Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in plaatjes #15

,
9
Home » Berlijn in plaatjes #15

Zo, daar zijn we weer met een nieuwe editie van Berlijn in Plaatjes! In deze editie wandel ik Berlijn door met Susan van Smulpaapje.nl, zie ik de dierenarts vaker dan ik zou willen, doe ik een spoedje Nederland en geniet ik van de lente die eindelijk losbarst in de stad. En natuurlijk krijg je weer allemaal leuke tips mee, zoals je van me gewend bent. Kortom, genoeg te zien en te lezen in alweer de vijftiende editie van Berlijn in Plaatjes!

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169116In een dappere poging om rondom mijn werk nieuwe restaurantjes en lunchtentjes uit te proberen, kom ik uit bij House of Small Wonder in Mitte. Ik had al een tijd geleden van dit tentje gehoord en had begrepen dat de kaart bestaat uit een maffe mix van Mexicaans en Japans eten. Eh, ok, dat klinkt spannend! Ik ben direct verliefd op de hal, wat een prachtige ingang!

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169118Omdat ik nog steeds vegetarisch eet en geen melk verdraag, kan ik maar voor één optie kiezen van de kaart. Rijstballetjes met groente en kruiden, een spinaziesalade (ingemaakt met sesam, mmm!) en een beetje ratatouille. Ik krijg er een heerlijke zilte bouillon bij omdat het een lunchgerecht is, en zo zit ik voor 7 euro helemaal vol. De andere opties op de kaart zijn vooral vleesgerechten, maar ook die zien er erg lekker uit.

House of Small Wonder
Auguststraße 11-13, Mitte
houseofsmallwonder.de

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169158Na een drukke week werken, ben ik blij dat ik er even een dagje op uit kan. Lekker fotograferen en m’n hoofd leeg maken. Hoe fijn is het dan, dat ik gewoon de stad in kan duiken, om een willekeurige kant op te gaan? Hallo Alexanderplatz!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169121Ik besluit om een wandeling te maken over het RAW Gelände in Friedrichshain, een oud rangeerterrein en treinenwerkplaats. Hier is de mooiste street art te zien, van heel veel verschillende artiesten. Er komen regelmatig nieuwe dingen bij, anderen worden overgeschilderd door andere artiesten. Er is dus altijd wel iets te zien! Deze van Jimmy C is echt prachtig!

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169122Herken je dit kleine mannetje aan de zijkant van Neue Heimat?

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169125En deze beroemde zanger?

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169155Genoeg street art, tijd voor een ritje met een van de leukste U-bahnlijnen van de stad, de U1! Tot aan Kurfurstenstrasse rijdt deze lijn bovengronds en ik vind dat altijd een genot. Je kunt zoveel zien!

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169157Goedemorgen mooie Oberbaumbrücke! Dit uitzicht vanaf U-bahn perron op Warschauer Strasse verveelt nooit. De machinist keek me wel een beetje raar aan, want ik liep voorbij het hekje. Oeps!

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169154Ik wacht rustig aan het Landwehrkanal op Susan Aretz, waar ik een lunchdate mee heb. De wilg aan de Paul Linke Ufer is al groen geworden, dus de lente staat voor de deur! En je zou het niet zeggen, maar aan de rechterkant is het een drukte van jewelste, want het is vrijdag en dus is het weekmarkt aan de Maybachufer.
Lees ook: Turkse Markt op de Maybachufer

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169151Wat volgt is een prachtige wandeling door de Graefekiez, een van mijn favoriete buurten in Berlijn.

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169152Het is lunchtijd en de kids op het speelplein haffelen al een stukje pizza weg. Wij zijn onderweg naar Neukölln voor lunch bij een tentje dat werkelijk al jaren op mijn verlanglijstje staat.

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169126Roamers! Een lief en schattig eetcafeetje waar je van de lekkerste dingen kunt genieten. Overheerlijke sandwiches met avocado, gepocheerde eitjes, hueves rancheros, een soep van de dag en nog veel meer. De aankleding is echt geweldig en je kunt er heerlijk zitten. Het was vrij druk, dus moesten we even buiten wachten op een plekje. Maar, tien minuten later zaten we aan tafel en kon de lunch beginnen!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169127Ik genoot van deze heerlijke avocado on toast. Superfijne lunch, hier kom ik snel weer terug!

Roamers

Pannierstrasse 64, Neukölln
➤ Lees ook: Lunchtip: Roamers in Neukölln

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169148Terug in Kreuzberg na een lange wandeling! Op de Oranienplatz zien we de Fernsehturm, die trouw door de bomen door piekt. Oh Berlijn <3
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169146In het kader van #nevernoteating schuiven we bij de oude apotheek Ora aan voor een kop koffie en thee, en bestellen we daar kaneelbroodjes bij. Susan had gehoord dat ze bij Ora de beste kaneelbroodjes van Berlijn hebben, dus dat moesten we natuurlijk proeven! Toegegeven, het zijn niet de aller- allerbeste kaneelbroodjes éver, maar lekker waren ze wel hoor!

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169128Ora is overigens echt een geweldig leuk café, waar ik ook nog niet was geweest. Je kunt er de hele dag terecht, voor ontbijt, lunch en diner, en in de avond ook voor een gezellige borrel. Aanrader dus!

ORA
Oranienplatz 14, Kreuzberg

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169132Hallo Kotti! Soms zie je pas hoe kleurrijk iets is, als je omhoog kijkt.

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169150Tegelijkertijd is Kotti (en dan met name in de zijstraatjes) een beetje een schimmig hoekje van Kreuzberg. Ik kwam wel weer een mooie paste-up tegen, op de voorkant van een vrijwel dichtgeplakte gay-bar.
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169131Goedemorgen! We starten de ochtend in Schöneberg, dus nemen we vanuit Reinickendorf de U-bahn naar Charlottenburg. Logisch? Welnee, maar dat hoeft ook niet. Het is tenslotte weekend!

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169134De U-bahnhaltes van de U9 zijn rijkelijk versierd en kleurrijk!

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169136Inmiddels zijn we aangekomen in Schöneberg, in een andere favoriete buurt, de Akazienkiez! Hier zitten talloze leuke winkeltjes, cafeetjes en is veel leuks te zien. We strijken neer bij Gottlob, voor een overheerlijke kop koffie en stuk taart.

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169135Gottlob is een uiterst gezellig, bijna ouderwets gezellig. Je kunt hier uitstekend ontbijten maar ook lunchen en avondeten. Er komen veel locals, maar langzamerhand ook steeds meer toeristen die de buurten buiten het centrum beginnen te ontdekken.

Gottlob
Akazienstrasse 7, Schöneberg

DSCN2691Ik wandel met Susan door over de weekmarkt op de Winterfeldplatz. Ze raakt helemaal in vervoering bij het zien van versgebakken Flammkuchen, en ik ben blij met een potje verse sicilliaanse olijven en een nieuwe koekjesvorm. Heerlijke start van het weekend!
DSCN2705Na een kleine omweg, belanden we bij het Joods monument voor een wandeling.
Wil je weten wat Susan heeft geschreven over haar bezoek aan Berlijn? Check dan in ieder geval onderstaande artikelen!

Met kinderen (Smulpaapje proof!) uit eten in Berlijn
Streetfood en eten kopen in BerlijnBerlijn_in_plaatjes_maart_20169142De volgende dag trekken Kees en ik ons tenue aan en vertrekken we naar de schaatshal op het Sportforum in Lichtenberg. Het Wereldkampioenschap Allround schaatsen vind er plaats, en wij hebben kaarten. Jippie! We dossen ons uit met de Friese vlag en maken ons op voor 5 uur plezier. (Foto: Douwe Bijlsma)

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169161We hebben er zin an!

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169163Hoera voor Ireen Wüst, ze wint eindelijk weer eens de 1500 meter! De ijshal ontploft zowat, op een paar Tsjechen en een handjevol Noren, zitten er alleen maar Nederlanders. (en Friezen)
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169164De sfeer hangt er lekker bij! En m’n gigantische vlag ook! Mja, een provincie supporten gaat voor sommigen wat ver, maar als je Fries bent blijft dat toch een dingetje. Gelukkig zijn we niet de enigen!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169166Nog meer rondjes rijden, hier doen de dames 3000 meter. Spannend!!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169168Martina Sablikova blijkt de beste van allemaal en bedankt de Tsjechische fanbase. Bij de mannen was Sven Kramer de winnaar, zijn achtste titel op de WK Allround, een superprestatie! Wij zijn helemaal schor van het juichen en de handen doen zeer van het klappen en aanmoedigen, maar wat een heerlijke middag!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169170Bahnhof Friedrichstrasse.
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169171Treinselfie op S Frankfurter Allee
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169172Lunch tijdens werk! Ik ga voor de vegetarische telker van Dada Falafel, maar het is zo ontzettend veel dat ik misschien de helft opeet. Geeft niet, als het maar lekker is! En dat is het gelukkig. Volgende keer deel ik zo’n portie met een collega!

Dada Falafel
Linienstrasse 132, Mitte

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169189En dan komt er ineens een chaos tussendoor. Op de foto hierboven mijn kleine kater Floyd, die ineens erg ziek is geworden. Hij is pas zes jaar oud, maar stopt ineens met eten en krijgt een soort aanval. Er volgt een rit midden in de nacht naar een spoeddierenarts, vlakbij vliegveld Tegel. De prognose voor Floyd is kennelijk zo slecht, dat de nooddierenarts aangeeft dat Floyd het niet gaat redden en dat we maar beter afscheid kunnen nemen. Ik ben ontroostbaar en slaap de hele nacht met Floyd op de bank. De volgende ochtend gaan we met Floyd naar onze eigen dierenarts, die er nog wel fiducie in ziet, en besluit Floyd een kans te geven. Dagenlang ben ik alleen maar bezig met het geven van medicatie en voer, in de hoop dat Floyd door de ergste crisis die bij nierfalen hoort, heen komt. En gelukkig komt hij dat.

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169185Het is echt suf, maar zo’n klein harig mannetje voelt net als je kind, als het ineens zo ziek en hulpeloos is en het niet kan zeggen wat er aan de hand is. Na vijf vreselijke dagen en vier slapeloze nachten, knappen we allemaal weer een beetje op. Door de geweldige zorg van onze vrienden voor Floyd, kunnen we toch nog een paar daagjes naar Nederland, zij het ingekort. We hebben onze familie al maanden niet gezien, dus fijn dat we even weg kunnen. Maar makkelijk is het niet.
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169191Na een lange roadtrip komen we in Nederland aan. En worden we getrakteerd op een zonsondergang.
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169192Terug in Nederland, dus een patat met, een kaassouflé en een blikje fristi. Mmmm!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169193Hallo Groningen! Waar men nog op klompen naar de stad gaat. Op de fiets!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169194Tja, het valt te raden, we zijn alleen maar in Groningen voor deze bijzondere tentoonstelling. In Berlijn was ik ‘vergeten’ te gaan, waardoor de tentoonstelling al voorbij was voor ik kaartjes had kunnen kopen. In Groningen is het nu wel gelukt! Hieronder een fotoimpressie.

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169197Berlijn_in_plaatjes_maart_20169198De beroemde “Tokyo Pop” vinyl jumpsuit van ontwerper Kansai Yamamoto

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169199Starman zingt zijn hit bij Top of the Pops in 1972.

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169204Berlijn_in_plaatjes_maart_20169212Aan het eind van de prachtige en indrukwekkende tentoonstelling komen we in een zaal met tientallen beeldschermen, waarop live beelden van Bowie worden afgespeeld. Wat een waanzinnige verzameling, wat was het een artiest. Allemaal erg ontroerend, en overmand door de muziek en beelden in de zaal, pink ik een traantje weg. Blij dat we gegaan zijn!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169215Overigens heeft het Groninger Museum ook echt een onwijs coole trap, die ik niet veel later inzet voor #treppenhausfreitag op Instagram.
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169221Op de markt halen we nog zo’n Nederlandse guilty pleasure, een verse stroopwafel. Lekker!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169223Ik ben nog nooit bewust in Groningen geweest, en hoewel ik het een maf stadje vind, zijn er toch een hoop leuke plekjes en hoekjes te vinden. En gelukkig ook wat toffe street art, zodat ik me toch nog een beetje thuis voel!
img_8784.jpgDan wandelen we een tijdschriftenwinkel binnen en zie ik ineens dit tijdschrift, ‘Ons Berlijn’ van Elsevier liggen. Hee! Als het goed is, staat daar een interview in waar ik aan mee heb gewerkt. Ik sla het blad open en zie tot mijn grote verrassing een gigantische foto die ik zelf heb gemaakt! Ik heb er een kort blogje over gemaakt, dat kun je hier lezen.

We brengen de rest van het weekend met onze families door. Altijd te kort natuurlijk, maar toch fijn om iedereen even te zien. Ik vind het niet erg om ver van Nederland af te wonen, maar het blijft fijn om je familie regelmatig in het echt te zien en in alle rust bij te kunnen praten.

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169188Hallo Berlijn! Daar zijn we weer! Fijn thuis! Floyd is goed het weekend doorgekomen, en wij zijn enorm opgelucht.  Ik geniet nog even van een dagje vrij op maandag.
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169226De broers en neven Boateng hebben leren voetballen op een betonnen trapveldje in Wedding en staan daarom afgebeeld op de zijkant van dit gebouw in Gesundbrunnen. Wie herkent de kruising?
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169229De week vliegt voorbij en door alle drukte vergeet ik gewoon om foto’s te maken. Oeps! Deze cappuccino drink ik bij Oslo Kaffeebar, op goede vrijdag. Berlijners trekken massaal weg in het paasweekend, om plaats te maken voor bakken toeristen. Alle winkels zijn gesloten, maar de fijne koffiebarretjes zijn gelukkig geopend!

Oslo Kaffeebar
Eichendorffstraße 13, Mitte

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169231Wat zie ik daar? Piept daar de lente zomaar tussendoor? Hoera, dat ziet er goed uit!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169232Omdat het alweer een tijd geleden was dat ik in Italië boodschappen kon doen, moet er nodig wat voorraad worden aangevuld. En in Berlijn kan dat maar bij één supermarkt en da’s Centro Italia. Een echte Italiaanse supermarkt in Berlijn!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169240Een van de laatste, grote prominente Sovjet-beelden uit de DDR, staat nog op haar originele plaats in Berlijn. Leider van de Kommunistische Partei Deutschlands Ernst Thälmann werd in 1933 (na de Reichstagsbrand) door de Nazi’s gevangengenomen, en ruim 11 jaar later, in 1944, op Hitlers bevel geëxecuteerd. Hij werd een martelaar voor de communisten en vele verenigingen droegen zijn naam. Het beeld is 17 meter hoog!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169244Op het plein voor dit beeld werden grote herdenkingen, kransleggingen en parades gehouden. Daar is nu niets meer van te zien, maar het prachtige, krachtig beeld is er nog altijd.
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169248Ernst Thälmann Park
Lilli-Henoch-Straße, Prenzlauer Berg

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169256Alweer koffie? Jawel, het is weekend, en dus mag het! We strijken neer bij een van mijn favorieten in het Winsviertel, Godshot Coffee. En misschien stormt dit leuke koffietentje wel keihard mijn top 5 aan beste koffie in Berlijn binnen, zó lekker is dit! Overigens is ook de vegan worteltaart niet te versmaden!

Godshot
Immanuelkirchstraße 32, 10405 Berlin

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169259We pikken nog net het staartje van de markt op de Kollwitzplatz mee, om snel nog wat paastakken en andere kleine dingetjes aan te schaffen. Het blijft een vreselijk leuke markt, wekelijks op donderdag en zaterdag. Zo gezellig!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169260Berlijn_in_plaatjes_maart_20169261Street artiest El Bocho is weer druk geweest in Berlijn en heeft allerlei nieuw werk opgehangen. Een hele nieuwe serie van Little Lucy is in de Kollwitzkiez te vinden!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169262Ik kwam ook deze knakker op een sticker tegen. Daar is iemand uit Nederland druk aan het plakken geweest, hihi!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169264Hoera, het is zondag. Vrolijk pasen allemaal! Er is op paaszondag genoeg te doen in Berlijn, net als vorig jaar heb ik een handig overzichtje gemaakt van alle evenementen rondom pasen.
Lees ook: Wat te doen met Pasen in Berlijn

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169265We vieren niet alleen de paasdagen, maar ook wonen Kees en ik op Eerste Paasdag toevallig duizend dagen in Berlijn. Dat is ruim 2 jaar en 9 maanden, bijna drie jaar! Een hele leuke mijlpaal vinden we zelf, en daarom verwennen we onszelf met een paasontbijt buiten de deur.

Ook schrijf ik een aparte blog, waarin ik terugkijk op de afgelopen duizend dagen, aan de hand van vragen die jullie mij via twitter en instagram gesteld hebben.
Lees ook: hoera, duizend dagen in Berlijn!

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169266Waar we gaan ontbijten is een verrassing van mijn vriend en we blijken uiteindelijk terecht te komen bij een hele leuke Australische breakfast club annex wijnbar in Prenzlauer Berg. Topcombinatie!

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169267Ik bestel een gemixed ontbijt, met speltbrood, gepocheerde eitjes (ik geloof dat dat nu helemaal hip is), prosciutto, avocado en huisgemaakt zalm. De Hollandaise saus laat ik liever staan, maar voor de rest is dit een zalig ontbijt, waar we enorm van genieten!

Met dit ontbijt komt er overigens ook een einde aan ruim 50 dagen vegetarisch eten. Een eye-opener, durf ik wel te zeggen! We hebben veel fijne nieuwe gerechten en restaurantjes leren kennen en ik heb mijn eeuwige behoefte om vlees te eten iets kunnen indammen. Het is weer een luxe voor een speciale gelegenheid geworden, in plaats van een dagelijkse must. Precies wat het doel was dus, en daar ben ik erg blij mee!
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169269Voor een overheerlijk ontbijt of gewoon een lekker glas wijn (of twee), zit je bij Allans Breakfast club and Wine bar helemaal goed. Ze hebben een heerlijk terras, zijn superaardig en de prijzen zijn uitstekend!

Allans Breakfast Club and wine bar
Rykestrasse 13, Prenzlauer Berg (wel even reserveren voor ontbijt)

Berlijn_in_plaatjes_maart_20169270Omdat het Pasen is en dus lekker rustig op de weg, pakken wij de fiets om een heel eind door de stad te crossen. Via de prachtige Admiralbrücke in Kreuzberg…
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169272…(je kunt daar zo heerlijk chillen op de brug…!)…

DSCN2714… komen we aan bij de Nowkoellner Flowmarkt op de Maybachufer in Neukölln. Het is alleen proppievol en het lukt nauwelijks om een paar standjes te bekijken. Geeft niets, deze leuke vlooienmarkt komt regelmatig terug, dus proberen we het een andere keer gewoon nog eens.
Berlijn_in_plaatjes_maart_20169273
Op de laatste dag van Maart worden we getrakteerd op een dag met heel veel raar weer. Regen, onweer, knetterende zonneschijn en prachtige dubbele regenbogen. Een mooie voorbode voor de lente denk ik! Ik verheug me op prachtige bloesem, warme zon in het gezicht, het eerste ijsje van het jaar en het eerste terras van het jaar. Maak je borst dus maar nat voor april!

Bedankt voor het lezen, en tot volgende maand met een nieuwe Berlijn in Plaatjes!
Liefs, Emma.

Klik hier om direct naar de volgende editie van Berlijn in plaatjes te gaan!

9 Comments

 • Lisette Stappenbelt schreef:

  Iedere keer wéér genieten van je verhalen met bijhorende foto’s!

 • lottevdw schreef:

  Ik word altijd zo blij van deze fotoreeks!

 • Mir schreef:

  wat een pracht tentoonstelling he! Stiekem nog wat foto’s kunnen maken zie ik!? Was er afgelopen woensdag voor de 2e keer. Genieten hoor!

  Gaaf al die Bowie streetart in Berlijn!

  Oant sjen!

  • Emma schreef:

   Het was echt prachtig. Ik heb mijn telefoon in m’n broekzak gezet met de camera aan, en af en toe op het knopje aan de zijkant gedrukt, waardoor er een foto werd gemaakt. Het meeste was crap maar ik heb toch een aantal dingen kunnen maken! Ik was erg onder de indruk van de tentoonstelling en ook overmand door het ’totale’ gevoel ervan zeg maar. Bowie was zo’n grandioos artiest, in muziek, film, kunst, poezie en schrijven, maar ook vertellen. En zijn humor en lach… wauw. Daarom ging ik ook op zoek naar al die Bowie street art, hoewel ik in Groningen ook aardig wat gezien heb!

   Gaaf dat je zelfs twee keer bent geweest, ik had ook wel vaker willen gaan! Zou je er voor naar Tokyo willen? :P

   • Mir schreef:

    Slim ja ;) daar er vrij streng werd gecontroleerd door de beveiliging. Tot 3 keer toe meegemaakt dat mensen erop werden geattendeerd.

    Indrukwekkend was het zeker. echt prachtig opgezet ook.
    Een manusje van alles die Bowie ;) hij had het allemaal. Zo waanzinnig.

    Denk niet dat ik ervoor zou afreizen naar Tokyo. Qua financiën gewoon niet haalbaar.
    Wellicht als de tentoonstelling weer zou afreizen naar Londen of Berlijn ik de kans zou pakken. :)

 • Nikki schreef:

  Ik kwam je net viavia tegen op Instagram en nu ben ik je blog aan het stalken :D Wat een heerlijke plaatjes! Ik blijf je volgen.
  En ik begrijp helemaal wat je bedoelt met katten die soms als een kindje voor je kunnen voelen. Is ‘ie er weer helemaal bovenop?

  • Emma schreef:

   Hoi Nikki! Leuk zeg, welkom!! Helaas denk ik niet dat Floyd nog beter gaat worden. Zijn nieren hebben onherstelbare schade opgelopen en hij blijft zwak. Elke dag dat hij er is, is er eentje zeg maar. En daar genieten we dan maar van! Lief dat je er naar vraagt en nogmaals welkom op mijn blog! ^^

Leave A Reply

Your email address will not be published.