Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Fietstours in Berlijn – Op de fiets met Berlin on Bike

,
8
Home » Fietstours in Berlijn – Op de fiets met Berlin on Bike

Als je mij vraagt over fietsen of fietstours in Berlijn, krijg je soms wat gemengde verhalen te horen. Want naast dat fietsen in de stad écht heel erg leuk is en een fijne manier om de stad te ontdekken, is het toch niet geheel ongevaarlijk. Regelmatig krijg ik de vraag: hoe kan ik het beste fietsen door Berlijn? En mijn vaste antwoord is altijd: ga liever niet alleen op pad, maar ga mee met een georganiseerde fietstour. Juist als je weinig tijd hebt, maar toch graag veel van de stad wil zien, zijn fietstours in Berlijn een hele leuke manier om de Berlijn te leren kennen. Op je zadel zoef je zo door de Berlijnse straten onder leiding van een ervaren gids, die lekker veel vertelt en precies weet wat leuk is om te zien. In dit artikel vertel ik je meer over fietstours in Berlijn én over de ochtend die ik mee was met Berlin on Bike, de beste aanbieder van fietstouren in Berlijn.

Mij zul je niet snel horen zeggen dat ik in Berlijn altijd volledig stressvrij op de fiets zit. Door de soms lastige infrastructuur in Berlijn, is fietsen hier soms een wat nerveuze aangelegenheid. Gelukkig verandert daar momenteel een hoop! Tien jaar geleden waren er nauwelijks fietsers zichtbaar in de straten, tegenwoordig ontstaan er hele files bij stoplichten en zijn de smalle fietsstrookjes niet meer afdoende. Daarom worden er overal nieuwe fietspaden aangelegd en de stad zo eindelijk een stuk veiliger. De Berlijners zelf zijn meer op de fiets gaan doen, maar ook de vele jongeren die naar Berlijn zijn gekomen cruisen op hun Drahtesel (stalen ros) door de stad. Ook zie je steeds meer toeristen in Berlijn rondfietsen, niet zelden onder leiding van een gids. Misschien heb je ook de zwarte fietsen met op de bagagedrager een fietsmand met geel bordje gezien? Dat zijn fietsen van Berlin on Bike!

Fietstours in Berlijn met Berlin on Bike

Al bijna twintig jaar verhuurt Berlin on Bike fietsen en organiseren ze rondleidingen per fiets in Berlijn. De oprichter Martin Wollenberger is een echte Berlijner punker, die om 2004 met slechts 16 fietsen zijn bedrijf begon omdat hij vrienden uit het buitenland de stad wilde laten zien. Nadat de eerste flyers bij U-bahnhof Eberswalder Strasse werden verspreid en Martin een klein winkeltje had geopend in een kelder op de Danziger Strasse, ging het al aardig goed. Hij begon met 16 fietsen en zes verschillende tours. Vanaf het tweede jaar huurde hij een aantal gidsen in om voor hem te werken en is vanaf dat moment het bedrijf verder gegroeid. Tegenwoordig heeft het bedrijf in de centraal gelegen Kulturbrauerei in Prenzlauer Berg meer dan 400 fietsen beschikbaar en zetten ze tientallen goed opgeleide freelance gidsen in! Die zijn dagelijks in touw om duizenden toeristen, scholieren of andere geïnteresseerden Berlijn laten zien. Het aanbod is vrij breed. Er zijn fietstours langs de bekende Berlijnse bezienswaardigheden en de Berlijnse Muur, maar ook fietstours over het alternatieve Berlijn. Het leuke is dat de gidsen grotendeels zelf kunnen bepalen hoe en waarheen ze fietsen, waardoor je zo een heel eigen, origineel verhaal hoort.

Dus toen Berlin on Bike mij uitnodigde om eens met ze mee te fietsen, zei ik natuurlijk geen nee! Ondanks dat ik al jaren in Berlijn woon, ben je nooit uitgeleerd. Ook al heb ik zelf jaren als gids gewerkt, het blijft áltijd leuk om met een andere gids mee te gaan. Zo meldde ik me in de ochtend met – wel met eigen fiets – in de Kulturbrauerei bij Berlin on Bike. Alles verliep snel en eenvoudig en al snel werd ik ingedeeld bij de groep van Björn, een van de meest ervaren gidsen die ze hebben. Op de fiets maar, door Berlijn!

Mijn persoonlijke ervaring met Berlin on Bike

Berlin on Bike zit in de Berlijnse Kulturbrauerei. Je komt er het beste vanaf de hoek van de Danziger Strasse/Knaakstrasse, waar je bij het Museum de Kulturbauerei inloopt. Aan de rechterkant is een soort inham van de binnenplaats, waar je de aanmeldtafel met grote gele hoes al direct ziet. Ook lopen er medewerkers rond in gele en oranje hesjes, dus het kan niet missen! Even aanmelden dus, een fiets uitzoeken en kunt kort een klein rondje maken over het binnenterrein, zodat je zeker weet dat je fiets niet te groot of te klein is. Je doet je spulletjes in je fietsmand (die zit in Duitsland op de bagagedrager!), flesje water mee en dan ben je er klaar voor! Wil je graag een helm dragen? Dat kan! Het is niet verplicht maar zeker niet onverstandig! Er zijn genoeg helmen, dus zoek er eentje uit en het hem op!

Omdat ik mijn eigen fiets niet hoef uit te proberen, ga ik vast naar het verzamelpunt op de binnenplaats. Er wachten al wat mensen, een zeer gemêleerd gezelschap van ouders met jonge pubers, een vrolijke dame van mijn eigen leeftijd en aantal volwassen van middelbare leeftijd. Een leuke mix dus! Ondanks dat ik Berlijn goed ken, luister ik vol interesse naar de introductie van Björn, de gids. Hij is van oorsprong een echte Berlijner maar heeft zowel in Frankrijk als in Nederland gewoond, maar keerde in 1990 naar Berlijn terug. Hij is historicus én kan bovendien ook nog geweldig vertellen. Hij introduceert zichzelf, legt wat uit over de verkeerssituatie en verkeersregels in de stad, deelt een hesje uit voor de hekkensluiter en vertelt wat we tijdens de fietstour zo ongeveer gaan zien. Direct daarna stappen we op de fiets en verlaten we het terrein, Prenzlauer Berg in.

We zijn amper twee straten verder, of we stappen af in een van de mooiste lanen van Berlijn, de schilderachtige Husemannstrasse. Björn begint zijn verhaal over Berlijn bij het eerste échte begin van de stad, eind 1800 en legt uit hoe Berlijn ontstond, hoe Prenzlauer Berg altijd al een bonte mix is geweest van arme en rijke mensen en hoe de wijk er in de DDR uitzag. Uit een ongelooflijke dikke stapel foto’s trekt hij een paar prenten, om zijn verhaal te ondersteunen. We blijven niet te lang staan, stappen weer op en rijden zig-zag verder door de wijk, richting Berlijn Mitte.

 

Een onbezorgde fietstocht door Berlijn

Los van het feit dat we geluk hebben met het weer en de zon heerlijk schijnt, geniet ik van een bijzonder onbezorgde fietsrit zoals ik die nog niet zo vaak heb meegemaakt. Het fietsen in een grote kolonne met nog 14 anderen is een veel rustiger en ontspannen ervaring, dan wanneer je alleen op de fiets zit. Auto’s geven voorrang aan zo’n grote groep en wandelaars op de stoep kijken wel uit voor de grote groep fietsers. Kortom; ik geniet me te pletter! Tijdens de fietstocht babbel ik ook wat met de andere deelnemers, die (op een aantal uitzonderingen na) allemaal voor het eerst in Berlijn zijn en onderweg hun ogen uitkijken.

Op een rustig maar prettig tempo leidt Björn ons langs Berlijns mooiste hoogtepunten. De Hackescher Markt en Höfe, de Berliner Dom, Unter den Linden en Bebelplatz, maar ook Gendarmenmarkt, (de leftovers van) Checkpoint Charlie, het voormalige Reichsluftfahrtministerium in de Wilhelmstrasse, Potsdamer Platz, Reichstag en Brandenburger Tor, alles komt voorbij. Overal weet onze gids op een leuke, originele manier iets te vertellen over de beroemde gebouwen en de rol die zij speelden in de geschiedenis of de stad. En dat is echt tof, want ik hoor ook verhalen die ik nog helemaal niet kende!

Daarbij leren we ook begrijpen hoe Berlijn in elkaar steekt en waarom de stad is zoals ze is. De groep hangt geregeld aan de lippen van de gids en is allang niet meer zo verlegen als aan ’t begin van de rit in Berlijn. Na 3,5 uur en een heerlijke slingerroute door de stad, komt de groep weer aan bij het beginpunt in de Kulturbrauerei en zit de fietstocht erop. Niet vaak heb ik in slechts een paar uurtjes een groot deel van Berlijn gezien, maar dit komt toch aardig in de buurt. Super leuk!

Wat kun je verwachten van een fietstocht met Berlin on Bike?

 

Berlin on Bike biedt talloze fietstochten in het Duits en Engels aan, waaronder Berlin Highlights (alle bezienswaardigheden in één rit), een fietsrondleiding langs de Berlijnse muur, eentje door het alternatieve Berlijn en een tocht langs de mooiste street art van de Stad. Heb je echter wat moeite met het verstaan van Engels? Dan kun je ook een Nederlandstalige fietstour boeken! Met een heel team van Nederlandse gidsen, kun je momenteel met drie verschillende fietstochten mee. De Berlijnse highlights tour is de bekendste én een van de leukste tours!

 

De bekendste fietstocht: Highlights Berlijn – Kom je voor het eerst of met het hele gezin naar Berlijn? Dan is een fietstocht écht een leuke manier om de stad te bekijken. Met een groep van zo’n 4 tot maximaal 15 deelnemers, fiets je achter een ervaren gids langs de mooiste bezienswaardigheden in Berlijn. Denk hierbij aan een stukje Berlijnse Muur, natuurlijk de Brandenburger Tor, het Museumeiland en de Berliner Dom, maar ook leer je meer over de achtergrond van Berlijn, de DDR en Tweede Wereldoorlog. Al fietsend bekijk je het prachtige Prenzlauer Berg maar rij je ook langs het gloednieuwe glazen Hauptbahnhof en zwaai je naar Scholz’ kantoor in de regeringswijk. De gids stopt regelmatig op leuke plekken om wat te vertellen, foto’s te laten zien of je te wijzen op bijzonderheden. Tijd genoeg om te luisteren én foto’s te maken van de stad. De fietstocht door de stad duurt ongeveer 3,5 uur en overbrugt een afstand van zo’n 15 kilometer.

Andere tours van Berlin on Bike zijn de fietstour langs de Berlijnse Muur, die vooral draait om het herbeleven van de geschiedenis en het verhaal van de deling en het effect op de stad.

Ook is er een uitgebreide fietstour door Alternatief Berlijn, waarbij je wegblijft van de grote bezienswaardigheden maar echt de woonwijken Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Kreuzberg leert kennen. Ook deze fietstochten duren 3,5 uur en zijn altijd met een Nederlandstalige gids.

Fietstours met Berlin on Bike – prijzen en reserveren

De fietstochten van Berlin on Bike kosten €36 euro, voor 3,5 uur, inclusief huurfiets, helm en een flesje water. De fietsen zijn uitstekende stadsfietsen, waar je comfortabel 3,5 uur op door de stad kunt crossen. Heb je je eigen fiets? Dan krijg je 5 euro korting en betaal je €31. Kom je met kinderen, denk er dan wel aan om een 20″ of 24″ fiets te reserveren, zodat die zeker beschikbaar is als je gaat fietsen.

Tip van mij: geef aan ’t eind van de rondleiding de gids nog een fooi als je het goed vond. Dit is in Berlijn heel normaal om te doen en wordt zeer gewaardeerd!

Berlin on Bike – Dé aanbieder van fietstours in Berlijn

Adres: Kulturbrauerei Hof 4 – Knaackstraße 97, Berlijn Prenzlauer Berg
Website: berlinonbike.de
Tours: Tweemaal daags gedurende het hoogseizoen, om 10:00 en 15:00 uur, buiten het hoogseizoen vrijwel elke dag om 11:00 uur m.u.v de zondag.
Openingstijden fietsverhuur: Hoogseizoen van 08:00 tot 20:00 uur, laagseizoen 10:00 tot 16:00 uur.

Meteen boeken? Dat kan hier! Toont er geen widget? Klik dan hier!

8 Comments

 • Linda schreef:

  Leuk om te lezen, alleen heb ik fietsen door Berlijn nooit als stressvol of gevaarlijk ervaren. Ik vind het persoonlijk de meest fijne manier om de stad te ontdekken: op eigen houtje op de fiets

 • Ineke schreef:

  Wat leuk om dit lezen.
  Wij zaten in dezelfde groep, en vonden het ook een ontzettende boeiende fietstocht.
  Goed georganiseerd, uitstekende fietsen, duidelijke uitleg en vooral veel te zien. We kunnen het iedereen aanraden.
  Bjorn was een prima gids!

 • Jitske schreef:

  Leuk om je ervaring te lezen. Boek zelf altijd bij Baja Bikes. Heb al veel tochtjes met hun gedaan (Valencia, Londen, Rotterdam) zou nu ook wel graag in Berlijn met hun willen fietsen

  • Emma schreef:

   Hi Jitske, Baja Bikes organiseert geen fietstochten meer in Berlijn maar laat die door Berlin on Bike uitvoeren en ontvangt daar commissie voor :-) Ik raad je daarom aan om direct een lokale ondernemer als Berlin on Bike (of een andere fietsondernemer uit de stad) te steunen!

 • Ruben schreef:

  Beste Emma,
  vraagje. Ik wil deze biketour graag boeken en ook graag via de site. Maar ik heb zo’n berlin welcome card en dan schijn ik korting te krijgen op deze tour. Hoe kan ik dat inregelen, zodat deze korting direct wordt verwerkt? Alvast bedankt!

  • Emma schreef:

   Hi Ruben,

   Dat weet ik eerlijk gezegd niet! Het beste is dan om direct contact met Berlin on Bike op te nemen.

   Groetjes, Emma

Leave A Reply

Your email address will not be published.