Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

De Akazienkiez in Schöneberg

,
6
Home » De Akazienkiez in Schöneberg

Waar Kreuzberg en Neukölln de grote hippe trekpleisters zijn en Charlottenburg de chique wijk bekend om de Ku’damm, blijft Schöneberg nog een beetje achter. Totaal onterecht, zo blijkt na een prachtige wandeling door deze mooie en diverse wijk. Waar Nollendorfplatz bekent staat om de gayscene en Bulöwstrasse/Winterfeldplatz een wat meer grungy kant van de wijk vertegenwoordigen, is de Akazienkiez de kleine parel in het midden van Schöneberg. Getriggerd door het feit dat niemand me eigenlijk kon vertellen wat daar nou te doen was, maar dat iedereen wel een keer had gehoord dat het prachtig moest zijn, stapte ik de S-bahn in. Op naar de Akazienkiez in het Berlijnse Schöneberg!

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-1Als ik uitstap bij Innsbrucker Platz, zie ik nog niet direct een overweldigende pracht. Gewoon nog een your average Berlijnse woonwijk, her en der een späti, een supermarkt en een drogist ernaast. Wel valt op dat dit ongetwijfeld een voormalig west-Berlijnse wijk geweest moet zijn, door de verschillende westerse na-oorlogse architectuur die overal tussendoor te zien is.

Geschiedenis
Schöneberg werd ongeveer rond 1200 gesticht op een heuvel rond wat tegenwoordig de Hauptstrasse is. Schöneberg was in die tijd een zelfstandig dorp, dat vanwege de handige ligging steeds harder groeide. Noord- en Zuid Schönebergers waren jarenlang rivalen maar in 1874 vormden ze samen één gemeente en zo werd Schöneberg geboren.

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-2

Zo rond 1850 groeide Berlijn steeds harder en moest de stad uitbreiden. Aan de rand van de hele stad werden kleine dorpen zoals Schöneberg (deels) geannexeerd en zo verschoven de stadsgrenzen steeds verder naar buiten toe. In 1898 kreeg Schöneberg stadsrechten en in 1910 was Akazienkiez Schöneberg Berlijn-3hun zelf aangelegde metrolijn (tegenwoordig de U4) klaar. Hiermee was Schöneberg de tweede stad in heel Duitsland met een metrolijn (na Berlijn). In 1920 werd Schöneberg definitief geannexeerd bij Berlijn en werd Berlijn 13 keer zo groot, het aantal inwoners verdubbelde.

Veel sexshops, späti’s en schimmige winkeltjes. Maar als ik de Hauptstrasse verder in loop, verandert dat beeld direct. Prachtige statige panden, designbureautjes en galeries gemixt tussen een paar schattige bakkerijtjes en belwinkels. Ja, dit is veelbelovend! De Hauptstrasse vloeit over van een simpele maar drukke doorgaande straat, in een brede groene laan met winkels en prachtige panden. Ik passeer Odeon, een van de leukere kleine bioscopen van Berlijn waar de mooiste internationale films draaien. Aan m’n recherhand zie ik de iconische Gasometer opdoemen. Schöneberg laat zich uitgebreid zien!

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-4
Tijdens de oorlog heeft Schöneberg het zwaar gehad. Veel panden en mooie plaatsen die rond 1900 waren gebouwd, werden gebombardeerd en onherstelbaar verwoest. Na de oorlog kwam Schöneberg in de Amerikaanse sector te liggen en daarmee in West-Berlijn. Het Rathaus Schöneberg werd zelfs het hoofdkwartier van het West-Berlijnse bestuur. Bij dit gebouw hield President Kennedy in 1963 zijn beroemde toespraak, met de woorden ‘Ich bin ein Berliner‘.Akazienkiez Schöneberg Berlijn-6

Hoe verder ik de straat in loop hoe gezelliger het eruit ziet. Meer winkeltjes, terrasjes en zelfs een filliaal van het Kochhaus, een eet-winkel die ik alleen uit Prenzlauer Berg ken. Rechts zit een wat oubollig uitziend winkelcentrum, dat de Kaiser-Wilhelm Passage heet.

Ik ben aangekomen in de Akazienstrasse en begrijp direct waarom het hier leuk is. Terrasjes, kleurrijk uitgestalde winkeltjes en een gezellige drukte. Maar tegelijkertijd heeft deze buurt nog iets rustigs, kalms. Er zijn geen toeristenwinkels, geen felgekleurde toeri-trabi’s die door de stad op “safari” gaan of andere herkenningspunten dat toeristen hier graag komen. Nee, de Schönebergers genieten hier van de rust in hun eigen kiez.

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-7

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-9

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-39Aan het begin van de straat valt me direct aan de linkerkant een felgekleurd en gezellig uitziend pand op. Café Bilder-Buch is een schattig cafeetje waar je kunt lezen, rustig werken of de galerie bekijken. Met een ouderwetse huiskamer inrichting is het alles behalve hip of happening maar toch erg leuk. Hier kun je heerlijk uitgebreid ontbijten, lunchen of genieten van een stuk taart met prima koffie of bijzondere thee. Pak rustig een boek uit de kast of een van de kranten of tijdschriften op tafel, om lekker rustig wat te lezen. Ook worden hier voordrachten en muziekoptredens georganiseerd. Vergeet niet om eens door te lopen naar de achterkamer, daar kun je ook heerlijk zitten. De lavendelthee is een aanrader!

Cafe Bilder-Buch
Akazienstrasse 28, Berlijn Schöneberg.
cafe-bilderbuch.deAkazienkiez Schöneberg Berlijn-38

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-13Maar een paar stappen verder van Bilder-Buch, haal je volgens velen de beste koffie van heel Schöneberg, als niet de beste koffie van Berlijn. DoubleEye is een klein maar fijn koffiezaakje met erg goede koffie, snelle espresso’s en heerlijke cappuccino’s. Daarnaast bieden ze een aantal heerlijke gebakjes zoals pastel de nata en verse croissantjes. Erg veel zitplek is er binnen niet en vaak staan er lange rijen maar voor écht goede koffie is dat natuurlijk altijd de moeite waard.

DoubleEye Coffee
Akazienstrasse 22, Berlijn Schöneberg.
doubleeye.de

Ik steek de straat over en loop langs een paar gezellige winkeltjes, waar je wierrook, edelstenen en andere dingetjes kunt kopen die je veel in wereldwinkels tegen komt. Het valt me op dat de hele straat eigenlijk gevuld is met leuke galerietjes, restaurantjes, een antiekwinkel en een oud stoffig boekwinkeltje dat uitnodigt tot uren sneupen. Op de hoek van de straat stuit ik op een groot terras, dat heerlijk in de zon ligt. Hier zitten de Schönebergers te genieten van het lekkere weer, een kopje koffie en een stuk käsekuchen. Cafe Schlüsseldienst is een gezellig grand café, waar je de hele dag wel iets lekkers kunt eten of drinken. Ontbijt, lunch en simpele gerechten van de avondkaart zijn allemaal aan te raden, bij de borrel kun je wat tapas krijgen. Hier is altijd wel een local te vinden, die je meer kan vertellen over deze bijzondere kiez.

Schlüsseldienst
Akazienstrasse 7, Berlijn Schöneberg.

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-10

Weer een terrasje! Gasthaus Gottlob is een geliefd café waar je een kop koffie drinkt, lekker een hapje eet of van een fijne cocktail geniet. In het weekend is dit een hele druk spot voor ontbijt buiten de deur, met op zondag een uitgebreid ontbijt-buffet. Even reserveren is aan te raden, anders is de kans op zitplek heel klein als je niet vroeg genoeg bent.

Gasthaus Gottlob
Akazienstrasse 17, Berlijn Schöneberg.
gottlob-berlin.de

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-16

Niet alleen als ’t om wonen of eten gaat is Schöneberg een leuke wijk, maar ook qua bars en cafes doet de wijk zeker niet onder voor andere hippe wijken in de stad. Op het uiterste puntje van de Akazienkiez kom ik weer terug bij de Hauptstrasse uit, bij U-bahn halte Kleistpark. Midden op het  grote kruispunt, waar de Hauptstrasse overgaat in de Potsdamer Strasse, staat een grote oude rode S-bahn wagon. Deze is verbouwd tot een hele Akazienkiez Schöneberg Berlijn-20bijzondere cocktailbar. Hier worden gezellige feestjes gegeven en kun je je avond inluiden met een overheerlijke cocktail. Hier geen dure prijzen maar een lekkere en professioneel gemixte cocktail voor 6 á 7 euro. In zo’n bijzondere setting een drankje doen is zeker de moeite waard! Vergeet niet om eigen creaties van Train zoals Theo by Night ofTrain Fever uit te proberen!

Train Cocktailbar Berlin
Hauptstr. 162, Berlijn Schöneberg.
traincocktailbar.de
Elke dag geopend vanaf 18.00, tot wanneer het gezellig blijft. 

Terwijl ik nog even bij Train naar binnen gluur, besef ik me dat ik bijna de Akazienkiez alweer uit ben. Ik hou van dwalen door wijken en volg een volledig willekeurige route aan de hand van een mooi huis, gekke bocht of ander punt waardoor ik besluit om links of rechstaf te gaan. Ik besluit nog een klein stukje rechtdoor te lopen, als ik aan het eind van deze Langenscheidtstrasse een brug zie.

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-21
Akazienkiez Schöneberg Berlijn-22
Akazienkiez Schöneberg Berlijn-23Deze brug loopt over het S-bahn spoor en leidt naar de Monumentenstrasse, in de kiez genaamd ‘Rote Insel’. Dit aparte maar gezellige stukje Schöneberg is een geval apart, omdat hier volgens de verhalen heel veel linkse en alternatieve mensen wonen. De naam Rote Insel – Het Rode eiland – komt daar vandaan.

Maar op dat moment, terwijl ik daar sta, ben ik helemaal niet bezig met hoe het stukje wijk heet. Ik ben vooral overdonderd door de pracht van de wijk, het mooie uitzicht richting het centrum en de bijzondere sfeer die hier hangt. Zo’n stukje Berlijn heb ik nog niet eerder gezien. Wat een prachtige buurt en heerlijke verrassing. Ik hou er van hoe Berlijn me altijd weer weet te verrassen met mooie en bijzondere plekken die je eigenlijk alleen maar ziet door veel rond te wandelen en iets nieuws te ontdekken.

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-24

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-25Ik wil graag nog iets langer genieten van deze mooie buurt en strijk neer bij een klein tentje dat er heel hip en gezellig uitziet en Barkett heet. Met name het interieur ziet er prachtig uit, mooie en warme kleuren die bijna zuid-Europees aandoen en prachtige houten meubels.

Ik kan kiezen uit heel veel soorten thee, koffie en verschillende limonades en drank maar besluit dat het tijd is voor een rustig kopje koffie. Het meisje achter de bar brengt me een karaf fris water en een glas en ik voel me helemaal in de watten gelegd. Ik bestel nog een stuk wortel-pompoen taart (vegan uiteraard) en geniet van het mooie uitzicht. In het uur dat ik zit uit te rusten komen misschien vijf toeristen langs (die vooral geen idee lijken te hebben van waar ze zijn) en zie ik heel erg veel fietsers. Heel eventjes waan ik me terug in Amsterdam, waar ik vanuit mijn favoriete broodjeszaak aan het Singel ook graag naar de fietsers keek die over de brug over de gracht kwamen sjeezen.

Barkett blijkt niet zomaar een doorsnee bar maar daadwerkelijk een hele gezellige bar. Overdag Akazienkiez Schöneberg Berlijn-28krijg je er koffie, taart en een paar homemade lunchgerechten, ’s avonds treden er bandjes op en in het weekend draaien er dj’s. Volgens het vriendelijke meisje achter de toog is het er dan ook erg gezellig druk en duren die avondjes tot diep in de nacht. Als ik eens rond kijk kan ik me daar alles bij voorstellen!

Lang zijn ze nog niet open, sinds de herfst van 2014 pas. Maar ook locals komen hier graag een kopje koffie halen en beloven op donderdagavond terug te komen voor de jazz-avond. Wil je hier ook eens kijken tijdens zo’n gezellige avond? Kijk dan even op de website voor de eventkalender!

Barkett
Czeminskistrasse 10, Berlijn Schöneberg
barkett.berlin

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-27

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-29

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-33

Ik steek de brug weer over en wandel terug richting de Akazienkiez. Zelfs op de Kaiser Wilhelm Platz is een groot en gezellig terras opgebouwd. Het is iets wat ik maar weinig zie in Berlijn, grote terrassen. De meeste terrasjes worden opgebouwd in rijen van maximaal twee en zijn nooit heel uitgebreid. Ik vind het ouderwets gezellig ogen en veel mensen zijn er neergestreken om te genieten van het heerlijke zonnetje.

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-37

Terwijl ik de gezellige Akazienkiez weer in wandel, sla ik af de Belziger strasse in. Een mooie, lange en zonnige straat die samen met de Akazienstrasse het hart vormt van de kiez. Ook hier weer veel winkeltjes, koffietentjes en kleine en gezellige restaurantjes met zonnige terrassen. Zo loop ik ook tegen Papierhaus aan, een prachtige kantoorboekhandel waar de liefde voor notitieboekjes, postkaarten en ansichtkaarten vanaf straalt. Met mijn notitieboekjesverslaving (wie kent ’t niet) moet ik bij dit soort winkeltjes altijd even naar binnen, kijken of ze iets nieuws hebben dat ik nog niet ken.

Papierhaus
Belziger strasse 18, Berlijn Schöneberg
cailun.de

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-41

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-42

Is het erg warm? Dan kun je ook nog een lekker ijsje halen bij Eismanufaktur Vanille-Marille. Een leuke, vrolijke ijswinkel waar ze dagelijks helemaal zelf hun verse eis maken. Daarnaast is het ook 100% natuurlijk, geen kunstmatige kleur of geurstoffen en zijn er ook vegan opties. Dit soort eigenzinnige initiatieven vind ik altijd heel leuk, zo kan iedereen zorgeloos een ijsje eten. Ze hebben meerdere vestigingen in Berlijn maar deze in Schöneberg zag er heel gezellig uit.

Eismanufaktur Vanille-Marille
Belziger Straße 24, Berlijn Schöneberg.
vanille-marille.de

Ik wandel verder langs alle lunchtentjes, wijnbarretjes, meubelwinkels en ander leuks in de wijk. Maar na uren dwalen door deze mooie kiez, ga ik weer richting het noorden. Rechtsaf de Eisenacher strasse in. Tussen alle salumeria’s, grand cafe’s, späti’s en groentewinkeltjes, stuit ik nog op een gezellig winkeltje met tweedehands kleding en andere vintage spulletjes, met de lieflijke naam ‘Firlefanz‘. Een gezellig boetiekje waar je prachtige kleding, accessoires maar ook meubels kunt kopen uit de jaren ’40, ’50 en ’60.

Firlefanz
Eisenacherstrasse 75, Berlijn Schöneberg.

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-45Nog steeds ben ik bijzonder verrast door de mooie straten met prachtige panden, die sterk aan Prenzlauer Berg doen denken maar tóch anders zijn. Een iets minder dure uitstraling, iets gewoner, gezelliger misschien zelfs. En zeker minder kinderwagens. Maar deze kant van Schöneberg doet zeker niet onder voor de gewilde wijk in het voormalige oosten. Het is hier leuk, gezellig, heel erg levendig en overal is wel wat te zien of te doen, nog naast de mooie en fijne sfeer die de straten uitademen. Ik woon behoorlijk uit de buurt van Schöneberg maar zou toch graag een stukje omreizen om hier een avondje op een terrasje te ploffen en nog even bij een leuk boekwinkeltje te kunnen sneupen. Wat een aangename kennismaking, Schöneberg!

Ben jij al bekend met de wijk Schöneberg? En heb jij leuke tips of to-do’s voor deze wijk?

Akazienkiez, Berlijn Schöneberg
OV: S-bahn Julius Leber Brücke/Yorkstrasse/Innsbrucker Platz, U Kleistpark of U Eisenacher strasse.
Vanaf de zuidring loop je via de Hauptstrasse richting de Akazienkiez, via de U-bahnstations kom je er middenin. 

Akazienkiez Schöneberg Berlijn-50

6 Comments

 • Lydia schreef:

  Hoi Emma! Erg leuk en uitgebreid geschreven!
  Leuk om om te lezen hoe je met nieuwsgierige ogen naar een voor mij bekend Berlijn kijkt!

  Aan je fotos zie ik dat je er bent geweest – Crelle Kiez – ook een hele leuke kleine wijk tussen Rote Insel en Akazienkiez.

  Leuk is ook nog het kleinste Theater van Berlijn, de Scheinbar in Monumentenstrasse 9.

  • Emma schreef:

   Hi Lydia, dankjewel! Ik ga sowieso nog eens terug naar het Rote Insel en ik wil meer van de Crelle Kiez zien. Wat een prachtige buurt! Dankjewel voor de tip, dat theater ga ik eens bekijken!

 • Leuk stukje! Wij logeerden in december daar in de omgeving en ik werd ook echt aangenaam verrast door de buurt. En café Bilder-Buch is zo fijn! <3

 • Marjolein schreef:

  Hee Em! Wat een fijne uitgebreide post met mooie foto’s. Leuk om zo met jou mee te dwalen door Schöneberg! Ik vind het ook altijd fijn om wat rond te dolen door een onbekende buurt.

  Odeon moet ik nog steeds eens heen, ben heel erg benieuwd naar deze bioscoop! Veel van je adresjes ken ik trouwens niet, leuke inspiratie dus! Ben vooral benieuwd naar Barkett. Thee- en taartliefhebber he? En het ziet er zo knus uit!

  Mijn Schöneberg do’s? De zaterdagmarkt op de Winterfeldtplatz, warme choco met scone bij Winterfeldt Schokoladen (ook de winkel is prachtig – in een voormalige apotheek), je vergapen aan honderden soorten thee bij Tee Tea Thé, foto’s kijken bij galerie Hilaneh von Kories en dineren bij Martha’s. Als je in het Bayerisches Viertel bent moet je even letten op de ‘Orte des Erinnerns’, bordjes met nazi-wetten en regels om Joden hun recht af te nemen. Erg indrukwekkend.

  • Emma schreef:

   Hee Lein! Dankjewel, Schöneberg is zo onwijs mooi! Jouw tips klinken erg goed, ik ben erg benieuwd naar die hoek van Schöneberg! Zeker die markt op Winterfeldtplatz en het Bayerisches Viertel trekken me aan!

 • Frans de Laat schreef:

  Ook David Bowie woonde er https://www.youtube.com/watch?v=bPIrfCKfdMc en ook belangrijke scenes uit een van mijn favoriete films Himmel über Berlin spelen in Schöneberg. Een aanrader is ook de Leberstrasse, waar Marlene Dietrich en Hildegard Knef woonden. Ik zat er later in hetzelfde blok. Café’s zoals Gottlob en Leuchtturm (in de Crellekiez) horen tot onze favorieten.

Leave A Reply

Your email address will not be published.