijfeld sterk gevoeld werd. Ik vind de foto’s erg interessant en met name grotere foto’s zijn bijna kleine zoekplaatjes. Dit boekje geeft een mooie inkijk in het dagelijks leven in Oost-Berlijn en laat op een duidelijke manier zien wat je je voor kunt stellen bij een leven in de socialistische heilstaat.

DDR in Color: Ost-Berlin 1960-1989 – Fotografien von Klaus Morgenstern
80 pagina’s
Prijs: €9.95
Uitgever: Berlin Story Verlag GmbH
Verkrijgbaar bij Berlin Story op Unter den Linden en bij Dussmann.
ISBN-13: 978-3957230379

Boeken over Berlijn-24

Boeken over Berlijn-25

 

Entschwundene Stadt: Berlin 1980-1989 – Robert Paris
Boeken over Berlijn-27Fotograaf Robert Paris groeide op in Oost-Berlijn en woonde tot eind jaren ’80 in de stad. Door zijn jeugd heeft hij een bepaald beeld van Berlijn dat hij graag in zijn foto’s laat zien. Als echter de muur valt, merkt hij hoe snel ‘zijn’ Oost-Berlijn veranderd en hoe langzaam maar zeker hij afscheid neemt van de stad. Teveel nieuwe mensen, teveel nieuwe dingen en teveel razensnelle veranderingen in te korte tijd: hij trok het niet en nam afscheid van Berlijn. Maar in de tussentijd maakte hij prachtige fotoseries. Gewoon, van mensen op straat. Of van de U-bahn en alles wat daar omheen gebeurt. En van de sloop van de Gasometer in Prenzlauer Berg, een markant gebouw waar we vandaag de dag niets meer terug van zien en hooguit nog over de fundamenten kunnen lopen, aan de Greifswalder strasse. De ‘Entschwundene Stadt’, oftewel, de verdwenen stad, is een prachtig fotoboek dat mijn hart gestolen heeft en misschien – tot nu toe – wel de mooiste in mijn boekenkast. Het laat bepaald geen vrolijk maar juist een heel eerlijk beeld zien van met name het Prenzlauer Berg van de jaren ’80 in de DDR. De tijd dat het leven in plaats van vooruit, juist stil leek te staan. Grijze en grauwe buurten, vuile en verlaten straten en een eenzaam gevoel komt er uit naar voren. Erg fascinerend en hoe haaks staat het op de andere foto’s die we kennen van de DDR, vrolijk en kleurrijk. De muur komt er weinig in naar voren, het lijkt wel alsof alle foto’s in het boek hun best doen om de muur te ontwijken. En juist daardoor krijg je een goed beeld van hoe het nou was, die tijd, vroeger. Op tijdreis met Robert Paris. Een van de allermooiste fotoboeken over Berlijn, deze mag niet in je kast ontbreken. 

Entschwundene Stadt: Berlin 1980-1989 – Robert Paris
160 pagina’s
Prijs: €24,95
Uitgeverij: Mitteldeutscher Verlag
Te koop bij Dussmann en de Buchbox boekhandels in Berlijn.
ISBN-13: 978-3898129985

Boeken over Berlijn-30

Boeken over Berlijn-28

Boeken over Berlijn-29

Dat zijn mijn vijf favoriete fotoboeken van Berlijn van dit moment! Natuurlijk heb ik nog een heel erg groot en uitgebreid verlanglijstje en zijn er nog zoveel meer boeken die ik wil hebben! Berlin Wonderland, Leben in Ost-Berlin en het nieuwe boek van Abandoned Berlin… Er is zo vreselijk veel moois! Ik hoop dat ik je met mijn lijstje een beetje heb kunnen inspireren en ben benieuwd wat je van bovenstaande boeken vindt!

En natuurlijk, wat zijn jouw favoriete fotoboeken van Berlijn? Heb je tips? Aanvullingen? Ik ben benieuwd naar je antwoord!

Boeken over Berlijn-32

8 Comments

 • Louise schreef:

  Ooooh ik hou ook van fotoboeken! Wat een mooie tips :D

 • Marjolein schreef:

  Leuk Em! Heb er ook eens over nagedacht zo’n artikel te maken maar ik kon dus echt niet kiezen wat mijn favorieten zijn, haha. Je hebt echt een mooie selectie gemaakt! Kupfernagel en Paris zijn hier ook favoriet <3. Berliner Ansichten ken ik niet maar dat klinkt ook goed!

  Als ik dan toch moet kiezen, zou ik gaan voor de boeken van de uitgeverij Lehmstedt (Die Frühen Neunziger) en de foto's van Harald Hauswald (Vor Zeiten, Ferner Osten) in het bijzonder. Hele mooie foto's van het dagelijkse leven in de DDR, veel portretten en straatfotografie. Het tegenovergestelde daarvan zie je in Farbe für die Republik, een boek vol foto's van officiële journalisten van de DDR die zo'n beetje alles in scene hebben gezet. Zo zie je maar dat je met fotografie kunt tonen wat je maar wilt… Berlin um 1950 vind ik ook bijzonder, met veel indrukwekkende na-oorlogse foto's. Hinter der Stille mag eigenlijk ook niet ontbreken. Wat ik al zei, ik kan niet kiezen…

  Sinds ik bij de tentoonstelling van Karl-Ludwig Lange ben geweest staat hier zijn boek Der Photograph in seiner Zeit op het verlanglijstje. Ach ja, je moet altijd wat te wensen over houden toch? ;-)

  • Emma schreef:

   Dankjewel Lein! Had van jou stiekem wel verwacht dat je niet kon kiezen ;-) Berliner Ansichten is echt een heel leuk boekje en de moeite waard, geeft een heel breed beeld van de stad. Die Frühen Neunziger staat ook nog hoog op mein verlanglijstje, bijzonder boek lijkt me dat! En Berlin um 1950 en inderdaad Farbe für die Republik… *zucht* het lijstje zal altijd wel eindeloos blijven! ;-)

 • Wat een prachtboeken! Ik heb er nog geen een maar ben ook nog maar een Berlijn groentje natuurlijk..:) Ga er volgende keer eentje meenemen en me aanmelden voor de nieuwsbrief van CeeCee… Thanks voor de tips!

  • Emma schreef:

   Graag gedaan Simone! Ik kan je zeker aanraden om even te kijken bij boekhandel Dussmann, als je binnenkomt direct aan de linkerkant is de Berlijn-sectie! Altijd als ik daar ben wil ik alles wel meenemen! Haha!

 • Lode Anseel schreef:

  Eind vorig jaar hebben wij ‘een Fotoboek’ uitgegeven bij drukkerij Lannoo Tielt. Met als hoogtepunten Berlijn 1977, 1989-1990, 2009 met de Dominostenen, 2010 20 jaar hereniging, 2011 zijnde 50 jaar bouw van de muur.
  Ich war dabei: 1977, 2009,2010.2011. 2014: 25 jaar Val van de Muur enz. Veel ondersteuning vanuit Berlijn via bv bpb.de, visitberlin.de, Aufarbeitung SED, usw
  Meer info op http://www.berlinnomorewalls.be
  Emma, ik zou je graag rechtstreeks contacteren…
  Mfrgr,
  Lode

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl