Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Kürbisse ohne Ende! – Erlebnishof Klaistow

,
0
Home » Kürbisse ohne Ende! – Erlebnishof Klaistow

Het is weer pompoenentijd! Overal zie je de beroemde oranje gewassen in het straatbeeld staan en ook Berlijn is geen uitzondering. Extra leuk is dat deze leuke dingen in Brandenburg veelvuildig worden geteeld. En zoals het Brandenburg betaamt, hebben veel boerderijen de weg naar het (stedelijke) publiek gevonden met uitgebreide ‘belevenis boerderijen’, geschikt voor jong en oud! Ik neem je mee naar Klaistow, zuidwestelijk van Potsdam.

Ik houd van de maand oktober, met haar mooie herfstkleuren. We nemen afscheid van de zomer, en verwelkomen de eerste donkere dagen van het jaar. Voor mij hét moment om het gezellig te maken in huis, maar nog niet meteen vol door te schieten in kerstmodus. Ik heb niets met de Amerikaanse versie van Halloween, maar wel met de heidense benadering van Samhain, waar Halloween vanaf stamt. Dit Gaellic festival draait om het vieren van het einde van de oogst en het begin van de winter, de “donkere helft” van het jaar. Een heerlijke tijd, waarin de streekmarkten overladen zijn met verse groenten die bij het najaar horen en de nieuwe appeloogst. Ik kan daar enorm blij van worden!

Oktober is voor mij dus altijd een fijne en vrolijke maand, waarin ik volop geniet van de laatste felle zonnestralen, graag boswandelingen maak én een bezoekje breng aan een van Brandenburgs boerderijen. Er zijn er tientallen, maar één van de leukste om te bezoeken is het Kürbisfeest bij Spargel- en Erlebnishof Klaistow, ten zuidwesten van Berlijn. Het festival duurt een maand lang en vindt plaats op een gigantische boerderij waar ze allerlei oogsten verkopen én verwerken tot lekkere producten. Ze staan bekend om de ‘spargel’ (asperges) maar in het najaar halen ze de pompoenen van het land en worden deze verkocht. Daaromheen is de afgelopen jaren een groot feest onstaan, dat voor jong en oud de moeite waard is! Nog tot en met 6 november 2022 zijn de pompoenen te bekijken!

Kürbismarkt in Klaistow

Kürbisse, oftewel pompoenen, zijn een zeer geliefde groente in Duitsland. Je zult het overal zien vanaf September tot laat in December: Kürbissuppe, Kürbistorte, Kürbisrollen, Kürbisauflauf… De Duitsers leven graag met de seizoenen mee en kunnen echt uitkijken naar de oogst van een bepaald iets. En als je maar lang genoeg in Duitsland woont, waar je talloze groenten en fruit écht alleen in het seizoen in de winkels kunt vinden, wordt je vanzelf met dat enthousiasme besmet.

Als je – zoals ik – weinig weet van pompoenen, wordt je vast overvallen door de enorme verschiedenheid. Het verschil tussen sierpompoenen en eetbare pompoenen snap ik nog wel, maar zóveel kleuren, vormen, groottes… Wauw! Er zijn pompoenen geschikt voor soep, anderen meer geschikt voor taart, weer een ander wordt gebruikt om spaghetti mee te maken en een andere is briljant om te roosteren. Heerlijk!

Er is zelfs zoiets als een groene hokkaido-pompoen, nog nooit van gehoord! Het leuke is dat je de markt apart kunt bezoeken van de rest van het Erlebnishof Klaistow. Dus als je echt alleen een paar pompoenen wil kopen, dan hoef je niet in de rij te staan voor de entree. Gedurende het Kürbisfest is de markt dagelijks te bezoeken binnen de openingstijden.

Pompoententoonstelling bij Erlebnishof Klaistow

De pompoenententoonstelling trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Boeren en agrariers uit heel Duitsland werken hard aan het presenteren van de tentoonstelling, die jaarlijks een ander thema heeft. Tijdens ons bezoek draaide alles om fantasy-figuren, in 2022 is het een zee- en haven thema: “Kürbis, Küste, Kabeljau!”

Naast de figuren, worden ook alle enkele soorten van pompoenen tentoongesteld. Van héle kleine minipompoenen tot joekels, van typische oranje jack o’lanterns tot witte pompoenen met bubbels die we vooral als kalebassen kennen.

Natuurlijk zijn er ook gesneden pompoenen te zien. Dit zijn niet de standaard halloween-pompoenen met driehoekige ogen en een grote mond, maar échte kunst. Daarbij wordt er van buitenaf in de stevige buitenlaag van de pompoen gesneden om zo allerlei mooie dingen te kunnen maken. Erg leuk om dit eens van dichtbij te kunnen zien, bijzonder ook wat mensen allemaal kunnen maken!

Verderop staat nog een gigantische pompoen-pyramide. Ook zijn her en der hele velden volgelegd met pompoenen. Allemaal liggen ze lekker af te rijpen in de zon. Ze verdwijnen uiteindelijk allemaal in de heerlijke pompoensoep die overal te koop is! Hmmm!

 
Spelen voor de kinderen!

Achter de tentoonstelling begint eigenlijk pas de rest van het Erlebnishof. Er is een kinderboerderij, een grote speeltuin met hoop hele hoge glijbanen en andere leuke dingen, je kunt er midget golf spelen en nog veel meer. Ook is er een kleine Schanke waar je wat te drinken en te eten kunt krijgen. Neem wel geduld mee, want hier gaat alles op z’n Brandenburgs!

Echte kampioenen: de zwaarste pompoenen van het jaar

Boeren, scholieren en verenigingen uit de hele omgeving doen mee aan het jaarlijkse pompoenen-kampioenschap. Ze groeien verschillende jumbo-soorten en proberen die zo te kweken dat het een héle grote en zware pompoen wordt. Pompoenen van 600, 800 kilo zijn geen uitzondering en het is echt geweldig om bij de weegmomenten aanwezig te zijn!

Lokale en regionale producten – Bezoek de Hofladen bij Erlebnishof Klaistow

Als je – net als ik – van lokale- en seizoensproducten houdt, dan wil je ook zeker de prachtige Hofladen (boerenwinkel) niet overslaan. Ze verkopen er talloze producten uit eigen keuken, maar ook van andere boeren en producenten uit de provincie, zoals van Ökodorf Brodowin. Vrijwel alles komt uit Berlijn of Brandenburg, en is dus direct uit de regio. Als je dan ziet hoeveel verschillende dingen dat zijn, snap je meteen waarom Brandenburg bekend staat als dé voedselproductie-regio van Duitsland.

Zoveel verschillende soorten fruit en groenten en verse eieren, maar ook wijnen en likeuren, sappen, pasta, jams en andere ingemaakte producten en nog veel meer. Een héle bijzondere lekkernij is de zelfgestookte bosbessen gin en er stond zelfs een pompoenenlikeur! Een prima plek om nog wat lekkere dingen te scoren om mee naar huis te nemen.

Lekkers van de versmarkt

Buiten de Hofladen is in het weekend ook nog een grote versmarkt. Met een verse bakker, groentenboer en een plantenverkoper die vaste planten en bossen bloemen in de aanbieding heeft. De prijzen zijn natuurlijk niet zo gunstig als in de supermarkt, maar daarvoor krijg je natuurlijk heerlijk verse producten! Zeker als je wat langer in Berlijn blijft, is het leuk om zaterdags je boodschappen hier te doen.

Mais-doolhof bij Erlebnishof Klaistow

En alsof het allemaal nog niet genoeg was, is er tegenover het Erlebnishof ook nog een maisdoolhof! Een typisch Brandenburger traditie, voornamelijk in de velden die laat geoogst worden om te worden versnipperd of om wat voor reden dan ook niet geschikt zijn voor de oogst. Het is 25.000 vierkante meter groot, én er zitten ook nog eens stempelstations in het labyrinth verstopt.

Zo’n verdroogd doolhof is natuurlijk een tikje griezelig, zeker bij zulke duistere luchten, maar erg leuk om doorheen te lopen, ook voor volwassenen. De entree is slechts 2 euro per persoon voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar betalen 1 euro en kinderen kleiner dan 1 meter mogen gratis mee naar binnen. Dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur geopend, laatste dag op 31 oktober.

Spargel- en Erlebnishof Klaistow

Het Spargelhof in Klaistow begon in 1991 met de aanbouw van 11 hectare asperges, in samenwerking met de beroemde Beelitzer Spargelverein, die de eeuwenlange traditie van de aspergeteelt in Beelitz probeert te behouden. In 1995 werd de eerste grote hal geopend met een kleine boerenwinkel.

Sindsdien is de boerderij sterk doorontwikkeld, waarbij ook bosbessen en pompoenen tot de teeltkalender gingen behoren. In 2004 werd zo de eerste pompoententoonstelling gehouden, tegenwoordig zijn er jaarlijks meer dan 100.000 pompoenen uit eigen teelt te bekijken. In 2007 kwamen de aardbeien erbij. Deze kunnen (net als de bosbessen) ook zelf worden geplukt. Eigenlijk is er het hele jaar door iets te doen op de boerderij!

2022 – De pompoententoonstelling duurt nog tot en met 6 november 2022 en is dagelijks van 9 tot 18:00 uur geopend.

Spargel- en Erlebnishof Klaistow

Adres: Glindower Str. 28, 14547 Beelitz (Ortsteil Klaistow)
Openingstijden:
Hofladen: Dagelijks van 9-18 uur
Dekoschuur: Dagelijks van 9-18 uur
Obst- und Gemüsestand: Dagelijks van 9-18 uur
Scheunenküche (zelfbediening): Dagelijks van 11-18 uur, zaterdag en zondags vanaf 08:00 uur
Hofbäckerei: Dagelijks van 8-18 uur
Meer info: spargelhof-klaistow.de
OV: Neem de RE1 naar Weder (Havel) en vanaf daar bus 641 naar halte ‘Klaistow, Spargelhof’. Je kunt ook de RE7 nemen naar Beelitz Heilstätten en vanaf daar bus 641 naar halte ‘Klaistow, Spargelhof’. Uiteraard kun je ook een fiets meenemen in de trein en dan vanaf het station naar het Spargelhof fietsen, er zijn goede fietspaden aangelegd!
Met de auto: vanaf Berlijn Alexanderplatz ben je ongeveer een uurtje onderweg
Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Ze mogen alleen niet in het maislabyrinth of bij de zelfpluktuinen komen.

Top tip! Wil je graag een hele dag in Beelitz doorbrengen? Breng dan ook een bezoek aan de Heilstätten bij Baum & Zeit! Daar is een erg leuk boomkronenpad dat de moeite waard is!

Leave A Reply

Your email address will not be published.