Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Café Pförtner – lunchen in een oude bus

Home » Café Pförtner – lunchen in een oude bus

Als er een verkiezing is voor ‘lunchen op bijzondere plekken in Berlijn’, kan Café Pförtner daar absoluut aan meedoen. Want wie wil er nou niet lunchen in een oud rangeerhuisje, waar een deel van het café uit een oude West-Duitse bus bestaat? Pförtner is een schattig café, waar je ’s middags heerlijk kunt lunchen en ’s avonds terecht kunt voor de fijnste gerechten op Italiaanse basis, met een internationale twist. Dit pareltje in Wedding ligt midden in een bron van creativiteit en is de moeite waard om te bezoeken.

Waar Neukölln tegenwoordig ‘hipster central’ is en volop in de belangstelling staat, voltrekt zich in Wedding een vergelijkbare verandering maar dan relatief stilletjes op de achtergrond. De oude West-Berlijnse arbeiderswijk knapt steeds meer op en zo trekken ook de jonge ondernemers naar de wijk. Een van de leukere resultaten daarvan is Café Pförtner, een restaurant-café in de Uferstrasse, een klein en onopvallend hoekje van Wedding. Pförtner opende zo’n drie jaar geleden op een oud rangeerterrein van de BVG en werd in de zomer van 2014 een echte ‘Geheimtipp’. Het terrein staat nog vol met originele lampen en andere industriële artifacten, die wijzen naar het verleden van het terrein als ‘Omnibushof‘. De industriële vibe is overal voelbaar en werkt als een magneet op omgeving die zich ook heeft ontwikkeld tot creatieve hub, met ateliers, studio’s en café’s.

dscn1779.jpg

img_2555.jpg

Het café zit in het voormalige wachtershuis van een oud rangeer- en parkeerterrein van de BVG. Het terrein barst van de geschiedenis, want in 1895 reed vanaf dit terrein de eerste elektrische tram van Berlijn, in de richting van Pankow. Vanaf 1873 werden hier de eerste paardenbussen gestald, later motorbussen. Tot 1961 werden hier trams gerangeerd en geparkeerd. Het wachtershuisje en de bijbehorende ‘Uferhallen’ waren nog tot 2006 in gebruik door de BVG, daarna verlaten.

img_2551.jpg
Pförtner is van binnen relatief klein maar zit vol gezellige en knusse hoekjes, waar je zomaar uren kunt zitten. Zomers wordt er een groot terras bijgebouwd, zowel aan de voor- als achterkant van het gebouwtje. De grote plantenbakken met bloemen en kruiden maken het gezellig en de vriendelijke glimlach van de bediening maakt het af. Aan de zijkant staat pontificaal een petroleumblauwe bus uit de jaren ’70, die vroeger door het Duitse Rheinland reed. De bus is opgeknapt en verbouwd tot restaurant, met gezellige tafeltjes waar je prima koffie kunt drinken met een stuk taart, of een heerlijke lunch kunt verorberen. Het leuke is dat de bus nog steeds van binnen als zodanig herkenbaar is, met de chauffeurscabine nog vrijwel intact, inclusief stuur en talloze knopjes. Aan de muur hangen nog de waarschuwingen tegen zwartrijden, een kaart van het Rheinland en de verschillende lijnen waarop de bus reed, en natuurlijk ouderwetse reclame uit de jaren’ 80. Authentieker gaat het niet!

img_2562.jpg

img_2557.jpg

img_2564-1.jpg

Pförtner, een échte parel in Wedding

Als je bij Pförtner binnenkomt, bestel je je eten aan de bar. Toen wij er aankwamen zaten ze helaas net tussen lunch en diner in (Om 15 uur was alle lunch op!), dus kozen we voor twee Italiaanse tramezzi (sandwiches), gemaakt zoals je ze in Rome bij de bakker koopt. Elke dag staan er zo’n zes lunchgerechten (tussen de 6 en 10 euro) en zes avondgerechten op het menu, die eigenlijk nooit hetzelfde zijn. Alles is geïnspireerd op de Italiaanse keuken, maar ook zijn Spaanse, Arabische en Aziatische invloeden merkbaar, waardoor het hele originele gerechten zijn.

img_2546.jpg

Vrijwel alles is huisgemaakt, van pasta’s tot taarten. En omdat er alleen met seizoens-ingrediënten wordt gekookt, is alles lekker en vers. Bovendien wordt er daarom beperkt ingekocht om verspilling tegen te gaan en kan het zijn dat de lunch op is als je arriveert. Tja, en je wil toch die heerlijke gnocchi met basilicumpesto, rode linsensoep of een superzachte burrata niet missen? Of wat dacht je van salciccia ragout met casarecce of een parelhoenborst met oventomaten, artisjokken, linsenpuree en broccoli. Ik vond de gerechten opvallend hoogstaand bij Pförtner, wat een aangename verrassing! Je merkt aan alles dat de focus ligt op kwaliteit, niet zoveel mogelijk bordjes schuiven. Een must voor culilovers en foodsnobs!

img_2549.jpg

img_2556.jpg
Overigens hoef je niet verplicht uitgebreid te dineren bij Pförtner, maar kun je hier ook gewoon een biertje drinken op vrijdagmiddag of op zaterdagochtend binnen komen vallen voor ontbijt, of koffie en taart. Wat ik zo leuk vind aan Pförtner, is dat het alles heeft wat ik leuk en tof vind, zonder het overdreven hippe karakter. Iedereen is welkom, er wordt niet geschermd met allerlei hippe koffie- of etenstermen, maar het draait om relaxt zitten en lekker eten. Een verademing en daarmee is Pförtner absoluut een parel in Wedding!

Café | Restaurant Pförtner

Adres: Uferstrasse 8-11, Wedding
OV: U8 Pankstrasse of U9 Nauener Platz
Open: Maandag – Vrijdag: 9 tot 23.00 uur, zaterdag 11.00-23.00 uur. Zondags gesloten.

img_2553.jpg

img_2558.jpg

img_2562.jpg

dscn1782.jpg

img_2550.jpg

2 Comments

 • Wil Jonas schreef:

  Dag Emma,
  Mijn vrouw en ik hebben begin mei dit jaar een audiotour in Wedding gemaakt (http://www.stadt-im-ohr.de/touren/werkstatt-wedding/). Toen hebben we deze leuke zaak ontdekt. De hele audiotour was verrassend informatief voor ons (al ca. 25 jaar trouwe bezoekers van Berlijn) en leidde ons langs onverwachte plekken. In de omgeving van Pförtner zijn veel kunstenaars op allerlei gebied actief.
  Met vriendelijke groet,
  Wil Jonas

 • Maya Mulder schreef:

  Wat een leuk idee!
  Ik zou daar graag wat willen eten en drinken.
  Ik woonde een tijdje geleden in Maastricht, en daar ging ik vaak naar zulke unieke, cozy cafes. Het zou leuk zijn als er meer van deze cafes daar worden opgezet.

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl