Insidertips vanuit Berlijn

Home » Berlijn tips: alles op een rij

Berlijn tips: alles op een rij

Welkom op de pagina met alle Berlijn tips! Je bent hier terecht gekomen omdat je vragen hebt, of op zoek bent naar inspiratie over de stad Berlijn. Nou, je zit in ieder geval op de juiste plek, want mijn blog gaat helemaal over Berlijn! Met elke blog en pagina die ik schrijf probeer ik je zo goed mogelijk te informeren over deze stad, wat je hier kunt doen en hoe je makkelijk van A naar B komt. Op deze pagina lees je alles over wat je kunt doen in Berlijn en waar ik zoal over geschreven heb. Klik gerust door voor meer informatie, want er is nog veel meer te lezen!

Klik snel door naar de volgende onderwerpen:

De eerste keer in Berlijn: wat moet je zien?

Je hebt ze er altijd bij, mensen die naar een stad komen zonder ook maar een letter in een reisgids te hebben gelezen. Of ze hebben de verkeerde reisgids gekocht (saaaai), dat kan natuurlijk ook. Hoe dan ook: als je voor het eerst naar Berlijn komt, zijn er natuurlijk een aantal toeristische bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Dat wil niet zeggen dat ik vind dat je die verplicht moet gaan bekijken, dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar om je even een overzicht te geven, staan hier alle Berlijnse highlights voor je op een rij.

De Reichstag

Een bijzonder gebouw dat alleen al de afgelopen honderd jaar een bijzondere hoofdrol heeft gespeeld in de (Berlijnse) geschiedenis. Erg bijzonder en leuk is het om de koepel te bekijken, wat een gave inkijk op de parlementszetels geeft en een bijzonder mooi uitzicht over de stad. Dat is gratis maar je moet je wel een paar dagen van te voren even aanmelden, in verband met de veiligheid. Dat kan via deze link. – Platz der Republik 1 (S/U Brandenburger Tor of via Hauptbahnhof)
➤ Lees meer: De Reichstag – Getuige van 120 jaar historie
➤ Wil je graag de reichstagkoepel bezoeken? Lees dan: De Reichstagkoepel – gratis panorama-uitzicht over Berlijn

2016-reichstagkoepel-berlijn-66

Brandenburger Tor

Hét symbool van de val van de muur in 1989 maar ook voor die tijd al een bijzondere poort, die zowel het Pruisische rijk, als het Derde Rijk van Hitler heeft meegemaakt. Na de oorlog kwam de Brandenburger Tor achter de vier meter hoge Berlijnse muur in de DDR te staan. Tot op de dag van vandaag blijft het bijzonder om onder de Tor door te kunnen lopen, in alle vrijheid. Zeker als je je beseft dat dit tussen 1961 en 1989 onmogelijk was. – Pariser Platz (S/U Brandenburger Tor)

Festival of Lights Berlijn 2015-29

Holocaust monument

Ook wel ‘Denkmal für die ermordeten Juden Europas’ genoemd – Erg bijzonder en mooi monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust. Mooi om doorheen te lopen, in te verdwalen of om hier rustig even een broodje te eten. Sta er niet van te kijken dat men hier ook wat vrolijk is: dit monument is door de bedenker bedacht om zowel als nagedachtenis te dienen als een speelplaats om foto’s te maken, verstoppertje te spelen of even op te zitten. Op de blokken staan is echter niet toegestaan, dus hou daar een beetje rekening mee. – Cora Berliner str. 1 (U Französische str of S/U Brandenburger Tor)

Berlijn-in-plaatjes-3073

Potsdamer Platz/Sony Center

Voor de Tweede Wereldoorlog was de Potsdamer Platz in Berlijn een belangrijk verkeersknooppunt. Aan de wegen stonden de chicste warenhuizen, meest luxe hotels en extravagante casino’s, die samen het bruisende Berlijn van de roaring 20’s vormden. Tijdens de oorlog werd dit plein en al haar glorie volledig met de grond gelijk gemaakt. Er was niets meer over dan een lege zandvlakte, waarna de Berlijnse muur hier dwars over de platz werd gebouwd. De Berlijnse Muur en de beruchte Todesstreifen met haar mijnen, schijnwerpers en prikkeldraad, was hier ontzettend breed.
In 1992 begon men met de wederopbouw. Het duurde bijna 20 jaar, maar inmiddels is het af. Van de gezellige jaren ’20 is – ondanks de hotels, warenhuizen en shopping malls – helaas niets meer terug te zien, maar de Potsdamer Platz is nu een hypermodern stukje Berlijn, vol hoogbouw en wolkenkrabbers. Op de Platz staat nog een oud verkeerslicht, dat de oorlog overleefde. Ook is er nog een oud bord van de S-bahn te vinden. Het is geen mooi plein, maar wel de moeite waard om te bekijken. Mij doet het een beetje aan Rotterdam denken. – S/U Potsdamer Platz.

Alexanderplatz

Het gedroomde culturele centrum van Oost-Berlijn is het helaas nooit geworden. Ook vandaag de dag is Alexanderplatz nog steeds een groot betonnen plein, omgeven door winkels. Toch is het er – tegen de verwachting in – vaak gezellig. Er zijn leuke markten, allerlei evenementen en je kunt er altijd terecht voor een prima rostbratwurst. Het mooie warenhuis Galeria Kaufhof is absoluut de moeite waard om even te bekijken en de prachtige fontein is veel mooier en kleurrijker dan je in het voorbij gaan denkt. Primark-jagers, hier uitstappen. – S/U Alexanderplatz
➤ Lees meer: Alexanderplatz – Het betonnen hart van Berlijn

2016-Alexanderplatz Berlijn-8

Fernsehturm

Als je voor het eerst naar Berlijn komt, dan kan de Fernsehturm je niet ontgaan. De gigantische toren van 368 meter hoog en haar bekende zilveren bol, is door heel Berlijn te zien en daardoor echt hét symbool van de stad. Hij staat op Alexanderplatz, aan de westkant van het station. Van oorsprong is het een televisietoren, waarmee mensen via een antenne televisie konden ontvangen. Tegenwoordig is de Fernsehturm meer als een toeristische attractie bekend. Voor €13 euro kun je met de lift omhoog en vanaf het uitzichtplatform Berlijn bekijken. Een bijzondere ervaring en zeker erg mooi rond zonsondergang! Is de toegang je iets teveel van het goede? Loop dan de lobby van het Park Inn hotel in en neem de lift naar het uitzichtplatform van dit hotel. Voor €4 euro kun je dan de Fernsehturm op bijna gelijke hoogte bekijken! – Panoramastraße 1A, Mitte – S/U Alexanderplatz.

IMG_1029

Gedenkstätte Berliner Mauer

Een van mijn favoriete Berlijn tips: Als je wil weten hoe die muur dan écht eruit zag, dan is de Gedenkstätte Berliner Mauer absoluut het bekijken waard. Het stuk muur dat in de Bernauer Strasse staat is nog helemaal origineel en staat nog steeds op de plek waar hij in 1961 gebouwd werd. Het monument begint bij Nordbahnhof en loopt bijna twee kilometer door, tot aan het Mauerpark. Er is ook een uitkijktoren, zodat je over de muur op een origineel stuk Todesstreifen (Doodsstreep, zandvlakte met sensoren en mijnen tussen de Ost- en West-mauer in) kunt kijken. Ook zijn er veel foto’s, informatieborden, video’s en andere interessante dingen te bekijken. – Bernauer Str. (S Nordbahnhof of U8 Bernauer Strasse)
➤ Lees meer: Gedenkstätte Berliner Mauer – de Muur bij Bernauer Strasse 

Gedenkstatte Berliner Mauer Berlijn-47

Museumsinsel en Unter den Linden

Een van de mooiste hoekjes van Berlijn-Mitte, met een prachtige verzameling historische gebouwen waarin de mooiste en meest beroemde Berlijnse musea gevestigd zijn. Het Pergamonn museum, Ägyptisches Museum, het Alte Museum, Bode Museum en de Berliner Dom zijn op het mooie eilandje in de Spree te vinden. Wie verder loopt over de twee kilometer lange Unter den Linden richting Brandenburger Tor, komt ook langs het Deutsches Historisches Museum, de Humboldt Universität, kunstgaleries, bankgebouwen en her en der wat winkels. In tegenstelling tot wat je zou denken, zitten hier ook de mooiere toeristenwinkels. – Vertrek vanaf Alexanderplatz of Brandenburger Tor.

Berlijn-in-plaatjes-18-82

Karl Marx Allee

Over paradestraten gesproken! Deze straat staat voor werkelijk alles wat er protserig aan het communisme en de DDR was, maar is stiekem toch best mooi. De voormalige Stalin Allee (Nadat bleek dat Stalin niet zo’n lieverdje was werd de straat in 1961 hernoemd) is ruim twee kilometer lang en vol verborgen bezienswaardigheden. Wie goed op de details van de gebouwen let, krijgt nog aardig wat mee van de trots van het socialistische vaderland op haar arbeiders en boeren. Let vooral op de versieringen boven de ramen en deuren van deze Zückerstilbauten. Loop langs de noordkant over het mooie brede zandpad (vanaf Strausberger Platz) om de informatieborden te kunnen lezen. Ook vind je hier nog het Kino International, de prachtige bioscoop uit DDR-tijden. Hier kun je vandaag de dag nog steeds naar de film! – Karl Marx Allee (U5 Schillingstrasse)

Kino International Berlijn-3

Gedächtniskirche en de Kurfürstendamm

Een absolute must is natuurlijk ook de beroemde Gedächtniskirche. Deze mooie kerk werd tijdens de keizertijd gebouwd en was een bijzonder gebouw aan de Kurfürstendamm. Helaas raakte de kerk na een bombardement zo zwaar beschadigd, dat alles werd afgebroken, behalve de toren. Deze bleef bewaard, als monument aan de oude kerk maar ook als herinnering aan de verschrikkingen van oorlog. In de jaren ’60 werd er een tweede, moderne toren naast gebouwd, waar kerkdiensten worden gehouden. De moeite waard om even te bekijken.

Ook de Kurfürstendamm is een beroemde bezienswaardigheid, met alle winkels en shopping malls. Hier vind je onder andere de Apple Store, Bikini Berlin Concept Mall en merken zoals Levi’s, Forever 21, And other Stories, de grote kerstwinkel van Käthe Wohlfart (het hele jaar open) en nog veel meer. Hoogtepunt is natuurlijk het luxewarenhuis Kaufhaus des Westens, ook wel bekend als het KaDeWe. Een must voor liefhebbers van mode en lekker eten, de foodafdeling is een droom!- Kurfürstendamm (S+U Zoologischer Garten)2015-WattedoeninBerlijn - Kerstlichtjes Kurfurstendamm Berlijn-16

Berlijn tips voor kinderen:

Kom je met het hele gezin naar Berlijn? Leuk, ze vinden het vast te gek! En geloof mij maar, ook in Berlijn is voor kinderen genoeg te zien en te beleven. Ik ben eens in de belevingswereld van de wat jongere Berlijnbezoekers gedoken en heb een hele pagina gemaakt vol met handige en leuke Berlijn tips voor kinderen. Hier vind je ook hele handige én praktische informatie, die je stedentrip met kinderen in Berlijn een stuk makkelijker maakt. Zo ga je niet alleen goed voorbereid op pad maar kun je ook een ontspannen tijd in Berlijn beleven! ➤ Lees verder: Doen in Berlijn met kinderen – Tips en handigheidjes

Berlijn tips voor gevorderden:

Ken je de Berlijnse bezienswaardigheden wel en zoek je andere tips? Lees dan zeker even door! Ik doe altijd veel moeite om alle leuke Berlijn tips voor je op een rij te zetten, zodat je je trip naar Berlijn zo uitgebreid en veelzijdig mogelijk kunt maken. Want er is zóveel meer in deze stad te doen, dan alleen het bekijken van de bekende bezienswaardigheden!

 • Restaurants: Als je houdt van lekker eten, fijne restaurants, culinaire hoogstandjes en veel verschillende keukens, dan zit je in Berlijn goed. Want deze stad heeft culinair zo ontzettend veel te bieden! Het voordeel is ook nog eens dat eten hier goed betaalbaar is en dat je dus zonder schaamte lekker vaak uiteten kunt. Ik heb een speciale pagina gemaakt met al mijn favoriete restaurants, lunchtentjes en eettentjes in Berlijn, daar kun je al mijn tips vinden! ➤ Lees verder: Eettentjes en restaurants in Berlijn

Tapitas-spaans-restaurant-berlijn

 • Ontbijten: Natuurlijk kun je naast lunchen en dineren, ook uitstekend ontbijten in Berlijn. Sterker nog, dat is hier bijna de standaard, sowieso in het weekend. Boek dus géén duur ontbijt bij je overnachting, want buiten de deur ontbijten is zoveel lekkerder, goedkoper en leuker! ➤ Lees verder: Ontbijten in Berlijn
 • Currywurst: Als je in Berlijn bent, kun je natuurlijk de stad niet verlaten zonder een currywurst te eten. Het is een echte Berlijnse traditie en er zijn een hoop currywurst stands in Berlijn die de moeite waard zijn. Ik heb natuurlijk niet álle tentjes op deze pagina gezet, maar wel mijn favoriete currywurst tips in Berlijn! ➤ Lees verder: Waar haal je de beste currywurst

currywurst-berlijn-11

 • Burgers: Je zou het wellicht niet denken, maar Berlijn heeft een uitgebreide burgercultuur. Hamburgers zijn enorm hip geworden en ze stellen veel meer voor dan een klef broodje met een lap vlees. In Berlijn zijn tientallen goede burgerjoints, waar je een overheerlijke burger kunt krijgen. Goed vlees, de beste toppings, een geheim ingrediënt en natuurlijk een zelfgemaakt broodje: voor minder doen ze het niet. De onderlinge strijd wordt zelfs maandelijks met een contest uitgevochten! Mijn favoriete burgertenten in Berlijn kun je hier vinden: ➤ Lees verder: Mijn favoriete burgers in Berlijn
 • Koffie: Als er iets is dat in Berlijn sterk ontwikkeld is, dan is het de koffiecultuur, ook wel ‘Third Wave Coffee Culture’ genoemd. De beste – liefst zelfgeroosterde koffiebonen, een goed getrainde barista, een luxe koffiemachine en huisgemaakte taarten en cakes: een standaard voor deze koffietentjes. Ik ben zelf ook een groot liefhebber van goede koffie en daarom altijd op zoek naar nieuwe koffietentjes en fijne locaties. Speciaal voor jullie hou ik mijn lijstje met koffie in Berlijn tips zo goed mogelijk bij! ➤ Lees verder: De lekkerste koffie in Berlijn

Distrikt Coffee Berlijn-9

 • Vlooienmarkten: Elke zondag staat Berlijn er weer vol mee: gezellige vlooienmarkten. In elke wijk van de stad is er wel eentje te vinden en allemaal bieden ze typisch Berlijnse dingen aan. Oude vintage meubels, lp’s, servies, schilderijen, kleding en nog veel meer tweedehands spullen. Maar ook kom je op de vlooienmarkten steeds meer jonge handelaren tegen, die hun kunst, zelfgemaakte sierraden en andere dingen verkopen. De sfeer is vaak gezellig druk en het is een typische manier om je zondag in Berlijn door te brengen. Ik heb mijn favoriete adressen voor je op een rij gezet! ➤ Lees verder: De leukste vlooien- en trödelmarkten
 • Foodmarkten: Zijn vlooienmarkten niet zo aan jou besteed, maar hou je meer van lekker eten? Dan zijn de foodmarkten in Berlijn een must. Er komen steeds meer wekelijks terugkerende markten, waar je de lekkerste hapjes direct kunt proeven. Hoogtepunt is de Street food markt auf Achse, maar er zijn ook kleinere marktjes die leuk zijn en een veelzijdig aanbod hebben. ➤ Lees verder: De lekkerste en gezelligste street food markten

2015-Street Food Auf Achse Berlijn-10

 • Winkelen: Shopaholics opgelet: hier vind je alle tips voor mooie winkeltjes, de betere shopping malls en natuurlijk alle uitleg over hoe dat zit met de koopzondagen in Berlijn. ➤ Lees verder: Winkelen in Berlijn
 • De DDR: Als je net als ik een liefhebber bent van geschiedenis, dan zit je in Berlijn helemaal prima. Hier ligt de geschiedenis écht voor het oprapen. De DDR en de Sovjets hebben behoorlijke sporen achtergelaten, die met een beetje zoeken nog steeds goed te vinden zijn. Ik heb al mijn Berlijn tips over de DDR samengevat op deze pagina. Denk aan musea en tentoonstellingen, maar ook aan monumenten en zelfs doodgewone straten. Er is genoeg te zien! ➤ Lees verder: Berlijn in de DDR

DDR Museum Berlijn-22

 • Tweede Wereldoorlog: Velen vergeten wel eens dat voor de Berlijnse muur gebouwd werd, ook al heel erg veel in de stad is gebeurd. Van 1933 tot 1945 was Berlijn de hoofdstad van het Derde Rijk van de Nazi’s en liet Hitler zich hier door de straten rijden. De vele bombardementen en uiteindelijke slag om Berlijn maakten niet alleen een definitief einde aan de Nazi-heerschappij, ook de stad werd voor een deel met de grond gelijk gemaakt. Rondom de misdaden van de Nazi’s en deze beroemde slag om Berlijn, zijn heel erg veel musea en monumenten in Berlijn te vinden. De mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden kun je hier vinden: ➤ Lees verder: Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog
 • Uitzichtpunten: Berlijn kun je natuurlijk vanaf de straat bekijken, maar ook heel goed van boven! Met steeds meer wolkenkrabbers, neemt ook het aantal mooie uitzichtpunten sterk toe. Ook zijn er een aantal natuurlijke uitzichtpunten die de moeite waard zijn. Je kunt natuurlijk met de lift de Fernsehturm omhoog, maar ook het Park Inn en de Siegesäule biedt een prachtig uitzicht. Alle aanraders kun je hier terugvinden! ➤ Lees verder: Mooiste uitzichtpunten over Berlijn

Uitzicht_flakturm_humboldthain_berlijn

 • Parken en tuinen: Dat Berlijn een supergroene stad is, had je vast al gemerkt. Overal staan grote bomen en er zijn talloze parken. Ook heeft Berlijn een viertal prachtige botanische tuinen, waar je heerlijk kunt wandelen tussen prachtige planten en bloemen. Mijn favoriete tips voor parken en tuinen in Berlijn, kun je vinden in een handig overzicht. ➤ Lees verder: Parken en tuinen in Berlijn
 • Zondags: Een van de meest gestelde vragen die ik van mijn lezers kreeg, was of ik Berlijn tips had voor de zondag. In tegenstelling tot in Nederland zijn de winkels hier op zondag gesloten en zul je je dus op een andere manier moeten vermaken. Ik heb 25 handige, leuke en niet-alledaagse tips voor je opgeschreven, waarmee je je gegarandeerd heerlijk in Berlijn kunt vermaken! ➤ Lees verder: Wat te doen in Berlijn op zondag: 25 tips!

De Berlijnkalender: altijd op de hoogte van de leukste events in Berlijn

De vraag ‘heb je nog Berlijn tips?’ krijg ik denk ik meerdere keren per dag. Gelukkig staat er al héél erg veel op mijn blog en kan je daar al heel erg veel uit halen. Maar als dat niet genoeg voor je is, dan is mijn kalender ideaal voor jou. In deze handige kalender kun je alle evenementen in Berlijn vinden, die ik de moeite waard vind om te delen. Zo heb je een handig overzicht van alle actuele markten, tentoonstellingen, festivals en andere toffe dingen in Berlijn en kun je makkelijker meedoen met de locals. Nieuwsgierig geworden? Klik dan snel door! ➤ Berlijnkalender.

Praktische Berlijn tips

Oké, je weet nu precies wat je wil doen in Berlijn, je lijstje met Berlijn tips is langer dan het aantal dagen dat je hier verblijft en je hebt heftig last van keuzestress. Goedzo! Maar nu is de vraag: hoe kom je in Berlijn? En vooral: waar ga je slapen? Om te zorgen dat je vooral niet teveel tijd kwijt bent aan je daar zorgen om te maken, help ik je op weg. Met mijn persoonlijke tips voor een goede overnachting in Berlijn, heb ik ook alles voor je uitgezocht over je reis naar Berlijn. Of je nou met de bus, auto, trein of vliegtuig komt: het is goed om te weten hoe dat een beetje werkt, voor je een definitieve keuze maakt. Hieronder kun je snel doorklikken naar precies die informatie die jij nodig hebt!

vliegen-naar-berlijn-tegel-7Reizen naar Berlijn:
Zoek je een handig overzicht met alle informatie over reizen naar Berlijn? Klik dan door naar deze handige pagina: Reizen naar Berlijn, of bekijk direct de pagina’s met tips over reizen:

 

Park inn Hotel Alexanderplatz BerlijnOvernachtingen en hotels:
Als je naar Berlijn wil, maar nog niet weet of je nou voor een hotel, hostel of andere slaapplaats moet kiezen, dan kun je het beste deze informatie lezen: Overnachten in Berlijn. Of klik direct door naar de pagina’s met tips voor:

Handig om te weten:

 • Wil je weten hoe het openbaar vervoer in Berlijn werkt? Of vraag je je af welk ov-ticket het beste bij jullie past? Kijk dan even op mijn pagina met tips over het openbaar vervoer in Berlijn
 • Heb altijd cash op zak in Berlijn. Lang niet overal kun je met “EC karte zahlen” (zoals dat in het Duits heet, pinnen dus) en zelfs als het kan, weigeren ze soms ronduit je Nederlandse pas en accepteren ze alleen Duitse kaarten. Ook zijn veel automaten en kleine restaurantjes niet op pinpassen en creditcards berekend, vaak vanwege de hoge kosten van een pintransactie of vanwege privacy. Zorg dus altijd dat je genoeg kleingeld en briefgeld bij je hebt. Pinnen met je Nederlandse pas is bij alle banken gratis.
 • Betaal je met je Nederlandse pinpas in Duitsland? Houd er dan rekening mee dat je saldo niet continue up to date is, veel afschrijvingen worden pas de volgende werkdag, na het weekend of nog later verwerkt!
 • Wil je graag met de bus een tour doen langs alle bijzondere gebouwen van Berlijn? Trap dan niet in de aanbiedingen van Tourbussen om voor 10 euro, 15 of zelfs 20 euro een tour te doen, maar stap gewoon op Alexanderplatz of bij Bahnhof Zoo op Bus 100 en rij helemaal naar het eindpunt. Dat duurt ongeveer een halfuurtje en je kunt er gewoon met je tageskarte of welke andere doodnormale OV-kaart in. En je ziet alles! Meer daarover lees je hier: ➤ Blog over Bus 100
 • Heb je (opbouwende) feedback, zoek je meer Berlijn tips, of heb je een specifieke vraag? Spreek me dan aan via Twitter of neem even contact op.

24 Comments

 • Reismuts schreef:

  Wat ben ik blij met je blog! Ik ga over drie weken voor het eerst en kan de tips uit je leuke berichten goed gebruiken.

 • Annemiek schreef:

  Wat een leuke blog.. Erg handig! Ik kom aankomend weekend naar Berlijn om 3 maanden stage te lopen, dus erg fijn om alvast wat voorkennis te hebben. Heb jij misschien nog ideeen voor een prepaid telefoon kaartje waar ik mee kan bellen, smsen en internetten? Ik hoop het van je te horen. Groetjes, Annemiek

  • Emma schreef:

   Hi Annemiek, wat leuk dat je hier stage komt lopen! Waar precies? Qua mobiel abonnement gaan de meeste mensen hier voor een prepaidkaartje van de Aldi, daar kun je ook data op laden. Zelf heb ik daar geen ervaring mee maar ik heb gehoord dat het prima werkt! Heel veel succes met je stage! Groetjes, Emma

 • Marion Stam schreef:

  Hoi Emma, volgende week maandag gaan we met z’n vieren (man en 2 pubers) naar Berlijn. Ik ben me nu M.b.v. Jouw tips en mijn anwb-boekje en plattegrond aan het voorbereiden.
  We gaan met de trein en overnachten in het Art’otel Berlin center.
  Heb jij nog tips voor als we gaan fietsen door Berlijn?
  Groet van Marion

  • Emma schreef:

   Hoi Marion, wat een leuk vooruitzicht! Qua fietsen zou ik me gewoon lekker laten leiden door de stad. Fiets niet alleen maar over de hoofdwegen maar pak af en toe eens een zijstraatje mee, dan zie je veel meer leuke dingen! Mooi om langs te fietsen is de Gedenkstatte Berliner Mauer (Bernauer strasse), het Volkspark Friedrichshain, langs de East Side Gallery en de Spree en natuurlijk over Tempelhof. Heel veel plezier alvast! Groetjes, Emma.

 • Stanny en Maud. schreef:

  Hoi Emma,

  Ook wij gaan naar Berlijn over 14 dagen.
  we zullen zeker je tips meenemen in onze planning.
  Super bedankt!

 • Carolien schreef:

  Hoi Emma,
  Wat een superleuke blog heb je! Staat vol met hele leuke tips voor onze trip aanstaande zaterdag tot en met woe. Heb je misschien een suggestie voor een fietstocht?

  Groetjes Carolien

  • Emma schreef:

   Hoi Carolien,
   dankjewel voor je compliment, fijn dat je iets aan m’n tips hebt! Dat vind ik altijd erg leuk om te horen!
   Qua fietstocht vind ik het altijd leuk om een stuk van de muur af te fietsen, omdat je zo ziet hoe deze liep en tegelijkertijd ook veel verschillende kanten van de stad ziet. Aanrader is om bij de East Side Gallery te beginnen en dan de ‘berliner mauerweg’ bordjes te volgen. Je kunt hier iets meer informatie daarover vinden! Verder zou ik aanraden om ook ’s avonds een keer van Alexanderplatz over Unter den Linden, Gendarmenmarkt en Brandenburger Tor, naar Potsdamer Platz te fietsen. Het festival of lights is begonnen en dat is ongetwijfeld ook prachtig vanaf de fiets.

   Heel veel plezier in Berlijn!
   Groetjes, Emma.

 • […] Als je graag hamburgers eet zit je goed in Berlijn. Emma heeft de restaurants met de lekkerste burgers op een rijtje gezet. […]

 • Godfried schreef:

  Kees tipte me en wat een mooie checklist ;) de mooiste plekken, de lekkerste koffie en goede let-ops! We gaan het gebruiken, Danke!

  @godfried

 • Tinie schreef:

  Hoi Emma, wij, 2 hele actieve 70 jarige dames gaan berlijn bezoeken. Willen ’s avonds leuke voorstelling of bioscoop bezoeken? Leuke restaurantjes om te eten. Heb jij tips?

  • Emma schreef:

   Dag Tinie, wellicht is het leuk om een film in de Freiluftkino te bezoeken? In Kreuzberg is een prachtige kino waar je in de open lucht de mooiste films kunt zien. Deze zijn in originele taal, niet nagesynchroniseerd. Meer informatie kun je hier vinden: freiluftkino-kreuzberg.de. Als het minder goed weer is kan ik aanraden om naar de film te gaan in het Kino International, dat is een geweldige beleving! In theatershows ben ik helaas niet zo heel erg thuis, maar je kunt een kijkje nemen bij het Friedrichstadtpalast of de Volksbühne op de Rosa Luxemburg platz.
   Voor restauranttips heb ik een hele speciale pagina gemaakt, die kun je hier vinden: wattedoeninberlijn.nl/restaurants-in-berlijn. Hopelijk heb ik jullie zo op weg geholpen. Alvast veel plezier in Berlijn! Groetjes, Emma

 • marco schreef:

  Hoi Emma is is je blog nog actief? Leuke en nuttige info!
  We gaan in augustus 2016 en zouden graag willen weten hoe je de “underground” feestjes kunt vinden. We kennen helaas niemand in berlijn waar weer de info zouden kunnen vinden

  • Emma schreef:

   Hi Marco,

   Ja hoor, nog steeds actief en hopelijk ook helemaal up to date, haha! Af en toe moet ik elke pagina even bekijken om dat te dubbelchecken, maar da’s een hoop werk ;-) Qua underground feestjes is Facebook je vriend, daar worden vrijwel alle last-minute feestjes en Open Airs aangekondigd. Ik zit zelf niet in de échte undergroundscene, dus de ‘van horen zeggen’ feestjes kan ik je helaas niet aan helpen, maar de Open Airs zijn ook echt heel tof! Met deze pagina kan ik je vast een beetje op weg helpen. Veel plezier alvast in Berlijn!

 • PETRA schreef:

  Hoi Emma wat een leuke blog heb je .Wij gaan komende week een paar dagen naar
  Berlijn en verheug mij er nu nog meer op .ķIk heb mij laten vertellen dat het mogelijk is in Berlijn om een fietstocht te maken waar je door een studend wordt rondgeleid.Kun jij mij vertellen waar ik dan moet zijn. Alvast heel erg bedankt groetjes Petra

  • Emma schreef:

   Hoi Petra, dankjewel voor je complimentje! Leuk dat je zoveel zin hebt om naar Berlijn te komen, ongetwijfeld heb je de tijd van je leven hier! Je kunt hier heel erg veel leuke fietstours doen, maar of dat met studenten is weet ik niet precies. Wel zijn er een hoop jonge lui die deze tours geven, en die zijn heel leuk! Ik zou even contact opnemen met Berlijn op Maat (berlijnopmaat.com) of de gasten van Bajabikes (http://www.bajabikes.eu/nl/). Zij kunnen vast wel iets voor je doen en hele leuke tour door Berlijn aanbieden. Hoor graag of het gelukt is! Groetjes, Emma

 • Renske schreef:

  Hoi Emma,

  Wat een leuk blog!

  Heb je leuke tips qua restaurants en activiteiten (sight seeing) voor een weekendje Berlijn, in de omgeving van Berlijn-Kaulsdorf?

  Alvast bedankt!

  Groetjes Renske

  • Emma schreef:

   Hoi Renske, dankjewel voor je compliment, altijd leuk om te horen! In Kaulsdorf zelf ben ik niet bekend, maar in de omgeving zijn zeker een aantal leuke dingen te doen! Zo is er Garten der Welt, de prachtige botanische tuin. Ook de Museumswohnung Hellersdorf is de moeite waard om te bekijken, dat is een woning die helemaal in DDR-stijl is gelaten! Ook het Deutsch-Russisches museum in Karlshorst is de moeite waard, en daar vlakbij, bij Wernesgrüner B (Treskowallee 68) kun je erg lekker eten. Verder is de Hafenküche (Zur alten Flussbadeanstalt 5, 10317 Berlin) wellicht een leuke tip, een prachtig restaurant aan de Spree. Ook bij Klipper (Bulgarische Str. 62), aan de overkant van het water in Treptow, kun je goed eten en heb je een heerlijk uitzicht! Helaas kan ik je geen aanbevelingen in Kaulsdorf zelf doen, maar als je meer richting Friedrichshain komt (10 minuten met de S-bahn) is er al veel meer te vinden! Alvast veel plezier in Berlijn! Groetjes, Emma

 • Ilke schreef:

  Net 2 dagen Berlijn gedaan en veel nuttige tips uit je Blog gehaald.
  Mijn ultieme tip voor toekomstige bezoekers is : ga voor minimun 3 dagen . 2 dagen is echt te weinig!

 • Greetje schreef:

  Hallo Emma, we zij ons aan het voorbereiden voor onze eerste trip naar Berlijn.
  Ik kom “toevallig” op je blog terecht.
  Super geweldig ,we gaan op 19 dec. en genieten nu al van wat jij ons hebt verteld, tips zijn toppie !
  gr. Greetje

 • Henk schreef:

  Hallo Emma

  Mijn vrouw en ik, gaan binnenkort naar Berlijn (4 dagen).
  Ik ben geintresseerd in oude industrie, oude industrie gebouwen en oude fabrieken.
  Heb jij daar ook nog tips over?
  Waar en wat te vinden?

  Mvgr fam Hop

 • belinda schreef:

  wat een handige tips bedankt hier voor we gaan zeker genieten van een lang weekend in Berlijn in sept.

Laat een reactie achter