Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

De Biermeile in Berlijn – De langste biergarten ter wereld [Permanent gesloten]

Home » De Biermeile in Berlijn – De langste biergarten ter wereld [Permanent gesloten]

Een van de hoogtepunten van de Berlijnse zomer, is de Biermeile. Elk jaar, in het eerste weekend van Augustus, wordt 2.2 kilometer van de Karl Marx Allee omgetoverd tot één grote biergarten. Bierbrouwers van over de hele wereld komen hier samen om hun nieuwste bieren te verkopen of tappen gewoon de klassiekers. Het is niet een enorm hip feest maar juist heel erg gezellig en gemoedelijk. En ondanks dat het om bier draait, is het geschikt voor alle leeftijden! Er is muziek, dans en ook genoeg lekker eten te krijgen, zodat je je hier minstens een hele middag kunt vermaken. Tijd voor een blog en sfeerimpressie!

Al sinds we in Berlijn wonen komen we op de Biermeile. Dit geweldige festival in Friedrichshain draait helemaal om bier en is zo ontzettend sfeervol en gezellig, dat wil ik gewoon niet missen! In 1996 werd de eerste Biermeile, toen nog de ‘Biermesse für alle’, voor het eerst in Friedrichshain georganiseerd. Eigenlijk zou het festival of Alexanderplatz plaatsvinden, maar dit ging op het laatst niet door omdat de deelgemeente het niet wilde. In Friedrichshain was het festival wel welkom. In 1997 deden 112 brouwerijen uit 44 landen mee en schonken ze zo’n 500 bierspecialiteiten. Er kwamen toen zo’n 200.000 bezoekers op af. Inmiddels is de Biermeile uitgegroeid tot een gigantisch feest met meer dan 350 brouwerijen uit 90 verschillende landen. Zij schenken samen zo’n 2400 verschillende, unieke bieren uit 22 bierregio’s. En daar komen jaarlijks ruim 800.000 bezoekers op af. Wow!

Edit: helaas heeft in 2019 de allerlaatste editie van de Biermeile plaats gevonden, voor de organisatie kan het – ondanks de vele bezoekers – helaas niet meer uit. Er komen geen nieuwe edities meer.Biermeile_berlijn_2016-3Biermeile_berlijn_2016-31
Gelukkig is deze hoeveelheid bezoekers goed verdeeld over de 2.2 kilometer lange Biergarten en is het gezellig druk. Ik ben samen met mijn vriend en een vriendin op de Biermeile en we kunnen in alle rust langs de tientallen standjes slenteren en biertjes proeven! Het is heerlijk zomers weer en de sfeer zit er lekker in, ideaal! Ook de vele eettentjes zijn erg aanlokkelijk. Natuurlijk héél erg veel traditioneel Duits vlees, zoals Bratwurst, Nackensteak en Boulette, maar ook gebakken vis, crepes, een puntzak Hollandse frieten of Hongaarse kurtosh kalach, de beroemde deegrollen met suiker en kaneel. Een bijzonderheid – en volgens mij persoonlijk een geweldig combinatie met een goed bier – zijn de Spreewaldgürken, ingelegd in mosterd, kruiden of naturel. Heerlijk fris en heel wat anders dan die zure bommen uit een pot! Aanrader! Daarmee is de Biermeile dus niet alleen een groot bierfeest, maar ook een gezellig foodfest!Biermeile_berlijn_2016-11Biermeile_berlijn_2016-20
De biermeile als bierproeverij:
Een van de leukste manieren om de Biermeile te beleven, is met een ‘Probierkrug’. Dit is een kleine bierpul van 0.2 liter, waarmee je over de hele Biermeile bij de deelnemende bierstands – herkenbaar aan het plakkaat – voor een klein bedrag je pul met het bier van jouw kunt laten vullen. Een ideale manier om zo verschillende bieren te proeven, zonder direct heel snel dronken te worden, continue naar de wc te moeten of een heel glas te moeten proeven. In plaats van een vol glas (al snel 0.5L) krijg je een 0.2L en betaal je dan ook (afhankelijk van het bier) tussen de 2 en 2.5 euro.

Biermeile_berlijn_2016-17Zo proefde ik ook dit jaar weer een aantal fijne biertjes, waaronder een heerlijk fris appelbier van Brauhaus Barbarossa uit Oberfranken, een zoet frambozenbier van Kriek, een zalig troebel Kellerbier van het Sachsische Freiberger Brauhaus en nog een paar anderen. Heerlijk! Door de kleine maatjes heb je een hele middag plezier met nieuwe smaken en geuren, en omdat je telkens kleine bedragen betaalt, hoef je niet eens veel geld kwijt te zijn!

Biermeile_berlijn_2016-9
De proefpullen zijn alleen bij de infostands van de Biermeile te koop. Deze liggen aan het begin (Strausberger Platz), halverwege de Biermeile bij de Straße der Pariser Kommune, en bij het einde van de Meile bij Frankfurter Tor. Bij je pul krijg je een handige keycord, zodat je de pul makkelijk kunt dragen. Ook kun je bij de infostands meer Biermeile-merchandise krijgen en de handige plattengrond, het zogeheten Bierkompass. Dit is een grote kaart met daarop alle deelnemende brouwereijen en waar aan de Karl Marx Allee deze te vinden zijn. Dat maakt het plannen van je bezoek aan de Biermeile een stuk makkelijker en overzichtelijker! 
Biermeile_berlijn_2016-10

Het Duitse Reinheitsgebot bestaat 500 jaar!
In 2016 is het 500 jaar geleden dat het ‘Reinheitsgebot’ voor bier werd ingesteld. Dit is het aller-oudste voorschrift voor het bereiden van levensmiddelen ter wereld. In het kort staat het Reinheitsgebot voor de regel dat een bier alleen gemaakt mag worden van een klein aantal natuurlijke ingrediënten, namelijk water, gerst en hop. Kleur-, geur- en smaakstoffen zijn pertinent niet in het Duitse bier toegestaan! Deze wet stamt oorspronkelijk uit Beieren en werd in 1516 ingesteld. Om dit te vieren was het Reinheitsgebot dit jaar het thema van de Biermeile. Het festivalbier was dan ook een oud kellerbier, dat volgens een 500 jaar oud recept (uit de archieven van de Beierse brouwerij Weihenstephan) opnieuw gebrouwen werd. Mmm!Biermeile_berlijn_2016-4
Wereldrecord voor de langste biergarten ter wereld
Geloof het of niet maar het is écht zo: sinds 2011 is de 2.2 kilometer lange Biermeile in Berlijn wereldrecordhouder voor de langste biergarten ter wereld. Hiermee hebben ze zelfs een vermelding in het Guiness book of World Records gekregen. Omdat er nog geen langere biergarten gemeten is, staat het record ook vijf jaar later in 2016 nog altijd op naam van de Biermeile!Biermeile_berlijn_2016-25
Een paar tips voor je bezoek aan de Biermeile:

  • Als het lukt, kom op de eerste dag, vrijdag! Dan is het nog rustig en zijn er nog proefpullen in overvloed. Op zondagmiddag zijn ze meestal al uitverkocht!
  • Begin bij het proeven met lichte pilsners of bieren met een normale smaak. Er zijn namelijk ook zoveel sterkere speciaalbieren of  fruitbieren.  Als je die allemaal doorelkaar drinkt proef je het verschil nog nauwelijks! Je kunt ook tussendoor water drinken om je smaakpapillen te resetten. Sowieso is veel water drinken natuurlijk verstandig.
  • Maak je geen zorgen; als je niet van bier houdt, kun je hier ook cider, wijn of gewoon wat fris krijgen. Dit wordt op veel plekken ook gewoon verkocht.
  • Als je met kinderen naar de Biermeile wil, ga dan zeker overdag en verlaat het festival als het avond wordt. Tegen die tijd komen er ook meer jongeren bij en hebben de meesten daarvan zich al een flink stuk in de kraag gezopen. Het kan nog wel eens wat luidruchtig en baldadig worden, maar gelukkig blijft het daar vaak bij. Uiteindelijk is de Biermeile een heerlijk feest en kan dat nog tot laat in de avond doorgaan!Biermeile_berlijn_2016-5

De Biermeile  – de langste Biergarten ter wereld
Jaarlijks in het eerste weekend van Augustus aan de Karl Marx Allee in Berlijn-Friedrichshain.
De Biermeile van 2018 vindt plaats van 3 tot en met 5 augustus 2018! De opening is op 3 Augustus om 12 uur.

Fotoimpressie van de Biermeile 2016:

Biermeile_berlijn_2016-32Biermeile_berlijn_2016-28

Biermeile_berlijn_2016-26

Biermeile_berlijn_2016-24Biermeile_berlijn_2016-23

Biermeile_berlijn_2016-18

Biermeile_berlijn_2016-16

Biermeile_berlijn_2016-15

Biermeile_berlijn_2016-13Biermeile_berlijn_2016-21

Biermeile_berlijn_2016-7

One Comment

  • Danny Kuijpers schreef:

    Volgend jaar ga ik met wat vrienden voor de 4e keer naar de Biermeile en ik wil een paar opmerkingen maken die de moeite waard zijn. Ten eerste is dat de toegankelijkheid. Ondanks het grote bezoekersaantal hoef je nergens te wachten om je biertje te bestellen, mede dankzij de grootschalige opzet. Daarnaast is het heel betaalbaar, gemiddeld €4,- tot €4,50 voor een halve liter. Er zijn heel veel leuke terrasjes en podia, waar we een keer tegen Rammstein aangelopen zijn! En 100m verder treedt een groep Tiroler volksmuzikanten op.

    Wat ik daarnaast ook bijzonder vond, is dat er naast enkele bekende Nederlandse bierbrouwers ook een – niet echt opvallende – onbekende brouwer uit de Achterhoek staat (in mijn herinnering), die hun bier ook volgens het Reinheitsgebot brouwt. De verkoop gebeurt door Nederlandse studenten. Zelfs vorig jaar met zo’n 38 °C was het nog heel goed te doen en we kijken er opnieuw naar uit!

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl