Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Lichtfestival in Berlijn – Alles over Festival of Lights

,
7
Home » Lichtfestival in Berlijn – Alles over Festival of Lights

Elk jaar in oktober staalt de stad weer in prachtig licht en kleuren tijdens het lichtfestival Festival of Lights. Het festival is gratis en vindt plaats door heel Berlijn. Prachtige gebouwen en monumenten zoals de Fernsehturm, Berliner Dom, Brandenburger Tor en de Oberbaumbrücke worden kleurrijk verlicht of zijn decor voor videomapping. In deze blog leg ik je uit wat het Festival of Lights precies inhoudt, waarom er twee zijn, welke highlights je niet mag missen en welke evenementen om het festival heen georganiseerd worden.

Net als de dagen echt kort worden, het donker al rond vijf uur ’s middags begint en het koud en grijs is, begint het jaarlijkse lichtfestival in Berlijn weer. Wat mij betreft kon de timing niet beter zijn, want het is precies op het moment dat ik een enorme behoefte heb aan licht en vrolijkheid. Gedurende tien dagen in Oktober worden bekende gebouwen, monumenten en bezienswaardigheden prachtig verlicht. Dit gebeurt met gekleurde lampen en lichtkunstprojecten maar ook met videokunst, zoals videomapping. Het festival trekt beroemde lichtdesigners en kunstenaars naar in Berlijn, om hun werk te vertonen en mensen te vermaken met de mooiste constructies.

Festival of Lights – Hoe het begon

Het bekendste lichtfestival in Berlijn is het Festival of Lights, dat in 2004 als “Lichterfest” haar eerst editie vierde. Het werd toen nog georganiseerd door de City Stiftung Berlin en marketingbureau Zander&Partner. De illuminaties kwamen van lichtdesigner Andreas Boehlke. Het idee was om bekende delen van de stad letterlijk in een ander licht te zetten, door middel van licht, kleur en projecties. Vanaf de eerste editie was het al een groot succes en jaar op jaar werden de locaties uitgebreid.

In 2010 namen Zander&Partner het stokje over en gaven het Festival of Lights een grotere commerciële inslag. Hierdoor werd het event een echte jaarlijkse highlight in Berlijn, in de anders zo rustige herfstmaanden. Inmiddels is het Festival of Lights het grootste lichtfestival van Europa en vindt het nog altijd jaarlijks aan het begin van de herfst plaats.

Het Festival of Lights 2022 vindt plaats van 7 tot en met 16 oktober 2022

Berlin Leuchtet (vindt niet meer plaats!)
Die commerciële inslag ging er niet bij alle oprichters van het Festival of Lights in. Begin 2013 waren een aantal organisatoren het zat. Ze beschuldigden Festival of Lights ervan geld belangrijker te vinden dan kunst en besloten zich vervolgens af te scheiden van Zander& Partner. Zo begonn o.a Andreas Boehlke samen met andere kunstenaars en organisatoren de voorbereidingen voor hun eigen festival: Berlin Leuchtet, dat sinds 2013 tegelijkertijd met het Festival of Lights plaatsvindt. Helaas duurde dit een paar jaar maar werd de interesse voor Berlin Leuchtet steeds minder. In 2020 was de laatste editie.

Stroomverspilling?
Welnee! Dit is wel Berlijn, dus daar wordt heel goed rekening mee gehouden en vrijwel alles is groen. Het overgrote deel van de verlichting is met led. En er wordt veel gebruik gemaakt van de bestaande verlichting van gebouwen. Zo is de Brandenburger Tor elke dag verlicht en wordt er daarom alleen op geprojecteerd. Dit geldt ook voor veel andere gebouwen, zoals de Berliner Dom, de Siegessaule, de Fernsehturm en de flats op Potsdamer Platz. Ook werkt het Festival of Lights samen met energieleverancier EON, die groene stroom voor het event levert.

In 2022 werd vanwege de energiecrisis een ‘new edition’ bedacht. Het Festival of Lights in Berlijn gebruikt 75% minder stroom t.o.v voorgaande jaren en stopt ook elke dag een uur eerder (dus om 23 uur i.p.v middernacht). Ook word er nog meer met LED gewerkt en is het aantal locaties drastisch verlaagd van 70 tot ‘slechts’ 35, maar zijn er per locatie meerdere dingen te bekijken.

Ga met mij mee op Lichtfestival Tour!

Ik geef tijdens het Festival of Lights in oktober 2022 weer rondleidingen! Dit zijn allemaal avondwandelingen van ongeveer 3 uur, over een afstand van ongeveer vijf kilometer. Ik neem je mee langs de mooiste verlichtingen en bezienswaardigheden in Mitte en maak er een gezellige avond van. De kaarten gaan altijd snel, dus wacht niet te lang als je graag mee wil! Vol = vol!

Meer weten? Boek dan direct jouw plekje bij één van mijn Festival of Lights rondleidingen!

Waar kan ik de verlichte gebouwen bekijken?

De verlichte gebouwen zijn over heel Berlijn verdeeld maar zitten toch een beetje in clusters. Zo zijn de meeste gebouwen in Berlijn Mitte te vinden, tussen Alexanderplatz en Brandenburger Tor. Maar ook elders in Berlijn zijn prachtige dingen te zien. Hieronder kun je van het Festival of Lights een handig overzicht vinden. Klik op de titel van het festival om de drop down te openen en de locaties te bekijken.

[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”Festival of Lights 2022“]

Het festival of Lights 2020 vindt plaats van 7 tot en met 16 oktober 2022. De lichten gaan aan om 19:00 uur, en weer uit om 23:00 uur.

Berlijn Mitte:

Rondom Alexanderplatz/Unter den Linden

Berliner Fernsehturm
Marienkirche
Berliner Dom
Kupfergraben (Einheitsdenkmal, Humboldt Forum)
Palais Populaire
Brandenburger Tor (3D Videoshow)
Dussmann Kulturkaufhaus (Videoprojectie)
Lindencorso (kruising Unter den Linden/Friedrichstrasse, videoprojectie)

Nikolaiviertel:

Rathausstrasse 18

Am Nussbaum (Tree of lights)
Nikolaikirche
Restaurant Fischer & Lustig

Op de Bebelplatz:

Staatsoper, Bebelplatz (Vaste projectie)

Hotel de Rome, Bebelplatz (3D Show + Vaste projectie)
Juristische Fakultät, Bebelplatz  (Vaste projectie)
St. Hedwigs Kathedraal (Vaste projectie)

Omgeving Potsdamer Platz en Tiergarten:

Potsdamer platz
Fontaneplatz (Alte Potsdamer Strasse)
Haus Huth passage

Alte Potsdamer Strasse
Piano See
Marlene Diettrich Platz
Linkstrasse 10
Rudolf-von-Gneist-Gasse
Joseph-von-Eichendorff-Gasse
Tip! In de Varian Fry Strasse is een street food markt!

Charlottenburg:

Schloss Charlottenburg (3D Show)

Friedrichshain/Kreuzberg:

Pirates (Video Projectie – East Side Gallery, Oberbaumbrücke-zijde)

Noord-Berlijn:

Pankow:
Rathaus Pankow (Vaste projectie) – Breite Strasse 24a, Pankow

Festival of Lights Infopoints en Shop
Marlene-Dietrich-Platz, (Nabij Potsdamer Platz)
Alte Potsdamer Straße (Nabij Potsdamer Platz)
Unter den Linden 41a (Hoek met de Glinkastrasse

Eenmalige belichtingen door heel Berlijn:

Rathaus Lichtenberg (alleen 14 oktober vanaf 21:00u)

[/toggle][/toggles]

Festival of Lights Berlijn 2015-105

Wil je zien wat het Festival of Lights en Berlin Leuchtet de afgelopen jaren te bieden hadden? Bekijk mijn artikelen van de voorgaande edities!

➤ Festival of Lights 2014
➤ Festival of Lights 2015
➤ Festival of Lights 2016
Festival of Lights 2017
Festival of Lights 2018
Festival of Lights 2019
Festival of Lights 2020

7 Comments

 • Michiel schreef:

  Leuk initiatief!
  Voor iedereen die nog nooit naar Festival of Lights is geweest: Meld je aan bij Emma.
  De stad is echt super mooi verlicht!

 • Mike schreef:

  Tot wanneer is Festival of Lights ? Zijn mogelijk eind oktober in Berlin. Dank enne …. goede blog ! Hoor graag van je .

  • Emma schreef:

   Hoi Mike, het Festival of Lights en Berlin leuchtet duurt nog tot en met zondag 16 Oktober. Dus ik vrees dat het eind oktober alweer voorbij is! En dankjewel voor je compliment :-)

 • Coli Ferrier schreef:

  hi Emma,
  Wij (gezin van 4) hebben gisteren pas besloten om in de herfstvakantie naar Berlijn te gaan voor 4 dagen en ik word zo enthousiast van jouw site, echt super!! Het festival of lights kunnen wij nog net meemaken op onze eerste dag (zondag 16 okt), maar erg jammer dat jouw tour die dag al zit volgeboekt :-( Mocht je voor die dag afmeldingen ontvangen, houd ik mij heel erg aanbevolen! thx vast, groetjes, Coli

 • lisette schreef:

  Het was echt super leuk, mocht ze dit volgend jaar weer doen, twijfel niet! :)

 • Jos Candel schreef:

  Emma met Jos wanneer is het lichtfest in 22.

Leave A Reply

Your email address will not be published.