Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Curry & Chili – waar mannen nog mogen huilen

,
7
Home » Curry & Chili – waar mannen nog mogen huilen

Met uitsmijters als ‘Hier dürfen Männer noch weinen!’ en ‘Berlins scharfste Currywurst‘, prijst de ‘würstbude Curry en Chili’ in Wedding, zich aan als dé leverancier van de scherpste currywurst ter wereld. Hier komen regelmatig mannen (het zijn vaak mannen) langs om hun smaakpappillen te trainen en voor te bereiden op het hoogste doel: binnen 6 maanden, alle tien superscherpe sauzen bij een currywurst gegeten hebben. Jaarlijks vindt hier ook het wereldkampioenschap ‘scherpe currywurst eten’ plaats. Een hele happening met deelnemers van over de hele wereld, inclusief live-uitzending op televisie. Deze – op het oog – doodgewone currywurstbude verkoopt gelukkig ook een lekker currywurst ‘ohne scharf‘, die het proberen waard is.


Midden op de kruising van de Prinzenallee en Osloer Strasse in Wedding, staat een kleine felrode imbiss. Normaal zou je er gewoon langs zijn gefietst, want ondanks de felrode kleur, ziet het kleine vierkante tentje er niet echt bijzonder uit. Je zou niet zeggen dat dit een van de bekendste imbissen van Berlijn is, waar je een hele goede currywurst kunt krijgen! Curry & Chili doet mee in de keiharde concurrentie om de beste currywurst van Berlijn en staat daarnaast bekend om de gigantisch scherpe sauzen die je bij de currywursten kunt krijgen.

curry chili currywurst Berlijn-4

Eigenaar Frank Spieß begon zijn bude in 2005, toen hij na lang zoeken eindelijk een geschikte locatie had gevonden. Hij wilde een simpele imbiss starten, waar je een currywurst voor 1 euro kon krijgen. Toch lukte het hem niet om die lage prijs lang vast te houden maar zijn de uitstekende currywursten met €1,60 nog steeds goed betaalbaar. Hij focust op kwaliteit en met zijn voorliefde voor scherp eten, heeft hij zichzelf op de kaart gezet. Destijds begon hij met 5 verschillende scherpse sauzen, tegenwoordig biedt hij zelfs 12 verschillende gradaties van scherpe sauzen aan. Deze worden gemixt met de standaard ketchupsaus – huisgemaakt en zonder conserveringsstoffen – die over de currywurst – mit oder ohne darm – heen gegoten wordt. Daaroverheen kun je nog vier toppings laten doen, zoals kaneel, citroen, gerookte peper en knoflook. Het resultaat is een bijzondere currywurst, die je een aparte smaaksensatie geeft, hoe heet deze ook is.

 

curry chili currywurst Berlijn-3
Over het algemeen staan Duitsers er om bekend dat ze niet zo graag scherp voedsel eten maar volgens Spieß valt dat binnen zijn vaste klantenkring reuze mee. In 2009 organiseerde Spieß voor het eerst een kampioenschap ‘scherpe worsten eten’, dat direct een groot succes werd en voor veel bekendheid in Berlijn en zelfs heel Duitsland zorgde. De sauzen staan op een trapje voor het raampje van de bude gepresenteerd, zodat je goed kunt zien hoe de sauzen heten (“Fire Blaster”, “Jolokia Nightmare” of “Scream Hot Sauce”) en hoe hoog ze op de schaal van Schoville scoren. De scherpste saus scoort ruim 7 miljoen Scoville, de minst scherpe al 11.000. Dagelijks komt er iemand langs om een van de hetere saus-gradaties te proberen. Aan de zijkant van het tentje is zelfs een hele ‘wall of fame’, waar een foto van elke deelnemer die alle scherpte-gradaties heeft gegeten, is aangebracht. Spieß heeft zelfs een ‘club’ opgericht voor deze mensen, waar je alleen toe kunt toetreden als je de uitdaging haalt.

curry chili currywurst Berlijn-6

curry chili currywurst Berlijn-5
Zelf hou ik absoluut van lekker scherp eten, maar een superhete currywurst is niets voor mij. Verder dan stufe 1 of 2 durf ik niet te gaan! Gelukkig is hun gewone currywurst ook erg lekker en heel erg vers! Niet bijzonder prachtig of mooi gepresenteerd zoals ik eerder ervaarde bij Konnöpke’s Imbiss, maar gewoon op een simpel kartonnen bordje gekwakt, met een flinke dot saus. Geen onzin, geen poespas, precies zoals het hoort in Wedding. Heerlijk!

curry chili currywurst Berlijn-7

Curry & Chili
Adres: Osloer Strasse 109, Wedding.
OV: De bude ligt direct aan de tramhalte Osloer Strasse/Prinzenallee, waar de trams M13 en 50 langs komen. Anders lopen vanaf S Bornholmer Strasse of U8 Pankstrasse.
Prijzen: 1 currywurst (mit oder ohne darm) €1,60. Een portie patat kost ook €1,60, ketchup of mayonaise €0,20.
Openingstijden: Ma – Vr: 09.30 – 21.00 uur. Op zaterdag van 11.00 tot 19.00 uur, zondag van 13.00 – 18.00 uur. Op feestdagen gesloten.

7 Comments

 • Sander schreef:

  Helemaal super! Ik ben een groot liefhebber van pittige sauzen en toevallig dit weekend in Berlijn. Na het lezen van dit bericht meteen deze tent opgezocht. Heb redelijk safe voor de zesde pittigheid gekozen, was goed te doen. Lekkere worst en ook lekkere frietjes er bij met zelfgemaakte mayo. Zeer vriendelijke eigenaar die de tijd nam voor een gezellig praatje. Bedankt voor deze tip, anders hadden we dit nooit gevonden :)

  • Emma schreef:

   Wauw Sander, wat onwijs cool om te lezen! De zesde pittigheid lijkt mij een hele uitdaging haha! Veel plezier nog in Berlijn!

 • Harm schreef:

  mijn broer en ikzelf hebben vsndaag een afspraak gemaakt dat wij naar Berlijn komen om een curry scharf te proberen…datum wordt nog gepland

 • Harm schreef:

  Ik ben net met een goede vriend geweest. Hij heeft curry en nr5 gehad en stond goed in de fik. hahaha Prima tip Emma was erg leuk net…

  • Emma schreef:

   *grinnik* Wat zal jij gelachen hebben zeg ;-) Hoop dat het ook lekker was?

 • Harm schreef:

  Hoi Emma ja was super! Heb zelf curry scharf1 gehad. Gr

Leave A Reply

Your email address will not be published.