Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Coronavirus: alle regels en info over de situatie in Berlijn op een rij

,
Home » Coronavirus: alle regels en info over de situatie in Berlijn op een rij

Na een lockdown in het begin van dit jaar, hebben we een relatief rustige zomer gehad. Helaas zien we in heel Europa nu weer stijgende infectiecijfers en volgen er her en der nieuwe maatregelen. In Berlijn is de situatie helaas geen uitzondering en zien we vooral dat jongeren de grootste bron vormen van de verspreiding van het coronavirus. Hieromtrent is de situatie in Berlijn op dit moment preciar. Op deze pagina kun je meer informatie vinden over de actuele regels en verordeningen rondom het coronavirus in Berlijn. Belangrijk om in de gaten te houden is of je uit een risicogebied komt, wat de regels zijn rondom het virus in Berlijn en of er gebieden zijn in de stad die je beter kunt mijden. Zorg dat je voor je Berlijn bezoekt, deze pagina leest!

LAATST BIJGEWERKT: 26-9-2020 om 23:00 uur
Deze pagina wordt niet dagelijks(!) geactualiseerd. Vragen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen of laat onderaan deze pagina een reactie achter.

Reizen naar Berlijn is toegestaan.

Mag ik naar Berlijn reizen?

Ja, tenzij je uit de provincie Noord of Zuid-Holland, Utrecht of uit Brussel komt.

Het Robert Koch Instituut heeft de Nederlandse provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland, en het Belgische Gewest Brussel tot risicogebied verklaard. Reizigers uit deze provincies kunnen alleen naar Duitsland reizen als ze direct na aankomst 14 dagen in quarantaine gaan en zich melden bij het Gesundheitsamt. Dit is verplicht en bij niet-naleving moet je rekening houden met hoge boetes die in de duizenden euro’s kunnen lopen. Wel kun je naar Duitsland reizen als je in ’t bezit bent van certificaat van een negatieve corona-test, afgenomen binnen 48 uur voor aankomst in Berlijn.

Voor heel Duitsland nog altijd code geel, en nemen de infectiecijfers in een aantal Duitse gemeenten (Landskreise) toe. Blijf daarom voorzichtig, denk logisch na, en informeer jezelf goed voor vertrek. Zorg dat je – indien nodig – ook op het laatste moment bereid bent om je reis te annuleren als je veiligheid (of die van anderen) in ’t gedrang komt.

Reisbeperkingen voor toeristen uit risicogebieden:
Het Robert Koch Instituut (Duitse RIVM) heeft een aantal landen en regio’s tot risicogebied verklaard. De Berlijnse Senaat volgt op dit gebied de aanwijzingen van het RKI en heeft besloten dat iedereen die vanuit een risicogebied naar Berlijn reist, dat alleen mag doen voor noodzakelijke reizen! Kom je toch? Dan moet je je bij het Gesundheitsamt melden, verplicht in quarantaine én een corona-test doen.

Dit geldt momenteel voor de volgende Nederlandstalige gebieden in Europa:

• Provincie Noord-Holland
• Provincie Zuid-Holland
• Provincie Utrecht
• Brussels Gewest

Bedenk goed: het feit dat je naar Berlijn mág reizen – als je niet uit een risico-gebied komt – wil niet zeggen dat het ook verstandig is. Het is niet leuk om een stedentrip uit te moeten stellen, maar Berlijn loopt niet weg.

Wat is de actuele situatie in Berlijn?

•  Er zijn op dit moment 14.112 personen besmet met coronavirus in Berlijn. De patiënten zijn thuis of in het ziekenhuis geïsoleerd en worden adequaat behandeld. De personen uit de omgeving van de besmette personen worden in (thuis)quarantaine geplaatst en verder getest op de ziekte. Er zijn nu 228 patiënten overleden en 12.242 mensen weer gezond verklaard (naar schatting). Netto zijn er 1642 mensen ziek.
• Volgens het Robert Koch Institut zitten we momenteel op een stijgend aantal infecties in Berlijn. Bekijk hier het RKI dashboard.

Waarschuwing voor de volgende wijken in Berlijn:
Berlijn-Mitte. Het aantal infecties in Berlijn Mittte heeft de kritische grens van 50 per 100.000 inwoners nu overschreden. Mijdt deze wijk zoveel als mogelijk en kies een hotel/verblijfplaats buiten de drukke gebieden of liever zelfs niet in deze wijk. Met name ’s avonds is het aanbevolen deze wijk te mijden. Vooral de uitgaansgelegenheden rondom Rosenthaler Platz, Hackescher Markt en Alexanderplatz en de parken James Simon Park en Weinsbergwegpark vormen een risico!
Friedrichshain-Kreuzberg. Mijdt deze wijk wanneer mogelijk en kies een hotel/verblijfplaats buiten de drukke gebieden of liever zelfs niet in deze wijk. Zorg dat je ’s avonds uitgaansgebieden links laat liggen, zoals in de Simon Dach Kiez, RAW Gelände en Warschauer Strasse, Schlessischer Tor, Görlitzer Bahnhof, Wiener Strasse, Oranienstrasse en Kotbusser Tor.

Goed om te weten:
• Momenteel zijn er in Berlijn 383 mensen per 100.000 inwoners besmet met het virus. In de afgelopen 7 dagen zijn er per 100.000 inwoners 29,6 personen bijgekomen en zijn er per 100.000 inwoners nu 42 zieken. Dit ligt boven de door de overheid gestelde grenswaarde van 20 nieuwe zieken, maar onder de 50 actieve ziektegevalleen per 100.000 inwoners. De situatie in Berlijn is precair en nieuwe maatregelen kunnen niet worden uitgesloten. De grootste groep met corona-virus zieken zijn jongeren tussen de 20 en 40 jaar, die naar feestjes gaan, zich niet aan de afstandsregels houden en mond-neusbedekking dragen niet serieus nemen.

Corona-Ampel:
• De Berlijnse Senator voor volksgezondheid heeft een stoplichtsysteem ingesteld voor Berlijn, dat aangeeft hoe het pandemie-verloop in onze stad gaat.
Het stoplicht van de R-waarde in Berlijn is 0,89 en staat momenteel op groen
Het aantal nieuwe infecties (27,2) per 100.000 inwoners staat op geel.
Het aantal bezette IC-bedden (1,9%) met corona-patiënten staat op groen.
Zodra een van de groene lichten op geel of rood komt, volgen er mogelijk nieuwe maatregelen. Houd dit dus goed in de gaten voor je naar Berlijn komt. Bekijk hier het dashboard van Berlin.de.

Landelijke situatie Duitsland

Landelijk zijn er nu 283.706 mensen geinfecteerd (geweest) met het coronavirus. Het actieve patiënten-aantal (dus mensen die momenteel ziek zijn) ligt op 24.476 personen, de rest geldt als genezen. In de laatste 7 dagen zijn er landelijk 12.345 nieuwe patiënten bijgekomen. Landelijk ligt de 7-daagse R-waarde nu op 0,97. Dit betekent dat 100 mensen gemiddeld 97 mensen aansteken. Elke R-waarde onder de 1 is goed. Meer informatie kun je vinden op deze pagina van de NTV: Coronavirus-karte.

Niet vergeten: de actuele situatie in Duitsland verschilt sterk per Bundesland. Dit betekent dat de landelijke cijfers niet altijd weerspiegelen wat er in de verschillende Duitse provincies gebeurt. Daarom is het belangrijk dat je – VOOR je bezoek aan Duitsland – goed inleest over de situatie van waar je naartoe gaat. Daarbij maakt het niet uit of je Beieren of Berlijn of Hamburg bezoekt, van elke locatie moet je op de hoogte zijn.

Nog belangrijker is dat je goed kijkt naar de gemeente (Kreis in het Duits) waar je naartoe gaat. Gebruik hiervoor het corona-dashboard van het RKI en zorg dat je bovenaan de view op ‘Landkreise’ zet. Zoek dan de Landkreis die je gaat bezoeken en bekijk het aantal actieve infecties en het verloop in de afgelopen weken. Let op: niet alle Landkreise hebben 100.000 inwoners of meer. Het aantal daadwerkelijke infecties per Landkreis kan dus zelfs lager zijn, dan de berekening per 100.000 inwoners.
Een handig overzicht van alle Landkreise kun je ook hier vinden: Tagesspiegel Coronavirus-Karte

Landkreise:
Landelijk is afgesproken dat het regionaal (dus in een Landkreis) tot een nieuwe lockdown (of andere maatregelen) kan komen als het aantal infecties de maximale waarde (35 of 50 personen per 100.000 inwoners) overstijgt.

Momenteel zijn er waarschuwingen (en verscherpte maatregelen) voor de volgende landkreisen waar meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners zijn:
• Berlin Mitte
• Dingolfing-Landau (Beieren)
• Rhön-Grabfeld (Beieren)
• Cloppenburg (Niedersachsen)
• Hamm (Nordrhein Westfalen)
• Remscheid (Nordrhein Westfalen)
Bron: coronaviruskarte Tagesspiegel.

De belangrijkste regels voor nu in Berlijn zijn:

• Toeristen zijn welkom, ook vanuit het Europese buitenland!
Altijd moet de afstand van 1.5 meter tot andere mensen in acht worden genomen, op sommige plaatsen is 2 meter de minimale afstand!
• In het OV, bij alle winkels en in supermarkten is het verplicht om mond-neusmaskers te dragen. Ook als je ergens naar binnen gaat en een ijsje of een coffee-to-go koopt, heb je een masker nodig. Wijk hier niet vanaf, er wordt op gecontroleerd en je kunt bij overtreding een boete krijgen tot 500 euro. Daarnaast: dit is voor ons aller gezondheid en bescherming!
Sinds 15 mei 2020 zijn restaurants en eetgelegenheden in Berlijn weer geopend, met 1.5 meter afstand en (op sommige plekken, niet overal) voorwaarde van afgifte van je gegevens (naam, adres, telefoonnummer, mailadres) zodat bij een mogelijke besmetting snelle ‘contact tracing‘ gedaan kan worden. Vrijwel overal wordt buiten gegeten op terrassen.
• De meeste hotels, hostels en campings zijn geopend voor toeristische overnachtingen (in maximaal 60% bezetting)
• Sinds zaterdag 27 juni 2020 zijn de contactbeperkingen opgeheven en mogen mensen weer afspreken met wie ze willen.
Vrijwel alle musea in Berlijn zijn geopend, maar velen werken op basis van een reservering met tijdslot vooraf. Zorg dus dat je van te voren de website van je favo museum in Berlijn bezoekt en een tijdslot boekt! Ook zijn in musea, galeries en tentoonstellingen mondmaskers verplicht.
• Sportstudio’s, buiten-zwembaden en fitnessstudio’s zijn weer geopend, maar er mag nog niet ter plaatse gedoucht worden.
• Ook de Freiluftkino’s zijn geopend, dus je kunt weer in de buitenlucht naar de bioscoop!
• Rondvaartboten hebben hun vaart weer hervat, wel met een aangepast programma.
• Theaters, clubs, poppodia, concerthuizen en andere culturele publieksinstellingen openen een voor een voorzichtig de deuren, mits ze een gezondheidsconcept hebben dat voor voldoende afstand en ventilatie voorziet.
Luchthaven Tegel sluit toch NIET per 15 juni 2020, wel per 1 november.
Hier kun je meer lezen over de regels zoals ze door de Berlijnse senaat zijn ingesteld
Hier is de roadmap van alle versoepelingen in Berlijn.

Nog gesloten/niet toegestaan:

• Alle grote evenementen (5000 bezoekers of meer) zijn verboden tot en met 31 december 2020. Alle evenementen en manifestaties tot die tijd zijn afgelast. Er zijn geen feestjes of andere leuke happenings. Vele clubs zijn tijdelijk geopend als biergartens.
Over de kerstmarkten in Berlijn is nog niets bekend. Zodra dit bekend is, hoor je meer van mij.

Mijn advies – wat wel en niet doen in Berlijn?

Een besmetting met corona is zo gebeurd. Je hebt er immers maar eentje nodig die symptomen negeert. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt, oplet en geen gekke dingen doet die je thuis ook niet zou doen.

• Naast de verplichte plekken (winkels en OV), kun je ook overwegen je masker te dragen als je ergens (lang) in de rij moet staan of op andere plaatsen waar ’t erg druk is. Dit is niet verplicht, wel verstandig!

• Wellicht overbodig om te zeggen, maar ga alsjeblieft niet naar feestjes, ook niet naar open-airs in de buitenlucht. Je maakt jezelf daarmee een deel van het probleem. Ik krijg nog te veel berichten van mensen of ik weet waar deze feestjes worden gehouden. Afgezien van ’t feit dat ik je dat niet ga vertellen, vind ik het schandalig dat een kleine groep mensen de situatie voor anderen verziekt. Het grootste aantal nieuwe covid-patiënten is tussen de 20 en 40 jaar en de oorsprong ligt bij (illegale) feestjes. Wees dus verstandig en ga er niet heen.

• Mijd drukke plekken. Ga niet midden op de dag naar de Brandenburger Tor, of ’s avonds laat naar de Simon Dach strasse, Rosenthaler Platz of Hackescher Markt (of andere uitgaangsgebieden). Daar is het druk en mensen hebben moeite om afstand te houden. Plan je dag en probeer om bekende bezienswaardigheden in de (vroege) ochtend in alle rust te bekijken en verder je trip zo veel als mogelijk buiten de bekende hotspots en highlights te plannen.

Bezoek geen drukke bars of kroegen waar de afstand niet aangehouden wordt. Helaas zien we steeds meer bars en café’s waar dit het geval is. Haal liever een drankje bij een supermarkt of getränkehandel en zoek een rustige plek (bijv. in een park) op.

Gratis tip: sta op met de zonsopgang en geniet van Berlijn in alle rust en stilte! Je hebt ’s ochtends vaak prachtig ochtendlicht én je hebt geen last van hordes toeristen. Bekijk hier hoelaat de zon opkomt in Berlijn.

Er zijn voorlopig geen reguliere rondleidingen.

Helaas heb ik door de sterke stijging van het aantal corona-infecties en de verklaring tot 3 Nederlandse en een Belgische provincie tot risico-gebied, moeten besluiten om in een vervroegde winterpauze te gaan. Er worden daarom helaas geen rondleidingen meer gegeven tot nader order.

Mogelijk start ik wel weer met digitale rondleidingen.

Veelgestelde vragen over de corona-regels in Berlijn:

1. Hoe weet ik zeker dat ik veilig naar Berlijn kan reizen?

Het belangrijkste is om voor vertrek het lokale Berlijnse nieuws in de gaten te houden. Kies hiervoor voor de Tagesspiegel.de of Morgenpost.de. Beide zijn goede kranten die een duidelijk overzicht kunnen geven van de situatie in de stad. Ook kun je de cijfers van het Robert Koch institut in de gaten houden, maar dan moet je Duits wel ietsje verder gevorderd zijn dan standaard school-Duits. Helemaal onderaan deze pagina staan links naar alle betrouwbare(!) bronnen m.b.t corona-nieuws.

Dan is er nog de Berliner Corona-Ampel, het corona-stoplicht van Berlijn. Deze drie stoplichten geven aan hoe de pandemie in Berlijn zich ontwikkelt. Staan ze alledrie op groen? Dan is er niets aan de hand in de stad. Gaat er eentje op rood? Dan wordt er heel nauwkeurig gekeken hoe de ontwikkeling verloopt. Gaan twee lampen of zelfs alledrie op rood? Dan volgen er nieuwe, strikte maatregelen, die mogelijk je trip naar Berlijn ingrijpend kunnen veranderen. Informeer jezelf dus goed via de voorgenoemde nieuwssites, zij zijn altijd snel op de hoogte. Zodra twee of meer van deze stoplichten op rood gaan, kun je dat ook hier lezen.

Let op: baseer je alsjeblieft níet op berichtgeving in de Nederlandse media. Deze staat vaak vol met fouten vanwege niet-correct vertaalde Duitse berichtgeving en geeft zo een vertekend, scheef of zelfs volledig verkeerd beeld van de situatie. Ook hebben bepaalde media nog wel eens de neiging om de problemen in Berlijn onnodig uit te vergroten, te overdrijven of als voorbeeld voor heel Duitsland te stellen. Volg betrouwbare Berlijn-correspondenten zoals Jeroen Akkermans, Wouter Zwart en Judith van Hulsbeek op Twitter voor evenwichtiger berichtgeving.

Corona-ampel van 19 mei 2020

2. Heb ik iets aan de Duitse Corona-Warn-App?

Jazeker. De Duitse corona-app is nu ook beschikbaar gemaakt voor download in andere landen, waaronder Nederland en België. Het is niet verplicht om de app te gebruiken, maar wel aan te raden als je Duitsland voor vakantie (of met grote regelmaat) bezoekt. Hij is gratis te downloaden via de Play Store en de Apple Store.

De app is bedoelt om op eenvoudige manieren besmettings-kettingen van het corona-virus te doorbreken. De app weet niet wie jij bent, maar werkt met een unieke, encrypted code. Als jouw telefoon in de buurt komt van iemand anders met de app, worden de encrypted codes tussen de twee apparaten uitgewisseld. De codes vertellen de app hoe lang je in de buurt van een andere gebruiker was en op welke afstand. Er worden geen namen, privé-gegevens of locatiedata uitgewisseld en jij (of een andere gebruiker) merkt/weet niet wanneer of met wie die codes worden uitgewisseld.

Als iemand via de app doorgeeft dat hij/zij besmet is met Covid-19, worden de encrypted codes door de app gematched met de opgeslagen codes (van mensen die je hebt ontmoet) van de gebruikers. Als er een match is met de code op jouw telefoon – en je dus bij de besmette persoon in de buurt bent geweest-, krijg je een melding. De app geeft je dan aanbevelingen wat je nu het beste kunt doen (zelf-isoleren en je laten testen bijvoorbeeld). Niemand weet verder daarvan, dus er staat niet ineens een arts voor je deur. Het is bij zo’n melding volledig aan jou om daar naar te handelen.
De code wordt elke 14 dagen vernieuwd, zodat je privacy beschermd blijft. Als je de app direct na je vakantie verwijdert, worden ook alle gegevens vernietigd en kun je dus geen melding meer krijgen van een eventuele besmetting van iemand die in je buurt was. Doe dit daarom pas als de 14-dagen-code cyclus is verlopen (dit kun je zien in de app).

Meer weten? Lees hier meer over de Corona-Warn-App.

3. Ik ben toerist, moet ik ook een mondmasker dragen?

Ja. De regels zijn door de Senaat van Berlijn vastgesteld en houden in dat je in het OV (bus, tram, S-bahn, U-bahn, Regiotreinen, Intercity’s, ICE’s), in ALLE winkels (dus ook de apotheek, supermarkten of het tankstation) een mondmasker moet dragen. Ook als je met de trein reist, moet je gedurende je hele reis een masker dragen. Zorg dus dat je minstens één of meerdere mondmaskers hebt vóór je naar Berlijn reist. Inmiddels zijn deze regels in alle Duitse Bundesländer hetzelfde.
Wie geen masker in het OV, in winkels of op andere plaatsen draagt waar ’t verplicht is, riskeert bij controle een boete die tot 500 euro kan oplopen.
Tip: moet je lang met de trein? Reis dan met een chirurgisch maskers, deze zijn iets lichter en helpen je iets prettiger te ademen. Wel elke vier uur een nieuwe opdoen! Binnen Berlijn kun je voor de korte momenten prima toe met katoenen maskers.

4. Waar in Berlijn koop ik mondmaskers?

Eigenlijk overal! Bij de drogisten DM of Rossmann zijn wegwerpmaskers (blauwe dingen die ook je tandarts draagt) en stoffen maskers te krijgen. Ook talloze kleermakers en kledingwinkels verkopen stoffen maskers. Bedenk je wel dat stoffen maskers na het dragen moeten worden uitgewassen op 60 tot 90 graden, dus dat je er sowieso meer dan één nodig hebt. In je hotelkamer kun je een masker prima uitwassen met wat zeep en heel heet water in de wasbak. Goed laten soaken, uitspoelen, uitwringen en laten drogen.

Goed om te weten: wegwerpmaskers mag je maar 4 uur achtereen dragen. Raak de voorkant van je maskers NOOIT aan, dus doe ze af (en weer op) door alleen de elastieken te pakken. Zorg ook dat je zowel je MOND als je NEUS bedekt. Draag je masker NOOIT onder je kin, ook niet voor heel even. Aerosolen en virussen hechten zich namelijk aan de voorzijde van een masker (als ze in de buurt zijn). Door fout met je masker om te gaan, kun je jezelf én anderen dus alsnog besmetten. Let hier dus goed op. Aan te raden is om mond-neusbedekking te dragen op álle plaatsen waar drukte met andere mensen kan worden verwacht.

5. Kan ik uit eten in Berlijn? Of een drankje doen op het terras?

Ja! En doe dat ook, gastronomen zijn er blij mee. Wel wordt er nog maar weinig binnen gegeten, in de meeste gevallen (bij mooi weer zeker) buiten. Er zijn dan ook meer en grotere terrassen dan ooit! Let wel op dat je in de meeste gevallen moet reserveren en bij spontane lunch- of diner-outings mogelijk gegevens moet achterlaten, voor contact-tracing bij een nieuwe uitbraak. Aan tafel hoef je geen mondmasker te dragen, WEL als je even naar de WC gaat of naar de bar loopt om te betalen. Er zijn strikte regels voor de restaurants en eetgelegenheden in Berlijn. Tussen de tafels moet voldoende afstand zijn, de bediening moet een mondmasker dragen. Zie je dat dit niet gebeurt? Vraag dan om een andere zitplek of ga naar een ander restaurant

6. Hoe ga ik om met anderen die geen afstand houden?

Je gaat ’t zeker op drukke plekken in Berlijn meemaken, dat mensen niet voldoende afstand houden. Dit is frustrerend op z’n minst, maar er zijn nu eenmaal mensen die schijt aan alles hebben. Echter is het geen vrijbrief voor jezelf om géén afstand meer te houden. Denk er dus aan dat je zelf wel probeert de afstand zoveel mogelijk in acht te nemen en spreek anderen desnoods aan als ze het – bijvoorbeeld in een rij voor een winkel of ijssalon – negeren. “Können Sie bitte auf die anderthalb-meter achten? Danke“. “Halten Sie bitte Abstand” zijn mogelijke voorbeeldzinnen die je kunt gebruiken.

7. Kan ik naar het museum?

Alle Berlijnse musea zijn weer geopend! Echter zijn er wel talloze musea die alleen met een online reservering werken (of online tickets) en tijdslots. Dit geldt ook voor dierentuinen. Informeer jezelf hier van tevoren goed over en koop je tickets online. Dit kan ook prima tot 1 of 2 dagen van tevoren, maar als je zeker wil zijn, wees er dan zo vroeg mogelijk bij! Botanische tuinen, tentoonstellingen, galeries zijn eveneens geopend en bieden wat meer flexibiliteit. Overal geldt de 1,5 meter regel en in vele gevallen wordt je ook verzocht om in de musea mond/neus maskers te dragen.

8. Kan ik winkelen?

Jazeker! Alle winkels zijn geopend. Per 20 vierkante meter mag er één persoon naar binnen, en mondmaskers zijn verplicht. Bij de ingang wordt je vaak verplicht om een mandje (bij supermarkten een karretje) mee te nemen. Is er geen mandje of karretje? Dan moet je wachten tot er weer iemand naar buiten komt. Het mandje wordt vaak gereinigd en ontsmet door een medewerker en dan aan jou gegeven. Al deze informatie staat voor de ingang vermeld. Houdt ook rekening met wachtrijen bij sommige winkels, en zeker bij supermarkten.

9. Ik wil me wel aan de verplichte afstand houden, maar geen mondmasker dragen

Tenzij je een astma-patiënt bent (en dat kunt aantonen) of een andere hele goede – aantoonbare – reden hebt om geen masker te dragen, moet je gewoon een masker dragen in winkels en het OV. Klaar. Geen gezeur, geen uitzonderingen. Asocialen hebben we hier al genoeg, dus als je je weigert te voegen naar de regels zoals ze in Duitsland en Berlijn gelden, blijf je liever thuis. We wonen met 85 miljoen mensen in dit land en heel veel van ons zijn afhankelijk van een goed functionerend Duitsland. Niemand is bij een nieuwe uitbraak van het virus gebaat, er zijn in Berlijn héél veel mensen (en bedrijven) die aan een tweede golf definitief er financieel onderdoor zouden gaan.
Niet vergeten: wie geen masker draagt, riskeert bij controle een boete van minstens 50 euro, die tot 500 euro kan oplopen.

Oja; je gaat ze tegenkomen, van die lui die in het OV of in winkels geen maskers dragen. Of hooguit onder hun neus. Deze mensen vinden zichzelf heel stoer en rebels, maar het zijn sukkels. Even het voorpand van je t-shirt over je neus trekken is ook NIET voldoende! Ook mensen die een sjaal voor hun neus vasthouden met hun handen zijn ongelooflijke sukkels en ook nog eens een mogelijke bron van infectie! Wees dus alsjeblieft niet zoals deze mensen, en hou je aan de regels.
Ik adviseer je om in het OV te zorgen voor minstens 6 meter afstand van mensen die hun masker niet correct dragen.

10. Ik heb gehoord over illegale feestjes in Berlijn. Kun je me zeggen waar die zijn, of kan ik daar naartoe?

Nee. Maar ik stuur je graag de rekening van de kosten die ik bij een tweede lockdown (en verdwenen inkomen) moet maken. Alsjeblieft; denk niet alleen aan jezelf, aan wat JIJ wil, maar denk ook aan anderen. Aan alle mensen, ouderen, ondernemers die wellicht de eerste klap van de crisis hebben overleefd, maar een tweede klap niet te boven komen.
Dit is geen tijd voor feestjes. En met alle respect; feestjes staan niet bovenaan het prioriteitenlijstje momenteel.

Verordnung – De stedelijke verordening van de Senaat van Berlijn met alle regels per sector, zijn hier te vinden.
Op deze pagina vind je de meest actuele informatie over het coronavirus en Berlijn.

De belangrijkste informatiebronnen in Berlijn m.b.t het virus:

Bundesministerium für Gesundheit
Robert Koch Institut (nieuwste cijfers)
Robert Koch Institut Dashboard
Berliner Morgenpost dossier
Berliner Morgenpost nieuwsticker
Tagesschau nieuwsdossier
WHO overzichtskaart
Johns Hopkins CSSE overzichtskaart
• Lees ook: waarom is ‘social distancing’ zo belangrijk? Washington Post.

 

Disclaimer: Ik ben niet verantwoordelijk voor jouw reis naar Berlijn. Ik ben géén arts of medisch deskundige of medewerker van de stad Berlijn. Alle informatie op deze is gebaseerd op betrouwbare informatie van de juiste instituten in Duitsland (RKI, Bundesministerium, Senat-Verordnung Berlin). Echter verandert deze informatie continu en ben ik – ondanks dat ik mijn best doe alles actueel te houden – niet verantwoordelijk voor de correctheid ervan. Ik kan je niet helpen bij een diagnose of je adviseren of je het wel of niet nodig is om een arts te raadplegen. Ook kan ik niet voor je bepalen of het wel of niet slim is om naar Berlijn te komen. Je bent voor je eigen beslissingen verantwoordelijk en dient jezelf correct te informeren bij de daarvoor aangewezen instanties. Neem bij twijfel of gezondheidszorgen ALTIJD telefonisch contact op met een arts.

53 Comments

 • Arend Jan Overstegen schreef:

  Dag Emma,
  Wat fijn dat je ons ook wat dat virus betreft op de hoogte houdt
  In mei gaan we weer en zien er weer naar uit.
  Dank voor je uitgebreide blog.

  Arend Jan

 • Elma schreef:

  Goed artikel Emma. Prima en uitgebreide informatie. Zolang er geen negatief reisadvies komt ga ik gewoon naar Berlijn in april.

 • Marianne schreef:

  Bedankt voor de updates en info!! top!!

 • Martijn Kraan schreef:

  Hoi Emma, fantastisch deze actuele en heldere informatie. Ik ga komend weekend, dus ik hou de site met spanning in de gaten. Bij de evenementen staat niet de wedstrijden van de voetbalclubs, maar dat zijn wel events van paar duizend toeschouwers. Wij hebben tickets voor Hertha BSC komend weekend. Heb je nog iets vernomen of dit in het geding kan geraken?

  • Emma schreef:

   Hoi Martijn, ik heb een vraag uitgezet bij het Olympiastadion of er wijzigingen zijn. Ga uit van geen nieuws is goed nieuws, maar houd zelf ook het twitteraccount van het Olympiastadion (@Oly_Berlin) in de gaten. Als er wijzigingen zijn, lees je het daar als eerste! Veel plezier in Berlijn dit weekend!

 • Jan N. schreef:

  Hoi Emma. Ik heb geboekt voor jouw rondleiding Oost-Berlijn op zaterdag 18 april. Gaat die nog wel door?
  Verder hartstikke goed van jou dat je de Coronaproblemen en gevolgen in Berlijn zo uitgebreid belicht.
  Het blijft natuurlijk altijd de eigen verantwoording! Groeten van Jan

  • Emma schreef:

   Hallo Jan, dankjewel voor je bericht! Ik durf momenteel nog niet verder te kijken dan de paasdagen, omdat de situatie momenteel dagelijks verandert. Als ik annuleer, neem ik in elk geval tijdig contact met je op! Ik laat jullie niet hangen! Het beste gewenst en blijf gezond! Lieve groeten, Emma.

 • Eric V schreef:

  Bedankt voor de uitgebreide informatie – we willen onze dochter bezoeken met Pasen maar omdat we liever noch verspreider noch ramptoerist zijn hebben we dat maar afgeblazen. Je blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor je eigen daden en het advies is meer dan duidelijk. Maar uitstel is geen afstel

  • Emma schreef:

   Hallo Eric, dit klinkt me als muziek in de oren! Én een hele verstandige beslissing, maar ook fijn dat jullie dan op een later moment terug willen komen. Berlijn wacht op jullie! Veel sterkte met alles, natuurlijk ook voor jullie dochter hier. Lieve groeten en blijf gezond!

 • Gido schreef:

  Hallo. Ik werk in Berlijn maar woon in Polen. Ben van plan om volgende week maandag weer te gaan werken. Ik kan nog wel terecht in mijn pension. Wordt dat een probleem?

 • Sandra schreef:

  Dag Emma, ik heb de afgelopen weken veel gebruik gemaakt van je site. Helaas vooral om de informatie over Corona te checken, vandaag maar geannuleerd voor citytrip eind maart. Erg jammer, maar ik hoop na deze ellende nog een keer naar Berlijn te komen en zal dan je andere informatie goed benutten, hoop dat je het hoofd boven water kunt houden! Hopelijk tot ziens….

 • annabel schreef:

  hai waar kan ik de officiele info/verklaring vinden dat de hotels in Berlijn gesloten zijn voor toeristen? hoor het graag alvast hartelijk dank

 • Henk Eigenraam schreef:

  Geweldig Emma, om op deze manier de stand van zaken in Berlijn te krijgen. Zeer gewaardeerd, ook nu weer met betrekking tot de gezondheidssituatie bij jullie. Dank, en blijf gezond en vrolijk.

 • Huub schreef:

  Goeie info Emma!
  Wij hebben al langer geleden 5 dagen Berlijn geboekt, ma 18.5 t/m za 23.5. We reizen vanaf Venlo. Verblijf hotel Novum Lichtburg Kurfürstendamm.
  Het doel is olv onze Berlijnse vrienden, Berlijn wat te leren kennen. Wij waren er nog nooit…
  Heeft het zin deze reis door te zetten of moet het hotel ons een voucher verstrekken teneinde het verblijf in bijv. het najaar, te realiseren!?
  Met dank voor Uw advies.
  Huub

  • Emma schreef:

   Hallo Huub, mijn advies is nog altijd: reis niet naar Berlijn. Het verbod op toeristische hotelovernachtingen is nog altijd niet opgeheven en dit gaat ook echt nog wel een tijdje duren. Zowel jullie hotel als jullie zelf kunnen een boete krijgen. Ik raad het jullie daarom dringend af om naar Berlijn af te reizen op dit moment. Mijn advies is om te kiezen voor het (late) najaar. Veel groeten!

 • Leen schreef:

  Hoi Emma. Wat een fijne site! Vraagje…ik en mijn vriend hebben al lang een tripje naar Berlijn gepland van 4-8 juni. De treinen naar Berlijn gaan vanaf 2 juni weer vlgs normaal schema rijden. Is het verstandig om als toerist te komen (natuurlijk met alle regels in acht nemend).
  Groetjes
  Leen

  • Emma schreef:

   Hallo Leen, helaas verandert het feit dat de treinen rijden niets aan de regels. Mensen vanuit het buitenland kunnen op dit moment niet naar Berlijn reizen, omdat er een twee weken quarantaine-plicht geldt voor hen die uit het buitenland naar de stad reizen. Buitenlandse toeristen zijn nog altijd niet welkom helaas, zoals ook overal op deze pagina staat. Groetjes, Emma

 • Jan Noordam schreef:

  Hoera Emma,

  Ik hou mij er nog niet aan vast, maar voorzichtig hopen.
  Ik sta nu geboekt voor weer weekje Berlijn, in een Air Bnb en met de trein. Datum 30 juli t/m 06 augustus, duimen!!

  Jij nog fijn “vakantieweekje”.

  Groeten, Jan Noordam

 • lies schreef:

  hai Emma, mijn zoon woont in Berlijn maar van hem word ik niet veel wijzer, van jou wel:) Zo gauw als het kan wil ik naar Berlijn om hem op te zoeken.

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Is er nog iets concreets gekomen uit de persconferentie met Angela Merkel op 27 mei 2020?

  Groeten Jan N.

 • Arie schreef:

  Tegel blijft nu toch wel weer open door het openstellen vd grenzen. wel grappig dat gehannes met die vliegvelden. Ik heb hier een vliegticket liggen al uit 2013 van Amsterdam naar Berlin Brandenburg. dit jaar in augustus dus wederom landen op Tegel…..

 • Alwayshappyz schreef:

  Hoi! Geen idee of je dit leest, maar ik heb wat rond zitten kijken op je site, erg fijne info! Mijn man en ik willen begin juli naar Berlijn voor een week (eerste keer). Het is ons duidelijk dat de grenzen open gaan op 15 juni, en er gaan ook treinen, maar alle hotels op expedia geven aan dat je een bewijs moet indienen…dat het een essentiele reis is en dat toeristen niet welkom zijn. Is die info dan gewoon niet up to date, of zijn toeristen in Berlijn nog niet welkom in juli? Beetje verwarrend.

  • Emma schreef:

   Hoi! Dat ligt inderdaad aan Expedia, die zijn niet up to date (sukkels). Toeristische reizen binnen Duitsland zijn alweer toegestaan sinds 25 mei en buitenlandse toeristen zijn welkom per 15-6, dus geen zorgen! Mijn advies is sowieso om – als mogelijk – direct bij het hotel van je keuze zelf te boeken, dan betaal je vaak ook een lagere prijs en komt het geld meteen bij het hotel terecht!

 • Ingmar Bocker schreef:

  Wat raar zeg! Ons hotel heeft ons zelfs laten weten dat ze (Steigenberger Hotel Berlin) pas weer op 1 juli open gaan. Maar hotels zijn dus al vanaf 25 mei open. Hotel snapt onze vraag ook niet of we dat bewijs nodig hebben. Ze blijven enkel herhalen dat ze 1 juli open gaan. Een ander hotel (NH) geeft aan dat het nog niet officieel is dat toeristen weer welkom gaan zijn, dus die willen geen uitspraken doen. Verwarrend wat we nou moeten boeken. Bedankt voor je info in ieder geval!

  • Emma schreef:

   Hi Ingmar, elk hotel mag zelf besluiten per wanneer ze weer open gaan en wie ze toelaten. Maar verplichting om aan te tonen waarvoor je naar Berlijn komt is er niet meer. Al die informatie staat vermeld in de Verordening van de stad Berlijn en kunnen ze daar nalezen. NH heeft daar gelijk in, officieel is het pas vanaf 15 juni, als de reisbeperkingen automatisch zijn vervallen.

 • Alwayshappyz schreef:

  Bedankt voor je reactie :) Gaan er gewoon vanuit dat het goed komt. Bedankt voor alle info! Benieuwd naar de stad, en wat er allemaal open gaat zijn. Onder andere groot fan van Hard Rock Cafe’s qua eten, dus hopen dat die ook open is. En benieuwd naar lokale restaurants; we gaan je site nog wel verder raadplegen voor tips! Nogmaals bedankt :)

 • Yvonne schreef:

  Hallo Emma, hoe kunnen wij jou vinden in Berlijn?

  • Emma schreef:

   Hi Yvonne, zodra de data voor de rondleidingen in Berlijn bekend zijn, kun je dat vinden via wattedoeninberlijn.nl/rondleidingen of via mijn pagina’s op twitter, instagram of facebook! Er wordt aan gewerkt, even geduld nog!

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Wil je ook graag op deze manier laten weten, dat ik straks graag deelnemer ben in een fysieke rondwandeling in Berlijn. Hardstikke fijn dat het weer kan! Ik ben in Berlijn van 30 juli tot 06 augustus. Ik hoop dat je in die week voldoende kandidaten weet te vinden. Waar naar toe maakt me niet heel veel uit, als het maar niet de heel toeristische tocht is. Hoop van je te lezen en …. stay healthy and safe.

  Gr. Jan N.

  • Emma schreef:

   Helemaal super Jan! Ik kom komende week met een planning voor de rondleidingen! We gaan elkaar zien! Lieve groeten, dankjewel voor je steun! Emma.

 • Jan Noordam schreef:

  Oh ja,

  En de online rondwandelingen zijn super!

  Jan

 • Laura schreef:

  Hoi Emma.

  Ten eerste bedankt voor je duidelijke blog.
  Wij hebben een midweek Berlijn geboekt van 15 tm 19 juni. We reizen met de trein. Het mag dan ook officieel weer. Ons hotel heeft laten weten dan nog niet open te zijn, gelukkig hebben we nog wel wat andere opties. Maar we hebben nog wel wat vragen, omdat we niet weten of een bezoek aan Berlijn meteen op 15 juni alweer verstandig is of dat we het bijvoorbeeld beter naar september kunnen verschuiven.
  – We willen graag alle highlights zien; fernsehturm, holocaust monument, sachsenhausen, de muur etc. We willen gebruik maken van de ov dagkaarten. Is dit allemaal gewoon mogelijk? Moeten we veel reserveren van te voren en zo ja, hoe kunnen we dit dan het beste doen? Zijn er andere dingen waar we dan rekening mee moeten houden, die anders zijn dan normaal?
  – We houden ervan om spontaan ergens te gaan eten voor lunch of diner. Is dit ook gewoon mogelijk of is reserveren handiger? Zo ja, is er een manier waarop we kunnen reserveren en meerdere restaurants enzovoort in een overzicht kunnen zien?
  – Wat als we tijdens ons bezoek aan Berlijn ziek worden, kunnen we dan wel weer terug naar Nederland met de trein? Of wat als er tijdens ons verblijf toch weer een uitbraak komt en de grenzen toch weer ‘dicht’ gaan?

  Een reisje naar Berlijn is iets wat al lang op onze planning stond. Dus het liefst gaan we zo snel mogelijk en het is ook maar de vraag hoe de situatie in bijvoorbeeld september is, misschien is dan alles verder versoepeld of het is toch weer stenger geworden.
  Hopelijk kun jij ons wat advies geven.

  Groeten Laura

  • Emma schreef:

   Hi Laura,

   Aangezien je me deze vraag ook per mail hebt toegestuurd, krijg je ook een kopie van dit antwoord daar. Maar omdat ik weet dat ook anderen hier meelezen beantwoord ik je vraag ook hier:

   In principe is Berlijn vanaf de 15e gewoon toegestaan om te bezoeken. Officieel is officieel, dus of je de 15e komt of een paar dagen later, zou niet uit moeten maken. Het ding is echter dat het áltijd nog kan veranderen. Dat is absoluut niet de verwachting, maar mocht er tussendoor toch iets gebeuren (een grote uitbraak) kunnen de autoriteiten altijd besluiten de grenzen weer voor toerisme te sluiten (of niet te openen). Dat is een situatie waar we helaas nu mee moeten leren leven en die ook nog wel meerdere maanden zal voortduren.

   • Alle highlights zijn geopend, maar velen werken wel met reservering vooraf. Check hiervoor de respectievelijke websites van de bezienswaardigheden die je wil bezoeken (via google te vinden of via de info op mijn site). Dat is even een uitzoekwerkje, zelf heb ik daar helaas nog geen tijd voor gehad.
   • Spontaan eten kan, vraag dit bij binnenkomst. Sommigen werken alleen op reservering, dus hou een paar opties achter de hand. Het kan lonen om toch ergens te reserveren, just in case. De website Open table is daarvoor een goede optie, maar bij kleinere restaurantjes moet je bij hun respectievelijke websites of social media (facebook, instagram) zijn.
   • Qua ziekte tijdens je bezoek hier en repatriering terug naar Nederland, daarvoor moet je contact opnemen met je reisverzekering. Daar kan ik je helaas niet mee helpen. Als je merkt dat je ziek bent tijdens je verblijf in Berlijn, is het sowieso aan te raden om direct in quarantaine te gaan op je hotelkamer en contact te zoeken met het front desk van je hotel en een arts te raadplegen. In alle gevallen: als er ook maar een aanleiding is dat je denkt dat je fysiek niet in orde bent vooor je gaat reizen, blijf thuis en verplaats je reis!

   Net als jij weet ik niet hoe de wereld er in september uitziet, en kan ik daar helaas niets over zeggen. Het is voor mij ook koffiedik kijken. Erg frustrerend! Lees je daarom ook in de dagen tot aan je reis goed in, volg het Duitse nieuws en volg mij op social media (Twitter of insta is ’t beste). Mocht er iets veranderen qua toerisme hier in de stad, dan lees je het daar als eerste!

   Groetjes en hopelijk veel plezier gewenst in Berlijn!
   Emma

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Straks (eind juli) kom ik naar Berlijn met de trein, de IC Berlijn. Heb jij enig zicht op hoe de internationale trein en dan met name in Duitsland, zijn ingericht (hoe Coronaproef)? Ik heb een gereserveerde plaats en natuurlijk mondkapjes, maar doen ze er verder nog iets aan, zoals in Nederland stoelen vrijhouden enz.

  • Emma schreef:

   Hi Jan, buiten het feit dat de treinen relatief rustig zijn en dat een masker verplicht is, zijn er geen andere maatregelen. Duitse treinen zijn natuurlijk sowieso wat ruimer van opzet dan Nederlandse ;-)

 • Marco Timmermans schreef:

  Halo Emma,

  Leuke website !
  Ik ga al jaren naar Berlijn, en dan het liefste aan het eind van het jaar voor de Weihnachtsmarkten. weet jij of die doorgaan dit jaar? of is het nog te vroeg om dat te vragen ?
  Hoe zit het trouwens met de cafe’s ? zijn die ook open ? (zoals Murphy’s op de Schiffbauerdamm)

  Groetjes Marco

  • Emma schreef:

   Hallo Marco! Dankjewel voor ’t compliment! :-) Hoe het zit met de kerstmarkten weet ik echt niet, daar is nog niets over bekend. Zoals het nu staat zijn er geen grote evenementen tot en met oktober, maar het is allemaal afhankelijk van het verloop van de pandemie in Duitsland/Berlijn. Dus het blijft afwachten! Café’s zijn geopend, maar je mag er alleen wat drinken als je aan een tafel zit en je gegevens achterlaat. Lieve groeten!

 • Ingmar schreef:

  Hai! Ik kan er online niks over vinden, dus wellicht weet jij hier iets van: wij zijn begin juli in Berlijn. Berliner Dom staat uiteraard op ons lijstje. Liefst willen we ook genieten van het uitzicht vanaf de Dom. Is die uberhaupt open? We zagen bv dat de Reichtstag koepel dicht was wegens Corona.

 • Vera de Boer schreef:

  Hallo Emma

  Wij gaan met de trein naar Berlijn van 6 t/m 10 juli
  Nu werd er hier in Nederland tegen mij gezegt dat ik na terug komst in thuiscarantaine moet voor 2 weken om dat ze dat in het nieuws heeft gehoord
  Is dat zo want ik heb er zelf niets over gehoord in het nieuws op de Nederlandse zenders
  Ik hoop dat je mij wat maar kan vertellen

  Groetjes Vera

  • Emma schreef:

   Hallo Vera, de persoon die dat tegen jou heeft gezegd kletst uit zijn/haar nek :-) Je kunt er ook vanuit gaan dat wanneer Nederlanders twee weken in quarantaine zouden moeten na terugkeer uit Duitsland, ik dat op mijn website zou zetten. Meer over het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Duitsland kun je lezen op de website van de Rijksoverheid: nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/. Uiteraard moet je tijdens je verblijf in Berlijn de regels opvolgen zoals overal aangegeven, dus zorg voor voldoende maskers van tevoren! Ook tijdens de treinreis is het dragen van een masker verplicht. Groetjes, Emma

 • Vera de Boer schreef:

  Emma
  Dank je voor je reactie
  Ik dacht het zelfde maar wilde het toch even zeker weten dat ze uit hun nek praten :-)

  Groetjes Vera

 • Dorinda schreef:

  Hallo,
  Over 3 weken gaan ik en mijn vriend naar berlijn. Nu waren we van plan veel te bezoeken zoals: Fernsehturm, Sea life en nog wat meer. Maar wij waren van plan een Berlin WelcomeCard te nemen omdat je hier toch wat korting mee krijgt. Nu vanwege de corona lees ik overal dat er beperkte toegang is en reserveren nodig is. Tijdens het reserveren kan ik nergens aangeven dat wij een Berlin WelcomeCard hebben om korting te krijgen. Dus nu is mijn vraag: weet je toevallig of het mogelijk is om toch nog korting te krijgen ook als je online vooraf tickets boekt?

  • Emma schreef:

   Hoi Dorinda, daar kan ik je helaas niet mee helpen. Het makkelijkste is om daarover contact op te nemen met Sea Life en de Fernsehturm zelf, of om direct het bureau achter de Welcome card, Visit Berlin, aan te spreken. Die moeten je daar zeker mee kunnen helpen! In ieder geval veel plezier met de voorpret en wat goed dat je je gedegen voorbereid!

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Weet je toevallig of het in deze fase weer gebruikelijk is om contant te betalen of is pinnen nu wel helemaal in, in
  Berlijn? Contanten of pinnen met de pas?

  Gr. Jan N.

 • Arie Jansen schreef:

  Emma,
  over 1 week naar berlijn, ben niet bang voor corona in berlijn. maar lees net dat door het toenemend aantal besmettingen in NL nu noorwegen nederland ziet als risicoland en dat je 10 dagen in zelfisolatie moet. wordt daar in DLD ook al zo over gedacht, of al bijna?… weet je iets? dan moeten we al eerder die kant op komen…

  • Emma schreef:

   Hallo Arie, vooralsnog is er geen verplichting voor quarantaine als je uit Nederland komt. Dit kan natuurlijk wel veranderen als de situatie in Nederland verslechtert. Belangrijk om te weten is dat zulke dingen altijd verschillen per bundesland, dus in Berlijn zijn de regels wellicht anders dan in andere Bundesländer. Als Nederland door Duitsland/Berlijn als risico-land wordt aangeduid, dan lees je dat hier natuurlijk direct!

Laat een reactie achter