Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Bikini Berlin – Shoppen bij Berlijnse concept stores

,
0
Home » Bikini Berlin – Shoppen bij Berlijnse concept stores

Vlakbij de Kurfürstendamm, tegenover de Breitscheidplatz en de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, staat Bikini Berlin, een grote ‘concept mall‘, waar je heerlijk kunt winkelen bij allerlei niet-alledaagse winkels. Hier geen H&M, Zara of andere ketens maar leuke jonge bedrijven in mode, accessoires en lifestyle. Jonge ontwerpers verkopen hier hun werk, bij een hip cafeetje kun je een kop koffie of lekkere lunch krijgen. Omdat vele winkels slechts tijdelijk in Bikini zitten, om te testen of hun concept past bij de markt, is het een echt conceptwinkelcentrum geworden. Hierdoor is er veel afwisseling en blijft het leuk om terug te komen! In deze blog lees je alles over Bikini!

Bikini Berlin werd geopend in 2014, na een jarenlange renovatie van het oorspronkelijke Bikini-Haus. Het is een grote shopping mall, maar hier kom je op een paar bekendere winkels na, geen grote ketens tegen. Bikini is echt een onderdeel van hip Berlijn en zit vol met leuke en originele winkels, die met regelmaat wisselen. Je kunt er heerlijk eten, fijn winkelen, de nieuwste mode passen, kunst bekijken of genieten van het mooie uitzicht op de apen in de Berlijnse Zoo, vanaf het dak.

Bikini-Berlin-Concept-Shopping-Mall-4

Op de begane grond zitten de wat bekendere winkels, zoals audiowinkel Teufel, de overheerlijke theewinkel (en een van mijn favorieten!) Kushmi maar ook een filiaal van outdoormerk The North Face en een electronicawinkel. Ook Vans, Carhartt en Gant zijn hier te vinden. Allemaal bekende merken, maar toch niet zó mainstream dat ze niet in Bikini Berlin passen.

Koffiedrinken kan op het centrale gedeelte van de begane grond bij Funk You, een leuk koffietentje dat Berlijnkenners wellicht nog uit Friedrichshain kennen. Tegenwoordig kun je hier midden in Bikini Berlin je cappuccino’s, sappen en andere lekkere drankjes krijgen. Ze hebben ook cake’s en andere zoetigheden, met meer dan voldoende vegan alternatieven. Fijn! Ook de koffieketen Einstein is hier te vinden, net als een Mexicaans street food tentje, Chicano, dat overheerlijke burrito’s vers voor je neus in elkaar rolt.

Bikini-Berlin-Concept-Shopping-Mall-6

Bikini-Berlin-Concept-Shopping-Mall-10

Altijd nieuwe concepten!
De conceptwinkels zijn ook op begane grond te vinden, in het midden van de hal van de mall. In grote vierkante houten kisten hebben ze hun kleine winkeltjes ingericht, waar mode, kunst en accessoires of kleding verkocht worden. Perfect als je op zoek bent naar een leuk cadeau voor iemand of een origineel souvenir voor jezelf. Hier kom je genoeg leuke producten tegen waar Berlijn de inspiratie voor was, de Fernsehturm zie je veelvuldig terugkomen! In de afgelopen tijd heb ik hier winkeltjes met mooie kantoorartikelen en kaarten, shirt’s en truien met toffe prints, meubels en werk van Berlijnse kunstenaars gezien.

Ik vind het erg leuk dat de pop-up winkels zo makkelijk te herkennen zijn, zo zie je direct of er wat nieuws te bekijken valt! Ook onderstreept het gebruik van natuurlijke materialen nog eens een keertje het idee achter Bikini. Milieubewust, natuurlijke producten, fair trade en consious fashion zijn allemaal belangrijke termen die voor Bikini Berlin meetellen. Ook draait het hier om ‘support your locals’ en het belang om bij jonge en lokale ondernemers in te kopen. Een topconcept dus!

Bikini-Berlin-Concept-Shopping-Mall-14

Bikini-Berlin-Concept-Shopping-Mall-11
Geschiedenis
Het Bikini-Haus, zoals het gebouw waarin Bikini Berlin zit genoemd wordt, is een monument. Het pand werd ontworpen door de architecten Paul Schwebes en Hans Schoszberger en tussen 1955 en 1957 gebouwd. Het was een hypermodern pand met zes etages en een open structuur. Op de begane grond en eerste verdieping waren allerlei winkels, waaronder modezaken. Boven in het pand, op de derde tot en met vijfde verdieping, kwam een fabriek van ‘Damen-Oberbekleidung (bovenkleding voor dames), die destijds tot een van de grootste bedrijven van de wederopbouw van West-Berlijn behoorde. Met ruim 700 naaimachines en evenzoveel naaisters, werd in het Bikini-Haus aan de lopende band confectiemode geproduceerd, dat beneden verkocht werd.

Na de Wende ging de charme van het Bikini-Haus verloren en in 2002 werd het verkocht. Jaren heeft het leeggestaan, tot in 2010 de renovatie begon. Het plan was om het pand tot een hotel- en winkelcomplex te verbouwen. Gedurende vier jaar werd het pand volledig gestript en opnieuw ingericht. De originele elementen van het gebouw werden verwijderd en door reconstructies vervangen. Alle trappenhuizen en wanden op de begane grond werden verwijderd en daarvoor kwam een grote passage met terras in de plaats. Behoorlijk ongewoon voor een monumentaal pand! Toch heeft het ’t pand enorm goed gedaan, het is enorm opgeknapt en nu weer net zo mooi als begin jaren ’60. In april 2014 ging het dan eindelijk open.

Bikini-Berlin-Concept-Shopping-Mall-8

Op de eerste verdieping kom je bij de vaste winkels die Bikini rijk is, veel daarvan zijn modewinkels, uit eerbied aan de oorspronkelijke bestemming van het Bikini-Haus. Je komt hier alle stijlen tegen, van heel modern tot juist wat meer casual of heel sportief. Bij LNFA kom je kleding van heel veel verschillende designers tegen. Veel vintage mode, maar ook nieuw werk, voor dames, heren én kinderen. Hier kun je uren sneupen naar de tofste koopjes.

Bikini-Berlin-Concept-Shopping-Mall-19

Bikini-Berlin-Concept-Shopping-Mall-21
Aapjes kijken op het dak
Als je vanaf de begane grond de grote trap naar de eerste verdieping neemt, kun je via de schuifdeuren naar buiten doorlopen. Dan kom je vanzelf in de shopping garden, de prachtige daktuin van het Bikini-Haus. Vanaf hier heb je een prachtig zicht op de achterkant van het Bikini, de derde tot en met vijfde verdieping, waar vroeger de naaimachines snorden. Tegenwoordig zitten er jonge bedrijven en start ups, die met hun product voet aan de Duitse bodem proberen te krijgen.

Bikini-Berlin-Concept-Shopping-Mall-24
Het dak zelf was vroeger onderdeel van de originele parkeergarage van Bikini, tegenwoordig is het een uitgebreide daktuin waar je heerlijk kunt chillen. Her en der staan banken, er zijn tuinen aangelegd maar ook zijn er terrasjes te vinden zodat je met een drankje kunt bijkomen. Vanaf de Balustrade kijk je recht de Berlijnse dierentuin in. Je kunt de verblijven van de bavianen, bonobo’s en orang oetans zien, maar ook de capibara’s en bepaalde vogelsoorten zijn zichtbaar. De grote bavianengroep is altijd druk en in beweging en soms is er grote paniek op de rots. Er valt hier altijd wel iets te zien!

Bikini-Berlin-Concept-Shopping-Mall-28

Bikini-Berlin-Concept-Shopping-Mall-30

Naast aapjes kijken, zitten hier ook twee van mijn favoriete winkels van heel Bikini: Super en Gestalten.
Bij Super kun je uitstekend koffie drinken, kleding, schoenen en accessoires shoppen, of gewoon uitgebreid lunchen of dineren. Een heel geslaagd alles-in-één concept! Op de kaart staan burgers, maar ook hele lekkere kleine gerechtjes, waar je a la tapas meerdere van bestelt om zo je maaltijd samen te stellen. Ook ideaal om gezamenlijk te delen en er een wijntje bij te drinken!

Bikini-Berlin-Concept-Shopping-Mall-25

Ook bij Gestalten kun je wat drinken en op het terras zitten, maar eigenlijk draait de winkel met name om de prachtige producten die ze verkopen. Hier draait alles om luxe en lifestyle. Prachtige meubels, talloze mooie koffietafelboeken, exclusieve soorten gin maar ook mooie kaarsen, vazen, schalen en ander servies. Ook voor bijzondere kinderboeken, knuffels of kinderkleding kun je hier terecht. Het lijkt een allegaartje maar eigenlijk is elk product dat je hier tegenkomt zó mooi van zichzelf, dat het toch bij elkaar past. In tegenstelling tot bij andere exclusieve winkels, houdt het personeel hier rustig afstand en kun je op je gemakje rondkijken, ook als je niet de intentie hebt om je portemonnee te trekken. Dat geeft een hele fijne en rustige sfeer, heel prettig!

Bikini-Berlin-Concept-Shopping-Mall-37

Bikini-Berlin-Concept-Shopping-Mall-42

Bikini van boven bekijken? Bezoek dan de Monkey Bar!
Tegelijkertijd met Bikini werd ook het 25 Hours Hotel Bikini Berlin geopend. Een supergaaf hotel in dezelfde sfeer, waar je in een jungle of urban sfeer kunt slapen. Bovenin het hotel zit de Monkey Bar, een toffe rooftopbar van waar je een supergaaf uitzicht over Berlijn hebt. Je kunt uitkijken over de dierentuin en de skyline rondom Alexanderplatz, maar ook over de Kurfürstendamm, de Gedächtniskirche en het zuid-westen van Berlijn. Ideaal om een middagje winkelen af te sluiten met een overheerlijke cocktail of gewoon een biertje!

Berlijn-in-plaatjes-3041

 

Bikini Berlin – Concept Mall
Adres: Budapester Strasse 38-50, Charlottenburg
OV: S+U Zoologischer Garten
Openingstijden: maandag tot en met zaterdag; 10.00 – 20.00 uur
Website: bikiniberlin.de

Bikini-Berlin-Concept-Shopping-Mall-44

Leave A Reply

Your email address will not be published.