Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Lichtjesfestijn Christmas Garden in Berlijn • Een sfeerimpressie!

,
1
Home » Lichtjesfestijn Christmas Garden in Berlijn • Een sfeerimpressie!

Met familiebezoek uit Nederland is het ook voor ons altijd weer even zoeken naar leuke en originele dingen om te doen in Berlijn. Want wat ga je doen als je de grote bezienswaardigheden eigenlijk wel kent, en het sowieso in december toch wel érg donker is? Een bezoek aan de Christmas Garden in de Botanische Garten in Dahlem stond al een hele tijd op mijn lijstje! En wat is er nu leuker dan een gezellige wandeling maken langs de meest mooie verlichtingen? In het donker valt de grauwheid van de winter vrijwel helemaal weg en is genieten geblazen van de honderdduizenden kerstlichtjes, kleuren, muziek en dampende glühwein. In dit artikel wat meer uitleg over de Christmas Garden in Berlijn, én natuurlijk een hele stapel foto’s!

Als je al eens eerder tijdens de winter in Berlijn bent geweest, dan weet je hoe donker het kan zijn! Zeker rondom de kerstdagen, moeten we het met amper zes uurtjes daglicht per dag doen! Alleen al daarom kijk ik altijd uit naar de Berlijnse kerstmarkten, want de vele lichtjes en gezellige sfeer maken het nét even wat gemakkelijker om de winter door te komen. Evenementen zoals de Christmas Garden zijn daarom ook méér dan welkom! Geïnspireerd op ‘Christmas at Kew’, een groot kerstlichtjes-evenement in de Royal Botanic Gardens in London, opende Christmas Garden Berlin voor ’t eerst in 2016 haar deuren. De Botanische Garten in Berlijn-Dahlem leent zich ook perfect voor het evenement, maar haar prachtige bomen, weides en heggen. Meer dan een miljoen lichtjes zijn langs een leuke route geknutseld, die samen voor een sprookjessfeer in het donker zorgen. In de afgelopen jaren kwam een bezoek aan de Christmas Garden er telkens niet van, dit jaar eindelijk wel!

Van te voren wist ik niet zo heel goed wat ik van het evenement moest verwachten. Hoeveel kun je nou doen met kerstlichtjes? Toch ging ik vol goede moed met mijn camera en statief naar de garden, zodat ik een uurtje de tijd had om te fotograferen voor de rest van de familie zou aankomen. En al meteen bij het begin vielen mijn klussen op het dek! Zoveel lichtjes, ik wist gewoon niet waar ik moest kijken! En niet alleen lichtjes, ook kleuren! Whoohoo! Wie mij een beetje kent, weet dat ik ook gek ben op het Festival of Lights en altijd geniet van prachtige verlichting en kleur! Voor mij was de Christmas Garden dus ook een aangename verrassing!

Na een paar opstart-jaren, is het evenement inmiddels een stuk spectaculairder geworden. Nu het voor de vierde keer geopend is, is het ook écht een bezoek waard! Voor een ticket van 18 euro per persoon (vrij prijzig voor Berlijnse begrippen) krijg je echter toegang tot een betoverend mooie wandelroute, die voorzien is van meer dan 1,5 miljoen lichtjes! Als je geen haast hebt, doe je gerust een uur over die wandeling, de rondweg is zo’n 2 kilometer lang. Verdwalen in het donker gaat niet, want alles is keurig aangegeven met bordjes en voorzien van informatie. De lichtjes voeren je langs ruim dertig lichtinstallaties, onder andere door het Zauberwald (toverwoud), Sternennacht (Nacht vol sterren), Kathedrale des Lichtes (Lichtkathedraal) en nog veel meer spannende plekken! Ook is er een wensboom, waar kinderen hun eigen wens op een kaartje kunnen schrijven en deze in de boom hangen. Let ook op de prachtige muziek, sommige verlichtingen gaan op de maat!

Rustig fotograferend genoot ik van de korte route naar de grote kas (grote Tropenpaviljoen), waar ik de familie zou opwachten. Onderweg schoot er zelfs nog een vos tussen de bezoekers door, die nieuwsgierig even bleef staan kijken naar al die gekke mensen. Erg leuk! Na een heerlijke glühwein en een warme crêpe met Zimt & Zücker gingen we op weg en volgden we de vaste wandelroute door het park. Een hoop ge-oooh, en ge-aaaah onderweg natuurlijk, want er zitten echt prachtige en hele sprookjesachtige verlichtingen bij!

Onderweg zijn er standjes met lekkere hapjes, natuurlijk glühwein en warme chocolademelk en grote vuurkorven om lekker bij op te warmen. Wil je nog wat actievers doen? Dan kun je naast de grote kas ook op de ijsbaan een paar rondjes schaatsen! De baan is zo’n 300 vierkante meter, de toegang is gratis en schaatsen huur je ter plekke voor een paar euro.

Christmas Garden in Berlijn – Praktische info:

Wil je de Christmas Garden in Berlijn bezoeken? Goed idee! Koop wel van te voren je tickets online en denk eraan dat je deze uitgeprint mee moet nemen (I know…)! Kies een handig tijdslot vanaf 16:30 uur en zorg dat je tijdig bij een van de beide entrees bent. Tijdens dat tijdslot mag je het park betreden, daarna kun je natuurlijk zo lang blijven als je wil, tot maximaal 22:00 uur! Reis erheen met het openbaar vervoer, want parkeerplek is er niet! Houd wel rekening met drukte: het park is in het weekend natuurlijk op z’n drukst, met name rond half 7. Kleed je ook goed warm aan, alle verlichtingen zijn immers buiten en het wil nog wel eens koud worden! Oh enne, als je denkt: maar om 16:30 is het toch nog niet donker? No worries, in Berlijn wel!

Ben je dit jaar niet in de gelegenheid om naar Berlijn te gaan? Geen zorgen, er is namelijk ook een editie van Christmas Garden dichter bij huis! Namelijk in Münster! Een leuke combinatie met de kerstmarkten in het schilderachtige stadje!

Christmas Garden in de Botanischer Garten

Adres: Unter den Eichen 5-10 (ingang B) OF Königin-Luise-Platz (ingang A), beide in de wijk Tempelhof-Schöneberg
OV: Voor ingang A reis je vanaf Rathaus Steglitz met de X83, vanaf U3 Breitenbachplatz met de 101 naar de ingang.
Voor ingang B reis je met de S1 naar S Botanischer Garten, vanaf daar is het een kleine tien minuten lopen.
Openingstijden: Dagelijks van 16:30 tot 22:00 uur, nog tot en met 5 januari 2020.
Gesloten op: Heiligenabend (24 december) en Silvester (31 december)
Entree: Maandag tot en met donderdag – Volwassenen en jongeren vanaf 15 jaar: €17,00. Kinderen vanaf 6 jaar: €14,50.
Vrijdag tot en met zondag, feestdagen – Volwassenen: €19,00, Kinderen €16,50.
Meer informatie: christmas-garden.de

* Dit artikel is niet gesponsord! We hebben de entree zelf betaald en zijn op eigen gelegenheid gegaan.

Zijn spoilers voor jou geen probleem? Bekijk dan een paar foto’s die ik maakte tijdens Christmas Garden editie 2019!

Alle foto’s zijn gemaakt met mijn Fujifilm XT-20, met de XF18-55 2.8-4 lens, op statief. Echter weet ik uit ervaring dat je ook met een mobiele telefoon héle leuke plaatjes kunt maken van de verlichtingen! Laat je dus niet tegenhouden om lekker los te gaan als je geen camera bij je hebt!


Vond je dit een leuk artikel?
Heb je genoten van de informatie of de foto’s? Kon ik je wat nieuws vertellen, helpen bij je volgende bezoek aan Berlijn of voorzien van een flinke dosis Berlijn-voorpret? Daar ben ik blij om! Wellicht wil je dan ook overwegen om mij te steunen met een donatie, zodat ik nog heel lang – en vooral ook meer! – van dit soort artikelen voor je kan maken! Via mijn speciale ‘spende’ pagina kun je een eenmalige fooi naar mij overmaken. Dit geld gaat naar alle kosten die bij het runnen van wattedoeninberlijn.nl als bedrijf komen kijken. Alvast heel erg bedankt voor je steun!

One Comment

  • Wim van Ed schreef:

    Hoi Emma,

    Leuke en informatieve blog! Hebben ons aangemeld voor surprise rondleiding op 3 januari a.s.
    Tot dan!

    Groet José en Wim

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl