Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Hoe overleef ik de Berlijnse feestdagen? Heiligenabend, gesloten winkels en meer!

,
5
Home » Hoe overleef ik de Berlijnse feestdagen? Heiligenabend, gesloten winkels en meer!

Hoe zit dat nou met Heiligenabend? En waarom zijn er zoveel restaurants en winkels gesloten in Berlijn met kerst? Waar haal je nog snel even een hapje eten of kun je wat luxer uit eten gaan? Deze vragen zijn maar een kleine weerspiegeling van de ontploffing die jaarlijks in december in mijn email inbox plaats vindt. Genoeg redenen dus, om een pagina met een paar handige tips voor jullie te tikken. Enne, dan wil ik jullie niet meer horen he!

Eerst even de basics. Hoe zit dat nou met kerst in Duitsland?

In Nederland vieren we kerst op eerste kerstdag en in mindere mate op tweede kerstdag. Ook is het in Nederland tegenwoordig heel normaal dat restaurants geopend zijn en zijn zelfs supermarkten gewoon open. In Duitsland is dit écht heel anders. Voor de Duitsers begint het kerstfeest op 24 december, ook wel ‘Heiligenabend‘ genoemd. Iedereen is die dag ook al vrij of werkt hooguit een halve dag. Alle winkels, supermarkten, musea en andere openbare gebouwen zijn gesloten of sluiten eerder en het OV rijdt volgens de zondagdienstregeling.

Men is die avond samen met familie, versiert de kerstboom en pakt stapels cadeaus uit. Anderen bezoeken een kerkdienst. Uit eten gaan is met Heiligenabend een no-go, iedereen eet thuis. Er komt dan een traditioneel kerstdiner op tafel met gans of eend, aardappelen (kloßen!) en rode kool, anderen eten een eenvoudige kartoffelsalat met een knäcker (worstje) omdat het grote diner (met die gans of eend dus) op eerste kerstdag plaats vindt. Heiligenabend is in Duitsland echt wat bijzonders, je zult ook merken dat het dan héél erg stil en verlaten is op straat!

Eerste en Tweede Kerstdag zijn bijna net zo belangrijk in Duitsland als Heiligenabend, maar al wel iets meer ontspannen. Wel zijn het officiële feestdagen en is dus ook (bijna) iedereen vrij! Geen geopende winkels, supermarkten of kiosken, zelfs de späti’s zijn dicht!

Ook zijn heel veel musea met de kerstdagen gesloten, op een aantal uitzonderingen na. Men bezoekt tijdens die twee dagen nog een kerstmarkt, of gaat op bezoek bij vrienden of familie. Ook zijn er veel mensen onderweg in de vele parken en bossen, voor een typische Sonntag-Spaziergang, waarna thuis weer allerlei lekkers op tafel komt. Zeker op Tweede Kerstdag zijn er alweer meer restaurants geopend, ook veel musea doen dan weer mee. Winkels blijven echter dicht.

LET OP: Vanwege de corona-situatie wordt dit artikel ook voor 2021 niet gewijzigd of up to date gebracht. Het zou teveel wijzigingen vragen. Gebruik onderstaande informatie als basics om er zelf een leuke kerst in Berlijn van te maken!

Uit eten in Berlijn met kerst:

Uit eten met de kerstdagen is in Berlijn best een hele kluif. Heel erg veel restaurants zijn gesloten, waardoor een handjevol imbissen en op toeristen-gerichte restaurants met exotische keukens overblijft. Ik heb bijna 50 van mijn favoriete restaurants in Berlijn aangeschreven met de vraag of ze geopend zijn met de feestdagen, in de hoop toch een paar pareltjes te vinden die aan het koken zijn met kerst. En dat is gelukt! Het zijn er niet veel, maar bij onderstaande restaurants kun je met de kerstdagen in ieder geval terecht voor een fijne avond! Wees er wel snel bij en reserveer zo snel mogelijk!

Heiligenabend en/of Eerste Kerstdag:

Onderstaande restaurants zijn voor kerst 2021 niet nogmaals gecheckt.

Restaurant Prism
Een van mijn favoriete chefs, Gal Ben-Mosche, heeft na zijn enorme succes met restaurant Glass (16 punten in Gault Millau) het roer omgegooid en is helemaal terug met Prism. Hier kun je je 6 tot 8 gangen lang laten verwennen met de meest heerlijke gerechten, of kiezen voor Prism Social, waarbij het hele menu op tafel komt om te delen met je tafelgenoten (beschikbaar na prepayment a 55 euro per persoon voor het gehele menu). Een geweldig restaurant om verrassend te dineren!Reserveer tijdig om verzekerd te zijn van een plekje!
Adres: Fritschestraße 48, Charlottenburg
Reserveren via: exploretock.com/prismberlin
Budget: €€€€
Meer informatie: prismberlin.de
Tijden: Op 24, 25 en 26 december geopend vanaf 18:00 tot 00:00 uur
Ars Vini Fonduerestaurant
Het leukste fondue-restaurant van Berlijn Prenzlauer Berg is alle kerstdagen geopend en biedt een overheerlijk feestelijk kerstmenu aan. Daar staat niet alleen fondue op, maar je hebt de keuze uit vier overheerlijke feestmenu’s, waarvan een met vlees, een surf&turf, een vismenu of een vegetarisch menu. Dit kun je van te voren al uitzoeken en dien je te reserveren door vooraf aan te geven wat je wil eten. Het gehele kerstmenu kost, inclusief appetizer, voor-, hoofd- en nagerecht en een fles bronwater, 69 euro per persoon.
Adres: Sredzkistraße 27, Prenzlauer Berg
Reserveren: dit kan alleen door dit formulier volledig in te vullen en te mailen naar het emailadres dat op het formulier vermeld staat, óf het per fax te sturen. Je kunt dan ook direct vooraf betalen, of zorg voor voldoende cash op de avond zelf.
Budget: €€€
Meer informatie: arsvini.de
Tijden: Op 24, 25 en 26 december geopend vanaf 17:00 tot 22:00 uur
Pop-up Restaurant “Hirschstube” op Weihnachtsmarkt am Gedächtniskirche
Leuk pop-up restaurant op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche. Hier eet je op beide kerstdagen volgens typisch Duitse keuken maar wel in een modern jasje. Goed eten, heerlijke wijnen en typische gerechten zoals knapperige gans maar ook voor wie het minder fancy wil, een overheerlijke Berliner currywurst. Bij de Hirschstube krijg je ‘gutbürgerliche Küche’ op niveau
Adres: Breitscheidplatz, Charlottenburg (voorzijde, aan Tauentzienstrasse-kant, naast de Glühweintreff)
Reserveren: 0049 (0)30 47 39 27 18 of via deze link.
Budget: €€
Meer informatie: rec-eventcatering.de/hirschstube/
Tijden: 11:00 tot en met 21:00 uur (Dezelfde tijden als van de Kerstmarkt), Heiligenabend gesloten.
Restaurant Schneeweiß
Traditionele Duitse en Oostenrijkse keuken in een heerlijk modern jasje, dat is Schneeweiß in een notendop! Dit gezellige restaurant in een rustig zijstraatje van Friedrichshain biedt heerlijke en relatief eenvoudige gerechten op topniveau. Ze staan bekend  om de uitstekende schnitzels en zalige wijnen, maar presenteren tijdens de kerstdagen een traditioneel kerstmenu met eend en gans. Omdat ze ook overdag geopend zijn en de hele dag warme gerechten serveren, is het ook een prima venue voor een kerstlunch! Wees er wel snel bij met je reservering, want het gaat hard!
Adres:
Simplonstrasse 16, Friedrichshain
Reserveren:
via email: info@schneeweiss-berlin.de
Budget:
€€
Meer informatie:
www.schneeweiss-berlin.de
Tijden:
Open op 25 en 26 december van 12:00 tot open einde, de keuken sluit om 22:00 u. Heiligenabend gesloten.

Restaurants geopend op alleen 26 december (Tweede Kerstdag):

Onderstaande restaurants zijn voor kerst 2021 niet nogmaals gecheckt.

Katz Orange
Fijn restaurant in Mitte, waar ze relatief eenvoudige gerechten op topniveau bereiden. Daarbij heerlijke wijnen en een gezellige sfeer, perfect voor een prettige avond eten. Geopend vanaf 18:00 uur, de keuken sluit om 23:00. Geen speciaal kerstmenu, maar wel een kaart met feestelijke gerechten en talloze seizoens- en regioproducten.
Adres: Bergstrasse 22, Mitte.
Reserveren via: Open Table, reservation@katzorange.comof per telefoon: +49 030 983 208 430
Budget: €€€
Meer informatie: katzorange.com
Tijden: 26 december vanaf 18:00 tot 23:00 uur.

Al Contadino Sotto Le Stelle
Geweldig Italiaans restaurant waar liefde voor eten en samenzijn, samengaat met de moderne Italiaanse keuken. Hier laat je je een avond lang verwennen met de fijnste producten, lekkerste smaken en mooiste gerechten. In het bijzonder staan ze bekend om de mozzarellabar die ze hier hebben. Het kerstmenu voor Tweede Kerstdag is nog niet bekend, maar om eerlijk te zijn; hier wil je elke dag wel eten. Dus doen!
Adres: Auguststraße 36, Mitte
Reserveren: via de website
Budget: €€
Tijden: 26 december geopend vanaf 18:00 uur tot 00:30 uur.

Oh Panama
In dit contemporary “food lab” kun je van de heerlijkste dingen genieten, met een exotisch zweempje! Vlees, vis of vegetarische gerechten, prachtig vormgegeven met mooie kleuren en eetbare bloemen. Een heel speciaal restaurant! Geopend vanaf 18:00 uur, de keuken sluit om 23:00. Geen speciaal kerstmenu, maar wel een kaart met feestelijke gerechten en talloze seizoens- en regioproducten.
Adres: Potsdamer Strasse 91, Tiergarten
Reserveren via: Open Table, reservation@oh-panama.com, of per telefoon: +49 030 983 208 432
Budget: €€€
Tijden: 26 december geopend vanaf 18:00 tot open einde, de keuken sluit om 23:00 uur.

Mogg
De traditionele Joodse keuken gemengd met een beetje Berlijnse brutaliteit, dat is Mogg in een notendop! Heerlijke gerechten van Pastrami, vis maar ook vegetarische gerechten zijn hier de hele dag verkrijgbaar, van 11:00 voor de lunch, tot 22:00 uur ’s avonds. Gelegen in de voormalige Joodse meisjesschool in Mitte, is dit niet alleen een heerlijke plek om te eten, maar ook een bijzonder gebouw om even te bekijken.
Adres: Auguststrasse 11-13, Mitte
Reserveren via: Website Book a Table of telefoon: +49 (0)17664961344
Budget: €€
Tijden: 26 december vanaf 11:00 voor de lunch, tot 22:00 uur

Spindler
Deze gezellige brasserie aan de Paul-Linke-Ufer is de moeite waard voor Tweede Kerstdag te reserveren, want wat kun je hier lekker eten! Fijne moderne gerechten  geïnspireerd op de Duitse keuken, in een fijn ingericht restaurant. Ook vegetariërs kunnen hier goed terecht!
Adres: Paul-Linke-Ufer 42/43, Kreuzberg
Reserveren via: OpenTable of telefonisch: +49 (0)30 695 988 80
Budget: €€
Tijden: alleen 26 december vanaf 18:00 tot 23:00 uur

LÜCK’S
Hoera, er is een vegan restaurant geopend op Tweede Kerstdag! En ze hebben een uitgebreid buffet, waar iedereen overheerlijke dingen van kan snoepen. Denk aan een volledig vegan ’traditionelle Weihnachtsbraten’, met huisgemaakte rode kool en een luxe rodewijnsaus. Maar ook zijn er talloze bijgerechten, salades, smeersels en veel zoets voor na. Alles is volledig plant-based en biologisch, overwegend glutenvrij. Ik kan uit ervaring zeggen dat je hier overheerlijk eet. Toptip, wees er wel snel bij met reserveren! Ze hebben twee ’time slots’ waarin je van het buffet gebruik kunt maken; eentje tussen 16:00 en 19:00 en de tweede van 19;30 tot 22:30 uur. Geef bij je reservering aan wanneer je graag wil komen. Kosten: 24.90 per persoon.

Adres: Sonntagsstrasse 26, Friedrichshain
Reserveren via: +49 (0)3022462198 / info@luecks-berlin.de
Budget:
Tijden: 26 december van 16:00 tot 19:00 of van 19:30 tot 22:30 uur.

Bar Raval
Spaanse gerechten met Catalaanse invloeden en bovenal een hoop liefde, dat krijg je bij het beste tapas-restaurant van Berlijn. Hier kun je op Tweede Kerstdag terecht voor de overheerlijke gerechten van het standaard menu, dus geen kerstige bijzonderheden. Misschien ook wel even prettig na alle overdadigheid! Lees ook mijn artikel over Bar Raval!
Adres: Lübbener Strasse 1, Kreuzberg
Reserveren: via de website barraval.de
Budget: €€
Tijden: 26 december vanaf 18:00 tot 00:00 uur, de keuken sluit om 23:00 uur.

Buiten de deur ontbijten met kerst/Kerstbrunch:

Onderstaande restaurants zijn voor kerst 2021 niet nogmaals gecheckt.

Oké, na alle restaurants had ik niet heeeeeeeeel erg veel zin om allerlei tentjes nog over hun brunch na te gaan bellen (Sorry). Maar, bij deze een paar handige namen met wat summiere informatie en openingstijden, dat helpt je vanzelf op weg. Wel even de info dubbelchecken bij je reservering!

Alte Turnhalle – 25 en 26 december, van 10:00 tot 15:00 uur –  Groot Weihnachts-brunchbuffet – 24,90 per persoon, 12,90 per kind van 4 tot 12 jaar – Reserveren: dieturnhalle.de – Holteistrasse 6-9, Friedrichshain (Op tijd reserveren, bijna volgeboekt!!)
Chipps – 25 en 26 december, vanaf 08:30 geopend voor ontbijt tot 16:00 uur – Jägerstrasse 35, Mitte
Weihnachtsbrunch @ Hofbräu Berlin – 25 en 26 december, vanaf 10:00 tot 15:00 uur – Beiers buffet met enorme keuze – 16.90 per persoon, kinderen tot 10 jaar gratis, kinderen van 11 tot 14 jaar 8.50. Reserveren: hofbraeu-wirtshaus.de/berlin – Karl Liebknechtstrasse 30, Mitte.
Spindler – 26 December, van 10:00 tot 16:00 uur – Grote kerstbrunch – Paul-Linke-Ufer 43/45, Kreuzberg. Reserveren

Welke kerstmarkten zijn er met de kerstdagen nog wel open?

Op Heiligenabend zijn een aantal kerstmarkten geopend, let wel op de ingekorte openingstijden. Een aantal zijn ook nog tijdens eerste en tweede kerstdag geopend, zij het binnen beperkte tijden. Alle adressen, openingstijden en overige informatie van de kerstmarkten zijn hier te vinden: kerstmarkten in Berlijn.

Kerkdiensten met kerstmis in Berlijn

Er zijn rondom de kerstdagen talloze kerstdiensten, met als hoogtepunt natuurlijk Heiligenabend met talloze late diensten. Er is niets sfeervollers dan een kerstdienst op de late avond! Hieronder een overzicht van de kerstdiensten bij de bekendere evangelische kerken in Berlijn. Wees wel écht ruim op tijd (minstens een halfuur van te voren) anders heb je geen plek en is de kerk helemaal nokkie-vol!

DIt zijn de data van 2020, begin december werk ik de pagina bij met de diensten voor 2021 (indien van toepassing).

Berliner Dom – Am Lustgarten, Mitte

Woensdag, 25. December 2019 – Eerste kerstdag
10:00 uur – Festgottesdienst mit Abendmahl
18:00 uur – Abendgottesdienst
Donderdag, 26. December 2019 – Tweede kerstdag
10:00 uur – Festgottesdienst

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche – Breitscheitplatz, Charlottenburg

Nog geen data bekend

Kerstmis voor iedereen / Christvesper op Berlin Hauptbahnhof – 24 december 2020, aanvang: 22 uur.

In de grote entreehal van het Berlijnse Hauptbahnhof is op Heiligenabend een bijzondere kerstdienst voor iedereen. De hal wordt prachtig versierd, het altaar is net voor de roltrappen en de sfeer is erg bijzonder. Het kerstverhaal uit de bijbel wordt voorgelezen terwijl af en toe treinen arriveren of vertrekken. Met alle gasten ontstaat er een traditionele kerstsfeer in een ongewone omgeving. De preek komt van de directeur van de Stadtmission, het Berlijnse Leger des Heils. Let wel op dat er maar weinig zitplek is en dat Hauptbahnhof wel eens koud kan zijn. Denk dus aan warme kleding!

Overige tips voor tijdens de kerstdagen:

• Naar de bioscoop – Is het koud? Of ben je het vroege donker wel een beetje beu? Ga dan naar de film! Door heel Berlijn zijn bioscopen geopend tijdens de kerstdagen. Kijk twee weken voor kerst op deze website voor alle data. Films waar ‘OV of OmU’ bij vermeld staat, zijn in Original Version. Bij Engelse/Amerikaanse films, zijn ze vaak Duits ondertiteld (OmU) of helemaal zonder ondertiteling (OV dus). Mocht het Kino International zijn opgenomen in het programma, dan zeker doen! Deze bijzondere bioscoop uit 1963 is écht de moeite waard.
• Bezoek een van de Berlijnse dierentuinen! – Het Berlijnse Tierpark in Friedrichsfelde (Ost) en de Zoo Berlin in Charlottenburg (West) zijn ook dit jaar weer geopend met de feestdagen. En wel van 9 tot 14 uur op Heiligenabend, tot 16.30 uur op de kerstdagen! Ideale dagen voor een bezoekje dus. Let wel op, de kassa’s sluiten in beide zoo’s een uur voor sluitingstijd.
• Tijd voor musea! – Helaas, op de 24e (Heiligenabend)zijn alle musea gesloten. Maar op 25 en 26 december zijn de meeste gewoon geopend, wel volgens de zondags-tijden. Een fijn overzicht van alle musea in Berlijn kun je hier bekijken, let wel even goed op dat je de openingstijden van het desbetreffende museum nog een keertje checkt!

• Wandeling in het park – Berlijn heeft talloze prachtige parken, die zelfs in de winter de moeite waard zijn door de mooie ligging. Bijzonder zijn onder andere het Volkspark Friedrichshain met haar Trümmerberge, Volkspark Humboldthain met de half ingestorte bunker en het Viktoriapark. Kijk hier voor een overzicht!

• Schaatsen op de Berlijnse ijsbanen! – Of je nu rondjes draait om de Neptunusfontein op de kerstmarkt voor het Rote Rathaus bij Alexanderplatz, zwiert in het Eisstadion Neukölln of liever lekker snel over de officiëlle IJsbaan in het Sportforum in Hohenschönhausen zoeft: schaatsen hoort bij de winter! Neem je eigen schaatsen mee of huur terplaatse een paar en geniet van een paar uurtjes onbezorgd ijsplezier!

• Chillen met je billen in de sauna – Liever niet met kerst geconfronteerd worden maar ook geen zin om uren over straat te lopen? Dan is een dagje wellness helemaal geen slecht idee! In Berlijn barst het van de sauna- en wellnesscenters. Goed bekend staan het Liquidrom en Vabali Spa. Beide zijn zowel met kerst als met Heiligenabend geopend, zij het met iets aangepast uren (tot 16 uur).

Fijne feestdagen!

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips! In de komende weken en aanloop naar kerst toe, werk ik ze nog verschillende keren bij. Nog specifieke vragen waar Google geen antwoord op heeft? Schrijf ze dan hieronder bij de comments, dan kan ik er rustig op reageren én hebben andere lezers er ook nog iets aan! Maak er fijne feestdagen van in Berlijn!

Enne, wil je alvast in de kerstsferen komen? Bekijk dan deze fotoserie!

5 Comments

 • Teun schreef:

  Fantastisch Emma, dankjewel voor deze waardevolle blog! Wij hebben dan toch iets weten te reserveren voor Heiligenabend (bij prism). Groeten, Teun & Jessie

 • Caro de Koster schreef:

  En hoe staat het ervoor anno Kerst 2021? Net 4 dagen hotel in Berlijn vastgelegd. Lees graag jullie tips!

  • Emma schreef:

   Hoi Caro, sinds een paar dagen zijn de voorlopige data van de kerstmarkten bekend, die verwerk ik nu in de website en zijn in de komende dagen klaar. Echter kan ik geen garanties w.b. de kerstmarkten geven, de situatie (en dus ook de regels) kan altijd veranderen.

 • Caro de Koster schreef:

  Ik ben vandaag weer aan de slag met Berlijn. Maar je hebt gelijk, er kan de komende 2 maanden natuurlijk vanalles veranderen.

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl