Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Christopher Street Day – De Berlin Pride demonstratie

,
0
Home » Christopher Street Day – De Berlin Pride demonstratie

Elk jaar in de zomer verzamelen duizenden mensen zich in Berlijn om de Christopher Street Day, ook wel CSD genoemd, te vieren. De feestelijke demonstratie wordt al sinds de jaren ’70 georganiseerd en startte ooit als mars tegen onderdrukking van LHBTIQ+. Tegenwoordig is het een grote demonstratie tegen discriminatie en voor acceptatie. Of je nou homo, lesbisch, biseksueel, transgender/seksueel, interseksueel, queer of hetero bent: iedereen mag meedoen! De kleurrijke optocht trekt dwars door de Berlijnse wijken Charlottenburg en Schöneberg en eindigt bij de Brandenburger Tor. Daar is een gigantisch groot feest dat tot middernacht duurt. Meer over de Christopher Street Day Parade in Berlijn lees je in dit artikel!Luide muziek, confetti, kleur, heel veel blote en blije mensen en een serieuze boodschap: dat is de Christopher Street Day Parade in Berlijn in een notendop! Deze kleurrijke demonstratie van de LHBTIQ+-gemeenschap vindt jaarlijks in Berlijn plaats en gaat van de Kurfürstendamm dwars door Schöneberg en Tiergarten naar de Brandenburger Tor. De demonstratie is vooral bedoeld om een geluid te laten horen tegen discriminatie en uitsluiting van LHBTIQ+’s, maar het is ook een moment voor de deelnemers om zich demonstratief van hun meest kleurrijke kant te laten zien en hun trots op hun leven en seksuele identiteit te tonen. Pride dus!

In tegenstelling tot in veel andere landen die het over “Pride” hebben, heet het event in Duitsland en Zwitserland nog altijd ‘Christopher Street Day Parade”. Dit omdat de organisatoren vinden dat de oorsprong van de demonstratie niet vergeten mag worden. Er zijn nog altijd landen waar niet-hetero’s vervolgd worden, waar seksueel contact met iemand van hetzelfde geslacht strafbaar is en waar je als homo of lesbienne je leven niet zeker bent.

Los daarvan hebben gays en queer mensen overal ter wereld nog altijd te maken met discriminatie binnen sociale kringen en op de werkvloer. Ook in Duitsland zijn er nog altijd talloze problemen en worden LHBTIQ+’s gediscrimineerd, ondanks de toenemende acceptatie en de komst van het homohuwelijk in 2017. Zo blijft een event als de Christopher Street Day Parade in Berlijn niet alleen een leuk feestje, maar ook een belangrijke demonstratie.

Christopher Street – De oorsprong van Gay Pride in New York City

De naam van de parade, Christopher Street Day, herinnert aan de de Stonewall Inn opstand, de eerste keer dat homoseksuelen en andere seksuele minderheden voor zichzelf op durfden te komen tegen de gevestigde orde. Gay Amerikanen hadden het in de jaren ’50 en ’60 erg moeilijk.

Na de Tweede Wereldoorlog waren veel Amerikanen bang voor alles wat in hun ogen ‘on-Amerikaans’ was. Communisten, anarchisten én homoseksuelen werden daarom vervolgd en kwamen op een lijst met ‘staatsbedreigingen’. Later werd er in ‘onderzoeken’ geschreven dat homoseksuelen minder emotioneel stabiel waren dan ‘normale’ mensen en in 1952 werd homoseksualiteit zelfs officieel in de boeken gezet als een geestesziekte, “een pathologische angst voor de andere sexe, ontstaan door traumatische ouder-kind relaties”.

Lokale autoriteiten sloten talloze bars en café’s, steden organiseerden ‘schoonveegacties’ in buurten, parken, bars en op stranden, waarbij gay’s niet alleen werden gearresteerd, maar ook vernederd werden, fysiek aangevallen, gevangen gezet of zelfs naar gestichten gestuurd. Eind jaren ’60 begon dit eindelijk te veranderen. Vanwege de burgerrechtenbeweging, de enorme vredesbeweging tegen de Vietnamoorlog en de seksuele revolutie, werden mensen langzaam maar zeker liberaler.

Opstand bij de Stonewall Inn in Christopher Street

De Stonewall Inn in Christopher Street in Manhattan was een van de schaarse uitgaansgelegenheden waar homo’s welkom waren. Het werd de grootste homobar van Amerika, maar was ook eigendom van de lokale maffia en ze hadden daarom geen alcoholvergunning. Naar de Stonewall Inn kwamen vooral de mensen die vanwege hun geaardheid naar de rand van de samenleving waren verdrukt en weinig geld hadden. Ondanks dat de bar niet gebruikt werd voor prostitutie, werd er wel gehandeld in drugs. De politie deed daarom regelmatig invallen, die van te voren door corrupte agenten aan de eigenaren werden getipt, zodat alcohol tijdig verstopt kon worden.

Op de avond van 28 juni 1969 ging het echter anders. Agenten van de “Public Morals Division” en vier andere undercover agenten vielen de “Stonewall Inn” binnen en arresteerden tientallen bargangers. De auto’s waarmee de gearresteerden naar het bureau vervoerd moesten worden, lieten echter veel te lang op zich wachten. Hierop verzamelde een grote groep bargangers en omstanders zich voor de bar. Toen een gearresteerde vrouw meerdere keren aan de politie wist te ontkomen maar telkens weer gepakt en hard geslagen werd, riep ze omstanders op haar te helpen. Hierop explodeerde de situatie onder de omstanders en vielen zij de politie aan. De politie probeerde de onrust letterlijk neer te slaan, maar dit werkte averechts.

Uiteindelijk kwam de oproerpolitie, die de straat met geweld ontruimde. Deze opstand werd al snel een symbool voor de weerstand tegen de onderdrukking van homoseksuelen.

De dag na de opstand waren er de hele dag spanningen tussen de politie en inwoners van de Greenwich Village. Dit leidde tot talloze protesten in de avond en weken erna. Binnen een paar weken ontstond er een grote groep activisten, die zich inzetten voor de rechten van LHBTIQ-burgers. Binnen een paar jaar werden er door heel Amerika organisaties opgericht om gay rights te ondersteunen.

Op 28 juni 1970, een jaar na de opstand bij de Stonewall Inn, werd de eerste Pride demonstratie gehouden in New York. Deze liep van de Greenwich Village naar Central Park en baarde opzien over de hele wereld. Ook in Los Angeles, San Francisco en Chicago werden demonstraties gehouden, ter herinnering aan de opstand een jaar eerder.

Meer steden volgden in de jaren daarna al snel; Berlijn organiseerde op 30 juni  1979 de eerste Christopher Street Day in West-Berlijn. Het thema was ‘Gay Pride” en er deden meer dan 450 deelnemers mee. Ook toen al was de Christopher Street Day Parade een bijzonder vrolijke, uitgelaten en kleurrijke demonstratie, altijd zonder geweld. Vandaag de dag worden er over de hele wereld Christopher Street Day Parades gehouden, die voornamelijk als “Gay Pride” bekend staan.

Christopher Street Day: Editie 2018

De Christopher Street Day Parade zelf is één groot feest met vooral heel veel luide muziek, kleuren en bijzondere outfits. Ik heb afgelopen jaar echt de tijd van mijn leven gehad als toeschouwer en lekker de benen onder m’n lijf vandaan gedanst op de heerlijkste pophits, techno en zelfs schlager; alles komt wel voorbij.

De vele vrachtwagens, opleggers en andere voertuigen dragen enorme boxen mee, waar continue muziek uit schalt. Op straat wordt niet alleen door de deelnemers van de optocht maar ook door het publiek uitgebreid en uitgelaten gedanst. Her en der staan mensen water en kleine hapjes te verkopen en er hangt een ontspannen festivalsfeer. Ook doen jaarlijks weer talloze prominente Berlijners, bedrijven en politici mee. Zo zijn het OV-bedrijf BVG en politieke partijen zoals de Grünen en de SPD vertegenwoordigd.

Desondanks is het een groot feest voor iedereen, waar iedereen welkom is, jong en oud, gay of niet. Jaarlijks komen er bijna 1 miljoen mensen voor de CSD-Parade naar Berlijn. Veel hotels zijn dan ook helemaal afgeladen vol geboekt deze weken!

In het weekend vóór de CSD vindt in Berlijn het “Lesbisch Schwules Stadtfest” plaats rondom de Nollendorfplatz in Schöneberg. Dit is het grootste gay-festival van Europa! Er zijn talloze standjes met bands, theater en natuurlijk veel lekker eten en drinken. Maar ook worden er boeiende lezingen en politieke bijeenkomsten georganiseerd en wordt er voorlichting gegeven over veilige seks en belangrijke medicatie zoals PrEP.

Route van CSD Berlin Pride 2022

Dit jaar vindt de CSD-parade voor de 44e keer plaats en draait het thema om „United in Love – Gegen Hass, Krieg und Diskriminierung“”. Oftewel: verenigd in liefde – tegen haat, oorlog en discrminiatie. De optocht begint na een openingsceremonie om 12.00 uur op de Leipziger Strasse. Daarna komt de karavaan in beweging en voert de route over de Potsdamer Platz, Potsdamer Strasse, Bülowstrasse, Nollendorfplatz en Lützowplatz, langs de Sieggesäule over de Strasse des 17 Juni naar de Brandenburger Tor. In de late namiddag start daar dan de Pride Village, het feestelijke hoofdprogramma, dat duurt tot middernacht.

Christopher Street Day Parade 2022

Wanneer: De laatste zaterdag van juli; in 2022 op 23 juli!
Starttijd: 12:00 uur
Startlocatie: Leizpiger Strasse, tussen de Charlotten- en Axel Springer Strasse.
OV bij startlocatie: U2 Stadtmitte of U2 Mohrenstrasse
Aankomst Brandenburger Tor: tussen 15 en 17 uur, het feest duurt daar tot middernacht.
Entree: gratis
Voor wie is dit event:
 Het is een grote en feestelijke parade met deelnemers uit de LHBTIQ+ community van over de hele wereld, maar het feest is voor alles en iedereen die dat leuk lijkt.
Meer info: csd-berlin.de

Fotoimpressie van de Christopher Street Day Parade 2017

In 2017 bezocht ik de Christopher Street Day Parade in Berlijn en maakte ik talloze foto’s. Ik kan iedereen aanraden om een camera mee te nemen, want er is zo ongelooflijk veel te zien! Dat wil je vastleggen! Veel deelnemers hebben veel tijd en zorg aan hun outfit besteed en poseren dan ook erg graag voor je camera!

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.