Een donkere voormalige energiecentrale, duistere maar toch rustgevende geluiden en een gigantische lichtinstallatie van 30 meter lang, 20 meter breed en 10 meter hoog; de DEEP WEB Art installatie is een ontzettend bijzonder audiovisueel kunstwerk dat je gezien móet hebben! De bijzondere samenwerking van kunstenaar Christopher Bauder en componist Robert Henke is nu voor het tweede jaar op rij te zien in Berlijn en blijft nog geopend tot en met 24 augustus 2019. In dit artikel vertel ik je over mijn eigen ervaring, deel ik praktische informatie over het kunstwerk én laat ik natuurlijk een paar foto’s zien.
Het Kraftwerk Mitte is een voormalige energiecentrale, die tegenwoordig dienst doet als cultureel podium en evenementenhal. Er zijn concerten, leuke markten rond de kerst, festivals, speciale evenementen en regelmatig ook bijzondere kunst-installaties. Ook de beroemde club Tresor verhuisde naar het Kraftwerk toen de oude locatie moest sluiten. Nadat ik eerder de licht-installatie SKALAR van Christopher Bauder in februari 2018 had gemist, had ik me voorgenomen om bij een nieuwe kunstshow van deze artiest er wél bij te zijn. En zo toog ik direct na mijn korte vakantie naar het Kraftwerk, om daar een bezoek te brengen aan de bijzondere audiovisuele kunst-show DEEP WEB ART.
Het is de tweede keer dat DEEP WEB ART te zien is in het Kraftwerk en de show is minstens zo populair als de eerste keer dat het in Berlijn te zien was. Ik heb daarom van te voren al m’n tickets gekocht, zodat ik direct de rij kan overslaan bij de kassa. De prachtige elektronische muziek van Robert Henke is al goed te horen, terwijl we naar de trappen naar de eerste verdieping lopen. Daar zien we direct al waar we moeten zijn; een gigantische mooie lichtshow die gegarandeerd kippenvel geeft!
We wandelen naar het midden van het Kraftwerk en lopen onder de bewegende lasers en bollen door. Het werk loopt zonder duidelijk begin of einde, dus je kunt rustig een zitplekje zoeken en kijken naar wat er boven je hoofd hangt. Zo mis je niets! Het is echt een gigantisch werk, dat continue in beweging is, op de maat van de muziek. Het geluid is soms muzikaal, soms klinkt het meer machinaal en doet het denken aan de geluiden die je vroeger hoorde bij het inbellen op een internetlijn. Mij wordt het meteen duidelijk dat het hier over communicatie gaat en dat de verschillende bollen signalen naar elkaar sturen. Fascinerend om naar te kijken!
Het volledige werk is overigens gigantisch groot, ook in fysieke zin. De structuur is 30 meter lang, 20 meter breed en 10 meter hoog. De 175 bollen zijn gemotoriseerd en kunnen zo gemakkelijk via een patroon bewegen, terwijl ze met laserstralen worden beschenen. Die stralen komen uit twaalf hele krachtige systemen en vormen zo de enorme structuur. Het beschijnen duurt telkens maar een paar seconden, omdat de structuur continu in beweging is. Je kijkt dus nooit lang naar eenzelfde patroon. Daarnaast is er natuurlijk nog de gigantische muziekinstallatie die het werk afmaakt, maar die is vrijwel niet zichtbaar in het donker. De elektronische, ietwat duistere tonen dreunen in een fijn ritme, maar niet zo hard dat je elkaar niet meer kunt verstaan. Het geluid werkt geweldig samen met het licht én met de donkere omgeving van de voormalige energiecentrale. Dat geeft een enorm tof effect, omdat de muziek zo eigenlijk uit het niets lijkt te komen.
Na een halfuurtje ademloos kijken, herken ik de muziek en patronen weer en weet ik dat we de hele show gezien hebben. Omdat er geen duidelijk begin of einde is, kun je de hele installatie zo lang bekijken als je wil! Dat maakt dit ook zo ontzettend gaaf; je wordt echt in het diepe gegooid en vergeet zelfs een beetje waar je bent of hoe laat het is. Je ziet alleen nog maar de hypnotiserende bewegende bolletjes, die zo dichtbij lijken maar die je nooit vast kunt pakken. Genieten!
In 2016 was Deep Web al eens eerder in het Kraftwerk, toen slechts voor vijf dagen. Daarna verhuisde de installatie naar Lyon. Vanwege het enorme succes is besloten om Deep Web nog eens terug te halen en is het zes weken lang te zien geweest in het Kraftwerk. In 2018 stond hij ook in het Kraftwerk, toen met het (licht)kunstwerk SKALAR. Bauder heeft al veel vaker grote en beroemde installaties gemaakt, die tentoon zijn gesteld in het Joods Museum maar ook Centre Pompidou in Parijs en de Nationale Opera van China in Beijing. Bijzonder: de kunstenaar Bauder is ook de schepper van de bijzondere Lichtgrenze, die vijf jaar geleden tijdens 25 Jaar Mauerfall de voormalige grens van de Berlijnse muur verlichtte. Ik vroeg me al af waarom op de benedenverdieping bij het café nog een paar van deze bijzondere bollen stonden!
DEEP WEB ART is nog tot en met 24 augustus 2019 te bekijken in het Kraftwerk in Berlijn-Mitte.
DEEP WEB ART in KRAFTWERK BERLIN
Adres: Köpenicker Straße 70, Mitte
OV: U8 (Heinrich-Heine-Straße), S-Bahn: S3/5/7/9/75 (Jannowitzbrücke) of bus: 165 of 265 (halte Michaelkirchstr.)
Entree en tickets: €12,50 voor volwassenen. Familieticket kost €20,50 en geldt voor twee ouders en maximaal 4 kinderen tot 16 jaar. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen. Tickets zijn zowel aan de kassa als online verkrijgbaar.
Looptijd: Verlengd tot en met zaterdag 24 augustus 2019
Tijden: Maandag tot en met donderdag; 15:00 tot 21:00 uur, Vrijdag en zaterdag 13:00 tot 23:00 uur, Zondags van 13:00 tot 21:00 uur.
Foto-impressie van Deep Web Art in Berlijn