Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Coronavirus: alle regels en info over de situatie in Berlijn op een rij

,
Home » Coronavirus: alle regels en info over de situatie in Berlijn op een rij

Eindelijk is het zover; de strenge lockdown lijkt te helpen en heel voorzichtig dalen de besmettingscijfers in DUitsland en Berlijn. Maar de staat van de zorg is nog altijd kritiek en ook het aantreffen van de Britse virusmutatie B117 in heel Duitsland helpt niet mee. Dit maakt de situatie nog altijd precair. Daarop is er besloten dat de bestaande lockdown wordt verlengd tot en met minimaal 7 maart 2021. Deze kan mogelijk nog verder worden verlengd. Op deze pagina lees je welke regels er precies in Berlijn en Duitsland gelden en wat je moet weten als je voor noodzaak toch naar Nederland of Duitsland reist. Bedenk wel: toeristen en reizigers voor werk zijn op dit moment in Berlijn absoluut níet welkom. Zorg dat je voor je Berlijn bezoekt, deze pagina leest!

LAATST BIJGEWERKT: 1-3-2020 om 20:00 uur
Deze pagina wordt op 8 maart 2021 weer geactualiseerd!
Vragen? Laat onderaan deze pagina een reactie achter.

Nieuwste ontwikkelingen in het kort:

Maatregelen:
• Lockdown definitief verlengd tot en met 7 maart 2021.
• Nieuw overleg tussen Bund & Bundesländer op 3 maart 2021.
• Inmiddels openen in Berlijn de scholen en kita’s in stappen. Kapsalons ook weer geopend.
• Inzidenz na daling toch landelijk weer gestegen, mutatie B117 verspreid zich. Situatie blijft onzeker.
• Zodra de inzidenz landelijk stabiel geruimde tijd onder de 35 ligt, kunnen winkels, musea, tentoonstellingen en verzorgingssalons (zoals nagel- en tattoostudios) weer open. Dit scenario lijkt nu onwaarschijnlijk.
• In winkels en het OV ben je nu verplicht om chirurgische maskers of FFP2/KN95 Maskers te dragen. Stoffen maskers zijn niet meer toegestaan. Ook in auto’s met mensen van een ander huishouden zijn maskers vanaf heden verplicht, evenals in taxi’s. Maskerplicht in Berlijn geld ook in alle winkelstraten (kaart hier)
• Burgemeester Müller heeft een stappenplan voor Berlijn aangekondigd, hangende aan Inzidenz-waardes van 50 en lager.
• Contactbeperkingen zowel buiten als binnen; afspreken enkel toegestaan met mensen uit één ander huishouden. Deze blijven van kracht, verwachting is wel dat deze voorzichtig ontspannen na 7 maart.
• Alle winkels (m.u.v supermarkten, drogisterijen en andere dringende benodigheden) vooralsnog gesloten.
• Politie en Ordnungsamt controleren in Berlijn en Potsdam op naleving van de lockdownregels. Ook in het OV en op autowegen kun je controles verwachten. Politie en Gesuntheitsamt controleren tevens (steekproefsgewijs) de naleving van verplicht quarantaine.

Cijfers:
• Aantal besmettingen per 100.000 inwoners gestageneerd, inzidenz nu landelijk rond 66.
• Blijft afwachten wat de B117-mutatie in Duitsland gaat doen, situatie blijft vooralsnog onzeker.
• Eén van de drie de corona-stoplichten nog op rood (inzidenzwert boven de 50).
• Britse mutatie B117 steeds vaker in Berlijn vastgesteld, deze is tot meer dan 50% besmettelijker en heeft een hogere kans op een zwaarder verloop van de ziekte.
• Vaccinatieproces komt eindelijk een beetje op gang; bijna 186.000 Berlijners nu éénmaal ingeënt, 117.000 Berlijners volledig geënt. Vier inentingscentra in de stad nu geopend en in bedrijf. Ook wordt er gesproken over het verplaatsen van het vaccineren naar de huisartsenpraktijken. Voor actuele cijfers, zie het Impfdashboard.

Reizen:
• Reizigers naar Berlijn zijn verplicht zich 48u voor aankomst in Berlijn te laten testen (PCR) en een certificaat in Duits/Engels/Frans bij zich te hebben. De quarantaineplicht en Einreisemeldung vervallen hierdoor niet!
• Toeristische overnachtingen in heel Duitsland nog altijd verboden.

Reisadvies: NEGATIEF – Reis niet naar Duitsland/Berlijn.

Op dit moment raad ik je dringend AF om naar Berlijn te reizen vanuit Nederland, België of zelfs vanuit een ander deel van Duitsland. Deze waarschuwing blijft tot en met minstens 31 maart 2021 van kracht. Ik ga er niet lang over uitweiden: je kunt op dit moment niet naar Duitsland of Berlijn reizen zonder een aantoonbaar dringende reden. Blijf thuis en reduceer je contacten met andere mensen tot een minimum.

Blijf thuis! – Blijf in uw Kot, ik meen ’t he! – Reste à la maison! – ở nhà! – Bleib Zuhause! – Stai a casa! – Stay home! Bli hjemme! – Fuirich aig an taigh! – Quédate en casa! – Bliv hjemme! – Oставайся дома! – Ficar em casa! البقاء في –  المنزل! – Zostań w domu! – 呆在家里

Nederland en België zijn risicogebied:
Het Robert Koch Instituut en het Auswärtiges Amt in Berlijn hebben heel Nederland en geheel België tot risicogebied verklaard. Nederlanders en Belgen mogen NIET naar Duitsland reizen zonder – aantoonbaar – dringende reden.

Reis je toch naar Duitsland of Berlijn met een dringende reden?
• Wees in het bezit van een geldige PCR-test, niet ouder dan 48 uur. Het certificaat moet in het Duits, Engels of Frans zijn en moet je minstens 10 dagen bewaren. Je hebt deze zowel landelijk als voor de stad Berlijn nodig.
• Direct bij binnenkomst in Duitsland (dus zodra je over de grens komt), dien je (verplicht) digitaal een Einreisemeldung te doen: Digitale Einreisemeldung. Hierin kun je ook de testuitslag meesturen.
• Bij aankomst ga je verplicht tien dagen in quarantaine, negatieve test of niet. Na vijf dagen moet je na oproep van het Gesundheitsamt een tweede corona-test doen (je gegevens halen ze uit de Digitale Einreisemeldung). Is deze negatief, dan kun je na ontvangst van je testresultaat je quarantaine afbreken. Dit kan echter pas na minimaal vijf dagen, niet eerder, tenzij je hier schriftelijk bericht over krijgt van het Gesundheitsamt.
• Je mag je quarantaine NIET eerder afbreken als het Gesundheitsamt geen contact met je opneemt.
De enige uitzondering op de quarantaineplicht in Berlijn, is als je in Nederland familieleden uit EERSTE GRAAD hebt bezocht. Dat zijn ouders, broer/zus. Andere familieleden vallen buiten de eerste graad, vrienden behoren er helemaal niet toe.

Let op: Negeren van of je huis verlaten tijdens een opgelegde quaraintaine/isolatie wordt streng bestraft. Het niet volgen van de regels kan leiden tot gigantische boetes. Er wordt steeksproefsgewijs gecontroleerd door de Gesundheitsamt en Bundespolizei, voornamelijk bij grensovergangen, in treinen, bussen en op trein- en busstations en vliegvelden. Je mag bij opgelegde (angeordnete) quarantaine of isolatie je huis niet verlaten voor een ommetje of boodschappen. Vraag je buren of kennissen om hulp en bestel je boodschappen via een online supermarktdienst zoals Bringmeister of Rewe.

Aanvullend heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken Berlijn als stad tot oranje gebied verklaard. Ook dit betekent dat je alleen voor noodzakelijke reizen naar Berlijn mag reizen. Echter laat dat onverlet dat je voor je komst een test moet doen én direct na aankomst nog altijd 10 dagen in quarantaine moet. Ook de Digitale Einreisemeldung moet je nog altijd invullen.

Wat is de actuele situatie in Berlijn? – [Bijgewerkt op 1 maart 2021]

Vervelende stagnering – Eindelijk gingen dan na lang wachten de besmettingscijfers omlaag, inmiddels is die daling tot stilstand gekomen. Door uitbraken op diverse plaatsen in Duitsland, voornamelijk met de B117 mutant, zijn de cijfers weer aan het stijgen. Het aantal nieuwe infecties en dus ook de Inzidenzwert neemt toe. Het aantal dodelijke slachtoffers daalt gelukkig nog wel altijd. Het is nu afwachten of de stijging doorzet, of dat het een tijdelijke opleving was en we straks weer een daling krijgen.

Het doel van de lockdown is om de besmettingen naar 35/100.000 te brengen, zodat de Gesundheitsämter zich weer kunnen richten op clusters en het navervolgen van coronabesmettingen én de mutatie B117 geen kans krijgt zich groot te verspreiden. De lockdown is daarom verlengd tot en met 7 maart 2021.

Cijfers Berlijn:
• Er zijn op dit moment 129.350 personen besmet met coronavirus in Berlijn.
• De afgelopen 7 dagen zijn er 2481 nieuwe zieken bijgekomen.
• Er zijn nu 2817 patiënten overleden.
Netto zijn er 5000 momenteel mensen in Berlijn ziek door corona.
• Het aantal zieken per 100.000 inwoners in Berlijn ligt nu bij 67,6
• Volgens het Robert Koch Institut zitten we momenteel op een stagnerend aantal infecties in Berlijn. Bekijk hier het RKI dashboard.

Corona-Ampel – 1-3-2021:
De Berlijnse Senator voor volksgezondheid heeft een stoplichtsysteem ingesteld voor Berlijn, dat aangeeft hoe het pandemie-verloop in onze stad gaat.
• Het stoplicht van de 4-daagse R-waarde in Berlijn is 1,04 en staat momenteel op groen
• Het aantal nieuwe infecties (66,3) per 100.000 inwoners staat op rood.
• Het aantal bezette IC-bedden (16,9%) met corona-patiënten staat op oranje.
–> Meer info: Bekijk hier het dashboard van Berlin.de.

Hygiëneregels in Duitsland: de AHA+C+L regel blijft daarom gelden: Houdt te allen tijde 1,5 meter (of meer) afstand, was je handen grondig en desinfecteer regelmatig. Bedek mond en neus met een  FFP2 masker als je deze hebt. Gebruik de Corona-Warn-App op je telefoon. Gooi regelmatig ramen en deuren open om zo te kunnen luchten.

Lockdown – Voorjaar 2021 – Alle regels op een rij:

Bij een landelijk overleg (Bund & Länder) is besloten dat Duitsland in lockdown blijft tot en met minstens 7 maart 2021. Na het volgende overleg worden de regels en afspraken in alle Bundesländer nog eens besproken in de bestuurlijke organen en daarna bevestigd. Dit betekent dat Berlijn de regels zelf verwerkt in de verordening, maar ook bepaalde regels licht kan aanpassen (strenger of minder streng). Hierdoor kunnen de regels in Berlijn afwijken van die in andere Bundesländer. Hieronder lees je áltijd de regels zoals ze in Berlijn gelden.

Algemene regels:

Iedereen blijft zoveel mogelijk thuis. De verplichting thuis te blijven is echter afgeschaft.
Alle winkels blijven gesloten, met uitzondering van:
– supermarkten, drogisten, apotheken, kiosken, postkantoren, tankstations, fietsenwinkels en dierenwinkels. Ook boekhandels zijn geopend.
– In tegenstelling tot het voorjaar, zijn tuincentra en bouwmarkten gesloten.
Gesloten zijn:
• Tattoo-piercingstudio’s, schoonheids- en massagesalons en andere persoonlijke verzorgingssalons blijven dicht. Medisch noodzakelijke behandelingen blijven wel mogelijk, zoals fysiotherapie.
• Restaurants en horeca zijn gesloten, maar mogen nog altijd afhaal-maaltijden aanbieden. Bezorgdiensten blijven werken.

Heropeningen voorjaar 2021:
• Je hebt geen geldige reden meer nodig om je huis te verlaten, dit kun je dus te allen tijde doen.
• Scholen en Kita’s zijn weer geopend
• Kappers zijn weer geopend.
• Het alcoholverbod (verkoop in de nacht en drinken op straat) is opgeheven.

Onderwijs, werk & cultuur:
• Werkgevers wordt dringend opgeroepen om werkenemers zoveel mogelijk thuis te laten werken.
• Culturele inrichtingen, sportverenigingen en vrijetijdsbestedingen blijven gesloten

Reizen:
• Er geldt nog altijd een Reiseverbot in Duitsland. Niet-noodzakelijke reizen moet je uitstellen tot een nader tijdstip.  De quarantaine- en inreisregels blijven gelden zoals boven onder ‘Reisadvies’ beschreven.

Meer informatie:
– Lees meer over deze landelijke regels: https://www.bundesregierung.de
– De verordening van de Berlijnse senaat is hier te lezen: verordnung

Landelijke situatie Duitsland

• Landelijk zijn er nu 2.390.928 mensen geïnfecteerd (geweest) met het coronavirus.
• In de laatste 7 dagen zijn er landelijk 50.691 nieuwe besmettingen bijgekomen. Het aantal nieuwe besmettingen per week is aan het dalen.
• Het actieve patiënten-aantal (dus mensen die op dit moment corona hebben) ligt op ongeveer 125.000 personen, de rest geldt als genezen.
• Er liggen momenteel 3056 mensen met corona op de IC, op een totaal van 26.781 IC-bedden
• Landelijk ligt de 7-daagse R-waarde nu op 1,08 Dit betekent dat 100 mensen gemiddeld 108 mensen aansteken en het aantal nieuwe infecties per zeven dagen gelijk blijft. Elke R-waarde lager dan 1 is goed.
• Er zijn nu 70.105 mensen in Duitsland overleden met of aan het coronavirus.

–> Meer informatie kun je vinden op deze pagina van de NTV: Coronavirus-karte. Ook de Intensivbetten Monitor van de Berliner Morgenpost is er erg informatief, evenals de Coronaviruskarte van de Tagesspiegel. Wil je betere regionale informatie per Bundesland of Landkreis? Check dan: Robert Koch Institut – Dashboard – Overzicht Landkreise risicogebieden

De komende digitale rondleidingen staan op de planning:

Digitale rondleidingen:
Er zijn weer digitale rondleidingen! Elke woensdagochtend om 11:00 uur organiseer ik voor de thuisblijvers een digitale rondleiding door Berlijn. Via een livestream laat ik de stad zien, vertel ik bijzondere en indrukwekkende verhalen en beantwoord ik vragen van deelnemers. Zo ben je even een uurtje in Berlijn en kun je genieten van een andere omgeving!

3 maart 2021 – Wijkwandeling door Steglitz
10 maart 2021 – Vroeger en nu: Stunde Null
17 maart 2021 – Wijkwandeling door de Sprengelkiez
24 maart 2021 – Kreuzberger Parken
31 maart 2021 – Lente in Berlijn

Meer informatie & tickets: digitale rondleidingen in Berlijn


Coronawoordenboek Duits-Nederlands:

• Inzidenz: incidentie – Aantal nieuwe zieken binnen een bepaalde bevolkingsgroep in een bepaalde tijdperiode. In Duitsland bedoelen ze met de Inzidenz het aantal personen dat een corona-infectie heeft opgelopen per 100.000 inwoners, in de laatste zeven dagen.

• Kontaktbeschränkungen: contactbeperkingen – Een belangrijk onderdeel van de bestrijding zijn de Kontaktbeschränkungen, contactbeperkingen. Met hoe minder mensen één persoon contact heeft, hoe slechter corona zich kan verspreiden. Hierdoor is het momenteel slechts toegestaan om met één ander huishouden af te spreken.

Lagebericht – situatiebericht – ‘Die Lage’ staat voor de situatie. Een ‘Lagebericht’ is dus een situatiebericht, een beschrijving van de situatie zoals deze momenteel zich voordoet. Je hoort dit woord altijd vallen bij de persconferenties van het Robert Koch Institut

• Fallzahl – ‘valgetal‘ – is de officiële Nederlandse vertaling, maar daar kun je naar mijn idee nog steeds niet veel mee. ‘Gevallen-aantal’ vind ik beter passen. Het Fallzahl is het cijfer dat aantoont hoeveel ‘gevallen’, (lees: met corona besmette mensen) er momenteel zijn. Daarbij maken ze geen onderscheid tussen mensen met of zonder symptomen.

R-Wert/ReproduktionszahlR-waarde/Reproductiegetal – Afgekort tot R-Wert, R-waarde. Deze waarde geeft aan hoe de pandemie zich tot 10 dagen geleden zich verhield. Dus hoeveel personen wordt door één persoon aangestoken? In Duitsland is de R-waarde altijd gebaseerd op 100 personen. Is de R-waarde 1,15? Dan steekt 1 persoon 115 andere personen aan. Voor een afname van de besmettingsgraad is dus een R-waarde onder de 1 goed. Bij een R-waarde van 0,87, steekt 1 persoon dus gemiddeld 87 personen aan. Daarmee neemt het aantal besmettingen af en verspreid de ziekte zich dus minder snel door de bevolking.

BelegungBezetting – De Belegung in de Krankenhäuser (ziekenhuizen) gaat om de bezetting van de intensive care bedden (Intensivstation-Betten). Die is erg belangrijk, want hoe hoger dit percentage is, hoe zwaarder de druk op de zorg en hoe dringender nieuwe maatregelen nodig zijn. Deze indicator is belangrijk als je wil zien of de maatregelen helpen. Wanneer de pandemie daadwerkelijk afneemt, is deze indicator een van de eerste die langere tijd achtereen zal dalen.

Dunkelziffer – ‘Duistercijfer’, daadwerkelijke aantal dat onbekend is – Het aantal geinfecteerde corona-besmettingen dat niet getest wordt. Volgens het RKI is er een model om te berekenen hoe hoog het Dunkelziffer ongeveer is. Men verwacht dat met name na de feestdagen het ‘Dunkelziffer’ erg hoog was, omdat veel mensen die corona opliepen, zich niet direct lieten testen.

PandemiebekämpfungPandemiebestrijding.

—-> Missen hier nog woorden die absoluut bij het corona-woordenboek horen? Laat dan onderaan deze pagina een reactie achter!

Veelgestelde vragen over de corona-regels in Berlijn:

1.Kan ik naar Berlijn reizen?

Nee. Blijf thuis!

2. Maar het is een noodzakelijke reis want ik heb m’n familie/kennis/de stad al zo lang niet meer gezien.

Nee. Blijf thuis! Het is pas noodzaak als je eerstegraads familielid in het ziekenhuis komt te liggen of er iets anders ernstigs aan de hand is. Iedere onnodige reisbeweging draagt bij aan de verspreiding van het virus.

2. Heb ik iets aan de Duitse Corona-Warn-App?

Jazeker. De Duitse corona-app is nu ook beschikbaar gemaakt voor download in andere landen, waaronder Nederland en België. Het is niet verplicht om de app te gebruiken, maar wel aan te raden als je Duitsland voor vakantie (of met grote regelmaat) bezoekt. Hij is gratis te downloaden via de Play Store en de Apple Store.

De app is bedoelt om op eenvoudige manieren besmettings-kettingen van het corona-virus te doorbreken. De app weet niet wie jij bent, maar werkt met een unieke, encrypted code. Als jouw telefoon in de buurt komt van iemand anders met de app, worden de encrypted codes tussen de twee apparaten uitgewisseld. De codes vertellen de app hoe lang je in de buurt van een andere gebruiker was en op welke afstand. Er worden geen namen, privé-gegevens of locatiedata uitgewisseld en jij (of een andere gebruiker) merkt/weet niet wanneer of met wie die codes worden uitgewisseld.

Als iemand via de app doorgeeft dat hij/zij besmet is met Covid-19, worden de encrypted codes door de app gematched met de opgeslagen codes (van mensen die je hebt ontmoet) van de gebruikers. Als er een match is met de code op jouw telefoon – en je dus bij de besmette persoon in de buurt bent geweest-, krijg je een melding. De app geeft jsdan aanbevelingen wat je nu het beste kunt doen (zelf-isoleren en je laten testen bijvoorbeeld). Niemand weet verder daarvan, dus er staat niet ineens een arts voor je deur. Het is bij zo’n melding volledig aan jou om daar naar te handelen.
De code wordt elke 14 dagen vernieuwd, zodat je privacy beschermd blijft. Als je de app direct na je vakantie verwijdert, worden ook alle gegevens vernietigd en kun je dus geen melding meer krijgen van een eventuele besmetting van iemand die in je buurt was. Doe dit daarom pas als de 14-dagen-code cyclus is verlopen (dit kun je zien in de app).

Meer weten? Lees hier meer over de Corona-Warn-App.

3. Ik ben geen inwoner van Berlijn, moet ik ook een mondmasker dragen?

Ja. En waag het niet om hem onder je neus te hangen.

De regels zijn door de Senaat van Berlijn vastgesteld en houden in dat je in het OV (bus, tram, S-bahn, U-bahn, Regiotreinen, Intercity’s, ICE’s), in ALLE winkels (dus ook de apotheek, supermarkten of het tankstation) een mondmasker moet dragen. Ook als je met de trein reist, moet je gedurende je hele reis een masker dragen. Zorg dus dat je minstens één of meerdere mondmaskers hebt vóór je naar Berlijn reist. Inmiddels zijn deze regels in alle Duitse Bundesländer hetzelfde. Wie geen masker in het OV, in winkels of op andere plaatsen draagt waar ’t verplicht is, riskeert bij controle een boete die tot 500 euro kan oplopen.
Tip: moet je lang met de trein? Reis dan met een chirurgische maskers, deze zijn iets lichter en helpen je iets prettiger te ademen. Wel elke vier uur een nieuwe opdoen, omdat het masker zijn werking daarna verliest en ook niet meer prettig zit. Binnen Berlijn kun je voor de korte momenten prima toe met katoenen maskers.

Op dit moment is reizen naar Berlijn niet toegstaan. Blijf thuis! Berlijn is in lockdown en je hebt hier niets te zoeken.

4. Waar in Berlijn koop ik mondmaskers?

Eigenlijk overal! Bij de apothekers, drogisten DM of Rossmann zijn wegwerpmaskers (blauwe dingen die ook je tandarts draagt) en stoffen maskers te krijgen. Ook talloze kleermakers en kledingwinkels verkopen stoffen maskers. Bedenk je wel dat stoffen maskers na het dragen moeten worden uitgewassen op 60 tot 90 graden, dus dat je er sowieso meer dan één nodig hebt. In je hotelkamer kun je een masker prima uitwassen met wat zeep en heel heet water in de wasbak. Goed laten soaken, uitspoelen, uitwringen en laten drogen. Draag een masker nooit meerdere dagen achtereen.

Goed om te weten: wegwerpmaskers mag je maar 4 uur achtereen dragen. Raak de voorkant van je maskers NOOIT aan, dus doe ze af (en weer op) door alleen de elastieken te pakken. Zorg ook dat je zowel je MOND als je NEUS bedekt. Draag je masker NOOIT onder je kin, ook niet voor heel even. Aerosolen en virussen hechten zich namelijk aan de voorzijde van een masker (als ze in de buurt zijn). Door fout met je masker om te gaan, kun je jezelf én anderen dus alsnog besmetten. Let hier dus goed op. Aan te raden is om mond-neusbedekking te dragen op álle plaatsen waar drukte met andere mensen kan worden verwacht.

Blijf thuis! – Blijf in uw Kot, ik meen ’t he! – Reste à la maison! – ở nhà! – Bleib Zuhause! – Stai a casa! – Stay home! Bli hjemme! – Fuirich aig an taigh! – Quédate en casa! – Bliv hjemme! – Oставайся дома! – Ficar em casa! البقاء في –  المنزل! – Zostań w domu! – 呆在家里

5. Kan ik uit eten in Berlijn? Of een drankje doen op het terras?

Nee. De gastronomie is gesloten. Alcoholische drankjes to-go mogen niet worden verkocht, op straat geldt een alcoholverbod.

6. Hoe ga ik om met anderen die geen afstand houden?

Je gaat ’t zeker op drukke plekken in Berlijn meemaken, dat mensen niet voldoende afstand houden. Dit is frustrerend op z’n minst, maar er zijn nu eenmaal hirnlose Idoten die schijt aan alles hebben. Echter is het geen vrijbrief voor jezelf om géén afstand meer te houden. Denk er dus aan dat je zelf wel probeert de afstand zoveel mogelijk in acht te nemen en spreek anderen desnoods aan als ze het – bijvoorbeeld in een rij voor een winkel – negeren. “Können Sie bitte auf die anderthalb-meter achten? Danke“. “Halten Sie bitte Abstand” zijn mogelijke voorbeeldzinnen die je kunt gebruiken.

Op dit moment is reizen naar Berlijn niet toegstaan. Blijf thuis! Berlijn is in lockdown en je hebt hier niets te zoeken.

7. Kan ik naar het museum?

Nee. Alle Berlijnse musea en cultuurinstellingen zijn gesloten tot en met minstens 10-1-21.

8. Kan ik winkelen?

Nee. Alle winkels zijn gesloten, met uitzondering van supermarkten, apotheken, drogisten, dierenwinkels, postkantoren, kiosken, fietsenwinkels en boekhandels.

Blijf thuis! – Blijf in uw Kot, ik meen ’t he! – Reste à la maison! – ở nhà! – Bleib Zuhause! – Stai a casa! – Stay home! Bli hjemme! – Fuirich aig an taigh! – Quédate en casa! – Bliv hjemme! – Oставайся дома! – Ficar em casa! البقاء في –  المنزل! – Zostań w domu! – 呆在家里

9. Ik wil me wel aan de verplichte afstand houden, maar geen mondmasker dragen

Blijf dan maar thuis.

Er wordt voor niemand een uitzondering gemaakt, ook niet voor astma-patiënten*. Wie geen masker kan of wil dragen, kan in Berlijn niet naar buiten. IEDEREEN die op straat komt, moet waar dat verplicht is een masker dragen. Klaar. Geen gezeur, geen uitzonderingen. Asocialen hebben we hier al genoeg, dus als je je weigert te voegen naar de regels zoals ze in Duitsland en Berlijn gelden, blijf je liever thuis. Niet vergeten: wie geen masker draagt, riskeert bij controle een boete van minstens 50 euro, die tot 500 euro kan oplopen.
*
Als je van de arts een attest hebt gekregen dat je geen masker hoeft te dragen, behoor je tot een dermate serieuze risicogroep, dat een reis naar Berlijn levensgevaarlijk is. In dat geval is thuisblijven ook veiliger.

Oja; je gaat ze tegenkomen, van die lui die in het OV of in winkels geen maskers dragen. Of hooguit onder hun neus. Of bungelend aan één oor. Deze mensen vinden zichzelf heel stoer en rebels, maar het zijn achterlijke sukkels. Ik maakte zelfs iemand mee die beweerde een dokters-attest te hebben en wapperde toen met een brief van de Deutsche Rentenversicherung (pensioen) voor m’n neus. Hou lekker jezelf voor de gek, maar doe dat niet ten koste van anderen.

Even het voorpand van je t-shirt over je neus trekken is ook NIET voldoende! Ook mensen die een sjaal voor hun neus vasthouden met hun handen (?!) zijn ongelooflijke sukkels en ook nog eens een mogelijke bron van infectie! Wees dus alsjeblieft niet zoals deze mensen, en hou je aan de regels.
Ik adviseer je om in het OV te zorgen voor minstens tien meter(!) afstand van mensen te houden, die hun masker niet correct dragen, de voorzijde van hun masker aanraken, of hun sjaal voor de mond houden. Ze vormen werkelijk een gevaar voor jou en voor anderen.

10. Ik heb gehoord over illegale feestjes in Berlijn. Kun je me zeggen waar die zijn, of kan ik daar naartoe?

Nee. Hoe asociaal ben je zeg, kom op. Alsjeblieft; denk niet alleen aan jezelf, aan wat JIJ wil, maar denk ook aan anderen. Aan alle mensen, ouderen, zieken, risicogroepen, maar ook ondernemers die op dit moment hun bedrijf tenonder zien gaan. Dit is geen tijd voor feestjes. En waag het niet me die vraag nog een keer te stellen, want je hebt kans dat ik je op een ellenlange tirade trakteer over de zorgen over mijn bedrijf waarmee ik elke dag weer opsta.

Verordnung – De stedelijke verordening van de Senaat van Berlijn met alle regels per sector, zijn hier te vinden.
Op deze pagina vind je de meest actuele informatie over het coronavirus en Berlijn.

Blijf thuis! – Blijf in uw Kot, ik meen ’t he! – Reste à la maison! – ở nhà! – Bleib Zuhause! – Stai a casa! – Stay home! Bli hjemme! – Fuirich aig an taigh! – Quédate en casa! – Bliv hjemme! – Oставайся дома! – Ficar em casa! البقاء في –  المنزل! – Zostań w domu! – 呆在家里

11. Wie was eigenlijk die Robert Koch, van dat Insitut van jullie?

Heinrich Hermann Robert Koch was een Duits arts en microbioloog en de ontdekker van de tuberkel-bacil, ook wel bekend als de tuberculose-bacterie. Dat was een hele belangrijke ontdekking, want tubercolose (ook wel TBC of tering genoemd in de volksmond) was een verschrikkelijke longziekte die ongelooflijk veel slachtoffers maakte en veel mensen dachten dat TBC een erfelijke ziekte was. Koch ontdekte echter dat het om een besmettelijke ziekte ging, die werd veroorzaakt door de bacterie. Op basis van de door hem zelf bedachte ‘postulaten‘ (definitie waar een ziekte aan moet voldoen om te worden geclassificeerd als één ziektekiem/verwekker). Zo was Robert Koch dus een van de grondleggers van de moderne microbiologie. Hij ontdekte ook de oorzaken van andere gevaarlijke infectieziekten, zoals cholera en anthrax. Door al zijn ervaring werd hij een belangrijk expert als het ging om volksgezondheid. In 1905 kreeg hij de Nobelprijs voor medicijnen. Koch leidde het ‘Königlich Preußischen Instituts für Infektionskrankheiten vanaf de oprichting in 1891, tot 1904. Na het overlijden van Koch in 1910 werd het instituut naar Koch vernoemd, in 1919 verviel met het einde van het Duitse Keizerrijk ook de titel ‘Königlich’.

De belangrijkste informatiebronnen in Berlijn m.b.t het virus:

Bundesministerium für Gesundheit
Robert Koch Institut (nieuwste cijfers)
Robert Koch Institut Dashboard
Berliner Morgenpost dossier
Tagesschau nieuwsdossier
WHO overzichtskaart
Johns Hopkins CSSE overzichtskaart

Boeiende artikelen en informatie over corona
• Lees ook: waarom is ‘social distancing’ zo belangrijk? Washington Post.
• Bekijk: Intensivbetten-monitor van de Morgenpost
• Bekijk: Coronacijfers (morgenpost)
• Lezen: Wie in Sachsen und Thüringen die Coronalage eskaliert (Tagesspiegel)
Coronadoden In Memoriam (Tagesspiegel)

Disclaimer: Ik ben niet verantwoordelijk voor de correcte weergaven van informatie over het coronavirus of voor reisinformatie over Berlijn. Wel doe ik ik mijn uiterste best voor jullie om alles zo correct mogelijk weer te geven. Ik ben géén arts of medisch deskundige of medewerker van de stad Berlijn. Alle informatie op deze is gebaseerd op betrouwbare informatie van de juiste instituten in Duitsland (RKI, Bundesministerium, Senat-Verordnung Berlin). Echter verandert deze informatie continu en ben ik – ondanks dat ik mijn best doe alles actueel te houden – niet verantwoordelijk voor de correctheid ervan. Ik kan je niet helpen bij een diagnose of je adviseren of je het wel of niet nodig is om een arts te raadplegen. Ook kan ik niet voor je bepalen of het wel of niet verstandig is om naar Berlijn te komen. Je bent voor je eigen beslissingen verantwoordelijk en dient jezelf correct te informeren bij de daarvoor aangewezen instanties. Neem bij twijfel of gezondheidszorgen ALTIJD telefonisch contact op met een arts.

55 Comments

 • Arend Jan Overstegen schreef:

  Dag Emma,
  Wat fijn dat je ons ook wat dat virus betreft op de hoogte houdt
  In mei gaan we weer en zien er weer naar uit.
  Dank voor je uitgebreide blog.

  Arend Jan

 • Elma schreef:

  Goed artikel Emma. Prima en uitgebreide informatie. Zolang er geen negatief reisadvies komt ga ik gewoon naar Berlijn in april.

 • Marianne schreef:

  Bedankt voor de updates en info!! top!!

 • Martijn Kraan schreef:

  Hoi Emma, fantastisch deze actuele en heldere informatie. Ik ga komend weekend, dus ik hou de site met spanning in de gaten. Bij de evenementen staat niet de wedstrijden van de voetbalclubs, maar dat zijn wel events van paar duizend toeschouwers. Wij hebben tickets voor Hertha BSC komend weekend. Heb je nog iets vernomen of dit in het geding kan geraken?

  • Emma schreef:

   Hoi Martijn, ik heb een vraag uitgezet bij het Olympiastadion of er wijzigingen zijn. Ga uit van geen nieuws is goed nieuws, maar houd zelf ook het twitteraccount van het Olympiastadion (@Oly_Berlin) in de gaten. Als er wijzigingen zijn, lees je het daar als eerste! Veel plezier in Berlijn dit weekend!

 • Jan N. schreef:

  Hoi Emma. Ik heb geboekt voor jouw rondleiding Oost-Berlijn op zaterdag 18 april. Gaat die nog wel door?
  Verder hartstikke goed van jou dat je de Coronaproblemen en gevolgen in Berlijn zo uitgebreid belicht.
  Het blijft natuurlijk altijd de eigen verantwoording! Groeten van Jan

  • Emma schreef:

   Hallo Jan, dankjewel voor je bericht! Ik durf momenteel nog niet verder te kijken dan de paasdagen, omdat de situatie momenteel dagelijks verandert. Als ik annuleer, neem ik in elk geval tijdig contact met je op! Ik laat jullie niet hangen! Het beste gewenst en blijf gezond! Lieve groeten, Emma.

 • Eric V schreef:

  Bedankt voor de uitgebreide informatie – we willen onze dochter bezoeken met Pasen maar omdat we liever noch verspreider noch ramptoerist zijn hebben we dat maar afgeblazen. Je blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor je eigen daden en het advies is meer dan duidelijk. Maar uitstel is geen afstel

  • Emma schreef:

   Hallo Eric, dit klinkt me als muziek in de oren! Én een hele verstandige beslissing, maar ook fijn dat jullie dan op een later moment terug willen komen. Berlijn wacht op jullie! Veel sterkte met alles, natuurlijk ook voor jullie dochter hier. Lieve groeten en blijf gezond!

 • Gido schreef:

  Hallo. Ik werk in Berlijn maar woon in Polen. Ben van plan om volgende week maandag weer te gaan werken. Ik kan nog wel terecht in mijn pension. Wordt dat een probleem?

 • Sandra schreef:

  Dag Emma, ik heb de afgelopen weken veel gebruik gemaakt van je site. Helaas vooral om de informatie over Corona te checken, vandaag maar geannuleerd voor citytrip eind maart. Erg jammer, maar ik hoop na deze ellende nog een keer naar Berlijn te komen en zal dan je andere informatie goed benutten, hoop dat je het hoofd boven water kunt houden! Hopelijk tot ziens….

 • annabel schreef:

  hai waar kan ik de officiele info/verklaring vinden dat de hotels in Berlijn gesloten zijn voor toeristen? hoor het graag alvast hartelijk dank

 • Henk Eigenraam schreef:

  Geweldig Emma, om op deze manier de stand van zaken in Berlijn te krijgen. Zeer gewaardeerd, ook nu weer met betrekking tot de gezondheidssituatie bij jullie. Dank, en blijf gezond en vrolijk.

 • Huub schreef:

  Goeie info Emma!
  Wij hebben al langer geleden 5 dagen Berlijn geboekt, ma 18.5 t/m za 23.5. We reizen vanaf Venlo. Verblijf hotel Novum Lichtburg Kurfürstendamm.
  Het doel is olv onze Berlijnse vrienden, Berlijn wat te leren kennen. Wij waren er nog nooit…
  Heeft het zin deze reis door te zetten of moet het hotel ons een voucher verstrekken teneinde het verblijf in bijv. het najaar, te realiseren!?
  Met dank voor Uw advies.
  Huub

  • Emma schreef:

   Hallo Huub, mijn advies is nog altijd: reis niet naar Berlijn. Het verbod op toeristische hotelovernachtingen is nog altijd niet opgeheven en dit gaat ook echt nog wel een tijdje duren. Zowel jullie hotel als jullie zelf kunnen een boete krijgen. Ik raad het jullie daarom dringend af om naar Berlijn af te reizen op dit moment. Mijn advies is om te kiezen voor het (late) najaar. Veel groeten!

 • Leen schreef:

  Hoi Emma. Wat een fijne site! Vraagje…ik en mijn vriend hebben al lang een tripje naar Berlijn gepland van 4-8 juni. De treinen naar Berlijn gaan vanaf 2 juni weer vlgs normaal schema rijden. Is het verstandig om als toerist te komen (natuurlijk met alle regels in acht nemend).
  Groetjes
  Leen

  • Emma schreef:

   Hallo Leen, helaas verandert het feit dat de treinen rijden niets aan de regels. Mensen vanuit het buitenland kunnen op dit moment niet naar Berlijn reizen, omdat er een twee weken quarantaine-plicht geldt voor hen die uit het buitenland naar de stad reizen. Buitenlandse toeristen zijn nog altijd niet welkom helaas, zoals ook overal op deze pagina staat. Groetjes, Emma

 • Jan Noordam schreef:

  Hoera Emma,

  Ik hou mij er nog niet aan vast, maar voorzichtig hopen.
  Ik sta nu geboekt voor weer weekje Berlijn, in een Air Bnb en met de trein. Datum 30 juli t/m 06 augustus, duimen!!

  Jij nog fijn “vakantieweekje”.

  Groeten, Jan Noordam

 • lies schreef:

  hai Emma, mijn zoon woont in Berlijn maar van hem word ik niet veel wijzer, van jou wel:) Zo gauw als het kan wil ik naar Berlijn om hem op te zoeken.

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Is er nog iets concreets gekomen uit de persconferentie met Angela Merkel op 27 mei 2020?

  Groeten Jan N.

 • Arie schreef:

  Tegel blijft nu toch wel weer open door het openstellen vd grenzen. wel grappig dat gehannes met die vliegvelden. Ik heb hier een vliegticket liggen al uit 2013 van Amsterdam naar Berlin Brandenburg. dit jaar in augustus dus wederom landen op Tegel…..

 • Alwayshappyz schreef:

  Hoi! Geen idee of je dit leest, maar ik heb wat rond zitten kijken op je site, erg fijne info! Mijn man en ik willen begin juli naar Berlijn voor een week (eerste keer). Het is ons duidelijk dat de grenzen open gaan op 15 juni, en er gaan ook treinen, maar alle hotels op expedia geven aan dat je een bewijs moet indienen…dat het een essentiele reis is en dat toeristen niet welkom zijn. Is die info dan gewoon niet up to date, of zijn toeristen in Berlijn nog niet welkom in juli? Beetje verwarrend.

  • Emma schreef:

   Hoi! Dat ligt inderdaad aan Expedia, die zijn niet up to date (sukkels). Toeristische reizen binnen Duitsland zijn alweer toegestaan sinds 25 mei en buitenlandse toeristen zijn welkom per 15-6, dus geen zorgen! Mijn advies is sowieso om – als mogelijk – direct bij het hotel van je keuze zelf te boeken, dan betaal je vaak ook een lagere prijs en komt het geld meteen bij het hotel terecht!

 • Ingmar Bocker schreef:

  Wat raar zeg! Ons hotel heeft ons zelfs laten weten dat ze (Steigenberger Hotel Berlin) pas weer op 1 juli open gaan. Maar hotels zijn dus al vanaf 25 mei open. Hotel snapt onze vraag ook niet of we dat bewijs nodig hebben. Ze blijven enkel herhalen dat ze 1 juli open gaan. Een ander hotel (NH) geeft aan dat het nog niet officieel is dat toeristen weer welkom gaan zijn, dus die willen geen uitspraken doen. Verwarrend wat we nou moeten boeken. Bedankt voor je info in ieder geval!

  • Emma schreef:

   Hi Ingmar, elk hotel mag zelf besluiten per wanneer ze weer open gaan en wie ze toelaten. Maar verplichting om aan te tonen waarvoor je naar Berlijn komt is er niet meer. Al die informatie staat vermeld in de Verordening van de stad Berlijn en kunnen ze daar nalezen. NH heeft daar gelijk in, officieel is het pas vanaf 15 juni, als de reisbeperkingen automatisch zijn vervallen.

 • Alwayshappyz schreef:

  Bedankt voor je reactie :) Gaan er gewoon vanuit dat het goed komt. Bedankt voor alle info! Benieuwd naar de stad, en wat er allemaal open gaat zijn. Onder andere groot fan van Hard Rock Cafe’s qua eten, dus hopen dat die ook open is. En benieuwd naar lokale restaurants; we gaan je site nog wel verder raadplegen voor tips! Nogmaals bedankt :)

 • Yvonne schreef:

  Hallo Emma, hoe kunnen wij jou vinden in Berlijn?

  • Emma schreef:

   Hi Yvonne, zodra de data voor de rondleidingen in Berlijn bekend zijn, kun je dat vinden via wattedoeninberlijn.nl/rondleidingen of via mijn pagina’s op twitter, instagram of facebook! Er wordt aan gewerkt, even geduld nog!

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Wil je ook graag op deze manier laten weten, dat ik straks graag deelnemer ben in een fysieke rondwandeling in Berlijn. Hardstikke fijn dat het weer kan! Ik ben in Berlijn van 30 juli tot 06 augustus. Ik hoop dat je in die week voldoende kandidaten weet te vinden. Waar naar toe maakt me niet heel veel uit, als het maar niet de heel toeristische tocht is. Hoop van je te lezen en …. stay healthy and safe.

  Gr. Jan N.

  • Emma schreef:

   Helemaal super Jan! Ik kom komende week met een planning voor de rondleidingen! We gaan elkaar zien! Lieve groeten, dankjewel voor je steun! Emma.

 • Jan Noordam schreef:

  Oh ja,

  En de online rondwandelingen zijn super!

  Jan

 • Laura schreef:

  Hoi Emma.

  Ten eerste bedankt voor je duidelijke blog.
  Wij hebben een midweek Berlijn geboekt van 15 tm 19 juni. We reizen met de trein. Het mag dan ook officieel weer. Ons hotel heeft laten weten dan nog niet open te zijn, gelukkig hebben we nog wel wat andere opties. Maar we hebben nog wel wat vragen, omdat we niet weten of een bezoek aan Berlijn meteen op 15 juni alweer verstandig is of dat we het bijvoorbeeld beter naar september kunnen verschuiven.
  – We willen graag alle highlights zien; fernsehturm, holocaust monument, sachsenhausen, de muur etc. We willen gebruik maken van de ov dagkaarten. Is dit allemaal gewoon mogelijk? Moeten we veel reserveren van te voren en zo ja, hoe kunnen we dit dan het beste doen? Zijn er andere dingen waar we dan rekening mee moeten houden, die anders zijn dan normaal?
  – We houden ervan om spontaan ergens te gaan eten voor lunch of diner. Is dit ook gewoon mogelijk of is reserveren handiger? Zo ja, is er een manier waarop we kunnen reserveren en meerdere restaurants enzovoort in een overzicht kunnen zien?
  – Wat als we tijdens ons bezoek aan Berlijn ziek worden, kunnen we dan wel weer terug naar Nederland met de trein? Of wat als er tijdens ons verblijf toch weer een uitbraak komt en de grenzen toch weer ‘dicht’ gaan?

  Een reisje naar Berlijn is iets wat al lang op onze planning stond. Dus het liefst gaan we zo snel mogelijk en het is ook maar de vraag hoe de situatie in bijvoorbeeld september is, misschien is dan alles verder versoepeld of het is toch weer stenger geworden.
  Hopelijk kun jij ons wat advies geven.

  Groeten Laura

  • Emma schreef:

   Hi Laura,

   Aangezien je me deze vraag ook per mail hebt toegestuurd, krijg je ook een kopie van dit antwoord daar. Maar omdat ik weet dat ook anderen hier meelezen beantwoord ik je vraag ook hier:

   In principe is Berlijn vanaf de 15e gewoon toegestaan om te bezoeken. Officieel is officieel, dus of je de 15e komt of een paar dagen later, zou niet uit moeten maken. Het ding is echter dat het áltijd nog kan veranderen. Dat is absoluut niet de verwachting, maar mocht er tussendoor toch iets gebeuren (een grote uitbraak) kunnen de autoriteiten altijd besluiten de grenzen weer voor toerisme te sluiten (of niet te openen). Dat is een situatie waar we helaas nu mee moeten leren leven en die ook nog wel meerdere maanden zal voortduren.

   • Alle highlights zijn geopend, maar velen werken wel met reservering vooraf. Check hiervoor de respectievelijke websites van de bezienswaardigheden die je wil bezoeken (via google te vinden of via de info op mijn site). Dat is even een uitzoekwerkje, zelf heb ik daar helaas nog geen tijd voor gehad.
   • Spontaan eten kan, vraag dit bij binnenkomst. Sommigen werken alleen op reservering, dus hou een paar opties achter de hand. Het kan lonen om toch ergens te reserveren, just in case. De website Open table is daarvoor een goede optie, maar bij kleinere restaurantjes moet je bij hun respectievelijke websites of social media (facebook, instagram) zijn.
   • Qua ziekte tijdens je bezoek hier en repatriering terug naar Nederland, daarvoor moet je contact opnemen met je reisverzekering. Daar kan ik je helaas niet mee helpen. Als je merkt dat je ziek bent tijdens je verblijf in Berlijn, is het sowieso aan te raden om direct in quarantaine te gaan op je hotelkamer en contact te zoeken met het front desk van je hotel en een arts te raadplegen. In alle gevallen: als er ook maar een aanleiding is dat je denkt dat je fysiek niet in orde bent vooor je gaat reizen, blijf thuis en verplaats je reis!

   Net als jij weet ik niet hoe de wereld er in september uitziet, en kan ik daar helaas niets over zeggen. Het is voor mij ook koffiedik kijken. Erg frustrerend! Lees je daarom ook in de dagen tot aan je reis goed in, volg het Duitse nieuws en volg mij op social media (Twitter of insta is ’t beste). Mocht er iets veranderen qua toerisme hier in de stad, dan lees je het daar als eerste!

   Groetjes en hopelijk veel plezier gewenst in Berlijn!
   Emma

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Straks (eind juli) kom ik naar Berlijn met de trein, de IC Berlijn. Heb jij enig zicht op hoe de internationale trein en dan met name in Duitsland, zijn ingericht (hoe Coronaproef)? Ik heb een gereserveerde plaats en natuurlijk mondkapjes, maar doen ze er verder nog iets aan, zoals in Nederland stoelen vrijhouden enz.

  • Emma schreef:

   Hi Jan, buiten het feit dat de treinen relatief rustig zijn en dat een masker verplicht is, zijn er geen andere maatregelen. Duitse treinen zijn natuurlijk sowieso wat ruimer van opzet dan Nederlandse ;-)

 • Marco Timmermans schreef:

  Halo Emma,

  Leuke website !
  Ik ga al jaren naar Berlijn, en dan het liefste aan het eind van het jaar voor de Weihnachtsmarkten. weet jij of die doorgaan dit jaar? of is het nog te vroeg om dat te vragen ?
  Hoe zit het trouwens met de cafe’s ? zijn die ook open ? (zoals Murphy’s op de Schiffbauerdamm)

  Groetjes Marco

  • Emma schreef:

   Hallo Marco! Dankjewel voor ’t compliment! :-) Hoe het zit met de kerstmarkten weet ik echt niet, daar is nog niets over bekend. Zoals het nu staat zijn er geen grote evenementen tot en met oktober, maar het is allemaal afhankelijk van het verloop van de pandemie in Duitsland/Berlijn. Dus het blijft afwachten! Café’s zijn geopend, maar je mag er alleen wat drinken als je aan een tafel zit en je gegevens achterlaat. Lieve groeten!

 • Ingmar schreef:

  Hai! Ik kan er online niks over vinden, dus wellicht weet jij hier iets van: wij zijn begin juli in Berlijn. Berliner Dom staat uiteraard op ons lijstje. Liefst willen we ook genieten van het uitzicht vanaf de Dom. Is die uberhaupt open? We zagen bv dat de Reichtstag koepel dicht was wegens Corona.

 • Vera de Boer schreef:

  Hallo Emma

  Wij gaan met de trein naar Berlijn van 6 t/m 10 juli
  Nu werd er hier in Nederland tegen mij gezegt dat ik na terug komst in thuiscarantaine moet voor 2 weken om dat ze dat in het nieuws heeft gehoord
  Is dat zo want ik heb er zelf niets over gehoord in het nieuws op de Nederlandse zenders
  Ik hoop dat je mij wat maar kan vertellen

  Groetjes Vera

  • Emma schreef:

   Hallo Vera, de persoon die dat tegen jou heeft gezegd kletst uit zijn/haar nek :-) Je kunt er ook vanuit gaan dat wanneer Nederlanders twee weken in quarantaine zouden moeten na terugkeer uit Duitsland, ik dat op mijn website zou zetten. Meer over het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Duitsland kun je lezen op de website van de Rijksoverheid: nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/. Uiteraard moet je tijdens je verblijf in Berlijn de regels opvolgen zoals overal aangegeven, dus zorg voor voldoende maskers van tevoren! Ook tijdens de treinreis is het dragen van een masker verplicht. Groetjes, Emma

 • Vera de Boer schreef:

  Emma
  Dank je voor je reactie
  Ik dacht het zelfde maar wilde het toch even zeker weten dat ze uit hun nek praten :-)

  Groetjes Vera

 • Dorinda schreef:

  Hallo,
  Over 3 weken gaan ik en mijn vriend naar berlijn. Nu waren we van plan veel te bezoeken zoals: Fernsehturm, Sea life en nog wat meer. Maar wij waren van plan een Berlin WelcomeCard te nemen omdat je hier toch wat korting mee krijgt. Nu vanwege de corona lees ik overal dat er beperkte toegang is en reserveren nodig is. Tijdens het reserveren kan ik nergens aangeven dat wij een Berlin WelcomeCard hebben om korting te krijgen. Dus nu is mijn vraag: weet je toevallig of het mogelijk is om toch nog korting te krijgen ook als je online vooraf tickets boekt?

  • Emma schreef:

   Hoi Dorinda, daar kan ik je helaas niet mee helpen. Het makkelijkste is om daarover contact op te nemen met Sea Life en de Fernsehturm zelf, of om direct het bureau achter de Welcome card, Visit Berlin, aan te spreken. Die moeten je daar zeker mee kunnen helpen! In ieder geval veel plezier met de voorpret en wat goed dat je je gedegen voorbereid!

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Weet je toevallig of het in deze fase weer gebruikelijk is om contant te betalen of is pinnen nu wel helemaal in, in
  Berlijn? Contanten of pinnen met de pas?

  Gr. Jan N.

 • Arie Jansen schreef:

  Emma,
  over 1 week naar berlijn, ben niet bang voor corona in berlijn. maar lees net dat door het toenemend aantal besmettingen in NL nu noorwegen nederland ziet als risicoland en dat je 10 dagen in zelfisolatie moet. wordt daar in DLD ook al zo over gedacht, of al bijna?… weet je iets? dan moeten we al eerder die kant op komen…

  • Emma schreef:

   Hallo Arie, vooralsnog is er geen verplichting voor quarantaine als je uit Nederland komt. Dit kan natuurlijk wel veranderen als de situatie in Nederland verslechtert. Belangrijk om te weten is dat zulke dingen altijd verschillen per bundesland, dus in Berlijn zijn de regels wellicht anders dan in andere Bundesländer. Als Nederland door Duitsland/Berlijn als risico-land wordt aangeduid, dan lees je dat hier natuurlijk direct!

 • Frank schreef:

  Prima site, veel duidelijke info.
  We hebben een vraag: we hebben voor 26 maart ‘21 een hotelreservering staan voor 3 nachten. Dit betreft een vakantie trip naar Berlijn dus moeten we dit uitstellen.
  Is het hotel verplicht een voucher te verstrekken oid?

  • Emma schreef:

   Hallo Frank, helaas moet ik je daar verwijzen naar de boekingsvoorwaarden van je hotel. Er is geen landelijke regel over wat hotels moeten doen. Mijn advies is om een heel vriendelijk berichtje te schrijven dat je vanwege het verbod op toeristische overnachtingen in Duitsland geen gebruik van je boeking kunt maken, en daarom graag naar een later tijdstip wil omboeken, of anders een voucher afnemen. Dat is de grootste kans die je hebt op coulance, maar zoals ik zeg; het kan ook sterk verschillen per hotel. Jammer van jullie trip, maar hopelijk lukt het in de nabije toekomst om weer naar Berlijn te komen!

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl