Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in Plaatjes #19 – Extra lange zomereditie!

,
6
Home » Berlijn in Plaatjes #19 – Extra lange zomereditie!

Heb je wat te drinken bij je? Zit je goed? Misschien nog even een extra kussen erbij, voor het comfort? Ja? Mooi. Want dan kun je beginnen met het lezen van deze extralange zomereditie van Berlijn in Plaatjes. Mijn avonturen van twee hele maanden in één blog gestopt, in totaal zo’n 150 foto’s. Da’s een hele hoop, maar leuk is het zeker. Ik ging naar een groot concert in de Waldbuhne, probeerde weer heel veel lekker eten, genoot van heel erg veel mooi zomerweer, deed een dagje Amsterdam en kreeg helaas ook wat minder goed nieuws. Kortom: alle lief en leed van de afgelopen zomer in deze nieuwe editie van Berlijn in Plaatjes!

berlijn_in_plaatjes_19-1Juli begint met een fantastische zonsondergang. Hallo mooi Berlijn, wat is het toch altijd genieten.

berlijn_in_plaatjes_19-2Thuis zaten we helaas vol zorgen. Mijn kat Floyd (op de foto links) was al een tijdje heel ernstig ziek (nierfalen) en ondanks al onze eerdere pogingen om hem beter te maken, lukte het maar niet. Op een zaterdagochtend ging het zo slecht dat we niets anders meer konden doen, dan hem in laten slapen. Een vreselijk moment en ik vond het echt hartverscheurend. Hij was mijn allerbeste vriendje en als je dan na zes jaar afscheid moet nemen, is dat echt gruwelijk. Gelukkig kan ik me troosten met de vele mooie foto’s, momenten en herinneringen. Dag Floyd :-(

lonmennoodlehouse_19-4Zul je altijd zien dat je je superverdrietig bent, net op een dag waar je al máánden naar uitkeek. Want laat het nou net de zaterdag zijn dat ik Rammstein live ga zien. Nouja. Tijd om iets te eten van te voren, dat helpt altijd. Op de Kurfürstendamm strijken we neer bij Lon-Men’s Noodle House, een klein onooglijk tentje in de Kantstrasse maar met heerlijk authentiek eten. Een echte aanrader!

Lon-Men Noodle House
Kantstrasse 33, Charlottenburg

waldbuehne_19-13Eindelijk was het zover! Rammstein! Ik ben al een groot fan sinds ik een jaar of 13, 14 was en eindelijk kon ik ze live gaan zien. En dat in mijn eigen stad, in de open lucht. Een traktatie! De Waldbühne is een fantastische locatie en lijkt een beetje op een Grieks amfitheater. Het werd in de jaren ’30 ontworpen door Werner March en was in 1936 klaar, net op tijd voor de Olympische Spelen in Berlijn. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt voor talloze events, waaronder boksgevechten en ook rockconcerten. Onder andere Bob Marley, Metallica, Prince, Queen, U2, Muse en Eric Clapton gingen Rammstein in de afgelopen jaren voor. Een supergave locatie dus!

berlijn_in_plaatjes_19-5We wachten enigzins ongeduldig af tot de show begint. In het voorprogramma staat Peaches, een artieste die probeert te shockrocken anno 2016. Niet helemaal mijn smaak, geef mij Rammstein maar! En na lang wachten begint eindelijk de show!

berlijn_in_plaatjes_19-7Het is een knallende show vol met vuur, vuurwerk en alle goede songs van Rammstein. Het weer is warm, zomers en droog en eigenlijk is het een groot feest. Ondanks het verdriet van eerder op de dag, lukt het me toch om er van te genieten. Dankzij mijn camera kan ik het podium een paar keer goed van dichtbij zien en maak ik een paar toffe foto’s.

berlijn_in_plaatjes_19-8

Till tijdens het afsluitende nummer ‘Engel’.berlijn_in_plaatjes_19-12Ik was al fan, maar na het zien van dit geweldige concert misschien nog wel veel meer fan! Ik heb mezelf direct voorgenomen om toch naar alle toekomstige Rammstein concerten in Duitsland te gaan. Gänsehaut Pur, Rammstein war die absolute Oberhammer!!

berlijn_in_plaatjes_19-10De morning after bestaat uit uitslapen en knuffelen met Gilmour, die nu voor het eerst in zijn leven alleen is. Wij merken duidelijk dat hij zijn buddy erg mist. Hij is enorm knuffelig en vraagt veel aandacht.

berlijn_in_plaatjes_19-14Ook al gaan we pas eind Augustus op vakantie, gaan we toch even langs wat winkels voor de eerste voorbereidingen. De lucht is heerlijk blauw en we chillen even in de schaduw op het pleintje onder de Fernsehturm. Vroeger was daar een parkje, tegenwoordig is het een pleintje met nog een heel klein stukje groen. Berlijn, wat verander je toch snel.

berlijn_in_plaatjes_19-15Ook maken we nog een rondje door Bikini Berlin, de shopping mall vlakbij de Kurfürstendamm. Onlangs schreef ik daar ook een blog over, die je hier kunt lezen.
Lees verder: Bikini Berlin – Shoppen bij Berlijnse Concept Stores.

Bikini Berlin – Concept Shopping Mall
Budapester Strasse 38-50, Charlottenburg

bite-club_19-16Een van de leukste dingen aan de zomers in Berlijn, is de streetfood markt Bite Club. Deze organisatie werkt samen met allerlei foodtrucks uit Berlijn en organiseert gedurende de hele zomer Streetfood markten bij Arena en op andere locaties. Een heerlijk moment om het weekend mee in te luiden! Bij de Bunsmobile hebben ze de lekkerste hamburgers, dus ik duik in de rij! Ook de Schnitzeltruck is er weer, Chutnify en Neta staan er ook en ijsjes zijn er van Paletas en Zwei Dicke Bären. Hmmm!

bite-club_19-21Zoals elke editie is het gezellig druk, maar niet té druk. Op het dek van de boot, de Hoppetosse, staat een DJ fijne zomerdeuntjes te draaien. Genieten!

berlijn_in_plaatjes_19-20Wat een heerlijk uitzicht vanaf de Hoppetosse over de Spree. Zulke avonden kan ik enorm van genieten en mogen van mij best vaker! Voor dit jaar is het seizoen alweer voorbij

Bite Club
Arena Berlin, Eichenstrasse 4, Treptow
Alle komende events te volgen via mijn Berlijnkalender of biteclub.de


berlijn_in_plaatjes_19-22We hebben hele lieve vrienden uit Nederland op bezoek en omdat het warm is en zij Berlijn al erg goed kennen, besluiten we buiten de stad te gaan kijken. Tijd voor een prachtige fietstocht van Wannsee naar het Pfaueninsel! We fietsen over een zanderig fietspad langs het meer, echt genieten! Zo kom je allemaal weer hele mooie en stille plekjes tegen.Pfaueninsel_wannsee-37Het Pfaueninsel is een lief eilandje ten zuidwesten van Berlijn, waar vroeger vooral koningen en andere adel de zomers verbracht. Tegenwoordig komen er ook genoeg gewone mensen met het veerpontje naar het eiland toe. Het kasteeltje op de foto heet Schloss Pfaueninsel en was door een koning voor zijn maîtresse gebouwd. Het is inmiddels meer dan 200 jaar oud en nog altijd in originele staat! Op het eiland staan nog veel meer prachtige gebouwtjes van vroeger, er zijn bijzondere tuinen te zien en barst het op het eiland van de prachtige pauwen, die daar al eeuwen op hun gemakje rondlopen.

Pfaueninsel_wannsee-33Wil je meer lezen over het mooie Pfaueninsel en hoe je daar komt? Lees dan mijn blog: Pfaueninsel – Een Pruisisch paradijs

berlijn_in_plaatjes_19-23Een warme zondag in juli is prima geschikt voor een heerlijke rustdag! We rijden naar de prachtige Wandlitzsee, vlakbij de bekendere Liepnitzsee. Geen strandbad, bars of andere faciliteiten, maar gewoon een oude houten steiger, heel veel schaduw en geweldig prettig helder water. Ik lees een hilarisch boek ‘On se left you see se Siegesäule‘ (Tilman Birr), over het leven van een Stadsgids in Berlijn. Heerlijk voor een zonnige middag. Ben zo blij dat Duitstalige boeken lezen steeds beter gaat!

berlijn_in_plaatjes_19-25De Wandlitzsee is een prachtig groot meer ten noorden van Berlijn. Het is net zo mooi en helder als de Liepnitzsee en vele andere meren rondom Berlijn. Je kunt er echt heerlijk zwemmen, in alle rust. Rondom het hele meer zijn kleine strandjes en oevers waar je je handoekje neer kunt leggen. Een heerlijke manier om een zondagmiddag door te brengen!

berlijn_in_plaatjes_19-27In Kreuzberg kom ik deze prachtige Amerikaanse politieauto tegen. Wat ziet ie er mooi uit he?

zula-hummus_19-28

Lunch buiten de deur bij een tentje waar ik al tijden niet meer was geweest: Zula Hummus! Dit fijne tentje in Prenzlauer Berg was een van de eerste verkopers van hummus, voor het echt een hip ding werd in Berlijn. Je kunt er hummus in alle soorten en maten krijgen, echt genieten! Ik kies voor een fijne hamshuka, gebakken ei in tomaten-paprika saus op een schaaltje hummus. Heerlijk, wat blijft dat toch smullen!

Zula Hummus Café
Husemannstrasse 10, Prenzlauer Berg.
berlijn_in_plaatjes_19-35Weekend! Tijd voor een wandeling door Friedrichshain, waar al te merken is dat de gemeentelijke verkiezingen eraan zitten te komen.

berlijn_in_plaatjes_19-36We strijken neer voor lunch bij Laauma, een fijn vegetarisch/vegan restaurantje in de Sonntagstrasse. Ze verkopen vegetarisch/vegan fastfood en daar was ik wel benieuwd naar! We worden net overvallen door een dikke regenbui, dus besluiten we maar binnen te gaan zitten.

berlijn_in_plaatjes_19-38Kees bestelt een burger van sojavlees en ik krijg twee overheerlijke ‘hotdogs’ voor mijn neus. Eentje met een yummy avocadosalade en de ander met remouladesaus en zuurkool. Heerlijk! En heb jij gezien wat voor ‘worstjes’ het zijn? Bij mij duurde het tot ik ze proefde voor ik doorhad dat ze van wortel zijn gemaakt. Superlekker en echt het proberen waard.

Inmiddels bestaat Laauma niet meer, maar kun je bij Lücks terecht! Ook zij bieden fijne vegan gerechten aan!

Lücks
Sonntagstrasse 26, Friedrichshain

Biermeile_berlijn_2016-5Hallo Biermeile! Daar zijn we weer! Het is heerlijk zonnig weer, het is gezellig en er staan weer een heleboel leuke bierstands klaar om hun gerstenat te tappen. Deze jaarlijkse traditie in Berlijn is enorm leuk en gezellig en samen met Kees en een vriendin besluiten we om te gaan proeven.

berlijn_in_plaatjes_19-42Dit festival bestaat al twintig jaar en wordt al sinds 1996 gehouden op de Karl Marx Allee. Daarmee is het zelfs de langste biergarten ter wereld geworden, een officieel record uit het Guinness Book of world records.

berlijn_in_plaatjes_19-40Met ons proefglas, het mooie weer en het fijne gezelschap, hebben we het enorm naar ons zin. We zouden maar een paar uurtjes gaan maar zijn er – voor we het doorhebben – toch zowat de hele middag!

berlijn_in_plaatjes_19-44Dit is een lege ‘Probierkrug’ waar een frambozenbier in zat. Heel fruitig en zoet, wel heel erg lekker! Deze pulletjes van 0.2 liter zijn gemaakt zodat jij bij de deelnemende stands voor een klein bedrag bier kan proeven. Ideaal als je geen zin hebt om continue halve liters te drinken! Het maakt het hele idee van bierproeven een stuk gemakkelijker! Meer zien, lezen of weten over de gezellige Biermeile?
➤ Lees verder: Biermeile – De langste biergarten ter wereld

berlijn_in_plaatjes_19-45De U4, normaliter de kortste U-bahn lijn van Berlijn. Alleen is momenteel de U55 (tussen Brandenburger Tor en Hauptbahnhof) nóg korter. Als die bij de U5 wordt aangesloten in 2019, is de U4 weer de kortste lijn. Wat een schattig klein treintje!

berlijn_in_plaatjes_19-46Deze meneer had er helaas niet zo heel erg veel zin in. Wat een gezicht!

berlijn_in_plaatjes_19-47Ik kom aan op de prachtige Viktoria Luise Platz om mijn camera naar een fotozaak te brengen voor een sensorreiniging. Een beter excuus kon ik me niet bedenken, want wat een fantastisch mooi station en lief en schattig pleintje! De entree doet me een beetje aan de ingang van U-bahn Heidelberger Platz denken. Het is tenslotte uit dezelfde tijd!

berlijn_in_plaatjes_19-48

Ik wandel van Nollendorfplatz naar Bülowstrasse om een kijkje te nemen bij het nieuwe museum van Urban Nation, dat op dat momenteel nog in voorbereiding is. Het is een museum gaat in 2017 open en draait helemaal om Street Art gaat en komt vol prachtige werken te hangen. Maar ook de gebouwen rondom het museum zijn prachtig beschilderd. > Lees meer over het Urban Nation Street Art museum.

berlijn_in_plaatjes_19-51Benieuwd naar meer van dit mooie werk? Bekijk dan eens de werken van Marina Zumi. Dit werk op het gebouw aan de Bülowstrasse heet Universe101 en hier komt binnenkort de boekwinkel en printshop van het Urban Nation Museum for Urban Contemporary Art. Het werk is geweldig en alle buren hebben hieraan meegewerkt. Ik vind het altijd zo gaaf als street art in samenwerking kan worden gemaakt met een buurt. Je krijgt dan zoveel meer mooi werk dan als het illegale kladderij is!

berlijn_in_plaatjes_19-52In en rondom de Bülowstrasse zijn nog veel meer mooie werken te zien, zoals dit werk in inrit van een parkeergarage.

berlijn_in_plaatjes_19-57Wil je meer prachtige street art zien? In 2017 gaat het nieuwe museum open!

Vanaf medio 2017 – Urban Nation – Museum for Urban Contemporary Art
Adres: Bülowstraße 97, Schöneberg
OV: U Nollendorfplatz of U Bülowstrasse

berlijn_in_plaatjes_19-58Bernauer Strasse

berlijn_in_plaatjes_19-62Het is woensdagmiddag en ik haak aan bij de wekelijkse fototours van #mittwochsinberlin. Dit keer gaan we omhoog bij de Gedenkstätte Berliner Mauer, waar ik besluit om eens de andere kant op te kijken. Fascinerend hoe anders het uitzicht is als je eens de andere kant op kijkt

berlijn_in_plaatjes_19-63Een paar meter verderop staan we voor Hotel Grenzfall, een leuk hotel waar we zijn uitgenodigd om de prachtige tuin te bekijken en vanaf het dak foto’s te maken. Een superleuke kans! Dit hotel is overigens geen standaard hotel; het dient als reïntegratiewerkplek voor mensen met een beperking. Hiermee probeert het hotel ook haar steentje bij te dragen. Supergaaf!

berlijn_in_plaatjes_19-64De tuin van het hotel staat vol met prachtige bloemen, zoals deze mooie gele zonnehoed.

berlijn_in_plaatjes_19-65Vanaf het dak worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht op de skyline van Berlijn. Genieten!

berlijn_in_plaatjes_19-66Het is onwijs leuk om met mensen die je alleen van instagram kent, door de stad rond te wandelen en foto’s te maken. Vrijwel iedereen is net zo fotogek als jij zelf en dat maakt het prettig gezelschap! Je hoeft absoluut geen profi te zijn om met deze wandelingen mee te gaan hoor! Iedereen is welkom.

berlijn_in_plaatjes_19-68Ook in Berlijn Mitte kun je nog de mooiste krakerspanden vinden. Ik vind ze fascinerend, ze laten een stukje Berlijn zien dat niet meer overal aanwezig is. Het protest tegen de gevestigde orde gaat ondertussen natuurlijk gewoon door.

berlijn_in_plaatjes_19-69Elke zondag post ik een foto van een auto op instagram! De traditionele ‘A Sunday Carpic’. Superleuk, want zo zie je foto’s van auto’s van over de hele wereld! Ik zou het superleuk vinden als je me volgt op Instagram! Dat kan via @doeninberlijn.

berlijn_in_plaatjes_19-74Een ander fantastisch uitzichtpunt over Berlijn, is vanaf het Park Inn Hotel op Alexanderplatz. Voor 4 euro zoef je met de lift naar boven en kun je vanaf het panoramadeck genieten van een magnifiek uitzicht over Berlijn. Kaartjes koop je benden in de lobby bij het toeristenkantoortje.

berlijn_in_plaatjes_19-72Als ik even in alle rust wil uitwaaien en genieten van de stad, is dit een perfecte plek! Je kunt niet 360 graden rondkijken zoals vanuit de Fernsehturm, maar nog steeds kijk je van Prenzlauer berg aan de rechterkant, tot ver in Lichtenberg aan de linkerkant. Met goed weer kun je zelfs de Teufelsberg zien liggen!

Panorama dak – Park Inn Hotel
Alexanderplatz, Mitte.
Kijk voor meer informatie en meer uitzichtpunten op mijn speciale pagina: Uitzichtpunten over Berlijn.

berlijn_in_plaatjes_19-76Bij het ophalen van familie die met de trein op Hauptbahnhof aankomt, lopen we plotseling tegen een grote rij sculpturen aan op het Washingtonplein voor het station.  Het is een kunstproject van kunstenaar Rainer Opolka, die met 66 sculpturen van weerwolven een statement wil maken tegen haat en geweld, met name uit extreem rechtse hoek. Het bordje met ‘Wir sind harmlos’ geeft maar weer aan dat een wolf die beweert geen kwaad te kunnen, nog altijd kwaad in de zin kan hebben.

berlijn_in_plaatjes_19-77Het is een aanrader om meer over dit politieke kunstwerk te lezen. Het wordt momenteel door heel Berlijn verplaatst en ook in andere Duitse steden tentoongesteld. Voor meer informatie kun je lezen op de website: diewoelfesindzurueck.de

berlijn_in_plaatjes_19-78Als er familie in Berlijn is, hebben wij een perfect excuus om buiten de deur te mogen ontbijten. Jippie! We gaan voor deze goddelijke stack of pancakes (met rode bessen, citroenboter en basilicum!) en lekkere koffie bij Distrikt Coffee, een van mijn favoriete koffietentjes in Berlijn.

Distrikt Coffee
Bergstrasse 68, Berlin
➤ Lees verder: Distrikt Coffee – een koffiepareltje in Mitte

sovjet-monument-treptow_19-79We besluiten een tour door Berlijn te doen met de auto en bezoeken meerdere monumenten en musea die met de Tweede Wereldoorlog in Berlijn te maken hebben. Ook het Sovjetmonument in Treptower Park bezoeken we en dat is weer even indrukwekkend als altijd.

berlijn_in_plaatjes_19-80Het grote monument is het hoogtepunt en maakt nog altijd indruk met haar 18 meter hoogte en krachtige uitstraling. Het is een bijzonder overblijfsel van de Communistische heerschappij in Berlijn. Nog altijd heeft Berlijn afspraken met Rusland over het behoud van en zorg voor het monument. Er liggen duizenden Sovjetsoldaten begraven.

sovjetmonument-treptow_19-82Sovjetmonument in Treptower Park
Puschkinallee, Treptow
➤ Lees verder: Sovjetmonument in Treptow

gleis17_19-84Ook brengen we een bezoek aan Gleis 17, het monument voor de deportatie van duizenden joden uit Berlijn. Bij dit stuk spoor, bij station Grünewald, vertrokken talloze treinen naar de getto’s en vernietigingskampen in Oost-Europa. Het is een eenvoudig monument, maar wel erg indrukwekkend. Het laat alle transporten van Berlijn naar het oosten zien. Een bezoek waard.

Mahnmal Gleis 17
Bahnhof Grunewald, Charlottenburg

berlijn_in_plaatjes_19-85Na zoveel geschiedenis, zijn wij wel toe aan een lunch. We bestellen een grote currywurst bij een biergarten om de hoek en komen even bij. Het monument heeft niet alleen op mij veel indruk gemaakt.

biergarten-floh-_19-86Het blijkt een schattige biergarten te zijn, met een vreselijk aardige eigenaar die ons binnen no time voorziet van onze drankjes en eten. Er komen hier busladingen toeristen voorbij, die ook bij het monument zijn geweest of andere dingen hebben bezocht in de omgeving. En toch is het er gezellig en cosy, ook de locals komen hier graag voor- of nadat ze hun hond hebben uitgelaten.

Biergarten Floh
Am Bahnhof Grunewald 4, Charlottenburg.

haus-der-wannsee-konferenz-_19-87We gaan weer op weg en rijden naar onze laatste stop in het mooie Wannsee. Helaas staat hier een pand waarbij de meeste mensen gruwelijke associaties hebben: Haus der Wannsee Konferenz.

berlijn_in_plaatjes_19-88In deze – helaas prachtige – villa werd in januari 1942 een vergadering gehouden van de hogere bazen van Nazi Duitsland. Het doel van de vergadering was om alle medewerkers van de verschillende ministeries in te laten stemmen met de eindoplossing voor het ‘Joodse vraagstuk’. Een paar hele vage woorden voor het exacte plan om Joden systematisch te deporteren en uit te roeien.

Het is heel bizar om ineens dit pand binnen te stappen. Ik zie voor me hoe de Nazi’s hier in uniform, met hun pet onder de arm, rondwandelden en met bekenden spraken, alvorens aan de vergadering te beginnen. Heel erg apart.berlijn_in_plaatjes_19-89Het Haus der Wannsee Konferenz stond al een hele tijd op mijn lijstje voor een bezoek. Uiteraard heb ik nog veel meer foto’s gemaakt en schrijf ik binnenkort een uitgebreidere blog over dit pand, haar geschiedenis en natuurlijk het museum zoals het vandaag de dag is.

Haus der Wannsee Konferenz
Am Großen Wannsee 56-58, Berlijn Wannsee.

berlijn_in_plaatjes_19-90De familie uit Nederland is er niet voor niets, want mijn lief is jarig! Hij mag 33 kaarsjes uitblazen en natuurlijk hoort daar een grote stapel cadeautjes bij. En ballonnen. Hoera!

berlijn_in_plaatjes_19-91Samen brengen we een heerlijke dag door in de stad, eten we taartjes en genieten we van het mooie weer. Ik krijg zelf nog een cadeautje in de vorm van dit prachtige licht op Bahnhof Eberswalder Strasse. Love Berlijn!! <3

berlijn_in_plaatjes_19-94Hallo Katz Orange! Bij dit fantastische restaurant in een schattig hofje, sluiten we Kees’ verjaardag af.

berlijn_in_plaatjes_19-92We kiezen voor het verrassingsmenu van de chef en worden verrast met een tafel vol heerlijke gerechten. Zalm, worst, een prachtig stuk rundvlees met porchini en een goddelijke knolselderij met knolselderijpuree en een puree van groene appel. Daarbij nog allerlei heerlijke sides en voor we het weten zitten we een avond te tafelen. Zalig! Hier komen we snel weer eens terug!

Katz Orange
Bergstrasse 22, Mitte.

berlijn_in_plaatjes_19-95Ja, ik weet dat er onder jullie lezers ook de nodige Harry Potter fans zitten. De boekbewerking van het toneelstuk The Cursed Child is verschenen en ik kreeg het – heel erg lief – van Kees als verrassing. Ik had het vrij snel uit, een heel lang verhaal is het niet. Het plot ga ik natuurlijk niet verraden, maar ik zou er dolgraag over praten met anderen die het al gelezen hebben! Dus ben jij een echte fan en heb jij The Cursed Child al gelezen? Let me know bij de comments, want ik wil heel graag weten wat je er van vond!

berlijn_in_plaatjes_19-96Hallo Fernsehturm! #Thattoweragain En wat een knalblauwe lucht! Na een hoop regen in juni, hebben we in juli en augustus toch echt weer een topzomer in Berlijn. Lekker zoveel zon!

berlijn_in_plaatjes_19-97Romantiek aan de Spree. Lief! <3

berlijn_in_plaatjes_19-98Tijdens een nieuwe #mittwochsinberlin maak ik deze foto. Het blijft leuk om te zien waar de Fernsehturm allemaal weer opduikt!

berlijn_in_plaatjes_19-99De Potsdamer Platz; hate it or love it. Het is een van mijn favoriete plekken om bij zonsondergang of ’s avonds in Berlijn rond te lopen. Ik krijg er altijd een beetje een New York gevoel van!berlijn_in_plaatjes_19-100Over New York gesproken: ik neem het vliegtuig naar Amsterdam. Niet zomaar, maar om afscheid te nemen van mijn lieve zusje, die in New York gaat wonen en studeren. Wonen in Berlijn is heerlijk maar op zulke momenten is de afstand toch wel groot. Gelukkig bestaat de KLM en brengt die mij in een uurtje van Tegel naar Schiphol!

berlijn_in_plaatjes_19-102Ik zit aan het raam op mijn favoriete plek: boven de vleugel. Zo kan ik lekker naar buiten kijken, zonder meteen de diepte in te koekeloeren. Ik blijf een beetje een schijterd als het om vliegen gaat.

berlijn_in_plaatjes_19-101Hoera! Ik ben aangekomen in mijn hotel in het CitizenM op Schiphol. De perfecte uitvalsbasis voor een kort tripje waarbij ik naar Amsterdam, Leiden én Rotterdam mag. En gewoon omdat dit zo’n onwijs fijn hotel is. De kamers zijn niet groot maar wel luxe. Zie je die groene ruimte aan de rechterkant? Een inloop regendouche. En dan het enórme bed… een droom om in te slapen! <3 Hier kan ik wel twee nachtjes spenderen.

CitizenM Schiphol
Jan Plezierweg 2, Schiphol.berlijn_in_plaatjes_19-103Wat doe je als in Nederland bent? Huisgemaakte appeltaart eten natuurlijk! Ik wandel door Amsterdam en bezoek mijn oude stamcafeetje in de Jordaan. Er is – tot mijn grote blijdschap – maar weinig veranderd in het café. Echter aan de buitenkant is alles veranderd. De wijk is nog veel toeristischer dan vroeger en overal zijn hippe tentjes en winkeltjes gekomen. Natuurlijk zat ik naast een stel Amsterdammers dat daar heel erg graag luidkeels over zat te klagen, haha!

berlijn_in_plaatjes_19-104Ook in Nederland heb je ze nog, de krantenlezers. Heerlijk in het zonnetje!

berlijn_in_plaatjes_19-105De Westertoren in de Jordaan.

berlijn_in_plaatjes_19-106 Het heeft toch wel iets, dat Amsterdam, zeker in de zomer. Ik kwam er vroeger heel erg veel maar was er toch al een paar jaar niet meer geweest. Het blijft een té drukke en overvolle stad. Geef mij maar Berlijn!

berlijn_in_plaatjes_19-109Hallo overheerlijk eten! Ik ben op bezoek bij lieve Susan Aretz (ook wel bekend van voormalig Smulpaapje, nu susanaretz.nl,) en die tovert weer allerlei heerlijks op tafel. Zoals deze overheerlijke flatbreads met gekaramelliseerde uien, verse vijgen en gorgonzola. YUMM!! (recept hier!) Dankjewel Susan!

berlijn_in_plaatjes_19-110Eindelijk op bezoek bij mijn lieve zus! Ik kan haar nog even een dikke knuffel geven voor ze aan een nieuw avontuur begint. Ik ben zo supertrots op haar! Jaren heeft ze knetterhard gewerkt om naar New York te kunnen en nu is het zover en mag ze gaan studeren aan de NYU. Ze blijft – minstens – 1.5 jaar weg en ik zal haar missen maar tegelijkertijd betekent het ook dat we haar gaan opzoeken in New York! You rock sis, make it count! x

berlijn_in_plaatjes_19-111Oja. Nederlandse treinen. Terug naar Schiphol, terug naar huis.

berlijn_in_plaatjes_19-113Dit prachtige meertje heet de Teufelssee en ligt midden in het Grunewald. Normaal is het hier druk met zwemmende mensen, want het is een populair meer om af te koelen. Duivelsmeer… Ik heb niet helemaal begrepen waar de naam vandaan komt maar ik weet wel dat de naastgelegen Teufelsberg naar het meer vernoemd is. En laat ik daar nou net naar op weg zijn.

berlijn_in_plaatjes_19-115In de afgelopen drie jaar, heb ik drie pogingen gedaan om de Teufelsberg binnen te komen. En elke keer had ik pech. Eerst waren er alleen rondleidingen in het weekend, daarna waren alle rondleidingen stilgelegd. Gelukkig heeft de Teufelsberg een nieuwe – fatsoenlijke – beheerder gekregen en kun je het terrein nu normaal betreden.

berlijn_in_plaatjes_19-117Ik raak niet uitgekeken op dit fantastische complex en ben zo blij om er eindelijk eens te zijn en foto’s te maken! Ik heb zelden zoveel mooie street art gezien. Wat een genot! Uiteraard heb ik er een uitgebreide blog over de Teufelsberg geschreven, die ook over de achtergrond van het afluisterstation vertelt. Daarin kun je ook lezen hoe je het makkelijkste bij de Teufelsberg komt.
➤ Lees verder: De Teufelsberg – Spionage en street art.

berlijn_in_plaatjes_19-120Na mijn bezoek aan de Teufelsberg wandel ik verder door het bos en klim ik de Drachenberg op, ten noordoosten van de Teufelsberg. Deze puinberg heeft een platte bovenkant, waar je prima kunt picknicken en bovendien genieten van een fenomenaal uitzicht.

berlijn_in_plaatjes_19-121Het is nog zomer, de bladeren zijn nog groen, maar het licht veranderd. Minder hard, gelig zelfs. Is de herfst op komt?

berlijn_in_plaatjes_19-122Hallo West-Berlijn! Dit kunstwerk staat voor mij symbool voor het Westen van Berlijn, mede omdat het midden op de Tauentzienstrasse staat, vlakbij het KadeWe. Het kunstwerk was door de kunstenaars eigenlijk bedoeld als symbool voor de deling van Oost- en West, maar kreeg na de Wende juist meer betekenis en kwam voor de eenheid van Berlijn te staan. Bij dit monument begint weer een fotowandeling door Berlijn!

berlijn_in_plaatjes_19-124Tijdens weer deze nieuwe editie van #mittwochsinberlin bezoeken we allerlei mooie U-bahn stations in Berlijn. Deze foto maakte ik in de prachtige U-bahn Heidelberger Platz.

berlijn_in_plaatjes_19-125Lijkt echt op de ingang van de Viktoria Luise Platz he?

berlijn_in_plaatjes_19-127U-bahn Rüdesheimer Platz

berlijn_in_plaatjes_19-128Iets heel anders, maar wel bijzonder; U-bahn Fehrbelliner Platz. Wat een kleuren!

berlijn_in_plaatjes_19-129En met name met deze foto ben ik blij, gemaakt op U-bahnstation Rohrdamm. Het zwart van het plafond en het geel van de trein is echt een perfect match!

berlijn_in_plaatjes_19-130Een paar instagrammers duiken even snel naar boven om de ingang van de U-bahn te bekijken. Soms zijn die bijzonder, soms niet. Het licht is er wel weer prachtig!

berlijn_in_plaatjes_19-131Onze laatste halte: Rathaus Spandau! Een bijzonder station, met allerlei moderne en typische Jugendstil symbolen. Moeilijk om te fotograferen, dat wel.

berlijn_in_plaatjes_19-133Jup, zoals je merk ben ik erg enthousiast over de fotowandelingen. Wellicht organiseer ik er zelf ook weer eens eentje. Lijkt jullie dat leuk om aan mee te doen?

berlijn_in_plaatjes_19-134Weer een nieuwe #asundaycarpic. Als stiekeme autofanaat vind ik het een van de leukste foto’s om te maken! Let maar eens op bijzondere auto’s in je omgeving, zo leuk!

berlijn_in_plaatjes_19-138Laat op pad op een heerlijke warme zomeravond! Het is weer Lange Nacht der Museen in Berlijn en dat betekent dat heel erg veel Berlijnse musea tot 2 uur ’s nachts geopend zijn. Bovendien kun je ze met één ticket zoveel deelnemende musea bezoeken als je wil. Kees en ik hebben beide een kaartje en gaan samen op pad. We besluiten vooral musea te bezoeken waar we altijd wel eens heen wilden maar normaal toch niet direct naar binnen lopen.

berlijn_in_plaatjes_19-136Zo komen we aan bij het schattige Trabimuseum, een klein maar lief museum over deze ontzettend leuke auto. Het is er nog best druk en we krijgen dan ook een vlotte rondleiding door het museum van een enthousiaste verteller.

trabimuseum19-139We zien allerlei verschillende Trabanten staan, in veel verschillende uitvoeringen. Ook de duurste Trabant ter wereld (45.200 euro) staat er en een Trabant in Ferrari stijl. Bi-zar! Ik heb altijd zeer wisselende verhalen gehoord over het Trabimuseum maar het is toch wel een leuk museum en een bezoekje waard.

Trabi-museum Berlin
Zimmerstrasse 14-15, Mitte.

berlijn_in_plaatjes_19-141Nog zo’n museum waar ik in al die jaren nog nooit geweest was, was het Currywurstmuseum (inmiddels gesloten!). Ik had gedacht dat het niet zo bijzonder zou zijn, maar eigenlijk is het ontzettend leuk! Ze hebben ongelooflijk veel informatie over de currywurst, alle ingrediënten, de geschiedenis en het is allemaal heel interactief. Er is ook een leuke currywurstbude, waar je zelf in kunt staan om anderen te bedienen.

En natuurlijk kon ik een selfie met een grote currywurst niet aan me voorbij laten gaan!

berlijn_in_plaatjes_19-137En wat eet je na een bezoek aan het currywurstmuseum? Een currywurst natuurlijk! ‘Mit darm‘, zoals normaal in Oost-Berlijn en ik ze lekker vind.
Wil je ook graag een lekkere currywurst eten tijdens je bezoek aan Berlijn? Dan heb ik hier mijn favorieten voor je op een rij gezet!
➤ Lees verder: Currywurst in Berlijn – Mijn favorieten

berlijn_in_plaatjes_19-140 We besluiten onze avond af te sluiten in de prachtige Berliner Dom, waar de hele avond lang orgelmuziek gespeeld wordt. Ik ben niet gelovig of kerkelijk maar ik hou wel van mooie gebouwen en de kracht van zo’n gigantisch orgel in zo’n ruimte. Het was prachtig en we hebben er enorm van genoten!

Zo, als je tot hier gelezen hebt, dan neem ik mijn hoed voor je af! Het is een héél lang fotodagboek geworden maar ik hoop dat je het desondanks leuk vond om te lezen. Inmiddels ligt Augustus – en daarmee ook de hoogzomer – alweer achter ons. Daarmee is mijn zomervakantie ook voorbij en kun je hier dus regelmatig weer allerlei updates en nieuwe blogs verwachten! Als je me nog niet volgt via twitter of Facebook of Instagram voor de dagelijkse Berlijnspam, kun je ook op de hoogte blijven van nieuwe blogs via mijn nieuwsbrief. Inschrijven doe je hier!

Bedankt voor het lezen en tot snel!
Liefs,
Emma. x

6 Comments

 • Wat een leuk blog! Heel uitgebreid en informatief! Er is zoveel te doen in Berlijn en daarom is het ook een van mijn favoriete steden in Europa!

 • lottevdw schreef:

  Heerlijk om deze laatste warme zomerdag (zo lijkt het toch half september) zo’n fijne zomerse foto’s te kunnen bekijken! Krijg er weer zin van om naar Berlijn te gaan, hopelijk in de lente of zomer volgend jaar! :)

 • Marjolein schreef:

  Wat heerlijk om zo door je zomer heen te scrollen. Ik krijg spontaan ‘heimwee’ naar mijn weekje Berlijn. En zoveel herkenbare dingen ook; de pannenkoeken bij Distrikt Coffee, de currywurst, Teufelsberg, Berliner Gedenk statte en het gewone leven in Berlijn. Wat lijkt mij Berlijn een fijne stad om in te wonen. En de nieuwe hotspots natuurlijk genoteerd!

 • Patrick schreef:

  Emma, dankjewel! Een genot om te lezen en te zien.
  Volgende maand mag ik gelukkig ook weer snuiven aan het fijne Berlijn! Groet, Patrick

 • Ingrid schreef:

  Hi emma

  Niet leuk van je kat. Arm diertje.
  Voor de rest leuke foto’s en leuke verhalen.
  Leuk om te lezen

  Groetjes
  Ingrid

 • Linda Verheij schreef:

  Wat een leuk verhaal! Ik heb er weer wat plekjes bij om te gaan bekijken. Tot over een paar weekjes, mooi Berlijn!

Leave A Reply

Your email address will not be published.