Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlin Art Week – Vijf dagen kunst in overvloed

,
0
Home » Berlin Art Week – Vijf dagen kunst in overvloed

Vijf dagen lang is het Berlin Art Week in Berlijn. Vijf dagen lang kun je je onderdompelen in de mooiste, meest bizarre, gave, idiote hedendaagse kunst die vandaag de dag gemaakt wordt. Galeries openen hun deuren, er zijn vernissages en speciale exposities en héél veel leuke dingen te zien en te doen. In dit artikel lees je alles over de Berlin Art Week, die jaarlijks in september in Berlijn plaatsvindt.

De Berlin Art Week is elk jaar weer een feestje en een event dat je als kunstliefhebber zeker niet wil overslaan. Er zijn evenementen, nieuwe exposities, kunstfilms, art fairs en meer dan 50 instituten, waaronder Berlijn’s bekendste kunstmusea in Berlijn openen hun deuren voor het Berlin Art Week publiek. Ook worden er prijzen uitgereikt, zijn er panels, discussies en rondleidingen. Het idee is dat mensen een idee krijgen van alles wat er aan nieuwe kunst is gemaakt en dat jonge kunstenaars een laagdrempelig podium voor een groot publiek krijgen. Zo kan Berlijn als kunst hub groeien en meer kunstenaars, galeries en kunstverzamelaars van over de hele wereld aantrekken en met elkaar verbinden. Berlijn kan zich van haar beste artistieke kant laten zien!

Organisatie van de Berlin Art Week

Het evenement werd voor ’t eerst georganiseerd in 2012, als opvolger van het kunstevent ‘Art forum’, dat van 1996 tot 2011 bestond. Het is bedacht door een initiatief van Berlijnse cultuurmakers, politici en de directeuren van de Berlijnse musea, zoals Thomas Kohler van de Berlinische Galerie. De organisatie is in handen van Kulturprojekte Berlin, bekend van talloze andere evenementen in Berlijn zoals de Lange Nacht der Museen, 25- en 30 Jahre Mauerfall, Tag der Einheit en 100 Jahre Revolution. Grote sponsor van de Berlin Art Week is de senaat van Berlijn.

ifa-Galerie Berlin, Endre Tót, I’M LOOKING FOR NOBODY, aus der Fotoserie HOPES IN THE NOTHING © Endre Tót

Berlin Art Week – editie 2022:

In 2022 vindt de Berlin Art Week plaats van 14 tot en met 18 september. Dit jaar zijn er 16 ‘project spaces’ die meedoen en speciaal voor de Berlin Art Week hun deuren openen. Samen presenteren zij een buitengewoon divers en interdisciplinair programma. Zo zijn er debatten bij Art-Lab, films bij Videoart at Midnight in Kino Babylon, kun je naar performance art kijken bij Hopscotch Reading Room en ook doet de alternatieve tentoonstellingsruimte gecreeerd in de vorm van een winkeletalage van Sox in de Oranienstrasse weer mee. Kortom, een bomvol programma!
Ook wordt dit jaar weer de Berlin Art Prize vergeven, de jury kiest uit alle genomineerde Berlijnse kunstenaars-duo’s drie winnaars.

Alle informatie over de Berlin Art Week en het actuele programma kun je vinden op: https://berlinartweek.de/, hier is ook een overzicht van alle deelnemende locaties te vinden.

Deelnemende musea aan de Berlin Art Week in Berlijn:

Berlijn heeft tientallen kunstmusea en velen zijn bij de Berlin Art Week betrokken. Het is niet alleen leuk om de tentoonstellingen tijdens de Berlin Art Week te bezoeken, maar er zijn vaak ook nog talloze andere evenementen georganiseerd.

 • Berlinische Galerie
 • Gropius-Bau
 • KW Institute for Contemporary Art
 • C/o Berlin
 • Neue Nationalgalerie
 • Akademie der Künste
 • Hamburger Bahnhof Museum
 • Museum Berggruen
 • Museum Frieder Burda Salon
 • Palais Populaire
 • Schinkel Pavillon

Deelnemende kunstgaleries aan de Berlin Art Week:

 • König Galerie
 • Sammlung Boros
 • me Collectors Room / Stiftung Olbricht
 • Sor Rusche Collection
 • daadgalerie
 • Wurlitzer Pied-à-Terre Collection (Bernd und Gudrun Wurlitzer)
 • haubrok foundation
 • Salon Dahlmann
 • Sammlung Ivo Wessel
 • Neue Gesellschaft für bildende Kunst

(Dit is een selectie van de deelnemende galeries, er zijn er veel meer! Hier is ook een overzicht van alle deelnemende locaties aan de Berlin Art Week te vinden.)

Hoogtepunten van de Berlin Art Week in Berlijn:

Een beurs mag je tijdens de Berlin Art Week écht niet overslaan, en dat is de Positions Berlin – Art Fair. Deze beurs is het hart van de Berlin Art Week en na een bezoek aan de fair heb je een goed idee van alle actualiteit in de Duitse/Berlijnse kunstwereld.

Positions Berlin – Art Fair

Positions is een iets traditionelere kunstbeurs, met aparte stands per galerie, afkomstig uit Duitsland en Europa. Zij presenteren de nieuwste en/of beste werken van de kunstenaars die ze vertegenwoordigen. De Positions Art Fair vindt jaarlijks plaats in hangar 5 op Berlijn Tempelhof.
Adres: Positions Berlin Art Fair, Flughafen Tempelhof – Hangar 5 & 6, Tempelhofer Damm 45, 12101 Berlin. Entree: 20 euro.

Nieuw in 2022 – Uferhallen in Wedding

Wat er precies plaats gaat vinden is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt een nieuwe kunst-festival-hub a la abc-berlin te gaan worden! Gepland zijn een BAW-tuin, en mogelijkheid om uitvinden te bekijken, open studios, tentoontellingen en meer. De tentoonstellingen heten “On Equal Terms”, “Die Tore” en “Kunstaktien”.
Adres: Uferhallen, Uferstraße 8-11, 13357 Berlin.

Nieuw in 2022Hallen #3 Wilhelm Hallen

Vijftien Berlijnse galeries presenteren hier hun kunst in een andere setting dan de standaard galerie-setting met witte muren. Daar zijn onder andere ‘carlier I gebauer’, Efremidis Gallery, Esther Schipper, HUA International en Mehdi Chouakri bij!
Adres: Wilhelm Hallen—Hallen #3, Kopenhagener Str. 60-72, 13407 Berlin.

Kunstmesse Positions Berlin © Oana Popa für Kulturprojekte Berlin

Voorheen was er ook nog de abc – Art Berlin Contemporary, een gave beurs die door negen Berlijnse galeries was opgezet en iets anders probeerde te doen dan de typische kunstbeurzen. Geen standaard benadering met elke galerie zijn eigen hokje, maar een open ruimte, gevuld met alle gecureerde kunstwerken door elkaar. Een stuk interactiever én alles door elkaar: schilderijen, tekeningen, schulpturen en installaties. Geen standaard eclectische collectie van kunststukken, maar een coherente tentoonstelling die prikkelt. – Helaas was de laatste editie van abc in 2020. Hopelijk is de expo in de Wilhelmhallen een goede opvolger!

Tips voor de Berlin Art Week

Hoe kan ik meedoen aan Berlin Art Week?

Iedereen is welkom, het is écht geen kunstenaars-only feestje. De Berlin Art Week is voor iedereen en je hoeft echt geen kunstliefhebber te zijn om er aan mee te kunnen doen. Dus stroop je mouwen op, regel ergens een plattegrond van de Berlin Art Week (bij alle deelnemende musea te vinden) of gebruik de site, en maak een plan. Als de Art Week dan daadwerkelijk begint, ben jij er he-le-maal klaar voor met onderstaande tips!

Hoe plan ik het beste mijn bezoek?

• Veel galeries en musea zitten op een kluitje, geconcentreerd binnen een aantal straten. Zo is het aan te raden om een ‘hub’ te kiezen en daar meerdere locaties te bezoeken. Denk aan de City West (rondom Bahnhof Zoo en de Kantstrasse), of juist de Kunstforum-hub, bij Potsdamer Platz. Het maakt het makkelijker om te kiezen en je hoeft niet van hot naar her door de stad te scheuren.

• Plan van te voren wat je wil zien, zeker als je aan activiteiten mee wil doen, zoals filmvertoningen of panels, is het praktisch om van te voren je kaartje te resereveren of je aan te melden!

• Bekijk niet teveel op één dag, sommige galeries zijn enorm overwhelming! Las ook vooral voldoende pauzes bij leuke café’s of restaurants!

Berlin Art Week – Kunstweek in Berlijn

Wanneer: Elk jaar in september. In 2022 van 14 tot en met 18 september.
Waar: bij galeries en musea in heel Berlijn
Kosten: de meeste galeries zijn gratis, musea vragen het gewone tarief. De kunstbeurs Positions Art Fair vraagt 20 euro entree.

Sammlung Boros, kunstwerk van Bunny-Rogers, Study for Joan. © NOSHE

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl