Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Fietstochten in Berlijn – Op de fiets met Berlin on Bike

,
8
Home » Fietstochten in Berlijn – Op de fiets met Berlin on Bike

Als je mij vraagt over fietsen of fietstochten in Berlijn, krijg je soms wat gemengde verhalen te horen. Want naast dat fietsen in de stad écht heel erg leuk is en een fijne manier om de stad te ontdekken, is het toch niet geheel ongevaarlijk. Regelmatig krijg ik de vraag: hoe kan ik het beste fietsen door Berlijn? En mijn vaste antwoord is altijd: ga liever niet alleen maar ga mee met een georganiseerde fietstour. Juist als je weinig tijd hebt, maar toch graag veel van de stad wil zien, zijn fietstochten in Berlijn een hele leuke bezigheid om de stad te leren kennen. Op je zadel zoef je zo door de Berlijnse straten onder leiding van een een gids, die lekker veel vertelt. Dat is niet alleen leuk, maar bovendien ook een stuk veiliger. Zowel de gids als de hekkensluiter van de groep dragen een hesje, waardoor je als groep niet alleen zichtbaarder bent maar automobilisten veel meer rekening met je houden. Win-win! In dit artikel vertel ik je meer over fietstochten in Berlijn én de ochtend die ik mee was met Berlin on Bike, dé fietstouroperator van Berlijn.

Mij zul je niet snel horen zeggen dat ik hier altijd volledig stressvrij op de fiets zit. Door het gebrek aan fietspaden, de vele snelle fietsers op single speeds en agressieve automobilisten die weigeren om het wegdek te delen, is fietsen hier soms een nerveuze aangelegenheid. Dat is niet zo heel erg raar, want Berlijners zijn de afgelopen jaren veel en veel meer gaan fietsen. Tien jaar geleden waren er nauwelijks fietsers zichtbaar in de straten, tegenwoordig ontstaan er hele files bij stoplichten en zijn de smalle fietsstrookjes niet meer afdoende. De Berlijners zelf zijn meer op de fiets gaan doen, maar ook de vele jongeren die naar Berlijn zijn gekomen cruisen op hun Drahtesel (stalen ros) door de stad. Voor de automobilisten hier een hele schok, want waar ze al die jaren de brede straten vooral voor zichzelf hadden, moeten ze die nu ineens delen met fietsers. Tja, en dat gaat niet áltijd goed. Er gebeuren regelmatig vervelende ongelukken en iedere Berlijner kan je wel een voorbeeld geven van een naar (bijna-)ongeluk dat hij of zij recent heeft meegemaakt.

Is dat een reden om niet in Berlijn onderweg te zijn op de fiets? Welnee! Het blijft een heerlijke manier om de stad te zien en zeker in en rondom Mitte zijn steeds meer uitstekende fietspaden te vinden. Dus toen fietstourorganisator Berlin on Bike mij vroeg of ik eens met ze mee wilde fietsen tijdens een stadstour om daar een artikel over te schrijven, zei ik natuurlijk geen nee! Ondanks dat ik al vijf jaar in Berlijn woon en bovendien zelf rondleidingen geef, ben je nooit uitgeleerd en is het áltijd leuk om met een andere gids mee te gaan. Dus onlangs meldde ik me vroeg in de ochtend met mijn eigen fiets in de Kulturbrauerei bij Berlin on Bike en mocht ik mee met de groep van Björn, een van de meest ervaren gidsen. Op de fiets maar, door de stad!

Mijn persoonlijke ervaring met Berlin on Bike

Bij het verzamelen bij de Kulturbrauerei in Prenzlauer Berg meld je je aan bij het punt op de binnenplaats van het gebouw. Je herkent Berlin on Bike direct aan de gele bordjes met zwarte letters en de medewerkers in gele en oranje hesjes. Duidelijker kan niet! Je krijgt een fiets toegewezen en kunt kort een klein rondje maken over het binnenterrein, zodat je zeker weet dat je fiets niet te groot of te klein is. Wil je graag een helm dragen? Dat kan, het is niet verplicht. Maar als jij je daar prettiger bij voelt, kun je er gratis eentje lenen.

In alle gevallen fiets ik zonder helm (ik blijf een koppige Nederlandse) en omdat ik mijn eigen fiets niet hoef uit te proberen, ga ik naar het verzamelpunt. Er wachten al wat mensen, een zeer gemêleerd gezelschap van ouders met jonge pubers, een vrolijke dame van mijn eigen leeftijd en aantal volwassen die al wat meer jaren onder de riem hebben. Bij een van de drie bomen op de binnenplaats staat een bordje met ‘Berlin Highlights’, mijn tour. Ondanks dat ik Berlijn goed ken, luister ik vol interesse naar de introductie van Björn, de gids. Hij woont in Berlijn sinds 1990 en is bovendien historicus én kan geweldig vertellen. Hij introduceert zichzelf, legt wat uit over de verkeerssituatie en verkeersregels in de stad en vertelt wat we tijdens de tour zo ongeveer gaan bekijken. Direct daarna stappen we op de fiets en verlaten we het terrein, Prenzlauer Berg in.

We zijn amper een straat verder, of we stappen af in een van de mooiste straten van Berlijn, de schilderachtige Husemannstrasse. Björn begint zijn verhaal over Berlijn bij het eerste échte begin van de stad, eind 1800 en legt uit hoe Berlijn ontstond, hoe Prenzlauer Berg altijd al een bonte mix is geweest van arme en rijke mensen en hoe de wijk er in de DDR uitzag. Uit een ongelooflijke stapel foto’s trekt hij een paar prenten, om zijn verhaal te ondersteunen. We blijven niet te lang staan, stappen weer op en rijden zig-zag door de wijk richting Mitte.

Los van het feit dat we geluk hebben met het weer en de zon heerlijk schijnt, geniet ik van een bijzonder onbezorgde fietsrit zoals ik die nog niet zo vaak heb meegemaakt. Het fietsen in een grote colonne met nog 14 anderen is een veel rustiger en ontspannen ervaring dan wanneer je alleen op de fiets zit. Auto’s geven voorrang en wandelaars op de stoep kijken wel uit voor de grote groep fietsers. Kortom; ik geniet me te pletter! Tijdens de fietstocht babbel ik ook wat met de andere deelnemers, die op een aantal uitzonderingen na allemaal voor het eerst in Berlijn zijn en hun ogen uitkijken.

Op een rustig maar lekker tempo leidt Björn ons langs Berlijns mooiste hoogtepunten. De Hackescher Markt en Höfe, Berliner Dom, Unter den Linden en Bebelplatz, maar ook Gendarmenmarkt, (de leftovers van) Checkpoint Charlie, het voormalige Reichsluftfahrtministerium in de Wilhelmstrasse, Potsdamer Platz, Reichstag en Brandenburger Tor, alles komt voorbij. Overal weet onze gids op een originele manier iets te vertellen over de beroemde gebouwen en de rol die zij speelden in de geschiedenis of de stad. Daarbij leren we ook begrijpen hoe Berlijn in elkaar steekt en waarom de stad is zoals ze is. De groep hangt geregeld aan de lippen van de gids en is allang niet meer zo verlegen als aan ’t begin van de rit in Berlijn. Na 3,5 uur en een heerlijke slingerroute door de stad, komt de groep weer aan bij het beginpunt in de Kulturbrauerei en zit de fietstocht erop. Niet vaak heb ik in slechts een paar uurtjes een groot deel van Berlijn gezien, maar dit komt toch aardig in de buurt. Leuk!

Wat kun je verwachten van een fietstocht met Berlin on Bike?

Berlin on Bike: een écht Berlijns bedrijf
Berlin on Bike begon in 2004, nadat de oprichter Martin Wollenberger vrienden uit het buitenland op bezoek had en ze graag de stad wilde laten zien. De makkelijkste manier om dat te doen was op de fiets, waardoor het idee ontstond om een fietsverhuur in combinatie met een gids aan te bieden. Nadat de eerste flyers bij U-bahnhof Eberswalder Strasse werden verspreid en Martin een klein winkeltje had geopend in een kelder op de Danziger Strasse, ging het al aardig goed. Hij begon met 16 fietsen en zes verschillende tours. Vanaf het tweede jaar huurde hij een aantal gidsen in om voor hem te werken en is vanaf dat moment het bedrijf verder gegroeid. Vandaag de dag zit het bedrijf in de Kulturbrauerei in Prenzlauer Berg en zijn ze met zo’n 600 fietsen en een team van 60 gidsen een van de grootste fietsverhuur- en touraanbieders van de Berlijn. Zij zijn dagelijks in touw om toeristen, scholieren of andere geïnteresseerden Berlijn laten zien. Als je liever niet mee wil doen aan een georganiseerde fietstocht, kun je bij hen ook gewoon een fiets huren om in je uppie de stad te verkennen.

Fietstochten in Berlijn • het aanbod van Berlin on Bike

Berlin on Bike biedt talloze fietstochten in het Duits en Engels aan, waaronder Berlin Highlights (alle bezienswaardigheden in één rit), een fietsrondleiding langs de Berlijnse muur, eentje door het alternatieve Berlijn en een tocht langs de mooiste street art van de Stad. Heb je echter wat moeite met het verstaan van Engels? Dan kun je ook een Nederlandstalige fietstour boeken! Met een heel team van Nederlandse gidsen, kun je met drie verschillende fietstochten mee. De Berlijnse highlights tour is de bekendste én een van de leukste tours!

De bekendste fietstocht: Highlights Berlijn – Kom je voor het eerst of met het hele gezin naar Berlijn? Dan is een fietstocht écht een leuke manier om de stad te bekijken. Met een groep van zo’n 4 tot maximaal 15 deelnemers, fiets je achter een ervaren gids langs de mooiste bezienswaardigheden in Berlijn. Denk hierbij aan een stukje Berlijnse Muur, natuurlijk de Brandenburger Tor, het Museumeiland en de Berliner Dom, maar ook leer je meer over de achtergrond van Berlijn, de DDR en Tweede Wereldoorlog. Al fietsend bekijk je het prachtige Prenzlauer Berg maar rij je ook langs het gloednieuwe glazen Hauptbahnhof en zwaai je naar Merkels kantoor in de regeringswijk. De gids stopt regelmatig op leuke plekken om wat te vertellen, foto’s te laten zien of je te wijzen op bijzonderheden. Tijd genoeg om te luisteren en foto’s te maken van de stad.

De fietstocht door de stad duurt ongeveer 3,5 uur en overbrugt een afstand van zo’n 15 kilometer. Andere tours van Berlin on Bike zijn de fietstocht langs de Berlijnse Muur, die vooral draait om het herbeleven van de geschiedenis en het verhaal van de deling en het effect op de stad. Ook is er een uitgebreide fietstocht door Alternatief Berlijn, waarbij je de wijken Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Kreuzberg leert kennen. Ook deze fietstochten duren 3,5 uur, zijn volledig Nederlandstalig en zijn zo’n 15 kilometer lang.

Fietstochten in Berlijn – prijzen en reserveren
De fietstochten van Berlin on Bike kosten €27,50 euro, inclusief huurfiets. Dit zijn uitstekende stadsfietsen, waar je comfortabel 3,5 uur op door de stad kunt crossen. Heb je je eigen fiets? Dan krijg je 5 euro korting en betaal je €22,50. Kom je met kinderen, denk er dan wel aan om een 20″ of 24″ fiets te reserveren, zodat die zeker beschikbaar is als je gaat fietsen. Het beste kun je dan na je reservering even bellen of mailen. Let op: je reserveert slechts een plaatsje in de tour, de betaling regel je contant ter plaatse.

Berlin on Bike – Verken Berlijn per fiets!
Adres: Bike depot Kulturbrauerei Hof 4 – Knaackstraße 97, Prenzlauer Berg
Website: berlinonbike.de
Tours: Tweemaal daags gedurende het hoogseizoen, om 10:00 en 15:00 uur.
Openingstijden: Hoogseizoen van 08:00 tot 20:00 uur, laagseizoen 10:00 tot 16:00 uur.

8 Comments

 • Linda schreef:

  Leuk om te lezen, alleen heb ik fietsen door Berlijn nooit als stressvol of gevaarlijk ervaren. Ik vind het persoonlijk de meest fijne manier om de stad te ontdekken: op eigen houtje op de fiets

 • Ineke schreef:

  Wat leuk om dit lezen.
  Wij zaten in dezelfde groep, en vonden het ook een ontzettende boeiende fietstocht.
  Goed georganiseerd, uitstekende fietsen, duidelijke uitleg en vooral veel te zien. We kunnen het iedereen aanraden.
  Bjorn was een prima gids!

 • Jitske schreef:

  Leuk om je ervaring te lezen. Boek zelf altijd bij Baja Bikes. Heb al veel tochtjes met hun gedaan (Valencia, Londen, Rotterdam) zou nu ook wel graag in Berlijn met hun willen fietsen

  • Emma schreef:

   Hi Jitske, Baja Bikes organiseert geen fietstochten meer in Berlijn maar laat die door Berlin on Bike uitvoeren en ontvangt daar commissie voor :-) Ik raad je daarom aan om direct een lokale ondernemer als Berlin on Bike (of een andere fietsondernemer uit de stad) te steunen!

 • Ruben schreef:

  Beste Emma,
  vraagje. Ik wil deze biketour graag boeken en ook graag via de site. Maar ik heb zo’n berlin welcome card en dan schijn ik korting te krijgen op deze tour. Hoe kan ik dat inregelen, zodat deze korting direct wordt verwerkt? Alvast bedankt!

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl