Insidertips vanuit Berlijn

Lichtfestivals in Berlijn – Festival of Lights en Berlin leuchtet

,
5
Home » Lichtfestivals in Berlijn – Festival of Lights en Berlin leuchtet

Elk jaar in oktober staalt de stad weer in prachtig licht en kleuren tijdens de lichtfestivals Festival of Lights en Berlin Leuchtet. Beide festivals zijn gratis en vinden plaats door heel Berlijn. Prachtige gebouwen en monumenten zoals de Fernsehturm, Berliner Dom, Brandenburger Tor en de Oberbaumbrücke worden kleurrijk verlicht of zijn decor voor videomapping. In deze blog leg ik je uit wat het Festival of Lights en Berlin Leuchtet precies inhouden, waarom er twee zijn, welke highlights je niet mag missen en welke evenementen om het festival heen georganiseerd worden. En als kers op de taart kun je ook met mij mee op Lichtfestival-tour, dus snel doorlezen!

Net als de dagen echt kort worden, het donker al rond vijf uur ’s middags begint en het koud en grijs is, beginnen de jaarlijkse lichtfestivals in Berlijn weer. Wat mij betreft kon de timing niet beter zijn, want het is precies op het moment dat ik een enorme behoefte heb aan licht en vrolijkheid. Elk jaar zijn er twee lichtfestivals in Berlijn, die concurreren om de grote monumenten die ze mogen verlichten. Gedurende twee weken in Oktober worden bekende gebouwen, monumenten en bezienswaardigheden prachtig verlicht. Dit gebeurt met gekleurde lampen, lichtkunstprojecten en videokunst, zoals videomapping. Beide festivals trekken beroemde lichtdesigners en kunstenaars naar in Berlijn, om hun werk te vertonen en mensen te vermaken met de mooiste constructies.

Festival of Lights
Het allereerste lichtfestival in Berlijn was het Festival of Lights, dat in 2004 als “Lichterfest” haar eerst editie vierde. Het werd toen nog georganiseerd door de City Stiftung Berlin en marketingbureau Zander&Partner. De illuminaties kwamen van lichtdesigner Andreas Boehlke. Het idee was om bekende delen van de stad letterlijk in een ander licht te zetten, door middel van licht, kleur en projecties. Vanaf de eerste editie was het al een groot succes en jaar op jaar werden de locaties uitgebreid. In 2010 namen Zander&Partner het stokje over en gaven het Festival of Lights een grotere commerciële inslag. Hierdoor werd het event een echte jaarlijkse highlight in Berlijn, in de anders zo rustige herfstmaanden.

Berlin Leuchtet
Die commercie ging er niet bij alle oprichters van het Festival of Lights in. Begin 2013 waren een aantal organisatoren het zat. Ze beschuldigden Festival of Lights ervan geld belangrijker te vinden dan kunst en besloten zich vervolgens af te scheiden van Zander& Partner. Zo begonn o.a Andreas Boehlke samen met andere kunstenaars en organisatoren de voorbereidingen voor hun eigen festival: Berlin Leuchtet, dat sinds 2013 tegelijkertijd met het Festival of Lights plaatsvindt. Het begint alleen een week eerder en duurt tot dezelfde einddatum als het Festival of Lights.

Merk je als bezoeker iets van die concurrentie? Welnee. Het heeft eigenlijk alleen maar voordelen! Meer gebouwen in de stad worden mooi verlicht, het festival duurt een week langer en omdat ze elkaar toch een beetje de loef proberen af te steken, is de kwaliteit er alleen maar op vooruit gegaan. En ook de bezoekersaantallen bewijzen dat het lichtfeest alleen maar in populariteit toeneemt; in 2015 bezochten meer dan twee miljoen bezoekers de festivals!

Stroomverspilling?
Welnee! Dit is wel Berlijn, dus daar wordt heel goed rekening mee gehouden en vrijwel alles is groen. Het overgrote deel van de verlichting is met led. En er wordt veel gebruik gemaakt van de bestaande verlichting van gebouwen. Zo is de Brandenburger Tor elke dag verlicht en wordt er daarom alleen op geprojecteerd. Dit geldt ook voor veel andere gebouwen, zoals de Berliner Dom, de Siegessaule, de Fernsehturm en de flats op Potsdamer Platz. Ook werkt het Festival of Lights samen met energieleverancier EON, die groene stroom voor het event levert.

Waar kan ik de verlichte gebouwen bekijken?

De verlichte gebouwen zijn over heel Berlijn verdeeld maar zitten toch een beetje in clusters. Zo zijn de meeste gebouwen in Mitte te vinden, tussen Alexanderplatz en Brandenburger Tor. Maar ook in de City West, rondom de Kurfürstendamm zijn prachtige illuminaties te zien. Hieronder kun je van zowel Berlin Leuchtet als Festival of Lights een handig overzicht vinden. Klik op de titel van het festival om de drop down te openen. In 2018 duurt het festival van vrijdag 28 september tot en met zondag 14 oktober 2018. De gebouwen worden verlicht om 19.00 en gaan weer uit om middennacht.


Het lichtfestival Berlin Leuchtet vindt plaats van 28 september tot en met 14 oktober 2018 en er doen dit jaar zo’n 20 kunstenaars mee. Zij leveren kunstwerken, videoprojecties en of stellages die worden geplaatst en uitgelicht. Dit jaar zijn de locaties van Berlin Leuchtet erg verdeeld over de stad en minder in het centrum te vinden. Bekijk het kaartje van Berlin Leuchtet hier: berlin-leuchtet.com

Dit zijn de deelnemende locaties van Berlin Leuchtet 2018!

Mitte – Rondom Alexanderplatz/Unter den Linden/Museumsinsel:
Berliner Dom
CityQuartier DomAquaree
Humboldtforum
Palais am Festungsgraben
Humboldt Carré
Palais Populaire

Mitte – Rondom Gendarmenmarkt
Konzerthaus op Gendarmenmarkt
Franzsösischer Dom op Gendarmenmarkt
Deutscher Dom op Gendarmenmarkt

Mitte  – Overige locaties
NH Hotel Alexanderplatz
Axica Kongresszentrum
SpionageMuseum
Charité

Friedrichshain/Kreuzberg:
Oberbaumbrücke
Greentower aan de East Side Gallery
Mercedes Platz
Kosmos Kino (14-15 oktober)

Tiergarten en Potsdamer Platz
Siegessäule
Alte Potsdamer Strasse (Indian Summer)
Potsdamer Platz (Aguaviva en Cazador del Sol)
Spielbank Berlin

Charlottenburg:
Lichtermarkt op de Breitscheidplatz
Ernst Reuter Platz
Hotel Ellington
Wittenbergplatz
Europa-Center
Hotel Waldorf Astoria
Verkehrskanzel Kudamm
Askaia Luchtuhr

Schöneberg:
Cisco Innovation Center
Gasometer
EUREF Campus Schöneberg

Oberschöneweide:
Peter-Behrens Bau

Overige locaties:
Märkisches Viertel
Zeiss Planetarium Prenzlauer Berg
Mercure Hotel Moabit
Europa City


Het lichtfestival Festival of Lights begint op 5 oktober 2018, met nog eens 30 gebouwen die worden verlicht. Het eindigt op zondagavond 14 oktober 2018. Het Festival of Lights heeft de hoofdmoot van de verlichte locaties in handen dit jaar, waardoor het vanaf 5 oktober ineens nóg gaver wordt allemaal!

Dit zijn de deelnemende locaties van het Festival of Lights 2018! (wordt nog aangevuld)

Mitte – rondom Alexanderplatz/Unter den Linden/Museumsinsel:
Fernsehturm
Brandenburger Tor

Marienkirche
Neptunbrunnen
Berliner Dom (zijkant)
Alte Nationalgalerie (Zijkant vanuit James Simon Park)

Bodemuseum (voor én zijkant)
Humboldt Universität Berlin (Hoofdgebouw aan Unter den Linden)
Zeughaus (Duits Historisch museum)

Staatsoper, Bebelplatz
Hotel de Rome, Bebelplatz
Juristische Fakultät, Bebelplatz
Amerikaanse Ambassade/Botschaft der USA

Mitte – Nikolaiviertel
Nikolaikirche im Nikolaiviertel
Marstall Gebäude (Neuer Marstall, Spreezijde)
Berliner Stadthaus (achter het Roten Rathaus, aan de Molkenmarkt)

Potsdamer Platz
Pianosee
Kollhoff Tower
Ambassade van Canada
Ambassade van Singapore

Andere locaties in Berlijn
Rausch Schokoladehaus, Gendarmenmarkt
Funkturm
TU – Ernst Reuter Platz
Upper WestSide (Kantstrasse 165)
Loeser & Wolff Haus (Potsdamer Straße 58)
Kondor Wessels Haus (

Festival of Lights Berlijn 2015-105

Ga met mij mee op Lichtfestival Tour!

Bezoek je het Lichtfestival in Berlijn voor de eerste keer? En zoek je een Nederlandstalige gids? Ga dan met mij mee op tour! Tijdens een uitgebreide wandeling leid ik je langs de mooiste hoogtepunten van dit vrolijke feest. Ik vertel je over de verschillende projecties die we gaan zien, de achtergrond van de locaties en natuurlijk ook over geschiedenis van de vele bezienswaardigheden in het algemeen. Maar ik laat ook genoeg tijd en ruimte over voor fotografie, zodat je de prachtig verlichte gebouwen goed kunt vereeuwigen. Kortom: een leuk avondvullend programma!

De data voor de rondleidingen van 2018 zijn bekend! Klik hier voor meer informatie en tickets!

Andere rondleidingen, fototours en evenementen

Rondom het lichtfestival zijn talloze leuke dingen te doen, die door andere organisaties op poten worden gezet. Zo is er niet alleen veel vermaak qua mooie verlichting, toffe projecties en kunst, maar kun je ook mee met tours, rondleidingen en allerlei andere rondritten en vaarten. Hieronder een lijstje met de activiteiten die ik zelf ook leuk zou vinden om te doen. Klik op de link voor meer informatie en hoe te boeken.

Mijn fotoseries van het Festival of Lights en Berlin Leuchtet:

➤ Festival of Lights 2014
➤ Festival of Lights 2015
➤ Festival of Lights 2016
Festival of Lights 2017

Festival of Lights Berlijn 2015-35

5 Comments

 • Michiel schreef:

  Leuk initiatief!
  Voor iedereen die nog nooit naar Festival of Lights is geweest: Meld je aan bij Emma.
  De stad is echt super mooi verlicht!

 • Mike schreef:

  Tot wanneer is Festival of Lights ? Zijn mogelijk eind oktober in Berlin. Dank enne …. goede blog ! Hoor graag van je .

  • Emma schreef:

   Hoi Mike, het Festival of Lights en Berlin leuchtet duurt nog tot en met zondag 16 Oktober. Dus ik vrees dat het eind oktober alweer voorbij is! En dankjewel voor je compliment :-)

 • Coli Ferrier schreef:

  hi Emma,
  Wij (gezin van 4) hebben gisteren pas besloten om in de herfstvakantie naar Berlijn te gaan voor 4 dagen en ik word zo enthousiast van jouw site, echt super!! Het festival of lights kunnen wij nog net meemaken op onze eerste dag (zondag 16 okt), maar erg jammer dat jouw tour die dag al zit volgeboekt :-( Mocht je voor die dag afmeldingen ontvangen, houd ik mij heel erg aanbevolen! thx vast, groetjes, Coli

 • lisette schreef:

  Het was echt super leuk, mocht ze dit volgend jaar weer doen, twijfel niet! :)

Laat een reactie achter