Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Foto-impressie: Festival of Lights in Berlijn – 2018!

,
0
Home » Foto-impressie: Festival of Lights in Berlijn – 2018!

Drie keer knipperen met je ogen en de fantastische editie van de Berlijnse lichtfestivals van 2018 zit er alweer op! Wauw, wat is het snel gegaan en wat hebben we weer genoten! Daarbij was het ook nog eens prachtig zwoel weer, waardoor een avondwandeling door de stad een heerlijke verkoeling gaf. Zelden heb ik het zó druk gezien op de Berlijnse straten! Voor de mensen die willen nagenieten of Berlin Leuchtet en het Festival of Lights helaas moesten missen, hier een artikel vol met foto’s van de mooiste verlichtingen tijdens de Lichtfestivals van 2018. Veel kijkplezier!

Nieuwe deelnemer dit jaar – Het Bode Museum

Wat een prachtig klassiek motief werd er dit jaar op het Bode Museum getoond! Dit bijzondere kunstmuseum aan de kop van het Museumsinsel stond voor het eerst echt in de schijnwerpers en mocht nu ook aan de voorzijde meedoen met het Lichtfestival.

Wat heb ik hiervan genoten! Ik maakte deze foto nog voor de zonsondergang, tijdens het bekende ‘Blue Hour’. Het geprojecteerde kunstwerk is van Daniel Margraf.

Bodemuseum – Zijkant

Aan de zijkant van het Bode Museum was dit jaar weer een grote kunstcollage van House of Art aangebracht. Maar ook het zicht vanaf de brug vond ik bijzonder mooi!

Een minder bekende deelnemer maar toch al jaren erbij; Palais am Festungsgraben! Echt de moeite waard om eventjes langs te lopen, zeker als je niet verstopt wil raken in de mensenmassa op Unter den Linden. De parkeerplaats ervoor is een grote bouwput, hopelijk over een jaartje klaar!

Bebelplatz 

En weer een van dé hoogtepunten van dit jaar was de sprankelende Bebelplatz. Met een allround verlichting op alle omliggende gebouwen, was het letterlijk een feest voor de ogen.

Een prachtige videomapping op het Hotel de Rome (links) en een fantastische (vaste) verlichting op de Juristische Fakultät van de Humboldt Uni.

Ook de prachtige Staatsoper en de Sankt Hedwig Kirche zijn feestelijk verlicht met bijzondere projecties. Vooral de mooie natuurprojecties op de Staatsoper aan de linkerkant vond ik een feestje! Heb je de kleine vos gezien?

Gendarmenmarkt – Bodemverlichting en Rausch Schokoladenhaus

De Gendarmenmarkt was dit jaar niet heel erg bijzonder. Het Konzerthaus had een wisselende kleurenbelichting, hetzelfde voor de beide Doms aan weerszijden.

De bodemverlichting was wél erg gaaf gedaan. Vooral de kleinere bezoekertjes vonden het heel tof en waren ook druk met stampen en achter de verlichtingen aanrennen.

Direct aan de Gendarmenmarkt staat het Rausch Schokoladenhaus, waar ze de meest mooie, bijzondere én lekkere chocoladecreaties maken. Ze deden dit jaar mee vanwege hun 100-jarig jubileum.

Op het Alte Stadthaus waren dit jaar street art motieven van de jonge getalenteerde artiest KEF! te zien.

Voor het eerst werd niet alleen de voorzijde van de Berliner Dom verlicht, ook de zijkant mocht eens meedoen! Met een prachtig compilatiewerk van afbeeldingen uit de Dom, leverde Daniel Margraf ook hier een hoogstandje af.

Wat een kleurenpracht op de Alte Nationalgalerie!

Happy birthday Mr. Mickey Mouse! – Disney

De beroemde kleine muis is dit jaar 90 jaar geworden en deed daarom op grote en kleine momenten mee aan het Festival of Lights.

De grootste Mickey-verlichting was in het James Simon Park (aan de Spree, bij Hackescher Markt) en werd op een boom geprojecteerd! Erg bijzonder, zoiets had ik nog niet eerder gezien!

De grote zuilen met de enorme projectoren die de gebouwen (en in dit geval bomen) aanstralen, zijn soms net vuurtorens. Prachtig sfeertje! Deze foto belichtte ik 20 seconden, genieten!

Berliner Dom

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; na de daverende show van vorig jaar, vond ik de Berliner Dom dit jaar wellicht de grootste teleurstelling van het Lichtfestival. Volgens Berlin Leuchtet hadden liefhebbers en fotografen na de 3D-videomapping show van vorig jaar geklaagd dat het fotografie-technisch bekeken niet leuk was om de Dom te fotograferen. Daarom wilden ze graag dit jaar een eenvoudige vaste belichting met niet-bewegende motieven hebben.

De organisatie van Berlin Leuchtet had daar naar geluisterd en daarom voor een ouderwetse verlichting gekozen, met kleurrijke motieven. Best mooi, maar toch een beetje wennen na de prachtige spectaculaire verlichtingen van vorig jaar. Deze verlichtingen werden elk uur (!) met de hand gewisseld door vrijwilligers, waardoor je per avond meerdere keren de dom moest bezoeken om de verschillende motieven te zien (of 6 uur koukleumen). Nee, dit vond ik écht heel jammer. Ik heb niets tegen vaste verlichtingen maar misschien elke vijf minuten wisselen in plaats van eens per uur?

(Ondertussen gaat wel het verhaal dat Berlin Leuchtet het financieel erg zwaar heeft (ze weigeren met grote commerciële partijen te werken) en dat zelfs een van de grote sponsoren daags voor de start van het festival eruit is gestapt. Ik ben benieuwd of ze er volgend jaar nog bij zijn!)

Potsdamer Platz en uitzicht vanaf het Panorama Punkt

Speciaal voor het Festival of Lights was het uitzichtpunt PanoramaPunkt bovenop de Kollhoff Tower extra lang geopend! Superleuk natuurlijk, dus hop, statief mee en camera erop gaan met die banaan! Het bleek boven érg koud en bovendien heel erg hard te waaien, maar het uitzicht was alsnog meer dan fantastisch.

Het laatste restje zonsondergang achter de sprankelende City West. Op de voorgrond rechts zie je de Philharmonie en het Kulturforum bij Potsdamer Platz. Het was prachtig helder weer, zelfs de bollen op de Teufelsberg waren goed te zien!

Aan de andere kant van het uitzichtplatform hadden we zicht op Mitte en de city rondom Alexanderplatz. Nog leuker is dat de Fernsehturm en de kleurrijk verlichte Berliner Dom geweldig te zien zijn! Op de voorgrond zie je de verlichtingen op de ambassade van Canada aan de Leipziger Platz, een eenmalige verlichting omdat er momenteel gebouwd wordt aan een nieuw pand dat tegen de brandmuren aan komt te staan. Vorig jaar deed de Mall of Berlin (vanwege de opening) mee met het lichtfestival, hopelijk bij een volgende editie weer!

Hallo Fernsehturm, hallo Berliner Dom! En zie je ook de verlichte Französische Dom op Gendarmenmarkt? Als je goed kijkt zie je her en der nog meer felle kleuren van verlichte gebouwen, zoals de Marienkirche.


Eenmaal beneden op Potsdamer Platz was het natuurlijk helemaal genieten, meer gebouwen dan ooit deden mee met het Festival of Lights! Links zie je het Ritz Carlton hotel, met een vaste verlichting met ‘Stay Curious’ erop. Rechts is een prachtige tijger te zien, een mooi werk van Otto Schade.

De bodemverlichting op de Potsdamer Platz was een supergave samenwerking tussen allerlei bekende street artiesten (waaronder Akte One) uit Berlijn en het Festival. Zo gaaf om te zien!

Links de Forum Tower, helemaal rechts de Deutsche Bahn Tower (helaas ging daar pas rond 21.30 uur het licht uit.. ) en in het midden de roodbakstenen Kollhoff Tower. Daarop werd de mooiste videomapping getoond van 7 beroemde artiesten die hun werken hadden ingestuurd. Zij waren uit een grote poule van deelnemers gekozen en waren finalisten van de Festival of Lights Awards. Zo gaaf om allerlei verschillende en creatieve werken op zo’n gebouw geprojecteerd te zien! Met de muziek erbij was het nog specialer. Een van de absolute hoogtepunten!

Berlin Leuchtet en Festival of Lights in de City West

Het blijft een ondergeschoven kindje, de City West. Waar het in Mitte soms zo druk was dat je over de koppen kon lopen, was het rondom de Kurfürstendamm zeer rustig. Het aantal verlichtingen was dit jaar weliswaar meer dan anders, maar toch in vergelijking met Mitte weinig spectaculair. Jammer, want er is ruimte genoeg voor mooie verlichtingen! Wie weet ooit nog eens in de toekomst.

Op het Upper City West gebouw werd een bijzonder mooie leeuw geprojecteerd, een prachtig werk van Andreas Preis.

De lichtjesmarkt (van Berlin Leuchtet) op de Breitscheidplatz was helaas een regelrechte aanfluiting. Twee keer was ik op het plein en was de markt al rond 9 uur ’s avonds gesloten (terwijl de verlichtingen tot middernacht duren). Beloofd waren 200 lichtgevende balonnen, lichtzuilen en gezellige standjes met hapjes en drankjes. Dat viel dus erg tegen! Gelukkig stond er wel weer een prachtig kunstwerk van Dieter Erhard, een vliegtuig gemaakt uit staal en meer dan 16.000 plastic deeltjes. Het vliegtuig was een eerbetoon aan Amelia Earhart, de beroemde Amerikaanse pilote en pionier.

Het kunstwerk Freiheit Berlin, dat door Berlijnse street artiesten is beschilderd, stond ter gelegenheid van het Lichtfestival op de Breitscheidplatz. Dit vond ik erg leuk om te zien! Eerder stonden de letters al voor Hauptbahnhof.

Brandenburger Tor

MP-Studio, de winnaars van de FOL Awards op de Fernsehturm, hadden dit jaar ook de eer om de verlichtingen voor de Brandenburger Tor te maken. Het thema Connecting Cultures werd uitgediept met een wereldreis langs alle wereldculturen die in Berlijn terug te vinden zijn. Dat leverde hele mooie plaatjes op!

Centraal en Zuid-Amerika!

Trompe l’oeil werk van Susan Guernee

Mijn inzending voor de Festival of Lights Foto-wedstrijd dit jaar. Geen rare effectjes, slechts kort ingezoomd en weer uitgezoomd tijdens het belichten. De kunst is dan wel om de foto niet te bewegen :-) Ik vind hem wel gelukt!

Wil jij ook het Lichtfestival in Berlijn meemaken?
De exacte data van de Lichtfestivals voor 2019 zijn bekend! Wil je precies weten wanneer je in Berlijn moet zijn om dat mee te maken? Dan kun je nú alvast 4 tot en met 20 oktober 2019 vrijhouden in je agenda! Je bent van harte welkom om mee te gaan met een van mijn rondleidingen langs het festival in Berlijn! Meer informatie: Rondleiding special Festival of Lights.

Het festival of Lights 2020 vindt plaats van 11 tot en met 20 september 2020. Helaas organiseer ik dit jaar geen rondleidingen tijdens het Festival of Lights, omdat dit precies in mijn vakantie valt.

Mijn andere rondleidingen die ik in de rest van het jaar geef, kun je hier bekijken!

Dankjewel voor het bekijken van deze vele foto’s, hopelijk heb je er net zo van genoten als ik! Het was weer een feestje om met mijn statief onderweg te zijn en van de sfeer op straat te genieten. Misschien ben jij er volgend jaar ook bij? Tot dan!

Leave A Reply

Your email address will not be published.