Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Lichtjesfestijn Christmas Garden in Berlijn Dahlem 2023

,
1
Home » Lichtjesfestijn Christmas Garden in Berlijn Dahlem 2023

Met familiebezoek uit Nederland is het ook voor ons altijd weer even zoeken naar leuke en originele dingen om te doen in Berlijn. Want wat ga je doen als je de grote bezienswaardigheden eigenlijk wel kent, en het sowieso in december toch wel érg donker is? Een bezoek aan de Christmas Garden in de Botanische Garten in Dahlem stond al een hele tijd op mijn lijstje! En wat is er nu leuker dan een gezellige wandeling maken langs de meest mooie verlichtingen? In het donker valt de grauwheid van de winter vrijwel helemaal weg en is genieten geblazen van de honderdduizenden kerstlichtjes, kleuren, muziek en dampende glühwein. In dit artikel wat meer uitleg over de Christmas Garden in Berlijn!

Als je al eens eerder tijdens de winter in Berlijn bent geweest, dan weet je hoe donker het kan zijn! Zeker rondom de kerstdagen, moeten we het met amper zes uurtjes daglicht per dag doen! Alleen al daarom kijk ik altijd uit naar de Berlijnse kerstmarkten, want de vele lichtjes en gezellige sfeer maken het nét even wat gemakkelijker om de winter door te komen. Maar er zijn meer leuke evenementen en zeker de laatste jaren zijn events met licht steeds meer in opkomst! Natuurlijk kennen we het Festival of Lights wel maar ook nieuwe ideeën zoals de Christmas Garden, zijn van harte welkom!

Geïnspireerd op ‘Christmas at Kew’, een groot kerstlichtjes-evenement in de Royal Botanic Gardens in London, opende Christmas Garden in Berlijn voor ’t eerst in 2016 haar deuren in de Botanischer Garten in Berlijn-Dahlem. De oude botanische tuin leent zich perfect voor het evenement, met haar afwisselende tuinen, bijzondere oude bomen, weides en borders. Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot een grote happening, die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Met meer dan een miljoen lichtjes is de sprookjessfeer dan ook echt uniek!

Al in 2018 bezocht ik de Christmas Garden in Berlijn voor ’t eerst en sindsdien ben ik nog een aantal keren geweest. Het is ontzettend leuk om er met familie heen te gaan maar ook als je zin hebt om lekker een hele hoop foto’s te maken. Fotocamera’s en statieven zijn toegestaan in de Christmas Garden, dus je ziet een hoop mensen de verlichting op de meest creatieve manieren vastleggen.

Wandelen langs duizenden lichtjes in de Christmas Garden in Berlijn?

Na een paar opstart-jaren, is het evenement inmiddels een stuk spectaculairder geworden. Nu het voor de vierde keer geopend is, is het ook écht een bezoek waard! Voor een ticket van 20,50 euro per persoon (vrij prijzig voor Berlijnse begrippen) krijg je echter toegang tot een betoverend mooie wandelroute, die voorzien is van meer dan 1,5 miljoen lichtjes! Als je geen haast hebt, doe je gerust een uur over de wandeling door de Christmas Garden, de rondweg is zo’n 2 kilometer lang. Verdwalen in het donker gaat niet, want alles is keurig aangegeven met bordjes en voorzien van informatie.

De lichtjes voeren je op een éénrichtingsverkeer-route langs ruim dertig lichtinstallaties, onder andere door het Zauberwald (toverwoud), Sternennacht (Nacht vol sterren), Kathedrale des Lichtes (Lichtkathedraal) en nog veel meer spannende plekken! Ook is er een wensboom, waar kinderen hun eigen wens op een kaartje kunnen schrijven en deze in de boom hangen. Let ook op de prachtige muziek, sommige verlichtingen gaan op de maat!

Aan het eind van de route kom je voor de grote kas (het Tropenpaviljoen) uit, waar een kleine street food markt is met worsten van de houtskoolgrill en crêpes, en je warme glühwein of chocolademelk kunt krijgen. Ook staan er grote vuurkorven om lekker bij op te warmen. Wil je nog wat actievers doen? Dan kun je naast de grote kas ook op de ijsbaan een paar rondjes schaatsen! De baan is zo’n 300 vierkante meter, de toegang is gratis en schaatsen huur je ter plekke voor een paar euro. Leuk!

Christmas Garden in Berlijn – Praktische info:

Wil je de Christmas Garden in Berlijn bezoeken? Goed idee! Koop wel van te voren je tickets online! Kies een handig tijdslot vanaf 16:30 uur en zorg dat je tijdig bij een van de beide entrees bent. Tijdens dat tijdslot mag je het park betreden, daarna kun je natuurlijk zo lang blijven als je wil, tot maximaal 22:00 uur! Je hoeft dus niet om een bepaalde tijd weer buiten te staan. Ik kan wel aanbevelen om wat eerder te gaan, later op de avond wordt het ontzettend druk op de wandelpaden langs de route. Vanaf een uur of half 7 en zeker in de weekenden is het op z’n drukst. Oh enne, als je denkt: maar om 16:30 is het toch nog niet donker? No worries, in Berlijn wel!

Reis naar de Botanischer Garten in Berlijn Dahlem met het openbaar vervoer, want voldoende parkeerplek is er niet! Kleed je ook goed warm aan, alle verlichtingen zijn immers buiten en het wil nog wel eens koud worden!

Toptip! Ben je dit jaar niet in de gelegenheid om naar Berlijn te gaan? Geen zorgen, er is namelijk ook een editie van Christmas Garden dichter bij huis! Namelijk in Münster! Een leuke combinatie met de kerstmarkten in het schilderachtige stadje!

Christmas Garden in de Botanischer Garten

Adres: Unter den Eichen 5-10 (ingang B) OF Königin-Luise-Platz (ingang A), beide in de wijk Tempelhof-Schöneberg
OV: Voor ingang A reis je vanaf Rathaus Steglitz met de X83, vanaf U3 Breitenbachplatz met de 101 naar de ingang.
Voor ingang B reis je met de S1 naar S Botanischer Garten, vanaf daar is het een kleine tien minuten lopen.
Openingstijden: Dagelijks van 16:30 tot 22:00 uur, nog tot en met 15 januari 2023.
Gesloten op: 28/29 november, Heiligenabend (24 december) en Silvester (31 december)
Entree: Maandag tot en met donderdag – Volwassenen en jongeren vanaf 15 jaar: €20,50. Kinderen vanaf 6 jaar: €16,00.
Vrijdag tot en met zondag, feestdagen – Volwassenen: €22,50, Kinderen €18,00. Kinderen jonger dan 6 jaar zijn gratis.
Meer informatie: christmas-garden.de

* Dit artikel is niet gesponsord! We hebben de entree zelf betaald en zijn op eigen gelegenheid gegaan.

One Comment

  • Wim van Ed schreef:

    Hoi Emma,

    Leuke en informatieve blog! Hebben ons aangemeld voor surprise rondleiding op 3 januari a.s.
    Tot dan!

    Groet José en Wim

Leave A Reply

Your email address will not be published.