Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

De Fernsehturm – hét symbool van Berlijn

,
0
Home » De Fernsehturm – hét symbool van Berlijn

Misschien wel hét symbool van Berlijn en zeker een bijzondere toren, is de Fernsehturm. Letterlijk vertaald ’televisietoren’ en zo staat het gebouw dan ook bekend. Het is het vierde hoogste vrijstaande gebouw van Europa en het hoogste gebouw van Duitsland. Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen mensen de Fernsehturm in Berlijn. De toren beschikt over een uitkijkplatform onderin de bol en een restaurant een verdieping hoger, dat op een ronddraaiende schijf ligt. Hierdoor heb je tijdens je lunch of diner een prachtig uitzicht over de stad zonder dat je van je stoel moet komen! In dit artikel leg ik je uit wat de Fernsehturm bijzonder maakt, welke verhalen er allemaal de ronde doen over dit Berlijnse waarteken en hoe je een bezoek aan de Fernsehturm in Berlijn kunt plannen.

Waar je ook bent in Berlijn, de Fernsehturm op Alexanderplatz is altijd zichtbaar. Zelfs als je aan de rand van Berlijn staat, kun je vanaf een beetje hoogte de Fernsehturm goed boven de stad uit zien piepen. De televisietoren staat direct naast het treinstation op Alexanderplatz en torent met haar 368 meters boven alles uit.

De bouw van de Fernsehturm als wedstrijd

Niet alleen de wapenwedloop en de race naar de maan waren belangrijk tijdens de Koude Oorlog, maar ook uitte de rivaliteit tussen de DDR en de BRD zich in een architectuurwedloop. Nadat het na-oorlogse wederopbouw-project aan de Karl Marx Allee al in de jaren ’50 was voltooid, en de eerste plattenbau wijken klaar waren, was het de beurt aan een volgend groot project. Het werd een grote televisietoren op Alexanderplatz. Deze moest niet alleen in Oost-Berlijn te zien zijn, maar ook vooral over de muur, in West-Berlijn. Met de Fernsehturm op een prominente plek in Berlijn, wilde het Oost-Duitse regime laten zien dat het erg goed ging in de DDR, dat ze ook technologisch voorlop liepen en dat het land zich op alle fronten kon meten met andere West-Europese landen.

Daarnaast was de Fernsehturm ook daadwerkelijk bedoeld als functionerende televisietoren voor de oost-Duitse televisie. De Berlijners kregen met de opening van de Fernsehturm zelfs de mogelijkheid om kleurentelevisie te ontvangen. Het werd uiteindelijk een gigantische toren, veel hoger dan de Berliner Funkturm in West-Berlijn, die met 220 meter erg ver achterbleef bij de 368 meter hoge Fernsehturm. De Fernsehturm was ontworpen door de Oost-Duitse architect Fritz Dieter en de toren werd gebouwd met prefab betonnen secties, die ter plaatse aan elkaar werden verbonden. In 1969 werd de toren feestelijk geopend en gold deze direct als een grote toeristische attractie.

 

Een ronde bol en de wraak van de Paus

Toen de toren eenmaal af was, bleek dat er een groot jesus-kruis op de bol van de Fernsehturm te zien is, wanneer de zon op de bol schijnt. Dit ontstaat door het plaatstaal en de piramidevormige versieringen die op de ronde kogel zijn aangebracht. Omdat de DDR als Staat geen geloof aanhing en zelfs scherp tegen kerken optrad, was dit natuurlijk een hele ongewenste situatie. In West-Berlijn werd het fenomeen daarom grinnikend ‘Rache des Papstes’ genoemd, oftewel wraak van de paus. Er gaan zelfs verhalen dat het DDR Regime de Stasi opdracht gaf om er alles aan te doen om dit te veranderen (de kogel zou bewerkt zijn met allerlei chemicaliën) en er werd actief op ingezet om het fenomeen om te dopen tot ‘plus van het socialisme’. Maar het kruis is op zonnige dagen nog altijd zichtbaar, tot op de dag van vandaag.

Uitzicht over Berlijn

Het uitzichtplatform ligt onderin de bol en is bereikbaar met een lift, die met 8 meter per seconden naar boven zoeft. Met goed weer kun je vanaf het platform zo’n 70-80 kilometer ver kijken, waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Zo zie je onder andere de lange Unter den Linden overgaan in de Strasse des 17 Juni, Tempelhof is goed zichtbaar en natuurlijk de puinbergen in het Volkspark Friedrichshain en Volkspark Humboldthain. Je kunt zo lang boven blijven als je wil, ook is er een klein barretje waar je iets te drinken kunt bestellen. Dit is wel erg duur maar helaas is het niet toegestaan om flesjes water mee naar boven te nemen, deze moeten beneden blijven bij de liften.

Restaurant Sphere in de Fernsehturm – eten op grote hoogte

Als je wil, kun je vooraf boeken bij Restaurant Sphere, het restaurant boven in de Fernsehturm. Het eten is er typisch Duits en je kunt hier allerlei traditionele gerechten krijgen, terwijl je al zittend aan je tafeltje, rondraait boven Berlijn. Binnen een uur heb je de hele stad gezien. Het eten is niet bepaald bijzonder en relatief bezien behoorlijk prijzig. Natuurlijk betaal je deels ook voor de speciale locatie en het uitzicht, maar als je echt voor het eten komt, zou ik toch een andere locatie aanraden. Wil je gewoon genieten van het uitzicht tijdens je lunch of diner? Dan is Sphere natuurlijk wel de moeite waard. Meer informatie kun je hier vinden: Fernsehturm tafelreservering.

Bezoekersinformatie over de Fernsehturm in Berlijn

Je kunt op twee manieren tickets kopen voor de Fernsehturm. Bij het loket zelf en via de website. In beide gevallen koop je een ticket voor een bepaald tijdsvak, vaak later op de dag of een paar dagen vooruit. Omdat het met duizenden bezoekers per dag erg druk is bij de toren, wordt het bezoek op die manier gereguleerd, ook om te voorkomen dat het platform te vol wordt. Wil je dus graag de toren bezoeken? Boek dan online je kaartje.
Als je al een kaartje hebt, kun je direct je reservering afhalen bij de shop in het gebouw onder de toren (hoofdingang) en hoef je niet in de rij te staan. Je moet je dan uiterlijk vijf minuten voor je toegangs-tijd melden bij de trap richting de liften. Kom je te laat? Dan wordt er tien minuten gewacht voor je kaartje weer vrij wordt gegeven.

Onderstaande tickets zijn beschikbaar voor een bezoek aan de Fernsehturm:

  • Normaal ticket: €22,50 – Dit is een gewoon ticket, waarmee je toegang krijgt voor het panorama-platform. Het is met een tijdslot, dus je hoeft niet in de rij te staan. Je kunt met dit ticket niet het restaurant bezoeken.
  • Fast view ticket flex: €28,00 – Met dit ticket kun je ook alleen naar het panorama-platform, maar heb je de mogelijkheid om je ticket tot 24 uur van te voren te annuleren. Je kunt met dit ticket niet het restaurant bezoeken.
  • Restaurant ticket Inner side: €24,50 – Bekijk Berlijn vanuit het Sphere Restaurant op 207 meter hoogte, terwijl je met tafel en al langzaam ronddraait. De tafel is aan de binnenkant van het platform. Je mag 1,5 uur boven blijven.
  • Restaurant ticket Window side: €27,50 – Bekijk Berlijn vanuit het Sphere Restaurant op 207 meter hoogte, terwijl je met tafel en al langzaam ronddraait. De tafel is aan de raamzijde van het platform. Je mag 1,5 uur boven blijven.

Er zijn ook nog allerlei andere tickets beschikbaar. Zo kun je een combinatieticket boeken met een VR-bril, je kunt boven ontbijten met een plekje aan ’t raam, of zelfs boven dineren met een glaasje bubbels.
–> LET OP: Bij de kassa zelf onderin de toren, kun je alleen een normaal ticket aanschaffen en betaal je dus meer. De tickets en bijbehorende prijzen die hierboven vermeld worden zijn alleen online tickets en kun je aanschaffen via de website van de Fernsehturm: tv-turm.de.*

Kunnen mensen in een rolstoel de Fernsehturm in Berlijn bezoeken?

Helaas is het voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel of krukken, niet mogelijk om de Fernsehturm te bezoeken. Dit vanwege de veiligheid, omdat bij een evacuatie geen gebruik gemaakt kan worden van de liften en er dus vanaf de kogel over de 1000 traptreden naar beneden gelopen moet worden. Voor ieder die dit niet zonder hulp kan, is er helaas geen toegang tot de Fernsehturm. De organisatie van de toren heeft geprobeerd om, samen met de brandweer en een vertegenwoordigingsgroep van rolstoelers, tot een goed evacuatie-alternatief te komen, maar dit is helaas niet gelukt. Vooralsnog blijft de toren dus niet toegankelijk voor mensen die niet zonder hulpmiddelen kunnen (trap)lopen.

Is de Fernsehturm in Berlijn de entree waard?

Toegegeven, een kaartje voor de Berlijnse Fernsehturm is niet goedkoop. Je betaalt tussen de 20 en 30 euro voor entree per persoon, dus zeker voor een groter gezelschap of gezin met kinderen loopt dat al snel in de papieren. Maar het uitzicht is oprecht uniek en zeker als je fan bent van architectuur, geschiedenis of gewoon dol bent op panorama-uitzichten, dan is de Fernsehturm toch echt het geld waard. Er is gewoon geen tweede uitzichtpunt zoals de Fernsehturm!

Tip! Zoek je toch iets goedkopers of wil je graag in de buitenlucht staan? Kijk dan eens naar de andere uitzichtpunten in Berlijn!

Fernsehturm-feitjes:

  • Als je wil, kun je ook trouwen in de Fernsehturm. Voor 600 euro en met een uitzondering van de gemeente, krijg je een uur de tijd om je trouwceremonie in de Panoramabar te doen. Elke gast krijgt er nog een glas champagne bij ook.
  • De Fernsehturm heeft vele bijnamen, maar de bekendste is toch wel ‘Telespargel’, wat TV-asperge betekent.
  • Door de grote hoogte zwenkt de toren een klein beetje uit, maar volgens de organisatie is dit maximaal 15 centimeter. Toch voel je bij harde wind in de toren wel dat het ietwat dreunt en behoorlijk wat wind vangt. Maar maak je geen zorgen, de bol van de toren is zo ontworpen dat hij tegen windsnelheden van 200 kilometer per uur kan. Overigens wordt bij heftige storm en extreem harde wind de Fernsehturm gesloten.
  • Mocht je last hebben van hoogtevrees, dan is een bezoek misschien toch niet zo’n goed idee. Ook mensen die claustrofobisch zijn of hartproblemen hebben, blijven beter beneden.
  • Heb je de Berlin Welcome Card aangeschaft? Dan krijg je een korting op de toegangstickets voor de Fernsehturm. Meestal is dit zo’n 25%.

Heb jij de Fernsehturm in Berlijn al eens bezocht? Hoe vond je het? Is het volgens jou de moeite en ’t geld waard, of kies je toch liever voor een ander uitzichtpunt?

Fernsehturm Berlijn

AdresPanoramastraße 1A, Berlijn Mitte.
OV: S/UAlexanderplatz
Openingstijden:
Van maart tot en met oktober: dagelijks 09.00 tot 24.00 uur.
November tot en met februari: dagelijks van 10.00 tot 24.00 uur.
Website: tv-turm.de
Tickets: koop hier direct een ticket voor de Fernsehturm in Berlijn

* Prijzen en voorwaarden kunnen veranderen, ik ben niet verantwoordelijk voor een correcte weergave.

Koop direct je ticket voor de Fernsehturm met een VR-experience, reservering voor ontbijt of afternoon tea.

Leave A Reply

Your email address will not be published.