Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Bus 100 – Berlijn verkennen per lijnbus

,
1
Home » Bus 100 – Berlijn verkennen per lijnbus

Stel, je bent in Berlijn maar het weer is niet zo fantastisch. Of je voeten doen enorme zeer van al het wandelen door de stad en het bekijken van alle bezienswaardigheden. Wil je je voeten rust geven en toch iets zien? En dan niet meteen een vermogen kwijt zijn aan een tour in een hop-on, hop-off bus? Dan is met bus 100 Berlijn verkennen de beste optie! Deze buslijn van het Berlijnse openbaar vervoer, passeert binnen een halfuurtje een groot aantal belangrijke bezienswaardigheden in het centrum. Uit- en opstappen kan bij de vele haltes, die onder andere vlakbij de Brandenburger Tor, Berliner Dom en Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche liggen. En het leukste? Een ritje maak je al vanaf €3,00!

bus 100 brandenburger torHet is misschien wel de allerbeste budget-tip die ik elke toerist in Berlijn kan geven. Wil je alle hoogtepunten van de stad zien zonder je voeten helemaal vol blaren te lopen? Pak dan vanaf Alexanderplatz of station Zoölogischer Garten de bus 100! Deze bus verbindt het voormalig Oosten met het voormalige Westen en rijdt dwars door het centrum, langs alle grote hoogtepunten van Berlijn. De rit duurt ongeveer een halfuurtje en kost – los van je OV-ticket natuurlijk – helemaal niets extra!  De bussen van de Bus 100 lijn zijn vrijwel allemaal dubbeldekker-bussen, waardoor je hoog en droog kunt zitten en een prima uitzicht uit het raam hebt. Ideaal voor een ritje door de stad als het weer wat minder goed is.

Na de Wende moest er hard gewerkt worden om het openbaar vervoer in Berlijn weer aan elkaar te vlechten. Bus 100 was de eerste bus die langs alle bekende bezienswaardigheden ging rijden en bovendien twee belangrijke verkeersknooppunten in het voormalige Oosten en Westen aan elkaar verbond. Hiermee is bus 100 niet alleen een handige buslijn, maar heeft de lijn ook een historische waarde. Bus 100 Berlijn-13

Bus 100 heeft haltes bij (onder andere) deze bezienswaardigheden:Bus 100 Berlijn-16

 • Alexanderplatz (begin & eindstation)
 • Marienkirche en Marx/Engels forum
 • Berliner Dom
 • Museumsinsel en Berliner Stadtschloss
 • Unter den Linden
 • Humboldt Universität, Bebelplatz met haar Staatsoper
 • Friedrichstrasse
 • Brandenburger Tor
 • De Reichstag
 • Tiergarten
 • Schloss Bellevue
 • Siegessaule
 • Kaiser-Wilhelm Gedächtnis Kirche en de Kurfürstendamm
 • Zoölogischer Garten (begin & eindstation)

Een ritje met bus 100

De bussen van lijn 100 rijden overdag gemiddeld zo’n elke vijf minuten. Je hoeft dus nooit lang te wachten op de volgende bus! Stap in waar je wil en zoek de beste zitplek. Als je helemaal aan het begin van de lijn opstapt, zijn vaak de stoelen vooraan op de bovenverdieping van de dubbeldekker nog vrij. Als je geen hoogtevrees hebt, is dit de beste plek om een ritje mee te maken en met name voor kinderen is dit erg leuk.

Bus 100 Berlijn-6

De bus stopt regelmatig langs de route, vaak bij bekende bezienswaardigheden. Zo kun je gemakkelijk uitstappen (en weer opstappen) als je bijvoorbeeld de Brandenburger Tor of de Siegessaule wil bezoeken. Een klein nadeel is misschien dat je nu onderweg geen uitleg krijgt of dat je gebruik kunt maken van een audiotour. Het blijft tenslotte een gewone lijnbus, het enige wat je zult horen zijn de haltes die worden omgeroepen. Hou simpelweg een reisgids gereed of maak je er gewoon niet druk om en geniet van het mooie uitzicht.

Bus 100 Berlijn-15

Wat kost reizen met Bus 100?

In principe kun je al met bus mee rijden voor €3,00. Dan koop je een enkele reis (Einzelfahrausweis) waarmee je rustig van A naar B mag rijden. Met dit kaartje kun je zo vaak op en uitstappen als je wil, binnen de twee uur dat je kaartje geldig is. Pas wel op dat je met dit kaartje niet ’terug’ mag reizen, dus als je (bijvoorbeeld) vanaf Alexanderplatz komt, mag je er alleen mee doorreizen naar Zoologischer Garten.

Leuker en makkelijker is een 24-Stunden-Karte. Die kost €8,80 en daarmee kun je 24 uur lang – vanaf het moment dat je afstempelt of in de app koopt – onbeperkt door Berlijn (zone A/B) reizen, ook heen en terug. Dit ticket is geldig voor zowel de bus, als tram, S-bahn en metro en dus ook voor bus 100. Je hoeft dus niets extra’s te betalen voor de bus 100, waar een hop-on-hop-off bus juist een stuk duurder is. Die tickets beginnen vaak bij 20, a 25 euro.

Heb je een Welcome in Berlin card met OV? Dan kun je gewoon instappen in deze bus zonder je druk te maken!

Meer weten over OV-tickets? Klik hier!

Bus 100 Berlijn-17

Bus 100 – Berlijn verkennen per lijnbus

Vertrek: Alexanderplatz – eindhalte Zoologischer Garten (en v.v.)
Tijden: Dagelijks vanaf ’s ochtends vroeg tot uiterlijk 00.30 uur de volgende dag. De bussen vertrekken overdag ongeveer elke vijf minuten.
Meer informatie over vertrektijden: check bvg.de
Voor meer informatie over het openbaar vervoer in Berlijn, kun je deze pagina bekijken.

Tijdens een van mijn ritjes met bus 100, maakte ik een time lapse. Het was een ietwat grauwe en regenachtige dag, maar je krijgt wel een indruk wat je tijdens een ritje met bus 100 kunt verwachten. Wil je meer van mijn filmpjes zien? Abonneer je dan op mijn youtube-kanaal!

One Comment

 • Frits Senteur schreef:

  Of het nu de Berlijnse bus is of de U-bahn, ist Scheißegal.Zelf werkte ik een tijdlang in Berlijn,…stapte na mijn werk op de U-bahn,halte Görlitzer Bahnhof,die aldaar bovengronds was,om bij halte Gleis-Dreieck naar onderen te gaan.Oeps…gaat er net een mijn neus voorbij.Geen nood….moest nog even een kaartje uit de automaat halen en ja…meteen daarop rolde de volgende trein alweer binnen.En dat gaat dag en nacht door! Dit kunnen we in dat slappe Holland nooit verwachten.Daar leven ze alleen al van die OV chipkaart

Leave A Reply

Your email address will not be published.