Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Coronavirus: alle regels en info over de situatie in Berlijn op een rij

,
Home » Coronavirus: alle regels en info over de situatie in Berlijn op een rij

Op deze pagina lees je welke regels er precies in Berlijn en Duitsland gelden rondom het coronavirus, wat wel en niet mag, en wat je moet weten als je vanuit Nederland of België naar Duitsland (Berlijn) reist. Je kunt hier links vinden met meer informatie, antwoorden op veelgestelde vragen, cijfers en indicaties van de ontwikkeling van de pandemie in Duitsland en een duidelijk reisadvies.

Het zat eraan te komen. Je hóópt dat het niet zover komt, maar helaas toch: Duitsland heeft Nederland vanwege de hoog opgelopen besmettingscijfers tot Hoog-Risicogebied verklaart. Dit gaat in op dinsdag 27 juli 2021, om middernacht en geldt dus vanaf die dag.
Dit betekent in het kort dat:
mensen die NIET (volledig) gevaccineerd zijn, voorafgaand moeten testen, hun bezoek online aanmelden, én bij aankomst in Duitsland verplicht in quarantaine moeten, waarna na vijf dagen een test volgt. Als deze negatrief is, kan de quarantaine worden afgebroken.
mensen die WEL gevaccineerd zijn, in principe gewoon welkom zijn. Belangrijk is dat je (tweede)vaccinatie langer dan 15 dagen geleden is. Je dient je bezoek aan Duitsland van te voren online aan te melden.
Mensen op doorreis, die EERSTEGRAADS familie bezoeken of korter dan 24 uur in Duitsland blijven en NIET (volledig) gevaccineerd zijn, dienen van te voren te testen en hun reis aan te melden. Verdere uitzonderingen per Bundesland moet je zelf uitzoeken.

Ik probeer je met de info op deze pagina zo goed als mogelijk te helpen en te informeren waar ik kan. Let op dat je goed leest, zodat je geen details of nuances mist.

Goed om te weten: de inreisregels gelden voor heel Duitsland en voor iedereen die uit Nederland komt, ongeacht nationaliteit of herkomst. Wel kunnen er per Bundesland andere regels of uitzonderingen gelden. Kijk dus goed waar je naartoe gaat en welke regels daar gelden (op nationaal, Bundesland of landkreis-niveau). Op deze site informeer ik alleen gedetailleerd over het Bundesland Berlijn.

De Delta-variant van het coronavirus is inmiddels dominant (>75%) in Duitsland. Het aantal besmettingen neemt toe (ong 2000 per dag, landelijk), maar zijn nog altijd een fractie van de hoge besmettingscijfers in Nederland.

In het algemeen: voorzichtigheid, logisch denken en waakzaamheid blijft daarom geboden! Blijf je medische maskers dragen, laat je effe testen als ’t nodig is en houdt afstand waar mogelijk, ook in de buitenlucht! We zijn bij lange na nog niet uit de gevarenzone. Reis daarom bewust, met verstand en met inachtneming van de lokale regels!

TIP! Vanaf 7 augustus gaan mijn rondleidingen weer beginnen! Je kunt nu bekijken welke wandelingen er zijn en direct je tickets kopen!

Snel doorklikken:

LAATST BIJGEWERKT: 23-7-2020 om 17:00 uur
Deze pagina wordt weer geactualiseerd als er grote veranderingen zijn.
Vragen? Laat onderaan deze pagina een reactie achter.

Nieuwste ontwikkelingen in het kort:

Nederland per dinsdag 27.7 ‘Hoch-Inzidenz Risikogebiet’
Vanaf Dinsdag testplicht + quarantaineplicht voor niet-gevaccineerden. Aanmelding van je reis naar Duitsland tevens verplicht
(meer info onder kopje ‘reisadvies’!)
• Belgie geen risicogebied

Musea, tentoonstellingen en restaurants (terras zonder, binnen alleen met neg. sneltest) geopend
Winkelen kan overal zonder test (wel met FFP2 of blauw medisch masker + afstand)
Vlooienmarkten vinden zondags plaats.
Hotels mogen toeristen herbergen, in Berlijn geen test nodig voor hotels.
Maskerplicht op drukke straten en pleinen is opgeheven.
• Geen neg. test nodig bij evenementen of clubs voor mensen die langer dan 2 weken geleden hun tweede vaccinatie hebben gehad (aantonen met Cov-Pass QR code of je gele boekje!)

• Contactbeperkingen; binnen afspreken met maximaal 10 personen (kinderen <14 j uitgesloten) uit maximaal vijf huishoudens toegestaan, buiten geen beperkingen meer!
• Testplicht bij evenementen binnen vanaf 500 personen, testplicht bij evenementen buiten pas vanaf 1000 personen.
• Vaccinatie-volgorde losgelaten, alle inwoners van Berlijn kunnen nu een afspraak maken om zich te laten vaccineren.
• FFP2 Maskers en chirurgische maskers (die blauwe) enige toegestane masker in OV en winkels in Berlijn. Stoffen maskers niet toegestaan!
• Gemiddeld rond de 800.000 vaccinaties per dag in Duitsland. De 60% van alle volwassenen heeft nu minstens één prik gehad, ruim 45% is tweemaals gevaccineerd.
• Grootste gevarengroep voor corona is nu 24-40 jaar, hier vinden momenteel de meeste ziekenhuisopnames plaats.
• Mijn reisadvies voor Berlijn: Voor Nederlanders: oranje! Voor Belgen: groen!

Heb je vragen of zijn er dingen onduidelijk? Check dan de FAQ aan het einde van de pagina, of laat bij de reacties je vraag achter! Ik probeer zo snel mogelijk te antwoorden.

Corona-maatregelen in Berlijn:

 • Elke inwoner van Berlijn(!) kan zich gratis laten (snel)testen (scroll naar beneden voor adressen)
 • Maskers (FFP2, KN95 of blauw chirurgisch) in ALLE GESLOTEN RUIMTES verplicht. Stoffen maskers maskers zijn niet toegestaan. Ook in auto’s met mensen van een ander huishouden zijn FFP2-maskers verplicht, zoals bijv. in taxi’s.
 • Politie en Gesuntheitsamt controleren (steekproefsgewijs) de naleving van verplicht opgelegde quarantaine
 • Toeristische overnachtingen mogelijk zonder negatieve test.
 • Houd rekening met testen voor toegang bij binnenruimtes van restaurants en bij evenementen.Testen voor toegang bij:
  • Restaurants binnen (buiten zitten op grote terrassen kan zonder test)
  • Evenementen vanaf 500 personen buiten, evenementen vanaf 100 personen binnen (vanaf 3-7)
  • Clubs en andere uitgaangsgelegenheden waar geen afstand gehouden kan worden.
 • Alle regels rondom test- en maskerplicht in Berlijn gelden voor kinderen vanaf 6 jaar.

Ontwikkeling in Berlijn

 • Aantal besmettingen per 100.000 inwoners helaas weer langzaam stijgend, inzidenz in Berlijn nu 13.9
 • Delta variant inmiddels dominant in Duitsland. Deze is gevaarlijker ivm hogere besmettelijkheid, ook in de buitenlucht daarom afstand houden belangrijk.

Vaccinaties:

 • Vaccinatieproces is flink op stoom: eindelijk een beetje op gang; 58,7% van alle Berlijners is nu éénmaal ingeënt, 43% is volledig geënt.
 • Vier inentingscentra in Berlijn nu geopend en in bedrijf: Erica-Hess-Eisstadion (Moderna), Velodrom (BioNTech) Tegel (BioNTech en Moderna) en Messe Berlin (BioNTech).
 • Vaccineren in artsenpraktijken goed op stoom, daar is ook de prioriteit losgelaten. Iedereen die dat wil kan zich daar op de wachtlijst laten zetten.
 • Sinds 7 juni 2021 is er geen vaccinatie-volgorde meer. Iedere inwoner van Berlijn kan zich laten vaccineren.
 • Sinds 23 juli 2021 is er geen verplichting meer om een afspraak te maken. Vaccinatiecentra zoals de Messe bieden nu dagelijks van 14:00 uur tot 17:00 uur walk-in vaccinaties aan.
 • Naar verwachting vrijwel elke Berlijner in elk geval één keer gevaccineerd voor eind september.
 • AstraZeneca vrijgegeven voor iedereen die dat wil. Neem contact op met je huisarts om je op een wachtlijst te laten plaatsen. Let op dat je tweede prik – naar advies van de StIKo – wel een mRNA-vaccin (Moderna, BioNTech) is.
 • Voor actuele cijfers, leuke grafiekjes en meer data: zie het landelijke Impfdashboard.

Reisadvies:
Voor Nederlanders: Oranje! Reizen kan als je volledig gevaccineerd bent. Niet (volledig) gevaccineerd? Blijf dan thuis!

Duitsland heeft Nederland tot ‘Hochinzidenz-gebiet verklaart. Dit betekent dat reizigers die volledig gevaccineerd zijn, zonder problemen – wel met aanmelding – naar Duitsland/Berlijn kunnen reizen.
Ongevaccineerde reizigers (of mensen die nog geen tweede prik hebben gehad, of waarbij dat nog geen 15 dagen geleden is), moeten van te voren testen, reis aanmelden, verplicht in quarantaine, na vijf dagen een test doen en kunnen dan pas bij negatieve uitslag verder.
Voor iedereen is het aanmelden van de reis verplicht via www.einreiseanmeldung.de

Je bent verplicht om via dit formulier een negatief testbewijs (waarna je in quarantaine moet), een bewijs van volledige vaccinatie ouder dan 15 dagen of een officieel bewijs van genezing aan corona te uploaden.
LET OP: bovenstaande bewijzen zijn alleen geldig in de volgende talen: Duits, Engels, Spaans, Frans of Italiaans!

Voor Belgen: Groen! Geen restricties, wees welkom!

Er zijn op dit moment geen reisbeperkingen voor Belgen. Je hoeft je niet te testen en ook geen reisaanmelding meer te doen. Denk er wel aan om een vaccinatiebewijs (gele boekje of Europese Cov-Pass app) bij je te dragen (als je die hebt), dat kan van pas komen op plaatsen in Berlijn zelf, waar testen nog verplicht is voor toegang – bijv. clubs, grote events of als je in een restaurant binnen wil eten.

Nederland is op dit moment hoog-risicogebied.
Volgens het Robert Koch Instituut is Nederland op dit moment een ‘Hochinzidenz-Gebiet’ vanwege het hoge aantal nieuwe besmettingen. BRON.

Vanaf 27 juli 2021 geldt voor gevaccineerde reizigers uit Nederland: Einreise anmelden!

• Eén dag voor je reis naar Duitsland vul je online het formulier op einreiseanmeldung.de in.
• In het formulier moet je voor iedere inreizende ouder dan 6 jaar een bewijs van één van de drie G’s uploaden:

 • Getest: een negatief testbewijs van een antigeen-sneltest, waarvan de uitslag niet meer dan 48 uur oud is, of een PCR-test van maximaal 72 uur oud. Je kunt geen zelftest laten zien. Je negatieve testbewijs moet in het Duits, Engels, Frans, Spaans of Italiaans zijn en worden geupload via het formulier. Let op: VANAF 27 JULI moet je na aankomst in Duitsland in quarantaine als je NIET volledig gevaccineerd bent!
 • Gevaccineerd: een bewijs van volledige vaccinatie in het Duits, Engels, Frans, Spaans of Italiaans. Het beste is een kopie van de vaccinaties in je gele boekje, dat is een geldig bewijsmiddel in Duitsland en bovendien drietalig. Je bent volledig gevaccineerd op de 15e dag na je tweede vaccinatie, of op de 15e dag na je vaccinatie met het Johnson&Johnson vaccin. Met je internationale QR-code kun je voor dit formulier overigens niets aanvangen.
 • Genezen: Heb je een officieel attest van je arts in het Duits, Engels, Frans, Spaans of Italiaans dat je genezen bent van corona? En is bewijs niet ouder dan 6 maanden? Dan kun je dat ook uploaden.
 • Geen van drie bovenstaande bewijzen bij je? Dan moet je na aankomst in Duitsland verplicht 5 dagen in quarantaine, tot je een negatief testbewijs kunt overleggen. Dit kun je tot maximaal 48 uur na aankomst in Duitsland nog nasturen. Je komt daarmee wel op de radar van het lokale Gesundheitsamt in de plaats waar je verblijft.
Je krijgt een PDF – Als je het formulier hebt ingevuld en alles hebt ingestuurd waar ze om vragen, krijg je een pdf toegestuurd. Deze moet je bij je hebben als je de dag erop Duitsland binnen komt. Bij mogelijke (steekproef) controles dien je dat papier te kunnen tonen.
Geen quarantaine bij terugkomst in Nederland – De Nederlandse regering heeft voor Duitsland nog altijd code geel staan. Dat betekent dat je bij terugkeer in Nederland vanuit Duitsland geen negatieve test hoeft te laten zien of in quarantaine hoeft te gaan.
Vaccinatie aantonen in Duitsland:
• Wil je in Duitsland bewijzen dat je gevaccineerd bent? Dat kan met de Internationale/Europese QR-code of met je gele boekje.
• Wil je de QR-code gebruiken? Dan adviseer ik je om naast de Nederlandse app, ook de Duitse ‘Corona Warn App’ te gebruiken. Hier kun je ook je vaccinatiebewijs inzetten, mee inchecken op locaties waar ze aan contactvervolging doen én krijg je een bericht als je in de buurt bent geweest van iemand die later besmet bleek te zijn.

Regels voor kinderen:
• Goed om te weten: als er op een bepaalde locatie een testplicht is, geldt deze voor kinderen vanaf 6 jaar.
• Ook moeten kinderen vanaf 6 jaar een masker dragen waar maskerplicht is.

Ga je met het vliegtuig?
Alle personen die met het vliegtuig de Bondsrepubliek inreizen, moeten voor vertrek van de vlucht een negatieve PCR-test OF een vaccinatiebewijs (gele boekje of DCG) OF genezingsbewijs overhandigen aan een medewerker van de vliegmaatschappij. Dit geldt ook voor kinderen vanaf 6 jaar (test is verplicht). Hier geldt een zogeheten ‘Nachweispflicht‘, je bent dus wettelijk verplicht om de correcte documenten bij je te hebben en desgevraagd te tonen! Deze regel is ook na 18 juli 2021 geldig! Reizigers die NIET (volledig) gevaccineerd zijn, moeten na aankomst direct 5 dagen in quarantaine.

Bronnen: alle regels rondom reizen zijn hier na te lezen:
• Bundesgesundheitsministerium: bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende
• Lees je liever de informatie van het Auswärtiges Amt (Duitse MinBuZa): https://www.auswaertiges-amt.de/de/quarantaene-einreise/2371468

• Per 1 juli kun je je testcertificaat of vaccinatiebewijs in een app zetten en gebruiken bij toegang tot evenementen en andere zaken waar een negatieve test of vaccinatiebewijs voor gevraagd worden (restaurants, events, clubs). Hiervoor heb je een QR-code nodig, deze krijg je van de instantie waar je geprikt bent en kun je in de CovPass of de Corona Warn app uploaden. Heb je geen smartphone? Print dan het papier met de QR code uit!

Blijf wel voorzichtig en houdt je aan de lokale regels!

Wat is de actuele situatie in Berlijn? – [Bijgewerkt op 18 juli 2021]

Helaas is de daling van het aanttal besmettingen gestopt. Dat betekent dat de pandemie weer langzaam toeneemt. Covid-positieve mensen kunnen nog altijd gemakkelijk véél mensen aansteken en vanwege de toename aan evenementen en minder afstand groeit dit aantal. Wel is duidelijk merkbaar dat de Duitse regels rondom afstand houden, ffp2-maskers dragen en veelvuldig testen werkt, evenals vaccineren. Kun je je laten vaccineren? Doe dit dan zo snel mogelijk. Mocht je in de toekomst Berlijn bezoeken, heb je kans dat je bezoek een stuk relaxter is als je je gele inentingenboekje kunt laten zien.

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners ligt nu nog net onder de 10, wat het voor Gesundheitsämter makkelijker maakt om de besmettingen weer te volgen. De cijfers zijn als volgt:

Cijfers Berlijn (18-7):
• In totaal zijn er 181.079 personen besmet (geweest) met coronavirus in Berlijn.
• De afgelopen 7 dagen zijn er 509 nieuwe zieken bijgekomen.
• Er zijn nu 3568 patiënten overleden.
Netto zijn er 700 momenteel mensen in Berlijn ziek door corona.
• Het aantal zieken per 100.000 inwoners in Berlijn ligt nu bij 13.9
• Volgens het Robert Koch Institut zitten we momenteel op een stijgend aantal infecties in Berlijn. Bekijk hier het RKI dashboard.

Corona-Ampel – 18-7-2021:
De Berlijnse Senator voor volksgezondheid heeft een stoplichtsysteem ingesteld voor Berlijn, dat aangeeft hoe het pandemie-verloop in onze stad gaat.
• Het stoplicht van de 4-daagse R-waarde in Berlijn is 1,02 en staat momenteel op groen
• Het aantal nieuwe infecties (13.9) per 100.000 inwoners staat op groen
• Het aantal bezette IC-bedden (3,4%) met corona-patiënten staat op groen.
–> Meer info: Bekijk hier het dashboard van Berlin.de.

Hygiëneregels in Duitsland: de AHA+C+L regel blijft daarom gelden: Houdt te allen tijde 1,5 meter (of meer) afstand, was je handen grondig en desinfecteer regelmatig. Bedek mond en neus met een  FFP2 masker als je deze hebt. Gebruik de Corona-Warn-App op je telefoon. Gooi regelmatig ramen en deuren open om zo te kunnen luchten.

Gratis sneltesten in Berlijn:

Iedere inwoner in Berlijn mag zich gratis laten sneltesten op corona. Dit kan nu al op talloze plekken in Berlijn, meer volgen. Let op: een sneltest is niet hetzelfde als een PCR-test. Een sneltest is 80% betrouwbaar en 97% accuraat. Valt je test positief uit? Dan moet je direct in isolatie gaan en een PCR-test laten doen via een huisarts.
Hieronder de centra in Berlijn die momenteel gratis sneltests aanbieden:

(als niet-inwoner van Berlijn moet je hoogstwaarschijnlijk voor het testen betalen!)

 • Tempelhof-Schöneberg: Mariendorfer Damm 64, 12109 Berlin
 • Marzahn-Hellersdorf: Janusz-Korczak Straße 17, 12627 Berlin
 • Charlottenburg: Zillestraße 10, 10585 Berlin
 • Wilmersdorf: Kurt-Weiss-Sporthalle, Franzensbader Straße 16, 14193 Berlin
 • Treptow-Köpenick: Spreestraße 6, 12439 Berlin
 • Lichtenberg: Rummelsburger Straße 13, 10315 Berlin | Max-Taut-OSZ, Fischerstraße 36, 10317 Berlin
 • Friedrichshain-Kreuzberg: Prinzenstraße 23, 10969 Berlin |  Carl-von-Ossietzky-Schule, Blücherstraße 46-47, 10961 Berlin
 • Pankow: Hauptstraße 29a, 13158 Berlin
 • Neukölln: Bat-Yam-Platz 1, 12353 Berlin
 • Reinickendorf: Antonienstraße 51, 13403 Berlin
 • Spandau: Schönwalder Allee 26 13587 Berlin (Hintereingang Haus 2)
 • Steglitz-Zehlendorf: Kirchstraße 1-3, 14163 Berlin
 • Wedding: Müllerstraße 146, 13353 Berlin
 • Moabit: Poststadion Mitte, Lehrter Straße 59, 10557 Berlin

Een paar handige websites waar je direct een corona-test (sneltest of PCR) kunt boeken als je geen symtomen hebt:

Friedrichshain, Pankow, Köpenick, Prenzlauer Berg, Steglitz – covid19center.de/berlin/
Friedrichshain
berlin.meincoronaschnelltest.de/
Mitte, Charlottenburg, Steglitz, Neuköllnschnelltestberlin.de/
Lichtenbergcovidtest.berlin/
Wilmersdorfcoronaschnelltest-kudamm.de/
PCR-test voor 65 euro in Schöneberghttps://mhanyeic.wixsite.com

Let op: als niet-inwoner van Berlijn kan het zijn dat je voor de sneltesten moet betalen. Deze kosten gemiddeld 30 euro per test.

Heb je wel symptomen (hoesten, smaak/geurverlies, spierpijn, koorts, snotneus, hoofdpijn) en wil je je laten testen? Je kunt je dan niet laten testen bij een sneltestcentrum! Dit moet je doen:
• Neem direct telefonisch contact op met een huisarts of met de hotline van het Gesundheitsamt, dageijks van 08:00 tot 20:00 bereikbaar via 030-9028-2828.
• Ben je verzekerd in Duitsland? Laat je dan testen bij het Charité, er is een witte tent voor de ingang van de SEH: termin.samedi.de
• Geen inwonende? Je kunt je met klachten ook hier laten testen: Vivantes Klinikum in Prenzlauer Berg, Reinickendorf of Spandau: https://termin.vivantes.de

Meer informatie:
– Lees meer over deze landelijke regels: https://www.bundesregierung.de
– De verordening van de Berlijnse senaat is hier te lezen: verordnung

Landelijke situatie Duitsland (stand 18.7)

• Landelijk zijn er nu 3.741.781 mensen geïnfecteerd (geweest) met het coronavirus.
• In de laatste 7 dagen zijn er landelijk 7178 nieuwe besmettingen bijgekomen.
• Het actieve patiënten-aantal (dus mensen die op dit moment corona hebben) ligt op ongeveer 12.300 personen, de rest geldt als genezen.
• Er liggen momenteel 380 mensen met corona op de IC (<2%), op een totaal van 26.114 IC-bedden (10.618 bedden nog beschikbaar in reserve). 17% van de bedden is vrij.
• Landelijk ligt de 7-daagse R-waarde nu op 1,33 Dit betekent dat 100 mensen gemiddeld 133 mensen aansteken en het aantal nieuwe infecties per zeven dagen stijgt. Elke R-waarde lager dan 1 is goed.
• Er zijn nu 91.337 mensen in Duitsland overleden met of aan het coronavirus.

–> Meer informatie kun je vinden op deze pagina van de NTV: Coronavirus-karte. Ook de Intensivbetten Monitor van de Berliner Morgenpost is er erg informatief, evenals de Coronaviruskarte van de Tagesspiegel. Wil je betere regionale informatie per Bundesland of Landkreis? Check dan: Robert Koch Institut – Dashboard – Overzicht Landkreise risicogebieden

Coronawoordenboek Duits-Nederlands:

• Inzidenz: incidentie – Aantal nieuwe zieken binnen een bepaalde bevolkingsgroep in een bepaalde tijdperiode. In Duitsland bedoelen ze met de Inzidenz het aantal personen dat een corona-infectie heeft opgelopen per 100.000 inwoners, in de laatste zeven dagen.

• Kontaktbeschränkungen: contactbeperkingen – Een belangrijk onderdeel van de bestrijding zijn de Kontaktbeschränkungen, contactbeperkingen. Met hoe minder mensen één persoon contact heeft, hoe slechter corona zich kan verspreiden. Hierdoor is het momenteel slechts toegestaan om met één ander huishouden af te spreken.

Lagebericht – situatiebericht – ‘Die Lage’ staat voor de situatie. Een ‘Lagebericht’ is dus een situatiebericht, een beschrijving van de situatie zoals deze momenteel zich voordoet. Je hoort dit woord altijd vallen bij de persconferenties van het Robert Koch Institut

• Fallzahl – ‘valgetal‘ – is de officiële Nederlandse vertaling, maar daar kun je naar mijn idee nog steeds niet veel mee. ‘Gevallen-aantal’ vind ik beter passen. Het Fallzahl is het cijfer dat aantoont hoeveel ‘gevallen’, (lees: met corona besmette mensen) er momenteel zijn. Daarbij maken ze geen onderscheid tussen mensen met of zonder symptomen.

Exponentielle Wachtstum – Exponentiele groei – Aanduiding dat de groei van een bepaalde waarde of cijfer (in dit geval besmettingscijfers) “exponentieel groeit”. Dat betekent dat het cijfer niet langzaam toeneemt, zoals: 1+1+1+1+1+1, maar extreem sterk verdubbelt: 1+1+2+4+8+16+32+64. Dit is gevaarlijk, want hierdoor kan een ziekte als corona zich extreem snel verspreiden binnen de bevolking. Overigens kun je ook exponentiële daling hebben, als iets snel afneemt. Dit noemen we in het Nederlands vaak: “de cijfers zijn gekelderd” (door de vloer, de kelder in gedaald, zo hard ging het)

R-Wert/ReproduktionszahlR-waarde/Reproductiegetal – Afgekort tot R-Wert, R-waarde. Deze waarde geeft aan hoe de pandemie zich tot 10 dagen geleden zich verhield. Dus hoeveel personen wordt door één persoon aangestoken? In Duitsland is de R-waarde altijd gebaseerd op 100 personen. Is de R-waarde 1,15? Dan steekt 1 persoon 115 andere personen aan. Voor een afname van de besmettingsgraad is dus een R-waarde onder de 1 goed. Bij een R-waarde van 0,87, steekt 1 persoon dus gemiddeld 87 personen aan. Daarmee neemt het aantal besmettingen af en verspreid de ziekte zich dus minder snel door de bevolking.

BelegungBezetting – De Belegung in de Krankenhäuser (ziekenhuizen) gaat om de bezetting van de intensive care bedden (Intensivstation-Betten). Die is erg belangrijk, want hoe hoger dit percentage is, hoe zwaarder de druk op de zorg en hoe dringender nieuwe maatregelen nodig zijn. Deze indicator is belangrijk als je wil zien of de maatregelen helpen. Wanneer de pandemie daadwerkelijk afneemt, is deze indicator een van de eerste die langere tijd achtereen zal dalen.

Dunkelziffer – ‘Duistercijfer’, daadwerkelijke aantal dat onbekend is – Het aantal geinfecteerde corona-besmettingen dat niet getest wordt. Volgens het RKI is er een model om te berekenen hoe hoog het Dunkelziffer ongeveer is. Men verwacht dat met name na de feestdagen het ‘Dunkelziffer’ erg hoog was, omdat veel mensen die corona opliepen, zich niet direct lieten testen.

PandemiebekämpfungPandemiebestrijding.

Impfung – ‘Vaccinatie’. Je laat je ‘impfen‘ bij het ‘Impfzentrum‘, waar ze je ‘Impfpass‘ invullen.

—-> Missen hier nog woorden die absoluut bij het corona-woordenboek horen? Laat dan onderaan deze pagina een reactie achter!


Veelgestelde vragen over de corona-regels in Berlijn:

1.Kan ik naar Berlijn reizen?

Dat hangt er vanaf
– Als je uit België komt, zijn er geen restricties.
– Als je uit Nederland komt, is de vraag of je volledig gevaccineerd bent. Is je tweede covid-prik langer dan vijftien dagen geleden? Dan geldt je als volledig gevaccineerd en mag je reizen. Je moet je je van te voren online aanmelden via het aanmeldformulier. Onder het kopje “Reisadvies” kun je precies lezen wat je moet doen.
– Als je uit Nederland komt en je bent niet of niet volledig gevaccineerd, moet je van te voren testen, online aanmelden én daarop in quarantaine, die je op z’n vroegst na vijf dagen kunt verlaten.
Let op; neem ALTIJD je vaccinatiebewijs mee in de vorm van het gele boekje (dat is hier een officieel bewijs!) of de QR-code in de CovPass App/Corona Warn App

2. Ik ben volledig gevaccineerd maar nog niet langer dan 15 dagen geleden. Kan ik dan nog naar Berlijn reizen?

Ja en nee. Je moet je van te voren testen, online aanmelden en dient bij aankomst direct voor minimaal vijf dagen in quarantaine te gaan. Na vijf dagen mag je een tweede test doen en als die negatief is, mag je de quarantaine pas verlaten.
Wil je niet in quarantaine en heb je geen (volledige) vaccinatie, kun je niet naar Berlijn reizen.

3. Wat zijn de regels voor kinderen?

Voor kinderen vanaf 6 jaar gelden dezelfde regels als voor volwassenen.
Als ze niet (volledig) gevaccineerd of genezen zijn, moeten ze testen, aanmelden en vijf dagen verplicht in quarantaine.
Zijn de kinderen gevaccineerd, kunnen ze na aanmelding gewoon mee naar Berlijn.
De maskerplicht geldt overigens ook voor alle kinderen vanaf 6 jaar. Als je een attest hebt dat je kind van mondmaskerplicht ontheft, dient deze in het Duits, Engels, Frans, Spaans of Italiaans te zijn.

4. Hoe zit dat dan met grensverkeer naar Duitsland? Of als ik er minder dan 24 uur ben?

Op dit moment hoef je je dan niet aan te melden als je vanuit Nederland komt. Echter kan dat veranderen en moet je ook de regels van de aangrenzende Bundesländer in de gaten houden. Omdat ik uitsluitend informeer over Berlijn, wil ik hier niet teveel aandacht aan besteden.

5. Ik ben geen inwoner van Berlijn, moet ik ook een mondmasker dragen?

Ja, in Berlijn zijn alleen FFP2-maskers en medische maskers toegestaan. En waag het niet om hem onder je neus of kin te hangen!

De regels zijn door de Senaat van Berlijn vastgesteld en houden in dat je in het OV (bus, tram, S-bahn, U-bahn, Regiotreinen, Intercity’s, ICE’s), in ALLE winkels (dus ook de apotheek, supermarkten of het tankstation) een FFP2 of KN95 mondmasker moet dragen. Ook als je met de trein reist, moet je gedurende je hele reis een masker dragen. Zorg dus dat je minstens één of meerdere mondmaskers hebt vóór je naar Berlijn reist. Inmiddels zijn deze regels in alle Duitse Bundesländer hetzelfde. Wie geen masker in het OV, in winkels of op andere plaatsen draagt waar ’t verplicht is, riskeert bij controle een boete die tot 500 euro kan oplopen. LET OP: FFP2-maskers zijn verplicht in het OV en in winkels in vrijwel heel Duitsland.

6. Waar in Berlijn koop ik mondmaskers?

Eigenlijk overal! Bij de apothekers, drogisten DM of Rossmann zijn FFP2-maskers (witte, stevige) en chirurgische maskers (blauwe) te krijgen. Ze zijn ook niet meer zo duur.

Masker-etiquette: Raak de voorkant van je maskers NOOIT aan, dus doe ze af (en weer op) door alleen de elastieken te pakken. Zorg ook dat je zowel je MOND als je NEUS bedekt. Draag je masker NOOIT onder je kin, ook niet voor heel even. Aerosolen en virussen hechten zich namelijk aan de voorzijde van een masker (als ze in de buurt zijn). Door fout met je masker om te gaan, kun je jezelf én anderen dus alsnog besmetten. Let hier dus goed op. Aan te raden is om mond-neusbedekking te dragen op álle plaatsen waar drukte met andere mensen kan worden verwacht. Was voor en na het gebruiken van je masker altijd je handen, of desinfecteer ze als je onderweg bent.

7. Kan ik uit eten in Berlijn? Of een drankje doen op het terras?

Ja, dat kan! En zowaar zonder test kun je op het terras zitten drinken of eten. Wil je binnen eten? Dan heb je wel een negatieve sneltest nodig. Als je volledig gevaccineerd bent, hoef je niet te testen.

8. Hoe ga ik om met anderen die geen afstand houden?

Je gaat ’t zeker op drukke plekken in Berlijn meemaken, dat mensen niet voldoende afstand houden. Dit is frustrerend op z’n minst, maar er zijn nu eenmaal hirnlose Idoten die schijt aan alles hebben. Echter is het geen vrijbrief voor jezelf om géén afstand meer te houden. Denk er dus aan dat je zelf wel probeert de afstand zoveel mogelijk in acht te nemen en spreek anderen desnoods aan als ze het – bijvoorbeeld in een rij voor een winkel – negeren. “Können Sie bitte auf die anderthalb-meter achten? Danke“. “Halten Sie bitte Abstand” zijn mogelijke voorbeeldzinnen die je kunt gebruiken.

9. Kan ik naar het museum?

Ja, je kunt musea in Berlijn weer zonder negatieve test bezoeken!

10. Kan ik winkelen?

Ja, je kunt weer winkelen en wel zonder negatieve test!

11. Ik wil me wel aan de verplichte afstand houden, maar geen mondmasker dragen

Blijf dan maar thuis.

Er wordt voor niemand een uitzondering gemaakt, ook niet voor astma-patiënten*. Wie geen masker kan of wil dragen, kan in Berlijn niet naar buiten. IEDEREEN die op straat komt, moet waar dat verplicht is een masker dragen. Klaar. Geen gezeur, geen uitzonderingen. Asocialen hebben we hier al genoeg, dus als je je weigert te voegen naar de regels zoals ze in Duitsland en Berlijn gelden, blijf je liever thuis. Niet vergeten: wie geen masker draagt, riskeert bij controle een boete van minstens 50 euro, die tot 500 euro kan oplopen.

 • Als je van de arts een attest hebt gekregen dat je geen masker hoeft te dragen, behoor je tot een dermate serieuze risicogroep, dat een reis naar Berlijn echt levensgevaarlijk is vanwege de aanwezigheid van het virus in de stad. In dat geval is thuisblijven ook veiliger en heb je in Berlijn helaas niets te zoeken. Sorry.

Oja; je gaat ze tegenkomen, van die lui die in het OV of in winkels geen maskers dragen. Of hooguit onder hun neus. Of bungelend aan één oor. Deze mensen vinden zichzelf heel stoer en rebels, maar het zijn achterlijke sukkels. Ik maakte zelfs iemand mee die beweerde een dokters-attest te hebben en wapperde toen met een brief van de Deutsche Rentenversicherung (pensioen) voor m’n neus. Hou lekker jezelf voor de gek, maar doe dat niet ten koste van anderen.

12. Zijn er uitzonderingen voor mensen die volledig gevaccineerd zijn?

Ja. Als je met het gele vaccinatieboekje kunt bewijzen dat je tweede vaccinatie (of 1 vaccin met Jansen) langer dan 15 dagen geleden is, geld je als ‘volledig gevaccineerd’ en hoef je niet meer te testen voor toegang bij evenementen, restaurants, de bioscoop of ander zaken. Let wel dat in dat boekje de naam van je vaccin moeten zitten, evenals stempel en handtekening van de arts! Naar verwachting is vanaf 1 juli de Digital Green Pass van de EU in werking (via CovPass app) en kun je die gebruiken. De QR code die je hier voor nodig hebt, kun je vinden in de online documentatie van je vaccinatie (via DigiD).

13. Ik heb gehoord over illegale feestjes in Berlijn. Kun je me zeggen waar die zijn, of kan ik daar naartoe?

voeg hier een scheldwoord naar believen in

Sinds 18 juni is het Tanzverbot opgeheven en kun je weer naar feestjes in de buitengedeeltes van clubs. Maximaal 100 mensen mogen tegelijkertijd naar binnen en is er geldt nog een maskerplicht. Wel dien je van te voren negatief te testen, dat kan vaak ook aan de deur. Als je volledig gevaccineerd bent, hoef je niet te testen, wel moet je een geldig bewijs kunnen tonen.

14. Heb ik iets aan de Duitse Corona-Warn-App?

Jazeker. De Duitse corona-app is nu ook beschikbaar gemaakt voor download in andere landen, waaronder Nederland en België. Het is niet verplicht om de app te gebruiken, maar wel aan te raden als je Duitsland voor vakantie (of met grote regelmaat) bezoekt. Hij is gratis te downloaden via de Play Store en de Apple Store.

Met de app kun je makkelijk je vaccinatie-QR code tonen, je kunt inchecken waar dat nodig is en waar er om gevraagd wordt en je kunt de laatste cijfers bijhouden. Daarnaast volgt de app via een anonieme code je locatie, en krijg je een melding als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met covid en dat via de app heeft doorgegeven.

De code in de app op je telefoon die voor jouw persoontje staat, wordt elke 14 dagen vernieuwd, zodat je privacy beschermd blijft. Als je de app direct na je vakantie verwijdert, worden ook alle gegevens vernietigd en kun je dus geen melding meer krijgen van een eventuele besmetting van iemand die in je buurt was. Doe dit daarom pas als de 14-dagen-code cyclus is verlopen (dit kun je zien in de app).

Meer weten? Lees hier meer over de Corona-Warn-App.

15. Wie was eigenlijk die Robert Koch, van dat Insitut van jullie?

Heinrich Hermann Robert Koch was een Duits arts en microbioloog en de ontdekker van de tuberkel-bacil, ook wel bekend als de tuberculose-bacterie. Dat was een hele belangrijke ontdekking, want tubercolose (ook wel TBC of tering genoemd in de volksmond) was een verschrikkelijke longziekte die ongelooflijk veel slachtoffers maakte en veel mensen dachten dat TBC een erfelijke ziekte was. Koch ontdekte echter dat het om een besmettelijke ziekte ging, die werd veroorzaakt door de bacterie. Op basis van de door hem zelf bedachte ‘postulaten‘ (definitie waar een ziekte aan moet voldoen om te worden geclassificeerd als één ziektekiem/verwekker). Zo was Robert Koch dus een van de grondleggers van de moderne microbiologie.

Hij ontdekte ook de oorzaken van andere gevaarlijke infectieziekten, zoals cholera en anthrax. Door al zijn ervaring werd hij een belangrijk expert als het ging om volksgezondheid. In 1905 kreeg hij de Nobelprijs voor medicijnen. Koch leidde het ‘Königlich Preußischen Instituts für Infektionskrankheiten vanaf de oprichting in 1891, tot 1904. Na het overlijden van Koch in 1910 werd het instituut naar Koch vernoemd, in 1919 verviel met het einde van het Duitse Keizerrijk ook de titel ‘Königlich’. De huidige voorzitter van het Robert Koch Institut is professor doctor Lothar Wieler. Hij is niet alleen microbioloog maar ook expert op het gebied van op mensen overdraagbare ziektes bij dieren.

Verordnung – De stedelijke verordening van de Senaat van Berlijn met alle regels per sector, zijn hier te vinden.
Op deze pagina vind je de meest actuele informatie over het coronavirus en Berlijn.

De belangrijkste informatiebronnen in Berlijn m.b.t het virus:

Bundesministerium für Gesundheit
Robert Koch Institut (nieuwste cijfers)
Robert Koch Institut Dashboard
Berliner Morgenpost dossier
Tagesschau nieuwsdossier
WHO overzichtskaart
Johns Hopkins CSSE overzichtskaart

Boeiende artikelen en informatie over corona
• Lees ook: waarom is ‘social distancing’ zo belangrijk? Washington Post.
• Bekijk: Intensivbetten-monitor van de Morgenpost
• Bekijk: Coronacijfers (morgenpost)
Coronadoden In Memoriam (Tagesspiegel)

Disclaimer: Ik ben niet verantwoordelijk voor de correcte weergaven van informatie over het coronavirus of voor reisinformatie over Berlijn. Wel doe ik ik mijn uiterste best voor jullie om alles zo correct mogelijk weer te geven. Ik ben géén arts of medisch deskundige of medewerker van de stad Berlijn.
Alle informatie op deze is gebaseerd op betrouwbare informatie van de juiste instituten in Duitsland (RKI, Bundesministerium, Senat-Verordnung Berlin). Echter verandert deze informatie continu en ben ik – ondanks dat ik mijn best doe alles actueel te houden – niet verantwoordelijk voor de correctheid ervan.
Ik kan je niet helpen bij een diagnose of je adviseren of je het wel of niet nodig is om een arts te raadplegen. Ook kan ik niet voor je bepalen of het wel of niet verstandig is om naar Berlijn te komen. Je bent voor je eigen beslissingen verantwoordelijk en dient jezelf correct te informeren bij de daarvoor aangewezen instanties. Neem bij twijfel of gezondheidszorgen ALTIJD telefonisch contact op met een arts.
Ik ga niet in discussie over de zin en onzin van de corona-maatregelen.

64 Comments

 • Arend Jan Overstegen schreef:

  Dag Emma,
  Wat fijn dat je ons ook wat dat virus betreft op de hoogte houdt
  In mei gaan we weer en zien er weer naar uit.
  Dank voor je uitgebreide blog.

  Arend Jan

 • Elma schreef:

  Goed artikel Emma. Prima en uitgebreide informatie. Zolang er geen negatief reisadvies komt ga ik gewoon naar Berlijn in april.

 • Marianne schreef:

  Bedankt voor de updates en info!! top!!

 • Martijn Kraan schreef:

  Hoi Emma, fantastisch deze actuele en heldere informatie. Ik ga komend weekend, dus ik hou de site met spanning in de gaten. Bij de evenementen staat niet de wedstrijden van de voetbalclubs, maar dat zijn wel events van paar duizend toeschouwers. Wij hebben tickets voor Hertha BSC komend weekend. Heb je nog iets vernomen of dit in het geding kan geraken?

  • Emma schreef:

   Hoi Martijn, ik heb een vraag uitgezet bij het Olympiastadion of er wijzigingen zijn. Ga uit van geen nieuws is goed nieuws, maar houd zelf ook het twitteraccount van het Olympiastadion (@Oly_Berlin) in de gaten. Als er wijzigingen zijn, lees je het daar als eerste! Veel plezier in Berlijn dit weekend!

 • Jan N. schreef:

  Hoi Emma. Ik heb geboekt voor jouw rondleiding Oost-Berlijn op zaterdag 18 april. Gaat die nog wel door?
  Verder hartstikke goed van jou dat je de Coronaproblemen en gevolgen in Berlijn zo uitgebreid belicht.
  Het blijft natuurlijk altijd de eigen verantwoording! Groeten van Jan

  • Emma schreef:

   Hallo Jan, dankjewel voor je bericht! Ik durf momenteel nog niet verder te kijken dan de paasdagen, omdat de situatie momenteel dagelijks verandert. Als ik annuleer, neem ik in elk geval tijdig contact met je op! Ik laat jullie niet hangen! Het beste gewenst en blijf gezond! Lieve groeten, Emma.

 • Eric V schreef:

  Bedankt voor de uitgebreide informatie – we willen onze dochter bezoeken met Pasen maar omdat we liever noch verspreider noch ramptoerist zijn hebben we dat maar afgeblazen. Je blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor je eigen daden en het advies is meer dan duidelijk. Maar uitstel is geen afstel

  • Emma schreef:

   Hallo Eric, dit klinkt me als muziek in de oren! Én een hele verstandige beslissing, maar ook fijn dat jullie dan op een later moment terug willen komen. Berlijn wacht op jullie! Veel sterkte met alles, natuurlijk ook voor jullie dochter hier. Lieve groeten en blijf gezond!

 • Gido schreef:

  Hallo. Ik werk in Berlijn maar woon in Polen. Ben van plan om volgende week maandag weer te gaan werken. Ik kan nog wel terecht in mijn pension. Wordt dat een probleem?

 • Sandra schreef:

  Dag Emma, ik heb de afgelopen weken veel gebruik gemaakt van je site. Helaas vooral om de informatie over Corona te checken, vandaag maar geannuleerd voor citytrip eind maart. Erg jammer, maar ik hoop na deze ellende nog een keer naar Berlijn te komen en zal dan je andere informatie goed benutten, hoop dat je het hoofd boven water kunt houden! Hopelijk tot ziens….

 • annabel schreef:

  hai waar kan ik de officiele info/verklaring vinden dat de hotels in Berlijn gesloten zijn voor toeristen? hoor het graag alvast hartelijk dank

 • Henk Eigenraam schreef:

  Geweldig Emma, om op deze manier de stand van zaken in Berlijn te krijgen. Zeer gewaardeerd, ook nu weer met betrekking tot de gezondheidssituatie bij jullie. Dank, en blijf gezond en vrolijk.

 • Huub schreef:

  Goeie info Emma!
  Wij hebben al langer geleden 5 dagen Berlijn geboekt, ma 18.5 t/m za 23.5. We reizen vanaf Venlo. Verblijf hotel Novum Lichtburg Kurfürstendamm.
  Het doel is olv onze Berlijnse vrienden, Berlijn wat te leren kennen. Wij waren er nog nooit…
  Heeft het zin deze reis door te zetten of moet het hotel ons een voucher verstrekken teneinde het verblijf in bijv. het najaar, te realiseren!?
  Met dank voor Uw advies.
  Huub

  • Emma schreef:

   Hallo Huub, mijn advies is nog altijd: reis niet naar Berlijn. Het verbod op toeristische hotelovernachtingen is nog altijd niet opgeheven en dit gaat ook echt nog wel een tijdje duren. Zowel jullie hotel als jullie zelf kunnen een boete krijgen. Ik raad het jullie daarom dringend af om naar Berlijn af te reizen op dit moment. Mijn advies is om te kiezen voor het (late) najaar. Veel groeten!

 • Leen schreef:

  Hoi Emma. Wat een fijne site! Vraagje…ik en mijn vriend hebben al lang een tripje naar Berlijn gepland van 4-8 juni. De treinen naar Berlijn gaan vanaf 2 juni weer vlgs normaal schema rijden. Is het verstandig om als toerist te komen (natuurlijk met alle regels in acht nemend).
  Groetjes
  Leen

  • Emma schreef:

   Hallo Leen, helaas verandert het feit dat de treinen rijden niets aan de regels. Mensen vanuit het buitenland kunnen op dit moment niet naar Berlijn reizen, omdat er een twee weken quarantaine-plicht geldt voor hen die uit het buitenland naar de stad reizen. Buitenlandse toeristen zijn nog altijd niet welkom helaas, zoals ook overal op deze pagina staat. Groetjes, Emma

 • Jan Noordam schreef:

  Hoera Emma,

  Ik hou mij er nog niet aan vast, maar voorzichtig hopen.
  Ik sta nu geboekt voor weer weekje Berlijn, in een Air Bnb en met de trein. Datum 30 juli t/m 06 augustus, duimen!!

  Jij nog fijn “vakantieweekje”.

  Groeten, Jan Noordam

 • lies schreef:

  hai Emma, mijn zoon woont in Berlijn maar van hem word ik niet veel wijzer, van jou wel:) Zo gauw als het kan wil ik naar Berlijn om hem op te zoeken.

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Is er nog iets concreets gekomen uit de persconferentie met Angela Merkel op 27 mei 2020?

  Groeten Jan N.

 • Arie schreef:

  Tegel blijft nu toch wel weer open door het openstellen vd grenzen. wel grappig dat gehannes met die vliegvelden. Ik heb hier een vliegticket liggen al uit 2013 van Amsterdam naar Berlin Brandenburg. dit jaar in augustus dus wederom landen op Tegel…..

 • Alwayshappyz schreef:

  Hoi! Geen idee of je dit leest, maar ik heb wat rond zitten kijken op je site, erg fijne info! Mijn man en ik willen begin juli naar Berlijn voor een week (eerste keer). Het is ons duidelijk dat de grenzen open gaan op 15 juni, en er gaan ook treinen, maar alle hotels op expedia geven aan dat je een bewijs moet indienen…dat het een essentiele reis is en dat toeristen niet welkom zijn. Is die info dan gewoon niet up to date, of zijn toeristen in Berlijn nog niet welkom in juli? Beetje verwarrend.

  • Emma schreef:

   Hoi! Dat ligt inderdaad aan Expedia, die zijn niet up to date (sukkels). Toeristische reizen binnen Duitsland zijn alweer toegestaan sinds 25 mei en buitenlandse toeristen zijn welkom per 15-6, dus geen zorgen! Mijn advies is sowieso om – als mogelijk – direct bij het hotel van je keuze zelf te boeken, dan betaal je vaak ook een lagere prijs en komt het geld meteen bij het hotel terecht!

 • Ingmar Bocker schreef:

  Wat raar zeg! Ons hotel heeft ons zelfs laten weten dat ze (Steigenberger Hotel Berlin) pas weer op 1 juli open gaan. Maar hotels zijn dus al vanaf 25 mei open. Hotel snapt onze vraag ook niet of we dat bewijs nodig hebben. Ze blijven enkel herhalen dat ze 1 juli open gaan. Een ander hotel (NH) geeft aan dat het nog niet officieel is dat toeristen weer welkom gaan zijn, dus die willen geen uitspraken doen. Verwarrend wat we nou moeten boeken. Bedankt voor je info in ieder geval!

  • Emma schreef:

   Hi Ingmar, elk hotel mag zelf besluiten per wanneer ze weer open gaan en wie ze toelaten. Maar verplichting om aan te tonen waarvoor je naar Berlijn komt is er niet meer. Al die informatie staat vermeld in de Verordening van de stad Berlijn en kunnen ze daar nalezen. NH heeft daar gelijk in, officieel is het pas vanaf 15 juni, als de reisbeperkingen automatisch zijn vervallen.

 • Alwayshappyz schreef:

  Bedankt voor je reactie :) Gaan er gewoon vanuit dat het goed komt. Bedankt voor alle info! Benieuwd naar de stad, en wat er allemaal open gaat zijn. Onder andere groot fan van Hard Rock Cafe’s qua eten, dus hopen dat die ook open is. En benieuwd naar lokale restaurants; we gaan je site nog wel verder raadplegen voor tips! Nogmaals bedankt :)

 • Yvonne schreef:

  Hallo Emma, hoe kunnen wij jou vinden in Berlijn?

  • Emma schreef:

   Hi Yvonne, zodra de data voor de rondleidingen in Berlijn bekend zijn, kun je dat vinden via wattedoeninberlijn.nl/rondleidingen of via mijn pagina’s op twitter, instagram of facebook! Er wordt aan gewerkt, even geduld nog!

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Wil je ook graag op deze manier laten weten, dat ik straks graag deelnemer ben in een fysieke rondwandeling in Berlijn. Hardstikke fijn dat het weer kan! Ik ben in Berlijn van 30 juli tot 06 augustus. Ik hoop dat je in die week voldoende kandidaten weet te vinden. Waar naar toe maakt me niet heel veel uit, als het maar niet de heel toeristische tocht is. Hoop van je te lezen en …. stay healthy and safe.

  Gr. Jan N.

  • Emma schreef:

   Helemaal super Jan! Ik kom komende week met een planning voor de rondleidingen! We gaan elkaar zien! Lieve groeten, dankjewel voor je steun! Emma.

 • Jan Noordam schreef:

  Oh ja,

  En de online rondwandelingen zijn super!

  Jan

 • Laura schreef:

  Hoi Emma.

  Ten eerste bedankt voor je duidelijke blog.
  Wij hebben een midweek Berlijn geboekt van 15 tm 19 juni. We reizen met de trein. Het mag dan ook officieel weer. Ons hotel heeft laten weten dan nog niet open te zijn, gelukkig hebben we nog wel wat andere opties. Maar we hebben nog wel wat vragen, omdat we niet weten of een bezoek aan Berlijn meteen op 15 juni alweer verstandig is of dat we het bijvoorbeeld beter naar september kunnen verschuiven.
  – We willen graag alle highlights zien; fernsehturm, holocaust monument, sachsenhausen, de muur etc. We willen gebruik maken van de ov dagkaarten. Is dit allemaal gewoon mogelijk? Moeten we veel reserveren van te voren en zo ja, hoe kunnen we dit dan het beste doen? Zijn er andere dingen waar we dan rekening mee moeten houden, die anders zijn dan normaal?
  – We houden ervan om spontaan ergens te gaan eten voor lunch of diner. Is dit ook gewoon mogelijk of is reserveren handiger? Zo ja, is er een manier waarop we kunnen reserveren en meerdere restaurants enzovoort in een overzicht kunnen zien?
  – Wat als we tijdens ons bezoek aan Berlijn ziek worden, kunnen we dan wel weer terug naar Nederland met de trein? Of wat als er tijdens ons verblijf toch weer een uitbraak komt en de grenzen toch weer ‘dicht’ gaan?

  Een reisje naar Berlijn is iets wat al lang op onze planning stond. Dus het liefst gaan we zo snel mogelijk en het is ook maar de vraag hoe de situatie in bijvoorbeeld september is, misschien is dan alles verder versoepeld of het is toch weer stenger geworden.
  Hopelijk kun jij ons wat advies geven.

  Groeten Laura

  • Emma schreef:

   Hi Laura,

   Aangezien je me deze vraag ook per mail hebt toegestuurd, krijg je ook een kopie van dit antwoord daar. Maar omdat ik weet dat ook anderen hier meelezen beantwoord ik je vraag ook hier:

   In principe is Berlijn vanaf de 15e gewoon toegestaan om te bezoeken. Officieel is officieel, dus of je de 15e komt of een paar dagen later, zou niet uit moeten maken. Het ding is echter dat het áltijd nog kan veranderen. Dat is absoluut niet de verwachting, maar mocht er tussendoor toch iets gebeuren (een grote uitbraak) kunnen de autoriteiten altijd besluiten de grenzen weer voor toerisme te sluiten (of niet te openen). Dat is een situatie waar we helaas nu mee moeten leren leven en die ook nog wel meerdere maanden zal voortduren.

   • Alle highlights zijn geopend, maar velen werken wel met reservering vooraf. Check hiervoor de respectievelijke websites van de bezienswaardigheden die je wil bezoeken (via google te vinden of via de info op mijn site). Dat is even een uitzoekwerkje, zelf heb ik daar helaas nog geen tijd voor gehad.
   • Spontaan eten kan, vraag dit bij binnenkomst. Sommigen werken alleen op reservering, dus hou een paar opties achter de hand. Het kan lonen om toch ergens te reserveren, just in case. De website Open table is daarvoor een goede optie, maar bij kleinere restaurantjes moet je bij hun respectievelijke websites of social media (facebook, instagram) zijn.
   • Qua ziekte tijdens je bezoek hier en repatriering terug naar Nederland, daarvoor moet je contact opnemen met je reisverzekering. Daar kan ik je helaas niet mee helpen. Als je merkt dat je ziek bent tijdens je verblijf in Berlijn, is het sowieso aan te raden om direct in quarantaine te gaan op je hotelkamer en contact te zoeken met het front desk van je hotel en een arts te raadplegen. In alle gevallen: als er ook maar een aanleiding is dat je denkt dat je fysiek niet in orde bent vooor je gaat reizen, blijf thuis en verplaats je reis!

   Net als jij weet ik niet hoe de wereld er in september uitziet, en kan ik daar helaas niets over zeggen. Het is voor mij ook koffiedik kijken. Erg frustrerend! Lees je daarom ook in de dagen tot aan je reis goed in, volg het Duitse nieuws en volg mij op social media (Twitter of insta is ’t beste). Mocht er iets veranderen qua toerisme hier in de stad, dan lees je het daar als eerste!

   Groetjes en hopelijk veel plezier gewenst in Berlijn!
   Emma

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Straks (eind juli) kom ik naar Berlijn met de trein, de IC Berlijn. Heb jij enig zicht op hoe de internationale trein en dan met name in Duitsland, zijn ingericht (hoe Coronaproef)? Ik heb een gereserveerde plaats en natuurlijk mondkapjes, maar doen ze er verder nog iets aan, zoals in Nederland stoelen vrijhouden enz.

  • Emma schreef:

   Hi Jan, buiten het feit dat de treinen relatief rustig zijn en dat een masker verplicht is, zijn er geen andere maatregelen. Duitse treinen zijn natuurlijk sowieso wat ruimer van opzet dan Nederlandse ;-)

 • Marco Timmermans schreef:

  Halo Emma,

  Leuke website !
  Ik ga al jaren naar Berlijn, en dan het liefste aan het eind van het jaar voor de Weihnachtsmarkten. weet jij of die doorgaan dit jaar? of is het nog te vroeg om dat te vragen ?
  Hoe zit het trouwens met de cafe’s ? zijn die ook open ? (zoals Murphy’s op de Schiffbauerdamm)

  Groetjes Marco

  • Emma schreef:

   Hallo Marco! Dankjewel voor ’t compliment! :-) Hoe het zit met de kerstmarkten weet ik echt niet, daar is nog niets over bekend. Zoals het nu staat zijn er geen grote evenementen tot en met oktober, maar het is allemaal afhankelijk van het verloop van de pandemie in Duitsland/Berlijn. Dus het blijft afwachten! Café’s zijn geopend, maar je mag er alleen wat drinken als je aan een tafel zit en je gegevens achterlaat. Lieve groeten!

 • Ingmar schreef:

  Hai! Ik kan er online niks over vinden, dus wellicht weet jij hier iets van: wij zijn begin juli in Berlijn. Berliner Dom staat uiteraard op ons lijstje. Liefst willen we ook genieten van het uitzicht vanaf de Dom. Is die uberhaupt open? We zagen bv dat de Reichtstag koepel dicht was wegens Corona.

 • Vera de Boer schreef:

  Hallo Emma

  Wij gaan met de trein naar Berlijn van 6 t/m 10 juli
  Nu werd er hier in Nederland tegen mij gezegt dat ik na terug komst in thuiscarantaine moet voor 2 weken om dat ze dat in het nieuws heeft gehoord
  Is dat zo want ik heb er zelf niets over gehoord in het nieuws op de Nederlandse zenders
  Ik hoop dat je mij wat maar kan vertellen

  Groetjes Vera

  • Emma schreef:

   Hallo Vera, de persoon die dat tegen jou heeft gezegd kletst uit zijn/haar nek :-) Je kunt er ook vanuit gaan dat wanneer Nederlanders twee weken in quarantaine zouden moeten na terugkeer uit Duitsland, ik dat op mijn website zou zetten. Meer over het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Duitsland kun je lezen op de website van de Rijksoverheid: nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/. Uiteraard moet je tijdens je verblijf in Berlijn de regels opvolgen zoals overal aangegeven, dus zorg voor voldoende maskers van tevoren! Ook tijdens de treinreis is het dragen van een masker verplicht. Groetjes, Emma

 • Vera de Boer schreef:

  Emma
  Dank je voor je reactie
  Ik dacht het zelfde maar wilde het toch even zeker weten dat ze uit hun nek praten :-)

  Groetjes Vera

 • Dorinda schreef:

  Hallo,
  Over 3 weken gaan ik en mijn vriend naar berlijn. Nu waren we van plan veel te bezoeken zoals: Fernsehturm, Sea life en nog wat meer. Maar wij waren van plan een Berlin WelcomeCard te nemen omdat je hier toch wat korting mee krijgt. Nu vanwege de corona lees ik overal dat er beperkte toegang is en reserveren nodig is. Tijdens het reserveren kan ik nergens aangeven dat wij een Berlin WelcomeCard hebben om korting te krijgen. Dus nu is mijn vraag: weet je toevallig of het mogelijk is om toch nog korting te krijgen ook als je online vooraf tickets boekt?

  • Emma schreef:

   Hoi Dorinda, daar kan ik je helaas niet mee helpen. Het makkelijkste is om daarover contact op te nemen met Sea Life en de Fernsehturm zelf, of om direct het bureau achter de Welcome card, Visit Berlin, aan te spreken. Die moeten je daar zeker mee kunnen helpen! In ieder geval veel plezier met de voorpret en wat goed dat je je gedegen voorbereid!

 • Jan Noordam schreef:

  Hoi Emma,

  Weet je toevallig of het in deze fase weer gebruikelijk is om contant te betalen of is pinnen nu wel helemaal in, in
  Berlijn? Contanten of pinnen met de pas?

  Gr. Jan N.

 • Arie Jansen schreef:

  Emma,
  over 1 week naar berlijn, ben niet bang voor corona in berlijn. maar lees net dat door het toenemend aantal besmettingen in NL nu noorwegen nederland ziet als risicoland en dat je 10 dagen in zelfisolatie moet. wordt daar in DLD ook al zo over gedacht, of al bijna?… weet je iets? dan moeten we al eerder die kant op komen…

  • Emma schreef:

   Hallo Arie, vooralsnog is er geen verplichting voor quarantaine als je uit Nederland komt. Dit kan natuurlijk wel veranderen als de situatie in Nederland verslechtert. Belangrijk om te weten is dat zulke dingen altijd verschillen per bundesland, dus in Berlijn zijn de regels wellicht anders dan in andere Bundesländer. Als Nederland door Duitsland/Berlijn als risico-land wordt aangeduid, dan lees je dat hier natuurlijk direct!

 • Frank schreef:

  Prima site, veel duidelijke info.
  We hebben een vraag: we hebben voor 26 maart ‘21 een hotelreservering staan voor 3 nachten. Dit betreft een vakantie trip naar Berlijn dus moeten we dit uitstellen.
  Is het hotel verplicht een voucher te verstrekken oid?

  • Emma schreef:

   Hallo Frank, helaas moet ik je daar verwijzen naar de boekingsvoorwaarden van je hotel. Er is geen landelijke regel over wat hotels moeten doen. Mijn advies is om een heel vriendelijk berichtje te schrijven dat je vanwege het verbod op toeristische overnachtingen in Duitsland geen gebruik van je boeking kunt maken, en daarom graag naar een later tijdstip wil omboeken, of anders een voucher afnemen. Dat is de grootste kans die je hebt op coulance, maar zoals ik zeg; het kan ook sterk verschillen per hotel. Jammer van jullie trip, maar hopelijk lukt het in de nabije toekomst om weer naar Berlijn te komen!

 • Frank schreef:

  Ik heb een voucher gekregen welke tot 31-12 geldig is. Ging best soepel.

 • werner Schuddinck schreef:

  wanneer gaan de hotels terug open en worden de reisrestricties opgeheven?

 • Silke schreef:

  Ik zie net dat de ANWB in NL de voorwaarden voor reizen naar Duitsland gisteren heeft aangepast. Reizen voor toeristische doeleinden mag weer naar DLD. Er staat nu dat wanneer je vóór vertrek naar Duitsland (max 48 uur oud) een negatieve PCR-test hebt je zonder quarantaine naar Duitsland mag reizen. Je moet je nog wel aanmelden op die website. Heb het verder nog nergens gelezen, maar de bron is best betrouwbaar. Ben benieuwd hoe de berichtgeving in Duitsland nu is hierover, kan het nog niet helemaal vinden.

  • Emma schreef:

   Dit is correct! Informatie hier op de pagina is nu ook up to date. Let op: toeristische overnachtingen in Berlijn mogen pas vanaf 11 juni weer.

 • Liesbeth Smulders schreef:

  Beste Emma, super bedankt voor de uitgebreide info. Heb echter toch een vraag: m’n zoon studeert in Berlijn en ik heb ‘m al 9 maanden niet gezien. Zijn er uitzonderingen voor bezoek aan eerstegraads familieleden in Berlijn?

  • Emma schreef:

   Hoi Liesbeth, je mag Berlijn 72 uur lang bezoeken als je uitsluitend eerstegraads familie bezoekt. Je zoon valt daar onder. Je hoeft dan niet in quarantaine.

 • Lies Smulders schreef:

  Heel erg fijn Emma dat je alles zo goed bijhoud. We zijn vanaf 3 juli in Berlijn maar voor zowel Boros als het Spreepark heb je nu nog een sneltest nodig. Toch beiden geboekt voor 4 juli en hopelijk versoepelt er nog een en ander.Jammer dat je nog geen rondleidingen doet!

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl