Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in Plaatjes #22

Home » Berlijn in Plaatjes #22

De maand februari ligt al weer een tijdje achter ons. Terwijl wij genieten van de lente die overal losbarst, blik ik nog even terug op de tweede maand van 2017. Een leuke en drukke maand, waarin ik een hoop nieuwe dingen heb gezien en gedaan. In deze nieuwe editie Berlijn in Plaatjes blikken we terug op februari en geef ik je nog een paar nieuwe tips mee!

Ééns in het jaar zijn er leuke dingen te doen in Berlijn speciaal voor de Berlijners zelf. De meeste bezienswaardigheden zijn vooral op toeristen ingericht, waardoor de echte Berlijners die mooie dingen vaak links laten liggen. Super zonde dus opende de Berliner Dom drie dagen gratis haar deuren voor elke inwoner van Berlijn. Ook voor mij een goede reden om deze mooie kerk weer eens van binnen te bekijken!

Natuurlijk staat er een lange rij, wat dat betreft zijn de Berlijners net Nederlanders: ze komen alleen als ’t gratis is.
De Berliner Dom is een van de oudste en meest belangrijke kerken van Berlijn. Het huidige gebouw werd afgerond in 1905 en ziet er daarom redelijk modern uit maar het oorspronkelijk gebouw was al in 1750 gebouwd.

Als je de Dom bezoekt kun je ook de koepel bezoeken. Je moet er een heleboel trappen voor lopen maar het uitzicht vanaf de omloop is prachtig. Helaas was het erg grijs en mistig weer tijdens mijn bezoek.

Met een aantal andere fotograven gingen we op zoek naar nieuwe perspectieven in de Dom. Zo kijk je met een hele andere blik naar de kerk en vind je zomaar nog leuke doorkijkjes ook.

Berliner Dom
Am Lustgarten, Mitte
Entree: €7 voor volwassenen.

Hallo hippe en leuke Münzstrasse! Één van mijn favoriete winkelstraten van Berlijn.

Het is nog mistiger dan gisteren, yuck! Ik kan zelfs de top van het Park Inn Hotel niet meer zien… Naja zeg!

Het is zaterdag! Kees en ik gaan er graag samen op uit om foto’s te maken, wat boodschappen te doen en ergens een kop koffie te drinken. Onze favoriete zaterdagbesteding!

Tijd voor koffie bij Kaschk, een van mijn favoriete café’s van Berlijn.

Kaschk
Linienstrasse 40, Mitte. (Naast de noord-uitgang van U2 halte Rosa Luxemburg Platz)

Ik breng weer eens een bezoek aan het Stasimuseum in Lichtenberg, samen met het Duits Historisch museum mijn favoriete museum van Berlijn. Aansluitend aan mijn museumbezoek heb ik me opgegeven voor een rondleiding door de Stasi archieven.Het archief van de Stasi bestaat uit alle dossiers die aan het eind en na de DDR nog gevonden werden. Delen daarvan zijn ook versnipperd. Ik heb zelden zo ongelooflijk veel dossiers bij elkaar gezien. Erg indrukwekkend.

Ik heb een bijzonder verhaal gehoord bij de BStU over de Stasi archieven, daar heb ik dit artikel over geschreven: Stasi-archieven in Berlijn

Terug naar huis wandelen over de Frankfurter Allee. Wat een roze lucht <3

Dat je al jaren in een bepaalde straat komt en toch weer nieuwe hoekjes en doorkijkjes ontdekt. Ik krijg nooit genoeg van de Karl Marx Allee!

Het is weer Berlinale, het Berlijnse filmfestival. Het is één van de grootste gebeurtenissen van het jaar in Berlijn en bij alle grote bioscopen draait het maar om drie dingen: rode lopers, prominente bezoekers en persconferenties. Ik wandel er in alle rust aan voorbij, wellicht dat ik me volgend jaar in het gedruis stort.

Lunch! De overheerlijke curry met kip en verse groenten bij één van de leukste Vietnamese restaurants in Berlijn: Monsieur Vuong. Wel een gratis tip; ga er niet heen op een zaterdag (zoals wij) want je moet gerust een halfuur op een tafel wachten. Desondanks was het wél de moeite van het wachten waard!

Monsieur Vuong
Alte Schönhauser strasse 46, Mitte

Her en der in Berlijn ontdekte ik dit stencil van street artist LeLoup. Wat een bijzonder en indringend beeld. Net als bij artiest Ken Plotbot maakt hij veel gebruik van sinistere beelden, gasmaskers en nucleaire dreiging in zijn werk. En ook bij LeLoup én Ken Plotbot ontdek ik vaak werk met oude foto’s en (letterlijk) rare vogels. Typisch!

Weer in het kader van mijn nieuwe hobby: Berlijn van boven bekijken! Het uitzicht vanaf Platz der Vereinten Nationen was werkelijk fenomenaal. Rechtsonder een groep stenen die samen een fontein vormen. Ooit stond daar het grote Lenin beeld (dat we allemaal kennen van de helicopter-scene uit de film Goodbye Lenin… Ja toch?). De kop van dat beeld is tegenwoordig in de Zitadelle Spandau te bekijken, waar een permanente tentoonstelling over de politieke standbeelden en monumenten is gevestigd.

Sowieso was het een prachtige en zowaar zonnige dag. Wat een genot, het lijkt er op dat de lente er nu dan écht aan komt!Ik spendeer een tijdje op Alexanderplatz met mijn camera. Wat kijken veel mensen toch op hun mobieltje!

De lente begint en dus is het tijd om de staat van ons balkon en mijn plantjes te inventariseren. De aardbeien, rozemarijn en peterselie hebben de winter overleefd, dus dat is alvast een goede start!

Pizza bij Zola…! Moet maar niet te vaak maar oh mán, wat is dat lekker! Napolitaanse goddelijkheid!

Zola Pizza
Paul Linke Ufer 39, Kreuzberg

Ben je in de mooie Graefekiez in Kreuzberg, heb je zin in een bolletje ijs en wil je dat in het zonnetje opeten? Dan ga je naar Isabel, haal je een bolletje ijs en ga je op de mooie Admiralbrücke in het zonnetje zitten genieten. Heerlijk!

Eiscafé Isabel
Böckhstrasse 1, Kreuzberg

In een superleuke meubelwinkel ontdek ik deze geweldige lichtreclame. De verkoopster vertelt dat de lichtbak afkomstig is uit Moskou en na de Glasnost naar Berlijn is gebracht. Eenmaal thuis bedenk ik me dat dat heel logisch is, want dit is het voormalige logo van Aeroflot, de Russische vliegmaatschappij. Briljant! De lichtreclame is overigens niet te koop.

Geen zorgen, ik eet niet alleen maar buiten de deur hoor! Het was weer tijd voor een uitgebreide sessie Indonesisch koken met Emma. Het is een typische keuken die ik regelmatig mis en die hier niet goed te vervangen is. Dus zit er niets anders op dan zelf te gaan koken. Een tafel vol eten, vrienden erbij, Bintang biertje en de avond kan niet meer stuk. Heerlijk!

Al eeuwen op mijn lijstje maar in februari pas voor het eerst bezocht: het Hallesches Haus! Een toffe winkel met allemaal mooie spulletjes voor in huis, etenswaren en hebbedingen, én een gezellig café waar je koffie, cake en lekkere lunchgerechten kunt krijgen.

Ik neem na een belangrijke afspraak de tijd om even het gesprek te laten bezinken. Kop koffie en stukje gembercake erbij, beide overheerlijk. Ik pak zelfs m’n notitieblok om wat plannen en ideeën verder uit te werken en zit zowaar heerlijk in alle rust te brainstormen. Wat een fijne plek!

Hallesches Haus
Tempelhofer Ufer 1, Kreuzberg

Tijdens een fietstocht door Neukölln kom ik dit bijzonder eh… blaúwe gebouw tegen. Wauw! Wat een kleuren zeg!

Op de Mauerweg aan de Löhmühlenstrasse in Treptow is qua sakura-bloesem nog niet echt iets aan de hand. Nog een paar weken geduld!

Ik bekijk de Oberbaumbrücke eens van de andere kant. Deze foto maakte ik een kwartier na de vorige. Wat een raar weer!

Ik tover mijn bombastische sportlegging weer uit de kast voor een rondje hardlopen. Eind mei doe ik weer mee aan de Frauenlauf door de Tiergarten, dat gaat natuurlijk niet vanzelf!

Bahnhof Alexanderplatz by night, onderweg naar huis. Ik vind het openbaar vervoer in Berlijn écht fantastisch maar van de vele werkzaamheden krijg ik soms toch echt een lange sik hoor… Weer een avond dat na tien uur ’s avonds geen S-bahn meer rijdt en toevallig ook aan de metrolijn werkzaamheden zijn. Dus nemen we vanaf het buitenperron de regiotrein, ook goed! En zo blijkt maar weer dat elk nadeel ook een voordeeltje heeft: het uitzicht op het (eigenlijk best heel erg) mooie station is vanaf hier éxtra goed.

De Klebebande heeft weer toegeslagen! Echt waar? Jep! En wel in een bijzonder gebouw, namelijk een oud bankgebouw in Charlottenburg. Ik ben uitgenodigd in The HAUS, een gloednieuw en bijzonder Street Art Project in een oud bankgebouw dat later in de zomer gesloopt gaat worden. Meer dan 150 kunstenaars en street artiesten hebben het leegstaande gebouw volledig onder handen genomen en dat levert waanzinnige kunst op.

Op uitnodiging mag ik voor de opening komen kijken en zelfs een paar foto’s maken. Super gaaf! Ik dwaal met de medewerkers van The HAUS door het pand en val van de ene in de andere verbazing. Wat een super-super vette en gave Street Art is hier te vinden!

Elke kamer in het bankgebouw is aan één artiest toegekend, die het naar zijn of haar inzicht onder handen nam. Het resultaat is een bijzonder bonte verzameling van allerlei vormen van street art. Van stencils tot graffiti tot beeldende kunst en nog veel meer. Dit móet je zien! Sinds 1 april 2017 is het gebouw open en kun je The HAUS bezoeken.

Ben je in April of Mei in Berlijn? Dan is een bezoek aan The HAUS – Berlin Art Bang echt de moeite waard. Mijn tip: zorg dat je er om tien uur voor de deur staat, dan is de rij nog niet zo lang. Kom je later op de dag? Dan moet je rekening houden met een wachttijd van ruim een uur.

Ook niet onbelangrijk om te weten: je mag in The HAUS niet fotograferen. Bij de ingang krijg je een sealbag waar je je telefoon in moet doen. Focus is de beleving van vijf verdiepingen met supervette kunst in the HAUS en niet je mobiele telefoon. Even afzien voor de verslaafden onder ons maar wel heel erg de moeite waard!

The HAUS – Berlin Art Bang
Nürnberger strasse 63, Charlottenburg

Tijden: Dinsdag tot en met zondag: 10.00 tot 19.00 uur
Entree: Gratis maar een ‘kleine Spende’ wordt zeer op prijs gesteld.
Goed om te weten: The HAUS is een tijdelijk project en te bekijken tot eind mei 2017. Daarna sluit het gebouw en wordt het gesloopt. Fotografie is niet toegestaan, je telefoon moet je in een sealbag doen. En wil je niet lang in de rij staan? Kom dan vroeg op de dag!

Zon. Balkondeuren open. Blije katten. Heerlijk!!

Ook de theekan doet het goed met dat extra beetje licht. Ik merk dat ik na de lange wintermaanden toch wel érg toe ben aan die extra minuten licht die we er elke dag weer bij krijgen!

Zoals jullie vast hebben meegekregen, heb ik me erg druk gemaakt om dit geval hierboven. Onze stembiljetten. Stemmen vanuit het buitenland ging dit jaar namelijk bepaald níet van een leien dakje, door gruwelijk mismanagement bij Unit Verkiezingen in Den Haag en de Kiesraad. Gelukkig kreeg ik mijn stembiljet nog wél op tijd om te kunnen stemmen maar voor vele mensen gold dat helaas niet. Wat een gedoe!

Om er zeker van te zijn stuur ik mijn stembiljet niet met de Duitse post maar met diplomatieke post naar Nederland. Weer een goed excuus om langs de Nederlandse ambassade te gaan. Op de weg terug zie ik een cheeky tv-toren achter een gebouw vandaan piepen!

Samen met Wendel bezoek ik de Reichstagkoepel, helaas op een hele grijze dag. Toch is het gezellig en mag dat dus de pret niet drukken. En het blijft een fascinerend mooi gebouw.

Ook een wandeling over de Marie-Elisabeth-Lüders-Steg mag niet ontbreken. Het geeft een mooi uitzicht over de Spree en de bijzondere overheidsgebouwen die er staan.

 

Fotomomentje hoor!

Het is bitterkoud weer en daarom is het tijd voor thee en een kleine lunch. We strijken neer bij Zimt en Zücker aan de Schiffbauerdamm, een gezellig tentje waar je de hele dag kunt ontbijten, koffie drinken of lunchen. Ik bestel roerei met champignons en geniet van het zonnetje.

Zimt & Zucker
Schiffbauerdamm 12, Mitte

Hallo Hallesches Tor! Sinds mijn vriend hier in de buurt werkt, kom ik ineens een stuk vaker op dit station. Grappig hoe je beleving van de stad afhangt van waar je woont en werkt. Ik kom nu veel meer in Kreuzberg dan eerst!

Tja en hoe gaat het bij mij qua werk? Dat vind ik nog een lastige vraag om te beantwoorden want ik spreek er eigenlijk nog heel erg weinig over met andere mensen dan mijn vriend.
Ik weet wel dat ik na ruim vier jaar werken voor bazen mijn zelfstandigheid erg mis en dat het ondernemen me toch heel sterk aantrekt. Op dit moment volg ik een coachingtraject bij een leerinstituut, om alles te leren over ondernemen in Duitsland en hoe dat allemaal werkt met belastingen, het Finanzamt (Duitse belastingdienst), verzekeringen en je zorgverzekering. Eenvoudig is het niet maar het is gelukkig ook niets dat ik niet kan begrijpen. Spannende tijden dus! Hopelijk kan ik over een tijdje wat meer vertellen, ik ben in ieder geval heel erg gelukkig met de ingeslagen weg!

Dit briljante uitzicht is overigens vanaf het dak van het leerinstituut waar ik naar toe mag. Hoe gaaf! Het lijken wel Hollandse luchten…!

Het Gleisdreieck Park ligt er toch maar florrisant bij op zo’n mooie dag. Ook een dingetje voor dit jaar om daar eens wat meer tijd door te brengen!

Op naar huis, op naar een nieuwe maand!

Bedankt voor het lezen van weer een editie van Berlijn in Plaatjes! Leuk dat je toch weer tot zover bent gekomen. Dit keer hoef je niet al te lang te wachten voor ook de 23e editie eraan komt, dan ben ik weer een beetje bij en jullie ook!

4 Comments

 • marlonschipper schreef:

  Prachtige foto’s Emma! Je ziet de lente stiekem dichterbij komen, yay! X

 • Marieke schreef:

  Leuk artikel Emma. Ik ben vanaf donderdag in de stad en wil graag naar The Haus. Maar uh volgens mij zijn de rijen echt MEGA lang..?!

  • Emma schreef:

   Hee Marieke, dankjewel! Als je naar the Haus wil heb je twee opties: Zorg dat je er om kwart voor 10 in de rij staat, OF boek van te voren een rondleiding via de website. Dat laatste kost tien euro en dan kom je in elk geval zonder lang te wachten binnen. Ik kan niet garanderen dat er nog plekken vrij zijn, dus dat moet je even bekijken. Ik hoop dat het lukt, laat je het weten? :-)

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl