Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Coronavirus: alle regels en info over de situatie in Berlijn op een rij

,
Home » Coronavirus: alle regels en info over de situatie in Berlijn op een rij

Op deze pagina lees je welke regels er precies in Berlijn en Duitsland gelden rondom het coronavirus, wat wel en niet mag, en wat je moet weten als je vanuit Nederland of België naar Duitsland (Berlijn) reist. Je kunt hier links vinden met meer informatie, antwoorden op veelgestelde vragen, cijfers en indicaties van de ontwikkeling van de pandemie in Duitsland en een duidelijk reisadvies.

LAATST BIJGEWERKT: 30-3-2022 om 13:00 uur
Deze pagina wordt pas weer geactualiseerd als er grote veranderingen zijn (bijv. als de situatie weer verslechtert)
Vragen? Laat onderaan deze pagina een reactie achter.

Let op: onderstaande regels gelden vanaf vrijdag 1 april 2022. Tot die tijd geldt er in Berlijn een maskerplicht in álle binnenruimtes en OV, en kun je te maken krijgen met de 3G regel.

Mijn reisadvies: groen!

 Je kunt reizen, met inachtneming van de regels is iedereen welkom.

Bedenk wel: deze regels zijn in Berlijn nog altijd veel strikter dan in Nederland. Vanaf 1 april geldt er een strikte FFP2-maskerplicht in het gehele OV en in medische inrichtingen. Ook het afstand houden en goede handhygiene is nog altijd verplicht. Houd je hier aan, je bent immers te gast in Berlijn.


Snel doorklikken:

Nieuwste ontwikkelingen in het kort:

 • Per 1 april worden vrijwel alle maatregelen afgeschaft in Berlijn. Dus geen 2G/3G meer, ook de maskerplicht wordt grotendeels (uitzondering OV en medische instellingen) afgeschaft.
 • Bedenk dat de regels in andere Bundesländer anders kunnen zijn!
 • Gevaar voor besmetting met corona nog niet geweken! Blijf voorzichtig, houd afstand en was/desinfecteer waar mogelijk je handen.

Heb je vragen of zijn er dingen onduidelijk? Check dan de FAQ aan het einde van de pagina, of laat bij de reacties je vraag achter!

Basis Corona-maatregelen in Berlijn (per 1-4):

 • FFP2-maskerplicht in al het Berlijnse openbaar vervoer. Dit geldt voor de trams, bussen, metro, S-bahn en regiotreinen die in Berlijn rijden. Op deze locaties is geen coronapas meer nodig.
 • Alleen FFP2/KN95-maskers toegestaan! Geen medische maskers (blauw), en al helemaal geen stof
 • Minimaal 1.5 meter afstand houden van anderen
 • Handen wassen en waar mogelijk desinfecteren
 • Voldoende ventileren
 • Testplicht én maskerplicht als je een ziekenhuis, medische inrichting/praktijk of zorginstelling bezoekt.

Let op: bovenstaande regels gelden vanaf vrijdag 1 april 2022. Tot die tijd geldt er in Berlijn een maskerplicht in álle binnenruimtes en OV, en kun je te maken krijgen met de 3G regel.

Reisregels- en advies:

Mijn reisadvies: groen!

 Je kunt reizen, met inachtneming van de regels is iedereen welkom.

Bedenk wel: deze regels zijn in Berlijn nog altijd veel strikter dan in Nederland. Vanaf 1 april geldt er een strikte FFP2-maskerplicht in het gehele OV en in medische inrichtingen. Ook het afstand houden en goede handhygiene is nog altijd verplicht. Houd je hier aan, je bent immers te gast in Berlijn.

Er zijn op dit moment geen aanvullende inreisregels voor Nederlanders of Belgen.

Goed om te weten:

Inreisregels (wanneer van toepassing) gelden voor heel Duitsland en voor iedereen die uit Nederland of België komt, ongeacht nationaliteit of herkomst. Wel kunnen er per Bundesland andere regels of uitzonderingen gelden. Kijk dus goed waar je naartoe gaat en welke regels daar gelden (op nationaal, Bundesland of landkreis-niveau). Op deze site informeer ik alleen gedetailleerd over het Bundesland Berlijn.

Vaccinatie aantonen in Duitsland:

 • Wil je in Duitsland bewijzen dat je volledig gevaccineerd bent? Dat kan met de Internationale/Europese QR-code.
 • Wil je de QR-code gebruiken? Dan adviseer ik je om naast de Nederlandse app, ook de Duitse ‘Corona Warn App’ te gebruiken. Hier kun je ook je vaccinatiebewijs inzetten, mee inchecken op locaties waar ze aan contactvervolging doen én krijg je een bericht als je in de buurt bent geweest van iemand die later besmet bleek te zijn.
 • Het gele boekje is in Berlijn niet langer een geldig middel om je vaccinatie aan te tonen, alleen de Corona Warn App is geldig. Zet dus daar je QR-code in!

Regels voor kinderen:

 • Kinderen vanaf 6 jaar moeten in Berlijn een masker dragen overal waar er maskerplicht is.

Wat is de actuele situatie in Berlijn? – [Bijgewerkt op 30 maart 2022]

In vergelijking met de landelijke cijfers, doet Berlijn het goed. Nog altijd zijn de besmettingscijfers hoog, maar vanwege het relatief milde verloop van Omikron lijkt ook in Berlijn het allergrootste gevaar op dit moment geweken. Ook is het effect op de intensive cares relatief goed te noemen, de verpleegafdelingen hebben het wel nog altijd onverminderd zwaar. Vanwege een landelijk besluiten is ook in Berlijn besloten de meeste covid-regels los te laten.

 • In heel Berlijn geldt alleen nog FFP2-maskerplicht in het OV en in ziekenhuizen/praktijken en bij zorginstellingen.
 • Controles in het OV verlopen steekproefsgewijs.
 • Aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners nog altijd aan het dalen, inzidenz in Berlijn nu 1198,3
 • Hospitalisirungs-inzidenz (opgenomen patienten/100.000 inwoners) is eindelijk gedaald: 18.9
 • Aantal zieken dat op de intensive care ligt (per 100.000 inwoners): 9.6
 • Andere maskers dan FFP2 NIET toegestaan.

Let op: bovenstaande regels gelden vanaf vrijdag 1 april 2022. Tot die tijd geldt er in Berlijn een maskerplicht in álle binnenruimtes en OV, en kun je te maken krijgen met de 3G regel.

De coronacijfers in Berlijn op een rij (30-3):

• In totaal zijn er 897.614 personen besmet (geweest) met coronavirus in Berlijn.
• De afgelopen 7 dagen zijn er 43.676 nieuwe zieken bijgekomen.
• Er zijn nu 4369 patiënten overleden.
Netto zijn er ongeveer 136.000 momenteel mensen in Berlijn ziek door corona.
• Het aantal zieken per 100.000 inwoners in Berlijn ligt nu ongeveer op 1200
–> Volgens het Robert Koch Institut zitten we momenteel op een stijgend aantal infecties in Berlijn. Bekijk hier het RKI dashboard.
–> Meer info: Bekijk hier het dashboard van Berlin.de.

Hygiëneregels in Duitsland: de AHA+C+L regel blijft daarom gelden: Houdt te allen tijde 1,5 meter (of meer) afstand, was je handen grondig en desinfecteer regelmatig. Bedek mond en neus met een FFP2 of KN95 masker. Gebruik de Corona-Warn-App op je telefoon. Gooi regelmatig ramen en deuren open om zo te kunnen luchten. Laat je zo snel moglijk vaccineren of boosteren als je dat nog niet hebt gedaan.

Sneltesten in Berlijn:

Je kunt je op veel plekken in Berlijn laten testen op corona. Dit kunnen sneltesten zijn of PCR-testen als dat nodig is. Een sneltest is 80% betrouwbaar en de uitslag van je test (bij correcte uitvoering) is 97% accuraat.
Valt je test positief uit? Dan moet je direct in isolatie gaan (op je hotelkamer of waar je ook verblijft) en een PCR-test laten doen via het Charité ziekenhuis in Berlijn-Mitte. Ook ben je verplicht contact op te nemen met het Berlijnse Gesundheitsamt.

Een paar handige websites waar je direct een corona-test (sneltest of PCR) kunt boeken als je GEEN symtomen hebt:
Heel Berlijn – covid19center.de/berlin/
Heel Berlijnschnelltestberlin.de/

Heb je Covid-symptomen?
(hoesten, smaak/geurverlies, spierpijn, koorts, snotneus, hoofdpijn) en wil je je laten testen? Je kunt je dan niet laten testen bij een sneltestcentrum! Dit moet je doen:
• Neem direct telefonisch contact op met een huisarts in de buurt of met de hotline van het Gesundheitsamt, dagelijks van 08:00 tot 20:00 bereikbaar via 030-9028-2828.
• Ben je verzekerd in Duitsland? Laat je dan testen bij het Charité, er is een witte tent voor de ingang van de SEH: termin.samedi.de
• Geen inwonende van Berlijn? Je kunt je met klachten ook hier laten testen: Vivantes Klinikum in Prenzlauer Berg, Reinickendorf of Spandau: https://termin.vivantes.de
• Test je positief? Dan moet je nog steeds in quarantaine gedurende 10 dagen.

Meer informatie:
– Lees meer over deze landelijke regels: https://www.bundesregierung.de
– De verordening van de Berlijnse senaat is hier te lezen: verordnung

Landelijke situatie Duitsland (stand 30.3)

• Landelijk zijn er nu 20.829.608 mensen geïnfecteerd (geweest) met het coronavirus.
• In de laatste 7 dagen zijn er landelijk 1.382.845 nieuwe besmettingen bijgekomen.
• Het actieve patiënten-aantal (dus mensen die op dit moment corona hebben) ligt op ongeveer 4.380.800 personen, de rest geldt als genezen.
• Er liggen momenteel 2283 mensen met corona op de IC (11%), op een totaal van 21.735 IC-bedden (8.214 bedden nog beschikbaar in reserve). De andere bedden liggen vol met andere intensieve zorgpatiënten. 14% van de bedden is nog vrij.
• Landelijk ligt de 7-daagse R-waarde nu op 0.80. Dit betekent dat 100 mensen gemiddeld 80 mensen aansteken en het aantal nieuwe infecties per zeven dagen daalt. Elke R-waarde lager dan 1 is goed en staat voor daling, elke waarde boven 1 geeft aan dat de pandemie nog altijd toeneemt.
• Er zijn nu 129.112 mensen in Duitsland overleden met of aan het coronavirus.

–> Meer informatie kun je vinden op deze pagina van de NTV: Coronavirus-karte. Ook de Intensivbetten Monitor van de Berliner Morgenpost is er erg informatief, evenals de Coronaviruskarte van de Tagesspiegel. Wil je betere regionale informatie per Bundesland of Landkreis? Check dan: Robert Koch Institut – Dashboard – Overzicht Landkreise risicogebieden

Coronawoordenboek Duits-Nederlands:

• Inzidenz: incidentie – Aantal nieuwe zieken binnen een bepaalde bevolkingsgroep in een bepaalde tijdperiode. In Duitsland bedoelen ze met de Inzidenz het aantal personen dat een corona-infectie heeft opgelopen per 100.000 inwoners, in de laatste zeven dagen.

• Kontaktbeschränkungen: contactbeperkingen – Een belangrijk onderdeel van de bestrijding zijn de Kontaktbeschränkungen, contactbeperkingen. Met hoe minder mensen één persoon contact heeft, hoe slechter corona zich kan verspreiden. Hierdoor is het momenteel slechts toegestaan om met één ander huishouden af te spreken.

Lagebericht – situatiebericht – ‘Die Lage’ staat voor de situatie. Een ‘Lagebericht’ is dus een situatiebericht, een beschrijving van de situatie zoals deze momenteel zich voordoet. Je hoort dit woord altijd vallen bij de persconferenties van het Robert Koch Institut

• Fallzahl – ‘valgetal‘ – is de officiële Nederlandse vertaling, maar daar kun je naar mijn idee nog steeds niet veel mee. ‘Gevallen-aantal’ vind ik beter passen. Het Fallzahl is het cijfer dat aantoont hoeveel ‘gevallen’, (lees: met corona besmette mensen) er momenteel zijn. Daarbij maken ze geen onderscheid tussen mensen met of zonder symptomen.

Exponentielle Wachtstum – Exponentiele groei – Aanduiding dat de groei van een bepaalde waarde of cijfer (in dit geval besmettingscijfers) “exponentieel groeit”. Dat betekent dat het cijfer niet langzaam toeneemt, zoals: 1+1+1+1+1+1, maar extreem sterk verdubbelt: 1+1+2+4+8+16+32+64. Dit is gevaarlijk, want hierdoor kan een ziekte als corona zich extreem snel verspreiden binnen de bevolking. Overigens kun je ook exponentiële daling hebben, als iets snel afneemt. Dit noemen we in het Nederlands vaak: “de cijfers zijn gekelderd” (door de vloer, de kelder in gedaald, zo hard ging het)

R-Wert/ReproduktionszahlR-waarde/Reproductiegetal – Afgekort tot R-Wert, R-waarde. Deze waarde geeft aan hoe de pandemie zich tot 10 dagen geleden zich verhield. Dus hoeveel personen wordt door één persoon aangestoken? In Duitsland is de R-waarde altijd gebaseerd op 100 personen. Is de R-waarde 1,15? Dan steekt 1 persoon 115 andere personen aan. Voor een afname van de besmettingsgraad is dus een R-waarde onder de 1 goed. Bij een R-waarde van 0,87, steekt 1 persoon dus gemiddeld 87 personen aan. Daarmee neemt het aantal besmettingen af en verspreid de ziekte zich dus minder snel door de bevolking.

BelegungBezetting – De Belegung in de Krankenhäuser (ziekenhuizen) gaat om de bezetting van de intensive care bedden (Intensivstation-Betten). Die is erg belangrijk, want hoe hoger dit percentage is, hoe zwaarder de druk op de zorg en hoe dringender nieuwe maatregelen nodig zijn. Deze indicator is belangrijk als je wil zien of de maatregelen helpen. Wanneer de pandemie daadwerkelijk afneemt, is deze indicator een van de eerste die langere tijd achtereen zal dalen.

Dunkelziffer – ‘Duistercijfer’, daadwerkelijke aantal dat onbekend is – Het aantal geinfecteerde corona-besmettingen dat niet getest wordt. Volgens het RKI is er een model om te berekenen hoe hoog het Dunkelziffer ongeveer is. Men verwacht dat met name na de feestdagen het ‘Dunkelziffer’ erg hoog was, omdat veel mensen die corona opliepen, zich niet direct lieten testen.

PandemiebekämpfungPandemiebestrijding.

Impfung – ‘Vaccinatie’. Je laat je ‘impfen‘ bij het ‘Impfzentrum‘, waar ze je ‘Impfpass‘ invullen.

—-> Missen hier nog woorden die absoluut bij het corona-woordenboek horen? Laat dan onderaan deze pagina een reactie achter!


Veelgestelde vragen over de corona-regels in Berlijn:

Let op: onderstaande regels gelden vanaf vrijdag 1 april 2022. Tot die tijd geldt er in Berlijn een maskerplicht in álle binnenruimtes en OV, en kun je te maken krijgen met de 3G regel.

1.Kan ik naar Berlijn reizen?

Ja, er zijn geen beperkingen meer.

2. Ik ben volledig gevaccineerd, maar nog niet langer dan 15 dagen geleden. Kan ik dan nog naar Berlijn reizen?

Ja, er zijn geen beperkingen meer.

3. Wat zijn de regels voor kinderen?

De maskerplicht geldt ook voor alle kinderen vanaf 6 jaar. Als je een attest hebt dat je kind van mondmaskerplicht ontheft, dient deze in het Duits, Engels, Frans, Spaans of Italiaans te zijn en uitgegeven door een officiële instantie.

4. Hoe zit dat dan met grensverkeer naar Duitsland? Of als ik er minder dan 24 uur ben?

Er zijn geen beperkingen meer.

5. Kan ik me laten vaccineren/boosteren in Berlijn?

Nee, alleen inwoners van Duitsland, Duits ingezetenen en mensen met een Duitse zorgverzekering mogen zich hier laten prikken. Ook hier moeten sommige mensen lang wachten op een prik, dus wacht alsjeblieft gewoon thuis op je beurt. Dat is lastig, zeker gezien het slechte vaccinatiebeleid in Nederland, maar helaas is het niet anders.

6. Ik ben geen inwoner van Berlijn, moet ik ook een mondmasker dragen?

Ja, in Berlijn zijn in het OV alleen FFP2/KN95-maskers (stijve witte maskers) toegestaan. En waag het niet om hem onder je neus of kin te hangen!

De regels zijn door de Senaat van Berlijn vastgesteld en houden in dat je in het OV (bus, tram, S-bahn, U-bahn, Regiotreinen, Intercity’s, ICE’s) een FFP2 of KN95 mondmasker moet dragen. Ook als je met de trein reist, moet je gedurende je hele reis een masker dragen. Zorg dus dat je minstens één of meerdere mondmaskers hebt vóór je naar Berlijn reist.

7. Waar in Berlijn koop ik mondmaskers?

Eigenlijk overal! Bij de apothekers, drogisten DM of Rossmann en zelfs in supermarkten zijn FFP2-maskers (witte, stevige) makkelijk te verkrijgen. Ze zijn ook niet meer zo duur en zeker niet zo prijzig als in Nederland. Koop dus hooguit 1 of 2 in Nederland en de rest hier. Je betaalt nog geen euro per FFP2-masker, zeker in bulk zijn ze goedkoper (30, 40 stuks voor 20 euro).

8. Kan ik uit eten in Berlijn? Of een drankje doen op het terras?

Ja, er zijn geen beperkingen meer.

9. Hoe ga ik om met anderen die geen afstand houden?

Je gaat ’t zeker op drukke plekken in Berlijn meemaken, dat mensen niet voldoende afstand houden. Dit is frustrerend op z’n minst, maar er zijn nu eenmaal hirnlose Idoten die schijt aan alles hebben en alleen aan zichzelf denken. Echter is het geen vrijbrief voor jezelf om géén afstand meer te houden. Denk er dus aan dat je zelf wel probeert de afstand zoveel mogelijk in acht te nemen en spreek anderen desnoods aan als ze het – bijvoorbeeld in een rij voor een winkel – negeren. “Können Sie bitte auf die anderthalb-meter achten? Danke“. “Halten Sie bitte Abstand” zijn mogelijke voorbeeldzinnen die je kunt gebruiken.

10. Kan ik naar het museum?

Ja, er zijn geen beperkingen meer.

11. Kan ik winkelen?

Ja, er zijn geen beperkingen meer.

12. Ik wil me wel aan de verplichte afstand houden, maar geen mondmasker dragen in het OV

Blijf dan maar thuis.

Oja; je gaat ze tegenkomen, van die lui die in het OV geen maskers dragen. Of hooguit onder hun neus. Of bungelend aan één oor. Deze mensen vinden zichzelf heel stoer en rebels, maar het zijn achterlijke sukkels. Ik maakte zelfs iemand mee die beweerde een dokters-attest te hebben en wapperde toen met een brief van de Deutsche Rentenversicherung (pensioen) voor m’n neus. Hou lekker jezelf voor de gek, maar doe dat niet ten koste van anderen.

13. Heb ik iets aan de Duitse Corona-Warn-App?

Jazeker. De Duitse corona-app is nu ook beschikbaar gemaakt voor download in andere landen, waaronder Nederland en België. Het is niet verplicht om de app te gebruiken, maar wel aan te raden als je Duitsland voor vakantie (of met grote regelmaat) bezoekt. Hij is gratis te downloaden via de Play Store en de Apple Store.

Met de app kun je makkelijk je vaccinatie-QR code tonen, je kunt inchecken waar dat nodig is en waar er om gevraagd wordt en je kunt de laatste cijfers bijhouden. Daarnaast volgt de app via een anonieme code je locatie, en krijg je een melding als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met covid en dat via de app heeft doorgegeven.

De code in de app op je telefoon die voor jouw persoontje staat, wordt elke 14 dagen vernieuwd, zodat je privacy beschermd blijft. Als je de app direct na je vakantie verwijdert, worden ook alle gegevens vernietigd en kun je dus geen melding meer krijgen van een eventuele besmetting van iemand die in je buurt was. Doe dit daarom pas als de 14-dagen-code cyclus is verlopen (dit kun je zien in de app).

Meer weten? Lees hier meer over de Corona-Warn-App.

14. Wie was eigenlijk die Robert Koch, van dat Insitut van jullie?

Heinrich Hermann Robert Koch was een Duits arts en microbioloog en de ontdekker van de tuberkel-bacil, ook wel bekend als de tuberculose-bacterie. Dat was een hele belangrijke ontdekking, want tubercolose (ook wel TBC of tering genoemd in de volksmond) was een verschrikkelijke longziekte die ongelooflijk veel slachtoffers maakte en veel mensen dachten dat TBC een erfelijke ziekte was. Koch ontdekte echter dat het om een besmettelijke ziekte ging, die werd veroorzaakt door de bacterie. Op basis van de door hem zelf bedachte ‘postulaten‘ (definitie waar een ziekte aan moet voldoen om te worden geclassificeerd als één ziektekiem/verwekker). Zo was Robert Koch dus een van de grondleggers van de moderne microbiologie.

Hij ontdekte ook de oorzaken van andere gevaarlijke infectieziekten, zoals cholera en anthrax. Door al zijn ervaring werd hij een belangrijk expert als het ging om volksgezondheid. In 1905 kreeg hij de Nobelprijs voor medicijnen. Koch leidde het ‘Königlich Preußischen Instituts für Infektionskrankheiten vanaf de oprichting in 1891, tot 1904. Na het overlijden van Koch in 1910 werd het instituut naar Koch vernoemd, in 1919 verviel met het einde van het Duitse Keizerrijk ook de titel ‘Königlich’. De huidige voorzitter van het Robert Koch Institut is professor doctor Lothar Wieler. Hij is niet alleen microbioloog maar ook expert op het gebied van op mensen overdraagbare ziektes bij dieren.

De belangrijkste informatiebronnen in Berlijn m.b.t het virus:

Bundesministerium für Gesundheit
Robert Koch Institut (nieuwste cijfers)
Robert Koch Institut Dashboard
Tagesspiegel interactieve kaart Duitsland en wereldwijd
Berliner Morgenpost dossier
Tagesschau nieuwsdossier
WHO overzichtskaart
Johns Hopkins CSSE overzichtskaart

Bronnen: alle regels rondom reizen zijn hier na te lezen:

• Bundesgesundheitsministerium: bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende
• Lees je liever de informatie van het Auswärtiges Amt (Duitse MinBuZa)? Dat kan hier: https://www.auswaertiges-amt.de/de/quarantaene-einreise/2371468

Boeiende artikelen en informatie over corona
• Bekijk: Intensivbetten-monitor van de Morgenpost
• Bekijk: Coronacijfers (morgenpost)
Coronadoden In Memoriam (Tagesspiegel)

Disclaimer: Ik ben niet verantwoordelijk voor de correcte weergaven van informatie over het coronavirus of voor reisinformatie over Berlijn. Wel doe ik ik mijn uiterste best voor jullie om alles zo correct mogelijk weer te geven. Ik ben géén arts of medisch deskundige of medewerker van de stad Berlijn.
Alle informatie op deze is gebaseerd op betrouwbare informatie van de juiste instituten in Duitsland (RKI, Bundesministerium, Senat-Verordnung Berlin). Echter verandert deze informatie continu en ben ik – ondanks dat ik mijn best doe alles actueel te houden – niet verantwoordelijk voor de correctheid ervan.
Ik kan je niet helpen bij een diagnose of je adviseren of je het wel of niet nodig is om een arts te raadplegen. Ook kan ik niet voor je bepalen of het wel of niet verstandig is om naar Berlijn te komen. Je bent voor je eigen beslissingen verantwoordelijk en dient jezelf correct te informeren bij de daarvoor aangewezen instanties. Neem bij twijfel of gezondheidszorgen ALTIJD telefonisch contact op met een arts.
Ik ga niet in discussie over de zin en onzin van de corona-maatregelen.

71 Comments

 • Arend Jan Overstegen schreef:

  Dag Emma,
  Wat fijn dat je ons ook wat dat virus betreft op de hoogte houdt
  In mei gaan we weer en zien er weer naar uit.
  Dank voor je uitgebreide blog.

  Arend Jan

 • Elma schreef:

  Goed artikel Emma. Prima en uitgebreide informatie. Zolang er geen negatief reisadvies komt ga ik gewoon naar Berlijn in april.

 • Marianne schreef:

  Bedankt voor de updates en info!! top!!

 • Martijn Kraan schreef:

  Hoi Emma, fantastisch deze actuele en heldere informatie. Ik ga komend weekend, dus ik hou de site met spanning in de gaten. Bij de evenementen staat niet de wedstrijden van de voetbalclubs, maar dat zijn wel events van paar duizend toeschouwers. Wij hebben tickets voor Hertha BSC komend weekend. Heb je nog iets vernomen of dit in het geding kan geraken?

  • Emma schreef:

   Hoi Martijn, ik heb een vraag uitgezet bij het Olympiastadion of er wijzigingen zijn. Ga uit van geen nieuws is goed nieuws, maar houd zelf ook het twitteraccount van het Olympiastadion (@Oly_Berlin) in de gaten. Als er wijzigingen zijn, lees je het daar als eerste! Veel plezier in Berlijn dit weekend!

 • Jan N. schreef:

  Hoi Emma. Ik heb geboekt voor jouw rondleiding Oost-Berlijn op zaterdag 18 april. Gaat die nog wel door?
  Verder hartstikke goed van jou dat je de Coronaproblemen en gevolgen in Berlijn zo uitgebreid belicht.
  Het blijft natuurlijk altijd de eigen verantwoording! Groeten van Jan

  • Emma schreef:

   Hallo Jan, dankjewel voor je bericht! Ik durf momenteel nog niet verder te kijken dan de paasdagen, omdat de situatie momenteel dagelijks verandert. Als ik annuleer, neem ik in elk geval tijdig contact met je op! Ik laat jullie niet hangen! Het beste gewenst en blijf gezond! Lieve groeten, Emma.

 • Eric V schreef:

  Bedankt voor de uitgebreide informatie – we willen onze dochter bezoeken met Pasen maar omdat we liever noch verspreider noch ramptoerist zijn hebben we dat maar afgeblazen. Je blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor je eigen daden en het advies is meer dan duidelijk. Maar uitstel is geen afstel

  • Emma schreef:

   Hallo Eric, dit klinkt me als muziek in de oren! Én een hele verstandige beslissing, maar ook fijn dat jullie dan op een later moment terug willen komen. Berlijn wacht op jullie! Veel sterkte met alles, natuurlijk ook voor jullie dochter hier. Lieve groeten en blijf gezond!

 • Gido schreef:

  Hallo. Ik werk in Berlijn maar woon in Polen. Ben van plan om volgende week maandag weer te gaan werken. Ik kan nog wel terecht in mijn pension. Wordt dat een probleem?

 • Sandra schreef:

  Dag Emma, ik heb de afgelopen weken veel gebruik gemaakt van je site. Helaas vooral om de informatie over Corona te checken, vandaag maar geannuleerd voor citytrip eind maart. Erg jammer, maar ik hoop na deze ellende nog een keer naar Berlijn te komen en zal dan je andere informatie goed benutten, hoop dat je het hoofd boven water kunt houden! Hopelijk tot ziens….

 • annabel schreef:

  hai waar kan ik de officiele info/verklaring vinden dat de hotels in Berlijn gesloten zijn voor toeristen? hoor het graag alvast hartelijk dank

 • Henk Eigenraam schreef:

  Geweldig Emma, om op deze manier de stand van zaken in Berlijn te krijgen. Zeer gewaardeerd, ook nu weer met betrekking tot de gezondheidssituatie bij jullie. Dank, en blijf gezond en vrolijk.

 • Huub schreef:

  Goeie info Emma!
  Wij hebben al langer geleden 5 dagen Berlijn geboekt, ma 18.5 t/m za 23.5. We reizen vanaf Venlo. Verblijf hotel Novum Lichtburg Kurfürstendamm.
  Het doel is olv onze Berlijnse vrienden, Berlijn wat te leren kennen. Wij waren er nog nooit…
  Heeft het zin deze reis door te zetten of moet het hotel ons een voucher verstrekken teneinde het verblijf in bijv. het najaar, te realiseren!?
  Met dank voor Uw advies.
  Huub

  • Emma schreef:

   Hallo Huub, mijn advies is nog altijd: reis niet naar Berlijn. Het verbod op toeristische hotelovernachtingen is nog altijd niet opgeheven en dit gaat ook echt nog wel een tijdje duren. Zowel jullie hotel als jullie zelf kunnen een boete krijgen. Ik raad het jullie daarom dringend af om naar Berlijn af te reizen op dit moment. Mijn advies is om te kiezen voor het (late) najaar. Veel groeten!

 • Leen schreef:

  Hoi Emma. Wat een fijne site! Vraagje…ik en mijn vriend hebben al lang een tripje naar Berlijn gepland van 4-8 juni. De treinen naar Berlijn gaan vanaf 2 juni weer vlgs normaal schema rijden. Is het verstandig om als toerist te komen (natuurlijk met alle regels in acht nemend).
  Groetjes
  Leen

  • Emma schreef:

   Hallo Leen, helaas verandert het feit dat de treinen rijden niets aan de regels. Mensen vanuit het buitenland kunnen op dit moment niet naar Berlijn reizen, omdat er een twee weken quarantaine-plicht geldt voor hen die uit het buitenland naar de stad reizen. Buitenlandse toeristen zijn nog altijd niet welkom helaas, zoals ook overal op deze pagina staat. Groetjes, Emma

 • Jan Noordam schreef:

  Hoera Emma,

  Ik hou mij er nog niet aan vast, maar voorzichtig hopen.
  Ik sta nu geboekt voor weer weekje Berlijn, in een Air Bnb en met de trein. Datum 30 juli t/m 06 augustus, duimen!!

  Jij nog fijn “vakantieweekje”.

  Groeten, Jan Noordam

 • lies schreef:

  hai Emma, mijn zoon woont in Berlijn maar van hem word ik niet veel wijzer, van jou wel:) Zo gauw als het kan wil ik naar Berlijn om hem op te zoeken.

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Is er nog iets concreets gekomen uit de persconferentie met Angela Merkel op 27 mei 2020?

  Groeten Jan N.

 • Arie schreef:

  Tegel blijft nu toch wel weer open door het openstellen vd grenzen. wel grappig dat gehannes met die vliegvelden. Ik heb hier een vliegticket liggen al uit 2013 van Amsterdam naar Berlin Brandenburg. dit jaar in augustus dus wederom landen op Tegel…..

 • Alwayshappyz schreef:

  Hoi! Geen idee of je dit leest, maar ik heb wat rond zitten kijken op je site, erg fijne info! Mijn man en ik willen begin juli naar Berlijn voor een week (eerste keer). Het is ons duidelijk dat de grenzen open gaan op 15 juni, en er gaan ook treinen, maar alle hotels op expedia geven aan dat je een bewijs moet indienen…dat het een essentiele reis is en dat toeristen niet welkom zijn. Is die info dan gewoon niet up to date, of zijn toeristen in Berlijn nog niet welkom in juli? Beetje verwarrend.

  • Emma schreef:

   Hoi! Dat ligt inderdaad aan Expedia, die zijn niet up to date (sukkels). Toeristische reizen binnen Duitsland zijn alweer toegestaan sinds 25 mei en buitenlandse toeristen zijn welkom per 15-6, dus geen zorgen! Mijn advies is sowieso om – als mogelijk – direct bij het hotel van je keuze zelf te boeken, dan betaal je vaak ook een lagere prijs en komt het geld meteen bij het hotel terecht!

 • Ingmar Bocker schreef:

  Wat raar zeg! Ons hotel heeft ons zelfs laten weten dat ze (Steigenberger Hotel Berlin) pas weer op 1 juli open gaan. Maar hotels zijn dus al vanaf 25 mei open. Hotel snapt onze vraag ook niet of we dat bewijs nodig hebben. Ze blijven enkel herhalen dat ze 1 juli open gaan. Een ander hotel (NH) geeft aan dat het nog niet officieel is dat toeristen weer welkom gaan zijn, dus die willen geen uitspraken doen. Verwarrend wat we nou moeten boeken. Bedankt voor je info in ieder geval!

  • Emma schreef:

   Hi Ingmar, elk hotel mag zelf besluiten per wanneer ze weer open gaan en wie ze toelaten. Maar verplichting om aan te tonen waarvoor je naar Berlijn komt is er niet meer. Al die informatie staat vermeld in de Verordening van de stad Berlijn en kunnen ze daar nalezen. NH heeft daar gelijk in, officieel is het pas vanaf 15 juni, als de reisbeperkingen automatisch zijn vervallen.

 • Alwayshappyz schreef:

  Bedankt voor je reactie :) Gaan er gewoon vanuit dat het goed komt. Bedankt voor alle info! Benieuwd naar de stad, en wat er allemaal open gaat zijn. Onder andere groot fan van Hard Rock Cafe’s qua eten, dus hopen dat die ook open is. En benieuwd naar lokale restaurants; we gaan je site nog wel verder raadplegen voor tips! Nogmaals bedankt :)

 • Yvonne schreef:

  Hallo Emma, hoe kunnen wij jou vinden in Berlijn?

  • Emma schreef:

   Hi Yvonne, zodra de data voor de rondleidingen in Berlijn bekend zijn, kun je dat vinden via wattedoeninberlijn.nl/rondleidingen of via mijn pagina’s op twitter, instagram of facebook! Er wordt aan gewerkt, even geduld nog!

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Wil je ook graag op deze manier laten weten, dat ik straks graag deelnemer ben in een fysieke rondwandeling in Berlijn. Hardstikke fijn dat het weer kan! Ik ben in Berlijn van 30 juli tot 06 augustus. Ik hoop dat je in die week voldoende kandidaten weet te vinden. Waar naar toe maakt me niet heel veel uit, als het maar niet de heel toeristische tocht is. Hoop van je te lezen en …. stay healthy and safe.

  Gr. Jan N.

  • Emma schreef:

   Helemaal super Jan! Ik kom komende week met een planning voor de rondleidingen! We gaan elkaar zien! Lieve groeten, dankjewel voor je steun! Emma.

 • Jan Noordam schreef:

  Oh ja,

  En de online rondwandelingen zijn super!

  Jan

 • Laura schreef:

  Hoi Emma.

  Ten eerste bedankt voor je duidelijke blog.
  Wij hebben een midweek Berlijn geboekt van 15 tm 19 juni. We reizen met de trein. Het mag dan ook officieel weer. Ons hotel heeft laten weten dan nog niet open te zijn, gelukkig hebben we nog wel wat andere opties. Maar we hebben nog wel wat vragen, omdat we niet weten of een bezoek aan Berlijn meteen op 15 juni alweer verstandig is of dat we het bijvoorbeeld beter naar september kunnen verschuiven.
  – We willen graag alle highlights zien; fernsehturm, holocaust monument, sachsenhausen, de muur etc. We willen gebruik maken van de ov dagkaarten. Is dit allemaal gewoon mogelijk? Moeten we veel reserveren van te voren en zo ja, hoe kunnen we dit dan het beste doen? Zijn er andere dingen waar we dan rekening mee moeten houden, die anders zijn dan normaal?
  – We houden ervan om spontaan ergens te gaan eten voor lunch of diner. Is dit ook gewoon mogelijk of is reserveren handiger? Zo ja, is er een manier waarop we kunnen reserveren en meerdere restaurants enzovoort in een overzicht kunnen zien?
  – Wat als we tijdens ons bezoek aan Berlijn ziek worden, kunnen we dan wel weer terug naar Nederland met de trein? Of wat als er tijdens ons verblijf toch weer een uitbraak komt en de grenzen toch weer ‘dicht’ gaan?

  Een reisje naar Berlijn is iets wat al lang op onze planning stond. Dus het liefst gaan we zo snel mogelijk en het is ook maar de vraag hoe de situatie in bijvoorbeeld september is, misschien is dan alles verder versoepeld of het is toch weer stenger geworden.
  Hopelijk kun jij ons wat advies geven.

  Groeten Laura

  • Emma schreef:

   Hi Laura,

   Aangezien je me deze vraag ook per mail hebt toegestuurd, krijg je ook een kopie van dit antwoord daar. Maar omdat ik weet dat ook anderen hier meelezen beantwoord ik je vraag ook hier:

   In principe is Berlijn vanaf de 15e gewoon toegestaan om te bezoeken. Officieel is officieel, dus of je de 15e komt of een paar dagen later, zou niet uit moeten maken. Het ding is echter dat het áltijd nog kan veranderen. Dat is absoluut niet de verwachting, maar mocht er tussendoor toch iets gebeuren (een grote uitbraak) kunnen de autoriteiten altijd besluiten de grenzen weer voor toerisme te sluiten (of niet te openen). Dat is een situatie waar we helaas nu mee moeten leren leven en die ook nog wel meerdere maanden zal voortduren.

   • Alle highlights zijn geopend, maar velen werken wel met reservering vooraf. Check hiervoor de respectievelijke websites van de bezienswaardigheden die je wil bezoeken (via google te vinden of via de info op mijn site). Dat is even een uitzoekwerkje, zelf heb ik daar helaas nog geen tijd voor gehad.
   • Spontaan eten kan, vraag dit bij binnenkomst. Sommigen werken alleen op reservering, dus hou een paar opties achter de hand. Het kan lonen om toch ergens te reserveren, just in case. De website Open table is daarvoor een goede optie, maar bij kleinere restaurantjes moet je bij hun respectievelijke websites of social media (facebook, instagram) zijn.
   • Qua ziekte tijdens je bezoek hier en repatriering terug naar Nederland, daarvoor moet je contact opnemen met je reisverzekering. Daar kan ik je helaas niet mee helpen. Als je merkt dat je ziek bent tijdens je verblijf in Berlijn, is het sowieso aan te raden om direct in quarantaine te gaan op je hotelkamer en contact te zoeken met het front desk van je hotel en een arts te raadplegen. In alle gevallen: als er ook maar een aanleiding is dat je denkt dat je fysiek niet in orde bent vooor je gaat reizen, blijf thuis en verplaats je reis!

   Net als jij weet ik niet hoe de wereld er in september uitziet, en kan ik daar helaas niets over zeggen. Het is voor mij ook koffiedik kijken. Erg frustrerend! Lees je daarom ook in de dagen tot aan je reis goed in, volg het Duitse nieuws en volg mij op social media (Twitter of insta is ’t beste). Mocht er iets veranderen qua toerisme hier in de stad, dan lees je het daar als eerste!

   Groetjes en hopelijk veel plezier gewenst in Berlijn!
   Emma

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Straks (eind juli) kom ik naar Berlijn met de trein, de IC Berlijn. Heb jij enig zicht op hoe de internationale trein en dan met name in Duitsland, zijn ingericht (hoe Coronaproef)? Ik heb een gereserveerde plaats en natuurlijk mondkapjes, maar doen ze er verder nog iets aan, zoals in Nederland stoelen vrijhouden enz.

  • Emma schreef:

   Hi Jan, buiten het feit dat de treinen relatief rustig zijn en dat een masker verplicht is, zijn er geen andere maatregelen. Duitse treinen zijn natuurlijk sowieso wat ruimer van opzet dan Nederlandse ;-)

 • Marco Timmermans schreef:

  Halo Emma,

  Leuke website !
  Ik ga al jaren naar Berlijn, en dan het liefste aan het eind van het jaar voor de Weihnachtsmarkten. weet jij of die doorgaan dit jaar? of is het nog te vroeg om dat te vragen ?
  Hoe zit het trouwens met de cafe’s ? zijn die ook open ? (zoals Murphy’s op de Schiffbauerdamm)

  Groetjes Marco

  • Emma schreef:

   Hallo Marco! Dankjewel voor ’t compliment! :-) Hoe het zit met de kerstmarkten weet ik echt niet, daar is nog niets over bekend. Zoals het nu staat zijn er geen grote evenementen tot en met oktober, maar het is allemaal afhankelijk van het verloop van de pandemie in Duitsland/Berlijn. Dus het blijft afwachten! Café’s zijn geopend, maar je mag er alleen wat drinken als je aan een tafel zit en je gegevens achterlaat. Lieve groeten!

 • Ingmar schreef:

  Hai! Ik kan er online niks over vinden, dus wellicht weet jij hier iets van: wij zijn begin juli in Berlijn. Berliner Dom staat uiteraard op ons lijstje. Liefst willen we ook genieten van het uitzicht vanaf de Dom. Is die uberhaupt open? We zagen bv dat de Reichtstag koepel dicht was wegens Corona.

 • Vera de Boer schreef:

  Hallo Emma

  Wij gaan met de trein naar Berlijn van 6 t/m 10 juli
  Nu werd er hier in Nederland tegen mij gezegt dat ik na terug komst in thuiscarantaine moet voor 2 weken om dat ze dat in het nieuws heeft gehoord
  Is dat zo want ik heb er zelf niets over gehoord in het nieuws op de Nederlandse zenders
  Ik hoop dat je mij wat maar kan vertellen

  Groetjes Vera

  • Emma schreef:

   Hallo Vera, de persoon die dat tegen jou heeft gezegd kletst uit zijn/haar nek :-) Je kunt er ook vanuit gaan dat wanneer Nederlanders twee weken in quarantaine zouden moeten na terugkeer uit Duitsland, ik dat op mijn website zou zetten. Meer over het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Duitsland kun je lezen op de website van de Rijksoverheid: nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/. Uiteraard moet je tijdens je verblijf in Berlijn de regels opvolgen zoals overal aangegeven, dus zorg voor voldoende maskers van tevoren! Ook tijdens de treinreis is het dragen van een masker verplicht. Groetjes, Emma

 • Vera de Boer schreef:

  Emma
  Dank je voor je reactie
  Ik dacht het zelfde maar wilde het toch even zeker weten dat ze uit hun nek praten :-)

  Groetjes Vera

 • Dorinda schreef:

  Hallo,
  Over 3 weken gaan ik en mijn vriend naar berlijn. Nu waren we van plan veel te bezoeken zoals: Fernsehturm, Sea life en nog wat meer. Maar wij waren van plan een Berlin WelcomeCard te nemen omdat je hier toch wat korting mee krijgt. Nu vanwege de corona lees ik overal dat er beperkte toegang is en reserveren nodig is. Tijdens het reserveren kan ik nergens aangeven dat wij een Berlin WelcomeCard hebben om korting te krijgen. Dus nu is mijn vraag: weet je toevallig of het mogelijk is om toch nog korting te krijgen ook als je online vooraf tickets boekt?

  • Emma schreef:

   Hoi Dorinda, daar kan ik je helaas niet mee helpen. Het makkelijkste is om daarover contact op te nemen met Sea Life en de Fernsehturm zelf, of om direct het bureau achter de Welcome card, Visit Berlin, aan te spreken. Die moeten je daar zeker mee kunnen helpen! In ieder geval veel plezier met de voorpret en wat goed dat je je gedegen voorbereid!

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Weet je toevallig of het in deze fase weer gebruikelijk is om contant te betalen of is pinnen nu wel helemaal in, in
  Berlijn? Contanten of pinnen met de pas?

  Gr. Jan N.

 • Arie Jansen schreef:

  Emma,
  over 1 week naar berlijn, ben niet bang voor corona in berlijn. maar lees net dat door het toenemend aantal besmettingen in NL nu noorwegen nederland ziet als risicoland en dat je 10 dagen in zelfisolatie moet. wordt daar in DLD ook al zo over gedacht, of al bijna?… weet je iets? dan moeten we al eerder die kant op komen…

  • Emma schreef:

   Hallo Arie, vooralsnog is er geen verplichting voor quarantaine als je uit Nederland komt. Dit kan natuurlijk wel veranderen als de situatie in Nederland verslechtert. Belangrijk om te weten is dat zulke dingen altijd verschillen per bundesland, dus in Berlijn zijn de regels wellicht anders dan in andere Bundesländer. Als Nederland door Duitsland/Berlijn als risico-land wordt aangeduid, dan lees je dat hier natuurlijk direct!

 • Frank schreef:

  Prima site, veel duidelijke info.
  We hebben een vraag: we hebben voor 26 maart ‘21 een hotelreservering staan voor 3 nachten. Dit betreft een vakantie trip naar Berlijn dus moeten we dit uitstellen.
  Is het hotel verplicht een voucher te verstrekken oid?

  • Emma schreef:

   Hallo Frank, helaas moet ik je daar verwijzen naar de boekingsvoorwaarden van je hotel. Er is geen landelijke regel over wat hotels moeten doen. Mijn advies is om een heel vriendelijk berichtje te schrijven dat je vanwege het verbod op toeristische overnachtingen in Duitsland geen gebruik van je boeking kunt maken, en daarom graag naar een later tijdstip wil omboeken, of anders een voucher afnemen. Dat is de grootste kans die je hebt op coulance, maar zoals ik zeg; het kan ook sterk verschillen per hotel. Jammer van jullie trip, maar hopelijk lukt het in de nabije toekomst om weer naar Berlijn te komen!

 • Frank schreef:

  Ik heb een voucher gekregen welke tot 31-12 geldig is. Ging best soepel.

 • werner Schuddinck schreef:

  wanneer gaan de hotels terug open en worden de reisrestricties opgeheven?

 • Silke schreef:

  Ik zie net dat de ANWB in NL de voorwaarden voor reizen naar Duitsland gisteren heeft aangepast. Reizen voor toeristische doeleinden mag weer naar DLD. Er staat nu dat wanneer je vóór vertrek naar Duitsland (max 48 uur oud) een negatieve PCR-test hebt je zonder quarantaine naar Duitsland mag reizen. Je moet je nog wel aanmelden op die website. Heb het verder nog nergens gelezen, maar de bron is best betrouwbaar. Ben benieuwd hoe de berichtgeving in Duitsland nu is hierover, kan het nog niet helemaal vinden.

  • Emma schreef:

   Dit is correct! Informatie hier op de pagina is nu ook up to date. Let op: toeristische overnachtingen in Berlijn mogen pas vanaf 11 juni weer.

 • Liesbeth Smulders schreef:

  Beste Emma, super bedankt voor de uitgebreide info. Heb echter toch een vraag: m’n zoon studeert in Berlijn en ik heb ‘m al 9 maanden niet gezien. Zijn er uitzonderingen voor bezoek aan eerstegraads familieleden in Berlijn?

  • Emma schreef:

   Hoi Liesbeth, je mag Berlijn 72 uur lang bezoeken als je uitsluitend eerstegraads familie bezoekt. Je zoon valt daar onder. Je hoeft dan niet in quarantaine.

 • Lies Smulders schreef:

  Heel erg fijn Emma dat je alles zo goed bijhoud. We zijn vanaf 3 juli in Berlijn maar voor zowel Boros als het Spreepark heb je nu nog een sneltest nodig. Toch beiden geboekt voor 4 juli en hopelijk versoepelt er nog een en ander.Jammer dat je nog geen rondleidingen doet!

 • Bjorn schreef:

  Weet jij toevallig of kinderen tussen 6 en 12 getest moeten worden voor restaurants en hotels. Je leest dat jeugd in Duitsland uitgezonderd zijn omdat ze getest worden op school maar restaurants geven soms aan vanaf 6 jaar een testbewjs terwijl Nederland wereldwijd het over 12 jaar heeft.

  • Emma schreef:

   Hoi Bjorn, onder het kopje ‘Corona-maatregelen in Berlijn’ kun je lezen dat waar een maskerplicht of testplicht geldt, dit ook geldt voor kinderen vanaf 6 jaar. Jeugd in Duitsland is niet uitgezonderd omdat ze op school worden getest; ze zijn vrijwel continue voorzien van een geldig certificaat omdát ze meermaals per week worden getest. In vakantieperiodes moesten kinderen van 6 jaar en ouder dus ook gewoon naar het testcentrum.

 • Willemijn schreef:

  Hoi Emma, de regels rondom kinderen vanaf 6 jaar vind ik erg verwarrend. Op de ANWB website lees ik nergens meer dat kinderen nog getest moeten worden, maar van jou begrijp ik dat dit dus wel nodig is als ze naar restaurant of museum gaan. Klopt dat?

  • Emma schreef:

   Ik weet niet of de ANWB zich specificeert op de regels per Bundesland, maar dit zijn de regels in Berlijn. Als je in een restaurant binnen wil eten, moet je voldoen aan de 3G’s en dat geldt ook voor kinderen vanaf 6 jaar. Voor musea hoeft er -in de regel- in Berlijn niet getest te worden, voor evenementen wel.

 • Lisa van der Weide schreef:

  Beste Emma, ik heb wel 2 x een vaccinatie gehad maar ben niet geboosterd. Inmiddels heb ik omikron gehad. Herstel Qcode daarvan is geldig tot sept 22. Kan ik daarmee reizen in Berlijn?

 • Chantal schreef:

  Hoi Emma, ik ga aanstaand weekend met mijn dochter naar een concert in Berlijn (Boy with Uke).
  In Nederland moet je in sommige gevallen nog testen-voor -toegang. Ik kan nergens vinden of zoiets in dit geval ook gevraagd wordt. Weet jij dit of waar kan ik dit vinden? Ik Google me suf….

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl