Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Fietstocht in Berlijn – Een route langs de Spree

,
6
Home » Fietstocht in Berlijn – Een route langs de Spree

Als het een mooie zondagmiddag in Berlijn is, kun je talloze leuke dingen doen. Van vlooienmarkten tot musea, vervelen zul je je echt nooit! Maar als de temperaturen op zo’n mooie zondagmiddag richting de twintig graden of meer gaan, lokt ook de groene natuur buiten de stad. Dus stapten wij op de fiets om een nieuw stukje Berlijn te ontdekken en zetten we koers naar het zuidoosten, langs de Spree! In deze blog neem ik je mee op een fietstocht in Berlijn, die verandert in een ontdekkingstocht door het relatief onbekende Köpenick en Plänterwald.

Fietsen in Berlijn heeft – voor mij – twee kanten. Het is een onwijs leuke en fijne manier om op de fiets Berlijn te verkennen en zo meer van de stad te zien dan je met het OV kunt doen. Bovendien ben je lekker in beweging en kom je sneller van A naar B. Maar fietsen in Berlijn is ook niet geheel ongevaarlijk. Er zijn niet overal fietspaden, automobilisten houden – vooral buiten de ring – weinig rekening met fietsers op de weg en dagelijks gebeuren er ongelukken met fietsers. Toch is dat geen reden om de fiets te laten staan. Er is teveel moois te zien en er zijn genoeg fietsroutes waar je nauwelijks met auto’s te maken hebt. Lekker de natuur in dus!

Onlangs besloten we de fiets te pakken en richting het zuidoosten van Berlijn af te zakken, langs de rivier de Spree. Dat we echter zo’n fijne en mooie fietsroute zouden treffen, was ook voor ons een leuke verrassing! Weer een goed moment voor een video, waarin ik jullie meeneem op een fietstocht in Berlijn langs de Spree!

Vond je dit een leuke video? Vergeet dan niet de video te liken en je te abonneren op mijn Youtube-kanaal!

Hieronder leg ik de hele route uit, vertel ik wat je onderweg allemaal tegenkomt en waar je een fijne stop kunt maken. Je kunt de route zo snel en zo langzaam fietsen als je wil en zoveel stops inbouwen als bij jou past. Wij zijn regelmatig gestopt om een paar locaties te bekijken, bordjes te lezen of te genieten van de mooie omgeving.
In elk geval beginnen en eindigen we in het mooie Friedrichshain op de centraal gelegen Boxhagener Platz, zo’n vier kilometer fietsen van Alexanderplatz.

Fietstocht langs de Spree via Rummelsburg, Köpenick, Plänterwald en Treptow.
Totale afstand: 14,3  kilometer, je doet er – met één of twee stops- ongeveer 2,5 uur over.
Type bestrating: Verhard en onverhard. Een klein deel is over een weg met veel auto’s en zonder fietspad maar het grootste gedeelte van de fietstocht is autovrij.
Wat heb je nodig? Stevige fietsen, wat te drinken en wellicht wat eten. Daarnaast heb je voor de veerpont een OV-ticket voor jezelf én je fiets nodig. Als je geen OV-bewijs bij je hebt, kun je aan boord een ‘Kurzstrecke A/B‘ (€1.70) kopen. De Fahrradkarte is ook een Kurzstrecke voor A/B en kost €1.20.

Start van de fietstocht: De Boxhagener Platz in Friedrichshain.
De Boxhagener Platz is een centraal pleintje in Friedrichshain en wordt omgeven door allerlei leuke cafeetjes en restaurantjes. Ook kun je hier in de buurt geweldig ontbijten, bijvoorbeeld bij Küchenrausch, Monti of Silo.
Je kunt hier overal in de buurt wel fietsen huren maar ik raad aan om dit op een groter verkeersknooppunt te doen, zoals Alexanderplatz. Daar is meer keuze en zitten ook wat professionelere fietsenverhuurbedrijven.
Scroll voor een kaartje van de fietsroute helemaal naar onderen op deze pagina.

Vertrek!
Fietstocht langs de Spree – Etappe 1 –
Volg de Grünberger Strasse richting het oosten en sla bij het stoplicht rechtsaf de Boxhagener Strasse in, richting Ostkreuz. Fiets alsmaar rechtdoor, onder het spoorviaduct voorbij Ostkreuz, rechtdoor de Marktstrasse in. Aan je linkerhand zit een groot winkelcentrum met de Kaufland, rechts een groot hostel in een oud gebouw.
Volg het verkeer aan het eind van de Marktstrasse naar rechts en rij weer onder het S-bahnviaduct door. Als het licht groen is fiets je met het verkeer mee in de bocht naar links, de Hauptstrasse op.  Sla dan na 100 meter direct rechtsaf, bij het skateparkje. Fiets richting de Zillepromenade aan de Spree.

De Zillepromenade – Een moderne promenade langs het water in de wijk Rummelsburg, ten oosten van Friedrichshain en ten zuiden van Lichtenberg. Het is een modern wandelpad langs de Spree, die hier ook wel de Rummelsburger See of Bucht (Bucht is Duits voor baai) genoemd wordt. In de Rummelsburger See liggen twee kleine eilandjes, Kratzbruch en Liebesinsel en het schiereilandje Stralau. Jarenlang stonden hier grote fabrieken en industrieterreinen aan het water, waardoor de Rummelsburger See (en daarmee de Spree) erg vervuild was. Na de Wende is daar direct iets aan gedaan, waardoor de flora en fauna van dit stukje water weer helemaal is opgebloeid. Veel van de industrie is inmiddels verdwenen en heeft plaats gemaakt voor huizen, waardoor de Zillepromenade een modern maar toch rustig en relatief onbekend stukje Berlijn is geworden. – Zillepromenade, Rummelsburg.

Fietstocht langs de Spree – Etappe 2 – Vervolg je fietstocht langs de Zillepromenade naar het oosten en geniet van het mooie uitzicht over de schitterende Spree. De weg slingert door wat bebossing en is deels onverhard. Zorg dat je de Spree aan je rechterhand houdt en volg het fietspad. Als je niet gestopt bent bij de Zillepromenade, zou je dat wel kunnen doen bij de Rummelsburger Ufer, een leuk uitkijkpuntje over de Spree met bankjes. Fiets je wel door? Vervolg dan de weg langs de Spree tot je op een industrieterreintje komt. Fiets rechtdoor, het terreintje van Ostbloc Bouderhalle op.

Tips! Toe aan een korte stop of wil je meer ontdekken rondom de Spree? Bekijk dan deze tips!
[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”Ostbloc Boulderhalle”]De Ostbloc Boulderhalle is een gigantische klimhal, waar het altijd druk en gezellig is. Hier kun je klimmen en klauteren tot je een ons weegt maar ook lekker wat drinken aan het water, bij het café. In de klimhal zijn elf(!) sectoren en continue worden de klimroutes veranderd, zodat het ook aantrekkelijk blijft voor de vaste klanten. Entree is 9 euro maar als je doordeweeks voor 14 uur komt, betaal je 6 euro. Klimschoenen en magnesiumtasjes worden hier verhuurd. – Ostbloc Boulderhalle, Hauptstrasse 13, Lichtenberg.[/toggle]
[toggle title=”Restaurant Hafenküche”]Als klimmen niet echt aan jou besteed is, dan duik je toch lekker het terras aan het water op bij restaurant Hafenküche! Na de Ostbloc Boulderhalle sla je linksaf en sta je direct bij Hafenküche voor de deur. Dit is een gezellig, mooi en leuk restaurant aan de Spree, waar je heerlijk kunt ontbijten, lunchen of dineren of gewoon wat drinken. Ze koken hier graag met seizoensgerechten, zoals asperges in de lente en paddestoelen in de herfst. Hmmm! – Hafenküche, Zur alten Flussbadeanstalt 5, Lichtenberg.

[/toggle][/toggles]
Fietstocht langs de Spree – Etappe 3 – Stap weer op je fiets en volg het fietspad aan het water, langs de Hafenküche. Fiets langs het autoverhuurbedrijf en sla dan linksaf, naar de rotonde. Fiets op de rotonde rechtdoor naar de grote weg en ga dan rechtsaf, het fietspad op. Je rijdt nu op de Köpenicker Chaussee en bevindt je midden in de oude industrie van Berlijn-Köpenick. Hier zie je het gigantische Köpenicker Heizkraftwerk Klingenberg, een energiecentrale.

Kraftwerk Klingenberg – Het kraftwerk werd in 1925 gebouwd om de omliggende aluminiumfabrieken en later het spoorwegennet van stroom te voorzien. Toen het in 1927 open ging was het de grootste én modernste energiecentrale van Europa. Tegenwoordig is de buitenzijde van het gebouw monumentaal beschermd, van binnen is de centrale volledig gemoderniseerd. In mei 2017 wordt er eindelijk gestopt met het verstoken van bruinkool en wordt de fabriek verder gemoderniseerd om Co2 uitstoot terug te dringen.

Fietstocht langs de Spree – Etappe 4 – Bezoek aan het Funkhaus – Fiets rechtdoor tot je voorbij het Kraftwerk bent, sla dan rechtsaf een onverharde weg in, de Nalepastrasse. Langs de verlaten huizen fiets je weer richting de Spree. Aan het eind van de straat doemt een groot oud gebouw, dat tegenwoordig bekend staat als het Funkhaus Berlin. Fiets het terrein op, volg de weg naar het water en fiets door tot je voor de deur van de Milchbar staat.

Het Funkhaus in de Nalepastrasse – Een voormalige houtfabriek werd in de jaren ’50 omgebouwd tot groot mediacomplex met talloze televisie- en radiostudio’s, dat de naam Rundfunkhaus der DDR kreeg. Vanaf 1952 werd er het volledige zendprogramma van de radio- en televisiezenders in de DDR opgenomen. Er werkten in de jaren ’70 meer dan 5000 mensen op het complex. Hierdoor waren er vele winkels, een tandarts, kapper en boekhandel. Het Rundfunkhaus der DDR werd zo een kleine stad. Na de Wende werd alles binnen twee jaar afgebouwd en namen landelijke zenders het over.
Tegenwoordig nemen bands hier hun nieuwe albums op en wordt er ook steeds meer opgetreden en livemuziek gespeeld.  – Funkhaus, Nalepastrasse, Köpenick.

Tips bij het Funkhaus – Als je bij het Funkhaus een stop maakt, dan wil je deze dingen niet missen:
[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”Milchbar”]De Milchbar am Funkhaus is een prachtig DDR-restaurant in sfeer van de jaren ’50. Met uitzicht op de Spree kun je hier lunchen en dineren. De keuken is Duits met een zweem van Ostalgie. Op de kaart staan klassiekers zoals schnitzel, Köningsberger Klopse en Soljanka. Maar ook vegetariers kunnen hier prima terecht. Haal ook hier je drankje om lekker buiten aan het water te gaan zitten.[/toggle]
[toggle title=”The Futuro House”]Als je er dan toch bent, maak dan een kleine wandeling over het terrein van het Funkhaus. Niet ver van de Milchbar staat het Futuro House, een UFO-achtige pre-fab woning uit de jaren ’60. Ze zijn erg bijzonder, want er zijn minder dan 100 van gemaakt en nog maar weinig exemplaren in goede staat te vinden. Daarmee is dit exemplaar dus best een bijzondere bezienswaardigheid.[/toggle]
[/toggles]

Fietstocht langs de Spree – Etappe 5 – Naar de veerpont – Verlaat het terrein van de Funkturm en fiets weer richting de weg. Sla rechtsaf de Poggendorffweg in, langs de Shell. Fiets daarna direct rechtsaf de Rummelsburger Landstrasse in en volg het fietspad tot de eerste échte afslag rechts, de Fritz König Weg. Je fietst hier door de talloze volkstuintjes die Berlijners zo graag bijhouden. De wegen zelf zijn echter in minder goede staat, dus neem je tijd. Sla aan het einde van de Fritz König weg rechtsaf (volg het bordje ‘Fähre’) en ga daarna de eerste links. Fiets de straat uit tot je bij de veerpont naar de overzijde aankomt.

Varen met de pont vanaf het Wilhelmstrand
Officieel heet dit veerpontje F11 “Baumschulenstrasse – Oberschöneweide” maar in de volksmond wordt het ook wel “Fähre Wilhelmstrand” genoemd. Het is een schattig veerpontje en officieel een onderdeel van de BVG. Je kunt dus met je gewone A/B vervoerbewijs op deze veerpont, of je nou een maandkaart, Tageskarte of een Welcome Card hebt.

Wacht tot de veerpont aanmeert en parkeer je fiets dan op de boot naast het schippershuisje. Bij de schipper koop je vervolgens een Fahrradticket (Kurzstrecke) van €1.20 voor je fiets. Heb je geen OV-ticket voor jezelf? Koop dan een Kurzstrecke (€1.70) bij de schipper. Daarna neem je een plekje in het overdekte gedeelte van de veerboot of ga je aan de achterkant van de boot buiten zitten. Genieten maar!

Veerpontje Wilhelmsstrand – De F11 vaart al meer dan 120 jaar over de Spree en is de oudste veerverbinding van Berlijn. De pont voer voor het eerst in 1896. In 1960 werd het pontje aan een staatsbedrijf voor veerponten verkocht, vandaag de dag behoort de F11 tot de BVG. De vaart duurt maar een paar minuten maar is werkelijk genieten. Bekijk de groene oevers vanaf het water en geniet van de heerlijke wind door je haren!

Fietstocht langs de Spree – Etappe 6 – Fietsen door Plänterwald –  Nu je aan de overzijde bent, kun je je weg weer vervolgen. Welkom in het supergroene Plänterwald! Sla direct na de veerpont rechtsaf, het fietspad op richting het Treptower Park. Je kunt hier langs de Spree fietsen en gedurende 2.5 kilometer genieten van het mooie uitzicht over de rivier. Aan je rechterhand zie je aan de overzijde het Funkhaus liggen, aan je linkerhand zie je het Spreepark, een voormalig pretpark uit DDR-tijden. Het ligt er verlaten bij en als je goed kijkt kun je allerlei resten nog zien staan, zelfs een omgevallen dinosaurus ligt er bij! Momenteel wordt er over gesproken om het park weer op te knappen en te heropenen. Als dat doorgaat, zou het in oktober 2019 weer open gaan. Spannend!

Het fietspad is een drukke route voor andere fietsers, wandelaars en hardlopers maar dat is geen wonder, want het is een prachtige fietsroute! Volg de weg tot je langzaam weer in de bewoonde wereld aankomt. Onze laatste stop is hier, bij het Insel der Jugend. Parkeer je fiets bij de fietsenstalling en wandel de mooie brug op, naar het eilandje.

Het Insel der Jugend – Het idyllische eilandje in de Spree is veelbezocht recreatiepunt in Berlijn, waar jong en oud komen om te zonnen, wandelen of bier te drinken aan het water. Oorspronkelijk was het eilandje slechts een kleine uitstulping boven het water maar met behulp van straatvuil en aarde ontstond langzaam maar zeker een eilandje van zo’n 1,8 hectare. Ooit werden er konijnen gefokt, later werd het een echt flaneereilandje, met restaurant. Er voer een pontje van de kant naar het eilandje, tot in 1913 besloten werd om een brug te bouwen. Het werd de “Abteibrücke”, de allereerste staalbetonbrug van Duitsland. In 1916 was de brug klaar, het pontje werd opgeheven. Sinds 1949 heet het eilandje Insel der Jugend, een resultaat van de socialistische herbenoemingen van talloze straten, parken en andere locaties binnen de DDR. Tegenwoordig kun je er brunchen op zondag en in de zomermaanden is er een gezellige biergarten geopend. Tegenover het eilandje kun je een waterfiets of trapboot huren.

Fietstocht langs de Spree – Etappe 7 – Door Treptower Park – We stappen weer op en langzaam maar zeker gaan we weer op de terugweg van onze fietstocht door Berlijn. We vervolgen hetzelfde fietspad weer, onder de Abteibrücke door, langs het water. We zijn aangekomen in het Treptower Park, één van de meest uitgestrekte parken van Berlijn. Hier kun je meerdere tuinen bekijken, waaronder de prachtige Rosengarten. Heb je meer tijd? Dan kun je ook nog een bezoek brengen aan het Sovjet monument Treptow, aan de overzijde van de Pushkinallee.

Wat je ook doet, zorg dat je uiteindelijk weer aan de Spree-zijde van het park uitkomt. Hier fiets je de boulevard af, langs de vele rondvaartboten. Uiteindelijk fiets je rechtsaf het fietspad en de brug op, de Spree weer over.  Volg het fietspad tot je aan de overkant weer voor het stoplicht moet wachten. Vergeet niet naar rechts te kijken, op een verlaten pand is een prachtige mural van street artiest Herakut te zien.

Fietstocht langs de Spree – Etappe 8 – Terug naar het beginpunt – Sla bij het stoplicht linksaf, de Stralauer Allee op. Fiets onder het S-bahn viaduct door en steek de kruising over, je weg vervolgend. Neem daarna de eerste afslag rechts, de Bödikerstrasse in. Daarna fiets je de tweede afslag links, de Persiusstrasse in. Deze straat volg je langs het sportpark en de school, daarna sla je rechtsaf de Modersohnstrasse in en fiets je de Modersohnbrücke op. Vanaf deze brug heb je een mooi uitzicht op het industriële hart van Friedrichshain, bij mooi weer is ook de Fernsehturm goed te zien.

Vervolg je weg de brug af en fiets rechtdoor Friedrichshain weer in. Sla bij het stoplicht linksaf de Wühlischstrasse in, daarna de eerste straat rechtsaf, de Gabriel-Max Strasse in. Fiets rechtdoor en je hebt de Boxhagener Platz weer bereikt. Welkom terug op het beginpunt!

Kaartje van de route:fietstocht_berlijn

Meer details van het kaartje bekijken? Open de afbeelding in een nieuw tabblad voor een vergrote versie of bekijk de route in Google Maps: Kaartje Fietstocht in Berlijn langs de Spree.

Hopelijk vond je dit een leuke fietsroute en zelfs de moeite waard om te lezen als je de route (nog) niet hebt gefietst! Ik heb er in elk geval van genoten, het blijft ontzettend fijn dat ik ook na zoveel jaren in Berlijn nog steeds nieuwe dingen kan ontdekken!

Heb je deze route gefietst? Dan hoor ik graag wat je er van vond bij de reacties!

6 Comments

 • morgen naar Berlijn, 4 dagen de stand (her)ontdekken. Maar met zoveel tips en zo veel te doen hoop ik dat ik de juweeltjes er uit pik. Top site, erg nuttig, maken er graag gebruik van!

 • Jacqueline van Schaick schreef:

  Net terug uit Berlijn en afgelopen vrijdag bovenstaande fietstocht gereden. Erg leuk!
  We liepen alleen tegen het probleem aan dat de route in Google maps niet helemaal juist is; ik denk dat Google Maps wat moeite heeft met het veerpontje. In plaats van de route naar de veerpont wordt er een extra lus gemaakt over de eerstvolgende brug en pas dan gaat de route naar het veerpuntje. Helaas hebben wij de route op Google Maps als leidraad genomen.
  Bijkomend voordeel was dan weer wel dat we het veerpuntje heen en weer hebben genomen en daar dus langer van hebben kunnen genieten ;-)

 • Rosalinda schreef:

  Leuk artikel! Ik werk bij een fietsverhuurbedrijf in Amsterdam, voornamelijk er in gerold omdat ik gek ben op fietsen. In mijn vrije tijd ben ik zelf dus ook veel op pad en lees graag over andermans avonturen, tips en fietsroutes. Bedankt voor het leesvoer :)

 • TA schreef:

  Vorige week hebben wij (moeder, zoon 22, dochter 20) genoten van deze prachtige en verrassende fietstocht. De tocht is met de beschrijving prima te volgen en leid je naar plekjes die je nooit zou kunnen vinden. Over het terrein van de voormalige Funkturm, met 2 gezellige cafeetjes, fietsend langs de Spree, langs een bio toilet, allerlei verrassende volkstuintjes met prachtige villa’s. En dan heel plotseling een veerpontje. Terug langs de Spree, langs een voormalig pretpark. Boeiend om even af te stappen en langs de hekken te lopen. De hele tocht kent prima fietspaden, soms even goed uitkijken met oversteken, maar allemaal prima te doen. Weinig toeristen gezien, merendeel Berlijnse inwoners. ’s Avonds terug naar het terrein van de Funkturm en heel lekker buiten aan de Spree gegeten

 • Leonie schreef:

  Wij hebben vandaag je fietstocht gemaakt! Ook met 36 graden leuk, wel blij met veel schaduw onderweg ;-)

Leave A Reply

Your email address will not be published.