Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Zeven favoriete biergartens in Berlijn

,
4
Home » Zeven favoriete biergartens in Berlijn

Zonder biergartens, geen Duitsland. Het fenomeen is een onlosmakelijk verbonden met de Duitse cultuur en ook in Berlijn (zowel in voormalig West als Oost) hoort de biergarten thuis in het straatbeeld. Berlijn bevat een heleboel biergartens, van groot en klein, duur en goedkoop, centraal tot verder weg, en uiteraard bekend en minder bekend. Aangezien het in de zomer nogal eens goed warm kan worden in Berlijn, vind ik het heerlijk om ’s avonds af te koelen met een groot glas bier of een Schorle. Lekker genieten onder de mooie bomen van een zwoele zomeravond, hoort bij een perfecte avond in Berlijn! Inmiddels heb ik al een aardig aantal leuke biergartens ontdekt, en daarom zet ik zeven van mijn favoriete biergartens in Berlijn voor je op een rij! 

Als je in de mooiere maanden van het jaar een bezoek brengt aan Berlijn, dan mag je absoluut een bezoek aan een van de mooie biergartens niet overslaan! Berlijn staat bomvol met biergartens en zodra de lente begint – ongeveer midden april – gaan ze allemaal weer open. Heerlijk om daar na het werk de Feierabend in te luiden! Ook als je toerist bent is dit natuurlijk superleuk, want je kunt er heerlijk rustig zitten. Een fijn moment om te pauzeren, de voeten even bij te laten komen en misschien zelfs even iets te eten. De meeste biergartens in Berlijn bieden naast bier, fris en wijn, ook een heel scala aan hapjes aan. Natuurlijk Bratwurst en Kartoffelsalat, maar soms ook een uitgebreidere kaart met allemaal lekkere – Duitse – gerechten. Een relaxtere manier om Berlijn te beleven is er bijna niet!

Berlijns bier drinken in Pratergarten

Hieronder staan mijn favoriete biergartens in Berlijn. Stuk voor stuk hele gezellige plekken, waar je je biertje aan de trees haalt, en van alles kunt eten, tot pizza aan toe! Hou er wel rekening mee dat ze alleen geopend zijn met mooi weer, als het regent kun je wellicht beter een ander restaurantje in Berlijn opzoeken. Gelukkig zijn de zomers lang, zonnig en warm in Berlijn, dus kun je vast een van de onderstaande locaties op je wensenlijstje zetten!

1. Prater Biergarten – De moeder aller biergartens in Berlijn, is ongetwijfeld Prater Biergarten. Deze biergarten in Prenzlauer Berg is meer dan 100 jaar oud en staat vol met de mooiste kastanjebomen. Hier haal je een lekker frisse Weizen (witbier) , met een brezel of een bratwurst, die je zittend aan een van de vele schragentafels opeet. Prater mag dan best bekend zijn onder toeristen, ook Berlijners komen hier erg graag. Ze spreken hier af met vrienden of familie en zitten tot laat gezellig te praten aan de tafels. Ook bij mij is het een van mijn favoriete gartens, voor een gezellig biertje met vrienden spreek ook ik hier graag af! Op een mooie zomeravond is het hier vaak tot aan sluitingstijd (23.00 uur) vol en gezellig. Wil je iets meer eten dan alleen een bratwurst of kartoffelsalat van de Theke? Loop dan even langs het restaurant van Prater, de Raststätte Pratergarten. Hier krijg je traditionele Duitse keuken, zoals Köningsberger Klöpse of een Wiener Schnitzel. Heerlijk! Als je op tijd bent of even met de gastheer voor de deur een reservering maakt, is er vast nog wel een tafel vrij.
AdresKastanienallee 7-9, Prenzlauer Berg.
Openingstijden: Geopend van April tot en met September, dagelijks vanaf 12 uur tot 23.00 uur, alleen bij mooi weer.

IMG_1825

pratergarten-berlijn-schnitzel

2. Golgatha – Biergarten am Kreuzberg – Een van de mooiste biergartens in Berlijn, is Golgatha in Kreuzberg. Aan de voet van de Kreuzberg in het Viktoriapark, werd bijna veertig jaar geleden Golgatha geopend. Toen al een legendarische Biergarten, waar in de 70’s al vrolijke feestjes werden gevierd, die zelfs doordeweeks tot laat doorgingen. Zelfs nu Kreuzberg niet meer het middelpunt van de Partyscene is, is Golgatha nog steeds een prachtige Biergarten, die een bezoek waard is. Ze hebben er zelfs wifi, zodat je er heerlijk rustig kunt werken, en ’s avonds is er livemuziek of theater. Ook bij grote voetbalwedstrijden zit je hier goed, ze hebben grote schermen waarop je de wedstrijd goed kunt zien. Biertje erbij en je avond kan niet meer stuk.
Adres: Viktoriapark, Dudenstraße 40-64, Kreuzberg.
Openingstijden: Dagelijks vanaf 09.00 uur open, tot open einde. Vanaf 22 uur wordt gevraagd de hoofdingang aan de Katzbachstraße te gebruiken.
OV: U6 Platz der Luftbrücke

3. Schleusenkrug – Naast de sluis van het Landwehrkanal, kom je de biergarten van eetgelegenheid Schleusenkrug tegen. Een gezellige biergarten aan het water, die al sinds de jaren ’50 bestaat. Hier kun je prima wat drinken, zwaaien naar de mensen in de voorbijvarende rondvaartboten in de sluis, en kun je bovendien lekker eten voor een bescheiden prijs. Ze hebben een grill die vrijwel altijd aan staat, maar ook een volledige kaart, met allerlei gerechten die bij het seizoen horen. De biergarten is erg geliefd en zelfs doordeweeks gezellig druk! Omdat Schleusenkrug naast het Tiergarten park ligt, is dit goed te combineren met een fijne wandeling. Kun je daarna meteen je dorst lessen! Overigens heb ik hier nog niet veel toeristen gezien, wellicht omdat het een eindje wandelen is vanaf Zoölogischer Garten. Toch is de biergarten écht de omweg moeite waard, want zeker ’s avonds is het hier prachtig verlicht. Maakt de sfeer zo aan het water nóg leuker!
Adres: Müller-Breslau-Strasse, Tiergarten.
Openingstijden: Elke dag, van 10.00 uur tot middennacht.
OV: S+U Zoologischer Garten of S Tiergarten

Schleusenkrug - Biergartens in Berlijn -4

Schleusenkrug - Biergartens in Berlijn -10

Schleusenkrug - Biergartens in Berlijn -1

 

 

4. Pfefferbräu – Net als de nabijgelegen Prater Biergarten, beweren ze bij Pfefferbräu dat ze de oudste biergarten van Berlijn zijn. Nouja, als je de gigantische bomen daar ziet, wil ik dat wel geloven! Deze prachtige biergarten onder gigantische bomen, ligt bovenop de Pfefferberg, waar als sinds jaar en dag een bierbrouwerij zit. Sinds een paar jaar is daar ook een hotel, theater en restaurant bijgekomen. De biergarten is jaarlijks enkel in de zomer geopend, van half mei tot eind september. Je kunt er heerlijk drinken en uitkijken over de mooie Senefelderplatz, of gewoon genieten van je goede gezelschap op een prachtige zwoele zomeravond.
Adres: Schönhauser Allee 176, Prenzlauer Berg
Openingstijden: Dinsdag en woensdag vanaf 18.00 uur, donderdag en vrijdag vanaf 16.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 14.00 uur. Open einde, maandag gesloten.
OV: U2 Senefelderplatz

IMG_0855

5. Emils biergarten – Deze garten is absoluut een van mijn favoriete biergartens in Berlijn! Emils Biergarten is gelegen op het oude terrein van het Zollhaus aan de Berliner Strasse, in Pankow. Later kwam er op dit terrein een brouwerij, de Willner Brauerei en werden de bieren direct door het luik van het voormalige Zollhaus verkocht. De Biergarten zit er dus al heel erg lang! Na 1993 werd de biergarten opgeheven, tot deze 20 jaar later in 2013 weer werd geopend. En met groot succes, het is hier vaak druk! Door de omgeving is Emils Biergarten ietwat alternatief, zeker in vergelijking met biergartens in meer traditionele Duitse sfeer, zoals Prater of Schleusenkrug. Maar dat maakt deze biergarten absoluut niet minder leuk! Hier kun je op een verlaten fabriekterrein genieten van een alpenbiertje, en als je trek hebt haal je bij L’antica Dogana, de inhouse-pizzeria, een heerlijk stuk verse pizza. Beter kun je niet genieten van de gezelligheid op een mooie zomeravond in Pankow!
Adres: Berliner strasse 80-82, Pankow.
Openingstijden: Vanaf April tot en met Oktober, bij mooi weer dagelijks vanaf 15.00 uur tot ongeveer 22.00 uur geopend, anders vanaf 17.00 uur.
OV: U2 Vinetastrasse

Emils Biergarten - Biergartens in Berlijn -3

Emils Biergarten - Biergartens in Berlijn -4

6. Zollpackhof Biergarten – Midden in het Regierungsviertel (de wijk waar alle overheidsgebouwen en de Reichstag staan) en naast Haupbahnhof, is een prachtige biergarten aan de Spree gelegen. In tegenstelling tot de vele gebouwen in de buurt, is dit helemaal geen modern gebouw, maar een oud pand, dat tijdens de slag om Berlijn gespaard is gebleven. Onder een gigantische kastanjeboom van 150 jaar oud, is genoeg schaduw waarin je kunt genieten van het mooie weer en het prachtige uitzicht over de Spree. Er is een speelplaats voor de kleintjes, zodat de papa’s en mama’s rustig kunnen praten en bijkomen. Natuurlijk is er ook wat lekkers te eten bij je biertje, dat je bij de Theke zelf mag ophalen. Alles is hier super Beiers, dus kun je rekenen op de clichés: veel bier, worst, spek en typisch Beierse gerechten. Fijne plek om even uit te puffen tijdens een wandeling, of snel nog een biertje te doen voor je met de trein weer naar huis reist!
AdresElisabeth-Abegg-Strasse 1, Moabit
Openingstijden: Dagelijks van 10.00 tot 24.00 uur. Bij slecht weer is de biergarten gesloten.
OV: S+U Hauptbahnhof

7. Cafe am Neuen See – Deze biergarten is misschien wel een van de meest bijzondere biergartens in Berlijn. Midden in het park Tiergarten, aan het meertje ‘Neue See’, ligt een gezellige en grote biertuin. Onder de loofrijke bomen zit je heerlijk in de schaduw, terwijl je op je gemakje kijkt naar mensen die een bootje hebben gehuurd om de Neue See rond te roeien. Het is hier volledig selfservice, dus kun je bij de Theke zelf je bier of fris halen, maar ook taart, broodjes, warme lunchgerechten en nog veel meer. Het is hier niet bepaald goedkoop en vaak druk, maar ik vind dit zo’n mooie locatie, dat ik hier écht heel erg graag kom. Het voelt heel even alsof je niet meer in Berlijn bent, maar buiten de stad in een prachtig bos aan het water! Genieten dus!
Adres: Lichtensteinallee 2, Tiergarten
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag vanaf 11.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur, tot zonsondergang.
OV: S Tiergarten, U2 Wittenbergplatz

Cafe am Neuen See - Biergartens in Berlijn -5

Cafe am Neuen See - Biergartens in Berlijn -1

Cafe am Neuen See - Biergartens in Berlijn -4

Andere tips:
Er zijn natuurlijk nog véél meer biergartens in Berlijn, waaronder onderstaande die ook erg de moeite waard zijn!

  • Ponte Rosa Schöneberg – Kreuzbergstraße 42B, Kreuzberg
  • Zenner – Alt-Treptow 14-17, Treptow
  • Birgit&Bier – Schleusenufer 3, Treptow
  • Wilder Hase – Vegan biergarten – Helsingforser Strasse 11, Friedrichshain
  • Café Schönbrunn – Am Schwanenteich in het Volkspark Friedrichshain
  • Rosenstein – In het Bürgerpark, Wilhelm Kuhr Strasse, Pankow

Ik kijk alweer helemaal uit naar de lange avonden gezellig met vrienden in een Biergarten. Ook ben ik benieuwd wat er dit jaar allemaal weer voor nieuws bij komt! Wat zijn jouw favoriete biergartens in Berlijn?

4 Comments

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl