Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Mijn favoriete biergartens in Berlijn

,
4
Home » Mijn favoriete biergartens in Berlijn

Zonder biergartens, geen Duitsland. Het fenomeen is een onlosmakelijk verbonden met de Duitse cultuur en ook in Berlijn (zowel in voormalig West als Oost) hoort de biergarten thuis in het straatbeeld. Berlijn heeft een heleboel biergartens, van groot en klein, duur en goedkoop, centraal tot verder weg en uiteraard bekend of minder bekend. Aangezien het in de zomer nogal eens goed warm kan worden in Berlijn, vind ik het heerlijk om ’s avonds af te koelen met een groot glas bier of een Schorle. Lekker genieten onder de mooie bomen van een zwoele zomeravond, hoort bij een perfecte avond in Berlijn! Inmiddels heb ik al een aardig aantal leuke biergartens ontdekt, en daarom zet ik mijn favoriete biergartens in Berlijn voor je op een rij!

Als je in de mooiere maanden van het jaar een bezoek brengt aan Berlijn, dan mag je absoluut een bezoek aan een van de mooie biergartens niet overslaan! Berlijn staat bomvol met biergartens en zodra de lente begint – vanaf ongeveer midden tot eind april – gaan ze allemaal weer open. Heerlijk om daar na het werk de Feierabend in te luiden! Ook als je toerist bent is dit natuurlijk superleuk, want je kunt er heerlijk rustig zitten en even de troebele herrie van de stad achter je laten. Een fijn moment om te pauzeren, de voeten even bij te laten komen en misschien zelfs even iets te eten.

De meeste biergartens in Berlijn bieden naast bier, fris en wijn, ook een heel scala aan gerechten en andere lekkere hapjes aan. Natuurlijk een Bratwurst mit Senf of Kartoffelsalat, maar soms ook een uitgebreidere kaart met allemaal lekkere – meestal Duitse – gerechten. Een relaxtere manier om Berlijn te beleven is er bijna niet!

Berlijns bier drinken in Pratergarten

Hieronder staan mijn favoriete biergartens in Berlijn. Stuk voor stuk hele gezellige plekken, waar je je biertje aan de Schanke haalt, en van alles kunt eten, tot pizza aan toe! Hou er wel rekening mee dat de biergartens in Berlijn alleen geopend zijn met mooi weer! Als het regent kun je wellicht beter een ander restaurantje in Berlijn opzoeken. Gelukkig zijn de zomers lang, zonnig én warm in Berlijn, dus kun je vast een van de onderstaande locaties op je wensenlijstje zetten!

 

Prater Biergarten

De moeder aller biergartens in Berlijn, is ongetwijfeld Prater Biergarten. Deze biergarten in Prenzlauer Berg is meer dan 100 jaar oud en staat vol met de mooiste kastanjebomen. Hier haal je een lekker frisse Weizen (witbier) , met een Brezel of een Bratwurst, die je zittend aan een van de vele schragentafels opeet. Prater mag dan best bekend zijn onder toeristen, ook Berlijners komen hier erg graag. Ze spreken hier af met vrienden of familie en zitten tot laat gezellig te praten aan de tafels. Ook bij mij is het een van mijn favoriete gartens, voor een gezellig biertje met vrienden spreek ook ik hier graag af! Op een mooie zomeravond is het hier vaak tot aan sluitingstijd (23.00 uur) vol en gezellig.

Wil je iets meer eten dan alleen een bratwurst of kartoffelsalat van de Theke? Loop dan even langs het restaurant van Prater, de Raststätte Pratergarten. Hier krijg je traditionele Duitse keuken, zoals Köningsberger Klöpse of een Wiener Schnitzel. Vooral de Kartoffelsalat is er eentje om je vingers bij af te likken. Heerlijk! Reserveren aanbevolen, maar als je ruim op tijd bent of even bij de gastheer voor de deur een reservering maakt, is er vast nog wel een tafel vrij.
AdresKastanienallee 7-9, Prenzlauer Berg.
Openingstijden: Geopend van April tot en met September, dagelijks vanaf 12 uur tot 23.00 uur, alleen bij mooi weer.
OV: U2 Eberswalder Strasse
Info: prater-biergarten.de

IMG_1825

Golgatha – Biergarten am Kreuzberg

Een van de mooiste biergartens in Berlijn, is Golgatha in Kreuzberg. Aan de voet van de Kreuzberg in het Viktoriapark, werd bijna veertig jaar geleden Golgatha geopend. Toen al een legendarische Biergarten, waar in de 70’s al vrolijke feestjes werden gevierd, die zelfs doordeweeks tot laat doorgingen. Zelfs nu Kreuzberg niet meer het middelpunt van de Partyscene is, is Golgatha nog steeds een prachtige Biergarten, die een bezoek waard is. Ze hebben er zelfs wifi, zodat je er heerlijk rustig kunt werken, en ’s avonds is er livemuziek of theater. Ook bij grote voetbalwedstrijden zit je hier goed, ze hebben grote schermen waarop je de wedstrijd goed kunt zien. Biertje erbij en je avond kan niet meer stuk.
Adres: Viktoriapark, Dudenstraße 40-64, Kreuzberg.
Openingstijden: Dagelijks vanaf 09.00 uur open, tot open einde. Vanaf 22 uur wordt gevraagd de hoofdingang aan de Katzbachstraße te gebruiken.
OV: U6 Platz der Luftbrücke

Schleusenkrug

Naast de sluis van het Landwehrkanal, kom je de biergarten van eetgelegenheid Schleusenkrug tegen. Een gezellige biergarten aan het water, die al sinds de jaren ’50 bestaat. Hier kun je prima wat drinken, zwaaien naar de mensen in de voorbijvarende rondvaartboten in de sluis, en kun je bovendien lekker eten voor een bescheiden prijs. Ze hebben een grill die vrijwel altijd aan staat, maar ook een volledige kaart, met allerlei gerechten die bij het seizoen horen. De biergarten is erg geliefd en zelfs doordeweeks gezellig druk! Omdat Schleusenkrug naast het Tiergarten park ligt, is dit goed te combineren met een fijne wandeling. Kun je daarna meteen je dorst lessen! Overigens heb ik hier nog niet veel toeristen gezien, wellicht omdat het een eindje wandelen is vanaf Zoölogischer Garten. Toch is de biergarten écht de omweg moeite waard, want zeker ’s avonds is het hier prachtig verlicht. Maakt de sfeer zo aan het water nóg leuker!
Adres: Müller-Breslau-Strasse, Tiergarten.
Openingstijden: Elke dag, van 10.00 uur tot middennacht.
OV: S+U Zoologischer Garten of S Tiergarten

Schankhalle Pfefferberg

Net als de nabijgelegen Prater Biergarten, beweren ze bij Schankhalle Pfefferberg dat ze de oudste biergarten van Berlijn zijn. Nouja, als je de gigantische bomen daar ziet, wil ik dat wel geloven! Deze prachtige biergarten onder gigantische bomen, ligt bovenop de Pfefferberg, waar als sinds jaar en dag een bierbrouwerij zit. Sinds een paar jaar is daar ook een hotel, theater en restaurant bijgekomen. De biergarten is jaarlijks enkel in de zomer geopend, van half mei tot eind september. Je kunt er heerlijk drinken en uitkijken over de mooie Senefelderplatz, of gewoon genieten van je goede gezelschap op een prachtige zwoele zomeravond.
Adres: Schönhauser Allee 176, Prenzlauer Berg
Openingstijden: Dinsdag en woensdag vanaf 18.00 uur, donderdag en vrijdag vanaf 16.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 14.00 uur. Open einde, maandag gesloten.
OV: U2 Senefelderplatz

IMG_0855

Zollpackhof Biergarten

Midden in het Regierungsviertel (de wijk waar alle overheidsgebouwen en de Reichstag staan) en naast Haupbahnhof, is een prachtige biergarten aan de Spree gelegen. In tegenstelling tot de vele gebouwen in de buurt, is dit helemaal geen modern gebouw, maar een oud pand, dat tijdens de slag om Berlijn gespaard is gebleven. Onder een gigantische kastanjeboom van 150 jaar oud, is genoeg schaduw waarin je kunt genieten van het mooie weer en het prachtige uitzicht over de Spree. Er is een speelplaats voor de kleintjes, zodat de papa’s en mama’s rustig kunnen praten en bijkomen. Natuurlijk is er ook wat lekkers te eten bij je biertje, dat je bij de Theke zelf mag ophalen. Alles is hier super Beiers, dus kun je rekenen op de clichés: veel bier, worst, spek en typisch Beierse gerechten. Fijne plek om even uit te puffen tijdens een wandeling, of snel nog een biertje te doen voor je met de trein weer naar huis reist!
AdresElisabeth-Abegg-Strasse 1, Moabit
Openingstijden: Dagelijks van 10.00 tot 24.00 uur. Bij slecht weer is de biergarten gesloten.
OV: S+U Hauptbahnhof

Loretta’s Biergarten am Wannsee

Misschien niet echt in de richting, maar een uitstapje naar de Wannsee is sowieso altijd de moeite waard. Als je dan het huis van schilder Max Liebermann, de Glienicker Brücke, het Pfaueninsel of Haus der Wannsee konferenz hebt bezocht, dan is een biertje bij Loretta altijd een goed idee! Hier zit je heerlijk onder de mooie bomen in een Beierse Alm-sfeer, met prachtig uitzicht over de Wannsee. Lunchen kan hier ook, ze hebben een vrij uitgebreid aanbod met Berliner gerechten en Beierse lekkernijen. En in tegenstelling van wat je misschien denkt; ook als vegetarier of vegan kun je hier heel prima terecht!
Adres: Kronprinzessinnenweg 260, Wannsee
Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag vanaf 12:00 uur (alleen bij goed weer)
OV: S-bahnhof Wannsee

Sommergarten James June

Verstopt aan de Karl Marx Allee ligt sinds een paar jaar een sfeervolle biergarten die ’s avonds ook als eventlocatie dienst doet. James June is een kleine maar gezellige plek, waar je heerlijk in schaduw wat kunt drinken en eten. Ze hebben een uitgebreide keuken met heerlijke gerechten die niet zó heel typisch biergarten zijn, dus het is ook een leuke buitenlocatie om te eten. Wel kan het er op vrijdagvond of in het weekend wat drukker zijn, dus wees op tijd als je hier echt een plekje wil hebben. Zelf heb ik hier al meermaals een leuk feestje gevierd en ook voor iets grotere gezelschappen is het een topplek!
Adres: Karl Marx Allee 93, Friedrichshain
Openingstijden: Maandag tot en met zaterdag: 15:00 tot 23:00 uur. Zondags en op feestdagen openen ze twee uurtjes eerder, om 13:00 uur
OV: U5 Weberwiese
Meer info: James June

Biergarten Zenner Berlin

Zenner is weer terug, en hoe! Deze traditionele Biergarten aan de Spree in het Treptower Park (nabij Insel der Jugend) heeft lange tijd in een desolate staat doorgebracht, maar is weer opgeknapt en heropend! Dit tot vreugde val veel (Oost-)Berlijners, die de biergarten nog uit hun jeugd kennen. Wil je een originele biergarten bezoeken tijdens je bezoek aan het Treptower Park of het Soviet Monument? Dan is dit een prim plek om uit te puffen en wat te drinken. Overigens hoeven wijnfans niet teleurgesteld te zijn; bij Zenner is er sinds de heropening ook een Weingarten!
Adres: Alt-Treptow 14-17, Treptow
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag: 12:00 tot 19:00 uur, zaterdag en zondag: 11:00 tot 20:00 uur.
OV: S-bahn Treptower Park en dan een kwartiertje lopen, of neem de bus 265 naar Schöneweide en stap uit bij Bulgarische Strasse. Daarna is het nog 5 minuten lopen.

Clärchens Ballhaus Biergarten

Clärchens Ballhaus is al meer dan 100 jaar een bijzonder instituut in Berlijn als het om dansen, drinken en eten gaat. Sinds de heropening onder een nieuwe eigenaar in zomer 2021, is ook de biergarten weer te bezoeken! Hoera! Dit is geweldig nieuws, want hiermee is Clärchens weer een fijne plek in Berlijn Mitte geworden. Talloze tafels staan op het gravel in de voortuin van Clärchens, tussen prachtige bomen en planten. De sfeervolle feestverlichting en de coulisse van het onopgeknapte en originele Berlijnse danshuis maakt het een héle bijzondere locatie! Probeer hier een van de bijzondere cocktails van Clärchens, of gewoon een biertje. Wil je er wat lekkers bij, dan kan dat ook! De kaart met Duitse gerechten in moderne Berliner Art is niets minder dan een enorme aanrader!
Adres: Auguststrasse 24/25, Mitte
Openingstijden: Dinsdag tot en met vrijdag: 17:00 tot 23 uur. Zaterdag en zondag van 14:00 tot 22:00 uur. Maandags gesloten.
OV: U8 Weinmeister strasse of Rosenthaler Platz of S-bahnhof Hackescher Markt of Oranienburger Strasse
Meer info: claerchensball.haus

Cafe am Neuen See

Deze biergarten is misschien wel een van de meest bijzondere biergartens in Berlijn. Midden in het park Tiergarten, aan het meertje ‘Neue See’, ligt een gezellige en grote biertuin. Onder de loofrijke bomen zit je heerlijk in de schaduw, terwijl je op je gemakje kijkt naar mensen die een bootje hebben gehuurd om de Neue See rond te roeien. Het is hier volledig selfservice, dus kun je bij de Theke zelf je bier of fris halen, maar ook taart, broodjes, warme lunchgerechten en nog veel meer. Het is hier niet bepaald goedkoop en vaak druk, maar ik vind dit zo’n mooie locatie, dat ik hier écht heel erg graag kom. Het voelt heel even alsof je niet meer in Berlijn bent, maar buiten de stad in een prachtig bos aan het water! Genieten dus!
Adres: Lichtensteinallee 2, Tiergarten
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag vanaf 11.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur, tot zonsondergang.
OV: S Tiergarten, U2 Wittenbergplatz

Andere tips:
Er zijn natuurlijk nog véél meer biergartens in Berlijn, waaronder onderstaande die ook erg de moeite waard zijn!

 • BRLØ Brewhouse Biergarten am Gleisdreieck – geweldige bieren uit eigen huis en heerlijke gerechtjes van de street food truck – Schöneberger Str. 16, Kreuzberg
 • Birgit&Bier – Biergarten en club. In het weekend betaal je 5 euro entree – Schleusenufer 3, Treptow
 • Rosenstein – Relatief onbekende plek in het schilderachtige Bürgerpark – Wilhelm Kuhr Strasse, Pankow
 • Luftgarten op Tempelhof – Leuke biergarten op Tempelhof, vlakbij ingang Columbiadamm (zie google maps).
 • Parkcafe Wilmersdorf – Geen zin in het Thaipark of is het park leeg? Dan is het Parkcafé een prima optie! – Fehrbelliner Platz 8, Wilmersdorf

Ik kijk alweer helemaal uit naar de lange avonden gezellig met vrienden in een Biergarten. Ook ben ik benieuwd wat er dit jaar allemaal weer voor nieuws bij komt! Wat zijn jouw favoriete biergartens in Berlijn?

4 Comments

 • E.H.J Smemann schreef:

  Hoi Hoi,

  het ziet er wel weer gezellig uit. Lekker Eten en Drinken een dat nog in Berlin wat toch een luxe.
  Maar bedankt voor de Biergarten Info een nog een fijne Zomer toegewenst.

  Groetjes
  Egon

 • Dick schreef:

  Als we net als vorig jaar de 38 graden gaan halen in de zomer, is dit de beste ’toeristische’ tip!! Ik kan niet wachten.

  • Emma schreef:

   Helemaal gelijk Dick, als het écht warm is, is de schaduw in een Biergarten meer dan welkom!

Leave A Reply

Your email address will not be published.